Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
૧-૧. કુસલત્તિક-હેતુદુકં
1-1. Kusalattika-hetudukaṃ
૧. હેતુપદં
1. Hetupadaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૧. કુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા.
1. Kusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo hetu dhammo uppajjati hetupaccayā.
અકુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
અબ્યાકતં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Abyākataṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
૨. કુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
2. Kusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo hetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1)
અકુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo hetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1)
અબ્યાકતં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Abyākataṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato hetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૩. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા તીણિ, અનન્તરે તીણિ, સમનન્તરે તીણિ, સહજાતે તીણિ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે તીણિ , ઉપનિસ્સયે તીણિ, પુરેજાતે તીણિ, આસેવને તીણિ, કમ્મે તીણિ, વિપાકે એકં, આહારે તીણિ…પે॰… અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
3. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā tīṇi, anantare tīṇi, samanantare tīṇi, sahajāte tīṇi, aññamaññe tīṇi, nissaye tīṇi , upanissaye tīṇi, purejāte tīṇi, āsevane tīṇi, kamme tīṇi, vipāke ekaṃ, āhāre tīṇi…pe… avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
પચ્ચનીયં –નઅધિપતિપચ્ચયો
Paccanīyaṃ –naadhipatipaccayo
૪. કુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા . (૧)
4. Kusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo hetu dhammo uppajjati naadhipatipaccayā . (1)
અકુસલં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo hetu dhammo uppajjati naadhipatipaccayā. (1)
અબ્યાકતં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Abyākataṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato hetu dhammo uppajjati naadhipatipaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૫. નઅધિપતિયા તીણિ, નપુરેજાતે તીણિ, નપચ્છાજાતે તીણિ, નઆસેવને તીણિ, નવિપાકે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે તીણિ (સંખિત્તં).
5. Naadhipatiyā tīṇi, napurejāte tīṇi, napacchājāte tīṇi, naāsevane tīṇi, navipāke tīṇi, navippayutte tīṇi (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઅધિપતિયા તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naadhipatiyā tīṇi (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિપચ્ચયા હેતુયા તીણિ (સંખિત્તં).
Naadhipatipaccayā hetuyā tīṇi (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ પચ્ચયવારેપિ નિસ્સયવારેપિ સંસટ્ઠવારેપિ સમ્પયુત્તવારેપિ સબ્બત્થ તીણિ.)
(Sahajātavārepi paccayavārepi nissayavārepi saṃsaṭṭhavārepi sampayuttavārepi sabbattha tīṇi.)
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુઆરમ્મણપચ્ચયાદિ
Hetuārammaṇapaccayādi
૬. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
6. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
૭. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
7. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
૮. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
8. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi.
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. (1)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Abyākato hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Abyākato hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi.
અનન્તરપચ્ચયાદિ
Anantarapaccayādi
૯. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… દ્વે.
9. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo… dve.
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… દ્વે.
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo… dve.
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો (૧)
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo (1)
૧૦. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
10. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa sahajātapaccayena paccayo. (1)
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa sahajātapaccayena paccayo. (1)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa sahajātapaccayena paccayo. (1)
(અઞ્ઞમઞ્ઞનિસ્સયપચ્ચયા સહજાતપચ્ચયસદિસા).
(Aññamaññanissayapaccayā sahajātapaccayasadisā).
ઉપનિસ્સયપચ્ચયાદિ
Upanissayapaccayādi
૧૧. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
11. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (3)
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ. (૩)
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Akusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Akusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo… tīṇi. (3)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Abyākato hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Abyākato hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (3)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ વિપાકપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧) (સંખિત્તં.)
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa vipākapaccayena paccayo. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૧૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા સત્ત, અનન્તરે પઞ્ચ, સમનન્તરે પઞ્ચ, સહજાતે તીણિ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે તીણિ, ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને તીણિ, વિપાકે એકં, ઇન્દ્રિયે દ્વે, મગ્ગે દ્વે, સમ્પયુત્તે તીણિ, અત્થિયા તીણિ, નત્થિયા પઞ્ચ, વિગતે પઞ્ચ, અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
12. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā satta, anantare pañca, samanantare pañca, sahajāte tīṇi, aññamaññe tīṇi, nissaye tīṇi, upanissaye nava, āsevane tīṇi, vipāke ekaṃ, indriye dve, magge dve, sampayutte tīṇi, atthiyā tīṇi, natthiyā pañca, vigate pañca, avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
પચ્ચનીયુદ્ધારો
Paccanīyuddhāro
૧૩. કુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
13. Kusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. Kusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. (3)
અકુસલો હેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો હેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Akusalo hetu dhammo akusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. Akusalo hetu dhammo kusalassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. Akusalo hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo. (3)
અબ્યાકતો હેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
Abyākato hetu dhammo abyākatassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૧૪. નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
14. Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
૨. નહેતુપદં
2. Nahetupadaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૧૫. કુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. કુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. કુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો નહેતુ ચ અબ્યાકતો નહેતુ ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
15. Kusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Kusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Kusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo nahetu ca abyākato nahetu ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અકુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા . અકુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. અકુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો નહેતુ ચ અબ્યાકતો નહેતુ ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
Akusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā . Akusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Akusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo nahetu ca abyākato nahetu ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અબ્યાકતં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Abyākataṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
કુસલં નહેતુઞ્ચ અબ્યાકતં નહેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Kusalaṃ nahetuñca abyākataṃ nahetuñca dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
અકુસલં નહેતુઞ્ચ અબ્યાકતં નહેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ nahetuñca abyākataṃ nahetuñca dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
૧૬. કુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
16. Kusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca kusalo nahetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1)
અકુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અકુસલો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca akusalo nahetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1)
અબ્યાકતં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા (૧) (સંખિત્તં.)
Abyākataṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā (1) (saṃkhittaṃ.)
૧૭. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે તીણિ, સમનન્તરે તીણિ, સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે તીણિ, પુરેજાતે તીણિ, આસેવને તીણિ, કમ્મે નવ, વિપાકે એકં, આહારે નવ, ઇન્દ્રિયે નવ, ઝાને નવ, મગ્ગે નવ, સમ્પયુત્તે તીણિ, વિપ્પયુત્તે નવ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા તીણિ, વિગતે તીણિ, અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
17. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā nava, anantare tīṇi, samanantare tīṇi, sahajāte nava, aññamaññe tīṇi, nissaye nava, upanissaye tīṇi, purejāte tīṇi, āsevane tīṇi, kamme nava, vipāke ekaṃ, āhāre nava, indriye nava, jhāne nava, magge nava, sampayutte tīṇi, vippayutte nava, atthiyā nava, natthiyā tīṇi, vigate tīṇi, avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુનઆરમ્મણપચ્ચયાદિ
Nahetunaārammaṇapaccayādi
૧૮. અબ્યાકતં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા. (૧)
18. Abyākataṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati nahetupaccayā. (1)
કુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Kusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā. (1)
અકુસલં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Akusalaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā. (1)
અબ્યાકતં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Abyākataṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā. (1)
કુસલં નહેતુઞ્ચ અબ્યાકતં નહેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Kusalaṃ nahetuñca abyākataṃ nahetuñca dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā. (1)
અકુસલં નહેતુઞ્ચ અબ્યાકતં નહેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Akusalaṃ nahetuñca abyākataṃ nahetuñca dhammaṃ paṭicca abyākato nahetu dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૧૯. નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે પઞ્ચ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે પઞ્ચ, નસમનન્તરે પઞ્ચ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે પઞ્ચ, નઉપનિસ્સયે પઞ્ચ, નપુરેજાતે સત્ત, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે પઞ્ચ, નવિપ્પયુત્તે તીણિ, નોનત્થિયા પઞ્ચ, નોવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
19. Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe pañca, naadhipatiyā nava, naanantare pañca, nasamanantare pañca, naaññamaññe pañca, naupanissaye pañca, napurejāte satta, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte pañca, navippayutte tīṇi, nonatthiyā pañca, novigate pañca (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe pañca (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે એકં (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ પચ્ચયવારમ્પિ નિસ્સયવારમ્પિ સંસટ્ઠવારમ્પિ સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavārampi paccayavārampi nissayavārampi saṃsaṭṭhavārampi sampayuttavārampi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
આરમ્મણપચ્ચયાદિ
Ārammaṇapaccayādi
૨૦. કુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
20. Kusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Akusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Akusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Akusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Abyākato nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Abyākato nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Abyākato nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
૨૧. કુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… ચત્તારિ.
21. Kusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa ca abyākatassa nahetussa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo… cattāri.
અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Akusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi.
અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Abyākato nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Abyākato nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi.
૨૨. કુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
22. Kusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo. (2)
અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
Akusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo. Akusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo. (2)
અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ…પે॰….
Abyākato nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa anantarapaccayena paccayo… tīṇi…pe….
ઉપનિસ્સયપચ્ચયો
Upanissayapaccayo
૨૩. કુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. કુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
23. Kusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Kusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (3)
અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Akusalo nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Akusalo nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Akusalo nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (3)
અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો કુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. અબ્યાકતો નહેતુ ધમ્મો અકુસલસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩) (સંખિત્તં.)
Abyākato nahetu dhammo abyākatassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Abyākato nahetu dhammo kusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Abyākato nahetu dhammo akusalassa nahetussa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૨૪. આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા દસ, અનન્તરે સત્ત, સમનન્તરે સત્ત, સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે તેરસ, ઉપનિસ્સયે નવ, પુરેજાતે તીણિ, પચ્છાજાતે તીણિ, આસેવને તીણિ, કમ્મે સત્ત, વિપાકે એકં, આહારે સત્ત, ઇન્દ્રિયે સત્ત , ઝાને સત્ત, મગ્ગે સત્ત, સમ્પયુત્તે તીણિ, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા તેરસ, નત્થિયા સત્ત, વિગતે સત્ત, અવિગતે તેરસ (સંખિત્તં).
24. Ārammaṇe nava, adhipatiyā dasa, anantare satta, samanantare satta, sahajāte nava, aññamaññe tīṇi, nissaye terasa, upanissaye nava, purejāte tīṇi, pacchājāte tīṇi, āsevane tīṇi, kamme satta, vipāke ekaṃ, āhāre satta, indriye satta , jhāne satta, magge satta, sampayutte tīṇi, vippayutte pañca, atthiyā terasa, natthiyā satta, vigate satta, avigate terasa (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા પન્નરસ, નઆરમ્મણે પન્નરસ (સંખિત્તં).
Nahetuyā pannarasa, naārammaṇe pannarasa (saṃkhittaṃ).
આરમ્મણપચ્ચયા નહેતુયા નવ (સંખિત્તં).
Ārammaṇapaccayā nahetuyā nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૨-૧. વેદનાત્તિક-હેતુદુકં
2-1. Vedanāttika-hetudukaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૨૫. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
25. Sukhāya vedanāya sampayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca sukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Dukkhāya vedanāya sampayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca dukkhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૬. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા તીણિ…પે॰… વિપાકે દ્વે…પે॰… અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
26. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā tīṇi…pe… vipāke dve…pe… avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિયા તીણિ, નપુરેજાતે દ્વે, નપચ્છાજાતે તીણિ, નઆસેવને તીણિ, નવિપાકે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં).
Naadhipatiyā tīṇi, napurejāte dve, napacchājāte tīṇi, naāsevane tīṇi, navipāke tīṇi, navippayutte dve (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઅધિપતિયા તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naadhipatiyā tīṇi (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિપચ્ચયા હેતુયા તીણિ (સંખિત્તં).
Naadhipatipaccayā hetuyā tīṇi (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ.)
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૨૭. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
27. Sukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Dukkhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
૨૮. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
28. Sukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Dukkhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો હેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ હેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (સંખિત્તં).
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto hetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa hetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૨૯. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા ચત્તારિ, અનન્તરે છ, સમનન્તરે છ, સહજાતે તીણિ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે તીણિ, ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને તીણિ, વિપાકે દ્વે, ઇન્દ્રિયે દ્વે, મગ્ગે દ્વે, સમ્પયુત્તે તીણિ, અત્થિયા તીણિ, નત્થિયા છ, વિગતે છ, અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
29. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā cattāri, anantare cha, samanantare cha, sahajāte tīṇi, aññamaññe tīṇi, nissaye tīṇi, upanissaye nava, āsevane tīṇi, vipāke dve, indriye dve, magge dve, sampayutte tīṇi, atthiyā tīṇi, natthiyā cha, vigate cha, avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૩૦. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
30. Sukhāya vedanāya sampayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Dukkhāya vedanāya sampayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca dukkhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૩૧. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે તીણિ…પે॰… અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
31. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe tīṇi…pe… avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા તીણિ, નઅધિપતિયા તીણિ, નપુરેજાતે દ્વે, નપચ્છાજાતે તીણિ, નઆસેવને તીણિ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે તીણિ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં).
Nahetuyā tīṇi, naadhipatiyā tīṇi, napurejāte dve, napacchājāte tīṇi, naāsevane tīṇi, nakamme tīṇi, navipāke tīṇi…pe… navippayutte dve (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ.)
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
આરમ્મણપચ્ચયાદિ
Ārammaṇapaccayādi
૩૨. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
32. Sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Dukkhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Dukkhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Dukkhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો . અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo . Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
૩૩. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
33. Sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Sukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. (2)
દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Dukkhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. (1)
અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તસ્સ નહેતુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto nahetu dhammo sukhāya vedanāya sampayuttassa nahetussa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. (2)
અનન્તર-ઉપનિસ્સયપચ્ચયા
Anantara-upanissayapaccayā