Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. કુસિનારસુત્તવણ્ણના

    6. Kusinārasuttavaṇṇanā

    ૭૬. છટ્ઠે ઉપવત્તનેતિ પાચીનગતાય સાલપન્તિયા ઉત્તરેન નિવત્તિત્વા ઠિતાય વેમજ્ઝટ્ઠાને. અન્તરેન યમકસાલાનન્તિ દ્વિન્નં સાલરુક્ખાનં અન્તરે. કઙ્ખાતિ દ્વેળ્હકં. વિમતીતિ વિનિચ્છિતું અસમત્થતા. ‘‘બુદ્ધો નુ ખો ન બુદ્ધો નુ ખો, ધમ્મો નુ ખો ન ધમ્મો નુ ખો, સઙ્ઘો નુ ખો ન સઙ્ઘો નુ ખો, મગ્ગો નુ ખો ન મગ્ગો નુ ખો, પટિપદા નુ ખો ન પટિપદા નુ ખો’’તિ યસ્સ સંસયો ઉપ્પજ્જેય્ય, તં વો વદામિ પુચ્છથ, ભિક્ખવેતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપત્થો. સત્થુગારવેનપિ ન પુચ્છેય્યાથાતિ ‘‘મયં સત્થુ સન્તિકે પબ્બજિમ્હ, ચત્તારો પચ્ચયાપિ નો સત્થુ સન્તકાવ. તે મયં એત્તકં કાલં કઙ્ખં અકત્વા ન અરહામ અજ્જ પચ્છિમે કાલે કઙ્ખં કાતુ’’ન્તિ સચે એવં સત્થરિ ગારવેન ન પુચ્છથ. સહાયકોપિ, ભિક્ખવે, સહાયકસ્સ આરોચેતૂતિ તુમ્હાકં યો યસ્સ ભિક્ખુસ્સ સન્દિટ્ઠો સમ્ભત્તો, સો તસ્સ આરોચેતુ, અહં એકસ્સ ભિક્ખુસ્સ કથેસ્સામિ, તસ્સ કથં સુત્વા સબ્બે નિક્કઙ્ખા ભવથાતિ દસ્સેતિ. એવં પસન્નોતિ એવં સદ્દહામિ અહન્તિ અત્થો. ઞાણમેવાતિ નિક્કઙ્ખભાવપચ્ચક્ખકરણઞાણંયેવ એત્થ તથાગતસ્સ, ન સદ્ધામત્તન્તિ અત્થો. ઇમેસઞ્હિ, આનન્દાતિ ઇમેસં અન્તોસાણિયં નિસિન્નાનં પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં. યો પચ્છિમકોતિ યો ગુણવસેન પચ્છિમકો, આનન્દત્થેરંયેવ સન્ધાયાહ.

    76. Chaṭṭhe upavattaneti pācīnagatāya sālapantiyā uttarena nivattitvā ṭhitāya vemajjhaṭṭhāne. Antarena yamakasālānanti dvinnaṃ sālarukkhānaṃ antare. Kaṅkhāti dveḷhakaṃ. Vimatīti vinicchituṃ asamatthatā. ‘‘Buddho nu kho na buddho nu kho, dhammo nu kho na dhammo nu kho, saṅgho nu kho na saṅgho nu kho, maggo nu kho na maggo nu kho, paṭipadā nu kho na paṭipadā nu kho’’ti yassa saṃsayo uppajjeyya, taṃ vo vadāmi pucchatha, bhikkhaveti ayamettha saṅkhepattho. Satthugāravenapi na puccheyyāthāti ‘‘mayaṃ satthu santike pabbajimha, cattāro paccayāpi no satthu santakāva. Te mayaṃ ettakaṃ kālaṃ kaṅkhaṃ akatvā na arahāma ajja pacchime kāle kaṅkhaṃ kātu’’nti sace evaṃ satthari gāravena na pucchatha. Sahāyakopi, bhikkhave, sahāyakassa ārocetūti tumhākaṃ yo yassa bhikkhussa sandiṭṭho sambhatto, so tassa ārocetu, ahaṃ ekassa bhikkhussa kathessāmi, tassa kathaṃ sutvā sabbe nikkaṅkhā bhavathāti dasseti. Evaṃ pasannoti evaṃ saddahāmi ahanti attho. Ñāṇamevāti nikkaṅkhabhāvapaccakkhakaraṇañāṇaṃyeva ettha tathāgatassa, na saddhāmattanti attho. Imesañhi, ānandāti imesaṃ antosāṇiyaṃ nisinnānaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ. Yo pacchimakoti yo guṇavasena pacchimako, ānandattheraṃyeva sandhāyāha.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. કુસિનારસુત્તં • 6. Kusinārasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. કુસિનારસુત્તવણ્ણના • 6. Kusinārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact