Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૮. માગવિકઙ્ગપઞ્હો
8. Māgavikaṅgapañho
૮. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘માગવિકસ્સ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, માગવિકો અપ્પમિદ્ધો હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન અપ્પમિદ્ધેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, માગવિકસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
8. ‘‘Bhante nāgasena, ‘māgavikassa cattāri aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni cattāri aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, māgaviko appamiddho hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena appamiddhena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, māgavikassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, માગવિકો મિગેસુ યેવ ચિત્તં ઉપનિબન્ધતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન આરમ્મણેસુ યેવ ચિત્તં ઉપનિબન્ધિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, માગવિકસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, māgaviko migesu yeva cittaṃ upanibandhati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ārammaṇesu yeva cittaṃ upanibandhitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, māgavikassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, માગવિકો કાલં કમ્મસ્સ જાનાતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પટિસલ્લાનસ્સ કાલો જાનિતબ્બો ‘અયં કાલો પટિસલ્લાનસ્સ, અયં કાલો નિક્ખમનાયા’તિ. ઇદં, મહારાજ, માગવિકસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, māgaviko kālaṃ kammassa jānāti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena paṭisallānassa kālo jānitabbo ‘ayaṃ kālo paṭisallānassa, ayaṃ kālo nikkhamanāyā’ti. Idaṃ, mahārāja, māgavikassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, માગવિકો મિગં દિસ્વા હાસમભિજનેતિ ‘ઇમં લચ્છામી’તિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન આરમ્મણે અભિરમિતબ્બં, હાસમભિજનેતબ્બં ‘ઉત્તરિં વિસેસમધિગચ્છિસ્સામી’તિ. ઇદં, મહારાજ, માગવિકસ્સ ચતુત્થં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં મહારાજ થેરેન મોઘરાજેન –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, māgaviko migaṃ disvā hāsamabhijaneti ‘imaṃ lacchāmī’ti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ārammaṇe abhiramitabbaṃ, hāsamabhijanetabbaṃ ‘uttariṃ visesamadhigacchissāmī’ti. Idaṃ, mahārāja, māgavikassa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ mahārāja therena mogharājena –
‘‘‘આરમ્મણે લભિત્વાન, પહિતત્તેન ભિક્ખુના;
‘‘‘Ārammaṇe labhitvāna, pahitattena bhikkhunā;
ભિય્યો હાસો જનેતબ્બો, અધિગચ્છિસ્સામિ ઉત્તરિ’’’ન્તિ.
Bhiyyo hāso janetabbo, adhigacchissāmi uttari’’’nti.
માગવિકઙ્ગપઞ્હો અટ્ઠમો.
Māgavikaṅgapañho aṭṭhamo.