Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. લક્ખણસુત્તવણ્ણના

    2. Lakkhaṇasuttavaṇṇanā

    . દુતિયે કાયદ્વારાદિપવત્તં કમ્મં લક્ખણં સઞ્જાનનકારણં અસ્સાતિ કમ્મલક્ખણો. અપદાનસોભની પઞ્ઞાતિ યા પઞ્ઞા નામ અપદાનેન સોભતિ, બાલા ચ પણ્ડિતા ચ અત્તનો અત્તનો ચરિતેનેવ પાકટા હોન્તીતિ અત્થો. બાલેન હિ ગતમગ્ગો રુક્ખગચ્છગામનિગમાદીનિ ઝાપેત્વા ગચ્છન્તસ્સ ઇન્દગ્ગિનો ગતમગ્ગો વિય હોતિ, ઝામટ્ઠાનમત્તમેવ અઙ્ગારમસિછારિકાસમાકુલં પઞ્ઞાયતિ. પણ્ડિતેન ગતમગ્ગો કુસોબ્ભાદયો પૂરેત્વા વિવિધસસ્સસમ્પદં આવહમાનેન ચતુદીપિકમેઘેન ગતમગ્ગો વિય હોતિ. યથા તેન ગતમગ્ગે ઉદકપૂરાનિ ચેવ વિવિધસસ્સફલાફલાનિ ચ તાનિ તાનિ ઠાનાનિ પઞ્ઞાયન્તિ, એવં પણ્ડિતેન ગતમગ્ગે સમ્પત્તિયોવ પઞ્ઞાયન્તિ નો વિપત્તિયોતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ.

    2. Dutiye kāyadvārādipavattaṃ kammaṃ lakkhaṇaṃ sañjānanakāraṇaṃ assāti kammalakkhaṇo. Apadānasobhanī paññāti yā paññā nāma apadānena sobhati, bālā ca paṇḍitā ca attano attano cariteneva pākaṭā hontīti attho. Bālena hi gatamaggo rukkhagacchagāmanigamādīni jhāpetvā gacchantassa indaggino gatamaggo viya hoti, jhāmaṭṭhānamattameva aṅgāramasichārikāsamākulaṃ paññāyati. Paṇḍitena gatamaggo kusobbhādayo pūretvā vividhasassasampadaṃ āvahamānena catudīpikameghena gatamaggo viya hoti. Yathā tena gatamagge udakapūrāni ceva vividhasassaphalāphalāni ca tāni tāni ṭhānāni paññāyanti, evaṃ paṇḍitena gatamagge sampattiyova paññāyanti no vipattiyoti. Sesamettha uttānatthameva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. લક્ખણસુત્તં • 2. Lakkhaṇasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. લક્ખણસુત્તવણ્ણના • 2. Lakkhaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact