Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫-૧૩. મચ્છરિનીસુત્તાદિવણ્ણના
5-13. Maccharinīsuttādivaṇṇanā
૧૧૫-૧૨૩. પઞ્ચમે આવાસમચ્છરિયાદીનિ પઞ્ચ ઇધ ભિક્ખુનિયા વસેન આગતાનિ, ભિક્ખુસ્સ વસેનપિ તાનિ વેદિતબ્બાનિ. આવાસમચ્છરિયેન હિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ આગન્તુકં દિસ્વા ‘‘એત્થ ચેતિયસ્સ વા સઙ્ઘસ્સ વા પરિક્ખારો ઠપિતો’’તિઆદીનિ વત્વા સઙ્ઘિકઆવાસં ન દેતિ. કુલમચ્છરિયેન સમન્નાગતો ભિક્ખુ તેહિ તેહિ કારણેહિ આદીનવં દસ્સેત્વા અત્તનો ઉપટ્ઠાકે કુલે અઞ્ઞેસં પવેસમ્પિ નિવારેતિ. લાભમચ્છરિયેન સમન્નાગતો સઙ્ઘિકમ્પિ લાભં મચ્છરાયન્તો યથા અઞ્ઞે ન લભન્તિ, એવં કરોતિ અત્તના વિસમનિસ્સિતતાય બલવનિસ્સિતતાય ચ. વણ્ણમચ્છરિયેન સમન્નાગતો અત્તનો વણ્ણં વણ્ણેતિ, પરેસં વણ્ણે ‘‘કિં વણ્ણો એસો’’તિ તં તં દોસં વદતિ. વણ્ણોતિ ચેત્થ સરીરવણ્ણોપિ, ગુણવણ્ણોપિ વેદિતબ્બો.
115-123. Pañcame āvāsamacchariyādīni pañca idha bhikkhuniyā vasena āgatāni, bhikkhussa vasenapi tāni veditabbāni. Āvāsamacchariyena hi samannāgato bhikkhu āgantukaṃ disvā ‘‘ettha cetiyassa vā saṅghassa vā parikkhāro ṭhapito’’tiādīni vatvā saṅghikaāvāsaṃ na deti. Kulamacchariyena samannāgato bhikkhu tehi tehi kāraṇehi ādīnavaṃ dassetvā attano upaṭṭhāke kule aññesaṃ pavesampi nivāreti. Lābhamacchariyena samannāgato saṅghikampi lābhaṃ maccharāyanto yathā aññe na labhanti, evaṃ karoti attanā visamanissitatāya balavanissitatāya ca. Vaṇṇamacchariyena samannāgato attano vaṇṇaṃ vaṇṇeti, paresaṃ vaṇṇe ‘‘kiṃ vaṇṇo eso’’ti taṃ taṃ dosaṃ vadati. Vaṇṇoti cettha sarīravaṇṇopi, guṇavaṇṇopi veditabbo.
ધમ્મમચ્છરિયેન સમન્નાગતો – ‘‘ઇમં ધમ્મં પરિયાપુણિત્વા એસો મં અભિભવિસ્સતી’’તિ અઞ્ઞસ્સ ન દેતિ. યો પન – ‘‘અયં ઇમં ધમ્મં ઉગ્ગહેત્વા અઞ્ઞથા અત્થં વિપરિવત્તેત્વા નાસેસ્સતી’’તિ ધમ્મનુગ્ગહેન વા – ‘‘અયં ઇમં ધમ્મં ઉગ્ગહેત્વા ઉદ્ધતો ઉન્નળો અવૂપસન્તચિત્તો અપુઞ્ઞં પસવિસ્સતી’’તિ પુગ્ગલાનુગ્ગહેન વા ન દેતિ, ન તં મચ્છરિયં. ધમ્મોતિ ચેત્થ પરિયત્તિધમ્મો અધિપ્પેતો. પટિવેધધમ્મો હિ અરિયાનંયેવ હોતિ, તે ચ નં ન મચ્છરાયન્તિ મચ્છરિયસ્સ સબ્બસો પહીનત્તાતિ તસ્સ અસમ્ભવો એવ. તત્થ આવાસમચ્છરિયેન લોહગેહે પચ્ચતિ, યક્ખો વા પેતો વા હુત્વા તસ્સેવ આવાસસ્સ સઙ્કારં સીસેન ઉક્ખિપિત્વા ચરતિ. કુલમચ્છરિયેન અપ્પભોગો હોતિ. લાભમચ્છરિયેન ગૂથનિરયે નિબ્બત્તતિ, સઙ્ઘસ્સ વા ગણસ્સ વા લાભં મચ્છરાયિત્વા પુગ્ગલિકપરિભોગેન વા પરિભુઞ્જિત્વા યક્ખો વા પેતો વા મહાઅજગરો વા હુત્વા નિબ્બત્તતિ. વણ્ણમચ્છરિયેન ભવેસુ નિબ્બત્તસ્સ વણ્ણો નામ ન હોતિ. ધમ્મમચ્છરિયેન કુક્કુળનિરયે નિબ્બત્તતિ. છટ્ઠાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
Dhammamacchariyena samannāgato – ‘‘imaṃ dhammaṃ pariyāpuṇitvā eso maṃ abhibhavissatī’’ti aññassa na deti. Yo pana – ‘‘ayaṃ imaṃ dhammaṃ uggahetvā aññathā atthaṃ viparivattetvā nāsessatī’’ti dhammanuggahena vā – ‘‘ayaṃ imaṃ dhammaṃ uggahetvā uddhato unnaḷo avūpasantacitto apuññaṃ pasavissatī’’ti puggalānuggahena vā na deti, na taṃ macchariyaṃ. Dhammoti cettha pariyattidhammo adhippeto. Paṭivedhadhammo hi ariyānaṃyeva hoti, te ca naṃ na maccharāyanti macchariyassa sabbaso pahīnattāti tassa asambhavo eva. Tattha āvāsamacchariyena lohagehe paccati, yakkho vā peto vā hutvā tasseva āvāsassa saṅkāraṃ sīsena ukkhipitvā carati. Kulamacchariyena appabhogo hoti. Lābhamacchariyena gūthaniraye nibbattati, saṅghassa vā gaṇassa vā lābhaṃ maccharāyitvā puggalikaparibhogena vā paribhuñjitvā yakkho vā peto vā mahāajagaro vā hutvā nibbattati. Vaṇṇamacchariyena bhavesu nibbattassa vaṇṇo nāma na hoti. Dhammamacchariyena kukkuḷaniraye nibbattati. Chaṭṭhādīni uttānatthāneva.
મચ્છરિનીસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Maccharinīsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
અન્ધકવિન્દવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Andhakavindavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૫. મચ્છરિનીસુત્તં • 5. Maccharinīsuttaṃ
૬. વણ્ણનાસુત્તં • 6. Vaṇṇanāsuttaṃ
૭. ઇસ્સુકિનીસુત્તં • 7. Issukinīsuttaṃ
૮. મિચ્છાદિટ્ઠિકસુત્તં • 8. Micchādiṭṭhikasuttaṃ
૯. મિચ્છાવાચાસુત્તં • 9. Micchāvācāsuttaṃ
૧૦. મિચ્છાવાયામસુત્તં • 10. Micchāvāyāmasuttaṃ
૧. ગિલાનસુત્તં • 1. Gilānasuttaṃ
૨. સતિસૂપટ્ઠિતસુત્તં • 2. Satisūpaṭṭhitasuttaṃ
૩. પઠમઉપટ્ઠાકસુત્તં • 3. Paṭhamaupaṭṭhākasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૫. મચ્છરિનીસુત્તવણ્ણના • 5. Maccharinīsuttavaṇṇanā
૬-૭. વણ્ણનાસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Vaṇṇanāsuttādivaṇṇanā