Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya

    ૭. લક્ખણસુત્તં

    7. Lakkhaṇasuttaṃ

    દ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણાનિ

    Dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni

    ૧૯૮. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદ્દન્તે’’તિ 1 તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    198. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhaddante’’ti 2 te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ૧૯૯. ‘‘દ્વત્તિંસિમાનિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણાનિ, યેહિ સમન્નાગતસ્સ મહાપુરિસસ્સ દ્વેવ ગતિયો ભવન્તિ અનઞ્ઞા. સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી ધમ્મિકો ધમ્મરાજા ચાતુરન્તો વિજિતાવી જનપદત્થાવરિયપ્પત્તો સત્તરતનસમન્નાગતો. તસ્સિમાનિ સત્ત રતનાનિ ભવન્તિ; સેય્યથિદં, ચક્કરતનં હત્થિરતનં અસ્સરતનં મણિરતનં ઇત્થિરતનં ગહપતિરતનં પરિણાયકરતનમેવ સત્તમં. પરોસહસ્સં ખો પનસ્સ પુત્તા ભવન્તિ સૂરા વીરઙ્ગરૂપા પરસેનપ્પમદ્દના. સો ઇમં પથવિં સાગરપરિયન્તં અદણ્ડેન અસત્થેન ધમ્મેન અભિવિજિય અજ્ઝાવસતિ. સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ, અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો 3.

    199. ‘‘Dvattiṃsimāni, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveva gatiyo bhavanti anaññā. Sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato. Tassimāni satta ratanāni bhavanti; seyyathidaṃ, cakkaratanaṃ hatthiratanaṃ assaratanaṃ maṇiratanaṃ itthiratanaṃ gahapatiratanaṃ pariṇāyakaratanameva sattamaṃ. Parosahassaṃ kho panassa puttā bhavanti sūrā vīraṅgarūpā parasenappamaddanā. So imaṃ pathaviṃ sāgarapariyantaṃ adaṇḍena asatthena dhammena abhivijiya ajjhāvasati. Sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado 4.

    ૨૦૦. ‘‘કતમાનિ ચ તાનિ, ભિક્ખવે, દ્વત્તિંસ મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણાનિ, યેહિ સમન્નાગતસ્સ મહાપુરિસસ્સ દ્વેવ ગતિયો ભવન્તિ અનઞ્ઞા? સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ, અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો.

    200. ‘‘Katamāni ca tāni, bhikkhave, dvattiṃsa mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveva gatiyo bhavanti anaññā? Sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado.

    ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસો સુપ્પતિટ્ઠિતપાદો હોતિ. યમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસો સુપ્પતિટ્ઠિતપાદો હોતિ, ઇદમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણં ભવતિ.

    ‘‘Idha, bhikkhave, mahāpuriso suppatiṭṭhitapādo hoti. Yampi, bhikkhave, mahāpuriso suppatiṭṭhitapādo hoti, idampi, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇaṃ bhavati.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ હેટ્ઠાપાદતલેસુ ચક્કાનિ જાતાનિ હોન્તિ સહસ્સારાનિ સનેમિકાનિ સનાભિકાનિ સબ્બાકારપરિપૂરાનિ 5. યમ્પિ , ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ હેટ્ઠાપાદતલેસુ ચક્કાનિ જાતાનિ હોન્તિ સહસ્સારાનિ સનેમિકાનિ સનાભિકાનિ સબ્બાકારપરિપૂરાનિ, ઇદમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણં ભવતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, mahāpurisassa heṭṭhāpādatalesu cakkāni jātāni honti sahassārāni sanemikāni sanābhikāni sabbākāraparipūrāni 6. Yampi , bhikkhave, mahāpurisassa heṭṭhāpādatalesu cakkāni jātāni honti sahassārāni sanemikāni sanābhikāni sabbākāraparipūrāni, idampi, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇaṃ bhavati.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, મહાપુરિસો આયતપણ્હિ હોતિ…પે॰… દીઘઙ્ગુલિ હોતિ… મુદુતલુનહત્થપાદો હોતિ… જાલહત્થપાદો હોતિ… ઉસ્સઙ્ખપાદો હોતિ… એણિજઙ્ઘો હોતિ… ઠિતકોવ અનોનમન્તો ઉભોહિ પાણિતલેહિ જણ્ણુકાનિ પરિમસતિ પરિમજ્જતિ… કોસોહિતવત્થગુય્હો હોતિ… સુવણ્ણવણ્ણો હોતિ કઞ્ચનસન્નિભત્તચો… સુખુમચ્છવિ હોતિ, સુખુમત્તા છવિયા રજોજલ્લં કાયે ન ઉપલિમ્પતિ… એકેકલોમો હોતિ, એકેકાનિ લોમાનિ લોમકૂપેસુ જાતાનિ… ઉદ્ધગ્ગલોમો હોતિ, ઉદ્ધગ્ગાનિ લોમાનિ જાતાનિ નીલાનિ અઞ્જનવણ્ણાનિ કુણ્ડલાવટ્ટાનિ 7 દક્ખિણાવટ્ટકજાતાનિ 8 … બ્રહ્મુજુગત્તો હોતિ… સત્તુસ્સદો હોતિ… સીહપુબ્બદ્ધકાયો હોતિ… ચિતન્તરંસો 9 હોતિ… નિગ્રોધપરિમણ્ડલો હોતિ, યાવતક્વસ્સ કાયો તાવતક્વસ્સ બ્યામો યાવતક્વસ્સ બ્યામો તાવતક્વસ્સ કાયો… સમવટ્ટક્ખન્ધો હોતિ… રસગ્ગસગ્ગી હોતિ… સીહહનુ હોતિ… ચત્તાલીસદન્તો હોતિ … સમદન્તો હોતિ… અવિરળદન્તો હોતિ… સુસુક્કદાઠો હોતિ… પહૂતજિવ્હો હોતિ… બ્રહ્મસ્સરો હોતિ કરવીકભાણી… અભિનીલનેત્તો હોતિ… ગોપખુમો હોતિ… ઉણ્ણા ભમુકન્તરે જાતા હોતિ, ઓદાતા મુદુતૂલસન્નિભા. યમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ ઉણ્ણા ભમુકન્તરે જાતા હોતિ, ઓદાતા મુદુતૂલસન્નિભા, ઇદમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણં ભવતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, mahāpuriso āyatapaṇhi hoti…pe… dīghaṅguli hoti… mudutalunahatthapādo hoti… jālahatthapādo hoti… ussaṅkhapādo hoti… eṇijaṅgho hoti… ṭhitakova anonamanto ubhohi pāṇitalehi jaṇṇukāni parimasati parimajjati… kosohitavatthaguyho hoti… suvaṇṇavaṇṇo hoti kañcanasannibhattaco… sukhumacchavi hoti, sukhumattā chaviyā rajojallaṃ kāye na upalimpati… ekekalomo hoti, ekekāni lomāni lomakūpesu jātāni… uddhaggalomo hoti, uddhaggāni lomāni jātāni nīlāni añjanavaṇṇāni kuṇḍalāvaṭṭāni 10 dakkhiṇāvaṭṭakajātāni 11 … brahmujugatto hoti… sattussado hoti… sīhapubbaddhakāyo hoti… citantaraṃso 12 hoti… nigrodhaparimaṇḍalo hoti, yāvatakvassa kāyo tāvatakvassa byāmo yāvatakvassa byāmo tāvatakvassa kāyo… samavaṭṭakkhandho hoti… rasaggasaggī hoti… sīhahanu hoti… cattālīsadanto hoti … samadanto hoti… aviraḷadanto hoti… susukkadāṭho hoti… pahūtajivho hoti… brahmassaro hoti karavīkabhāṇī… abhinīlanetto hoti… gopakhumo hoti… uṇṇā bhamukantare jātā hoti, odātā mudutūlasannibhā. Yampi, bhikkhave, mahāpurisassa uṇṇā bhamukantare jātā hoti, odātā mudutūlasannibhā, idampi, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇaṃ bhavati.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, મહાપુરિસો ઉણ્હીસસીસો હોતિ. યમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસો ઉણ્હીસસીસો હોતિ, ઇદમ્પિ, ભિક્ખવે, મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણં ભવતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, mahāpuriso uṇhīsasīso hoti. Yampi, bhikkhave, mahāpuriso uṇhīsasīso hoti, idampi, bhikkhave, mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇaṃ bhavati.

    ‘‘ઇમાનિ ખો તાનિ, ભિક્ખવે, દ્વત્તિંસ મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણાનિ, યેહિ સમન્નાગતસ્સ મહાપુરિસસ્સ દ્વેવ ગતિયો ભવન્તિ અનઞ્ઞા. સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ, અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો.

    ‘‘Imāni kho tāni, bhikkhave, dvattiṃsa mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveva gatiyo bhavanti anaññā. Sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado.

    ‘‘ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, દ્વત્તિંસ મહાપુરિસસ્સ મહાપુરિસલક્ખણાનિ બાહિરકાપિ ઇસયો ધારેન્તિ, નો ચ ખો તે જાનન્તિ – ‘ઇમસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા ઇદં લક્ખણં પટિલભતી’તિ.

    ‘‘Imāni kho, bhikkhave, dvattiṃsa mahāpurisassa mahāpurisalakkhaṇāni bāhirakāpi isayo dhārenti, no ca kho te jānanti – ‘imassa kammassa kaṭattā idaṃ lakkhaṇaṃ paṭilabhatī’ti.

    (૧) સુપ્પતિટ્ઠિતપાદતાલક્ખણં

    (1) Suppatiṭṭhitapādatālakkhaṇaṃ

    ૨૦૧. ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો દળ્હસમાદાનો અહોસિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ, અવત્થિતસમાદાનો કાયસુચરિતે વચીસુચરિતે મનોસુચરિતે દાનસંવિભાગે સીલસમાદાને ઉપોસથુપવાસે મત્તેય્યતાય પેત્તેય્યતાય સામઞ્ઞતાય બ્રહ્મઞ્ઞતાય કુલે જેટ્ઠાપચાયિતાય અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેસુ ચ અધિકુસલેસુ ધમ્મેસુ . સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા ઉપચિતત્તા ઉસ્સન્નત્તા વિપુલત્તા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. સો તત્થ અઞ્ઞે દેવે દસહિ ઠાનેહિ અધિગ્ગણ્હાતિ દિબ્બેન આયુના દિબ્બેન વણ્ણેન દિબ્બેન સુખેન દિબ્બેન યસેન દિબ્બેન આધિપતેય્યેન દિબ્બેહિ રૂપેહિ દિબ્બેહિ સદ્દેહિ દિબ્બેહિ ગન્ધેહિ દિબ્બેહિ રસેહિ દિબ્બેહિ ફોટ્ઠબ્બેહિ. સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમં મહાપુરિસલક્ખણં પટિલભતિ. સુપ્પતિટ્ઠિતપાદો હોતિ. સમં પાદં ભૂમિયં નિક્ખિપતિ, સમં ઉદ્ધરતિ, સમં સબ્બાવન્તેહિ પાદતલેહિ ભૂમિં ફુસતિ.

    201. ‘‘Yampi, bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno daḷhasamādāno ahosi kusalesu dhammesu, avatthitasamādāno kāyasucarite vacīsucarite manosucarite dānasaṃvibhāge sīlasamādāne uposathupavāse matteyyatāya petteyyatāya sāmaññatāya brahmaññatāya kule jeṭṭhāpacāyitāya aññataraññataresu ca adhikusalesu dhammesu . So tassa kammassa kaṭattā upacitattā ussannattā vipulattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. So tattha aññe deve dasahi ṭhānehi adhiggaṇhāti dibbena āyunā dibbena vaṇṇena dibbena sukhena dibbena yasena dibbena ādhipateyyena dibbehi rūpehi dibbehi saddehi dibbehi gandhehi dibbehi rasehi dibbehi phoṭṭhabbehi. So tato cuto itthattaṃ āgato samāno imaṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ paṭilabhati. Suppatiṭṭhitapādo hoti. Samaṃ pādaṃ bhūmiyaṃ nikkhipati, samaṃ uddharati, samaṃ sabbāvantehi pādatalehi bhūmiṃ phusati.

    ૨૦૨. ‘‘સો તેન લક્ખણેન સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી ધમ્મિકો ધમ્મરાજા ચાતુરન્તો વિજિતાવી જનપદત્થાવરિયપ્પત્તો સત્તરતનસમન્નાગતો. તસ્સિમાનિ સત્ત રતનાનિ ભવન્તિ; સેય્યથિદં, ચક્કરતનં હત્થિરતનં અસ્સરતનં મણિરતનં ઇત્થિરતનં ગહપતિરતનં પરિણાયકરતનમેવ સત્તમં. પરોસહસ્સં ખો પનસ્સ પુત્તા ભવન્તિ સૂરા વીરઙ્ગરૂપા પરસેનપ્પમદ્દના. સો ઇમં પથવિં સાગરપરિયન્તં અખિલમનિમિત્તમકણ્ટકં ઇદ્ધં ફીતં ખેમં સિવં નિરબ્બુદં અદણ્ડેન અસત્થેન ધમ્મેન અભિવિજિય અજ્ઝાવસતિ . રાજા સમાનો કિં લભતિ? અક્ખમ્ભિયો 13 હોતિ કેનચિ મનુસ્સભૂતેન પચ્ચત્થિકેન પચ્ચામિત્તેન. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ. ‘‘સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ, અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો. બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? અક્ખમ્ભિયો હોતિ અબ્ભન્તરેહિ વા બાહિરેહિ વા પચ્ચત્થિકેહિ પચ્ચામિત્તેહિ રાગેન વા દોસેન વા મોહેન વા સમણેન વા બ્રાહ્મણેન વા દેવેન વા મારેન વા બ્રહ્મુના વા કેનચિ વા લોકસ્મિં. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    202. ‘‘So tena lakkhaṇena samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato. Tassimāni satta ratanāni bhavanti; seyyathidaṃ, cakkaratanaṃ hatthiratanaṃ assaratanaṃ maṇiratanaṃ itthiratanaṃ gahapatiratanaṃ pariṇāyakaratanameva sattamaṃ. Parosahassaṃ kho panassa puttā bhavanti sūrā vīraṅgarūpā parasenappamaddanā. So imaṃ pathaviṃ sāgarapariyantaṃ akhilamanimittamakaṇṭakaṃ iddhaṃ phītaṃ khemaṃ sivaṃ nirabbudaṃ adaṇḍena asatthena dhammena abhivijiya ajjhāvasati . Rājā samāno kiṃ labhati? Akkhambhiyo 14 hoti kenaci manussabhūtena paccatthikena paccāmittena. Rājā samāno idaṃ labhati. ‘‘Sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado. Buddho samāno kiṃ labhati? Akkhambhiyo hoti abbhantarehi vā bāhirehi vā paccatthikehi paccāmittehi rāgena vā dosena vā mohena vā samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૦૩. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    203. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘સચ્ચે ચ ધમ્મે ચ દમે ચ સંયમે,

    ‘‘Sacce ca dhamme ca dame ca saṃyame,

    સોચેય્યસીલાલયુપોસથેસુ ચ;

    Soceyyasīlālayuposathesu ca;

    દાને અહિંસાય અસાહસે રતો,

    Dāne ahiṃsāya asāhase rato,

    દળ્હં સમાદાય સમત્તમાચરિ 15.

    Daḷhaṃ samādāya samattamācari 16.

    ‘‘સો તેન કમ્મેન દિવં સમક્કમિ 17,

    ‘‘So tena kammena divaṃ samakkami 18,

    સુખઞ્ચ ખિડ્ડારતિયો ચ અન્વભિ 19;

    Sukhañca khiḍḍāratiyo ca anvabhi 20;

    તતો ચવિત્વા પુનરાગતો ઇધ,

    Tato cavitvā punarāgato idha,

    સમેહિ પાદેહિ ફુસી વસુન્ધરં.

    Samehi pādehi phusī vasundharaṃ.

    ‘‘બ્યાકંસુ વેય્યઞ્જનિકા સમાગતા,

    ‘‘Byākaṃsu veyyañjanikā samāgatā,

    સમપ્પતિટ્ઠસ્સ ન હોતિ ખમ્ભના;

    Samappatiṭṭhassa na hoti khambhanā;

    ગિહિસ્સ વા પબ્બજિતસ્સ વા પુન 21,

    Gihissa vā pabbajitassa vā puna 22,

    તં લક્ખણં ભવતિ તદત્થજોતકં.

    Taṃ lakkhaṇaṃ bhavati tadatthajotakaṃ.

    ‘‘અક્ખમ્ભિયો હોતિ અગારમાવસં,

    ‘‘Akkhambhiyo hoti agāramāvasaṃ,

    પરાભિભૂ સત્તુભિ નપ્પમદ્દનો;

    Parābhibhū sattubhi nappamaddano;

    મનુસ્સભૂતેનિધ હોતિ કેનચિ,

    Manussabhūtenidha hoti kenaci,

    અક્ખમ્ભિયો તસ્સ ફલેન કમ્મુનો.

    Akkhambhiyo tassa phalena kammuno.

    ‘‘સચે ચ પબ્બજ્જમુપેતિ તાદિસો,

    ‘‘Sace ca pabbajjamupeti tādiso,

    નેક્ખમ્મછન્દાભિરતો વિચક્ખણો;

    Nekkhammachandābhirato vicakkhaṇo;

    અગ્ગો ન સો ગચ્છતિ જાતુ ખમ્ભનં,

    Aggo na so gacchati jātu khambhanaṃ,

    નરુત્તમો એસ હિ તસ્સ ધમ્મતા’’તિ.

    Naruttamo esa hi tassa dhammatā’’ti.

    (૨) પાદતલચક્કલક્ખણં

    (2) Pādatalacakkalakkhaṇaṃ

    ૨૦૪. ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો બહુજનસ્સ સુખાવહો અહોસિ, ઉબ્બેગઉત્તાસભયં અપનુદિતા, ધમ્મિકઞ્ચ રક્ખાવરણગુત્તિં સંવિધાતા, સપરિવારઞ્ચ દાનં અદાસિ. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા ઉપચિતત્તા ઉસ્સન્નત્તા વિપુલત્તા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમં મહાપુરિસલક્ખણં પટિલભતિ. હેટ્ઠાપાદતલેસુ ચક્કાનિ જાતાનિ હોન્તિ સહસ્સારાનિ સનેમિકાનિ સનાભિકાનિ સબ્બાકારપરિપૂરાનિ સુવિભત્તન્તરાનિ.

    204. ‘‘Yampi, bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno bahujanassa sukhāvaho ahosi, ubbegauttāsabhayaṃ apanuditā, dhammikañca rakkhāvaraṇaguttiṃ saṃvidhātā, saparivārañca dānaṃ adāsi. So tassa kammassa kaṭattā upacitattā ussannattā vipulattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imaṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ paṭilabhati. Heṭṭhāpādatalesu cakkāni jātāni honti sahassārāni sanemikāni sanābhikāni sabbākāraparipūrāni suvibhattantarāni.

    ‘‘સો તેન લક્ખણેન સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? મહાપરિવારો હોતિ; મહાસ્સ હોન્તિ પરિવારા બ્રાહ્મણગહપતિકા નેગમજાનપદા ગણકમહામત્તા અનીકટ્ઠા દોવારિકા અમચ્ચા પારિસજ્જા રાજાનો ભોગિયા કુમારા. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ. સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ, અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો. બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? મહાપરિવારો હોતિ; મહાસ્સ હોન્તિ પરિવારા ભિક્ખૂ ભિક્ખુનિયો ઉપાસકા ઉપાસિકાયો દેવા મનુસ્સા અસુરા નાગા ગન્ધબ્બા. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tena lakkhaṇena samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Mahāparivāro hoti; mahāssa honti parivārā brāhmaṇagahapatikā negamajānapadā gaṇakamahāmattā anīkaṭṭhā dovārikā amaccā pārisajjā rājāno bhogiyā kumārā. Rājā samāno idaṃ labhati. Sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado. Buddho samāno kiṃ labhati? Mahāparivāro hoti; mahāssa honti parivārā bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo devā manussā asurā nāgā gandhabbā. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૦૫. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    205. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘પુરે પુરત્થા પુરિમાસુ જાતિસુ,

    ‘‘Pure puratthā purimāsu jātisu,

    મનુસ્સભૂતો બહુનં સુખાવહો;

    Manussabhūto bahunaṃ sukhāvaho;

    ઉબ્ભેગઉત્તાસભયાપનૂદનો,

    Ubbhegauttāsabhayāpanūdano,

    ગુત્તીસુ રક્ખાવરણેસુ ઉસ્સુકો.

    Guttīsu rakkhāvaraṇesu ussuko.

    ‘‘સો તેન કમ્મેન દિવં સમક્કમિ,

    ‘‘So tena kammena divaṃ samakkami,

    સુખઞ્ચ ખિડ્ડારતિયો ચ અન્વભિ;

    Sukhañca khiḍḍāratiyo ca anvabhi;

    તતો ચવિત્વા પુનરાગતો ઇધ,

    Tato cavitvā punarāgato idha,

    ચક્કાનિ પાદેસુ દુવેસુ વિન્દતિ.

    Cakkāni pādesu duvesu vindati.

    ‘‘સમન્તનેમીનિ સહસ્સરાનિ ચ,

    ‘‘Samantanemīni sahassarāni ca,

    બ્યાકંસુ વેય્યઞ્જનિકા સમાગતા;

    Byākaṃsu veyyañjanikā samāgatā;

    દિસ્વા કુમારં સતપુઞ્ઞલક્ખણં,

    Disvā kumāraṃ satapuññalakkhaṇaṃ,

    પરિવારવા હેસ્સતિ સત્તુમદ્દનો.

    Parivāravā hessati sattumaddano.

    તથા હી ચક્કાનિ સમન્તનેમિનિ,

    Tathā hī cakkāni samantanemini,

    સચે ન પબ્બજ્જમુપેતિ તાદિસો;

    Sace na pabbajjamupeti tādiso;

    વત્તેતિ ચક્કં પથવિં પસાસતિ,

    Vatteti cakkaṃ pathaviṃ pasāsati,

    તસ્સાનુયન્તાધ 23 ભવન્તિ ખત્તિયા.

    Tassānuyantādha 24 bhavanti khattiyā.

    ‘‘મહાયસં સંપરિવારયન્તિ નં,

    ‘‘Mahāyasaṃ saṃparivārayanti naṃ,

    સચે ચ પબ્બજ્જમુપેતિ તાદિસો;

    Sace ca pabbajjamupeti tādiso;

    નેક્ખમ્મછન્દાભિરતો વિચક્ખણો,

    Nekkhammachandābhirato vicakkhaṇo,

    દેવામનુસ્સાસુરસક્કરક્ખસા 25.

    Devāmanussāsurasakkarakkhasā 26.

    ‘‘ગન્ધબ્બનાગા વિહગા ચતુપ્પદા,

    ‘‘Gandhabbanāgā vihagā catuppadā,

    અનુત્તરં દેવમનુસ્સપૂજિતં;

    Anuttaraṃ devamanussapūjitaṃ;

    મહાયસં સંપરિવારયન્તિ ન’’ન્તિ.

    Mahāyasaṃ saṃparivārayanti na’’nti.

    (૩-૫) આયતપણ્હિતાદિતિલક્ખણં

    (3-5) Āyatapaṇhitāditilakkhaṇaṃ

    ૨૦૬. ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો પાણાતિપાતં પહાય પાણાતિપાતા પટિવિરતો અહોસિ નિહિતદણ્ડો નિહિતસત્થો લજ્જી દયાપન્નો, સબ્બપાણભૂતહિતાનુકમ્પી વિહાસિ. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા ઉપચિતત્તા ઉસ્સન્નત્તા વિપુલત્તા…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમાનિ તીણિ મહાપુરિસલક્ખણાનિ પટિલભતિ. આયતપણ્હિ ચ હોતિ, દીઘઙ્ગુલિ ચ બ્રહ્મુજુગત્તો ચ.

    206. ‘‘Yampi, bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno pāṇātipātaṃ pahāya pāṇātipātā paṭivirato ahosi nihitadaṇḍo nihitasattho lajjī dayāpanno, sabbapāṇabhūtahitānukampī vihāsi. So tassa kammassa kaṭattā upacitattā ussannattā vipulattā…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imāni tīṇi mahāpurisalakkhaṇāni paṭilabhati. Āyatapaṇhi ca hoti, dīghaṅguli ca brahmujugatto ca.

    ‘‘સો તેહિ લક્ખણેહિ સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? દીઘાયુકો હોતિ ચિરટ્ઠિતિકો, દીઘમાયું પાલેતિ, ન સક્કા હોતિ અન્તરા જીવિતા વોરોપેતું કેનચિ મનુસ્સભૂતેન પચ્ચત્થિકેન પચ્ચામિત્તેન . રાજા સમાનો ઇદં લભતિ… બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? દીઘાયુકો હોતિ ચિરટ્ઠિતિકો, દીઘમાયું પાલેતિ, ન સક્કા હોતિ અન્તરા જીવિતા વોરોપેતું પચ્ચત્થિકેહિ પચ્ચામિત્તેહિ સમણેન વા બ્રાહ્મણેન વા દેવેન વા મારેન વા બ્રહ્મુના વા કેનચિ વા લોકસ્મિં. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tehi lakkhaṇehi samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Dīghāyuko hoti ciraṭṭhitiko, dīghamāyuṃ pāleti, na sakkā hoti antarā jīvitā voropetuṃ kenaci manussabhūtena paccatthikena paccāmittena . Rājā samāno idaṃ labhati… buddho samāno kiṃ labhati? Dīghāyuko hoti ciraṭṭhitiko, dīghamāyuṃ pāleti, na sakkā hoti antarā jīvitā voropetuṃ paccatthikehi paccāmittehi samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૦૭. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    207. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘મારણવધભયત્તનો 27 વિદિત્વા,

    ‘‘Māraṇavadhabhayattano 28 viditvā,

    પટિવિરતો પરં મારણાયહોસિ;

    Paṭivirato paraṃ māraṇāyahosi;

    તેન સુચરિતેન સગ્ગમગમા 29,

    Tena sucaritena saggamagamā 30,

    સુકતફલવિપાકમનુભોસિ.

    Sukataphalavipākamanubhosi.

    ‘‘ચવિય પુનરિધાગતો સમાનો,

    ‘‘Caviya punaridhāgato samāno,

    પટિલભતિ ઇધ તીણિ લક્ખણાનિ;

    Paṭilabhati idha tīṇi lakkhaṇāni;

    ભવતિ વિપુલદીઘપાસણ્હિકો,

    Bhavati vipuladīghapāsaṇhiko,

    બ્રહ્માવ સુજુ સુભો સુજાતગત્તો.

    Brahmāva suju subho sujātagatto.

    ‘‘સુભુજો સુસુ સુસણ્ઠિતો સુજાતો,

    ‘‘Subhujo susu susaṇṭhito sujāto,

    મુદુતલુનઙ્ગુલિયસ્સ હોન્તિ;

    Mudutalunaṅguliyassa honti;

    દીઘા તીભિ પુરિસવરગ્ગલક્ખણેહિ,

    Dīghā tībhi purisavaraggalakkhaṇehi,

    ચિરયપનાય 31 કુમારમાદિસન્તિ.

    Cirayapanāya 32 kumāramādisanti.

    ‘‘ભવતિ યદિ ગિહી ચિરં યપેતિ,

    ‘‘Bhavati yadi gihī ciraṃ yapeti,

    ચિરતરં પબ્બજતિ યદિ તતો હિ;

    Cirataraṃ pabbajati yadi tato hi;

    યાપયતિ ચ વસિદ્ધિભાવનાય,

    Yāpayati ca vasiddhibhāvanāya,

    ઇતિ દીઘાયુકતાય તં નિમિત્ત’’ન્તિ.

    Iti dīghāyukatāya taṃ nimitta’’nti.

    (૬) સત્તુસ્સદતાલક્ખણં

    (6) Sattussadatālakkhaṇaṃ

    ૨૦૮. ‘‘યમ્પિ , ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો દાતા અહોસિ પણીતાનં રસિતાનં ખાદનીયાનં ભોજનીયાનં સાયનીયાનં લેહનીયાનં પાનાનં. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમં મહાપુરિસલક્ખણં પટિલભતિ, સત્તુસ્સદો હોતિ, સત્તસ્સ ઉસ્સદા હોન્તિ; ઉભોસુ હત્થેસુ ઉસ્સદા હોન્તિ, ઉભોસુ પાદેસુ ઉસ્સદા હોન્તિ, ઉભોસુ અંસકૂટેસુ ઉસ્સદા હોન્તિ, ખન્ધે ઉસ્સદો હોતિ.

    208. ‘‘Yampi , bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno dātā ahosi paṇītānaṃ rasitānaṃ khādanīyānaṃ bhojanīyānaṃ sāyanīyānaṃ lehanīyānaṃ pānānaṃ. So tassa kammassa kaṭattā…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imaṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ paṭilabhati, sattussado hoti, sattassa ussadā honti; ubhosu hatthesu ussadā honti, ubhosu pādesu ussadā honti, ubhosu aṃsakūṭesu ussadā honti, khandhe ussado hoti.

    ‘‘સો તેન લક્ખણેન સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? લાભી હોતિ પણીતાનં રસિતાનં ખાદનીયાનં ભોજનીયાનં સાયનીયાનં લેહનીયાનં પાનાનં. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ… બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? લાભી હોતિ પણીતાનં રસિતાનં ખાદનીયાનં ભોજનીયાનં સાયનીયાનં લેહનીયાનં પાનાનં. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tena lakkhaṇena samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Lābhī hoti paṇītānaṃ rasitānaṃ khādanīyānaṃ bhojanīyānaṃ sāyanīyānaṃ lehanīyānaṃ pānānaṃ. Rājā samāno idaṃ labhati… buddho samāno kiṃ labhati? Lābhī hoti paṇītānaṃ rasitānaṃ khādanīyānaṃ bhojanīyānaṃ sāyanīyānaṃ lehanīyānaṃ pānānaṃ. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૦૯. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    209. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘ખજ્જભોજ્જમથ લેય્ય સાયિયં,

    ‘‘Khajjabhojjamatha leyya sāyiyaṃ,

    ઉત્તમગ્ગરસદાયકો અહુ;

    Uttamaggarasadāyako ahu;

    તેન સો સુચરિતેન કમ્મુના,

    Tena so sucaritena kammunā,

    નન્દને ચિરમભિપ્પમોદતિ.

    Nandane ciramabhippamodati.

    ‘‘સત્ત ચુસ્સદે ઇધાધિગચ્છતિ,

    ‘‘Satta cussade idhādhigacchati,

    હત્થપાદમુદુતઞ્ચ વિન્દતિ;

    Hatthapādamudutañca vindati;

    આહુ બ્યઞ્જનનિમિત્તકોવિદા,

    Āhu byañjananimittakovidā,

    ખજ્જભોજ્જરસલાભિતાય નં.

    Khajjabhojjarasalābhitāya naṃ.

    ‘‘યં ગિહિસ્સપિ 33 તદત્થજોતકં,

    ‘‘Yaṃ gihissapi 34 tadatthajotakaṃ,

    પબ્બજ્જમ્પિ ચ તદાધિગચ્છતિ;

    Pabbajjampi ca tadādhigacchati;

    ખજ્જભોજ્જરસલાભિરુત્તમં,

    Khajjabhojjarasalābhiruttamaṃ,

    આહુ સબ્બગિહિબન્ધનચ્છિદ’’ન્તિ.

    Āhu sabbagihibandhanacchida’’nti.

    (૭-૮) કરચરણમુદુજાલતાલક્ખણાનિ

    (7-8) Karacaraṇamudujālatālakkhaṇāni

    ૨૧૦. ‘‘યમ્પિ , ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ જનં સઙ્ગાહકો અહોસિ – દાનેન પેય્યવજ્જેન 35 અત્થચરિયાય સમાનત્તતાય. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમાનિ દ્વે મહાપુરિસલક્ખણાનિ પટિલભતિ. મુદુતલુનહત્થપાદો ચ હોતિ જાલહત્થપાદો ચ.

    210. ‘‘Yampi , bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno catūhi saṅgahavatthūhi janaṃ saṅgāhako ahosi – dānena peyyavajjena 36 atthacariyāya samānattatāya. So tassa kammassa kaṭattā…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imāni dve mahāpurisalakkhaṇāni paṭilabhati. Mudutalunahatthapādo ca hoti jālahatthapādo ca.

    ‘‘સો તેહિ લક્ખણેહિ સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? સુસઙ્ગહિતપરિજનો હોતિ, સુસઙ્ગહિતાસ્સ હોન્તિ બ્રાહ્મણગહપતિકા નેગમજાનપદા ગણકમહામત્તા અનીકટ્ઠા દોવારિકા અમચ્ચા પારિસજ્જા રાજાનો ભોગિયા કુમારા. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ… બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? સુસઙ્ગહિતપરિજનો હોતિ, સુસઙ્ગહિતાસ્સ હોન્તિ ભિક્ખૂ ભિક્ખુનિયો ઉપાસકા ઉપાસિકાયો દેવા મનુસ્સા અસુરા નાગા ગન્ધબ્બા. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tehi lakkhaṇehi samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Susaṅgahitaparijano hoti, susaṅgahitāssa honti brāhmaṇagahapatikā negamajānapadā gaṇakamahāmattā anīkaṭṭhā dovārikā amaccā pārisajjā rājāno bhogiyā kumārā. Rājā samāno idaṃ labhati… buddho samāno kiṃ labhati? Susaṅgahitaparijano hoti, susaṅgahitāssa honti bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo devā manussā asurā nāgā gandhabbā. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૧૧. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    211. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘દાનમ્પિ ચત્થચરિયતઞ્ચ 37,

    ‘‘Dānampi catthacariyatañca 38,

    પિયવાદિતઞ્ચ સમાનત્તતઞ્ચ 39;

    Piyavāditañca samānattatañca 40;

    કરિયચરિયસુસઙ્ગહં બહૂનં,

    Kariyacariyasusaṅgahaṃ bahūnaṃ,

    અનવમતેન ગુણેન યાતિ સગ્ગં.

    Anavamatena guṇena yāti saggaṃ.

    ‘‘ચવિય પુનરિધાગતો સમાનો,

    ‘‘Caviya punaridhāgato samāno,

    કરચરણમુદુતઞ્ચ જાલિનો ચ;

    Karacaraṇamudutañca jālino ca;

    અતિરુચિરસુવગ્ગુદસ્સનેય્યં,

    Atirucirasuvaggudassaneyyaṃ,

    પટિલભતિ દહરો સુસુ કુમારો.

    Paṭilabhati daharo susu kumāro.

    ‘‘ભવતિ પરિજનસ્સવો વિધેય્યો,

    ‘‘Bhavati parijanassavo vidheyyo,

    મહિમં આવસિતો સુસઙ્ગહિતો;

    Mahimaṃ āvasito susaṅgahito;

    પિયવદૂ હિતસુખતં જિગીસમાનો 41,

    Piyavadū hitasukhataṃ jigīsamāno 42,

    અભિરુચિતાનિ ગુણાનિ આચરતિ.

    Abhirucitāni guṇāni ācarati.

    ‘‘યદિ ચ જહતિ સબ્બકામભોગં,

    ‘‘Yadi ca jahati sabbakāmabhogaṃ,

    કથયતિ ધમ્મકથં જિનો જનસ્સ;

    Kathayati dhammakathaṃ jino janassa;

    વચનપટિકરસ્સાભિપ્પસન્ના ,

    Vacanapaṭikarassābhippasannā ,

    સુત્વાન ધમ્માનુધમ્મમાચરન્તી’’તિ.

    Sutvāna dhammānudhammamācarantī’’ti.

    (૯-૧૦) ઉસ્સઙ્ખપાદઉદ્ધગ્ગલોમતાલક્ખણાનિ

    (9-10) Ussaṅkhapādauddhaggalomatālakkhaṇāni

    ૨૧૨. ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો 43 અત્થૂપસંહિતં ધમ્મૂપસંહિતં વાચં ભાસિતા અહોસિ, બહુજનં નિદંસેસિ, પાણીનં હિતસુખાવહો ધમ્મયાગી. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમાનિ દ્વે મહાપુરિસલક્ખણાનિ પટિલભતિ. ઉસ્સઙ્ખપાદો ચ હોતિ, ઉદ્ધગ્ગલોમો ચ.

    212. ‘‘Yampi, bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno 44 atthūpasaṃhitaṃ dhammūpasaṃhitaṃ vācaṃ bhāsitā ahosi, bahujanaṃ nidaṃsesi, pāṇīnaṃ hitasukhāvaho dhammayāgī. So tassa kammassa kaṭattā…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imāni dve mahāpurisalakkhaṇāni paṭilabhati. Ussaṅkhapādo ca hoti, uddhaggalomo ca.

    ‘‘સો તેહિ લક્ખણેહિ સમન્નાગતો, સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? અગ્ગો ચ હોતિ સેટ્ઠો ચ પામોક્ખો ચ ઉત્તમો ચ પવરો ચ કામભોગીનં. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ… બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? અગ્ગો ચ હોતિ સેટ્ઠો ચ પામોક્ખો ચ ઉત્તમો ચ પવરો ચ સબ્બસત્તાનં. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tehi lakkhaṇehi samannāgato, sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Aggo ca hoti seṭṭho ca pāmokkho ca uttamo ca pavaro ca kāmabhogīnaṃ. Rājā samāno idaṃ labhati… buddho samāno kiṃ labhati? Aggo ca hoti seṭṭho ca pāmokkho ca uttamo ca pavaro ca sabbasattānaṃ. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૧૩. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    213. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘અત્થધમ્મસહિતં 45 પુરે ગિરં,

    ‘‘Atthadhammasahitaṃ 46 pure giraṃ,

    એરયં બહુજનં નિદંસયિ;

    Erayaṃ bahujanaṃ nidaṃsayi;

    પાણિનં હિતસુખાવહો અહુ,

    Pāṇinaṃ hitasukhāvaho ahu,

    ધમ્મયાગમયજી 47 અમચ્છરી.

    Dhammayāgamayajī 48 amaccharī.

    ‘‘તેન સો સુચરિતેન કમ્મુના,

    ‘‘Tena so sucaritena kammunā,

    સુગ્ગતિં વજતિ તત્થ મોદતિ;

    Suggatiṃ vajati tattha modati;

    લક્ખણાનિ ચ દુવે ઇધાગતો,

    Lakkhaṇāni ca duve idhāgato,

    ઉત્તમપ્પમુખતાય 49 વિન્દતિ.

    Uttamappamukhatāya 50 vindati.

    ‘‘ઉબ્ભમુપ્પતિતલોમવા સસો,

    ‘‘Ubbhamuppatitalomavā saso,

    પાદગણ્ઠિરહુ સાધુસણ્ઠિતા;

    Pādagaṇṭhirahu sādhusaṇṭhitā;

    મંસલોહિતાચિતા તચોત્થતા,

    Maṃsalohitācitā tacotthatā,

    ઉપરિચરણસોભના 51 અહુ.

    Uparicaraṇasobhanā 52 ahu.

    ‘‘ગેહમાવસતિ ચે તથાવિધો,

    ‘‘Gehamāvasati ce tathāvidho,

    અગ્ગતં વજતિ કામભોગિનં;

    Aggataṃ vajati kāmabhoginaṃ;

    તેન ઉત્તરિતરો ન વિજ્જતિ,

    Tena uttaritaro na vijjati,

    જમ્બુદીપમભિભુય્ય ઇરિયતિ.

    Jambudīpamabhibhuyya iriyati.

    ‘‘પબ્બજમ્પિ ચ અનોમનિક્કમો,

    ‘‘Pabbajampi ca anomanikkamo,

    અગ્ગતં વજતિ સબ્બપાણિનં;

    Aggataṃ vajati sabbapāṇinaṃ;

    તેન ઉત્તરિતરો ન વિજ્જતિ,

    Tena uttaritaro na vijjati,

    સબ્બલોકમભિભુય્ય વિહરતી’’તિ.

    Sabbalokamabhibhuyya viharatī’’ti.

    (૧૧) એણિજઙ્ઘલક્ખણં

    (11) Eṇijaṅghalakkhaṇaṃ

    ૨૧૪. ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં પુરિમં ભવં પુરિમં નિકેતં પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો સક્કચ્ચં વાચેતા અહોસિ સિપ્પં વા વિજ્જં વા ચરણં વા કમ્મં વા – ‘કિં તિમે ખિપ્પં વિજાનેય્યું, ખિપ્પં પટિપજ્જેય્યું, ન ચિરં કિલિસ્સેય્યુ’’ન્તિ. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કટત્તા…પે॰… સો તતો ચુતો ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમં મહાપુરિસલક્ખણં પટિલભતિ. એણિજઙ્ઘો હોતિ.

    214. ‘‘Yampi, bhikkhave, tathāgato purimaṃ jātiṃ purimaṃ bhavaṃ purimaṃ niketaṃ pubbe manussabhūto samāno sakkaccaṃ vācetā ahosi sippaṃ vā vijjaṃ vā caraṇaṃ vā kammaṃ vā – ‘kiṃ time khippaṃ vijāneyyuṃ, khippaṃ paṭipajjeyyuṃ, na ciraṃ kilisseyyu’’nti. So tassa kammassa kaṭattā…pe… so tato cuto itthattaṃ āgato samāno imaṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ paṭilabhati. Eṇijaṅgho hoti.

    ‘‘સો તેન લક્ખણેન સમન્નાગતો સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ? યાનિ તાનિ રાજારહાનિ રાજઙ્ગાનિ રાજૂપભોગાનિ રાજાનુચ્છવિકાનિ તાનિ ખિપ્પં પટિલભતિ. રાજા સમાનો ઇદં લભતિ… બુદ્ધો સમાનો કિં લભતિ? યાનિ તાનિ સમણારહાનિ સમણઙ્ગાનિ સમણૂપભોગાનિ સમણાનુચ્છવિકાનિ, તાનિ ખિપ્પં પટિલભતિ. બુદ્ધો સમાનો ઇદં લભતિ’’. એતમત્થં ભગવા અવોચ.

    ‘‘So tena lakkhaṇena samannāgato sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī…pe… rājā samāno kiṃ labhati? Yāni tāni rājārahāni rājaṅgāni rājūpabhogāni rājānucchavikāni tāni khippaṃ paṭilabhati. Rājā samāno idaṃ labhati… buddho samāno kiṃ labhati? Yāni tāni samaṇārahāni samaṇaṅgāni samaṇūpabhogāni samaṇānucchavikāni, tāni khippaṃ paṭilabhati. Buddho samāno idaṃ labhati’’. Etamatthaṃ bhagavā avoca.

    ૨૧૫. તત્થેતં વુચ્ચતિ –

    215. Tatthetaṃ vuccati –

    ‘‘સિપ્પેસુ વિજ્જાચરણેસુ કમ્મેસુ 53,

    ‘‘Sippesu vijjācaraṇesu kammesu 54,

    કથં વિજાનેય્યું 55 લહુન્તિ ઇચ્છતિ;

    Kathaṃ vijāneyyuṃ 56 lahunti icchati;

    યદૂપઘાતાય ન હોતિ કસ્સચિ,

    Yadūpaghātāya na hoti kassaci,

    વાચેતિ ખિપ્પં ન ચિરં કિલિસ્સતિ.

    Vāceti khippaṃ na ciraṃ kilissati.

    ‘‘તં કમ્મં કત્વા કુસલં સુખુદ્રયં 57,

    ‘‘Taṃ kammaṃ katvā kusalaṃ sukhudrayaṃ 58,

    જઙ્ઘા મનુઞ્ઞા લભતે સુસણ્ઠિતા;

    Jaṅghā manuññā labhate susaṇṭhitā;

    વટ્ટા સુજાતા અનુપુબ્બમુગ્ગતા,

    Vaṭṭā sujātā anupubbamuggatā,

    ઉદ્ધગ્ગલોમા સુખુમત્તચોત્થતા.

    Uddhaggalomā sukhumattacotthatā.

    ‘‘એણેય્યજઙ્ઘોતિ તમાહુ પુગ્ગલં,

    ‘‘Eṇeyyajaṅghoti tamāhu puggalaṃ,

    સમ્પત્તિયા ખિપ્પમિધાહુ 59 લક્ખણં;

    Sampattiyā khippamidhāhu 60 lakkhaṇaṃ;

    ગેહાનુલોમાનિ યદાભિકઙ્ખતિ,

    Gehānulomāni yadābhikaṅkhati,

    અપબ્બજં ખિપ્પમિધાધિગચ્છતિ 61.

    Apabbajaṃ khippamidhādhigacchati 62.

    ‘‘સચે ચ પબ્બજ્જમુપેતિ તાદિસો,

    ‘‘Sace ca pabbajjamupeti tādiso,

    નેક્ખમ્મછન્દાભિરતો વિચક્ખણો;

    Nekkhammachandābhirato vicakkhaṇo;

    અનુચ્છવિકસ્સ યદાનુલોમિકં,

    Anucchavikassa yadānulomikaṃ,

    તં વિન્દતિ ખિપ્પમનોમવિક્કમો 63’’તિ.

    Taṃ vindati khippamanomavikkamo 64’’ti.

    (૧૨) સુખુમચ્છવિલક્ખણં

    (12) Sukhumacchavilakkhaṇaṃ
