Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    5. குஞ்ஜரவிமானவத்து²

    5. Kuñjaravimānavatthu

    31.

    31.

    ‘‘குஞ்ஜரோ தே வராரோஹோ, நானாரதனகப்பனோ;

    ‘‘Kuñjaro te varāroho, nānāratanakappano;

    ருசிரோ தா²மவா ஜவஸம்பன்னோ, ஆகாஸம்ஹி ஸமீஹதி.

    Ruciro thāmavā javasampanno, ākāsamhi samīhati.

    32.

    32.

    ‘‘பது³மி பத்³ம 1 பத்தக்கி², பத்³முப்பலஜுதிந்த⁴ரோ;

    ‘‘Padumi padma 2 pattakkhi, padmuppalajutindharo;

    பத்³மசுண்ணாபி⁴கிண்ணங்கோ³, ஸொண்ணபொக்க²ரமாலதா⁴ 3.

    Padmacuṇṇābhikiṇṇaṅgo, soṇṇapokkharamāladhā 4.

    33.

    33.

    ‘‘பது³மானுஸடங் மக்³க³ங், பத்³மபத்தவிபூ⁴ஸிதங்.

    ‘‘Padumānusaṭaṃ maggaṃ, padmapattavibhūsitaṃ.

    டி²தங் வக்³கு³மனுக்³கா⁴தீ, மிதங் க³ச்ச²தி வாரணோ.

    Ṭhitaṃ vaggumanugghātī, mitaṃ gacchati vāraṇo.

    34.

    34.

    ‘‘தஸ்ஸ பக்கமமானஸ்ஸ, ஸொண்ணகங்ஸா ரதிஸ்ஸரா;

    ‘‘Tassa pakkamamānassa, soṇṇakaṃsā ratissarā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, துரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, turiye pañcaṅgike yathā.

    35.

    35.

    ‘‘தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ க²ந்த⁴ம்ஹி, ஸுசிவத்தா² அலங்கதா;

    ‘‘Tassa nāgassa khandhamhi, sucivatthā alaṅkatā;

    மஹந்தங் அச்ச²ராஸங்க⁴ங், வண்ணேன அதிரோசஸி.

    Mahantaṃ accharāsaṅghaṃ, vaṇṇena atirocasi.

    36.

    36.

    ‘‘தா³னஸ்ஸ தே இத³ங் ப²லங், அதோ² ஸீலஸ்ஸ வா பன;

    ‘‘Dānassa te idaṃ phalaṃ, atho sīlassa vā pana;

    அதோ² அஞ்ஜலிகம்மஸ்ஸ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தா’’தி;

    Atho añjalikammassa, taṃ me akkhāhi pucchitā’’ti;

    37.

    37.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    38.

    38.

    ‘‘தி³ஸ்வான கு³ணஸம்பன்னங், ஜா²யிங் ஜா²னரதங் ஸதங்;

    ‘‘Disvāna guṇasampannaṃ, jhāyiṃ jhānarataṃ sataṃ;

    அதா³ஸிங் புப்பா²பி⁴கிண்ணங், ஆஸனங் து³ஸ்ஸஸந்த²தங்.

    Adāsiṃ pupphābhikiṇṇaṃ, āsanaṃ dussasanthataṃ.

    39.

    39.

    ‘‘உபட்³ட⁴ங் பத்³மமாலாஹங், ஆஸனஸ்ஸ ஸமந்ததோ;

    ‘‘Upaḍḍhaṃ padmamālāhaṃ, āsanassa samantato;

    அப்³போ⁴கிரிஸ்ஸங் பத்தேஹி, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Abbhokirissaṃ pattehi, pasannā sehi pāṇibhi.

    40.

    40.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மகுஸலஸ்ஸ 5, இத³ங் மே ஈதி³ஸங் ப²லங்;

    ‘‘Tassa kammakusalassa 6, idaṃ me īdisaṃ phalaṃ;

    ஸக்காரோ க³ருகாரோ ச, தே³வானங் அபசிதா அஹங்.

    Sakkāro garukāro ca, devānaṃ apacitā ahaṃ.

    41.

    41.

    ‘‘யோ வே ஸம்மாவிமுத்தானங், ஸந்தானங் ப்³ரஹ்மசாரினங்;

    ‘‘Yo ve sammāvimuttānaṃ, santānaṃ brahmacārinaṃ;

    பஸன்னோ ஆஸனங் த³ஜ்ஜா, ஏவங் நந்தே³ யதா² அஹங்.

    Pasanno āsanaṃ dajjā, evaṃ nande yathā ahaṃ.

    42.

    42.

    ‘‘தஸ்மா ஹி அத்தகாமேன 7, மஹத்தமபி⁴கங்க²தா;

    ‘‘Tasmā hi attakāmena 8, mahattamabhikaṅkhatā;

    ஆஸனங் தா³தப்³ப³ங் ஹோதி, ஸரீரந்திமதா⁴ரின’’ந்தி.

    Āsanaṃ dātabbaṃ hoti, sarīrantimadhārina’’nti.

    குஞ்ஜரவிமானங் பஞ்சமங்.

    Kuñjaravimānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. பது³ம… (ஸீ॰ ஸ்யா॰) ஏவமுபரிபி
    2. paduma… (sī. syā.) evamuparipi
    3. … மாலவா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. … mālavā (sī. syā.)
    5. கம்மஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. kammassa kusalassa (sī. pī.)
    7. அத்த²காமேன (க॰)
    8. atthakāmena (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 5. குஞ்ஜரவிமானவண்ணனா • 5. Kuñjaravimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact