Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૯. કૂટવિનિચ્છયિકપેતવત્થુ

    9. Kūṭavinicchayikapetavatthu

    ૪૯૯.

    499.

    ‘‘માલી કિરિટી કાયૂરી 1, ગત્તા તે ચન્દનુસ્સદા;

    ‘‘Mālī kiriṭī kāyūrī 2, gattā te candanussadā;

    પસન્નમુખવણ્ણોસિ, સૂરિયવણ્ણોવ સોભસિ.

    Pasannamukhavaṇṇosi, sūriyavaṇṇova sobhasi.

    ૫૦૦.

    500.

    ‘‘અમાનુસા પારિસજ્જા, યે તેમે પરિચારકા;

    ‘‘Amānusā pārisajjā, ye teme paricārakā;

    દસ કઞ્ઞાસહસ્સાનિ, યા તેમા પરિચારિકા;

    Dasa kaññāsahassāni, yā temā paricārikā;

    તા 3 કમ્બુકાયૂરધરા, કઞ્ચનાવેળભૂસિતા.

    4 kambukāyūradharā, kañcanāveḷabhūsitā.

    ૫૦૧.

    501.

    ‘‘મહાનુભાવોસિ તુવં, લોમહંસનરૂપવા;

    ‘‘Mahānubhāvosi tuvaṃ, lomahaṃsanarūpavā;

    પિટ્ઠિમંસાનિ અત્તનો, સામં ઉક્કચ્ચ 5 ખાદસિ.

    Piṭṭhimaṃsāni attano, sāmaṃ ukkacca 6 khādasi.

    ૫૦૨.

    502.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કુટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkuṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, પિટ્ઠિમંસાનિ અત્તનો;

    Kissa kammavipākena, piṭṭhimaṃsāni attano;

    સામં ઉક્કચ્ચ ખાદસી’’તિ.

    Sāmaṃ ukkacca khādasī’’ti.

    ૫૦૩.

    503.

    ‘‘અત્તનોહં અનત્થાય, જીવલોકે અચારિસં;

    ‘‘Attanohaṃ anatthāya, jīvaloke acārisaṃ;

    પેસુઞ્ઞમુસાવાદેન, નિકતિવઞ્ચનાય ચ.

    Pesuññamusāvādena, nikativañcanāya ca.

    ૫૦૪.

    504.

    ‘‘તત્થાહં પરિસં ગન્ત્વા, સચ્ચકાલે ઉપટ્ઠિતે;

    ‘‘Tatthāhaṃ parisaṃ gantvā, saccakāle upaṭṭhite;

    અત્થં ધમ્મં નિરાકત્વા 7, અધમ્મમનુવત્તિસં.

    Atthaṃ dhammaṃ nirākatvā 8, adhammamanuvattisaṃ.

    ૫૦૫.

    505.

    ‘‘એવં સો ખાદતત્તાનં, યો હોતિ પિટ્ઠિમંસિકો;

    ‘‘Evaṃ so khādatattānaṃ, yo hoti piṭṭhimaṃsiko;

    યથાહં અજ્જ ખાદામિ, પિટ્ઠિમંસાનિ અત્તનો.

    Yathāhaṃ ajja khādāmi, piṭṭhimaṃsāni attano.

    ૫૦૬.

    506.

    ‘‘તયિદં તયા નારદ સામં દિટ્ઠં, અનુકમ્પકા યે કુસલા વદેય્યું;

    ‘‘Tayidaṃ tayā nārada sāmaṃ diṭṭhaṃ, anukampakā ye kusalā vadeyyuṃ;

    મા પેસુણં મા ચ મુસા અભાણિ, મા ખોસિ પિટ્ઠિમંસિકો તુવ’’ન્તિ.

    Mā pesuṇaṃ mā ca musā abhāṇi, mā khosi piṭṭhimaṃsiko tuva’’nti.

    કૂટવિનિચ્છયિકપેતવત્થુ નવમં.

    Kūṭavinicchayikapetavatthu navamaṃ.







    Footnotes:
    1. કેયૂરી (સી॰)
    2. keyūrī (sī.)
    3. કા (ક॰)
    4. kā (ka.)
    5. ઉક્કડ્ઢ (સી॰)
    6. ukkaḍḍha (sī.)
    7. નિરંકત્વા (ક॰) નિ + આ + કર + ત્વા = નિરાકત્વા
    8. niraṃkatvā (ka.) ni + ā + kara + tvā = nirākatvā



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૯. કૂટવિનિચ્છયિકપેતવત્થુવણ્ણના • 9. Kūṭavinicchayikapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact