Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૨૮૮. મચ્છુદ્દાનજાતકં (૩-૪-૮)

    288. Macchuddānajātakaṃ (3-4-8)

    ૧૧૨.

    112.

    અગ્ઘન્તિ મચ્છા અધિકં સહસ્સં, ન સો અત્થિ યો ઇમં સદ્દહેય્ય;

    Agghanti macchā adhikaṃ sahassaṃ, na so atthi yo imaṃ saddaheyya;

    મય્હઞ્ચ અસ્સુ ઇધ સત્ત માસા, અહમ્પિ તં મચ્છુદ્દાનં કિણેય્યં.

    Mayhañca assu idha satta māsā, ahampi taṃ macchuddānaṃ kiṇeyyaṃ.

    ૧૧૩.

    113.

    મચ્છાનં ભોજનં દત્વા, મમ દક્ખિણમાદિસિ;

    Macchānaṃ bhojanaṃ datvā, mama dakkhiṇamādisi;

    તં દક્ખિણં સરન્તિયા, કતં અપચિતિં તયા.

    Taṃ dakkhiṇaṃ sarantiyā, kataṃ apacitiṃ tayā.

    ૧૧૪.

    114.

    પદુટ્ઠચિત્તસ્સ ન ફાતિ હોતિ, ન ચાપિ તં 1 દેવતા પૂજયન્તિ;

    Paduṭṭhacittassa na phāti hoti, na cāpi taṃ 2 devatā pūjayanti;

    યો ભાતરં પેત્તિકં સાપતેય્યં, અવઞ્ચયી દુક્કટકમ્મકારીતિ.

    Yo bhātaraṃ pettikaṃ sāpateyyaṃ, avañcayī dukkaṭakammakārīti.

    મચ્છુદ્દાનજાતકં અટ્ઠમં.

    Macchuddānajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નં (સી॰ સ્યા॰)
    2. naṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૨૮૮] ૮. મચ્છુદ્દાનજાતકવણ્ણના • [288] 8. Macchuddānajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact