Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    லக்க²ணகதா²

    Lakkhaṇakathā

    837.

    837.

    இதோ பரங் பவக்கா²மி, லக்க²ணங் பன ஸப்³ப³க³ங்;

    Ito paraṃ pavakkhāmi, lakkhaṇaṃ pana sabbagaṃ;

    ஸவனே ஸாத³ரங் கத்வா, வத³தோ மே நிபோ³த⁴த².

    Savane sādaraṃ katvā, vadato me nibodhatha.

    838.

    838.

    நிதா³னங் புக்³க³லோ வத்து², பஞ்ஞத்திவிதி⁴மேவ ச;

    Nidānaṃ puggalo vatthu, paññattividhimeva ca;

    விபத்தாபத்தனாபத்தி, ஆணத்தங்க³கிரியாபி ச.

    Vipattāpattanāpatti, āṇattaṅgakiriyāpi ca.

    839.

    839.

    ஸஞ்ஞாசித்தஸமுட்டா²னங், வஜ்ஜகம்மபபே⁴த³கங்;

    Saññācittasamuṭṭhānaṃ, vajjakammapabhedakaṃ;

    திகத்³வயந்தி ஸப்³ப³த்த², யோஜேதப்³ப³மித³ங் பன.

    Tikadvayanti sabbattha, yojetabbamidaṃ pana.

    840.

    840.

    புப்³பே³ வுத்தனயங் யஞ்ச, யஞ்ச உத்தானமேவித⁴;

    Pubbe vuttanayaṃ yañca, yañca uttānamevidha;

    தங் ஸப்³ப³ங் பன வஜ்ஜெத்வா, கரிஸ்ஸாமத்த²ஜோதனங்.

    Taṃ sabbaṃ pana vajjetvā, karissāmatthajotanaṃ.

    841.

    841.

    புக்³க³லோ நாம யங் யங் து, பி⁴க்கு²மாரப்³ப⁴ பி⁴க்கு²னிங்;

    Puggalo nāma yaṃ yaṃ tu, bhikkhumārabbha bhikkhuniṃ;

    ஸிக்கா²பத³ங் து பஞ்ஞத்தங், அயங் வுச்சதி புக்³க³லோ.

    Sikkhāpadaṃ tu paññattaṃ, ayaṃ vuccati puggalo.

    842.

    842.

    தேவீஸதிவிதா⁴ தே ச, ஸுதி³ன்னத⁴னியாத³யோ;

    Tevīsatividhā te ca, sudinnadhaniyādayo;

    பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்க²ஸ்மிங், ஆதி³கம்மிகபுக்³க³லா.

    Bhikkhūnaṃ pātimokkhasmiṃ, ādikammikapuggalā.

    843.

    843.

    பி⁴க்கு²னீனங் ததா² பாதி-மொக்க²ஸ்மிங் ஆதி³கம்மிகா;

    Bhikkhunīnaṃ tathā pāti-mokkhasmiṃ ādikammikā;

    து²ல்லனந்தா³த³யோ ஸத்த, ஸப்³பே³ திங்ஸ ப⁴வந்தி ஹி.

    Thullanandādayo satta, sabbe tiṃsa bhavanti hi.

    844.

    844.

    வத்தூ²தி புக்³க³லஸ்ஸேவ, தஸ்ஸ தஸ்ஸ ச ஸப்³ப³ஸோ;

    Vatthūti puggalasseva, tassa tassa ca sabbaso;

    வத்து²னோ தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ, அஜ்ஜா²சாரோ பவுச்சதி.

    Vatthuno tassa tasseva, ajjhācāro pavuccati.

    845.

    845.

    கேவலா பன பஞ்ஞத்தி, மூலபூ⁴தா ததே²வ ஸா;

    Kevalā pana paññatti, mūlabhūtā tatheva sā;

    அன்வனுப்பன்னஸப்³ப³த்த²-பதே³ஸபத³புப்³பி³கா.

    Anvanuppannasabbattha-padesapadapubbikā.

    846.

    846.

    ஸாதா⁴ரணா ச பஞ்ஞத்தி, ததா²ஸாதா⁴ரணாபி ச;

    Sādhāraṇā ca paññatti, tathāsādhāraṇāpi ca;

    ஏகதோஉப⁴தோபுப்³பா³, ஏவங் நவவிதா⁴ ஸியா.

    Ekatoubhatopubbā, evaṃ navavidhā siyā.

    847.

    847.

    தத்த² ‘‘யோ மேது²னங் த⁴ம்மங், படிஸேவெய்ய பி⁴க்கு²’’தி;

    Tattha ‘‘yo methunaṃ dhammaṃ, paṭiseveyya bhikkhu’’ti;

    ‘‘அதி³ன்னங் ஆதி³யெய்யா’’தி, பஞ்ஞத்திச்சேவமாதி³கா.

    ‘‘Adinnaṃ ādiyeyyā’’ti, paññatticcevamādikā.

    848.

    848.

    ஹோதி ‘‘அந்தமஸோ பி⁴க்கு², திரச்சா²னக³தாயபி’’;

    Hoti ‘‘antamaso bhikkhu, tiracchānagatāyapi’’;

    இச்சேவமாதி³கா ஸப்³பா³, அனுபஞ்ஞத்தி தீ³பிதா.

    Iccevamādikā sabbā, anupaññatti dīpitā.

    849.

    849.

    ததா²நுப்பன்னபஞ்ஞத்தி, அனுப்பன்னே து வஜ்ஜகே;

    Tathānuppannapaññatti, anuppanne tu vajjake;

    அட்ட²ன்னங் க³ருத⁴ம்மானங், வஸேனேவாக³தா ஹி ஸா.

    Aṭṭhannaṃ garudhammānaṃ, vasenevāgatā hi sā.

    850.

    850.

    சம்மத்த²ரணகஞ்சேவ, ஸகு³ணங்கு³ணுபாஹனங்;

    Cammattharaṇakañceva, saguṇaṅguṇupāhanaṃ;

    ததே²வ ச து⁴வன்ஹானங், பஞ்சவக்³கூ³பஸம்பதா³.

    Tatheva ca dhuvanhānaṃ, pañcavaggūpasampadā.

    851.

    851.

    ஏஸா பதே³ஸபஞ்ஞத்தி, நாமாதி ஹி சதுப்³பி³தா⁴;

    Esā padesapaññatti, nāmāti hi catubbidhā;

    வுத்தா மஜ்ஜி²மதே³ஸஸ்மிங்-யேவ ஹோதி, ந அஞ்ஞதோ.

    Vuttā majjhimadesasmiṃ-yeva hoti, na aññato.

    852.

    852.

    இதோ ஸேஸா ஹி ஸப்³ப³த்த²-பஞ்ஞத்தீதி பகாஸிதா;

    Ito sesā hi sabbattha-paññattīti pakāsitā;

    அத்த²தோ ஏகமேவெத்த², ஸாதா⁴ரணது³காதி³கங்.

    Atthato ekamevettha, sādhāraṇadukādikaṃ.

    853.

    853.

    ஸாணத்திகா பனாபத்தி, ஹோதி நாணத்திகாபி ச;

    Sāṇattikā panāpatti, hoti nāṇattikāpi ca;

    ஆணத்தீதி ச நாமேஸா, ஞெய்யா ஆணாபனா பன.

    Āṇattīti ca nāmesā, ñeyyā āṇāpanā pana.

    854.

    854.

    ஆபத்தீனங் து ஸப்³பா³ஸங், ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதே³ஸுபி;

    Āpattīnaṃ tu sabbāsaṃ, sabbasikkhāpadesupi;

    ஸப்³போ³ பனங்க³பே⁴தோ³ ஹி, விஞ்ஞாதப்³போ³ விபா⁴வினா.

    Sabbo panaṅgabhedo hi, viññātabbo vibhāvinā.

    855.

    855.

    காயேனபி ச வாசாய, யா கரொந்தஸ்ஸ ஜாயதே;

    Kāyenapi ca vācāya, yā karontassa jāyate;

    அயங் க்ரியஸமுட்டா²னா, நாம பாராஜிகா விய.

    Ayaṃ kriyasamuṭṭhānā, nāma pārājikā viya.

    856.

    856.

    காயவாசாஹி கத்தப்³ப³ங், அகரொந்தஸ்ஸ ஹோதி யா;

    Kāyavācāhi kattabbaṃ, akarontassa hoti yā;

    ஸா சாக்ரியஸமுட்டா²னா, பட²மே கதி²னே விய.

    cākriyasamuṭṭhānā, paṭhame kathine viya.

    857.

    857.

    கரொந்தஸ்ஸாகரொந்தஸ்ஸ, பி⁴க்கு²னோ ஹோதி யா பன;

    Karontassākarontassa, bhikkhuno hoti yā pana;

    ஸா க்ரியாக்ரியதோ ஹோதி, சீவரக்³க³ஹணே விய.

    kriyākriyato hoti, cīvaraggahaṇe viya.

    858.

    858.

    ஸியா பன கரொந்தஸ்ஸ, அகரொந்தஸ்ஸ யா ஸியா;

    Siyā pana karontassa, akarontassa yā siyā;

    ஸா க்ரியாக்ரியதோ ஹோதி, ரூபியுக்³க³ஹணே விய.

    kriyākriyato hoti, rūpiyuggahaṇe viya.

    859.

    859.

    ததா² ஸியா கரொந்தஸ்ஸ;

    Tathā siyā karontassa;

    யா கரோதோ அகுப்³ப³தோ;

    Yā karoto akubbato;

    ஸியா கிரியதோ சேவ;

    Siyā kiriyato ceva;

    ஸா க்ரியாக்ரியதோபி ச.

    kriyākriyatopi ca.

    860.

    860.

    ஸப்³பா³ சாபத்தியோ ஸஞ்ஞா-;

    Sabbā cāpattiyo saññā-;

    வஸேன து³விதா⁴ ஸியுங்;

    Vasena duvidhā siyuṃ;

    ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² நோஸஞ்ஞா-;

    Saññāvimokkhā nosaññā-;

    விமொக்கா²தி பகாஸிதா.

    Vimokkhāti pakāsitā.

    861.

    861.

    வீதிக்கமனஸஞ்ஞாய, அபா⁴வேன யதோ பன;

    Vītikkamanasaññāya, abhāvena yato pana;

    விமுச்சதி அயங் ஸஞ்ஞா-விமொக்கா²தி பகாஸிதா.

    Vimuccati ayaṃ saññā-vimokkhāti pakāsitā.

    862.

    862.

    இதரா பன நோஸஞ்ஞா-விமொக்கா²தி பகாஸிதா;

    Itarā pana nosaññā-vimokkhāti pakāsitā;

    புன ஸப்³பா³வ சித்தஸ்ஸ, வஸேன து³விதா⁴ ஸியுங்.

    Puna sabbāva cittassa, vasena duvidhā siyuṃ.

    863.

    863.

    ஸசித்தகா அசித்தாதி, ஸுசித்தேன பகாஸிதா;

    Sacittakā acittāti, sucittena pakāsitā;

    ஸசித்தகஸமுட்டா²ன-வஸேன பன யா ஸியா.

    Sacittakasamuṭṭhāna-vasena pana yā siyā.

    864.

    864.

    அயங் ஸசித்தகா நாம, ஆபத்தி பரிதீ³பிதா;

    Ayaṃ sacittakā nāma, āpatti paridīpitā;

    ஸசித்தகேஹி வா மிஸ்ஸ-வஸேனாயமசித்தகா.

    Sacittakehi vā missa-vasenāyamacittakā.

    865.

    865.

    ஸப்³பா³ சாபத்தியோ வஜ்ஜ-வஸேன து³விதா⁴ ருதா;

    Sabbā cāpattiyo vajja-vasena duvidhā rutā;

    ஸுவிஜ்ஜேனானவஜ்ஜேன, லோகபண்ணத்திவஜ்ஜதோ.

    Suvijjenānavajjena, lokapaṇṇattivajjato.

    866.

    866.

    யஸ்ஸா ஸசித்தகே பக்கே², சித்தங் அகுஸலங் ஸியா;

    Yassā sacittake pakkhe, cittaṃ akusalaṃ siyā;

    லோகவஜ்ஜாதி நாமாயங், ஸேஸா பண்ணத்திவஜ்ஜகா.

    Lokavajjāti nāmāyaṃ, sesā paṇṇattivajjakā.

    867.

    867.

    ஸப்³பா³ சாபத்தியோ கம்ம-வஸேன திவிதா⁴ ஸியுங்;

    Sabbā cāpattiyo kamma-vasena tividhā siyuṃ;

    காயகம்மங் வசீகம்மங், ததா² தது³ப⁴யம்பி ச.

    Kāyakammaṃ vacīkammaṃ, tathā tadubhayampi ca.

    868.

    868.

    திகத்³வயந்தி நாமேதங், குஸலாதி³திகத்³வயங்;

    Tikadvayanti nāmetaṃ, kusalāditikadvayaṃ;

    குஸலாகுஸலசித்தோ வா, ததா²ப்³யாகதமானஸோ.

    Kusalākusalacitto vā, tathābyākatamānaso.

    869.

    869.

    ஹுத்வா ஆபஜ்ஜதாபத்திங், ஆபஜ்ஜந்தோ ந அஞ்ஞதா²;

    Hutvā āpajjatāpattiṃ, āpajjanto na aññathā;

    ஸுக²வேத³னாஸமங்கீ³ வா, ததா² து³க்கா²தி³ஸங்யுதோ.

    Sukhavedanāsamaṅgī vā, tathā dukkhādisaṃyuto.

    870.

    870.

    இத³ங் து லக்க²ணங் வுத்தங், ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதே³ஸுபி;

    Idaṃ tu lakkhaṇaṃ vuttaṃ, sabbasikkhāpadesupi;

    யோஜெத்வா பன த³ஸ்ஸெய்ய, வினயஸ்மிங் விஸாரதோ³.

    Yojetvā pana dasseyya, vinayasmiṃ visārado.

    871.

    871.

    தருங் திமூலங் நவபத்தமேனங்;

    Taruṃ timūlaṃ navapattamenaṃ;

    சதுஸ்ஸிக²ங் ஸத்தப²லங் ச²புப்ப²ங்;

    Catussikhaṃ sattaphalaṃ chapupphaṃ;

    ஜானாதி யோ த்³விப்பப⁴வங் த்³விஸாக²ங்;

    Jānāti yo dvippabhavaṃ dvisākhaṃ;

    ஜானாதி பஞ்ஞத்திமஸேஸதோ ஸோ.

    Jānāti paññattimasesato so.

    872.

    872.

    இமமுத்தரங் க³தமனுத்தரதங்;

    Imamuttaraṃ gatamanuttarataṃ;

    பரியாபுணாதி பரிபுச்ச²தி யோ;

    Pariyāpuṇāti paripucchati yo;

    உபயாதனுத்தரதமுத்தரதோ;

    Upayātanuttaratamuttarato;

    ஸ ச காயவாசவினயே வினயே.

    Sa ca kāyavācavinaye vinaye.

    லக்க²ணகதா².

    Lakkhaṇakathā.

    873.

    873.

    ஸோளஸபரிவாரஸ்ஸ, பரிவாரஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸோ;

    Soḷasaparivārassa, parivārassa sabbaso;

    இதோ பரங் பவக்கா²மி, ஸப்³ப³ஸங்கலனங் நயங்.

    Ito paraṃ pavakkhāmi, sabbasaṅkalanaṃ nayaṃ.

    874.

    874.

    கதி ஆபத்தியோ வுத்தா;

    Kati āpattiyo vuttā;

    காயிகா, வாசஸிகா கதி?

    Kāyikā, vācasikā kati?

    சா²தெ³ந்தஸ்ஸ கதாபத்தீ;

    Chādentassa katāpattī;

    கதி ஸங்ஸக்³க³பச்சயா?

    Kati saṃsaggapaccayā?

    875.

    875.

    காயிகா ச²ப்³பி³தா⁴பத்தி, ததா² வாசஸிகாபி ச;

    Kāyikā chabbidhāpatti, tathā vācasikāpi ca;

    சா²தெ³ந்தஸ்ஸ ச திஸ்ஸோவ, பஞ்ச ஸங்ஸக்³க³பச்சயா.

    Chādentassa ca tissova, pañca saṃsaggapaccayā.

    876.

    876.

    கதி ஆபத்திமூலானி, பஞ்ஞத்தானி மஹேஸினா?

    Kati āpattimūlāni, paññattāni mahesinā?

    கதி ஆபத்தியோ வுத்தா, து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னே பன?

    Kati āpattiyo vuttā, duṭṭhullacchādane pana?

    877.

    877.

    த்³வே பனாபத்திமூலானி, காயோ வாசா ப⁴வந்தி ஹி;

    Dve panāpattimūlāni, kāyo vācā bhavanti hi;

    பாராஜிகா ச பாசித்தி, து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னே ஸியுங்.

    Pārājikā ca pācitti, duṭṭhullacchādane siyuṃ.

    878.

    878.

    கதி கா³மந்தரே வுத்தா, நதீ³பாரே ததா² கதி?

    Kati gāmantare vuttā, nadīpāre tathā kati?

    கதி து²ல்லச்சயங் மங்ஸே, கதி மங்ஸேஸு து³க்கடங்?

    Kati thullaccayaṃ maṃse, kati maṃsesu dukkaṭaṃ?

    879.

    879.

    கா³மந்தரே சதஸ்ஸோவ, நதீ³பாரேபி தத்தகா;

    Gāmantare catassova, nadīpārepi tattakā;

    து²ல்லச்சயங் மனுஸ்ஸானங், மங்ஸே, நவஸு து³க்கடங்.

    Thullaccayaṃ manussānaṃ, maṃse, navasu dukkaṭaṃ.

    880.

    880.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ங், ஸங்விதா⁴தி ச து³க்கடங்;

    Bhikkhu bhikkhuniyā saddhiṃ, saṃvidhāti ca dukkaṭaṃ;

    பாசித்தஞ்ஞஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ, உபசாரோக்கமே ஸியா.

    Pācittaññassa gāmassa, upacārokkame siyā.

    881.

    881.

    து²ல்லச்சயங் பரிக்கி²த்தே, கா³மஸ்மிங் பட²மே பதே³;

    Thullaccayaṃ parikkhitte, gāmasmiṃ paṭhame pade;

    க³ருகங் து³தியே தஸ்ஸா, கா³மந்தரங் வஜந்தியா.

    Garukaṃ dutiye tassā, gāmantaraṃ vajantiyā.

    882.

    882.

    ததா² பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ங், ஸங்விதா⁴னே து து³க்கடங்;

    Tathā bhikkhuniyā saddhiṃ, saṃvidhāne tu dukkaṭaṃ;

    அபி⁴ரூஹதி நாவங் சே, ஹோதி பாசித்தி பி⁴க்கு²னோ.

    Abhirūhati nāvaṃ ce, hoti pācitti bhikkhuno.

    883.

    883.

    நதி³யுத்தரணே காலே, பாதே³ து²ல்லச்சயங் பு²ஸே;

    Nadiyuttaraṇe kāle, pāde thullaccayaṃ phuse;

    பட²மே, து³தியே தஸ்ஸா, ஹோதி பி⁴க்கு²னியா க³ருங்.

    Paṭhame, dutiye tassā, hoti bhikkhuniyā garuṃ.

    884.

    884.

    கதி வாசஸிகா ரத்திங், கதி வாசஸிகா தி³வா?

    Kati vācasikā rattiṃ, kati vācasikā divā?

    து³வே வாசஸிகா ரத்திங், து³வே வாசஸிகா தி³வா.

    Duve vācasikā rattiṃ, duve vācasikā divā.

    885.

    885.

    ரத்தந்த⁴காரே புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங்;

    Rattandhakāre purisena saddhiṃ;

    டி²தா அதீ³பே பன ஹத்த²பாஸே;

    Ṭhitā adīpe pana hatthapāse;

    பாசித்தி தஸ்ஸா யதி³ ஸல்லபெய்ய;

    Pācitti tassā yadi sallapeyya;

    வதெ³ய்ய சே து³க்கடமேவ தூ³ரே.

    Vadeyya ce dukkaṭameva dūre.

    886.

    886.

    ச²ன்னே தி³வா யா புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங்;

    Channe divā yā purisena saddhiṃ;

    டி²தா வதெ³ய்யஸ்ஸ ச ஹத்த²பாஸே;

    Ṭhitā vadeyyassa ca hatthapāse;

    பாசித்தி, ஹித்வா பன ஹத்த²பாஸங்;

    Pācitti, hitvā pana hatthapāsaṃ;

    வதெ³ய்ய சே து³க்கடமேவ தஸ்ஸா.

    Vadeyya ce dukkaṭameva tassā.

    887.

    887.

    கதி வா த³த³மானஸ்ஸ, கதி வா படிக³ண்ஹதோ?

    Kati vā dadamānassa, kati vā paṭigaṇhato?

    த³த³மானஸ்ஸ திஸ்ஸோவ, சதஸ்ஸோவ படிக்³க³ஹே.

    Dadamānassa tissova, catassova paṭiggahe.

    888.

    888.

    மனுஸ்ஸஸ்ஸ விஸங் தே³தி, ஸசே மரதி தேன ஸோ;

    Manussassa visaṃ deti, sace marati tena so;

    ஹோதி பாராஜிகங், யக்கே², பேதே து²ல்லச்சயங் மதங்.

    Hoti pārājikaṃ, yakkhe, pete thullaccayaṃ mataṃ.

    889.

    889.

    திரச்சா²னக³தே தேன, மதே பாசித்தியங் ஸியா;

    Tiracchānagate tena, mate pācittiyaṃ siyā;

    ததா² பாசித்தி அஞ்ஞாதி-காய சே தே³தி சீவரங்.

    Tathā pācitti aññāti-kāya ce deti cīvaraṃ.

    890.

    890.

    ஹத்த²கா³ஹே ததா² வேணி-கா³ஹே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Hatthagāhe tathā veṇi-gāhe saṅghādisesatā;

    முகே²ன அங்க³ஜாதஸ்ஸ, க³ஹணே து பராஜயோ.

    Mukhena aṅgajātassa, gahaṇe tu parājayo.

    891.

    891.

    அஞ்ஞாதிகாய ஹத்த²ம்ஹா, சீவரஸ்ஸ படிக்³க³ஹே;

    Aññātikāya hatthamhā, cīvarassa paṭiggahe;

    ஸனிஸ்ஸக்³கா³ ச பாசித்தி, ஹோதீதி பரியாபுதா.

    Sanissaggā ca pācitti, hotīti pariyāputā.

    892.

    892.

    அவஸ்ஸுதஸ்ஸ ஹத்த²ம்ஹா, ஸயங் வாபி அவஸ்ஸுதா;

    Avassutassa hatthamhā, sayaṃ vāpi avassutā;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தஸ்ஸா, போ⁴ஜனங் படிக³ண்ஹதோ.

    Hoti thullaccayaṃ tassā, bhojanaṃ paṭigaṇhato.

    893.

    893.

    கதி ஞத்திசதுத்தே²ன, வுத்தா ஸம்முதியோ இத⁴?

    Kati ñatticatutthena, vuttā sammutiyo idha?

    ஏகா ஏவ பனுத்³தி³ட்டா², பி⁴க்கு²னோவாத³ஸம்முதி.

    Ekā eva panuddiṭṭhā, bhikkhunovādasammuti.

    894.

    894.

    கதி த⁴ஞ்ஞரஸா வுத்தா, விகாலே கப்பியா பன?

    Kati dhaññarasā vuttā, vikāle kappiyā pana?

    லோணஸோவீரகங் ஏகங், விகாலே கப்பியங் மதங்.

    Loṇasovīrakaṃ ekaṃ, vikāle kappiyaṃ mataṃ.

    895.

    895.

    கதி பாராஜிகா காயா, கதி ஸங்வாஸபூ⁴மியோ?

    Kati pārājikā kāyā, kati saṃvāsabhūmiyo?

    ரத்திச்சே²தோ³ கதீனங் து, பஞ்ஞத்தா த்³வங்கு³லா கதி?

    Ratticchedo katīnaṃ tu, paññattā dvaṅgulā kati?

    896.

    896.

    பாராஜிகானி காயம்ஹா, த்³வே த்³வே ஸங்வாஸபூ⁴மியோ;

    Pārājikāni kāyamhā, dve dve saṃvāsabhūmiyo;

    ரத்திச்சே²தோ³ து³வின்னங் து, பஞ்ஞத்தா த்³வங்கு³லா து³வே.

    Ratticchedo duvinnaṃ tu, paññattā dvaṅgulā duve.

    897.

    897.

    பட²மந்திமவத்து²ஞ்ச, காயஸங்ஸக்³க³ஜம்பி ச;

    Paṭhamantimavatthuñca, kāyasaṃsaggajampi ca;

    பாராஜிகானி காயம்ஹா, இமே த்³வே பன ஜாயரே.

    Pārājikāni kāyamhā, ime dve pana jāyare.

    898.

    898.

    ஸமானஸங்வாஸகபூ⁴மி ஏகா;

    Samānasaṃvāsakabhūmi ekā;

    ததே²வ நானாபத³புப்³பி³கா ச;

    Tatheva nānāpadapubbikā ca;

    த்³வே ஏவ ஸங்வாஸகபூ⁴மியோ ஹி;

    Dve eva saṃvāsakabhūmiyo hi;

    மஹேஸினா காருணிகேன வுத்தா.

    Mahesinā kāruṇikena vuttā.

    899.

    899.

    பாரிவாஸிகபி⁴க்கு²ஸ்ஸ , ததா² மானத்தசாரினோ;

    Pārivāsikabhikkhussa , tathā mānattacārino;

    ரத்திச்சே²தோ³ து³வின்னங் து, த்³வயாதீதேன தீ³பிதோ.

    Ratticchedo duvinnaṃ tu, dvayātītena dīpito.

    900.

    900.

    த்³வங்கு³லபப்³ப³பரமங், ஆதா³தப்³ப³ங், ததே²வ ச;

    Dvaṅgulapabbaparamaṃ, ādātabbaṃ, tatheva ca;

    த்³வங்கு³லங் வா து³மாஸங் வா, பஞ்ஞத்தா த்³வங்கு³லா து³வே.

    Dvaṅgulaṃ vā dumāsaṃ vā, paññattā dvaṅgulā duve.

    901.

    901.

    கதி பாணாதிபாதஸ்மிங், வாசா பாராஜிகா கதி?

    Kati pāṇātipātasmiṃ, vācā pārājikā kati?

    கதி ஓபா⁴ஸனே வுத்தா, ஸஞ்சரித்தே ததா² கதி?

    Kati obhāsane vuttā, sañcaritte tathā kati?

    902.

    902.

    திஸ்ஸோ பாணாதிபாதஸ்மிங்;

    Tisso pāṇātipātasmiṃ;

    வாசா பாராஜிகா தயோ;

    Vācā pārājikā tayo;

    ஓபா⁴ஸனே தயோ வுத்தா;

    Obhāsane tayo vuttā;

    ஸஞ்சரித்தே ததா² தயோ.

    Sañcaritte tathā tayo.

    903.

    903.

    அனோதி³ஸ்ஸகமோபாதே, க²தே மரதி மானுஸோ;

    Anodissakamopāte, khate marati mānuso;

    பாராஜிகங் ஸியா, யக்கே², பேதே து²ல்லச்சயங் மதே.

    Pārājikaṃ siyā, yakkhe, pete thullaccayaṃ mate.

    904.

    904.

    திரச்சா²னக³தே தத்த², மதே பாசித்தியங் வதே³;

    Tiracchānagate tattha, mate pācittiyaṃ vade;

    இமா பாணாதிபாதஸ்மிங், திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ ஸியுங்.

    Imā pāṇātipātasmiṃ, tisso āpattiyo siyuṃ.

    905.

    905.

    மனுஸ்ஸமாரணாதி³ன்னா-தா³னமாணத்தியாபி ச;

    Manussamāraṇādinnā-dānamāṇattiyāpi ca;

    மனுஸ்ஸுத்தரித⁴ம்மஞ்ச, வத³தோ வாசிகா தயோ.

    Manussuttaridhammañca, vadato vācikā tayo.

    906.

    906.

    மக்³க³த்³வயங் பனோதி³ஸ்ஸ, வண்ணாதி³ப⁴ணனே க³ருங்;

    Maggadvayaṃ panodissa, vaṇṇādibhaṇane garuṃ;

    து²ல்லச்சயங் பனோதி³ஸ்ஸ, உப்³ப⁴ஜாணுமத⁴க்க²கங்.

    Thullaccayaṃ panodissa, ubbhajāṇumadhakkhakaṃ.

    907.

    907.

    உப்³ப⁴க்க²கமதோ⁴ஜாணு-மாதி³ஸ்ஸ ப⁴ணதோ பன;

    Ubbhakkhakamadhojāṇu-mādissa bhaṇato pana;

    து³க்கடங் பன நித்³தி³ட்ட²ங், திஸ்ஸோ ஓபா⁴ஸனா யிமா.

    Dukkaṭaṃ pana niddiṭṭhaṃ, tisso obhāsanā yimā.

    908.

    908.

    படிக்³க³ண்ஹனதாதீ³ஹி, தீஹி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Paṭiggaṇhanatādīhi, tīhi saṅghādisesatā;

    த்³வீஹி து²ல்லச்சயங் வுத்தங், ஏகேன பன து³க்கடங்.

    Dvīhi thullaccayaṃ vuttaṃ, ekena pana dukkaṭaṃ.

    909.

    909.

    சி²ந்த³தோ கதி ஆபத்தி, ச²ட்³டி³தப்பச்சயா கதி?

    Chindato kati āpatti, chaḍḍitappaccayā kati?

    சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ து திஸ்ஸோவ, பஞ்ச ச²ட்³டி³தபச்சயா.

    Chindantassa tu tissova, pañca chaḍḍitapaccayā.

    910.

    910.

    ஹோதி பாராஜிகங் தஸ்ஸ, சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ வனப்பதிங்;

    Hoti pārājikaṃ tassa, chindantassa vanappatiṃ;

    பூ⁴தகா³மங் து பாசித்தி, அங்க³ஜாதங் து து²ல்லதா.

    Bhūtagāmaṃ tu pācitti, aṅgajātaṃ tu thullatā.

    911.

    911.

    விஸங் ச²ட்³டெ³த்யனோதி³ஸ்ஸ, மனுஸ்ஸோ மரதி தேன சே;

    Visaṃ chaḍḍetyanodissa, manusso marati tena ce;

    பாராஜிகங், மதே யக்கே², பேதே து²ல்லச்சயங் ஸியா.

    Pārājikaṃ, mate yakkhe, pete thullaccayaṃ siyā.

    912.

    912.

    திரச்சா²னே து பாசித்தி, விஸட்டி²ச²ட்³ட³னே க³ருங்;

    Tiracchāne tu pācitti, visaṭṭhichaḍḍane garuṃ;

    ஹரிதுச்சாரபஸ்ஸாவ-ச²ட்³ட³னே து³க்கடங் மதங்.

    Harituccārapassāva-chaḍḍane dukkaṭaṃ mataṃ.

    913.

    913.

    க³ச்ச²தோ கதிதா⁴பத்தி, டி²தஸ்ஸ கதி மே வத³?

    Gacchato katidhāpatti, ṭhitassa kati me vada?

    கதி ஹொந்தி நிஸின்னஸ்ஸ, நிபன்னஸ்ஸாபி கித்தகா?

    Kati honti nisinnassa, nipannassāpi kittakā?

    914.

    914.

    க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ சதஸ்ஸோவ, டி²தஸ்ஸாபி ச தத்தகா;

    Gacchantassa catassova, ṭhitassāpi ca tattakā;

    நிஸின்னஸ்ஸ சதஸ்ஸோவ, நிபன்னஸ்ஸாபி தத்தகா.

    Nisinnassa catassova, nipannassāpi tattakā.

    915.

    915.

    பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ங், ஸங்விதா⁴னே து து³க்கடங்;

    Bhikkhu bhikkhuniyā saddhiṃ, saṃvidhāne tu dukkaṭaṃ;

    பாசித்தஞ்ஞஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ, உபசாரோக்கமே ஸியா.

    Pācittaññassa gāmassa, upacārokkame siyā.

    916.

    916.

    து²ல்லச்சயங் பரிக்கி²த்தே, கா³மஸ்மிங் பட²மே பதே³;

    Thullaccayaṃ parikkhitte, gāmasmiṃ paṭhame pade;

    க³ருகங் து³தியே ஹோதி, கா³மந்தரங் வஜந்தியா.

    Garukaṃ dutiye hoti, gāmantaraṃ vajantiyā.

    917.

    917.

    படிச்ச²ன்னே பனோகாஸே, பி⁴க்கு²னீ மித்தஸந்த²வா;

    Paṭicchanne panokāse, bhikkhunī mittasanthavā;

    போஸஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே து, பாசித்தி யதி³ திட்ட²தி.

    Posassa hatthapāse tu, pācitti yadi tiṭṭhati.

    918.

    918.

    ஹத்த²பாஸங் ஜஹித்வான, ஸசே திட்ட²தி து³க்கடங்;

    Hatthapāsaṃ jahitvāna, sace tiṭṭhati dukkaṭaṃ;

    அருணுக்³க³மனே காலே, து³தியா ஹத்த²பாஸகங்.

    Aruṇuggamane kāle, dutiyā hatthapāsakaṃ.

    919.

    919.

    ஹித்வா திட்ட²ந்தியா தஸ்ஸா, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்;

    Hitvā tiṭṭhantiyā tassā, thullaccayamudīritaṃ;

    ஹித்வா திட்ட²தி சே தஸ்ஸா, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Hitvā tiṭṭhati ce tassā, hoti saṅghādisesatā.

    920.

    920.

    நிஸின்னாய சதஸ்ஸோவ, நிபன்னாயாபி தத்தகா;

    Nisinnāya catassova, nipannāyāpi tattakā;

    ஹொந்தி வுத்தப்பகாராவ, விஞ்ஞெய்யா வினயஞ்ஞுனா.

    Honti vuttappakārāva, viññeyyā vinayaññunā.

    921.

    921.

    யாவததியகே வுத்தா, கதி ஆபத்தியோ வத³?

    Yāvatatiyake vuttā, kati āpattiyo vada?

    யாவததியகே வுத்தா, திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ ஸுண.

    Yāvatatiyake vuttā, tisso āpattiyo suṇa.

    922.

    922.

    பு²ஸே பாராஜிகாபத்திங், உக்கி²த்தஸ்ஸானுவத்திகா;

    Phuse pārājikāpattiṃ, ukkhittassānuvattikā;

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா ஸங்க⁴-பே⁴த³கஸ்ஸானுவத்தினோ.

    Saṅghādisesatā saṅgha-bhedakassānuvattino.

    923.

    923.

    அனிஸ்ஸக்³கே³ து பாசித்தி, பாபிகாய ச தி³ட்டி²யா;

    Anissagge tu pācitti, pāpikāya ca diṭṭhiyā;

    யாவததியகே திஸ்ஸோ, ஹொந்தி ஆபத்தியோ இமா.

    Yāvatatiyake tisso, honti āpattiyo imā.

    924.

    924.

    கா²த³தோ கதி நித்³தி³ட்டா², போ⁴ஜனப்பச்சயா கதி?

    Khādato kati niddiṭṭhā, bhojanappaccayā kati?

    கா²த³தோ பன திஸ்ஸோவ, பஞ்ச போ⁴ஜனகாரணா.

    Khādato pana tissova, pañca bhojanakāraṇā.

    925.

    925.

    து²ல்லச்சயங் மனுஸ்ஸானங், மங்ஸங் கா²த³தி, து³க்கடங்;

    Thullaccayaṃ manussānaṃ, maṃsaṃ khādati, dukkaṭaṃ;

    ஸேஸகானங் து, பாசித்தி, லஸுணங் ப⁴க்க²யந்தியா.

    Sesakānaṃ tu, pācitti, lasuṇaṃ bhakkhayantiyā.

    926.

    926.

    அவஸ்ஸுதஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, ஹத்த²தோ ஹி அவஸ்ஸுதா;

    Avassutassa posassa, hatthato hi avassutā;

    க³ஹெத்வா போ⁴ஜனங் கிஞ்சி, ஸப்³ப³ங் மங்ஸங் அகப்பியங்.

    Gahetvā bhojanaṃ kiñci, sabbaṃ maṃsaṃ akappiyaṃ.

    927.

    927.

    விஞ்ஞாபெத்வான அத்தத்த²ங், க³ஹெத்வா போ⁴ஜனம்பி ச;

    Viññāpetvāna attatthaṃ, gahetvā bhojanampi ca;

    லஸுணம்பி ச மிஸ்ஸெத்வா, ஏகதஜ்ஜோ²ஹரந்தியா.

    Lasuṇampi ca missetvā, ekatajjhoharantiyā.

    928.

    928.

    து²ல்லச்சயஞ்ச பாசித்தி, பாடிதே³ஸனியம்பி ச;

    Thullaccayañca pācitti, pāṭidesaniyampi ca;

    து³க்கடங் க³ருகஞ்சாதி, பஞ்ச ஆபத்தியோ ஸியுங்.

    Dukkaṭaṃ garukañcāti, pañca āpattiyo siyuṃ.

    929.

    929.

    ஓலோகெந்தஸ்ஸ நித்³தி³ட்டா², கதி ஆபத்தியோ வத³?

    Olokentassa niddiṭṭhā, kati āpattiyo vada?

    ஓலோகெந்தஸ்ஸ நித்³தி³ட்டா², ஏகாபத்தி மஹேஸினா.

    Olokentassa niddiṭṭhā, ekāpatti mahesinā.

    930.

    930.

    து³க்கடங் ரத்தசித்தேன, அங்க³ஜாதங் பனித்தி²யா;

    Dukkaṭaṃ rattacittena, aṅgajātaṃ panitthiyā;

    ஓலோகெந்தஸ்ஸ வா வுத்தங், முக²ங் பி⁴க்க²ங் த³த³ந்தியா.

    Olokentassa vā vuttaṃ, mukhaṃ bhikkhaṃ dadantiyā.

    931.

    931.

    கதி உக்கி²த்தகா வுத்தா, ஸம்மாவத்தனகா கதி?

    Kati ukkhittakā vuttā, sammāvattanakā kati?

    தயோ உக்கி²த்தகா வுத்தா, தேசத்தாலீஸ வத்தனா.

    Tayo ukkhittakā vuttā, tecattālīsa vattanā.

    932.

    932.

    அத³ஸ்ஸனப்படீகம்மே, ஆபன்னாபத்தியா து³வே;

    Adassanappaṭīkamme, āpannāpattiyā duve;

    ஏகோ அப்படினிஸ்ஸக்³கே³, பாபிகாய ச தி³ட்டி²யா.

    Eko appaṭinissagge, pāpikāya ca diṭṭhiyā.

    933.

    933.

    கதி நாஸிதகா வுத்தா, கதீனங் ஏகவாசிகா?

    Kati nāsitakā vuttā, katīnaṃ ekavācikā?

    தயோ நாஸிதகா வுத்தா, திண்ணன்னங் ஏகவாசிகா.

    Tayo nāsitakā vuttā, tiṇṇannaṃ ekavācikā.

    934.

    934.

    மெத்தியா தூ³ஸகோ சேவ, கண்டகோதி தயோ இமே;

    Mettiyā dūsako ceva, kaṇṭakoti tayo ime;

    லிங்க³ஸங்வாஸத³ண்டே³ஹி, நாஸிதா ஹி யதா²க்கமங்.

    Liṅgasaṃvāsadaṇḍehi, nāsitā hi yathākkamaṃ.

    935.

    935.

    ஏகுபஜ்ஜா²யகேனேவ, ஏகேனாசரியேன ச;

    Ekupajjhāyakeneva, ekenācariyena ca;

    த்³வே தயோ அனுஸாவேதுங், வட்டதீதி ச நித்³தி³ஸே.

    Dve tayo anusāvetuṃ, vaṭṭatīti ca niddise.

    936.

    936.

    ஞத்தியா கப்பனா சேவ, ததா² விப்பகதம்பி ச;

    Ñattiyā kappanā ceva, tathā vippakatampi ca;

    அதீதகரணஞ்சேதி, தயோ கம்மஸ்ஸ ஸங்க³ஹா.

    Atītakaraṇañceti, tayo kammassa saṅgahā.

    937.

    937.

    ஞத்தியா கப்பனா நாம, ‘‘த³தெ³ய்ய’’ச்சேவமாதி³கா;

    Ñattiyākappanā nāma, ‘‘dadeyya’’ccevamādikā;

    ‘‘தே³தி ஸங்கோ⁴, கரோதீ’’தி, ஆதி³ விப்பகதங் ஸியா.

    ‘‘Deti saṅgho, karotī’’ti, ādi vippakataṃ siyā.

    938.

    938.

    ‘‘தி³ன்னங், கதங்’’ பனிச்சாதி³, அதீதகரணங் ஸியா;

    ‘‘Dinnaṃ, kataṃ’’ paniccādi, atītakaraṇaṃ siyā;

    ஸங்க³ய்ஹந்தி ஹி ஸப்³பா³னி, கம்மானேதேஹி தீஹிபி.

    Saṅgayhanti hi sabbāni, kammānetehi tīhipi.

    939.

    939.

    ஸங்கே⁴ ஸலாககா³ஹேன, கம்மேனபி ச கேவலங்;

    Saṅghe salākagāhena, kammenapi ca kevalaṃ;

    காரணேஹி பன த்³வீஹி, ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி, நஞ்ஞதா².

    Kāraṇehi pana dvīhi, saṅgho bhijjati, naññathā.

    940.

    940.

    ஸங்க⁴பே⁴த³கபி⁴க்கு²ஸ்ஸ, தஸ்ஸ பாராஜிகங் ஸியா;

    Saṅghabhedakabhikkhussa, tassa pārājikaṃ siyā;

    அனுவத்தகபி⁴க்கூ²னங், து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்.

    Anuvattakabhikkhūnaṃ, thullaccayamudīritaṃ.

    941.

    941.

    பயுத்தாயுத்தவாசாய, கதி ஆபத்தியோ பு²ஸே?

    Payuttāyuttavācāya, kati āpattiyo phuse?

    பயுத்தாயுத்தவாசாய, ச² பனாபத்தியோ பு²ஸே.

    Payuttāyuttavācāya, cha panāpattiyo phuse.

    942.

    942.

    ஆஜீவஹேது பாபிச்சோ², இச்சா²பகதமானஸோ;

    Ājīvahetu pāpiccho, icchāpakatamānaso;

    அஸந்தங் உத்தரிங் த⁴ம்மங், உல்லபந்தோ பராஜிதோ.

    Asantaṃ uttariṃ dhammaṃ, ullapanto parājito.

    943.

    943.

    ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபன்னே, ததா² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Sañcarittaṃ samāpanne, tathā saṅghādisesatā;

    யோ தே வஸதி ஆராமே, வத³ங் து²ல்லச்சயங் பு²ஸே.

    Yo te vasati ārāme, vadaṃ thullaccayaṃ phuse.

    944.

    944.

    விஞ்ஞாபெத்வா பணீதங் து, போ⁴ஜனங் பி⁴க்கு² பு⁴ஞ்ஜதி;

    Viññāpetvā paṇītaṃ tu, bhojanaṃ bhikkhu bhuñjati;

    பாசித்தி பி⁴க்கு²னியா சே, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Pācitti bhikkhuniyā ce, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    945.

    945.

    விஞ்ஞாபெத்வான ஸூபங் வா, ஓத³னங் வா அனாமயோ;

    Viññāpetvāna sūpaṃ vā, odanaṃ vā anāmayo;

    பி⁴க்கு² பு⁴ஞ்ஜதி சே தஸ்ஸ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Bhikkhu bhuñjati ce tassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    946.

    946.

    த³ஸஸதானி ரத்தீனங், சா²தெ³த்வாபத்தியோ பன;

    Dasasatāni rattīnaṃ, chādetvāpattiyo pana;

    த³ஸ ரத்தியோ வஸித்வான, முச்செய்ய பாரிவாஸிகோ.

    Dasa rattiyo vasitvāna, mucceyya pārivāsiko.

    947.

    947.

    பாராஜிகானி அட்டே²வ, தேவீஸ க³ருகா பன;

    Pārājikāni aṭṭheva, tevīsa garukā pana;

    த்³வேயேவானியதா வுத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Dveyevāniyatā vuttā, buddhenādiccabandhunā.

    948.

    948.

    நிஸ்ஸக்³கி³யானி வுத்தானி, த்³வேசத்தாலீஸ ஹொந்தி ஹி;

    Nissaggiyāni vuttāni, dvecattālīsa honti hi;

    ஹொந்தி பாசித்தியா ஸப்³பா³, அட்டா²ஸீதிஸதங் பன.

    Honti pācittiyā sabbā, aṭṭhāsītisataṃ pana.

    949.

    949.

    பாடிதே³ஸனியா வுத்தா, த்³வாத³ஸேவ மஹேஸினா;

    Pāṭidesaniyā vuttā, dvādaseva mahesinā;

    வுத்தா பன ஸுஸிக்கே²ன, பஞ்சஸத்ததி ஸேகி²யா.

    Vuttā pana susikkhena, pañcasattati sekhiyā.

    950.

    950.

    பஞ்ஞத்தானி ஸுபஞ்ஞேன, கோ³தமேன யஸஸ்ஸினா;

    Paññattāni supaññena, gotamena yasassinā;

    ப⁴வந்தி பன ஸப்³பா³னி, அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸதானி ஹி.

    Bhavanti pana sabbāni, aḍḍhuḍḍhāni satāni hi.

    951.

    951.

    யோ பனேதேஸு வத்தப்³போ³;

    Yo panetesu vattabbo;

    ஸாரபூ⁴தோ வினிச்ச²யோ;

    Sārabhūto vinicchayo;

    ஸோ மயா ஸகலோ வுத்தோ;

    So mayā sakalo vutto;

    ஸமாஸேனேவ ஸப்³ப³தா².

    Samāseneva sabbathā.

    952.

    952.

    மயா ஸுட்டு² விசாரெத்வா, பாளிஅட்ட²கதா²னயங்;

    Mayā suṭṭhu vicāretvā, pāḷiaṭṭhakathānayaṃ;

    கதத்தா ஆத³ரங் கத்வா, உக்³க³ஹேதப்³ப³மேவித³ங்.

    Katattā ādaraṃ katvā, uggahetabbamevidaṃ.

    953.

    953.

    அத்தே² அக்க²ரப³ந்தே⁴ வா, விஞ்ஞாஸஸ்ஸ கமேபி வா;

    Atthe akkharabandhe vā, viññāsassa kamepi vā;

    கங்கா² தஸ்மா ந காதப்³பா³, காதப்³பா³ ப³ஹுமானதா.

    Kaṅkhā tasmā na kātabbā, kātabbā bahumānatā.

    954.

    954.

    ஸஉத்தரங் யோ ஜானாதி;

    Sauttaraṃ yo jānāti;

    வினயஸ்ஸ வினிச்ச²யங்;

    Vinayassa vinicchayaṃ;

    நிஸ்ஸயங் ஸோ விமுஞ்சித்வா;

    Nissayaṃ so vimuñcitvā;

    யதா²காமங்க³மோ ஸியா.

    Yathākāmaṅgamo siyā.

    955.

    955.

    நிஸ்ஸயங் தா³துகாமேன, ஸவிப⁴ங்க³ங் ஸமாதிகங்;

    Nissayaṃ dātukāmena, savibhaṅgaṃ samātikaṃ;

    ஸுட்டு² வாசுக்³க³தங் கத்வா, ஞத்வா தா³தப்³ப³மேவித³ங்.

    Suṭṭhu vācuggataṃ katvā, ñatvā dātabbamevidaṃ.

    956.

    956.

    இமங் பட²தி சிந்தேதி, ஸுணாதி பரிபுச்ச²தி;

    Imaṃ paṭhati cinteti, suṇāti paripucchati;

    வாசேதி ச பரங் நிச்சங், அத்த²ங் உபபரிக்க²தி.

    Vāceti ca paraṃ niccaṃ, atthaṃ upaparikkhati.

    957.

    957.

    யோ தஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, அத்தா² வினயனிஸ்ஸிதா;

    Yo tassa pana bhikkhussa, atthā vinayanissitā;

    உபட்ட²ஹந்தி ஸப்³பே³வ, ஹத்தே² ஆமலகங் விய.

    Upaṭṭhahanti sabbeva, hatthe āmalakaṃ viya.

    958.

    958.

    இமங் பரமமுத்தரங் உத்தரங்;

    Imaṃ paramamuttaraṃ uttaraṃ;

    நரோ ஹமதஸாக³ரங் ஸாக³ரங்;

    Naro hamatasāgaraṃ sāgaraṃ;

    அபு³த்³தி⁴ஜனஸாரத³ங் ஸாரத³ங்;

    Abuddhijanasāradaṃ sāradaṃ;

    ஸியா வினயபாரகோ³ பாரகோ³.

    Siyā vinayapārago pārago.

    959.

    959.

    அதோ ஹி நிச்சங் இமமுத்தமங் தமங்;

    Ato hi niccaṃ imamuttamaṃ tamaṃ;

    விதூ⁴ய ஸிக்கே² கு³ணஸங்ஹிதங் ஹிதங்;

    Vidhūya sikkhe guṇasaṃhitaṃ hitaṃ;

    நரோ ஹி ஸக்கச்சவபூரதோ ரதோ;

    Naro hi sakkaccavapūrato rato;

    ஸுக²ஸ்ஸ ஸப்³ப³ங்க³ணகம்மத³ங் பத³ங்.

    Sukhassa sabbaṅgaṇakammadaṃ padaṃ.

    960.

    960.

    வினயே படுபா⁴வகரே பரமே;

    Vinaye paṭubhāvakare parame;

    பிடகே படுதங் அபி⁴பத்த²யதா;

    Piṭake paṭutaṃ abhipatthayatā;

    விதி⁴னா படுனா படுனா யதினா;

    Vidhinā paṭunā paṭunā yatinā;

    பரியாபுணிதப்³ப³மித³ங் ஸததங்.

    Pariyāpuṇitabbamidaṃ satataṃ.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact