Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૮. કુમ્ભકારજાતકં (૭-૨-૩)

    408. Kumbhakārajātakaṃ (7-2-3)

    ૯૦.

    90.

    અમ્બાહમદ્દં વનમન્તરસ્મિં, નીલોભાસં ફલિતં 1 સંવિરૂળ્હં;

    Ambāhamaddaṃ vanamantarasmiṃ, nīlobhāsaṃ phalitaṃ 2 saṃvirūḷhaṃ;

    તમદ્દસં ફલહેતુ વિભગ્ગં, તં દિસ્વા ભિક્ખાચરિયં ચરામિ.

    Tamaddasaṃ phalahetu vibhaggaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    ૯૧.

    91.

    સેલં સુમટ્ઠં નરવીરનિટ્ઠિતં 3, નારી યુગં ધારયિ અપ્પસદ્દં;

    Selaṃ sumaṭṭhaṃ naravīraniṭṭhitaṃ 4, nārī yugaṃ dhārayi appasaddaṃ;

    દુતિયઞ્ચ આગમ્મ અહોસિ સદ્દો, તં દિસ્વા ભિક્ખાચરિયં ચરામિ.

    Dutiyañca āgamma ahosi saddo, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    ૯૨.

    92.

    દિજા દિજં કુણપમાહરન્તં, એકં સમાનં બહુકા સમેચ્ચ;

    Dijā dijaṃ kuṇapamāharantaṃ, ekaṃ samānaṃ bahukā samecca;

    આહારહેતૂ પરિપાતયિંસુ, તં દિસ્વા ભિક્ખાચરિયં ચરામિ.

    Āhārahetū paripātayiṃsu, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    ૯૩.

    93.

    ઉસભાહમદ્દં યૂથસ્સ મજ્ઝે, ચલક્કકું વણ્ણબલૂપપન્નં;

    Usabhāhamaddaṃ yūthassa majjhe, calakkakuṃ vaṇṇabalūpapannaṃ;

    તમદ્દસં કામહેતુ વિતુન્નં, તં દિસ્વા ભિક્ખાચરિયં ચરામિ.

    Tamaddasaṃ kāmahetu vitunnaṃ, taṃ disvā bhikkhācariyaṃ carāmi.

    ૯૪.

    94.

    કરણ્ડકો 5 કલિઙ્ગાનં, ગન્ધારાનઞ્ચ નગ્ગજિ;

    Karaṇḍako 6 kaliṅgānaṃ, gandhārānañca naggaji;

    નિમિરાજા વિદેહાનં, પઞ્ચાલાનઞ્ચ દુમ્મુખો;

    Nimirājā videhānaṃ, pañcālānañca dummukho;

    એતે રટ્ઠાનિ હિત્વાન, પબ્બજિંસુ અકિઞ્ચના.

    Ete raṭṭhāni hitvāna, pabbajiṃsu akiñcanā.

    ૯૫.

    95.

    સબ્બેપિમે દેવસમા સમાગતા, અગ્ગી યથા પજ્જલિતો તથેવિમે;

    Sabbepime devasamā samāgatā, aggī yathā pajjalito tathevime;

    અહમ્પિ એકો ચરિસ્સામિ ભગ્ગવિ, હિત્વાન કામાનિ યથોધિકાનિ.

    Ahampi eko carissāmi bhaggavi, hitvāna kāmāni yathodhikāni.

    ૯૬.

    96.

    અયમેવ કાલો ન હિ અઞ્ઞો અત્થિ, અનુસાસિતા મે ન ભવેય્ય પચ્છા;

    Ayameva kālo na hi añño atthi, anusāsitā me na bhaveyya pacchā;

    અહમ્પિ એકા ચરિસ્સામિ ભગ્ગવ, સકુણીવ મુત્તા પુરિસસ્સ હત્થા.

    Ahampi ekā carissāmi bhaggava, sakuṇīva muttā purisassa hatthā.

    ૯૭.

    97.

    આમં પક્કઞ્ચ જાનન્તિ, અથો લોણં અલોણકં;

    Āmaṃ pakkañca jānanti, atho loṇaṃ aloṇakaṃ;

    તમહં દિસ્વાન પબ્બજિં, ચરેવ ત્વં ચરામહન્તિ.

    Tamahaṃ disvāna pabbajiṃ, careva tvaṃ carāmahanti.

    કુમ્ભકારજાતકં તતિયં.

    Kumbhakārajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ફલિનં (પી॰)
    2. phalinaṃ (pī.)
    3. નરવિદ્દુનિટ્ઠિતં (ક॰)
    4. naravidduniṭṭhitaṃ (ka.)
    5. કરણ્ડુનામ (સી॰ પી॰)
    6. karaṇḍunāma (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૮] ૩. કુમ્ભકારજાતકવણ્ણના • [408] 3. Kumbhakārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact