Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    લિઙ્ગાદિદસ્સનકથા

    Liṅgādidassanakathā

    ૧૭૯. આવાસિકાકારન્તિ આવાસિકાનં આકારં. એસ નયો સબ્બત્થ. આકારો નામ યેન તેસં વત્તસમ્પન્ના વા ન વાતિ આચારસણ્ઠાનં ગય્હતિ. લિઙ્ગં નામ યં તે તત્થ તત્થ લીને ગમયતિ; અદિસ્સમાનેપિ જાનાપેતીતિ અત્થો. નિમિત્તં નામ યં દિસ્વા તે અત્થીતિ ઞાયન્તિ. ઉદ્દેસો નામ યેન તે એવરૂપપરિક્ખારાતિ ઉદ્દિસન્તિ; અપદેસં લભન્તીતિ અત્થો. સબ્બમેતં સુપઞ્ઞત્તમઞ્ચપીઠાદીનઞ્ચેવ પદસદ્દાદીનઞ્ચ અધિવચનં, યથાયોગં પન યોજેતબ્બં. આગન્તુકાકારાદીસુપિ એસેવ નયો. તત્થ અઞ્ઞાતકન્તિ અઞ્ઞેસં સન્તકં. પાદાનં ધોતં ઉદકનિસ્સેકન્તિ પાદાનં ધોતાનં ઉદકનિસ્સેકં. બહુવચનસ્સ એકવચનં વેદિતબ્બં. ‘‘પાદાનં ધોતઉદકનિસ્સેક’’ન્તિ વા પાઠો; પાદાનં ધોવનઉદકનિસ્સેકન્તિ અત્થો.

    179.Āvāsikākāranti āvāsikānaṃ ākāraṃ. Esa nayo sabbattha. Ākāro nāma yena tesaṃ vattasampannā vā na vāti ācārasaṇṭhānaṃ gayhati. Liṅgaṃ nāma yaṃ te tattha tattha līne gamayati; adissamānepi jānāpetīti attho. Nimittaṃ nāma yaṃ disvā te atthīti ñāyanti. Uddeso nāma yena te evarūpaparikkhārāti uddisanti; apadesaṃ labhantīti attho. Sabbametaṃ supaññattamañcapīṭhādīnañceva padasaddādīnañca adhivacanaṃ, yathāyogaṃ pana yojetabbaṃ. Āgantukākārādīsupi eseva nayo. Tattha aññātakanti aññesaṃ santakaṃ. Pādānaṃ dhotaṃ udakanissekanti pādānaṃ dhotānaṃ udakanissekaṃ. Bahuvacanassa ekavacanaṃ veditabbaṃ. ‘‘Pādānaṃ dhotaudakanisseka’’nti vā pāṭho; pādānaṃ dhovanaudakanissekanti attho.

    ૧૮૦. નાનાસંવાસકાદિવત્થૂસુ – સમાનસંવાસકદિટ્ઠિન્તિ ‘‘સમાનસંવાસકા એતે’’તિ દિટ્ઠિં. ન પુચ્છન્તીતિ તેસં લદ્ધિં ન પુચ્છન્તિ; અપુચ્છિત્વાવ વત્તપટિવત્તિં કત્વા એકતો ઉપોસથં કરોન્તિ. નાભિવિતરન્તીતિ નાનાસંવાસકભાવં મદ્દિતું અભિભવિતું ન સક્કોન્તિ; તં દિટ્ઠિં ન નિસ્સજ્જાપેન્તીતિ અત્થો.

    180. Nānāsaṃvāsakādivatthūsu – samānasaṃvāsakadiṭṭhinti ‘‘samānasaṃvāsakā ete’’ti diṭṭhiṃ. Na pucchantīti tesaṃ laddhiṃ na pucchanti; apucchitvāva vattapaṭivattiṃ katvā ekato uposathaṃ karonti. Nābhivitarantīti nānāsaṃvāsakabhāvaṃ maddituṃ abhibhavituṃ na sakkonti; taṃ diṭṭhiṃ na nissajjāpentīti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૧૦૧. લિઙ્ગાદિદસ્સનં • 101. Liṅgādidassanaṃ
    ૧૦૨. નાનાસંવાસકાદીહિ ઉપોસથકરણં • 102. Nānāsaṃvāsakādīhi uposathakaraṇaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / લિઙ્ગાદિદસ્સનકથાવણ્ણના • Liṅgādidassanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / લિઙ્ગાદિદસ્સનકથાવણ્ણના • Liṅgādidassanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / લિઙ્ગાદિદસ્સનકથાદિવણ્ણના • Liṅgādidassanakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૦૧. લિઙ્ગાદિદસ્સનકથા • 101. Liṅgādidassanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact