Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૪. લોમસકકઙ્ગિયભદ્દેકરત્તસુત્તવણ્ણના

    4. Lomasakakaṅgiyabhaddekarattasuttavaṇṇanā

    ૨૮૬. ઘનનિચિતલોમો લોમસો, અયં પન અપ્પતાય લોમસકોતિ આહ – ‘‘ઈસકલોમસાકારતાયા’’તિ, લોમસકો અઙ્ગિકો લોમસકકઙ્ગિયો, પઠમો ક-કારો અપ્પત્થો, દુતિયં પન પદવડ્ઢનમેવ. રત્તકમ્બલસિલાયન્તિ રત્તકમ્બલવણ્ણસિલાયં. ઓરુય્હાતિ આકાસતો ઓતરિત્વા. પાટિહારિયં દિસ્વા દિન્નલાભસક્કારસ્સ અસાદિયનતો મનુસ્સપથે ન વસન્તિ.

    286. Ghananicitalomo lomaso, ayaṃ pana appatāya lomasakoti āha – ‘‘īsakalomasākāratāyā’’ti, lomasako aṅgiko lomasakakaṅgiyo, paṭhamo ka-kāro appattho, dutiyaṃ pana padavaḍḍhanameva. Rattakambalasilāyanti rattakambalavaṇṇasilāyaṃ. Oruyhāti ākāsato otaritvā. Pāṭihāriyaṃ disvā dinnalābhasakkārassa asādiyanato manussapathe na vasanti.

    દસહિ ચક્કવાળસહસ્સેહીતિ નિસ્સક્કવચનતો આગન્ત્વાતિ અધિપ્પાયો. સન્નિપતિતાહિ દેવતાહીતિ કરણવચનં. પઞ્ઞાપયોગમન્દતાય પટિવિજ્ઝિતું અસક્કોન્તાનં દેવાનં ઞાણસ્સ તિક્ખવિસદભાવાપાદનેન સમુત્તેજેતું સંવેગજનનત્થં…પે॰… અભાસિ. તત્રાતિ તસ્મિં દેવસન્નિપાતે, તિસ્સં વા દેસનાયં. દેવત્તસ્સાતિ દેવભાવસ્સ, દિબ્બસમ્પત્તિયાતિ અત્થો. ભદ્દેકરત્તસ્સ સુત્તસ્સ એતાતિ ભદ્દેકરત્તિયા.

    Dasahi cakkavāḷasahassehīti nissakkavacanato āgantvāti adhippāyo. Sannipatitāhi devatāhīti karaṇavacanaṃ. Paññāpayogamandatāya paṭivijjhituṃ asakkontānaṃ devānaṃ ñāṇassa tikkhavisadabhāvāpādanena samuttejetuṃ saṃvegajananatthaṃ…pe… abhāsi. Tatrāti tasmiṃ devasannipāte, tissaṃ vā desanāyaṃ. Devattassāti devabhāvassa, dibbasampattiyāti attho. Bhaddekarattassa suttassa etāti bhaddekarattiyā.

    સવનમુખેન બ્યઞ્જનસો અત્થસો ચ ઉપધારણં ઉગ્ગણ્હનન્તિ આહ – ‘‘તુણ્હીભૂતો નિસીદિત્વા સુણન્તો ઉગ્ગણ્હાતિ નામા’’તિ. વાચુગ્ગતકરણં પરિયાપુણનન્તિ આહ – ‘‘વાચાય સજ્ઝાયં કરોન્તો પરિયાપુણાતિ નામા’’તિ. ગન્થસ્સ પરિહણં ધારણં, તં પન પરેસુ પતિટ્ઠાપનં પાકટં હોતીતિ આહ – ‘‘અઞ્ઞેસં વાચેન્તો ધારેતિ નામા’’તિ. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયમેવ.

    Savanamukhena byañjanaso atthaso ca upadhāraṇaṃ uggaṇhananti āha – ‘‘tuṇhībhūto nisīditvā suṇanto uggaṇhāti nāmā’’ti. Vācuggatakaraṇaṃ pariyāpuṇananti āha – ‘‘vācāya sajjhāyaṃ karonto pariyāpuṇāti nāmā’’ti. Ganthassa parihaṇaṃ dhāraṇaṃ, taṃ pana paresu patiṭṭhāpanaṃ pākaṭaṃ hotīti āha – ‘‘aññesaṃ vācento dhāreti nāmā’’ti. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    લોમસકકઙ્ગિયભદ્દેકરત્તસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના

    Lomasakakaṅgiyabhaddekarattasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā

    સમત્તા.

    Samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૪. લોમસકઙ્ગિયભદ્દેકરત્તસુત્તં • 4. Lomasakaṅgiyabhaddekarattasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. લોમસકઙ્ગિયભદ્દેકરત્તસુત્તવણ્ણના • 4. Lomasakaṅgiyabhaddekarattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact