Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૯. લોણકપલ્લસુત્તવણ્ણના
9. Loṇakapallasuttavaṇṇanā
૧૦૧. નવમે યથા યથા કમ્મં કરોતીતિ યેન યેન પકારેન પાણઘાતાદિપાપકમ્મં કરોતિ. વિપાકં પટિસંવેદિયતેવાતિ અવધારણેન કમ્મસિદ્ધિયં તબ્બિપાકસ્સ અપ્પવત્તિ નામ નત્થીતિ દીપેતિ. તેનેવાહ ‘‘ન હિ સક્કા’’તિઆદિ. એવં સન્તન્તિ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘એવં સન્તે’’તિ. અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણનિરોધેનાતિ કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ આયતિં અનુપ્પત્તિધમ્મતાપજ્જનેન.
101. Navame yathā yathā kammaṃ karotīti yena yena pakārena pāṇaghātādipāpakammaṃ karoti. Vipākaṃ paṭisaṃvediyatevāti avadhāraṇena kammasiddhiyaṃ tabbipākassa appavatti nāma natthīti dīpeti. Tenevāha ‘‘na hi sakkā’’tiādi. Evaṃ santanti bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘evaṃ sante’’ti. Abhisaṅkhāraviññāṇanirodhenāti kammaviññāṇassa āyatiṃ anuppattidhammatāpajjanena.
‘‘અયમ્પિ ખો કાયો એવંધમ્મો એવંભાવી એવંઅનતીતો’’તિઆદિના કાયસ્સ અસુભાનિચ્ચાદિઆકારઅનુપસ્સના કાયભાવનાતિ આહ ‘‘કાયાનુપસ્સનાસઙ્ખાતાય તાય ભાવનાયા’’તિ. રાગાદીનન્તિ આદિ-સદ્દેન દોસમોહાનં સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. ‘‘રાગો ખો, આવુસો, પમાણકરણો, દોસો પમાણકરણો, મોહો પમાણકરણો, તે ખીણાસવસ્સ ભિક્ખુનો પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૫૯) હિ વુત્તં.
‘‘Ayampi kho kāyo evaṃdhammo evaṃbhāvī evaṃanatīto’’tiādinā kāyassa asubhāniccādiākāraanupassanā kāyabhāvanāti āha ‘‘kāyānupassanāsaṅkhātāya tāya bhāvanāyā’’ti. Rāgādīnanti ādi-saddena dosamohānaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. ‘‘Rāgo kho, āvuso, pamāṇakaraṇo, doso pamāṇakaraṇo, moho pamāṇakaraṇo, te khīṇāsavassa bhikkhuno pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā’’ti (ma. ni. 1.459) hi vuttaṃ.
યથા હિ પબ્બતપાદે પૂતિપણ્ણસ્સ ઉદકં નામ હોતિ, કાળવણ્ણં ઓલોકેન્તાનં બ્યામસતં ગમ્ભીરં વિય ખાયતિ, યટ્ઠિં વા રજ્જું વા ગહેત્વા મિનન્તસ્સ પિટ્ઠિપાદોદ્ધરણમત્તમ્પિ ન હોતિ, એવમેવ એકચ્ચસ્સ યાવ રાગાદયો નુપ્પજ્જન્તિ, તાવ તં પુગ્ગલં સઞ્જાનિતું ન સક્કા હોતિ, સોતાપન્નો વિય સકદાગામી વિય અનાગામી વિય ચ ખાયતિ. યદા પનસ્સ રાગાદયો ઉપ્પજ્જન્તિ, તદા રત્તો દુટ્ઠો મૂળ્હોતિ પઞ્ઞાયતિ. ઇતિ તે રાગાદયો ‘‘એત્તકો અય’’ન્તિ પુગ્ગલસ્સ પમાણં દસ્સેન્તાવ ઉપ્પજ્જન્તીતિ પમાણકરણા નામ વુત્તા.
Yathā hi pabbatapāde pūtipaṇṇassa udakaṃ nāma hoti, kāḷavaṇṇaṃ olokentānaṃ byāmasataṃ gambhīraṃ viya khāyati, yaṭṭhiṃ vā rajjuṃ vā gahetvā minantassa piṭṭhipādoddharaṇamattampi na hoti, evameva ekaccassa yāva rāgādayo nuppajjanti, tāva taṃ puggalaṃ sañjānituṃ na sakkā hoti, sotāpanno viya sakadāgāmī viya anāgāmī viya ca khāyati. Yadā panassa rāgādayo uppajjanti, tadā ratto duṭṭho mūḷhoti paññāyati. Iti te rāgādayo ‘‘ettako aya’’nti puggalassa pamāṇaṃ dassentāva uppajjantīti pamāṇakaraṇā nāma vuttā.
જાપેતુન્તિ જિનધનં કાતું. સોતિ રાજા, મહામત્તો વા. અસ્સાતિ અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા યાચન્તસ્સ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
Jāpetunti jinadhanaṃ kātuṃ. Soti rājā, mahāmatto vā. Assāti añjaliṃ paggahetvā yācantassa. Sesamettha uttānameva.
લોણકપલ્લસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Loṇakapallasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. લોણકપલ્લસુત્તં • 9. Loṇakapallasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. લોણકપલ્લસુત્તવણ્ણના • 9. Loṇakapallasuttavaṇṇanā