Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
લોકુત્તરકુસલવણ્ણના
Lokuttarakusalavaṇṇanā
૨૭૭. એવં ભવત્તયસમ્પત્તિનિબ્બત્તકં કુસલં દસ્સેત્વા ઇદાનિ સબ્બભવસમતિક્કમનાય લોકુત્તરકુસલં દસ્સેતું પુન કતમે ધમ્મા કુસલાતિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ લોકુત્તરન્તિ કેનટ્ઠેન લોકુત્તરં? લોકં તરતીતિ, લોકુત્તરં લોકં ઉત્તરતીતિ લોકુત્તરં; લોકં સમતિક્કમ્મ અભિભુય્ય તિટ્ઠતીતિ લોકુત્તરં (પટિ॰ મ॰ ૨.૪૩). ઝાનં ભાવેતીતિ એકચિત્તક્ખણિકં અપ્પનાઝાનં ભાવેતિ જનેતિ વડ્ઢેતિ.
277. Evaṃ bhavattayasampattinibbattakaṃ kusalaṃ dassetvā idāni sabbabhavasamatikkamanāya lokuttarakusalaṃ dassetuṃ puna katame dhammā kusalātiādi āraddhaṃ. Tattha lokuttaranti kenaṭṭhena lokuttaraṃ? Lokaṃ taratīti, lokuttaraṃ lokaṃ uttaratīti lokuttaraṃ; lokaṃ samatikkamma abhibhuyya tiṭṭhatīti lokuttaraṃ (paṭi. ma. 2.43). Jhānaṃ bhāvetīti ekacittakkhaṇikaṃ appanājhānaṃ bhāveti janeti vaḍḍheti.
લોકતો નિય્યાતિ વટ્ટતો નિય્યાતીતિ નિય્યાનિકં. નિય્યાતિ વા એતેનાતિ નિય્યાનિકં. તંસમઙ્ગી હિ પુગ્ગલો દુક્ખં પરિજાનન્તો નિય્યાતિ, સમુદયં પજહન્તો નિય્યાતિ, નિરોધં સચ્છિકરોન્તો નિય્યાતિ, મગ્ગં ભાવેન્તો નિય્યાતિ. યથા ચ પન તેભૂમકકુસલં વટ્ટસ્મિં ચુતિપટિસન્ધિયો આચિનાતિ વડ્ઢેતીતિ આચયગામી નામ હોતિ, ન તથા ઇદં. ઇદં પન યથા એકસ્મિં પુરિસે અટ્ઠારસહત્થં પાકારં ચિનન્તે અપરો મહામુગ્ગરં ગહેત્વા તેન ચિતચિતટ્ઠાનં અપચિનન્તો વિદ્ધંસેન્તો એવ ગચ્છેય્ય, એવમેવ તેભૂમકકુસલેન ચિતા ચુતિપટિસન્ધિયો પચ્ચયવેકલ્લકરણેન અપચિનન્તં વિદ્ધંસેન્તં ગચ્છતીતિ અપચયગામિ.
Lokato niyyāti vaṭṭato niyyātīti niyyānikaṃ. Niyyāti vā etenāti niyyānikaṃ. Taṃsamaṅgī hi puggalo dukkhaṃ parijānanto niyyāti, samudayaṃ pajahanto niyyāti, nirodhaṃ sacchikaronto niyyāti, maggaṃ bhāvento niyyāti. Yathā ca pana tebhūmakakusalaṃ vaṭṭasmiṃ cutipaṭisandhiyo ācināti vaḍḍhetīti ācayagāmī nāma hoti, na tathā idaṃ. Idaṃ pana yathā ekasmiṃ purise aṭṭhārasahatthaṃ pākāraṃ cinante aparo mahāmuggaraṃ gahetvā tena citacitaṭṭhānaṃ apacinanto viddhaṃsento eva gaccheyya, evameva tebhūmakakusalena citā cutipaṭisandhiyo paccayavekallakaraṇena apacinantaṃ viddhaṃsentaṃ gacchatīti apacayagāmi.
દિટ્ઠિગતાનં પહાનાયાતિ, એત્થ દિટ્ઠિયો એવ દિટ્ઠિગતાનિ, ગૂથગતં મુત્તગતન્તિઆદીનિ (અ॰ નિ॰ ૯.૧૧) વિય. દ્વાસટ્ઠિયા વા દિટ્ઠીનં અન્તોગધત્તા દિટ્ઠીસુ ગતાનીતિપિ દિટ્ઠિગતાનિ. દિટ્ઠિયા વા ગતં એતેસન્તિપિ દિટ્ઠિગતાનિ. દિટ્ઠિસદિસગમનાનિ દિટ્ઠિસદિસપ્પવત્તાનીતિ અત્થો. કાનિ પન તાનીતિ? સસમ્પયુત્તાનિ સક્કાયદિટ્ઠિવિચિકિચ્છાસીલબ્બતપરામાસઅપાયગમનીયરાગદોસમોહાકુસલાનિ. તાનિ હિ યાવ પઠમમગ્ગભાવના તાવ પવત્તિસબ્ભાવતો દિટ્ઠિસદિસગમનાનીતિ વુચ્ચન્તિ. ઇતિ દિટ્ઠિયો ચ દિટ્ઠિગતાનિ ચ દિટ્ઠિગતાનિ. તેસં દિટ્ઠિગતાનં. પહાનાયાતિ સમુચ્છેદવસેનેવ પજહનત્થાય. પઠમાયાતિ ગણનવસેનપિ પઠમુપ્પત્તિવસેનપિ પઠમાય. ભૂમિયાતિ ‘‘અનન્તરહિતાય ભૂમિયા’’તિઆદીસુ (પારા॰ ૨૭; મ॰ નિ॰ ૨.૨૯૬) તાવ અયં મહાપથવી ભૂમીતિ વુચ્ચતિ. ‘‘સુખભૂમિયં કામાવચરે’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૯૮૮) ચિત્તુપ્પાદો. ઇધ પન સામઞ્ઞફલં અધિપ્પેતં. તઞ્હિ સમ્પયુત્તાનં નિસ્સયભાવતો તે ધમ્મા ભવન્તિ એત્થાતિ ભૂમિ. યસ્મા વા સમાનેપિ લોકુત્તરભાવે સયમ્પિ ભવતિ ઉપ્પજ્જતિ, ન નિબ્બાનં વિય અપાતુભાવં, તસ્માપિ ભૂમીતિ વુચ્ચતિ; તસ્સા પઠમાય ભૂમિયા. પત્તિયાતિ સોતાપત્તિફલસઙ્ખાતસ્સ પઠમસ્સ સામઞ્ઞફલસ્સ પત્તત્થાય પટિલાભત્થાયાતિ એવમેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. વિવિચ્ચાતિ સમુચ્છેદવિવેકવસેન વિવિચ્ચિત્વા, વિના હુત્વા.
Diṭṭhigatānaṃ pahānāyāti, ettha diṭṭhiyo eva diṭṭhigatāni, gūthagataṃ muttagatantiādīni (a. ni. 9.11) viya. Dvāsaṭṭhiyā vā diṭṭhīnaṃ antogadhattā diṭṭhīsu gatānītipi diṭṭhigatāni. Diṭṭhiyā vā gataṃ etesantipi diṭṭhigatāni. Diṭṭhisadisagamanāni diṭṭhisadisappavattānīti attho. Kāni pana tānīti? Sasampayuttāni sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsaapāyagamanīyarāgadosamohākusalāni. Tāni hi yāva paṭhamamaggabhāvanā tāva pavattisabbhāvato diṭṭhisadisagamanānīti vuccanti. Iti diṭṭhiyo ca diṭṭhigatāni ca diṭṭhigatāni. Tesaṃ diṭṭhigatānaṃ. Pahānāyāti samucchedavaseneva pajahanatthāya. Paṭhamāyāti gaṇanavasenapi paṭhamuppattivasenapi paṭhamāya. Bhūmiyāti ‘‘anantarahitāya bhūmiyā’’tiādīsu (pārā. 27; ma. ni. 2.296) tāva ayaṃ mahāpathavī bhūmīti vuccati. ‘‘Sukhabhūmiyaṃ kāmāvacare’’tiādīsu (dha. sa. 988) cittuppādo. Idha pana sāmaññaphalaṃ adhippetaṃ. Tañhi sampayuttānaṃ nissayabhāvato te dhammā bhavanti etthāti bhūmi. Yasmā vā samānepi lokuttarabhāve sayampi bhavati uppajjati, na nibbānaṃ viya apātubhāvaṃ, tasmāpi bhūmīti vuccati; tassā paṭhamāya bhūmiyā. Pattiyāti sotāpattiphalasaṅkhātassa paṭhamassa sāmaññaphalassa pattatthāya paṭilābhatthāyāti evamettha attho veditabbo. Viviccāti samucchedavivekavasena viviccitvā, vinā hutvā.
ઇદાનિ કિઞ્ચાપિ લોકિયજ્ઝાનમ્પિ ન વિના પટિપદાય ઇજ્ઝતિ, એવં સન્તેપિ ઇધ સુદ્ધિકનયં પહાય લોકુત્તરજ્ઝાનં પટિપદાય સદ્ધિંયેવ ગરું કત્વા દેસેતુકામતાય દુક્ખપટિપદં દન્ધાભિઞ્ઞન્તિઆદિમાહ.
Idāni kiñcāpi lokiyajjhānampi na vinā paṭipadāya ijjhati, evaṃ santepi idha suddhikanayaṃ pahāya lokuttarajjhānaṃ paṭipadāya saddhiṃyeva garuṃ katvā desetukāmatāya dukkhapaṭipadaṃ dandhābhiññantiādimāha.
તત્થ યો આદિતોવ કિલેસે વિક્ખમ્ભેન્તો દુક્ખેન સસઙ્ખારેન સપ્પયોગેન કિલમન્તો વિક્ખમ્ભેતિ તસ્સ દુક્ખા પટિપદા હોતિ; યો પન વિક્ખમ્ભિત કિલેસો વિપસ્સનાપરિવાસં વસન્તો ચિરેન મગ્ગપાતુભાવં પાપુણાતિ તસ્સ દન્ધાભિઞ્ઞા હોતિ. ઇતિ યો કોચિ વારો દુક્ખપટિપદદન્ધાભિઞ્ઞો નામ કતો.
Tattha yo āditova kilese vikkhambhento dukkhena sasaṅkhārena sappayogena kilamanto vikkhambheti tassa dukkhā paṭipadā hoti; yo pana vikkhambhita kileso vipassanāparivāsaṃ vasanto cirena maggapātubhāvaṃ pāpuṇāti tassa dandhābhiññā hoti. Iti yo koci vāro dukkhapaṭipadadandhābhiñño nāma kato.
કતમં પન વારં રોચેસુન્તિ? યત્થ સકિં વિક્ખમ્ભિતા કિલેસા સમુદાચરિત્વા દુતિયમ્પિ વિક્ખમ્ભિતા પુન સમુદાચરન્તિ, તતિયં વિક્ખમ્ભિતે પન તથાવિક્ખમ્ભિતેવ કત્વા મગ્ગેન સમુગ્ઘાતં પાપેતિ, ઇમં વારં રોચેસું. ઇમસ્સ વારસ્સ દુક્ખાપટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞાતિ નામં કતં. એત્તકેન પન ન પાકટં હોતિ. તસ્મા એવમેત્થ આદિતો પટ્ઠાય વિભાવના વેદિતબ્બા – યો હિ ચત્તારિ મહાભૂતાનિ પરિગ્ગહેત્વા ઉપાદારૂપં પરિગ્ગણ્હાતિ, અરૂપં પરિગ્ગણ્હાતિ, ‘રૂપારૂપં’ પન પરિગ્ગણ્હન્તો દુક્ખેન કસિરેન કિલમન્તો પરિગ્ગહેતું સક્કોતિ, તસ્સ દુક્ખા પટિપદા નામ હોતિ. પરિગ્ગહિતરૂપારૂપસ્સ પન વિપસ્સનાપરિવાસે મગ્ગપાતુભાવદન્ધતાય દન્ધાભિઞ્ઞા નામ હોતિ.
Katamaṃ pana vāraṃ rocesunti? Yattha sakiṃ vikkhambhitā kilesā samudācaritvā dutiyampi vikkhambhitā puna samudācaranti, tatiyaṃ vikkhambhite pana tathāvikkhambhiteva katvā maggena samugghātaṃ pāpeti, imaṃ vāraṃ rocesuṃ. Imassa vārassa dukkhāpaṭipadā dandhābhiññāti nāmaṃ kataṃ. Ettakena pana na pākaṭaṃ hoti. Tasmā evamettha ādito paṭṭhāya vibhāvanā veditabbā – yo hi cattāri mahābhūtāni pariggahetvā upādārūpaṃ pariggaṇhāti, arūpaṃ pariggaṇhāti, ‘rūpārūpaṃ’ pana pariggaṇhanto dukkhena kasirena kilamanto pariggahetuṃ sakkoti, tassa dukkhā paṭipadā nāma hoti. Pariggahitarūpārūpassa pana vipassanāparivāse maggapātubhāvadandhatāya dandhābhiññā nāma hoti.
યોપિ રૂપારૂપં પરિગ્ગહેત્વા ‘નામરૂપં’ વવત્થપેન્તો દુક્ખેન કસિરેન કિલમન્તો વવત્થપેતિ, વવત્થાપિતે ચ નામરૂપે વિપસ્સનાપરિવાસં વસન્તો ચિરેન મગ્ગં ઉપ્પાદેતું સક્કોતિ, તસ્સાપિ દુક્ખા પટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા નામ હોતિ.
Yopi rūpārūpaṃ pariggahetvā ‘nāmarūpaṃ’ vavatthapento dukkhena kasirena kilamanto vavatthapeti, vavatthāpite ca nāmarūpe vipassanāparivāsaṃ vasanto cirena maggaṃ uppādetuṃ sakkoti, tassāpi dukkhā paṭipadā dandhābhiññā nāma hoti.
અપરો નામરૂપમ્પિ વવત્થપેત્વા ‘પચ્ચયે’ પરિગ્ગણ્હન્તો દુક્ખેન કસિરેન કિલમન્તો પરિગ્ગણ્હાતિ, પચ્ચયે ચ પરિગ્ગહેત્વા વિપસ્સનાપરિવાસં વસન્તો ચિરેન મગ્ગં ઉપ્પાદેતિ, એવમ્પિ દુક્ખા પટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા નામ હોતિ.
Aparo nāmarūpampi vavatthapetvā ‘paccaye’ pariggaṇhanto dukkhena kasirena kilamanto pariggaṇhāti, paccaye ca pariggahetvā vipassanāparivāsaṃ vasanto cirena maggaṃ uppādeti, evampi dukkhā paṭipadā dandhābhiññā nāma hoti.
અપરો પચ્ચયેપિ પરિગ્ગહેત્વા ‘લક્ખણાનિ’ પટિવિજ્ઝન્તો દુક્ખેન કસિરેન કિલમન્તો પટિવિજ્ઝતિ, પટિવિદ્ધલક્ખણો ચ વિપસ્સનાપરિવાસં વસન્તો ચિરેન મગ્ગં ઉપ્પાદેતિ, એવમ્પિ દુક્ખા પટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા નામ હોતિ.
Aparo paccayepi pariggahetvā ‘lakkhaṇāni’ paṭivijjhanto dukkhena kasirena kilamanto paṭivijjhati, paṭividdhalakkhaṇo ca vipassanāparivāsaṃ vasanto cirena maggaṃ uppādeti, evampi dukkhā paṭipadā dandhābhiññā nāma hoti.
અપરો લક્ખણાનિપિ પટિવિજ્ઝિત્વા વિપસ્સનાઞાણે તિક્ખે સૂરે પસન્ને વહન્તે ઉપ્પન્નં ‘વિપસ્સનાનિકન્તિં’ પરિયાદિયમાનો દુક્ખેન કસિરેન કિલમન્તો પરિયાદિયતિ, નિકન્તિઞ્ચ પરિયાદિયિત્વા વિપસ્સનાપરિવાસં વસન્તો ચિરેન મગ્ગં ઉપ્પાદેતિ, એવમ્પિ દુક્ખા પટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા નામ હોતિ. ઇમં વારં રોચેસું. ઇમસ્સ વારસ્સ એતં નામં કતં. ઇમિનાવ ઉપાયેન પરતો તિસ્સો પટિપદા વેદિતબ્બા.
Aparo lakkhaṇānipi paṭivijjhitvā vipassanāñāṇe tikkhe sūre pasanne vahante uppannaṃ ‘vipassanānikantiṃ’ pariyādiyamāno dukkhena kasirena kilamanto pariyādiyati, nikantiñca pariyādiyitvā vipassanāparivāsaṃ vasanto cirena maggaṃ uppādeti, evampi dukkhā paṭipadā dandhābhiññā nāma hoti. Imaṃ vāraṃ rocesuṃ. Imassa vārassa etaṃ nāmaṃ kataṃ. Imināva upāyena parato tisso paṭipadā veditabbā.
ફસ્સો હોતીતિઆદીસુ અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયં, સમ્માવાચા, સમ્માકમ્મન્તો, સમ્માઆજીવોતિ ચત્તારિ પદાનિ અધિકાનિ. નિદ્દેસવારે ચ વિતક્કાદિનિદ્દેસેસુ ‘મગ્ગઙ્ગ’ન્તિઆદીનિ પદાનિ અધિકાનિ. સેસં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તસદિસમેવ. ભૂમન્તરવસેન પન લોકુત્તરતાવ ઇધ વિસેસો.
Phasso hotītiādīsu anaññātaññassāmītindriyaṃ, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvoti cattāri padāni adhikāni. Niddesavāre ca vitakkādiniddesesu ‘maggaṅga’ntiādīni padāni adhikāni. Sesaṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttasadisameva. Bhūmantaravasena pana lokuttaratāva idha viseso.
તત્થ અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયન્તિ ‘અનમતગ્ગે સંસારવટ્ટે અનઞ્ઞાતં અમતં પદં ચતુસચ્ચધમ્મમેવ વા જાનિસ્સામી’તિ પટિપન્નસ્સ ઇમિના પુબ્બાભોગેન ઉપ્પન્નં ઇન્દ્રિયં. લક્ખણાદીનિ પનસ્સ હેટ્ઠા પઞ્ઞિન્દ્રિયે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બાનિ.
Tattha anaññātaññassāmītindriyanti ‘anamatagge saṃsāravaṭṭe anaññātaṃ amataṃ padaṃ catusaccadhammameva vā jānissāmī’ti paṭipannassa iminā pubbābhogena uppannaṃ indriyaṃ. Lakkhaṇādīni panassa heṭṭhā paññindriye vuttanayeneva veditabbāni.
સુન્દરા પસત્થા વા વાચા સમ્માવાચા. વચીદુચ્ચરિતસમુગ્ઘાટિકાય મિચ્છાવાચાવિરતિયા એતં અધિવચનં. સા પરિગ્ગહલક્ખણા વિરમણરસા મિચ્છાવાચપ્પહાનપચ્ચુપટ્ઠાના. સુન્દરો પસત્થો વા કમ્મન્તો સમ્માકમ્મન્તો. મિચ્છાકમ્મન્તસમુચ્છેદિકાય પાણાતિપાતાદિવિરતિયા એતં નામં. સો સમુટ્ઠાનલક્ખણો વિરમણરસો મિચ્છાકમ્મન્તપ્પહાનપચ્ચુપટ્ઠાનો. સુન્દરો પસત્થો વા આજીવો સમ્માઆજીવો. મિચ્છાજીવવિરતિયા એતં અધિવચનં. સો વોદાનલક્ખણો ઞાયાજીવપ્પવત્તિરસો મિચ્છાજીવપ્પહાનપચ્ચુપટ્ઠાનો.
Sundarā pasatthā vā vācā sammāvācā. Vacīduccaritasamugghāṭikāya micchāvācāviratiyā etaṃ adhivacanaṃ. Sā pariggahalakkhaṇā viramaṇarasā micchāvācappahānapaccupaṭṭhānā. Sundaro pasattho vā kammanto sammākammanto. Micchākammantasamucchedikāya pāṇātipātādiviratiyā etaṃ nāmaṃ. So samuṭṭhānalakkhaṇo viramaṇaraso micchākammantappahānapaccupaṭṭhāno. Sundaro pasattho vā ājīvo sammāājīvo. Micchājīvaviratiyā etaṃ adhivacanaṃ. So vodānalakkhaṇo ñāyājīvappavattiraso micchājīvappahānapaccupaṭṭhāno.
અપિચ હેટ્ઠા વિરતિત્તયે વુત્તવસેનપેત્થ લક્ખણાદીનિ વેદિતબ્બાનિ. ઇતિ ઇમેસં તિણ્ણં ધમ્માનં વસેન હેટ્ઠા વુત્તં મગ્ગપઞ્ચકં ઇધ મગ્ગટ્ઠકં વેદિતબ્બં. યેવાપનકેસુ ચ ઇમેસં અભાવો. તથા કરુણામુદિતાનં. ઇમે હિ તયો ધમ્મા ઇધ પાળિયં આગતત્તાવ યેવાપનકેસુ ન ગહિતા. કરુણામુદિતા પન સત્તારમ્મણા, ઇમે ધમ્મા નિબ્બાનારમ્મણાતિ તાપેત્થ ન ગહિતા. અયં તાવ ઉદ્દેસવારે વિસેસત્થો.
Apica heṭṭhā viratittaye vuttavasenapettha lakkhaṇādīni veditabbāni. Iti imesaṃ tiṇṇaṃ dhammānaṃ vasena heṭṭhā vuttaṃ maggapañcakaṃ idha maggaṭṭhakaṃ veditabbaṃ. Yevāpanakesu ca imesaṃ abhāvo. Tathā karuṇāmuditānaṃ. Ime hi tayo dhammā idha pāḷiyaṃ āgatattāva yevāpanakesu na gahitā. Karuṇāmuditā pana sattārammaṇā, ime dhammā nibbānārammaṇāti tāpettha na gahitā. Ayaṃ tāva uddesavāre visesattho.
૨૮૩. નિદ્દેસવારે પન મગ્ગઙ્ગં મગ્ગપરિયાપન્નન્તિ એત્થ તાવ મગ્ગસ્સ અઙ્ગન્તિ મગ્ગઙ્ગં; મગ્ગકોટ્ઠાસોતિ અત્થો. યથા પન અરઞ્ઞે પરિયાપન્નં અરઞ્ઞપરિયાપન્નં નામ હોતિ, એવં મગ્ગે પરિયાપન્નન્તિ મગ્ગપરિયાપન્નં. મગ્ગસન્નિસ્સિતન્તિ અત્થો.
283. Niddesavāre pana maggaṅgaṃ maggapariyāpannanti ettha tāva maggassa aṅganti maggaṅgaṃ; maggakoṭṭhāsoti attho. Yathā pana araññe pariyāpannaṃ araññapariyāpannaṃ nāma hoti, evaṃ magge pariyāpannanti maggapariyāpannaṃ. Maggasannissitanti attho.
૨૮૫. પીતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગોતિ એત્થ પીતિ એવ સમ્બોજ્ઝઙ્ગોતિ પીતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો. તત્થ બોધિયા બોધિસ્સ વા અઙ્ગોતિ બોજ્ઝઙ્ગો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યા અયં ધમ્મસામગ્ગી યાય લોકુત્તરમગ્ગક્ખણે ઉપ્પજ્જમાનાય લીનુદ્ધચ્ચપતિટ્ઠાનાયૂહનકામસુખત્તકિલમથાનુયોગઉચ્છેદસસ્સતાભિનિવેસાદીનં અનેકેસં ઉપદ્દવાનં પટિપક્ખભૂતાય સતિધમ્મવિચયવીરિયપીતિપસ્સદ્ધિસમાધિઉપેક્ખાસઙ્ખાતાય ધમ્મસામગ્ગિયા અરિયસાવકો બુજ્ઝતીતિ કત્વા બોધીતિ વુચ્ચતિ. બુજ્ઝતીતિ કિલેસસન્તાનનિદ્દાય ઉટ્ઠહતિ, ચત્તારિ વા અરિયસચ્ચાનિ પટિવિજ્ઝતિ, નિબ્બાનમેવ વા સચ્છિકરોતિ. તસ્સા ધમ્મસામગ્ગીસઙ્ખાતાય બોધિયા અઙ્ગોતિપિ બોજ્ઝઙ્ગો, ઝાનઙ્ગમગ્ગઙ્ગાદીનિ વિય. યોપેસ યથાવુત્તપ્પકારાય એતાય ધમ્મસામગ્ગિયા બુજ્ઝતીતિ કત્વા અરિયસાવકો બોધીતિ વુચ્ચતિ, તસ્સ બોધિસ્સ અઙ્ગોતિપિ બોજ્ઝઙ્ગો; સેનઙ્ગરથઙ્ગાદયો વિય. તેનાહુ અટ્ઠકથાચરિયા – ‘‘બુજ્ઝનકસ્સ પુગ્ગલસ્સ અઙ્ગાતિ વા બોજ્ઝઙ્ગા’’તિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૪૬૬; સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૫.૧૮૨).
285. Pītisambojjhaṅgoti ettha pīti eva sambojjhaṅgoti pītisambojjhaṅgo. Tattha bodhiyā bodhissa vā aṅgoti bojjhaṅgo. Idaṃ vuttaṃ hoti – yā ayaṃ dhammasāmaggī yāya lokuttaramaggakkhaṇe uppajjamānāya līnuddhaccapatiṭṭhānāyūhanakāmasukhattakilamathānuyogaucchedasassatābhinivesādīnaṃ anekesaṃ upaddavānaṃ paṭipakkhabhūtāya satidhammavicayavīriyapītipassaddhisamādhiupekkhāsaṅkhātāya dhammasāmaggiyā ariyasāvako bujjhatīti katvā bodhīti vuccati. Bujjhatīti kilesasantānaniddāya uṭṭhahati, cattāri vā ariyasaccāni paṭivijjhati, nibbānameva vā sacchikaroti. Tassā dhammasāmaggīsaṅkhātāya bodhiyā aṅgotipi bojjhaṅgo, jhānaṅgamaggaṅgādīni viya. Yopesa yathāvuttappakārāya etāya dhammasāmaggiyā bujjhatīti katvā ariyasāvako bodhīti vuccati, tassa bodhissa aṅgotipi bojjhaṅgo; senaṅgarathaṅgādayo viya. Tenāhu aṭṭhakathācariyā – ‘‘bujjhanakassa puggalassa aṅgāti vā bojjhaṅgā’’ti (vibha. aṭṭha. 466; saṃ. ni. aṭṭha. 3.5.182).
અપિચ ‘‘બોજ્ઝઙ્ગાતિ કેનટ્ઠેન બોજ્ઝઙ્ગા? બોધાય સંવત્તન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, બુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, અનુબુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, પટિબુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા, સમ્બુજ્ઝન્તીતિ બોજ્ઝઙ્ગા’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૨.૧૭) ઇમિના પટિસમ્ભિદાનયેનાપિ બોજ્ઝઙ્ગત્થો વેદિતબ્બો. પસત્થો સુન્દરો વા બોજ્ઝઙ્ગોતિ સમ્બોજ્ઝઙ્ગો. એવં પીતિ એવ સમ્બોજ્ઝઙ્ગો પીતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગોતિ. ચિત્તેકગ્ગતાનિદ્દેસાદીસુપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો.
Apica ‘‘bojjhaṅgāti kenaṭṭhena bojjhaṅgā? Bodhāya saṃvattantīti bojjhaṅgā, bujjhantīti bojjhaṅgā, anubujjhantīti bojjhaṅgā, paṭibujjhantīti bojjhaṅgā, sambujjhantīti bojjhaṅgā’’ti (paṭi. ma. 2.17) iminā paṭisambhidānayenāpi bojjhaṅgattho veditabbo. Pasattho sundaro vā bojjhaṅgoti sambojjhaṅgo. Evaṃ pīti eva sambojjhaṅgo pītisambojjhaṅgoti. Cittekaggatāniddesādīsupi imināva nayena attho veditabbo.
૨૯૬. તેસં ધમ્માનન્તિ યે તસ્મિં સમયે પટિવેધં ગચ્છન્તિ ચતુસચ્ચધમ્મા, તેસં ધમ્માનં. અનઞ્ઞાતાનન્તિ કિઞ્ચાપિ પઠમમગ્ગેન તે ધમ્મા ઞાતા નામ હોન્તિ, યથા પન પકતિયા અનાગતપુબ્બં વિહારં આગન્ત્વા વિહારમજ્ઝે ઠિતોપિ પુગ્ગલો પકતિયા અનાગતભાવં ઉપાદાય ‘અનાગતપુબ્બં ઠાનં આગતોમ્હી’તિ વદતિ, યથા ચ પકતિયા અપિળન્ધપુબ્બં માલં પિળન્ધિત્વા, અનિવત્થપુબ્બં વત્થં નિવાસેત્વા, અભુત્તપુબ્બં ભોજનં ભુઞ્જિત્વા, પકતિયા અભુત્તભાવં ઉપાદાય અભુત્તપુબ્બં ભોજનં ભુત્તોમ્હીતિ વદતિ, એવમિધાપિ યસ્મા પકતિયા ઇમિના પુગ્ગલેન ઇમે ધમ્મા ન ઞાતપુબ્બા તસ્મા અનઞ્ઞાતાનન્તિ વુત્તં. અદિટ્ઠાદીસુપિ એસેવ નયો. તત્થ અદિટ્ઠાનન્તિ ઇતો પુબ્બે પઞ્ઞાચક્ખુના અદિટ્ઠાનં. અપ્પત્તાનન્તિ અધિગમનવસેન અપ્પત્તાનં. અવિદિતાનન્તિ ઞાણેન અપાકટકતાનં. અસચ્છિકતાનન્તિ અપચ્ચક્ખકતાનં. સચ્છિકિરિયાયાતિ પચ્ચક્ખકરણત્થં. યથા ચ ઇમિના પદેન, એવં સેસેહિપિ સદ્ધિં અનઞ્ઞાતાનં ઞાણાય, અદિટ્ઠાનં દસ્સનાય, અપ્પત્તાનં પત્તિયા, અવિદિતાનં વેદાયાતિ યોજના કાતબ્બા.
296. Tesaṃ dhammānanti ye tasmiṃ samaye paṭivedhaṃ gacchanti catusaccadhammā, tesaṃ dhammānaṃ. Anaññātānanti kiñcāpi paṭhamamaggena te dhammā ñātā nāma honti, yathā pana pakatiyā anāgatapubbaṃ vihāraṃ āgantvā vihāramajjhe ṭhitopi puggalo pakatiyā anāgatabhāvaṃ upādāya ‘anāgatapubbaṃ ṭhānaṃ āgatomhī’ti vadati, yathā ca pakatiyā apiḷandhapubbaṃ mālaṃ piḷandhitvā, anivatthapubbaṃ vatthaṃ nivāsetvā, abhuttapubbaṃ bhojanaṃ bhuñjitvā, pakatiyā abhuttabhāvaṃ upādāya abhuttapubbaṃ bhojanaṃ bhuttomhīti vadati, evamidhāpi yasmā pakatiyā iminā puggalena ime dhammā na ñātapubbā tasmā anaññātānanti vuttaṃ. Adiṭṭhādīsupi eseva nayo. Tattha adiṭṭhānanti ito pubbe paññācakkhunā adiṭṭhānaṃ. Appattānanti adhigamanavasena appattānaṃ. Aviditānanti ñāṇena apākaṭakatānaṃ. Asacchikatānanti apaccakkhakatānaṃ. Sacchikiriyāyāti paccakkhakaraṇatthaṃ. Yathā ca iminā padena, evaṃ sesehipi saddhiṃ anaññātānaṃ ñāṇāya, adiṭṭhānaṃ dassanāya, appattānaṃ pattiyā, aviditānaṃ vedāyāti yojanā kātabbā.
૨૯૯. ચતૂહિ વચીદુચ્ચરિતેહીતિઆદીસુ વચીતિ વચીવિઞ્ઞત્તિ વેદિતબ્બા. તિણ્ણં દોસાનં યેન કેનચિ દુટ્ઠાનિ ચરિતાનીતિ દુચ્ચરિતાનિ. વચીતો પવત્તાનિ દુચ્ચરિતાનિ વચીદુચ્ચરિતાનિ, વચિયા વા નિપ્ફાદિતાનિ દુચ્ચરિતાનિ વચીદુચ્ચરિતાનિ. તેહિ વચીદુચ્ચરિતેહિ. આરકા રમતીતિ આરતિ. વિના તેહિ રમતીતિ વિરતિ. તતો તતો પટિનિવત્તાવ હુત્વા તેહિ વિના રમતીતિ પટિવિરતિ. ઉપસગ્ગવસેન વા પદં વડ્ઢિતં. સબ્બમિદં ઓરમણભાવસ્સેવાધિવચનં. વેરં મણતિ, વિનાસેતીતિ વેરમણી. ઇદમ્પિ ઓરમણસ્સેવ વેવચનં. યાય પન ચેતનાય મુસાવાદાદીનિ ભાસમાનો કરોતિ નામ, અયં લોકુત્તરમગ્ગવિરતિ. ઉપ્પજ્જિત્વા તં કિરિયં કાતું ન દેતિ, કિરિયાપથં પચ્છિન્દતીતિ અકિરિયા. તથા તં કરણં કાતું ન દેતિ, કરણપથં પચ્છિન્દતીતિ અકરણં. યાય ચ ચેતનાય ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતં ભાસમાનો અજ્ઝાપજ્જતિ નામ, અયં ઉપ્પજ્જિત્વા તથા અજ્ઝાપજ્જિતું ન દેતીતિ અનજ્ઝાપત્તિ.
299. Catūhi vacīduccaritehītiādīsu vacīti vacīviññatti veditabbā. Tiṇṇaṃ dosānaṃ yena kenaci duṭṭhāni caritānīti duccaritāni. Vacīto pavattāni duccaritāni vacīduccaritāni, vaciyā vā nipphāditāni duccaritāni vacīduccaritāni. Tehi vacīduccaritehi. Ārakā ramatīti ārati. Vinā tehi ramatīti virati. Tato tato paṭinivattāva hutvā tehi vinā ramatīti paṭivirati. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Sabbamidaṃ oramaṇabhāvassevādhivacanaṃ. Veraṃ maṇati, vināsetīti veramaṇī. Idampi oramaṇasseva vevacanaṃ. Yāya pana cetanāya musāvādādīni bhāsamāno karoti nāma, ayaṃ lokuttaramaggavirati. Uppajjitvā taṃ kiriyaṃ kātuṃ na deti, kiriyāpathaṃ pacchindatīti akiriyā. Tathā taṃ karaṇaṃ kātuṃ na deti, karaṇapathaṃ pacchindatīti akaraṇaṃ. Yāya ca cetanāya catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ bhāsamāno ajjhāpajjati nāma, ayaṃ uppajjitvā tathā ajjhāpajjituṃ na detīti anajjhāpatti.
વેલાઅનતિક્કમોતિ એત્થ ‘‘તાય વેલાયા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૧૫૪; મહાવ॰ ૧-૩; ઉદા॰ ૧ આદયો) તાવ કાલો વેલાતિ આગતો. ‘‘ઉરુવેલાયં વિહરતી’’તિ (મહાવ॰ ૧; સં॰ નિ॰ ૧.૧૩૭) એત્થ રાસિ. ‘‘ઠિતધમ્મો વેલં નાતિવત્તતી’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૮૪; અ॰ નિ॰ ૮.૧૯; ઉદા॰ ૪૫) એત્થ સીમા. ઇધાપિ સીમાવ. અનતિક્કમનીયટ્ઠેન હિ ચત્તારિ વચીસુચરિતાનિ વેલાતિ અધિપ્પેતાનિ. ઇતિ યાય ચેતનાય ચત્તારિ વચીદુચ્ચરિતાનિ ભાસમાનો વેલં અતિક્કમતિ નામ, અયં ઉપ્પજ્જિત્વા તં વેલં અતિક્કમિતું ન દેતીતિ વેલાઅનતિક્કમોતિ વુત્તા. વેલાયતીતિ વા વેલા, ચલયતિ વિદ્ધંસેતીતિ અત્થો. કિં વેલાયતિ? ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતં. ઇતિ વેલાયનતો ‘વેલા’. પુરિસસ્સ પન હિતસુખં અનતિક્કમિત્વા વત્તતીતિ ‘અનતિક્કમો’. એવમેત્થ પદદ્વયવસેનાપિ અત્થો વેદિતબ્બો.
Velāanatikkamoti ettha ‘‘tāya velāyā’’tiādīsu (dī. ni. 2.154; mahāva. 1-3; udā. 1 ādayo) tāva kālo velāti āgato. ‘‘Uruvelāyaṃ viharatī’’ti (mahāva. 1; saṃ. ni. 1.137) ettha rāsi. ‘‘Ṭhitadhammo velaṃ nātivattatī’’ti (cūḷava. 384; a. ni. 8.19; udā. 45) ettha sīmā. Idhāpi sīmāva. Anatikkamanīyaṭṭhena hi cattāri vacīsucaritāni velāti adhippetāni. Iti yāya cetanāya cattāri vacīduccaritāni bhāsamāno velaṃ atikkamati nāma, ayaṃ uppajjitvā taṃ velaṃ atikkamituṃ na detīti velāanatikkamoti vuttā. Velāyatīti vā velā, calayati viddhaṃsetīti attho. Kiṃ velāyati? Catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ. Iti velāyanato ‘velā’. Purisassa pana hitasukhaṃ anatikkamitvā vattatīti ‘anatikkamo’. Evamettha padadvayavasenāpi attho veditabbo.
સેતું હનતીતિ સેતુઘાતો; ચતુન્નં વચીદુચ્ચરિતાનં પદઘાતો પચ્ચયઘાતોતિ અત્થો. પચ્ચયો હિ ઇધ સેતૂતિ અધિપ્પેતો. તત્રાયં વચનત્થો – રાગાદિકો ચતુન્નં વચીદુચ્ચરિતાનં પચ્ચયો વટ્ટસ્મિં પુગ્ગલં સિનોતિ બન્ધતીતિ સેતુ. સેતુસ્સ ઘાતો સેતુઘાતો. વચીદુચ્ચરિતપચ્ચયસમુગ્ઘાટિકાય વિરતિયા એતં અધિવચનં. અયં પન સમ્માવાચાસઙ્ખાતા વિરતિ પુબ્બભાગે નાનાચિત્તેસુ લબ્ભતિ. અઞ્ઞેનેવ હિ ચિત્તેન મુસાવાદા વિરમતિ, અઞ્ઞેન પેસુઞ્ઞાદીહિ. લોકુત્તરમગ્ગક્ખણે પન એકચિત્તસ્મિંયેવ લબ્ભતિ. ચતુબ્બિધાય હિ વચીદુચ્ચરિતચેતનાય પદપચ્છેદં કુરુમાના મગ્ગઙ્ગં પૂરયમાના એકાવ વિરતિ ઉપ્પજ્જતિ.
Setuṃ hanatīti setughāto; catunnaṃ vacīduccaritānaṃ padaghāto paccayaghātoti attho. Paccayo hi idha setūti adhippeto. Tatrāyaṃ vacanattho – rāgādiko catunnaṃ vacīduccaritānaṃ paccayo vaṭṭasmiṃ puggalaṃ sinoti bandhatīti setu. Setussa ghāto setughāto. Vacīduccaritapaccayasamugghāṭikāya viratiyā etaṃ adhivacanaṃ. Ayaṃ pana sammāvācāsaṅkhātā virati pubbabhāge nānācittesu labbhati. Aññeneva hi cittena musāvādā viramati, aññena pesuññādīhi. Lokuttaramaggakkhaṇe pana ekacittasmiṃyeva labbhati. Catubbidhāya hi vacīduccaritacetanāya padapacchedaṃ kurumānā maggaṅgaṃ pūrayamānā ekāva virati uppajjati.
૩૦૦. કાયદુચ્ચરિતેહીતિ કાયતો પવત્તેહિ કાયેન વા નિપ્ફાદિતેહિ પાણાતિપાતાદીહિ દુચ્ચરિતેહિ. સેસં પુરિમનયેનેવ વેદિતબ્બં. અયમ્પિ સમ્માકમ્મન્તસઙ્ખાતા વિરતિ પુબ્બભાગે નાનાચિત્તેસુ લબ્ભતિ. અઞ્ઞેનેવ હિ ચિત્તેન પાણાતિપાતા વિરમતિ, અઞ્ઞેન અદિન્નાદાનમિચ્છાચારેહિ. લોકુત્તરમગ્ગક્ખણે પન એકચિત્તસ્મિંયેવ લબ્ભતિ. તિવિધાય હિ કાયદુચ્ચરિતચેતનાય પદપચ્છેદં કુરુમાના મગ્ગઙ્ગં પૂરયમાના એકાવ વિરતિ ઉપ્પજ્જતિ.
300. Kāyaduccaritehīti kāyato pavattehi kāyena vā nipphāditehi pāṇātipātādīhi duccaritehi. Sesaṃ purimanayeneva veditabbaṃ. Ayampi sammākammantasaṅkhātā virati pubbabhāge nānācittesu labbhati. Aññeneva hi cittena pāṇātipātā viramati, aññena adinnādānamicchācārehi. Lokuttaramaggakkhaṇe pana ekacittasmiṃyeva labbhati. Tividhāya hi kāyaduccaritacetanāya padapacchedaṃ kurumānā maggaṅgaṃ pūrayamānā ekāva virati uppajjati.
૩૦૧. સમ્માઆજીવનિદ્દેસે અકિરિયાતિઆદીસુ યાય ચેતનાય મિચ્છાજીવં આજીવમાનો કિરિયં કરોતિ નામ, અયં ઉપ્પજ્જિત્વા તં કિરિયં કાતું ન દેતીતિ અકિરિયાતિ. ઇમિના નયેન યોજના વેદિતબ્બા. આજીવો ચ નામેસ પાટિયેક્કો નત્થિ, વાચાકમ્મન્તેસુ ગહિતેસુ ગહિતોવ હોતિ, તપ્પક્ખિકત્તા. ધુવપટિસેવનવસેન પનાયં તતો નીહરિત્વા દસ્સિતોતિ. એવં સન્તે સમ્માઆજીવો સકિચ્ચકો ન હોતિ , અટ્ઠ મગ્ગઙ્ગાનિ ન પરિપૂરેન્તિ, તસ્મા સમ્માઆજીવો સકિચ્ચકો કાતબ્બો, અટ્ઠ મગ્ગઙ્ગાનિ પરિપૂરેતબ્બાનીતિ. તત્રાયં નયો – આજીવો નામ ભિજ્જમાનો કાયવચીદ્વારેસુયેવ ભિજ્જતિ. મનોદ્વારે આજીવભેદો નામ નત્થિ. પૂરયમાનોપિ તસ્મિંયેવ દ્વારદ્વયે પૂરતિ. મનોદ્વારે આજીવપૂરણં નામ નત્થિ. કાયદ્વારે પન વીતિક્કમો આજીવહેતુકોપિ અત્થિ નઆજીવહેતુકોપિ. તથા વચીદ્વારે.
301. Sammāājīvaniddese akiriyātiādīsu yāya cetanāya micchājīvaṃ ājīvamāno kiriyaṃ karoti nāma, ayaṃ uppajjitvā taṃ kiriyaṃ kātuṃ na detīti akiriyāti. Iminā nayena yojanā veditabbā. Ājīvo ca nāmesa pāṭiyekko natthi, vācākammantesu gahitesu gahitova hoti, tappakkhikattā. Dhuvapaṭisevanavasena panāyaṃ tato nīharitvā dassitoti. Evaṃ sante sammāājīvo sakiccako na hoti , aṭṭha maggaṅgāni na paripūrenti, tasmā sammāājīvo sakiccako kātabbo, aṭṭha maggaṅgāni paripūretabbānīti. Tatrāyaṃ nayo – ājīvo nāma bhijjamāno kāyavacīdvāresuyeva bhijjati. Manodvāre ājīvabhedo nāma natthi. Pūrayamānopi tasmiṃyeva dvāradvaye pūrati. Manodvāre ājīvapūraṇaṃ nāma natthi. Kāyadvāre pana vītikkamo ājīvahetukopi atthi naājīvahetukopi. Tathā vacīdvāre.
તત્થ યં રાજરાજમહામત્તા ખિડ્ડાપસુતા સૂરભાવં દસ્સેન્તા મિગવધં વા પન્થદુહનં વા પરદારવીતિક્કમં વા કરોન્તિ, ઇદં અકુસલં કાયકમ્મં નામ. તતો વિરતિપિ ‘સમ્માકમ્મન્તો’ નામ. યં પન નઆજીવહેતુકં ચતુબ્બિધં વચીદુચ્ચરિતં ભાસન્તિ, ઇદં અકુસલં વચીકમ્મં નામ. તતો વિરતિપિ ‘સમ્માવાચા’ નામ.
Tattha yaṃ rājarājamahāmattā khiḍḍāpasutā sūrabhāvaṃ dassentā migavadhaṃ vā panthaduhanaṃ vā paradāravītikkamaṃ vā karonti, idaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ nāma. Tato viratipi ‘sammākammanto’ nāma. Yaṃ pana naājīvahetukaṃ catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ bhāsanti, idaṃ akusalaṃ vacīkammaṃ nāma. Tato viratipi ‘sammāvācā’ nāma.
યં પન આજીવહેતુ નેસાદમચ્છબન્ધાદયો પાણં હનન્તિ, અદિન્નં આદિયન્તિ, મિચ્છાચારં ચરન્તિ, અયં મિચ્છાજીવો નામ. તતો વિરતિ ‘સમ્માઆજીવો’ નામ. યમ્પિ લઞ્જં ગહેત્વા મુસા ભણન્તિ, પેસુઞ્ઞફરુસસમ્ફપ્પલાપે પવત્તેન્તિ, અયમ્પિ મિચ્છાજીવો નામ. તતો વિરતિ સમ્માઆજીવો નામ.
Yaṃ pana ājīvahetu nesādamacchabandhādayo pāṇaṃ hananti, adinnaṃ ādiyanti, micchācāraṃ caranti, ayaṃ micchājīvo nāma. Tato virati ‘sammāājīvo’ nāma. Yampi lañjaṃ gahetvā musā bhaṇanti, pesuññapharusasamphappalāpe pavattenti, ayampi micchājīvo nāma. Tato virati sammāājīvo nāma.
મહાસીવત્થેરો પનાહ – ‘કાયવચીદ્વારેસુપિ વીતિક્કમો આજીવહેતુકો વા હોતુ નો વા આજીવહેતુકો, અકુસલં કાયકમ્મં વચીકમ્મન્ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. તતો વિરતિપિ સમ્માકમ્મન્તો સમ્માવાચાત્વેવ વુચ્ચતી’તિ. ‘આજીવો કુહિ’ન્તિ વુત્તે પન ‘તીણિ કુહનવત્થૂનિ નિસ્સાય ચત્તારો પચ્ચયે ઉપ્પાદેત્વા તેસં પરિભોગો’તિ આહ. અયં પન કોટિપ્પત્તો મિચ્છાજીવો. તતો વિરતિ સમ્માઆજીવો નામ.
Mahāsīvatthero panāha – ‘kāyavacīdvāresupi vītikkamo ājīvahetuko vā hotu no vā ājīvahetuko, akusalaṃ kāyakammaṃ vacīkammantveva saṅkhyaṃ gacchati. Tato viratipi sammākammanto sammāvācātveva vuccatī’ti. ‘Ājīvo kuhi’nti vutte pana ‘tīṇi kuhanavatthūni nissāya cattāro paccaye uppādetvā tesaṃ paribhogo’ti āha. Ayaṃ pana koṭippatto micchājīvo. Tato virati sammāājīvo nāma.
અયમ્પિ સમ્માઆજીવો પુબ્બભાગે નાનાચિત્તેસુ લબ્ભતિ, અઞ્ઞેનેવ હિ ચિત્તેન કાયદ્વારવીતિક્કમા વિરમતિ, અઞ્ઞેન વચીદ્વારવીતિક્કમા. લોકુત્તરમગ્ગક્ખણે પન એકચિત્તસ્મિંયેવ લબ્ભતિ. કાયવચીદ્વારેસુ હિ સત્તકમ્મપથવસેન ઉપ્પન્નાય મિચ્છાજીવસઙ્ખાતાય દુસ્સીલ્યચેતનાય પદપચ્છેદં કુરુમાના મગ્ગઙ્ગં પૂરયમાના એકાવ વિરતિ ઉપ્પજ્જતીતિ. અયં નિદ્દેસવારે વિસેસો.
Ayampi sammāājīvo pubbabhāge nānācittesu labbhati, aññeneva hi cittena kāyadvāravītikkamā viramati, aññena vacīdvāravītikkamā. Lokuttaramaggakkhaṇe pana ekacittasmiṃyeva labbhati. Kāyavacīdvāresu hi sattakammapathavasena uppannāya micchājīvasaṅkhātāya dussīlyacetanāya padapacchedaṃ kurumānā maggaṅgaṃ pūrayamānā ekāva virati uppajjatīti. Ayaṃ niddesavāre viseso.
યં પનેતં ઇન્દ્રિયેસુ અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયં વડ્ઢિતં, મગ્ગઙ્ગેસુ ચ સમ્માવાચાદીનિ, તેસં વસેન સઙ્ગહવારે ‘‘નવિન્દ્રિયાનિ, અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’’તિ વુત્તં. સુઞ્ઞતવારો પાકતિકોયેવાતિ. અયં તાવ સુદ્ધિકપટિપદાય વિસેસો.
Yaṃ panetaṃ indriyesu anaññātaññassāmītindriyaṃ vaḍḍhitaṃ, maggaṅgesu ca sammāvācādīni, tesaṃ vasena saṅgahavāre ‘‘navindriyāni, aṭṭhaṅgiko maggo’’ti vuttaṃ. Suññatavāro pākatikoyevāti. Ayaṃ tāva suddhikapaṭipadāya viseso.
૩૪૩. ઇતો પરં સુદ્ધિકસુઞ્ઞતા સુઞ્ઞતપટિપદા સુદ્ધિકઅપ્પણિહિતા અપ્પણિહિતપટિપદાતિ અયં દેસનાભેદો હોતિ. તત્થ સુઞ્ઞતન્તિ લોકુત્તરમગ્ગસ્સ નામં. સો હિ આગમનતો સગુણતો આરમ્મણતોતિ તીહિ કારણેહિ નામં લભતિ. કથં? ઇધ ભિક્ખુ અનત્તતો અભિનિવિસિત્વા અનત્તતો સઙ્ખારે પસ્સતિ. યસ્મા પન અનત્તતો દિટ્ઠમત્તેનેવ મગ્ગવુટ્ઠાનં નામ ન હોતિ, અનિચ્ચતોપિ દુક્ખતોપિ દટ્ઠુમેવ વટ્ટતિ, તસ્મા ‘અનિચ્ચં દુક્ખમનત્તા’તિ તિવિધં અનુપસ્સનં આરોપેત્વા સમ્મસન્તો ચરતિ. વુટ્ઠાનગામિનિવિપસ્સના પનસ્સ તેભૂમકેપિ સઙ્ખારે સુઞ્ઞતોવ પસ્સતિ. અયં વિપસ્સના સુઞ્ઞતા નામ હોતિ. સા આગમનીયટ્ઠાને ઠત્વા અત્તનો મગ્ગસ્સ ‘સુઞ્ઞત’ન્તિ નામં દેતિ. એવં મગ્ગો ‘આગમનતો’ સુઞ્ઞતનામં લભતિ. યસ્મા પન સો રાગાદીહિ સુઞ્ઞો તસ્મા ‘સગુણેનેવ’ સુઞ્ઞતનામં લભતિ. નિબ્બાનમ્પિ રાગાદીહિ સુઞ્ઞત્તા સુઞ્ઞતન્તિ વુચ્ચતિ. તં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પન્નત્તા મગ્ગો ‘આરમ્મણતો’ સુઞ્ઞતનામં લભતિ.
343. Ito paraṃ suddhikasuññatā suññatapaṭipadā suddhikaappaṇihitā appaṇihitapaṭipadāti ayaṃ desanābhedo hoti. Tattha suññatanti lokuttaramaggassa nāmaṃ. So hi āgamanato saguṇato ārammaṇatoti tīhi kāraṇehi nāmaṃ labhati. Kathaṃ? Idha bhikkhu anattato abhinivisitvā anattato saṅkhāre passati. Yasmā pana anattato diṭṭhamatteneva maggavuṭṭhānaṃ nāma na hoti, aniccatopi dukkhatopi daṭṭhumeva vaṭṭati, tasmā ‘aniccaṃ dukkhamanattā’ti tividhaṃ anupassanaṃ āropetvā sammasanto carati. Vuṭṭhānagāminivipassanā panassa tebhūmakepi saṅkhāre suññatova passati. Ayaṃ vipassanā suññatā nāma hoti. Sā āgamanīyaṭṭhāne ṭhatvā attano maggassa ‘suññata’nti nāmaṃ deti. Evaṃ maggo ‘āgamanato’ suññatanāmaṃ labhati. Yasmā pana so rāgādīhi suñño tasmā ‘saguṇeneva’ suññatanāmaṃ labhati. Nibbānampi rāgādīhi suññattā suññatanti vuccati. Taṃ ārammaṇaṃ katvā uppannattā maggo ‘ārammaṇato’ suññatanāmaṃ labhati.
તત્થ સુત્તન્તિકપરિયાયેન સગુણતોપિ આરમ્મણતોપિ નામં લભતિ. પરિયાયદેસના હેસા. અભિધમ્મકથા પન નિપ્પરિયાયદેસના. તસ્મા ઇધ સગુણતો વા આરમ્મણતો વા નામં ન લભતિ, આગમનતોવ લભતિ. આગમનમેવ હિ ધુરં. તં દુવિધં હોતિ – વિપસ્સનાગમનં મગ્ગાગમનન્તિ. તત્થ મગ્ગસ્સ આગતટ્ઠાને વિપસ્સનાગમનં ધુરં, ફલસ્સ આગતટ્ઠાને મગ્ગાગમનં ધુરં. ઇધ મગ્ગસ્સ આગતત્તા વિપસ્સનાગમનમેવ ધુરં જાતં.
Tattha suttantikapariyāyena saguṇatopi ārammaṇatopi nāmaṃ labhati. Pariyāyadesanā hesā. Abhidhammakathā pana nippariyāyadesanā. Tasmā idha saguṇato vā ārammaṇato vā nāmaṃ na labhati, āgamanatova labhati. Āgamanameva hi dhuraṃ. Taṃ duvidhaṃ hoti – vipassanāgamanaṃ maggāgamananti. Tattha maggassa āgataṭṭhāne vipassanāgamanaṃ dhuraṃ, phalassa āgataṭṭhāne maggāgamanaṃ dhuraṃ. Idha maggassa āgatattā vipassanāgamanameva dhuraṃ jātaṃ.
૩૫૦. અપ્પણિહિતન્તિ, એત્થાપિ અપ્પણિહિતન્તિ મગ્ગસ્સેવ નામં. ઇદમ્પિ નામં મગ્ગો તીહેવ કારણેહિ લભતિ. કથં? ઇધ ભિક્ખુ આદિતોવ દુક્ખતો અભિનિવિસિત્વા દુક્ખતોવ સઙ્ખારે પસ્સતિ. યસ્મા પન દુક્ખતો દિટ્ઠમત્તેનેવ મગ્ગવુટ્ઠાનં નામ ન હોતિ, અનિચ્ચતોપિ અનત્તતોપિ દટ્ઠુમેવ વટ્ટતિ, તસ્મા અનિચ્ચં દુક્ખમનત્તા’તિ તિવિધં અનુપસ્સનં આરોપેત્વા સમ્મસન્તો ચરતિ. વુટ્ઠાનગામિનિવિપસ્સના પનસ્સ તેભૂમકસઙ્ખારેસુ પણિધિં સોસેત્વા પરિયાદિયિત્વા વિસ્સજ્જેતિ. અયં વિપસ્સના અપ્પણિહિતા નામ હોતિ. સા આગમનીયટ્ઠાને ઠત્વા અત્તનો મગ્ગસ્સ ‘અપ્પણિહિત’ન્તિ નામં દેતિ. એવં મગ્ગો ‘આગમનતો’ અપ્પણિહિતનામં લભતિ. યસ્મા પન તત્થ રાગદોસમોહપણિધયો નત્થિ, તસ્મા ‘સગુણેનેવ’ અપ્પણિહિતનામં લભતિ. નિબ્બાનમ્પિ તેસં પણિધીનં અભાવા અપ્પણિહિતન્તિ વુચ્ચતિ. તં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પન્નત્તા મગ્ગો અપ્પણિહિતનામં લભતિ.
350. Appaṇihitanti, etthāpi appaṇihitanti maggasseva nāmaṃ. Idampi nāmaṃ maggo tīheva kāraṇehi labhati. Kathaṃ? Idha bhikkhu āditova dukkhato abhinivisitvā dukkhatova saṅkhāre passati. Yasmā pana dukkhato diṭṭhamatteneva maggavuṭṭhānaṃ nāma na hoti, aniccatopi anattatopi daṭṭhumeva vaṭṭati, tasmā aniccaṃ dukkhamanattā’ti tividhaṃ anupassanaṃ āropetvā sammasanto carati. Vuṭṭhānagāminivipassanā panassa tebhūmakasaṅkhāresu paṇidhiṃ sosetvā pariyādiyitvā vissajjeti. Ayaṃ vipassanā appaṇihitā nāma hoti. Sā āgamanīyaṭṭhāne ṭhatvā attano maggassa ‘appaṇihita’nti nāmaṃ deti. Evaṃ maggo ‘āgamanato’ appaṇihitanāmaṃ labhati. Yasmā pana tattha rāgadosamohapaṇidhayo natthi, tasmā ‘saguṇeneva’ appaṇihitanāmaṃ labhati. Nibbānampi tesaṃ paṇidhīnaṃ abhāvā appaṇihitanti vuccati. Taṃ ārammaṇaṃ katvā uppannattā maggo appaṇihitanāmaṃ labhati.
તત્થ સુત્તન્તિકપરિયાયેન સગુણતોપિ આરમ્મણતોપિ નામં લભતિ. પરિયાયદેસના હેસા . અભિધમ્મકથા પન નિપ્પરિયાયદેસના. તસ્મા ઇધ સગુણતો વા આરમ્મણતો વા નામં ન લભતિ, આગમનતોવ લભતિ. આગમનમેવ હિ ધુરં. તં દુવિધં હોતિ – વિપસ્સનાગમનં મગ્ગાગમનન્તિ. તત્થ મગ્ગસ્સ આગતટ્ઠાને વિપસ્સનાગમનં ધુરં, ફલસ્સ આગતટ્ઠાને મગ્ગાગમનં ધુરં. ઇધ મગ્ગસ્સ આગતત્તા વિપસ્સનાગમનમેવ ધુરં જાતં.
Tattha suttantikapariyāyena saguṇatopi ārammaṇatopi nāmaṃ labhati. Pariyāyadesanā hesā . Abhidhammakathā pana nippariyāyadesanā. Tasmā idha saguṇato vā ārammaṇato vā nāmaṃ na labhati, āgamanatova labhati. Āgamanameva hi dhuraṃ. Taṃ duvidhaṃ hoti – vipassanāgamanaṃ maggāgamananti. Tattha maggassa āgataṭṭhāne vipassanāgamanaṃ dhuraṃ, phalassa āgataṭṭhāne maggāgamanaṃ dhuraṃ. Idha maggassa āgatattā vipassanāgamanameva dhuraṃ jātaṃ.