Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૩૬. કુણાલજાતકં (૪)

    536. Kuṇālajātakaṃ (4)

    એવમક્ખાયતિ, એવમનુસૂયતિ 1. સબ્બોસધધરણિધરે નેકપુપ્ફમાલ્યવિતતે ગજ-ગવજ મહિંસ-રુરુ-ચમર-પસદ-ખગ્ગ-ગોકણ્ણ-સીહ-બ્યગ્ઘ-દીપિ-અચ્છ-કોક-તરચ્છ-ઉદ્દાર-કદલિમિગ- બિળાર-સસ-કણ્ણિકાનુચરિતેઆકિણ્ણનેલમણ્ડલમહાવરાહનાગકુલકરેણુ 2 -સઙ્ઘાધિવુટ્ઠે 3 ઇસ્સમિગ- સાખમિગ-સરભમિગ-એણીમિગ-વાતમિગ-પસદમિગ-પુરિસાલુ 4 -કિમ્પુરિસ-યક્ખ-રક્ખસનિસેવિતે અમજ્જવમઞ્જરીધર-પહટ્ઠ 5 -પુપ્ફફુસિતગ્ગા 6 નેકપાદપગણવિતતેકુરર-ચકોર-વારણ-મયૂર-પરભત- જીવઞ્જીવક-ચેલાવકા-ભિઙ્કાર-કરવીકમત્તવિહઙ્ગગણ-સતત 7 સમ્પઘુટ્ઠેઅઞ્જન-મનોસિલા-હરિતાલ- હિઙ્ગુલકહેમ-રજતકનકાનેકધાતુસતવિનદ્ધપટિમણ્ડિતપ્પદેસે એવરૂપે ખલુ, ભો, રમ્મે વનસણ્ડે કુણાલો નામ સકુણો પટિવસતિ અતિવિય ચિત્તો અતિવિય ચિત્તપત્તચ્છદનો.

    Evamakkhāyati, evamanusūyati 8. Sabbosadhadharaṇidhare nekapupphamālyavitate gaja-gavaja mahiṃsa-ruru-camara-pasada-khagga-gokaṇṇa-sīha-byaggha-dīpi-accha-koka-taraccha-uddāra-kadalimiga- biḷāra-sasa-kaṇṇikānucariteākiṇṇanelamaṇḍalamahāvarāhanāgakulakareṇu 9 -saṅghādhivuṭṭhe 10 issamiga- sākhamiga-sarabhamiga-eṇīmiga-vātamiga-pasadamiga-purisālu 11 -kimpurisa-yakkha-rakkhasanisevite amajjavamañjarīdhara-pahaṭṭha 12 -pupphaphusitaggā 13 nekapādapagaṇavitatekurara-cakora-vāraṇa-mayūra-parabhata- jīvañjīvaka-celāvakā-bhiṅkāra-karavīkamattavihaṅgagaṇa-satata 14 sampaghuṭṭheañjana-manosilā-haritāla- hiṅgulakahema-rajatakanakānekadhātusatavinaddhapaṭimaṇḍitappadese evarūpe khalu, bho, ramme vanasaṇḍe kuṇālo nāma sakuṇo paṭivasati ativiya citto ativiya cittapattacchadano.

    તસ્સેવ ખલુ, ભો, કુણાલસ્સ સકુણસ્સ અડ્ઢુડ્ઢાનિ ઇત્થિસહસ્સાનિ પરિચારિકા દિજકઞ્ઞાયો. અથ ખલુ, ભો, દ્વે દિજકઞ્ઞાયો કટ્ઠં મુખેન ડંસિત્વા 15 તં કુણાલં સકુણં મજ્ઝે નિસીદાપેત્વા ઉડ્ડેન્તિ 16 – ‘‘મા નં કુણાલં સકુણં અદ્ધાનપરિયાયપથે કિલમથો ઉબ્બાહેત્થા’’તિ 17.

    Tasseva khalu, bho, kuṇālassa sakuṇassa aḍḍhuḍḍhāni itthisahassāni paricārikā dijakaññāyo. Atha khalu, bho, dve dijakaññāyo kaṭṭhaṃ mukhena ḍaṃsitvā 18 taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ majjhe nisīdāpetvā uḍḍenti 19 – ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ addhānapariyāyapathe kilamatho ubbāhetthā’’ti 20.

    પઞ્ચસતા 21 દિજકઞ્ઞાયો હેટ્ઠતો હેટ્ઠતો ઉડ્ડેન્તિ – 22 ‘‘સચાયં કુણાલો સકુણો આસના પરિપતિસ્સતિ, મયં તં પક્ખેહિ પટિગ્ગહેસ્સામાતિ.

    Pañcasatā 23 dijakaññāyo heṭṭhato heṭṭhato uḍḍenti – 24 ‘‘sacāyaṃ kuṇālo sakuṇo āsanā paripatissati, mayaṃ taṃ pakkhehi paṭiggahessāmāti.

    પઞ્ચસતા દિજકઞ્ઞાયો ઉપરૂપરિ ઉડ્ડેન્તિ – 25 ‘‘મા નં કુણાલં સકુણં આતપો પરિતાપેસી’’તિ 26.

    Pañcasatā dijakaññāyo uparūpari uḍḍenti – 27 ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ ātapo paritāpesī’’ti 28.

    પઞ્ચસતા પઞ્ચસતા 29 દિજકઞ્ઞાયો ઉભતોપસ્સેન ઉડ્ડેન્તિ – 30 ‘‘મા નં કુણાલં સકુણં સીતં વા ઉણ્હં વા તિણં વા રજો વા વાતો વા ઉસ્સાવો વા ઉપપ્ફુસી’’તિ.

    Pañcasatā pañcasatā 31 dijakaññāyo ubhatopassena uḍḍenti – 32 ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā tiṇaṃ vā rajo vā vāto vā ussāvo vā upapphusī’’ti.

    પઞ્ચસતા દિજકઞ્ઞાયો પુરતો પુરતો ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘મા નં કુણાલં સકુણં ગોપાલકા વા પસુપાલકા વા તિણહારકા વા કટ્ઠહારકા વા વનકમ્મિકા વા કટ્ઠેન વા કઠલેન વા 33 પાણિના વા ( ) 34 લેડ્ડુના વા દણ્ડેન વા સત્થેન વા સક્ખરાહિ વા 35 પહારં અદંસુ. માયં કુણાલો સકુણો ગચ્છેહિ વા લતાહિ વા રુક્ખેહિ વા સાખાહિ વા 36 થમ્ભેહિ વા પાસાણેહિ વા બલવન્તેહિ વા પક્ખીહિ સઙ્ગમેસી’’તિ 37.

    Pañcasatā dijakaññāyo purato purato uḍḍenti – ‘‘mā naṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ gopālakā vā pasupālakā vā tiṇahārakā vā kaṭṭhahārakā vā vanakammikā vā kaṭṭhena vā kaṭhalena vā 38 pāṇinā vā ( ) 39 leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā sakkharāhi vā 40 pahāraṃ adaṃsu. Māyaṃ kuṇālo sakuṇo gacchehi vā latāhi vā rukkhehi vā sākhāhi vā 41 thambhehi vā pāsāṇehi vā balavantehi vā pakkhīhi saṅgamesī’’ti 42.

    પઞ્ચસતા દિજકઞ્ઞાયો પચ્છતો પચ્છતો ઉડ્ડેન્તિ સણ્હાહિ સખિલાહિ મઞ્જૂહિ મધુરાહિ વાચાહિ સમુદાચરન્તિયો – ‘‘માયં કુણાલો સકુણો આસને પરિયુક્કણ્ઠી’’તિ.

    Pañcasatā dijakaññāyo pacchato pacchato uḍḍenti saṇhāhi sakhilāhi mañjūhi madhurāhi vācāhi samudācarantiyo – ‘‘māyaṃ kuṇālo sakuṇo āsane pariyukkaṇṭhī’’ti.

    પઞ્ચસતા દિજકઞ્ઞાયો દિસોદિસં ઉડ્ડેન્તિ અનેકરુક્ખવિવિધવિકતિફલમાહરન્તિયો – ‘‘માયં કુણાલો સકુણો ખુદાય પરિકિલમિત્થા’’તિ.

    Pañcasatā dijakaññāyo disodisaṃ uḍḍenti anekarukkhavividhavikatiphalamāharantiyo – ‘‘māyaṃ kuṇālo sakuṇo khudāya parikilamitthā’’ti.

    અથ ખલુ, ભો, તા 43 દિજકઞ્ઞાયો તં કુણાલં સકુણં આરામેનેવ આરામં ઉય્યાનેનેવ ઉય્યાનં નદીતિત્થેનેવ નદીતિત્થં પબ્બતસિખરેનેવ પબ્બતસિખરં અમ્બવનેનેવ અમ્બવનં જમ્બુવનેનેવ જમ્બુવનં લબુજવનેનેવ લબુજવનં નાળિકેરસઞ્ચારિયેનેવ 44 નાળિકેરસઞ્ચારિયં ખિપ્પમેવ અભિસમ્ભોન્તિ રતિત્થાય 45.

    Atha khalu, bho, tā 46 dijakaññāyo taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ ārāmeneva ārāmaṃ uyyāneneva uyyānaṃ nadītittheneva nadītitthaṃ pabbatasikhareneva pabbatasikharaṃ ambavaneneva ambavanaṃ jambuvaneneva jambuvanaṃ labujavaneneva labujavanaṃ nāḷikerasañcāriyeneva 47 nāḷikerasañcāriyaṃ khippameva abhisambhonti ratitthāya 48.

    અથ ખલુ, ભો, કુણાલો સકુણો તાહિ દિજકઞ્ઞાહિ દિવસં પરિબ્યૂળ્હો એવં અપસાદેતિ – ‘‘નસ્સથ તુમ્હે વસલિયો, વિનસ્સથ તુમ્હે વસલિયો, ચોરિયો ધુત્તિયો અસતિયો લહુચિત્તાયો કતસ્સ અપ્પટિકારિકાયો અનિલો વિય યેનકામંગમાયો’’તિ.

    Atha khalu, bho, kuṇālo sakuṇo tāhi dijakaññāhi divasaṃ paribyūḷho evaṃ apasādeti – ‘‘nassatha tumhe vasaliyo, vinassatha tumhe vasaliyo, coriyo dhuttiyo asatiyo lahucittāyo katassa appaṭikārikāyo anilo viya yenakāmaṃgamāyo’’ti.

    તસ્સેવ ખલુ, ભો, હિમવતો પબ્બતરાજસ્સ પુરત્થિમદિસાભાગે સુસુખુમસુનિપુણગિરિપ્પભવ 49 – હરિતુપયન્તિયો.

    Tasseva khalu, bho, himavato pabbatarājassa puratthimadisābhāge susukhumasunipuṇagirippabhava 50 – haritupayantiyo.

    ઉપ્પલ પદુમ કુમુદ નળિન સતપત્ત સોગન્ધિક મન્દાલક 51 સમ્પતિવિરૂળ્હસુચિગન્ધ મનુઞ્ઞમાવકપ્પદેસે 52.

    Uppala paduma kumuda naḷina satapatta sogandhika mandālaka 53 sampativirūḷhasucigandha manuññamāvakappadese 54.

    કુરવક-મુચલિન્દ-કેતક-વેદિસ-વઞ્જુલ 55 -પુન્નાગબકુલ-તિલક-પિયક-હસનસાલ-સળલચમ્પક અસોક-નાગરુક્ખ-તિરીટિ-ભુજપત્ત-લોદ્દ-ચન્દનોઘવનેકાળાગરુ-પદ્મક-પિયઙ્ગુ-દેવદારુકચોચગહને કકુધકુટજઅઙ્કોલ-કચ્ચિકાર 56 -કણિકાર-કણ્ણિકાર-કનવેર-કોરણ્ડક-કોવિળાર-કિંસુક-યોધિક વનમલ્લિક 57 -મનઙ્ગણ-મનવજ્જ-ભણ્ડિ-સુરુચિર-ભગિનિમાલામલ્યધરે જાતિસુમનમધુગન્ધિક- 58 ધનુતક્કારિ 59 તાલીસ-તગરમુસીરકોટ્ઠ-કચ્છવિતતે અતિમુત્તકસંકુસુમિતલતાવિતતપટિમણ્ડિતપ્પદેસે હંસ-પિલવ-કાદમ્બ-કારણ્ડવાભિનદિતે વિજ્જાધર-સિદ્ધ 60 -સમણ-તાપસગણાધિવુટ્ઠે વરદેવ-યક્ખ-રક્ખસ-દાનવ-ગન્ધબ્બ-કિન્નરમહોરગાનુચિણ્ણપ્પદેસે એવરૂપે ખલુ, ભો, રમ્મે વનસણ્ડે પુણ્ણમુખો નામ ફુસ્સકોકિલો પટિવસતિ અતિવિય મધુરગિરો વિલાસિતનયનો મત્તક્ખો 61.

    Kuravaka-mucalinda-ketaka-vedisa-vañjula 62 -punnāgabakula-tilaka-piyaka-hasanasāla-saḷalacampaka asoka-nāgarukkha-tirīṭi-bhujapatta-lodda-candanoghavanekāḷāgaru-padmaka-piyaṅgu-devadārukacocagahane kakudhakuṭajaaṅkola-kaccikāra 63 -kaṇikāra-kaṇṇikāra-kanavera-koraṇḍaka-koviḷāra-kiṃsuka-yodhika vanamallika 64 -manaṅgaṇa-manavajja-bhaṇḍi-surucira-bhaginimālāmalyadhare jātisumanamadhugandhika- 65 dhanutakkāri 66 tālīsa-tagaramusīrakoṭṭha-kacchavitate atimuttakasaṃkusumitalatāvitatapaṭimaṇḍitappadese haṃsa-pilava-kādamba-kāraṇḍavābhinadite vijjādhara-siddha 67 -samaṇa-tāpasagaṇādhivuṭṭhe varadeva-yakkha-rakkhasa-dānava-gandhabba-kinnaramahoragānuciṇṇappadese evarūpe khalu, bho, ramme vanasaṇḍe puṇṇamukho nāma phussakokilo paṭivasati ativiya madhuragiro vilāsitanayano mattakkho 68.

    તસ્સેવ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખસ્સ ફુસ્સકોકિલસ્સ અડ્ઢુડ્ઢાનિ ઇત્થિસતાનિ પરિચારિકા દિજકઞ્ઞાયો. અથ ખલુ, ભો, દ્વે દિજકઞ્ઞાયો કટ્ઠં મુખેન ડંસિત્વા તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં મજ્ઝે નિસીદાપેત્વા ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘મા નં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં અદ્ધાનપરિયાયપથે કિલમથો ઉબ્બાહેત્થા’’તિ.

    Tasseva khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa aḍḍhuḍḍhāni itthisatāni paricārikā dijakaññāyo. Atha khalu, bho, dve dijakaññāyo kaṭṭhaṃ mukhena ḍaṃsitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ majjhe nisīdāpetvā uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ addhānapariyāyapathe kilamatho ubbāhetthā’’ti.

    પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો હેટ્ઠતો હેટ્ઠતો ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘સચાયં પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો આસના પરિપતિસ્સતિ, મયં તં પક્ખેહિ પટિગ્ગહેસ્સામા’’તિ.

    Paññāsa dijakaññāyo heṭṭhato heṭṭhato uḍḍenti – ‘‘sacāyaṃ puṇṇamukho phussakokilo āsanā paripatissati, mayaṃ taṃ pakkhehi paṭiggahessāmā’’ti.

    પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો ઉપરૂપરિ ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘મા નં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં આતપો પરિતાપેસી’’તિ.

    Paññāsa dijakaññāyo uparūpari uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ ātapo paritāpesī’’ti.

    પઞ્ઞાસ પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો ઉભતોપસ્સેન ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘મા નં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં સીતં વા ઉણ્હં વા તિણં વા રજો વા વાતો વા ઉસ્સાવો વા ઉપપ્ફુસી’’તિ.

    Paññāsa paññāsa dijakaññāyo ubhatopassena uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā tiṇaṃ vā rajo vā vāto vā ussāvo vā upapphusī’’ti.

    પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો પુરતો પુરતો ઉડ્ડેન્તિ – ‘‘મા નં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં ગોપાલકા વા પસુપાલકા વા તિણહારકા વા કટ્ઠહારકા વા વનકમ્મિકા વા કટ્ઠેન વા કથલાય વા પાણિના વા લેડ્ડુના વા દણ્ડેન વા સત્થેન વા સક્ખરાહિ વા પહારં અદંસુ. માયં પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો ગચ્છેહિ વા લતાહિ વા રુક્ખેહિ વા સાખાહિ વા થમ્ભેહિ વા પાસાણેહિ વા બલવન્તેહિ વા પક્ખીહિ સઙ્ગામેસી’’તિ.

    Paññāsa dijakaññāyo purato purato uḍḍenti – ‘‘mā naṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ gopālakā vā pasupālakā vā tiṇahārakā vā kaṭṭhahārakā vā vanakammikā vā kaṭṭhena vā kathalāya vā pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā sakkharāhi vā pahāraṃ adaṃsu. Māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo gacchehi vā latāhi vā rukkhehi vā sākhāhi vā thambhehi vā pāsāṇehi vā balavantehi vā pakkhīhi saṅgāmesī’’ti.

    પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો પચ્છતો પચ્છતો ઉડ્ડેન્તિ સણ્હાહિ સખિલાહિ મઞ્જૂહિ મધુરાહિ વાચાહિ સમુદાચરન્તિયો – ‘‘માયં પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો આસને પરિયુક્કણ્ઠી’’તિ.

    Paññāsa dijakaññāyo pacchato pacchato uḍḍenti saṇhāhi sakhilāhi mañjūhi madhurāhi vācāhi samudācarantiyo – ‘‘māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo āsane pariyukkaṇṭhī’’ti.

    પઞ્ઞાસ દિજકઞ્ઞાયો દિસોદિસં ઉડ્ડેન્તિ અનેકરુક્ખવિવિધવિકતિફલમાહરન્તિયો – ‘‘માયં પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો ખુદાય પરિકિલમિત્થા’’તિ.

    Paññāsa dijakaññāyo disodisaṃ uḍḍenti anekarukkhavividhavikatiphalamāharantiyo – ‘‘māyaṃ puṇṇamukho phussakokilo khudāya parikilamitthā’’ti.

    અથ ખલુ, ભો, તા દિજકઞ્ઞાયો તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં આરામેનેવ આરામં ઉય્યાનેનેવ ઉય્યાનં નદીતિત્થેનેવ નદીતિત્થં પબ્બતસિખરેનેવ પબ્બતસિખરં અમ્બવનેનેવ અમ્બવનં જમ્બુવનેનેવ જમ્બુવનં લબુજવનેનેવ લબુજવનં નાળિકેરસઞ્ચારિયેનેવ નાળિકેરસઞ્ચારિયં ખિપ્પમેવ અભિસમ્ભોન્તિ રતિત્થાય.

    Atha khalu, bho, tā dijakaññāyo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ ārāmeneva ārāmaṃ uyyāneneva uyyānaṃ nadītittheneva nadītitthaṃ pabbatasikhareneva pabbatasikharaṃ ambavaneneva ambavanaṃ jambuvaneneva jambuvanaṃ labujavaneneva labujavanaṃ nāḷikerasañcāriyeneva nāḷikerasañcāriyaṃ khippameva abhisambhonti ratitthāya.

    અથ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો તાહિ દિજકઞ્ઞાહિ દિવસં પરિબ્યૂળ્હો એવં પસંસતિ – ‘‘સાધુ, સાધુ, ભગિનિયો, એતં ખો, ભગિનિયો, તુમ્હાકં પતિરૂપં કુલધીતાનં, યં તુમ્હે ભત્તારં પરિચરેય્યાથા’’તિ.

    Atha khalu, bho, puṇṇamukho phussakokilo tāhi dijakaññāhi divasaṃ paribyūḷho evaṃ pasaṃsati – ‘‘sādhu, sādhu, bhaginiyo, etaṃ kho, bhaginiyo, tumhākaṃ patirūpaṃ kuladhītānaṃ, yaṃ tumhe bhattāraṃ paricareyyāthā’’ti.

    અથ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો યેન કુણાલો સકુણો તેનુપસઙ્કમિ. અદ્દસંસુ ખો કુણાલસ્સ સકુણસ્સ પરિચારિકા દિજકઞ્ઞાયો તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં દૂરતોવ આગચ્છન્તં; દિસ્વાન યેન પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં એતદવોચું – ‘‘અયં, સમ્મ પુણ્ણમુખ, કુણાલો સકુણો અતિવિય ફરુસો અતિવિય ફરુસવાચો, અપ્પેવનામ તવમ્પિ આગમ્મ પિયવાચં લભેય્યામા’’તિ. ‘‘અપ્પેવનામ, ભગિનિયો’’તિ વત્વા યેન કુણાલો સકુણો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા કુણાલેન સકુણેન સદ્ધિં પટિસમ્મોદિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો તં કુણાલં સકુણં એતદવોચ – ‘‘કિસ્સ ત્વં, સમ્મ કુણાલ, ઇત્થીનં સુજાતાનં કુલધીતાનં સમ્માપટિપન્નાનં મિચ્છાપટિપન્નો’સિ 69? અમનાપભાણીનમ્પિ કિર, સમ્મ કુણાલ, ઇત્થીનં મનાપભાણિના ભવિતબ્બં, કિમઙ્ગ પન મનાપભાણીન’’ન્તિ!

    Atha khalu, bho, puṇṇamukho phussakokilo yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkami. Addasaṃsu kho kuṇālassa sakuṇassa paricārikā dijakaññāyo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ dūratova āgacchantaṃ; disvāna yena puṇṇamukho phussakokilo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ etadavocuṃ – ‘‘ayaṃ, samma puṇṇamukha, kuṇālo sakuṇo ativiya pharuso ativiya pharusavāco, appevanāma tavampi āgamma piyavācaṃ labheyyāmā’’ti. ‘‘Appevanāma, bhaginiyo’’ti vatvā yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā kuṇālena sakuṇena saddhiṃ paṭisammoditvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho puṇṇamukho phussakokilo taṃ kuṇālaṃ sakuṇaṃ etadavoca – ‘‘kissa tvaṃ, samma kuṇāla, itthīnaṃ sujātānaṃ kuladhītānaṃ sammāpaṭipannānaṃ micchāpaṭipanno’si 70? Amanāpabhāṇīnampi kira, samma kuṇāla, itthīnaṃ manāpabhāṇinā bhavitabbaṃ, kimaṅga pana manāpabhāṇīna’’nti!

    એવં વુત્તે, કુણાલો સકુણો તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં એવં અપસાદેસિ – ‘‘નસ્સ ત્વં, સમ્મ જમ્મ વસલ, વિનસ્સ ત્વં, સમ્મ જમ્મ વસલ, કો નુ તયા વિયત્તો જાયાજિનેના’’તિ. એવં અપસાદિતો ચ પન પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો તતોયેવ 71 પટિનિવત્તિ.

    Evaṃ vutte, kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ evaṃ apasādesi – ‘‘nassa tvaṃ, samma jamma vasala, vinassa tvaṃ, samma jamma vasala, ko nu tayā viyatto jāyājinenā’’ti. Evaṃ apasādito ca pana puṇṇamukho phussakokilo tatoyeva 72 paṭinivatti.

    અથ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખસ્સ ફુસ્સકોકિલસ્સ અપરેન સમયેન નચિરસ્સેવ 73 ખરો આબાધો ઉપ્પજ્જિ લોહિતપક્ખન્દિકા. બાળ્હા વેદના વત્તન્તિ મારણન્તિકા 74. અથ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખસ્સ ફુસ્સકોકિલસ્સ પરિચારિકાનં દિજકઞ્ઞાનં એતદહોસિ – ‘‘આબાધિકો ખો અયં પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો, અપ્પેવનામ ઇમમ્હા આબાધા વુટ્ઠહેય્યા’’તિ એકં અદુતિયં ઓહાય યેન કુણાલો સકુણો તેનુપસઙ્કમિંસુ. અદ્દસા ખો કુણાલો સકુણો તા દિજકઞ્ઞાયો દૂરતોવ આગચ્છન્તિયો, દિસ્વાન તા દિજકઞ્ઞાયો એતદવોચ – ‘‘કહં પન તુમ્હં વસલિયો ભત્તા’’તિ? ‘‘આબાધિકો ખો, સમ્મ કુણાલ, પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો અપ્પેવનામ તમ્હા આબાધા વુટ્ઠહેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, કુણાલો સકુણો તા દિજકઞ્ઞાયો એવં અપસાદેસિ – ‘‘નસ્સથ તુમ્હે વસલિયો, વિનસ્સથ તુમ્હે વસલિયો, ચોરિયો ધુત્તિયો અસતિયો લહુચિત્તાયો કતસ્સ અપ્પટિકારિકાયો અનિલો વિય યેનકામંગમાયો’’તિ; વત્વા યેન પુણ્ણમુખો ફુસ્સકોકિલો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં એતદવોચ – ‘‘હં, સમ્મ, પુણ્ણમુખા’’તિ. ‘‘હં, સમ્મ, કુણાલા’’તિ.

    Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa aparena samayena nacirasseva 75 kharo ābādho uppajji lohitapakkhandikā. Bāḷhā vedanā vattanti māraṇantikā 76. Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa paricārikānaṃ dijakaññānaṃ etadahosi – ‘‘ābādhiko kho ayaṃ puṇṇamukho phussakokilo, appevanāma imamhā ābādhā vuṭṭhaheyyā’’ti ekaṃ adutiyaṃ ohāya yena kuṇālo sakuṇo tenupasaṅkamiṃsu. Addasā kho kuṇālo sakuṇo tā dijakaññāyo dūratova āgacchantiyo, disvāna tā dijakaññāyo etadavoca – ‘‘kahaṃ pana tumhaṃ vasaliyo bhattā’’ti? ‘‘Ābādhiko kho, samma kuṇāla, puṇṇamukho phussakokilo appevanāma tamhā ābādhā vuṭṭhaheyyā’’ti. Evaṃ vutte, kuṇālo sakuṇo tā dijakaññāyo evaṃ apasādesi – ‘‘nassatha tumhe vasaliyo, vinassatha tumhe vasaliyo, coriyo dhuttiyo asatiyo lahucittāyo katassa appaṭikārikāyo anilo viya yenakāmaṃgamāyo’’ti; vatvā yena puṇṇamukho phussakokilo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ etadavoca – ‘‘haṃ, samma, puṇṇamukhā’’ti. ‘‘Haṃ, samma, kuṇālā’’ti.

    અથ ખલુ, ભો કુણાલો સકુણો તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં પક્ખેહિ ચ મુખતુણ્ડકેન ચ પરિગ્ગહેત્વા વુટ્ઠાપેત્વા નાનાભેસજ્જાનિ પાયાપેસિ. અથ ખલુ, ભો, પુણ્ણમુખસ્સ ફુસ્સકોકિલસ્સ સો આબાધો પટિપ્પસ્સમ્ભીતિ. અથ ખલુ, ભો, કુણાલો સકુણો તં પુણ્ણમુખં ફુસ્સકોકિલં ગિલાનવુટ્ઠિતં 77 અચિરવુટ્ઠિતં ગેલઞ્ઞા એતદવોચ –

    Atha khalu, bho kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ pakkhehi ca mukhatuṇḍakena ca pariggahetvā vuṭṭhāpetvā nānābhesajjāni pāyāpesi. Atha khalu, bho, puṇṇamukhassa phussakokilassa so ābādho paṭippassambhīti. Atha khalu, bho, kuṇālo sakuṇo taṃ puṇṇamukhaṃ phussakokilaṃ gilānavuṭṭhitaṃ 78 aciravuṭṭhitaṃ gelaññā etadavoca –

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, સમ્મ પુણ્ણમુખ, કણ્હા દ્વેપિતિકા પઞ્ચપતિકાય છટ્ઠે પુરિસે ચિત્તં પટિબન્ધન્તિયા, યદિદં કબન્ધે 79 પીઠસપ્પિમ્હીતિ. ભવતિ ચ પનુત્તરેત્થ 80 વાક્યં –

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kaṇhā dvepitikā pañcapatikāya chaṭṭhe purise cittaṃ paṭibandhantiyā, yadidaṃ kabandhe 81 pīṭhasappimhīti. Bhavati ca panuttarettha 82 vākyaṃ –

    ૨૯૦.

    290.

    ‘‘અથજ્જુનો નકુલો ભીમસેનો 83, યુધિટ્ઠિલો સહદેવો 84 ચ રાજા;

    ‘‘Athajjuno nakulo bhīmaseno 85, yudhiṭṭhilo sahadevo 86 ca rājā;

    એતે પતી પઞ્ચ મત્તિચ્ચ નારી, અકાસિ ખુજ્જવામનકેન 87 પાપ’’ન્તિ.

    Ete patī pañca matticca nārī, akāsi khujjavāmanakena 88 pāpa’’nti.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, સમ્મ પુણ્ણમુખ, સચ્ચતપાપી 89 નામ સમણી સુસાનમજ્ઝે વસન્તી ચતુત્થભત્તં પરિણામયમાના સુરાધુત્તકેન 90 પાપમકાસિ.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, saccatapāpī 91 nāma samaṇī susānamajjhe vasantī catutthabhattaṃ pariṇāmayamānā surādhuttakena 92 pāpamakāsi.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, સમ્મ પુણ્ણમુખ, કાકવતી 93 નામ દેવી સમુદ્દમજ્ઝે વસન્તી ભરિયા વેનતેય્યસ્સ નટકુવેરેન પાપમકાસિ.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kākavatī 94 nāma devī samuddamajjhe vasantī bhariyā venateyyassa naṭakuverena pāpamakāsi.

    દિટ્ઠા મયા, સમ્મ પુણ્ણમુખ, કુરુઙ્ગદેવી 95 નામ લોમસુદ્દરી 96 એળિકકુમારં 97 કામયમાના છળઙ્ગકુમારધનન્તેવાસિના પાપમકાસિ.

    Diṭṭhā mayā, samma puṇṇamukha, kuruṅgadevī 98 nāma lomasuddarī 99 eḷikakumāraṃ 100 kāmayamānā chaḷaṅgakumāradhanantevāsinā pāpamakāsi.

    એવઞ્હેતં મયા ઞાતં, બ્રહ્મદત્તસ્સ માતરં 101 ઓહાય કોસલરાજં પઞ્ચાલચણ્ડેન પાપમકાસિ.

    Evañhetaṃ mayā ñātaṃ, brahmadattassa mātaraṃ 102 ohāya kosalarājaṃ pañcālacaṇḍena pāpamakāsi.

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘એતા ચ અઞ્ઞા ચ અકંસુ પાપં, તસ્માહમિત્થીનં ન વિસ્સસે નપ્પસંસે;

    ‘‘Etā ca aññā ca akaṃsu pāpaṃ, tasmāhamitthīnaṃ na vissase nappasaṃse;

    મહી યથા જગતિ સમાનરત્તા, વસુન્ધરા ઇતરીતરાપતિટ્ઠા 103;

    Mahī yathā jagati samānarattā, vasundharā itarītarāpatiṭṭhā 104;

    સબ્બસહા અફન્દના અકુપ્પા, તથિત્થિયો તાયો ન વિસ્સસે નરો.

    Sabbasahā aphandanā akuppā, tathitthiyo tāyo na vissase naro.

    ૨૯૨.

    292.

    ‘‘સીહો યથા લોહિતમંસભોજનો, વાળમિગો પઞ્ચાવુધો 105 સુરુદ્ધો;

    ‘‘Sīho yathā lohitamaṃsabhojano, vāḷamigo pañcāvudho 106 suruddho;

    પસય્હખાદી પરહિંસને રતો, તથિત્થિયો તાયો ન વિસ્સસે નરો.

    Pasayhakhādī parahiṃsane rato, tathitthiyo tāyo na vissase naro.

    ‘‘ન ખલુ 107, સમ્મ પુણ્ણમુખ, વેસિયો નારિયો ગમનિયો, ન હેતા બન્ધકિયો નામ, વધિકાયો નામ એતાયો, યદિદં વેસિયો નારિયો ગમનિયો’’તિ.

    ‘‘Na khalu 108, samma puṇṇamukha, vesiyo nāriyo gamaniyo, na hetā bandhakiyo nāma, vadhikāyo nāma etāyo, yadidaṃ vesiyo nāriyo gamaniyo’’ti.

    ‘‘ચોરો 109 વિય વેણિકતા, મદિરાવ 110 દિદ્ધા 111 વાણિજો 112 વિય વાચાસન્થુતિયો, ઇસ્સસિઙ્ઘમિવ વિપરિવત્તાયો 113, ઉરગામિવ દુજિવ્હાયો, સોબ્ભમિવ પટિચ્છન્ના, પાતાલમિવ દુપ્પૂરા રક્ખસી વિય દુત્તોસા, યમોવેકન્તહારિયો, સિખીરિવ સબ્બભક્ખા, નદીરિવ સબ્બવાહી, અનિલો વિય યેનકામંચરા, નેરુ વિય અવિસેસકરા, વિસરુક્ખો વિય નિચ્ચફલિતાયો’’તિ. ભવતિ ચ પનુત્તરેત્થ વાક્યં –

    ‘‘Coro 114 viya veṇikatā, madirāva 115 diddhā 116 vāṇijo 117 viya vācāsanthutiyo, issasiṅghamiva viparivattāyo 118, uragāmiva dujivhāyo, sobbhamiva paṭicchannā, pātālamiva duppūrā rakkhasī viya duttosā, yamovekantahāriyo, sikhīriva sabbabhakkhā, nadīriva sabbavāhī, anilo viya yenakāmaṃcarā, neru viya avisesakarā, visarukkho viya niccaphalitāyo’’ti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    ૨૯૩.

    293.

    ‘‘યથા ચોરો યથા દિદ્ધો, વાણિજોવ વિકત્થની;

    ‘‘Yathā coro yathā diddho, vāṇijova vikatthanī;

    ઇસ્સસિઙ્ઘમિવ પરિવત્તા 119, દુજિવ્હા 120 ઉરગો વિય.

    Issasiṅghamiva parivattā 121, dujivhā 122 urago viya.

    ૨૯૪.

    294.

    ‘‘સોબ્ભમિવ પટિચ્છન્ના, પાતાલમિવ દુપ્પુરા;

    ‘‘Sobbhamiva paṭicchannā, pātālamiva duppurā;

    રક્ખસી વિય દુત્તોસા, યમોવેકન્તહારિયો.

    Rakkhasī viya duttosā, yamovekantahāriyo.

    ૨૯૫.

    295.

    ‘‘યથા સિખી નદી વાતો, નેરુનાવ સમાગતા.

    ‘‘Yathā sikhī nadī vāto, nerunāva samāgatā.

    વિસરુક્ખો વિય નિચ્ચફલા, નાસયન્તિ ઘરે ભોગં;

    Visarukkho viya niccaphalā, nāsayanti ghare bhogaṃ;

    રતનન્તકરિત્થિયો’’તિ 125.

    Ratanantakaritthiyo’’ti 126.

    ‘‘ચત્તારિમાનિ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, યાનિ (વત્થૂનિ કિચ્ચે જાતે અનત્થચરાનિ ભવન્તિ; તાનિ) 127 પરકુલે ન વાસેતબ્બાનિ – ગોણં ધેનું યાનં ભરિયા. ચત્તારિ એતાનિ પણ્ડિતો ધનાનિ 128 ઘરા ન વિપ્પવાસયે.

    ‘‘Cattārimāni, samma puṇṇamukha, yāni (vatthūni kicce jāte anatthacarāni bhavanti; tāni) 129 parakule na vāsetabbāni – goṇaṃ dhenuṃ yānaṃ bhariyā. Cattāri etāni paṇḍito dhanāni 130 gharā na vippavāsaye.

    ૨૯૬.

    296.

    ‘ગોણં ધેનુઞ્ચ યાનઞ્ચ, ભરિયં ઞાતિકુલે ન વાસયે;

    ‘Goṇaṃ dhenuñca yānañca, bhariyaṃ ñātikule na vāsaye;

    ભઞ્જન્તિ રથં અયાનકા, અતિવાહેન હનન્તિ પુઙ્ગવં;

    Bhañjanti rathaṃ ayānakā, ativāhena hananti puṅgavaṃ;

    દોહેન હનન્તિ વચ્છકં, ભરિયા ઞાતિકુલે પદુસ્સતી’’’તિ.

    Dohena hananti vacchakaṃ, bhariyā ñātikule padussatī’’’ti.

    ‘‘છ ઇમાનિ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, યાનિ (વત્થૂનિ) 131 કિચ્ચે જાતે અનત્થચરાનિ ભવન્તિ –

    ‘‘Cha imāni, samma puṇṇamukha, yāni (vatthūni) 132 kicce jāte anatthacarāni bhavanti –

    ૨૯૭.

    297.

    ‘અગુણં ધનુ ઞાતિકુલે ચ ભરિયા, પારં નાવા અક્ખભગ્ગઞ્ચ યાનં;

    ‘Aguṇaṃ dhanu ñātikule ca bhariyā, pāraṃ nāvā akkhabhaggañca yānaṃ;

    દૂરે મિત્તો પાપસહાયકો ચ, કિચ્ચે જાતે અનત્થચરાનિ ભવ’’’ન્તિ.

    Dūre mitto pāpasahāyako ca, kicce jāte anatthacarāni bhava’’’nti.

    ‘‘અટ્ઠહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, ઠાનેહિ ઇત્થી સામિકં અવજાનાતિ. દલિદ્દતા, આતુરતા, જિણ્ણતા, સુરાસોણ્ડતા, મુદ્ધતા, પમત્તતા, સબ્બકિચ્ચેસુ અનુવત્તનતા, સબ્બધનઅનુપ્પદાનેન – ઇમેહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, અટ્ઠહિ ઠાનેહિ ઇત્થી સામિકં અવજાનાતિ. ભવતિ ચ પનુત્તરેત્થ વાક્યં –

    ‘‘Aṭṭhahi khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī sāmikaṃ avajānāti. Daliddatā, āturatā, jiṇṇatā, surāsoṇḍatā, muddhatā, pamattatā, sabbakiccesu anuvattanatā, sabbadhanaanuppadānena – imehi khalu, samma puṇṇamukha, aṭṭhahi ṭhānehi itthī sāmikaṃ avajānāti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    ૨૯૮.

    298.

    ‘દલિદ્દં આતુરઞ્ચાપિ, જિણ્ણકં સુરસોણ્ડકં;

    ‘Daliddaṃ āturañcāpi, jiṇṇakaṃ surasoṇḍakaṃ;

    પમત્તં મુદ્ધપત્તઞ્ચ, સબ્બકિચ્ચેસુ 133 હાપનં;

    Pamattaṃ muddhapattañca, sabbakiccesu 134 hāpanaṃ;

    સબ્બકામપ્પદાનેન 135, અવજાનાતિ 136 સામિક’’’ન્તિ.

    Sabbakāmappadānena 137, avajānāti 138 sāmika’’’nti.

    ‘‘નવહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, ઠાનેહિ ઇત્થી પદોસમાહરતિ. આરામગમનસીલા ચ હોતિ, ઉય્યાનગમનસીલા ચ હોતિ, નદીતિત્થગમનસીલા ચ હોતિ, ઞાતિકુલગમનસીલા ચ હોતિ, પરકુલગમનસીલા ચ હોતિ, આદાસદુસ્સમણ્ડનાનુયોગમનુયુત્તસીલા ચ હોતિ, મજ્જપાયિની ચ હોતિ, નિલ્લોકનસીલા ચ હોતિ, સદ્વારઠાયિની 139 ચ હોતિ – ઇમેહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, નવહિ ઠાનેહિ ઇત્થી પદોસમાહરતીતિ. ભવતિ ચ પનુત્તરેત્થ વાક્યં –

    ‘‘Navahi khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī padosamāharati. Ārāmagamanasīlā ca hoti, uyyānagamanasīlā ca hoti, nadītitthagamanasīlā ca hoti, ñātikulagamanasīlā ca hoti, parakulagamanasīlā ca hoti, ādāsadussamaṇḍanānuyogamanuyuttasīlā ca hoti, majjapāyinī ca hoti, nillokanasīlā ca hoti, sadvāraṭhāyinī 140 ca hoti – imehi khalu, samma puṇṇamukha, navahi ṭhānehi itthī padosamāharatīti. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    ૨૯૯.

    299.

    ‘આરામસીલા ચ 141 ઉય્યાનં, નદી ઞાતિ પરકુલં;

    ‘Ārāmasīlā ca 142 uyyānaṃ, nadī ñāti parakulaṃ;

    આદાસદુસ્સમણ્ડનમનુયુત્તા, યા ચિત્થી મજ્જપાયિની.

    Ādāsadussamaṇḍanamanuyuttā, yā citthī majjapāyinī.

    ૩૦૦.

    300.

    ‘યા ચ નિલ્લોકનસીલા, યા ચ સદ્વારઠાયિની;

    ‘Yā ca nillokanasīlā, yā ca sadvāraṭhāyinī;

    નવહેતેહિ ઠાનેહિ, પદોસમાહરન્તિ ઇત્થિયો’’’તિ.

    Navahetehi ṭhānehi, padosamāharanti itthiyo’’’ti.

    ‘‘ચત્તાલીસાય 143 ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, ઠાનેહિ ઇત્થી પુરિસં અચ્ચાચરતિ 144. વિજમ્ભતિ, વિનમતિ, વિલસતિ, વિલજ્જતિ, નખેન નખં ઘટ્ટેતિ, પાદેન પાદં અક્કમતિ, કટ્ઠેન પથવિં વિલિખતિ 145, દારકં ઉલ્લઙ્ઘતિ ઉલ્લઙ્ઘાપેતિ 146, કીળતિ કીળાપેતિ, ચુમ્બતિ ચુમ્બાપેતિ, ભુઞ્જતિ ભુઞ્જાપેતિ, દદાતિ, યાચતિ, કતમનુકરોતિ, ઉચ્ચં ભાસતિ, નીચં ભાસતિ, અવિચ્ચં ભાસતિ, વિવિચ્ચં ભાસતિ, નચ્ચેન ગીતેન વાદિતેન રોદનેન 147 વિલસિતેન વિભૂસિતેન જગ્ઘતિ, પેક્ખતિ, કટિં ચાલેતિ, ગુય્હભણ્ડકં સઞ્ચાલેતિ, ઊરું વિવરતિ, ઊરું પિદહતિ, થનં દસ્સેતિ, કચ્છં દસ્સેતિ, નાભિં દસ્સેતિ, અક્ખિં નિખનતિ, ભમુકં ઉક્ખિપતિ, ઓટ્ઠં ઉપલિખતિ 148, જિવ્હં નિલ્લાલેતિ, દુસ્સં મુઞ્ચતિ, દુસ્સં પટિબન્ધતિ, સિરસં મુઞ્ચતિ, સિરસં બન્ધતિ – ઇમેહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, ચત્તાલીસાય ઠાનેહિ ઇત્થી પુરિસં અચ્ચાચરતિ.

    ‘‘Cattālīsāya 149 khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī purisaṃ accācarati 150. Vijambhati, vinamati, vilasati, vilajjati, nakhena nakhaṃ ghaṭṭeti, pādena pādaṃ akkamati, kaṭṭhena pathaviṃ vilikhati 151, dārakaṃ ullaṅghati ullaṅghāpeti 152, kīḷati kīḷāpeti, cumbati cumbāpeti, bhuñjati bhuñjāpeti, dadāti, yācati, katamanukaroti, uccaṃ bhāsati, nīcaṃ bhāsati, aviccaṃ bhāsati, viviccaṃ bhāsati, naccena gītena vāditena rodanena 153 vilasitena vibhūsitena jagghati, pekkhati, kaṭiṃ cāleti, guyhabhaṇḍakaṃ sañcāleti, ūruṃ vivarati, ūruṃ pidahati, thanaṃ dasseti, kacchaṃ dasseti, nābhiṃ dasseti, akkhiṃ nikhanati, bhamukaṃ ukkhipati, oṭṭhaṃ upalikhati 154, jivhaṃ nillāleti, dussaṃ muñcati, dussaṃ paṭibandhati, sirasaṃ muñcati, sirasaṃ bandhati – imehi khalu, samma puṇṇamukha, cattālīsāya ṭhānehi itthī purisaṃ accācarati.

    ‘‘પઞ્ચવીસાય 155 ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, ઠાનેહિ ઇત્થી પદુટ્ઠા વેદિતબ્બા ભવતિ. સામિકસ્સ પવાસં વણ્ણેતિ, પવુટ્ઠં ન સરતિ, આગતં નાભિનન્દતિ, અવણ્ણં તસ્સ ભણતિ, વણ્ણં તસ્સ ન ભણતિ, અનત્થં તસ્સ ચરતિ, અત્થં તસ્સ ન ચરતિ, અકિચ્ચં તસ્સ કરોતિ, કિચ્ચં તસ્સ ન કરોતિ, પરિદહિત્વા સયતિ, પરમ્મુખી નિપજ્જતિ, પરિવત્તકજાતા ખો પન હોતિ કુઙ્કુમિયજાતા, દીઘં અસ્સસતિ, દુક્ખં વેદયતિ, ઉચ્ચારપસ્સાવં અભિણ્હં ગચ્છતિ, વિલોમમાચરતિ, પરપુરિસસદ્દં સુત્વા કણ્ણસોતં વિવરમોદહતિ 156, નિહતભોગા ખો પન હોતિ, પટિવિસ્સકેહિ સન્થવં કરોતિ, નિક્ખન્તપાદા ખો પન હોતિ, વિસિખાનુચારિની અતિચારિની ખો પન હોતિ, નિચ્ચં 157 સામિકે અગારવા પદુટ્ઠમનસઙ્કપ્પા, અભિણ્હં દ્વારે તિટ્ઠતિ, કચ્છાનિ અઙ્ગાનિ થનાનિ દસ્સેતિ, દિસોદિસં ગન્ત્વા પેક્ખતિ – ઇમેહિ ખલુ, સમ્મ પુણ્ણમુખ, પઞ્ચવીસાય 158 ઠાનેહિ ઇત્થી પદુટ્ઠા વેદિતબ્બા ભવતિ. ભવતિ ચ પનુત્તરેત્થ વાક્યં –

    ‘‘Pañcavīsāya 159 khalu, samma puṇṇamukha, ṭhānehi itthī paduṭṭhā veditabbā bhavati. Sāmikassa pavāsaṃ vaṇṇeti, pavuṭṭhaṃ na sarati, āgataṃ nābhinandati, avaṇṇaṃ tassa bhaṇati, vaṇṇaṃ tassa na bhaṇati, anatthaṃ tassa carati, atthaṃ tassa na carati, akiccaṃ tassa karoti, kiccaṃ tassa na karoti, paridahitvā sayati, parammukhī nipajjati, parivattakajātā kho pana hoti kuṅkumiyajātā, dīghaṃ assasati, dukkhaṃ vedayati, uccārapassāvaṃ abhiṇhaṃ gacchati, vilomamācarati, parapurisasaddaṃ sutvā kaṇṇasotaṃ vivaramodahati 160, nihatabhogā kho pana hoti, paṭivissakehi santhavaṃ karoti, nikkhantapādā kho pana hoti, visikhānucārinī aticārinī kho pana hoti, niccaṃ 161 sāmike agāravā paduṭṭhamanasaṅkappā, abhiṇhaṃ dvāre tiṭṭhati, kacchāni aṅgāni thanāni dasseti, disodisaṃ gantvā pekkhati – imehi khalu, samma puṇṇamukha, pañcavīsāya 162 ṭhānehi itthī paduṭṭhā veditabbā bhavati. Bhavati ca panuttarettha vākyaṃ –

    ૩૦૧.

    301.

    ‘પવાસં તસ્સ વણ્ણેતિ, ગતં તસ્સ ન સોચતિ 163;

    ‘Pavāsaṃ tassa vaṇṇeti, gataṃ tassa na socati 164;

    દિસ્વાન પતિમાગતં 165 નાભિનન્દતિ;

    Disvāna patimāgataṃ 166 nābhinandati;

    ભત્તારવણ્ણં ન કદાચિ ભાસતિ, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Bhattāravaṇṇaṃ na kadāci bhāsati, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૨.

    302.

    ‘અનત્થં તસ્સ ચરતિ અસઞ્ઞતા, અત્થઞ્ચ હાપેતિ અકિચ્ચકારિની;

    ‘Anatthaṃ tassa carati asaññatā, atthañca hāpeti akiccakārinī;

    પરિદહિત્વા સયતિ પરમ્મુખી, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Paridahitvā sayati parammukhī, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૩.

    303.

    ‘પરિવત્તજાતા ચ 167 ભવતિ કુઙ્કુમી, દીઘઞ્ચ અસ્સસતિ દુક્ખવેદિની;

    ‘Parivattajātā ca 168 bhavati kuṅkumī, dīghañca assasati dukkhavedinī;

    ઉચ્ચારપસ્સાવમભિણ્હં ગચ્છતિ, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Uccārapassāvamabhiṇhaṃ gacchati, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૪.

    304.

    ‘‘વિલોમમાચરતિ અકિચ્ચકારિની, સદ્દં નિસામેતિ પરસ્સ ભાસતો;

    ‘‘Vilomamācarati akiccakārinī, saddaṃ nisāmeti parassa bhāsato;

    નિહતભોગા ચ કરોતિ સન્થવં, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Nihatabhogā ca karoti santhavaṃ, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૫.

    305.

    ‘કિચ્છેન લદ્ધં કસિરાભતં 169 ધનં, વિત્તં વિનાસેતિ દુક્ખેન સમ્ભતં;

    ‘Kicchena laddhaṃ kasirābhataṃ 170 dhanaṃ, vittaṃ vināseti dukkhena sambhataṃ;

    પટિવિસ્સકેહિ ચ કરોતિ સન્થવં, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Paṭivissakehi ca karoti santhavaṃ, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૬.

    306.

    ‘નિક્ખન્તપાદા વિસિખાનુચારિની, નિચ્ચઞ્ચ સામિમ્હિ 171 પદુટ્ઠમાનસા;

    ‘Nikkhantapādā visikhānucārinī, niccañca sāmimhi 172 paduṭṭhamānasā;

    અતિચારિની હોતિ અપેતગારવા 173, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Aticārinī hoti apetagāravā 174, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૭.

    307.

    ‘અભિક્ખણં તિટ્ઠતિ દ્વારમૂલે, થનાનિ કચ્છાનિ ચ દસ્સયન્તી;

    ‘Abhikkhaṇaṃ tiṭṭhati dvāramūle, thanāni kacchāni ca dassayantī;

    દિસોદિસં પેક્ખતિ ભન્તચિત્તા, એતે પદુટ્ઠાય ભવન્તિ લક્ખણા.

    Disodisaṃ pekkhati bhantacittā, ete paduṭṭhāya bhavanti lakkhaṇā.

    ૩૦૮.

    308.

    ‘સબ્બા નદી વઙ્કગતી 175, સબ્બે કટ્ઠમયા વના;

    ‘Sabbā nadī vaṅkagatī 176, sabbe kaṭṭhamayā vanā;

    સબ્બિત્થિયો કરે પાપં, લભમાને નિવાતકે.

    Sabbitthiyo kare pāpaṃ, labhamāne nivātake.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘સચે લભેથ ખણં વા રહો વા, નિવાતકં વાપિ લભેથ તાદિસં;

    ‘Sace labhetha khaṇaṃ vā raho vā, nivātakaṃ vāpi labhetha tādisaṃ;

    સબ્બાવ ઇત્થી કયિરું નુ 177 પાપં, અઞ્ઞં અલત્થ 178 પીઠસપ્પિનાપિ સદ્ધિં.

    Sabbāva itthī kayiruṃ nu 179 pāpaṃ, aññaṃ alattha 180 pīṭhasappināpi saddhiṃ.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘નરાનમારામકરાસુ નારિસુ, અનેકચિત્તાસુ અનિગ્ગહાસુ ચ;

    ‘‘Narānamārāmakarāsu nārisu, anekacittāsu aniggahāsu ca;

    સબ્બત્થ નાપીતિકરાપિ 181 ચે સિયા 182, ન વિસ્સસે તિત્થસમા હિ નારિયો’’તિ.

    Sabbattha nāpītikarāpi 183 ce siyā 184, na vissase titthasamā hi nāriyo’’ti.

    ૩૧૧.

    311.

    ‘યં વે 185 દિસ્વા કણ્ડરીકિન્નરાનં 186, સબ્બિત્થિયો ન રમન્તિ અગારે;

    ‘Yaṃ ve 187 disvā kaṇḍarīkinnarānaṃ 188, sabbitthiyo na ramanti agāre;

    તં તાદિસં મચ્ચં ચજિત્વા ભરિયા, અઞ્ઞં દિસ્વા પુરિસં પીઠસપ્પિં.

    Taṃ tādisaṃ maccaṃ cajitvā bhariyā, aññaṃ disvā purisaṃ pīṭhasappiṃ.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘બકસ્સ ચ બાવરિકસ્સ 189 રઞ્ઞો, અચ્ચન્તકામાનુગતસ્સ ભરિયા;

    ‘Bakassa ca bāvarikassa 190 rañño, accantakāmānugatassa bhariyā;

    અવાચરી 191 પટ્ઠવસાનુગસ્સ 192, કં વાપિ ઇત્થી નાતિચરે તદઞ્ઞં.

    Avācarī 193 paṭṭhavasānugassa 194, kaṃ vāpi itthī nāticare tadaññaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘પિઙ્ગિયાની સબ્બલોકિસ્સરસ્સ, રઞ્ઞો પિયા બ્રહ્મદત્તસ્સ ભરિયા;

    ‘Piṅgiyānī sabbalokissarassa, rañño piyā brahmadattassa bhariyā;

    અવાચરી પટ્ઠવસાનુગસ્સ, તં વાપિ સા નાજ્ઝગા કામકામિની.

    Avācarī paṭṭhavasānugassa, taṃ vāpi sā nājjhagā kāmakāminī.

    ૩૧૪.

    314.

    ‘લુદ્ધાનં 195 લહુચિત્તાનં, અકતઞ્ઞૂન દુબ્ભિનં;

    ‘Luddhānaṃ 196 lahucittānaṃ, akataññūna dubbhinaṃ;

    નાદેવસત્તો પુરિસો, થીનં સદ્ધાતુમરહતિ.

    Nādevasatto puriso, thīnaṃ saddhātumarahati.

    ૩૧૫.

    315.

    ‘ન તા પજાનન્તિ કતં ન કિચ્ચં, ન માતરં પિતરં ભાતરં વા;
