Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૩. કુસલાકુસલબલવતરપઞ્હો

    3. Kusalākusalabalavatarapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં અધિમત્તં બલવતરં કુસલં વા અકુસલં વા’’તિ? ‘‘કુસલં, મહારાજ, અધિમત્તં બલવતરં, નો તથા અકુસલ’ન્તિ. ‘‘નાહં, ભન્તે નાગસેન, તં વચનં સમ્પટિચ્છામિ ‘કુસલં અધિમત્તં બલવતરં, નો તથા અકુસલ’ન્તિ, દિસ્સન્તિ, ભન્તે નાગસેન, ઇધ પાણાતિપાતિનો અદિન્નાદાયિનો કામેસુમિચ્છાચારિનો મુસાવાદિનો ગામઘાતિકા પન્થદૂસકા નેકતિકા વઞ્ચનિકા, સબ્બે તે તાવતકેન પાપેન લભન્તિ હત્થચ્છેદં પાદચ્છેદં હત્થપાદચ્છેદં કણ્ણચ્છેદં નાસચ્છેદં કણ્ણનાસચ્છેદં બિલઙ્ગથાલિકં સઙ્ખમુણ્ડિકં રાહુમુખં જોતિમાલિકં હત્થપજ્જોતિકં એરકવત્તિકં ચીરકવાસિકં એણેય્યકં બળિસમંસિકં કહાપણિકં ખારાપતચ્છિકં પલિઘપરિવત્તિકં પલાલપીઠકં તત્તેનપિ તેલેન ઓસિઞ્ચનં સુનખેહિપિ ખાદાપનં જીવસૂલારોપનં અસિનાપિ સીસચ્છેદં, કેચિ રત્તિં પાપં કત્વા રત્તિં યેવ વિપાકં અનુભવન્તિ, કેચિ રત્તિં કત્વા દિવા યેવ અનુભવન્તિ, કેચિ દિવા કત્વા દિવા યેવ અનુભવન્તિ, કેચિ દિવા કત્વા રત્તિં યેવ અનુભવન્તિ, કેચિ દ્વે તયો દિવસે વીતિવત્તે અનુભવન્તિ, સબ્બેપિ તે દિટ્ઠેવ ધમ્મે વિપાકં અનુભવન્તિ. અત્થિ પન, ભન્તે નાગસેન, કોચિ એકસ્સ વા દ્વિન્નં વા તિણ્ણં વા ચતુન્નં વા પઞ્ચન્નં વા દસન્નં વા સતસ્સ વા સહસ્સસ્સ વા સતસહસ્સસ્સ વા સપરિવારં દાનં દત્વા દિટ્ઠધમ્મિકં ભોગં વા યસં વા સુખં વા અનુભવિતા સીલેન વા ઉપોસથકમ્મેન વા’’તિ?

    3. ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ adhimattaṃ balavataraṃ kusalaṃ vā akusalaṃ vā’’ti? ‘‘Kusalaṃ, mahārāja, adhimattaṃ balavataraṃ, no tathā akusala’nti. ‘‘Nāhaṃ, bhante nāgasena, taṃ vacanaṃ sampaṭicchāmi ‘kusalaṃ adhimattaṃ balavataraṃ, no tathā akusala’nti, dissanti, bhante nāgasena, idha pāṇātipātino adinnādāyino kāmesumicchācārino musāvādino gāmaghātikā panthadūsakā nekatikā vañcanikā, sabbe te tāvatakena pāpena labhanti hatthacchedaṃ pādacchedaṃ hatthapādacchedaṃ kaṇṇacchedaṃ nāsacchedaṃ kaṇṇanāsacchedaṃ bilaṅgathālikaṃ saṅkhamuṇḍikaṃ rāhumukhaṃ jotimālikaṃ hatthapajjotikaṃ erakavattikaṃ cīrakavāsikaṃ eṇeyyakaṃ baḷisamaṃsikaṃ kahāpaṇikaṃ khārāpatacchikaṃ palighaparivattikaṃ palālapīṭhakaṃ tattenapi telena osiñcanaṃ sunakhehipi khādāpanaṃ jīvasūlāropanaṃ asināpi sīsacchedaṃ, keci rattiṃ pāpaṃ katvā rattiṃ yeva vipākaṃ anubhavanti, keci rattiṃ katvā divā yeva anubhavanti, keci divā katvā divā yeva anubhavanti, keci divā katvā rattiṃ yeva anubhavanti, keci dve tayo divase vītivatte anubhavanti, sabbepi te diṭṭheva dhamme vipākaṃ anubhavanti. Atthi pana, bhante nāgasena, koci ekassa vā dvinnaṃ vā tiṇṇaṃ vā catunnaṃ vā pañcannaṃ vā dasannaṃ vā satassa vā sahassassa vā satasahassassa vā saparivāraṃ dānaṃ datvā diṭṭhadhammikaṃ bhogaṃ vā yasaṃ vā sukhaṃ vā anubhavitā sīlena vā uposathakammena vā’’ti?

    ‘‘અત્થિ, મહારાજ , ચત્તારો પુરિસા દાનં દત્વા સીલં સમાદિયિત્વા ઉપોસથકમ્મં કત્વા દિટ્ઠેવ ધમ્મે તેનેવ સરીરદેહેન તિદસપુરે સમનુપ્પત્તા’’તિ 1. ‘‘કો ચ કો ચ ભન્તે’’તિ? ‘‘મન્ધાતા, મહારાજ, રાજા, નિમિ રાજા, સાધીનો રાજા, ગુત્તિલો ચ ગન્ધબ્બો’’તિ.

    ‘‘Atthi, mahārāja , cattāro purisā dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ katvā diṭṭheva dhamme teneva sarīradehena tidasapure samanuppattā’’ti 2. ‘‘Ko ca ko ca bhante’’ti? ‘‘Mandhātā, mahārāja, rājā, nimi rājā, sādhīno rājā, guttilo ca gandhabbo’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, અનેકેહિ તં ભવસહસ્સેહિ અન્તરિતં, દ્વિન્નમ્પેતં અમ્હાકં 3 પરોક્ખં, યદિ સમત્થોસિ વત્તમાનકે ભવે ભગવતો ધરમાનકાલે કથેહી’’તિ? ‘‘વત્તમાનકેપિ, મહારાજ, ભવે પુણ્ણકો દાસો થેરસ્સ સારિપુત્તસ્સ ભોજનં દત્વા તદહેવ સેટ્ઠિટ્ઠાનં અજ્ઝુપગતો, સો એતરહિ પુણ્ણકો સેટ્ઠીતિ પઞ્ઞાયિ, ગોપાલમાતા દેવી અત્તનો કેસે વિક્કિણિત્વા લદ્ધેહિ અટ્ઠહિ કહાપણેહિ થેરસ્સ મહાકચ્ચાયનસ્સ અત્તટ્ઠમકસ્સ પિણ્ડપાતં દત્વા તદહેવ રઞ્ઞો ચન્દપજ્જોતસ્સ 4 અગ્ગમહેસિટ્ઠાનં પત્તા. સુપ્પિયા ઉપાસિકા અઞ્ઞતરસ્સ ગિલાનભિક્ખુનો અત્તનો ઊરુમંસેન પટિચ્છાદનીયં દત્વા દુતિયદિવસે યેવ રૂળ્હવણા સઞ્છવી 5 અરોગા જાતા. મલ્લિકા દેવી ભગવતો આભિદોસિકં કુમ્માસપિણ્ડં દત્વા તદહેવ રઞ્ઞો કોસલસ્સ અગ્ગમહેસી જાતા. સુમનો માલાકારો અટ્ઠહિ સુમનપુપ્ફમુટ્ઠીહિ ભગવન્તં પૂજેત્વા તં દિવસં યેવ મહાસમ્પત્તિં પત્તો. એકસાટકો બ્રાહ્મણો ઉત્તરસાટકેન ભગવન્તં પૂજેત્વા તં દિવસં યેવ સબ્બટ્ઠકં લભિ, સબ્બેપેતે, મહારાજ, દિટ્ઠધમ્મિકં ભોગઞ્ચ યસઞ્ચ અનુભવિંસૂ’’તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, anekehi taṃ bhavasahassehi antaritaṃ, dvinnampetaṃ amhākaṃ 6 parokkhaṃ, yadi samatthosi vattamānake bhave bhagavato dharamānakāle kathehī’’ti? ‘‘Vattamānakepi, mahārāja, bhave puṇṇako dāso therassa sāriputtassa bhojanaṃ datvā tadaheva seṭṭhiṭṭhānaṃ ajjhupagato, so etarahi puṇṇako seṭṭhīti paññāyi, gopālamātā devī attano kese vikkiṇitvā laddhehi aṭṭhahi kahāpaṇehi therassa mahākaccāyanassa attaṭṭhamakassa piṇḍapātaṃ datvā tadaheva rañño candapajjotassa 7 aggamahesiṭṭhānaṃ pattā. Suppiyā upāsikā aññatarassa gilānabhikkhuno attano ūrumaṃsena paṭicchādanīyaṃ datvā dutiyadivase yeva rūḷhavaṇā sañchavī 8 arogā jātā. Mallikā devī bhagavato ābhidosikaṃ kummāsapiṇḍaṃ datvā tadaheva rañño kosalassa aggamahesī jātā. Sumano mālākāro aṭṭhahi sumanapupphamuṭṭhīhi bhagavantaṃ pūjetvā taṃ divasaṃ yeva mahāsampattiṃ patto. Ekasāṭako brāhmaṇo uttarasāṭakena bhagavantaṃ pūjetvā taṃ divasaṃ yeva sabbaṭṭhakaṃ labhi, sabbepete, mahārāja, diṭṭhadhammikaṃ bhogañca yasañca anubhaviṃsū’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, વિચિનિત્વા પરિયેસિત્વા છ જને યેવ અદ્દસાસી’’તિ. ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે નાગસેન, અકુસલં યેવ અધિમત્તં બલવતરં, નો તથા કુસલં. અહઞ્હિ, ભન્તે નાગસેન, એકદિવસં યેવ દસપિ પુરિસે પસ્સામિ પાપસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકેન સૂલેસુ આરોપેન્તે, વીસમ્પિ તિંસમ્પિ ચત્તાલીસમ્પિ પઞ્ઞાસમ્પિ પુરિસસતમ્પિ પુરિસસહસ્સમ્પિ પસ્સામિ પાપસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકેન સૂલેસુ આરોપેન્તે. નન્દકુલસ્સ, ભન્તે નાગસેન, ભદ્દસાલો નામ સેનાપતિપુત્તો અહોસિ. તેન ચ રઞ્ઞા ચન્દગુત્તેન સઙ્ગામો સમુપબ્યૂળ્હો અહોસિ. તસ્મિં ખો પન, ભન્તે નાગસેન, સઙ્ગામે ઉભતો બલકાયે અસીતિકબન્ધરૂપાનિ અહેસું, એકસ્મિં કિર સીસકબન્ધે પરિપાતે 9 એકં કબન્ધરૂપં ઉટ્ઠહતિ, સબ્બેપેતે પાપસ્સેવ કમ્મસ્સ વિપાકેન અનયબ્યસનં આપન્ના. ઇમિનાપિ, ભન્તે નાગસેન, કારણેન ભણામિ અકુસલં યેવ અધિમત્તં બલવતરં, નો તથા કુસલ’’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, vicinitvā pariyesitvā cha jane yeva addasāsī’’ti. ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante nāgasena, akusalaṃ yeva adhimattaṃ balavataraṃ, no tathā kusalaṃ. Ahañhi, bhante nāgasena, ekadivasaṃ yeva dasapi purise passāmi pāpassa kammassa vipākena sūlesu āropente, vīsampi tiṃsampi cattālīsampi paññāsampi purisasatampi purisasahassampi passāmi pāpassa kammassa vipākena sūlesu āropente. Nandakulassa, bhante nāgasena, bhaddasālo nāma senāpatiputto ahosi. Tena ca raññā candaguttena saṅgāmo samupabyūḷho ahosi. Tasmiṃ kho pana, bhante nāgasena, saṅgāme ubhato balakāye asītikabandharūpāni ahesuṃ, ekasmiṃ kira sīsakabandhe paripāte 10 ekaṃ kabandharūpaṃ uṭṭhahati, sabbepete pāpasseva kammassa vipākena anayabyasanaṃ āpannā. Imināpi, bhante nāgasena, kāraṇena bhaṇāmi akusalaṃ yeva adhimattaṃ balavataraṃ, no tathā kusala’’nti.

    ‘‘સુય્યતિ, ભન્તે નાગસેન, ઇમસ્મિં બુદ્ધસાસને કોસલેન રઞ્ઞા અસદિસદાનં દિન્ન’’ન્તિ? ‘‘આમ, મહારાજ, સુય્યતી’’તિ. ‘‘અપિ નુ ખો, ભન્તે નાગસેન, કોસલરાજા તં અસદિસં દાનં દત્વા તતોનિદાનં કઞ્ચિ દિટ્ઠધમ્મિકં ભોગં વા યસં વા સુખં વા પટિલભી’’તિ 11? ‘‘ન હિ, મહારાજા’’તિ. ‘‘યદિ, ભન્તે નાગસેન, કોસલરાજા એવરૂપં અનુત્તરં દાનં દત્વાપિ ન લભિ 12 તતોનિદાનં કઞ્ચિ દિટ્ઠધમ્મિકં ભોગં વા યસં વા સુખં વા, તેન હિ, ભન્તે નાગસેન, અકુસલં યેવ અધિમત્તં બલવતરં, નો તથા કુસલ’’ન્તિ.

    ‘‘Suyyati, bhante nāgasena, imasmiṃ buddhasāsane kosalena raññā asadisadānaṃ dinna’’nti? ‘‘Āma, mahārāja, suyyatī’’ti. ‘‘Api nu kho, bhante nāgasena, kosalarājā taṃ asadisaṃ dānaṃ datvā tatonidānaṃ kañci diṭṭhadhammikaṃ bhogaṃ vā yasaṃ vā sukhaṃ vā paṭilabhī’’ti 13? ‘‘Na hi, mahārājā’’ti. ‘‘Yadi, bhante nāgasena, kosalarājā evarūpaṃ anuttaraṃ dānaṃ datvāpi na labhi 14 tatonidānaṃ kañci diṭṭhadhammikaṃ bhogaṃ vā yasaṃ vā sukhaṃ vā, tena hi, bhante nāgasena, akusalaṃ yeva adhimattaṃ balavataraṃ, no tathā kusala’’nti.

    ‘‘પરિત્તત્તા, મહારાજ, અકુસલં ખિપ્પં પરિણમતિ, વિપુલત્તા કુસલં દીઘેન કાલેન પરિણમતિ, ઉપમાયપિ, મહારાજ, એતં ઉપપરિક્ખિતબ્બં. યથા, મહારાજ, અપરન્તે જનપદે કુમુદભણ્ડિકા નામ ધઞ્ઞજાતિ માસલૂના 15 અન્તોગેહગતા હોતિ, સાલયો છપ્પઞ્ચમાસેહિ પરિણમન્તિ , કિં પનેત્થ, મહારાજ, અન્તરં કો વિસેસો કુમુદભણ્ડિકાય ચ સાલીનઞ્ચા’’તિ? ‘‘પરિત્તત્તા, ભન્તે, કુમુદભણ્ડિકાય, વિપુલત્તા ચ સાલીનં. સાલયો, ભન્તે નાગસેન, રાજારહા રાજભોજનં, કુમુદભણ્ડિકા દાસકમ્મકરાનં ભોજન’’ન્તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, પરિત્તત્તા અકુસલં ખિપ્પં પરિણમતિ, વિપુલત્તા કુસલં દીઘેન કાલેન પરિણમતી’’તિ.

    ‘‘Parittattā, mahārāja, akusalaṃ khippaṃ pariṇamati, vipulattā kusalaṃ dīghena kālena pariṇamati, upamāyapi, mahārāja, etaṃ upaparikkhitabbaṃ. Yathā, mahārāja, aparante janapade kumudabhaṇḍikā nāma dhaññajāti māsalūnā 16 antogehagatā hoti, sālayo chappañcamāsehi pariṇamanti , kiṃ panettha, mahārāja, antaraṃ ko viseso kumudabhaṇḍikāya ca sālīnañcā’’ti? ‘‘Parittattā, bhante, kumudabhaṇḍikāya, vipulattā ca sālīnaṃ. Sālayo, bhante nāgasena, rājārahā rājabhojanaṃ, kumudabhaṇḍikā dāsakammakarānaṃ bhojana’’nti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, parittattā akusalaṃ khippaṃ pariṇamati, vipulattā kusalaṃ dīghena kālena pariṇamatī’’ti.

    ‘‘યં તત્થ, ભન્તે નાગસેન, ખિપ્પં પરિણમતિ, તં નામ લોકે અધિમત્તં બલવતરં, તસ્મા અકુસલં બલવતરં, નો તથા કુસલં. યથા નામ, ભન્તે નાગસેન, યો કોચિ યોધો મહતિમહાયુદ્ધં પવિસિત્વા પટિસત્તું ઉપકચ્છકે ગહેત્વા આકડ્ઢિત્વા ખિપ્પતરં સામિનો ઉપનેય્ય, સો યોધો લોકે સમત્થો સૂરો નામ. યો ચ ભિસક્કો ખિપ્પં સલ્લં ઉદ્ધરતિ રોગમપનેતિ, સો ભિસક્કો છેકો નામ. યો ગણકો સીઘસીઘં ગણેત્વા ખિપ્પં દસ્સયતિ, સો ગણકો છેકો નામ. યો મલ્લો ખિપ્પં પટિમલ્લં ઉક્ખિપિત્વા ઉત્તાનકં પાતેતિ, સો મલ્લો સમત્થો સૂરો નામ. એવમેવ ખો, ભન્તે નાગસેન, યં ખિપ્પં પરિણમતિ કુસલં વા અકુસલં વા, તં લોકે અધિમત્તં બલવતર’’ન્તિ.

    ‘‘Yaṃ tattha, bhante nāgasena, khippaṃ pariṇamati, taṃ nāma loke adhimattaṃ balavataraṃ, tasmā akusalaṃ balavataraṃ, no tathā kusalaṃ. Yathā nāma, bhante nāgasena, yo koci yodho mahatimahāyuddhaṃ pavisitvā paṭisattuṃ upakacchake gahetvā ākaḍḍhitvā khippataraṃ sāmino upaneyya, so yodho loke samattho sūro nāma. Yo ca bhisakko khippaṃ sallaṃ uddharati rogamapaneti, so bhisakko cheko nāma. Yo gaṇako sīghasīghaṃ gaṇetvā khippaṃ dassayati, so gaṇako cheko nāma. Yo mallo khippaṃ paṭimallaṃ ukkhipitvā uttānakaṃ pāteti, so mallo samattho sūro nāma. Evameva kho, bhante nāgasena, yaṃ khippaṃ pariṇamati kusalaṃ vā akusalaṃ vā, taṃ loke adhimattaṃ balavatara’’nti.

    ‘‘ઉભયમ્પિ તં, મહારાજ, કમ્મં સમ્પરાયવેદનીયમેવ, અપિ ચ ખો અકુસલં સાવજ્જતાય ખણેન દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં હોતિ, પુબ્બકેહિ, મહારાજ, ખત્તિયેહિ ઠપિતો એસો નિયમો ‘યો પાણં હનતિ, સો દણ્ડારહો…પે॰… યો અદિન્નં આદિયતિ…પે॰… યો પરદારં ગચ્છતિ…પે॰… યો મુસા ભણતિ…પે॰… યો ગામં ઘાતેતિ…પે॰… યો પન્થં દૂસેતિ…પે॰… યો નિકતિં કરોતિ…પે॰… યો વઞ્ચનં કરોતિ, સો દણ્ડારહો વધિતબ્બો છેત્તબ્બો ભેત્તબ્બો હન્તબ્બો’તિ. તં તે ઉપાદાય વિચિનિત્વા વિચિનિત્વા દણ્ડેન્તિ વધેન્તિ છિન્દન્તિ ભિન્દન્તિ હનન્તિ ચ, અપિ નુ, મહારાજ, અત્થિ કેહિચિ ઠપિતો નિયમો ‘યો દાનં વા દેતિ, સીલં વા રક્ખતિ, ઉપોસથકમ્મં વા કરોતિ, તસ્સ ધનં વા યસં વા દાતબ્બ’ન્તિ; અપિ નુ તં વિચિનિત્વા વિચિનિત્વા ધનં વા યસં વા દેન્તિ, ચોરસ્સ કતકમ્મસ્સ વધબન્ધનં વિયા’’તિ? ‘‘ન હિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘યદિ, મહારાજ, દાયકાનં વિચિનિત્વા વિચિનિત્વા ધનં વા યસં વા દદેય્યું, કુસલમ્પિ દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં ભવેય્ય, યસ્મા ચ ખો, મહારાજ, દાયકે ન વિચિનન્તિ ‘ધનં વા યસં વા દસ્સામા’તિ, તસ્મા કુસલં ન દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં. ઇમિના, મહારાજ, કારણેન અકુસલં દિટ્ઠધમ્મવેદનીયં, સમ્પરાયેવ સો અધિમત્તં બલવતરં વેદનં વેદયતી’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે નાગસેન, તવાદિસેન બુદ્ધિમન્તેન વિના નેસો પઞ્હો સુનિબ્બેઠિયો, લોકિકં, ભન્તે નાગસેન, લોકુત્તરેન વિઞ્ઞાપિત’’ન્તિ.

    ‘‘Ubhayampi taṃ, mahārāja, kammaṃ samparāyavedanīyameva, api ca kho akusalaṃ sāvajjatāya khaṇena diṭṭhadhammavedanīyaṃ hoti, pubbakehi, mahārāja, khattiyehi ṭhapito eso niyamo ‘yo pāṇaṃ hanati, so daṇḍāraho…pe… yo adinnaṃ ādiyati…pe… yo paradāraṃ gacchati…pe… yo musā bhaṇati…pe… yo gāmaṃ ghāteti…pe… yo panthaṃ dūseti…pe… yo nikatiṃ karoti…pe… yo vañcanaṃ karoti, so daṇḍāraho vadhitabbo chettabbo bhettabbo hantabbo’ti. Taṃ te upādāya vicinitvā vicinitvā daṇḍenti vadhenti chindanti bhindanti hananti ca, api nu, mahārāja, atthi kehici ṭhapito niyamo ‘yo dānaṃ vā deti, sīlaṃ vā rakkhati, uposathakammaṃ vā karoti, tassa dhanaṃ vā yasaṃ vā dātabba’nti; api nu taṃ vicinitvā vicinitvā dhanaṃ vā yasaṃ vā denti, corassa katakammassa vadhabandhanaṃ viyā’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Yadi, mahārāja, dāyakānaṃ vicinitvā vicinitvā dhanaṃ vā yasaṃ vā dadeyyuṃ, kusalampi diṭṭhadhammavedanīyaṃ bhaveyya, yasmā ca kho, mahārāja, dāyake na vicinanti ‘dhanaṃ vā yasaṃ vā dassāmā’ti, tasmā kusalaṃ na diṭṭhadhammavedanīyaṃ. Iminā, mahārāja, kāraṇena akusalaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ, samparāyeva so adhimattaṃ balavataraṃ vedanaṃ vedayatī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, tavādisena buddhimantena vinā neso pañho sunibbeṭhiyo, lokikaṃ, bhante nāgasena, lokuttarena viññāpita’’nti.

    કુસલાકુસલબલવતરપઞ્હો તતિયો.

    Kusalākusalabalavatarapañho tatiyo.







    Footnotes:
    1. યસમનુપત્તાતિ (સી॰ પી॰)
    2. yasamanupattāti (sī. pī.)
    3. દીપિતં, અમ્હાકમ્પેતં (ક॰)
    4. ઉદેનસ્સ (સી॰ પી॰)
    5. સચ્છવી (સી॰ પી॰)
    6. dīpitaṃ, amhākampetaṃ (ka.)
    7. udenassa (sī. pī.)
    8. sacchavī (sī. pī.)
    9. પરિપુણ્ણે (સબ્બત્થ)
    10. paripuṇṇe (sabbattha)
    11. પટિલભતીતિ (ક॰)
    12. ન લભતિ (ક॰)
    13. paṭilabhatīti (ka.)
    14. na labhati (ka.)
    15. માસપૂરા (ક॰)
    16. māsapūrā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact