Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૧૪. લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના

    14. Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddesavaṇṇanā

    ૧૪૭. અત્તા ચ લોકો ચાતિ સો એવ અત્તા ચ આલોકનટ્ઠેન લોકો ચાતિ અત્થો. સસ્સતોતિ સસ્સતવાદાનં દિટ્ઠિ. અસસ્સતોતિ ઉચ્છેદવાદાનં. સસ્સતો ચ અસસ્સતો ચાતિ એકચ્ચસસ્સતિકાનં. નેવ સસ્સતો નાસસ્સતોતિ અમરાવિક્ખેપિકાનં. અન્તવાતિ પરિત્તકસિણલાભીનં તક્કિકાનઞ્ચ નિગણ્ઠાજીવિકાનઞ્ચ. અથ વા ઉચ્છેદવાદિનો ‘‘સત્તો જાતિયા પુબ્બન્તવા, મરણેન અપરન્તવા’’તિ વદન્તિ. અધિચ્ચસમુપ્પન્નિકા ‘‘સત્તો જાતિયા પુબ્બન્તવા’’તિ વદન્તિ. અનન્તવાતિ અપ્પમાણકસિણલાભીનં. સસ્સતવાદિનો પન ‘‘પુબ્બન્તાપરન્તા નત્થિ, તેન અનન્તવા’’તિ વદન્તિ. અધિચ્ચસમુપ્પન્નિકા ‘‘અપરન્તેન અનન્તવા’’તિ વદન્તિ.

    147.Attā ca loko cāti so eva attā ca ālokanaṭṭhena loko cāti attho. Sassatoti sassatavādānaṃ diṭṭhi. Asassatoti ucchedavādānaṃ. Sassato ca asassato cāti ekaccasassatikānaṃ. Neva sassato nāsassatoti amarāvikkhepikānaṃ. Antavāti parittakasiṇalābhīnaṃ takkikānañca nigaṇṭhājīvikānañca. Atha vā ucchedavādino ‘‘satto jātiyā pubbantavā, maraṇena aparantavā’’ti vadanti. Adhiccasamuppannikā ‘‘satto jātiyā pubbantavā’’ti vadanti. Anantavāti appamāṇakasiṇalābhīnaṃ. Sassatavādino pana ‘‘pubbantāparantā natthi, tena anantavā’’ti vadanti. Adhiccasamuppannikā ‘‘aparantena anantavā’’ti vadanti.

    અન્તવા ચ અનન્તવા ચાતિ ઉદ્ધમધો અવડ્ઢિત્વા તિરિયં વડ્ઢિતકસિણાનં. નેવ અન્તવા ન અનન્તવાતિ અમરાવિક્ખેપિકાનં.

    Antavāca anantavā cāti uddhamadho avaḍḍhitvā tiriyaṃ vaḍḍhitakasiṇānaṃ. Neva antavā na anantavāti amarāvikkhepikānaṃ.

    લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૧૪. લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસો • 14. Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact