Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૨. સમુદ્દવગ્ગો

    2. Samuddavaggo

    ૧. લાબુલતઙ્ગપઞ્હો

    1. Lābulataṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘લાબુલતાય એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, લાબુલતા તિણે વા કટ્ઠે વા લતાય વા સોણ્ડિકાહિ આલમ્બિત્વા તસ્સૂપરિ વડ્ઢતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન અરહત્તે અભિવડ્ઢિતુકામેન મનસા આરમ્મણં આલમ્બિત્વા અરહત્તે અભિવડ્ઢિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, લાબુલતાય એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન સારિપુત્તેન ધમ્મસેનાપતિના –

    1. ‘‘Bhante nāgasena, ‘lābulatāya ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, lābulatā tiṇe vā kaṭṭhe vā latāya vā soṇḍikāhi ālambitvā tassūpari vaḍḍhati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena arahatte abhivaḍḍhitukāmena manasā ārammaṇaṃ ālambitvā arahatte abhivaḍḍhitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, lābulatāya ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –

    ‘‘‘યથા લાબુલતા નામ, તિણે કટ્ઠે લતાય વા;

    ‘‘‘Yathā lābulatā nāma, tiṇe kaṭṭhe latāya vā;

    આલમ્બિત્વા સોણ્ડિકાહિ, તતો વડ્ઢતિ ઉપ્પરિ.

    Ālambitvā soṇḍikāhi, tato vaḍḍhati uppari.

    ‘‘‘તથેવ બુદ્ધપુત્તેન, અરહત્તફલકામિના;

    ‘‘‘Tatheva buddhaputtena, arahattaphalakāminā;

    આરમ્મણં આલમ્બિત્વા, વડ્ઢિતબ્બં અસેક્ખફલે’’’તિ.

    Ārammaṇaṃ ālambitvā, vaḍḍhitabbaṃ asekkhaphale’’’ti.

    લાબુલતઙ્ગપઞ્હો પઠમો.

    Lābulataṅgapañho paṭhamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact