Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૨. લકુણ્ડકભદ્દિયત્થેરગાથા

    2. Lakuṇḍakabhaddiyattheragāthā

    ૪૬૬.

    466.

    પરે અમ્બાટકારામે, વનસણ્ડમ્હિ ભદ્દિયો;

    Pare ambāṭakārāme, vanasaṇḍamhi bhaddiyo;

    સમૂલં તણ્હમબ્બુય્હ, તત્થ ભદ્દોવ ઝાયતિ 1.

    Samūlaṃ taṇhamabbuyha, tattha bhaddova jhāyati 2.

    ૪૬૭.

    467.

    ‘‘રમન્તેકે મુદિઙ્ગેહિ 3, વીણાહિ પણવેહિ ચ;

    ‘‘Ramanteke mudiṅgehi 4, vīṇāhi paṇavehi ca;

    અહઞ્ચ રુક્ખમૂલસ્મિં, રતો બુદ્ધસ્સ સાસને.

    Ahañca rukkhamūlasmiṃ, rato buddhassa sāsane.

    ૪૬૮.

    468.

    ‘‘બુદ્ધો ચે 5 મે વરં દજ્જા, સો ચ લબ્ભેથ મે વરો;

    ‘‘Buddho ce 6 me varaṃ dajjā, so ca labbhetha me varo;

    ગણ્હેહં સબ્બલોકસ્સ, નિચ્ચં કાયગતં સતિં.

    Gaṇhehaṃ sabbalokassa, niccaṃ kāyagataṃ satiṃ.

    ૪૬૯.

    469.

    ‘‘યે મં રૂપેન પામિંસુ, યે ચ ઘોસેન અન્વગૂ;

    ‘‘Ye maṃ rūpena pāmiṃsu, ye ca ghosena anvagū;

    છન્દરાગવસૂપેતા, ન મં જાનન્તિ તે જના.

    Chandarāgavasūpetā, na maṃ jānanti te janā.

    ૪૭૦.

    470.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ ન જાનાતિ, બહિદ્ધા ચ ન પસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca na jānāti, bahiddhā ca na passati;

    સમન્તાવરણો બાલો, સ વે ઘોસેન વુય્હતિ.

    Samantāvaraṇo bālo, sa ve ghosena vuyhati.

    ૪૭૧.

    471.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ ન જાનાતિ, બહિદ્ધા ચ વિપસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca na jānāti, bahiddhā ca vipassati;

    બહિદ્ધા ફલદસ્સાવી, સોપિ ઘોસેન વુય્હતિ.

    Bahiddhā phaladassāvī, sopi ghosena vuyhati.

    ૪૭૨.

    472.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ પજાનાતિ, બહિદ્ધા ચ વિપસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca pajānāti, bahiddhā ca vipassati;

    અનાવરણદસ્સાવી, ન સો ઘોસેન વુય્હતી’’તિ.

    Anāvaraṇadassāvī, na so ghosena vuyhatī’’ti.

    … લકુણ્ડકભદ્દિયો થેરો….

    … Lakuṇḍakabhaddiyo thero….







    Footnotes:
    1. ભદ્દો’ધિઝાયાયતિ (સી॰), ભદ્દો ઝિયાયતિ (સ્યા॰ સી॰ અટ્ઠ॰)
    2. bhaddo’dhijhāyāyati (sī.), bhaddo jhiyāyati (syā. sī. aṭṭha.)
    3. મુતિઙ્ગેહિ (સી॰ અટ્ઠ॰)
    4. mutiṅgehi (sī. aṭṭha.)
    5. બુદ્ધો ચ (સબ્બત્થ)
    6. buddho ca (sabbattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૨. લકુણ્ડકભદ્દિયત્થેરગાથાવણ્ણના • 2. Lakuṇḍakabhaddiyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact