Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi

    ૯. માગણ્ડિયસુત્તનિદ્દેસો

    9. Māgaṇḍiyasuttaniddeso

    અથ માગણ્ડિયસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –

    Atha māgaṇḍiyasuttaniddesaṃ vakkhati –

    ૭૦.

    70.

    દિસ્વાન તણ્હં અરતિં રગઞ્ચ, નાહોસિ છન્દો અપિ મેથુનસ્મિં;

    Disvānataṇhaṃ aratiṃ ragañca, nāhosi chando api methunasmiṃ;

    કિમેવિદં મુત્તકરીસપુણ્ણં, પાદાપિ નં સમ્ફુસિતું ન ઇચ્છે.

    Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na icche.

    દિસ્વાન તણ્હં અરતિં રગઞ્ચ, નાહોસિ છન્દો અપિ મેથુનસ્મિન્તિ. તણ્હઞ્ચ અરતિઞ્ચ રગઞ્ચ મારધીતરો દિસ્વા પસ્સિત્વા મેથુનધમ્મે છન્દો વા રાગો વા પેમં વા નાહોસીતિ – દિસ્વાન તણ્હં અરતિં રગઞ્ચ નાહોસિ છન્દો અપિ મેથુનસ્મિં.

    Disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca, nāhosi chando api methunasminti. Taṇhañca aratiñca ragañca māradhītaro disvā passitvā methunadhamme chando vā rāgo vā pemaṃ vā nāhosīti – disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca nāhosi chando api methunasmiṃ.

    કિમેવિદં મુત્તકરીસપુણ્ણં, પાદાપિ નં સમ્ફુસિતું ન ઇચ્છેતિ. કિમેવિદં સરીરં મુત્તપુણ્ણં કરીસપુણ્ણં સેમ્હપુણ્ણં રુહિરપુણ્ણં અટ્ઠિસઙ્ઘાતન્હારુસમ્બન્ધં રુધિરમંસાવલેપનં ચમ્મવિનદ્ધં છવિયા પટિચ્છન્નં છિદ્દાવછિદ્દં ઉગ્ઘરન્તં પગ્ઘરન્તં કિમિસઙ્ઘનિસેવિતં નાનાકલિમલપરિપૂરં પાદેન અક્કમિતું ન ઇચ્છેય્ય, કુતો પન સંવાસો વા સમાગમો વાતિ – કિમેવિદં મુત્તકરીસપુણ્ણં, પાદાપિ નં સમ્ફુસિતું ન ઇચ્છે. અનચ્છરિયઞ્ચેતં મનુસ્સો દિબ્બે કામે પત્થયન્તો માનુસકે કામે ન ઇચ્છેય્ય, માનુસકે વા કામે પત્થયન્તો દિબ્બે કામે ન ઇચ્છેય્ય. યં ત્વં ઉભોપિ ન ઇચ્છસિ ન સાદિયસિ ન પત્થેસિ ન પિહેસિ નાભિજપ્પસિ, કિં તે દસ્સનં, કતમાય ત્વં દિટ્ઠિયા સમન્નાગતોતિ પુચ્છતીતિ.

    Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na iccheti. Kimevidaṃ sarīraṃ muttapuṇṇaṃ karīsapuṇṇaṃ semhapuṇṇaṃ ruhirapuṇṇaṃ aṭṭhisaṅghātanhārusambandhaṃ rudhiramaṃsāvalepanaṃ cammavinaddhaṃ chaviyā paṭicchannaṃ chiddāvachiddaṃ uggharantaṃ paggharantaṃ kimisaṅghanisevitaṃ nānākalimalaparipūraṃ pādena akkamituṃ na iccheyya, kuto pana saṃvāso vā samāgamo vāti – kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na icche. Anacchariyañcetaṃ manusso dibbe kāme patthayanto mānusake kāme na iccheyya, mānusake vā kāme patthayanto dibbe kāme na iccheyya. Yaṃ tvaṃ ubhopi na icchasi na sādiyasi na patthesi na pihesi nābhijappasi, kiṃ te dassanaṃ, katamāya tvaṃ diṭṭhiyā samannāgatoti pucchatīti.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘દિસ્વાન તણ્હં અરતિં રગઞ્ચ, નાહોસિ છન્દો અપિ મેથુનસ્મિં;

    ‘‘Disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca, nāhosi chando api methunasmiṃ;

    કિમેવિદં મુત્તકરીસપુણ્ણં, પાદાપિ નં સમ્ફુસિતું ન ઇચ્છે’’તિ.

    Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na icche’’ti.

    ૭૧.

    71.

    એતાદિસં ચે રતનં ન ઇચ્છસિ, નારિં નરિન્દેહિ બહૂહિ પત્થિતં;

    Etādisaṃce ratanaṃ na icchasi, nāriṃ narindehi bahūhi patthitaṃ;

    દિટ્ઠિગતં સીલવતં નુ જીવિતં, ભવૂપપત્તિઞ્ચ વદેસિ કીદિસં.

    Diṭṭhigataṃ sīlavataṃ nu jīvitaṃ, bhavūpapattiñca vadesi kīdisaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ઇદં વદામીતિ ન તસ્સ હોતિ, [માગણ્ડિયાતિ 1 ભગવા]

    Idaṃ vadāmīti na tassa hoti, [māgaṇḍiyāti2bhagavā]

    ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં;

    Dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય, અજ્ઝત્તસન્તિં પચિનં અદસ્સં.

    Passañca diṭṭhīsu anuggahāya, ajjhattasantiṃ pacinaṃ adassaṃ.

    ઇદં વદામીતિ ન તસ્સ હોતીતિ. ઇદં વદામીતિ ઇદં વદામિ, એતં વદામિ, એત્તકં વદામિ, એત્તાવતા વદામિ, ઇદં દિટ્ઠિગતં વદામિ – ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિ વા…પે॰… ‘‘નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ વા. ન તસ્સ હોતીતિ ન મય્હં હોતિ, ‘‘એત્તાવતા વદામી’’તિ ન તસ્સ હોતીતિ – ઇદં વદામીતિ ન તસ્સ હોતિ.

    Idaṃ vadāmīti na tassa hotīti. Idaṃ vadāmīti idaṃ vadāmi, etaṃ vadāmi, ettakaṃ vadāmi, ettāvatā vadāmi, idaṃ diṭṭhigataṃ vadāmi – ‘‘sassato loko’’ti vā…pe… ‘‘neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti vā. Na tassa hotīti na mayhaṃ hoti, ‘‘ettāvatā vadāmī’’ti na tassa hotīti – idaṃ vadāmīti na tassa hoti.

    માગણ્ડિયાતિ ભગવા તં બ્રાહ્મણં નામેન આલપતિ. ભગવાતિ ગારવાધિવચનં…પે॰… સચ્છિકા પઞ્ઞત્તિ યદિદં ભગવાતિ – માગણ્ડિયાતિ ભગવા.

    Māgaṇḍiyāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanaṃ…pe… sacchikā paññatti yadidaṃ bhagavāti – māgaṇḍiyāti bhagavā.

    ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતન્તિ. ધમ્મેસૂતિ દ્વાસટ્ઠિયા દિટ્ઠિગતેસુ. નિચ્છેય્યાતિ નિચ્છિનિત્વા વિનિચ્છિનિત્વા વિચિનિત્વા પવિચિનિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા, ઓધિગ્ગાહો બિલગ્ગાહો વરગ્ગાહો કોટ્ઠાસગ્ગાહો ઉચ્ચયગ્ગાહો સમુચ્ચયગ્ગાહો, ‘‘ઇદં સચ્ચં તચ્છં તથં ભૂતં યાથાવં અવિપરીત’’ન્તિ ગહિતં પરામટ્ઠં અભિનિવિટ્ઠં અજ્ઝોસિતં અધિમુત્તં, નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જતિ નુપલબ્ભતિ, પહીનં સમુચ્છિન્નં વૂપસન્તં પટિપસ્સદ્ધં અભબ્બુપ્પત્તિકં ઞાણગ્ગિના દડ્ઢન્તિ – ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં.

    Dhammesu niccheyya samuggahītanti. Dhammesūti dvāsaṭṭhiyā diṭṭhigatesu. Niccheyyāti nicchinitvā vinicchinitvā vicinitvā pavicinitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā, odhiggāho bilaggāho varaggāho koṭṭhāsaggāho uccayaggāho samuccayaggāho, ‘‘idaṃ saccaṃ tacchaṃ tathaṃ bhūtaṃ yāthāvaṃ aviparīta’’nti gahitaṃ parāmaṭṭhaṃ abhiniviṭṭhaṃ ajjhositaṃ adhimuttaṃ, natthi na santi na saṃvijjati nupalabbhati, pahīnaṃ samucchinnaṃ vūpasantaṃ paṭipassaddhaṃ abhabbuppattikaṃ ñāṇagginā daḍḍhanti – dhammesu niccheyya samuggahītaṃ.

    પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાયાતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Passañca diṭṭhīsu anuggahāyāti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અથ વા ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ દિટ્ઠિગતમેતં દિટ્ઠિગહનં દિટ્ઠિકન્તારો દિટ્ઠિવિસૂકાયિકં દિટ્ઠિવિપ્ફન્દિતં દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં, સદુક્ખં સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં, ન નિબ્બિદાય ન વિરાગાય ન નિરોધાય ન ઉપસમાય ન અભિઞ્ઞાય ન સમ્બોધાય ન નિબ્બાનાય સંવત્તતીતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Atha vā ‘‘sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti diṭṭhigatametaṃ diṭṭhigahanaṃ diṭṭhikantāro diṭṭhivisūkāyikaṃ diṭṭhivipphanditaṃ diṭṭhisaññojanaṃ, sadukkhaṃ savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ, na nibbidāya na virāgāya na nirodhāya na upasamāya na abhiññāya na sambodhāya na nibbānāya saṃvattatīti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અથ વા ‘‘અસસ્સતો લોકો, અન્તવા લોકો, અનન્તવા લોકો, તં જીવં તં સરીરં, અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીરં, હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, હોતિ ચ ન ચ હોતિ તથાગતો પરં મરણા, નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ દિટ્ઠિગતમેતં દિટ્ઠિગહનં દિટ્ઠિકન્તારો દિટ્ઠિવિસૂકાયિકં દિટ્ઠિવિપ્ફન્દિતં દિટ્ઠિસઞ્ઞોજનં, સદુક્ખં સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં ન નિબ્બિદાય ન વિરાગાય ન નિરોધાય ન ઉપસમાય ન અભિઞ્ઞાય ન સમ્બોધાય ન નિબ્બાનાય સંવત્તતીતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Atha vā ‘‘asassato loko, antavā loko, anantavā loko, taṃ jīvaṃ taṃ sarīraṃ, aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīraṃ, hoti tathāgato paraṃ maraṇā, na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇā, neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti diṭṭhigatametaṃ diṭṭhigahanaṃ diṭṭhikantāro diṭṭhivisūkāyikaṃ diṭṭhivipphanditaṃ diṭṭhisaññojanaṃ, sadukkhaṃ savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ na nibbidāya na virāgāya na nirodhāya na upasamāya na abhiññāya na sambodhāya na nibbānāya saṃvattatīti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અથ વા ઇમા દિટ્ઠિયો એવંગહિતા એવંપરામટ્ઠા એવંગતિકા ભવિસ્સન્તિ એવંઅભિસમ્પરાયાતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Atha vā imā diṭṭhiyo evaṃgahitā evaṃparāmaṭṭhā evaṃgatikā bhavissanti evaṃabhisamparāyāti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અથ વા ઇમા દિટ્ઠિયો નિરયસંવત્તનિકા તિરચ્છાનયોનિસંવત્તનિકા પેત્તિવિસયસંવત્તનિકાતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Atha vā imā diṭṭhiyo nirayasaṃvattanikā tiracchānayonisaṃvattanikā pettivisayasaṃvattanikāti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અથ વા ઇમા દિટ્ઠિયો અનિચ્ચા સઙ્ખતા પટિચ્ચસમુપ્પન્ના ખયધમ્મા વયધમ્મા વિરાગધમ્મા નિરોધધમ્માતિ. દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય.

    Atha vā imā diṭṭhiyo aniccā saṅkhatā paṭiccasamuppannā khayadhammā vayadhammā virāgadhammā nirodhadhammāti. Diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmi. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi passañca diṭṭhīsu anuggahāya.

    અજ્ઝત્તસન્તિં પચિનં અદસ્સન્તિ. અજ્ઝત્તસન્તિં અજ્ઝત્તં રાગસ્સ સન્તિં, દોસસ્સ સન્તિં, મોહસ્સ સન્તિં, કોધસ્સ… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ … પળાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ … માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ… સબ્બકિલેસાનં… સબ્બદુચ્ચરિતાનં… સબ્બદરથાનં… સબ્બપરિળાહાનં… સબ્બસન્તાપાનં… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારાનં સન્તિં ઉપસન્તિં વૂપસન્તિં નિબ્બુતિં પટિપસ્સદ્ધિં સન્તિં. પચિનન્તિ પચિનન્તો વિચિનન્તો પવિચિનન્તો તુલયન્તો તીરયન્તો વિભાવયન્તો વિભૂતં કરોન્તો, ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા’’તિ પચિનન્તો વિચિનન્તો પવિચિનન્તો તુલયન્તો તીરયન્તો વિભાવયન્તો વિભૂતં કરોન્તો, ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખા’’તિ… ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તા’’તિ પચિનન્તો વિચિનન્તો પવિચિનન્તો… ‘‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં, સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ પચિનન્તો વિચિનન્તો પવિચિનન્તો તુલયન્તો તીરયન્તો વિભાવયન્તો વિભૂતં કરોન્તો. અદસ્સન્તિ અદસ્સં અદક્ખિં અપસ્સિં પટિવિજ્ઝિન્તિ – અજ્ઝત્તસન્તિં પચિનં અદસ્સં.

    Ajjhattasantiṃpacinaṃ adassanti. Ajjhattasantiṃ ajjhattaṃ rāgassa santiṃ, dosassa santiṃ, mohassa santiṃ, kodhassa… upanāhassa… makkhassa … paḷāsassa… issāya… macchariyassa … māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ… sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santiṃ upasantiṃ vūpasantiṃ nibbutiṃ paṭipassaddhiṃ santiṃ. Pacinanti pacinanto vicinanto pavicinanto tulayanto tīrayanto vibhāvayanto vibhūtaṃ karonto, ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti pacinanto vicinanto pavicinanto tulayanto tīrayanto vibhāvayanto vibhūtaṃ karonto, ‘‘sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti… ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti pacinanto vicinanto pavicinanto… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti pacinanto vicinanto pavicinanto tulayanto tīrayanto vibhāvayanto vibhūtaṃ karonto. Adassanti adassaṃ adakkhiṃ apassiṃ paṭivijjhinti – ajjhattasantiṃ pacinaṃ adassaṃ.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ઇદં વદામીતિ ન તસ્સ હોતિ, [માગણ્ડિયાતિ ભગવા]

    ‘‘Idaṃ vadāmīti na tassa hoti, [māgaṇḍiyāti bhagavā]

    ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં;

    Dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય;

    Passañca diṭṭhīsu anuggahāya;

    અજ્ઝત્તસન્તિં પચિનં અદસ્સ’’ન્તિ.

    Ajjhattasantiṃ pacinaṃ adassa’’nti.

    ૭૩.

    73.

    વિનિચ્છયા યાનિ પકપ્પિતાનિ, [ઇતિ માગણ્ડિયો]

    Vinicchayā yāni pakappitāni, [iti māgaṇḍiyo]

    તે વે મુની બ્રૂસિ અનુગ્ગહાય;

    Te ve munī brūsi anuggahāya;

    અજ્ઝત્તસન્તીતિ યમેતમત્થં, કથં નુ ધીરેહિ પવેદિતં તં.

    Ajjhattasantīti yametamatthaṃ, kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ taṃ.

    વિનિચ્છયા યાનિ પકપ્પિતાનીતિ. વિનિચ્છયા વુચ્ચન્તિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ દિટ્ઠિવિનિચ્છયા. પકપ્પિતાનીતિ કપ્પિતા પકપ્પિતા અભિસઙ્ખતા સણ્ઠપિતાતિપિ પકપ્પિતા . અથ વા અનિચ્ચા સઙ્ખતા પટિચ્ચસમુપ્પન્ના ખયધમ્મા વયધમ્મા વિરાગધમ્મા નિરોધધમ્મા વિપરિણામધમ્માતિપિ પકપ્પિતાતિ – વિનિચ્છયા યાનિ પકપ્પિતાનિ.

    Vinicchayāyāni pakappitānīti. Vinicchayā vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhivinicchayā. Pakappitānīti kappitā pakappitā abhisaṅkhatā saṇṭhapitātipi pakappitā . Atha vā aniccā saṅkhatā paṭiccasamuppannā khayadhammā vayadhammā virāgadhammā nirodhadhammā vipariṇāmadhammātipi pakappitāti – vinicchayā yāni pakappitāni.

    ઇતિ માગણ્ડિયોતિ. ઇતીતિ પદસન્ધિ પદસંસગ્ગો પદપારિપૂરી અક્ખરસમવાયો બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતા પદાનુપુબ્બતાપેતં – ઇતીતિ. માગણ્ડિયોતિ તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ નામં સઙ્ખા સમઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વોહારો – ઇતિ માગણ્ડિયોતિ.

    Iti māgaṇḍiyoti. Itīti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ – itīti. Māgaṇḍiyoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ saṅkhā samaññā paññatti vohāro – iti māgaṇḍiyoti.

    તે વે મુની બ્રૂસિ અનુગ્ગહાય, અજ્ઝત્તસન્તીતિ યમેતમત્થન્તિ. તે વેતિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ. મુનીતિ. મોનં વુચ્ચતિ ઞાણં…પે॰… સઙ્ગજાલમતિચ્ચ સો મુનીતિ. અનુગ્ગહાયાતિ દિટ્ઠીસુ આદીનવં પસ્સન્તો દિટ્ઠિયો ન ગણ્હામિ ન પરામસામિ નાભિનિવિસામીતિ ચ ભણસિ, અજ્ઝત્તસન્તીતિ ચ ભણસિ. યમેતમત્થન્તિ યં પરમત્થન્તિ – તે વે મુની બ્રૂસિ અનુગ્ગહાય, અજ્ઝત્તસન્તીતિ યમેતમત્થં.

    Teve munī brūsi anuggahāya, ajjhattasantīti yametamatthanti. Te veti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Munīti. Monaṃ vuccati ñāṇaṃ…pe… saṅgajālamaticca so munīti. Anuggahāyāti diṭṭhīsu ādīnavaṃ passanto diṭṭhiyo na gaṇhāmi na parāmasāmi nābhinivisāmīti ca bhaṇasi, ajjhattasantīti ca bhaṇasi. Yametamatthanti yaṃ paramatthanti – te ve munī brūsi anuggahāya, ajjhattasantīti yametamatthaṃ.

    કથં નુ ધીરેહિ પવેદિતં તન્તિ. કથં નૂતિ પદં સંસયપુચ્છા વિમતિપુચ્છા દ્વેળ્હકપુચ્છા અનેકંસપુચ્છા, એવં નુ ખો નનુ ખો કિં નુ ખો કથં નુ ખોતિ – કથં નુ. ધીરેહીતિ ધીરેહિ પણ્ડિતેહિ પઞ્ઞવન્તેહિ 3 બુદ્ધિમન્તેહિ ઞાણીહિ વિભાવીહિ મેધાવીહિ. પવેદિતન્તિ વેદિતં પવેદિતં આચિક્ખિતં દેસિતં પઞ્ઞાપિતં પટ્ઠપિતં વિવટં વિભત્તં ઉત્તાનીકતં પકાસિતન્તિ – કથં નુ ધીરેહિ પવેદિતં તં.

    Kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ tanti. Kathaṃ nūti padaṃ saṃsayapucchā vimatipucchā dveḷhakapucchā anekaṃsapucchā, evaṃ nu kho nanu kho kiṃ nu kho kathaṃ nu khoti – kathaṃ nu. Dhīrehīti dhīrehi paṇḍitehi paññavantehi 4 buddhimantehi ñāṇīhi vibhāvīhi medhāvīhi. Paveditanti veditaṃ paveditaṃ ācikkhitaṃ desitaṃ paññāpitaṃ paṭṭhapitaṃ vivaṭaṃ vibhattaṃ uttānīkataṃ pakāsitanti – kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ taṃ.

    તેનાહ સો બ્રાહ્મણો –

    Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘વિનિચ્છયા યાનિ પકપ્પિતાનિ, [ઇતિ માગણ્ડિયો]

    ‘‘Vinicchayā yāni pakappitāni, [iti māgaṇḍiyo]

    તે વે મુની બ્રૂસિ અનુગ્ગહાય;

    Te ve munī brūsi anuggahāya;

    અજ્ઝત્તસન્તીતિ યમેતમત્થં, કથં નુ ધીરેહિ પવેદિતં ત’’ન્તિ.

    Ajjhattasantīti yametamatthaṃ, kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ ta’’nti.

    ૭૪.

    74.

    ન દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, [માગણ્ડિયાતિ ભગવા]

    Na diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, [māgaṇḍiyāti bhagavā]

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tena;

    એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય, સન્તો અનિસ્સાય ભવં ન જપ્પે.

    Ete ca nissajja anuggahāya, santo anissāya bhavaṃ na jappe.

    દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેનાતિ. દિટ્ઠેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; સુતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; દિટ્ઠસુતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; ઞાણેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસીતિ – ન દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન.

    Nadiṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇenāti. Diṭṭhenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; sutenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; diṭṭhasutenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; ñāṇenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasīti – na diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena.

    માગણ્ડિયાતિ ભગવા તં બ્રાહ્મણં નામેન આલપતિ. ભગવાતિ ગારવાધિવચનં…પે॰… સચ્છિકા પઞ્ઞત્તિ યદિદં ભગવાતિ – માગણ્ડિયાતિ ભગવા.

    Māgaṇḍiyāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanaṃ…pe… sacchikā paññatti yadidaṃ bhagavāti – māgaṇḍiyāti bhagavā.

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહાતિ. સીલેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; વતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; સીલબ્બતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસીતિ – સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ.

    Sīlabbatenāpina suddhimāhāti. Sīlenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; vatenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; sīlabbatenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasīti – sīlabbatenāpi na suddhimāha.

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેનાતિ. દિટ્ઠિપિ ઇચ્છિતબ્બા. દસવત્થુકા સમ્માદિટ્ઠિ – અત્થિ દિન્નં, અત્થિ યિટ્ઠં, અત્થિ હુતં, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં 5 કમ્માનં ફલં વિપાકો, અત્થિ અયં લોકો, અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ માતા, અત્થિ પિતા, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ લોકે સમણબ્રાહ્મણા સમ્મગ્ગતા 6 સમ્માપટિપન્ના યે ઇમઞ્ચ લોકં પરઞ્ચ લોકં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેન્તીતિ; સવનમ્પિ ઇચ્છિતબ્બં – પરતો ઘોસો, સુત્તં, ગેય્યં, વેય્યાકરણં, ગાથા, ઉદાનં, ઇતિવુત્તકં, જાતકં, અબ્ભુતધમ્મં, વેદલ્લં; ઞાણમ્પિ ઇચ્છિતબ્બં – કમ્મસ્સકતઞાણં, સચ્ચાનુલોમિકઞાણં 7, અભિઞ્ઞાઞાણં, સમાપત્તિઞાણં; સીલમ્પિ ઇચ્છિતબ્બં – પાતિમોક્ખસંવરો; વતમ્પિ ઇચ્છિતબ્બં – અટ્ઠ ધુતઙ્ગાનિ – આરઞ્ઞિકઙ્ગં, પિણ્ડપાતિકઙ્ગં, પંસુકૂલિકઙ્ગં, તેચીવરિકઙ્ગ, સપદાનચારિકઙ્ગં, ખલુપચ્છાભત્તિકઙ્ગં, નેસજ્જિકઙ્ગં, યથાસન્થતિકઙ્ગન્તિ.

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tenāti. Diṭṭhipi icchitabbā. Dasavatthukā sammādiṭṭhi – atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭhaṃ, atthi hutaṃ, atthi sukatadukkaṭānaṃ 8 kammānaṃ phalaṃ vipāko, atthi ayaṃ loko, atthi paro loko, atthi mātā, atthi pitā, atthi sattā opapātikā, atthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā 9 sammāpaṭipannā ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentīti; savanampi icchitabbaṃ – parato ghoso, suttaṃ, geyyaṃ, veyyākaraṇaṃ, gāthā, udānaṃ, itivuttakaṃ, jātakaṃ, abbhutadhammaṃ, vedallaṃ; ñāṇampi icchitabbaṃ – kammassakatañāṇaṃ, saccānulomikañāṇaṃ 10, abhiññāñāṇaṃ, samāpattiñāṇaṃ; sīlampi icchitabbaṃ – pātimokkhasaṃvaro; vatampi icchitabbaṃ – aṭṭha dhutaṅgāni – āraññikaṅgaṃ, piṇḍapātikaṅgaṃ, paṃsukūlikaṅgaṃ, tecīvarikaṅga, sapadānacārikaṅgaṃ, khalupacchābhattikaṅgaṃ, nesajjikaṅgaṃ, yathāsanthatikaṅganti.

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેનાતિ . નાપિ સમ્માદિટ્ઠિમત્તેન, નાપિ સવનમત્તેન, નાપિ ઞાણમત્તેન, નાપિ સીલમત્તેન, નાપિ વતમત્તેન અજ્ઝત્તસન્તિં પત્તો હોતિ, નાપિ વિના એતેહિ ધમ્મેહિ અજ્ઝત્તસન્તિં પાપુણાતિ. અપિ ચ સમ્ભારા ઇમે ધમ્મા હોન્તિ અજ્ઝત્તસન્તિં પાપુણિતું અધિગન્તું ફસ્સિતું સચ્છિકાતુન્તિ – અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન.

    Adiṭṭhiyāassutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopitenāti . Nāpi sammādiṭṭhimattena, nāpi savanamattena, nāpi ñāṇamattena, nāpi sīlamattena, nāpi vatamattena ajjhattasantiṃ patto hoti, nāpi vinā etehi dhammehi ajjhattasantiṃ pāpuṇāti. Api ca sambhārā ime dhammā honti ajjhattasantiṃ pāpuṇituṃ adhigantuṃ phassituṃ sacchikātunti – adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā asīlatā abbatā nopi tena.

    એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાયાતિ. એતેતિ કણ્હપક્ખિકાનં ધમ્માનં સમુગ્ઘાતતો પહાનં ઇચ્છિતબ્બં, તેધાતુકેસુ કુસલેસુ ધમ્મેસુ અતમ્મયતા 11 ઇચ્છિતબ્બા, યતો કણ્હપક્ખિયા ધમ્મા સમુગ્ઘાતપહાનેન પહીના હોન્તિ ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા, તેધાતુકેસુ ચ કુસલેસુ ધમ્મેસુ અતમ્મયતા હોતિ, એત્તાવતાપિ ન ગણ્હાતિ ન પરામસતિ નાભિનિવિસતિ. અથ વા ન ગણ્હિતબ્બા ન પરામસિતબ્બા નાભિનિવિસિતબ્બાતિ. એવમ્પિ એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય. યતો તણ્હા ચ દિટ્ઠિ ચ માનો ચ પહીના હોન્તિ ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્માતિ, એત્તાવતાપિ ન ગણ્હાતિ ન પરામસતિ નાભિનિવિસતીતિ. એવમ્પિ એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય.

    Ete ca nissajja anuggahāyāti. Eteti kaṇhapakkhikānaṃ dhammānaṃ samugghātato pahānaṃ icchitabbaṃ, tedhātukesu kusalesu dhammesu atammayatā 12 icchitabbā, yato kaṇhapakkhiyā dhammā samugghātapahānena pahīnā honti ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā, tedhātukesu ca kusalesu dhammesu atammayatā hoti, ettāvatāpi na gaṇhāti na parāmasati nābhinivisati. Atha vā na gaṇhitabbā na parāmasitabbā nābhinivisitabbāti. Evampi ete ca nissajja anuggahāya. Yato taṇhā ca diṭṭhi ca māno ca pahīnā honti ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammāti, ettāvatāpi na gaṇhāti na parāmasati nābhinivisatīti. Evampi ete ca nissajja anuggahāya.

    યતો પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારો ચ અપુઞ્ઞાભિસઙ્ખારો ચ આનેઞ્જાભિસઙ્ખારો ચ પહીના હોન્તિ ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્માતિ, એત્તાવતાપિ ન ગણ્હાતિ ન પરામસતિ નાભિનિવિસતીતિ. એવમ્પિ એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય.

    Yato puññābhisaṅkhāro ca apuññābhisaṅkhāro ca āneñjābhisaṅkhāro ca pahīnā honti ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammāti, ettāvatāpi na gaṇhāti na parāmasati nābhinivisatīti. Evampi ete ca nissajja anuggahāya.

    સન્તો અનિસ્સાય ભવં ન જપ્પેતિ. સન્તોતિ રાગસ્સ સમિતત્તા સન્તો, દોસસ્સ સમિતત્તા સન્તો, મોહસ્સ સમિતત્તા સન્તો , કોધસ્સ… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પળાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ… સબ્બકિલેસાનં… સબ્બદુચ્ચરિતાનં… સબ્બદરથાનં… સબ્બપરિળાહાનં… સબ્બસન્તાપાનં… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારાનં સન્તત્તા સમિતત્તા વૂપસમિતત્તા વિજ્ઝાતત્તા નિબ્બુતત્તા વિગતત્તા પટિપસ્સદ્ધત્તા સન્તો ઉપસન્તો વૂપસન્તો નિબ્બુતો પટિપસ્સદ્ધોતિ – સન્તો.

    Santo anissāya bhavaṃ na jappeti. Santoti rāgassa samitattā santo, dosassa samitattā santo, mohassa samitattā santo , kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ… sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santattā samitattā vūpasamitattā vijjhātattā nibbutattā vigatattā paṭipassaddhattā santo upasanto vūpasanto nibbuto paṭipassaddhoti – santo.

    અનિસ્સાયાતિ દ્વે નિસ્સયા – તણ્હાનિસ્સયો ચ દિટ્ઠિનિસ્સયો ચ…પે॰… અયં તણ્હાનિસ્સયો…પે॰… અયં દિટ્ઠિનિસ્સયો. તણ્હાનિસ્સયં પહાય દિટ્ઠિનિસ્સયં પટિનિસ્સજ્જિત્વા ચક્ખું અનિસ્સાય, સોતં અનિસ્સાય, ઘાનં અનિસ્સાય, જિવ્હં અનિસ્સાય, કાયં અનિસ્સાય, મનં અનિસ્સાય, રૂપે… સદ્દે… ગન્ધે… રસે… ફોટ્ઠબ્બે… કુલં… ગણં… આવાસં… લાભં… યસં… પસંસં… સુખં… ચીવરં… પિણ્ડપાતં… સેનાસનં… ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારં… કામધાતું… રૂપધાતું… અરૂપધાતું… કામભવં… રૂપભવં… અરૂપભવં… સઞ્ઞાભવં… અસઞ્ઞાભવં… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાભવં… એકવોકારભવં… ચતુવોકારભવં… પઞ્ચવોકારભવં… અતીતં… અનાગતં… પચ્ચુપ્પન્નં… દિટ્ઠસુતમુતવિઞ્ઞાતબ્બે ધમ્મે અનિસ્સાય અગ્ગણ્હિત્વા અપરામસિત્વા અનભિનિવિસિત્વાતિ – સન્તો અનિસ્સાય. ભવં ન જપ્પેતિ કામભવં ન જપ્પેય્ય, રૂપભવં ન જપ્પેય્ય, અરૂપભવં ન જપ્પેય્ય નપ્પજપ્પેય્ય ન અભિજપ્પેય્યાતિ – સન્તો અનિસ્સાય ભવં ન જપ્પે.

    Anissāyāti dve nissayā – taṇhānissayo ca diṭṭhinissayo ca…pe… ayaṃ taṇhānissayo…pe… ayaṃ diṭṭhinissayo. Taṇhānissayaṃ pahāya diṭṭhinissayaṃ paṭinissajjitvā cakkhuṃ anissāya, sotaṃ anissāya, ghānaṃ anissāya, jivhaṃ anissāya, kāyaṃ anissāya, manaṃ anissāya, rūpe… sadde… gandhe… rase… phoṭṭhabbe… kulaṃ… gaṇaṃ… āvāsaṃ… lābhaṃ… yasaṃ… pasaṃsaṃ… sukhaṃ… cīvaraṃ… piṇḍapātaṃ… senāsanaṃ… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ… kāmadhātuṃ… rūpadhātuṃ… arūpadhātuṃ… kāmabhavaṃ… rūpabhavaṃ… arūpabhavaṃ… saññābhavaṃ… asaññābhavaṃ… nevasaññānāsaññābhavaṃ… ekavokārabhavaṃ… catuvokārabhavaṃ… pañcavokārabhavaṃ… atītaṃ… anāgataṃ… paccuppannaṃ… diṭṭhasutamutaviññātabbe dhamme anissāya aggaṇhitvā aparāmasitvā anabhinivisitvāti – santo anissāya. Bhavaṃ na jappeti kāmabhavaṃ na jappeyya, rūpabhavaṃ na jappeyya, arūpabhavaṃ na jappeyya nappajappeyya na abhijappeyyāti – santo anissāya bhavaṃ na jappe.

    તેનાહ ભગવા –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ન દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, [માગણ્ડિયાતિ ભગવા]

    ‘‘Na diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, [māgaṇḍiyāti bhagavā]

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tena;

    એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય, સન્તો અનિસ્સાય ભવં ન જપ્પે’’તિ.

    Ete ca nissajja anuggahāya, santo anissāya bhavaṃ na jappe’’ti.

    ૭૫.

    75.

    નો ચે કિર દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, [ઇતિ માગણ્ડિયો]

    Noce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, [iti māgaṇḍiyo]

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tena;

    મઞ્ઞામહં મોમુહમેવ ધમ્મં, દિટ્ઠિયા એકે પચ્ચેન્તિ સુદ્ધિં.

    Maññāmahaṃ momuhameva dhammaṃ, diṭṭhiyā eke paccenti suddhiṃ.

    નો ચે કિર દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેનાતિ. દિટ્ઠિયાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસિ; સુતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં… દિટ્ઠસુતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં , મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં… ઞાણેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસીતિ – નો ચે કિર દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન.

    No ce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇenāti. Diṭṭhiyāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasi; sutenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ… diṭṭhasutenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ , muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ… ñāṇenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasīti – no ce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena.

    ઇતિ માગણ્ડિયોતિ ઇતીતિ પદસન્ધિ…પે॰…. માગણ્ડિયોતિ તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ નામં…પે॰… ઇતિ માગણ્ડિયો.

    Iti māgaṇḍiyoti itīti padasandhi…pe…. Māgaṇḍiyoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… iti māgaṇḍiyo.

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહાતિ. સીલેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં…પે॰… વતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં…પે॰… સીલબ્બતેનાપિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં નાહ ન કથેસિ ન ભણસિ ન દીપયસિ ન વોહરસીતિ – સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ.

    Sīlabbatenāpi na suddhimāhāti. Sīlenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ…pe… vatenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ…pe… sīlabbatenāpi suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ nāha na kathesi na bhaṇasi na dīpayasi na voharasīti – sīlabbatenāpi na suddhimāha.

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેનાતિ. દિટ્ઠિપિ ઇચ્છિતબ્બાતિ એવં ભણસિ, સવનમ્પિ ઇચ્છિતબ્બન્તિ એવં ભણસિ, ઞાણમ્પિ ઇચ્છિતબ્બન્તિ એવં ભણસિ, ન સક્કોસિ એકંસેન અનુજાનિતું, નપિ સક્કોસિ એકંસેન પટિક્ખિપિતુન્તિ – અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન.

    Adiṭṭhiyāassutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tenāti. Diṭṭhipi icchitabbāti evaṃ bhaṇasi, savanampi icchitabbanti evaṃ bhaṇasi, ñāṇampi icchitabbanti evaṃ bhaṇasi, na sakkosi ekaṃsena anujānituṃ, napi sakkosi ekaṃsena paṭikkhipitunti – adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tena.

    મઞ્ઞામહં મોમુહમેવ ધમ્મન્તિ. મોમૂહધમ્મો અયં તુય્હં બાલધમ્મો મૂળ્હધમ્મો અઞ્ઞાણધમ્મો અમરાવિક્ખેપધમ્મોતિ એવં મઞ્ઞામિ એવં જાનામિ એવં આજાનામિ એવં વિજાનામિ એવં પટિવિજાનામિ એવં પટિવિજ્ઝામીતિ – મઞ્ઞામહં મોમુહમેવ ધમ્મં.

    Maññāmahaṃmomuhameva dhammanti. Momūhadhammo ayaṃ tuyhaṃ bāladhammo mūḷhadhammo aññāṇadhammo amarāvikkhepadhammoti evaṃ maññāmi evaṃ jānāmi evaṃ ājānāmi evaṃ vijānāmi evaṃ paṭivijānāmi evaṃ paṭivijjhāmīti – maññāmahaṃ momuhameva dhammaṃ.

    દિટ્ઠિયા એકે પચ્ચેન્તિ સુદ્ધિન્તિ. સુદ્ધિદિટ્ઠિયા એકે સમણબ્રાહ્મણા સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં પચ્ચેન્તિ; ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ દિટ્ઠિયા એકે સમણબ્રાહ્મણા સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં પચ્ચેન્તિ; ‘‘અસસ્સતો લોકો…પે॰… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ દિટ્ઠિયા એકે સમણબ્રાહ્મણા સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં પચ્ચેન્તીતિ – દિટ્ઠિયા એકે પચ્ચેન્તિ સુદ્ધિં.

    Diṭṭhiyāeke paccenti suddhinti. Suddhidiṭṭhiyā eke samaṇabrāhmaṇā suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ paccenti; ‘‘sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti diṭṭhiyā eke samaṇabrāhmaṇā suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ paccenti; ‘‘asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti diṭṭhiyā eke samaṇabrāhmaṇā suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ paccentīti – diṭṭhiyā eke paccenti suddhiṃ.

    તેનાહ સો બ્રાહ્મણો –

    Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘નો ચે કિર દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, [ઇતિ માગણ્ડિયો]

    ‘‘No ce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, [iti māgaṇḍiyo]

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા, અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā, asīlatā abbatā nopi tena;

    મઞ્ઞામહં મોમુહમેવ ધમ્મં, દિટ્ઠિયા એકે પચ્ચેન્તિ સુદ્ધિ’’ન્તિ.

    Maññāmahaṃ momuhameva dhammaṃ, diṭṭhiyā eke paccenti suddhi’’nti.

    ૭૬.

    76.

    દિટ્ઠિઞ્ચ 13 નિસ્સાયનુપુચ્છમાનો, [માગણ્ડિયાતિ ભગવા]

    Diṭṭhiñca14nissāyanupucchamāno, [māgaṇḍiyāti bhagavā]

    સમુગ્ગહીતેસુ પમોહમાગા 15 ;

    Samuggahītesu pamohamāgā16;

    ઇતો ચ નાદ્દક્ખિ અણુમ્પિ સઞ્ઞં, તસ્મા તુવં મોમુહતો દહાસિ.

    Ito ca nāddakkhi aṇumpi saññaṃ, tasmā tuvaṃ momuhato dahāsi.

    દિટ્ઠિઞ્ચ નિસ્સાયનુપુચ્છમાનોતિ. માગણ્ડિયો બ્રાહ્મણો દિટ્ઠિં નિસ્સાય દિટ્ઠિં પુચ્છતિ, લગ્ગનં નિસ્સાય લગ્ગનં પુચ્છતિ, બન્ધનં નિસ્સાય બન્ધનં પુચ્છતિ, પલિબોધં નિસ્સાય પલિબોધં પુચ્છતિ. અનુપુચ્છમાનોતિ પુનપ્પુનં પુચ્છતીતિ – દિટ્ઠિઞ્ચ નિસ્સાયનુપુચ્છમાનો.

    Diṭṭhiñca nissāyanupucchamānoti. Māgaṇḍiyo brāhmaṇo diṭṭhiṃ nissāya diṭṭhiṃ pucchati, lagganaṃ nissāya lagganaṃ pucchati, bandhanaṃ nissāya bandhanaṃ pucchati, palibodhaṃ nissāya palibodhaṃ pucchati. Anupucchamānoti punappunaṃ pucchatīti – diṭṭhiñca nissāyanupucchamāno.

    માગણ્ડિયાતિ ભગવા તં બ્રાહ્મણં નામેન આલપતિ. ભગવાતિ ગારવાધિવચનં…પે॰… સચ્છિકા પઞ્ઞત્તિ યદિદં ભગવાતિ – માગણ્ડિયાતિ ભગવા.