Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૧૪. લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસો

    14. Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddeso

    ૧૪૭. લોકવાદપટિસંયુત્તાય દિટ્ઠિયા કતમેહિ અટ્ઠહિ આકારેહિ અભિનિવેસો હોતિ? સસ્સતો અત્તા ચ લોકો ચાતિ – અભિનિવેસપરામાસો લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ. દિટ્ઠિ ન વત્થુ, વત્થુ ન દિટ્ઠિ. અઞ્ઞા, દિટ્ઠિ, અઞ્ઞં વત્થુ. યા ચ દિટ્ઠિ યઞ્ચ વત્થુ – અયં પઠમા લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ. લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ મિચ્છાદિટ્ઠિ…પે॰… ઇમાનિ સઞ્ઞોજનાનિ, ન ચ દિટ્ઠિયો.

    147. Lokavādapaṭisaṃyuttāya diṭṭhiyā katamehi aṭṭhahi ākārehi abhiniveso hoti? Sassato attā ca loko cāti – abhinivesaparāmāso lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi. Diṭṭhi na vatthu, vatthu na diṭṭhi. Aññā, diṭṭhi, aññaṃ vatthu. Yā ca diṭṭhi yañca vatthu – ayaṃ paṭhamā lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi. Lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi micchādiṭṭhi…pe… imāni saññojanāni, na ca diṭṭhiyo.

    અસસ્સતો અત્તા ચ લોકો ચાતિ…પે॰… સસ્સતો ચ અસસ્સતો ચ અત્તા ચ લોકો ચાતિ…પે॰… નેવ સસ્સતો નાસસ્સતો અત્તા ચ લોકો ચાતિ… અન્તવા અત્તા ચ લોકો ચાતિ… અનન્તવા અત્તા ચ લોકો ચાતિ… અન્તવા ચ અનન્તવા ચ અત્તા ચ લોકો ચાતિ… નેવ અન્તવા ન અનન્તવા અત્તા ચ લોકો ચાતિ અભિનિવેસપરામાસો લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ. દિટ્ઠિ ન વત્થુ, વત્થુ ન દિટ્ઠિ. અઞ્ઞા દિટ્ઠિ, અઞ્ઞં વત્થુ. યા ચ દિટ્ઠિ યઞ્ચ વત્થુ – અયં અટ્ઠમી લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ. લોકવાદપટિસંયુત્તા દિટ્ઠિ મિચ્છાદિટ્ઠિ …પે॰… ઇમાનિ સઞ્ઞોજનાનિ, ન ચ દિટ્ઠિયો. લોકવાદપટિસંયુત્તાય દિટ્ઠિયા ઇમેહિ અટ્ઠહિ આકારેહિ અભિનિવેસો હોતિ.

    Asassato attā ca loko cāti…pe… sassato ca asassato ca attā ca loko cāti…pe… neva sassato nāsassato attā ca loko cāti… antavā attā ca loko cāti… anantavā attā ca loko cāti… antavā ca anantavā ca attā ca loko cāti… neva antavā na anantavā attā ca loko cāti abhinivesaparāmāso lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi. Diṭṭhi na vatthu, vatthu na diṭṭhi. Aññā diṭṭhi, aññaṃ vatthu. Yā ca diṭṭhi yañca vatthu – ayaṃ aṭṭhamī lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi. Lokavādapaṭisaṃyuttā diṭṭhi micchādiṭṭhi …pe… imāni saññojanāni, na ca diṭṭhiyo. Lokavādapaṭisaṃyuttāya diṭṭhiyā imehi aṭṭhahi ākārehi abhiniveso hoti.

    લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસો ચુદ્દસમો.

    Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddeso cuddasamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૧૪. લોકવાદપટિસંયુત્તદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના • 14. Lokavādapaṭisaṃyuttadiṭṭhiniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact