Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૩. લોમસકસ્સપજાતકં (૭)

    433. Lomasakassapajātakaṃ (7)

    ૬૦.

    60.

    અસ્સ ઇન્દસમો રાજ, અચ્ચન્તં અજરામરો;

    Assa indasamo rāja, accantaṃ ajarāmaro;

    સચે ત્વં યઞ્ઞં યાજેય્ય, ઇસિં લોમસકસ્સપં.

    Sace tvaṃ yaññaṃ yājeyya, isiṃ lomasakassapaṃ.

    ૬૧.

    61.

    સસમુદ્દપરિયાયં, મહિં સાગરકુણ્ડલં;

    Sasamuddapariyāyaṃ, mahiṃ sāgarakuṇḍalaṃ;

    ન ઇચ્છે સહ નિન્દાય, એવં સેય્ય 1 વિજાનહિ.

    Na icche saha nindāya, evaṃ seyya 2 vijānahi.

    ૬૨.

    62.

    ધિરત્થુ તં યસલાભં, ધનલાભઞ્ચ બ્રાહ્મણ;

    Dhiratthu taṃ yasalābhaṃ, dhanalābhañca brāhmaṇa;

    યા વુત્તિ વિનિપાતેન, અધમ્મચરણેન વા.

    Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vā.

    ૬૩.

    63.

    અપિ ચે પત્તમાદાય, અનગારો પરિબ્બજે;

    Api ce pattamādāya, anagāro paribbaje;

    સાયેવ જીવિકા સેય્યો, યા ચાધમ્મેન એસના.

    Sāyeva jīvikā seyyo, yā cādhammena esanā.

    ૬૪.

    64.

    અપિ ચે પત્તમાદાય, અનગારો પરિબ્બજે;

    Api ce pattamādāya, anagāro paribbaje;

    અઞ્ઞં અહિંસયં લોકે, અપિ રજ્જેન તં વરં.

    Aññaṃ ahiṃsayaṃ loke, api rajjena taṃ varaṃ.

    ૬૫.

    65.

    બલં ચન્દો બલં સુરિયો, બલં સમણબ્રાહ્મણા;

    Balaṃ cando balaṃ suriyo, balaṃ samaṇabrāhmaṇā;

    બલં વેલા સમુદ્દસ્સ, બલાતિબલમિત્થિયો.

    Balaṃ velā samuddassa, balātibalamitthiyo.

    ૬૬.

    66.

    યથા ઉગ્ગતપં સન્તં, ઇસિં લોમસકસ્સપં;

    Yathā uggatapaṃ santaṃ, isiṃ lomasakassapaṃ;

    પિતુ અત્થા ચન્દવતી, વાજપેય્યં 3 અયાજયિ.

    Pitu atthā candavatī, vājapeyyaṃ 4 ayājayi.

    ૬૭.

    67.

    તં લોભપકતં કમ્મં, કટુકં કામહેતુકં;

    Taṃ lobhapakataṃ kammaṃ, kaṭukaṃ kāmahetukaṃ;

    તસ્સ મૂલં ગવેસિસ્સં, છેચ્છં રાગં સબન્ધનં.

    Tassa mūlaṃ gavesissaṃ, checchaṃ rāgaṃ sabandhanaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ધિરત્થુ કામે સુબહૂપિ લોકે, તપોવ સેય્યો કામગુણેહિ રાજ;

    Dhiratthu kāme subahūpi loke, tapova seyyo kāmaguṇehi rāja;

    તપો કરિસ્સામિ પહાય કામે, તવેવ રટ્ઠં ચન્દવતી ચ હોતૂતિ.

    Tapo karissāmi pahāya kāme, taveva raṭṭhaṃ candavatī ca hotūti.

    લોમસકસ્સપજાતકં સત્તમં.

    Lomasakassapajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સય્હ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. sayha (sī. syā. pī.)
    3. વાચપેય્યં (પી॰ ક॰)
    4. vācapeyyaṃ (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૩] ૭. લોમસકસ્સપજાતકવણ્ણના • [433] 7. Lomasakassapajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact