Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૧૫. કુમ્માસપિણ્ડિજાતકં (૭-૨-૧૦)

    415. Kummāsapiṇḍijātakaṃ (7-2-10)

    ૧૪૨.

    142.

    ન કિરત્થિ અનોમદસ્સિસુ, પારિચરિયા બુદ્ધેસુ અપ્પિકા 1;

    Na kiratthi anomadassisu, pāricariyā buddhesu appikā 2;

    સુક્ખાય અલોણિકાય ચ, પસ્સફલં કુમ્માસપિણ્ડિયા.

    Sukkhāya aloṇikāya ca, passaphalaṃ kummāsapiṇḍiyā.

    ૧૪૩.

    143.

    હત્થિગવસ્સા ચિમે બહૂ 3, ધનધઞ્ઞં પથવી ચ કેવલા;

    Hatthigavassā cime bahū 4, dhanadhaññaṃ pathavī ca kevalā;

    નારિયો ચિમા અચ્છરૂપમા, પસ્સફલં કુમ્માસપિણ્ડિયા.

    Nāriyo cimā accharūpamā, passaphalaṃ kummāsapiṇḍiyā.

    ૧૪૪.

    144.

    અભિક્ખણં રાજકુઞ્જર, ગાથા ભાસસિ કોસલાધિપ;

    Abhikkhaṇaṃ rājakuñjara, gāthā bhāsasi kosalādhipa;

    પુચ્છામિ તં રટ્ઠવડ્ઢન, બાળ્હં પીતિમનો પભાસસિ.

    Pucchāmi taṃ raṭṭhavaḍḍhana, bāḷhaṃ pītimano pabhāsasi.

    ૧૪૫.

    145.

    ઇમસ્મિઞ્ઞેવ નગરે, કુલે અઞ્ઞતરે અહું;

    Imasmiññeva nagare, kule aññatare ahuṃ;

    પરકમ્મકરો આસિં, ભતકો સીલસંવુતો.

    Parakammakaro āsiṃ, bhatako sīlasaṃvuto.

    ૧૪૬.

    146.

    કમ્માય નિક્ખમન્તોહં, ચતુરો સમણેદ્દસં;

    Kammāya nikkhamantohaṃ, caturo samaṇeddasaṃ;

    આચારસીલસમ્પન્ને, સીતિભૂતે અનાસવે.

    Ācārasīlasampanne, sītibhūte anāsave.

    ૧૪૭.

    147.

    તેસુ ચિત્તં પસાદેત્વા, નિસીદેત્વા 5 પણ્ણસન્થતે;

    Tesu cittaṃ pasādetvā, nisīdetvā 6 paṇṇasanthate;

    અદં બુદ્ધાન કુમ્માસં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Adaṃ buddhāna kummāsaṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    ૧૪૮.

    148.

    તસ્સ કમ્મસ્સ કુસલસ્સ, ઇદં મે એદિસં ફલં;

    Tassa kammassa kusalassa, idaṃ me edisaṃ phalaṃ;

    અનુભોમિ ઇદં રજ્જં, ફીતં ધરણિમુત્તમં.

    Anubhomi idaṃ rajjaṃ, phītaṃ dharaṇimuttamaṃ.

    ૧૪૯.

    149.

    દદં ભુઞ્જ મા ચ પમાદો 7, ચક્કં વત્તય કોસલાધિપ;

    Dadaṃ bhuñja mā ca pamādo 8, cakkaṃ vattaya kosalādhipa;

    મા રાજ અધમ્મિકો અહુ, ધમ્મં પાલય કોસલાધિપ.

    Mā rāja adhammiko ahu, dhammaṃ pālaya kosalādhipa.

    ૧૫૦.

    150.

    સોહં તદેવ પુનપ્પુનં, વટુમં આચરિસ્સામિ સોભને;

    Sohaṃ tadeva punappunaṃ, vaṭumaṃ ācarissāmi sobhane;

    અરિયાચરિતં સુકોસલે, અરહન્તો મે મનાપાવ પસ્સિતું.

    Ariyācaritaṃ sukosale, arahanto me manāpāva passituṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    દેવી વિય અચ્છરૂપમા, મજ્ઝે નારિગણસ્સ સોભસિ;

    Devī viya accharūpamā, majjhe nārigaṇassa sobhasi;

    કિં કમ્મમકાસિ ભદ્દકં, કેનાસિ વણ્ણવતી સુકોસલે.

    Kiṃ kammamakāsi bhaddakaṃ, kenāsi vaṇṇavatī sukosale.

    ૧૫૨.

    152.

    અમ્બટ્ઠકુલસ્સ ખત્તિય, દાસ્યાહં પરપેસિયા અહું;

    Ambaṭṭhakulassa khattiya, dāsyāhaṃ parapesiyā ahuṃ;

    સઞ્ઞતા ચ 9 ધમ્મજીવિની, સીલવતી ચ અપાપદસ્સના.

    Saññatā ca 10 dhammajīvinī, sīlavatī ca apāpadassanā.

    ૧૫૩.

    153.

    ઉદ્ધટભત્તં અહં તદા, ચરમાનસ્સ અદાસિ ભિક્ખુનો;

    Uddhaṭabhattaṃ ahaṃ tadā, caramānassa adāsi bhikkhuno;

    વિત્તા સુમના સયં અહં, તસ્સ કમ્મસ્સ ફલં મમેદિસન્તિ.

    Vittā sumanā sayaṃ ahaṃ, tassa kammassa phalaṃ mamedisanti.

    કુમ્માસપિણ્ડિજાતકં દસમં.

    Kummāsapiṇḍijātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અપ્પકા (ક॰)
    2. appakā (ka.)
    3. હત્થિગવાસ્સા ચ મે બહૂ (સી॰), હત્થી ગવાસ્સા ચિમે બહૂ (સ્યા॰), હત્થી ગવાસ્સા ચ મે બહૂ (પી॰)
    4. hatthigavāssā ca me bahū (sī.), hatthī gavāssā cime bahū (syā.), hatthī gavāssā ca me bahū (pī.)
    5. નિસાદેત્વા (?)
    6. nisādetvā (?)
    7. દદ ભુઞ્જ ચ મા ચ પમાદો (સી॰ પી॰)
    8. dada bhuñja ca mā ca pamādo (sī. pī.)
    9. સઞ્ઞતા (સી॰ પી॰)
    10. saññatā (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૧૫] ૧૦. કુમ્માસપિણ્ડિજાતકવણ્ણના • [415] 10. Kummāsapiṇḍijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact