Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    20. மக்³க³வக்³கோ³

    20. Maggavaggo

    273.

    273.

    மக்³கா³னட்ட²ங்கி³கோ ஸெட்டோ², ஸச்சானங் சதுரோ பதா³;

    Maggānaṭṭhaṅgiko seṭṭho, saccānaṃ caturo padā;

    விராகோ³ ஸெட்டோ² த⁴ம்மானங், த்³விபதா³னஞ்ச சக்கு²மா.

    Virāgo seṭṭho dhammānaṃ, dvipadānañca cakkhumā.

    274.

    274.

    ஏஸேவ 1 மக்³கோ³ நத்த²ஞ்ஞோ, த³ஸ்ஸனஸ்ஸ விஸுத்³தி⁴யா;

    Eseva 2 maggo natthañño, dassanassa visuddhiyā;

    ஏதஞ்ஹி தும்ஹே படிபஜ்ஜத², மாரஸ்ஸேதங் பமோஹனங்.

    Etañhi tumhe paṭipajjatha, mārassetaṃ pamohanaṃ.

    275.

    275.

    ஏதஞ்ஹி தும்ஹே படிபன்னா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸத²;

    Etañhi tumhe paṭipannā, dukkhassantaṃ karissatha;

    அக்கா²தோ வோ 3 மயா மக்³கோ³, அஞ்ஞாய ஸல்லகந்தனங் 4.

    Akkhāto vo 5 mayā maggo, aññāya sallakantanaṃ 6.

    276.

    276.

    தும்ஹேஹி கிச்சமாதப்பங், அக்கா²தாரோ ததா²க³தா;

    Tumhehi kiccamātappaṃ, akkhātāro tathāgatā;

    படிபன்னா பமொக்க²ந்தி, ஜா²யினோ மாரப³ந்த⁴னா.

    Paṭipannā pamokkhanti, jhāyino mārabandhanā.

    277.

    277.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி, யதா³ பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti, yadā paññāya passati;

    அத² நிப்³பி³ந்த³தி து³க்கே², ஏஸ மக்³கோ³ விஸுத்³தி⁴யா.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    278.

    278.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி, யதா³ பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti, yadā paññāya passati;

    அத² நிப்³பி³ந்த³தி து³க்கே², ஏஸ மக்³கோ³ விஸுத்³தி⁴யா.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    279.

    279.

    ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி, யதா³ பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி;

    ‘‘Sabbe dhammā anattā’’ti, yadā paññāya passati;

    அத² நிப்³பி³ந்த³தி து³க்கே², ஏஸ மக்³கோ³ விஸுத்³தி⁴யா.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    280.

    280.

    உட்டா²னகாலம்ஹி அனுட்ட²ஹானோ, யுவா ப³லீ ஆலஸியங் உபேதோ;

    Uṭṭhānakālamhi anuṭṭhahāno, yuvā balī ālasiyaṃ upeto;

    ஸங்ஸன்னஸங்கப்பமனோ 7 குஸீதோ, பஞ்ஞாய மக்³க³ங் அலஸோ ந விந்த³தி.

    Saṃsannasaṅkappamano 8 kusīto, paññāya maggaṃ alaso na vindati.

    281.

    281.

    வாசானுரக்கீ² மனஸா ஸுஸங்வுதோ, காயேன ச நாகுஸலங் கயிரா 9;

    Vācānurakkhī manasā susaṃvuto, kāyena ca nākusalaṃ kayirā 10;

    ஏதே தயோ கம்மபதே² விஸோத⁴யே, ஆராத⁴யே மக்³க³மிஸிப்பவேதி³தங்.

    Ete tayo kammapathe visodhaye, ārādhaye maggamisippaveditaṃ.

    282.

    282.

    யோகா³ வே ஜாயதீ 11 பூ⁴ரி, அயோகா³ பூ⁴ரிஸங்க²யோ;

    Yogā ve jāyatī 12 bhūri, ayogā bhūrisaṅkhayo;

    ஏதங் த்³வேதா⁴பத²ங் ஞத்வா, ப⁴வாய விப⁴வாய ச;

    Etaṃ dvedhāpathaṃ ñatvā, bhavāya vibhavāya ca;

    ததா²த்தானங் நிவேஸெய்ய, யதா² பூ⁴ரி பவட்³ட⁴தி.

    Tathāttānaṃ niveseyya, yathā bhūri pavaḍḍhati.

    283.

    283.

    வனங் சி²ந்த³த² மா ருக்க²ங், வனதோ ஜாயதே ப⁴யங்;

    Vanaṃ chindatha mā rukkhaṃ, vanato jāyate bhayaṃ;

    செ²த்வா வனஞ்ச வனத²ஞ்ச, நிப்³ப³னா ஹோத² பி⁴க்க²வோ.

    Chetvā vanañca vanathañca, nibbanā hotha bhikkhavo.

    284.

    284.

    யாவ ஹி வனதோ² ந சி²ஜ்ஜதி, அணுமத்தோபி நரஸ்ஸ நாரிஸு;

    Yāva hi vanatho na chijjati, aṇumattopi narassa nārisu;

    படிப³த்³த⁴மனோவ 13 தாவ ஸோ, வச்சோ² கீ²ரபகோவ 14 மாதரி.

    Paṭibaddhamanova 15 tāva so, vaccho khīrapakova 16 mātari.

    285.

    285.

    உச்சி²ந்த³ ஸினேஹமத்தனோ குமுத³ங் ஸாரதி³கங்வ 17;

    Ucchinda sinehamattano kumudaṃ sāradikaṃva 18;

    ஸந்திமக்³க³மேவ ப்³ரூஹய, நிப்³பா³னங் ஸுக³தேன தே³ஸிதங்.

    Santimaggameva brūhaya, nibbānaṃ sugatena desitaṃ.

    286.

    286.

    இத⁴ வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாமி, இத⁴ ஹேமந்தகி³ம்ஹிஸு;

    Idha vassaṃ vasissāmi, idha hemantagimhisu;

    இதி பா³லோ விசிந்தேதி, அந்தராயங் ந பு³ஜ்ஜ²தி.

    Iti bālo vicinteti, antarāyaṃ na bujjhati.

    287.

    287.

    தங் புத்தபஸுஸம்மத்தங், ப்³யாஸத்தமனஸங் நரங்;

    Taṃ puttapasusammattaṃ, byāsattamanasaṃ naraṃ;

    ஸுத்தங் கா³மங் மஹோகோ⁴வ, மச்சு ஆதா³ய க³ச்ச²தி.

    Suttaṃ gāmaṃ mahoghova, maccu ādāya gacchati.

    288.

    288.

    ந ஸந்தி புத்தா தாணாய, ந பிதா நாபி ப³ந்த⁴வா;

    Na santi puttā tāṇāya, na pitā nāpi bandhavā;

    அந்தகேனாதி⁴பன்னஸ்ஸ, நத்தி² ஞாதீஸு தாணதா.

    Antakenādhipannassa, natthi ñātīsu tāṇatā.

    289.

    289.

    ஏதமத்த²வஸங் ஞத்வா, பண்டி³தோ ஸீலஸங்வுதோ;

    Etamatthavasaṃ ñatvā, paṇḍito sīlasaṃvuto;

    நிப்³பா³னக³மனங் மக்³க³ங், கி²ப்பமேவ விஸோத⁴யே.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, khippameva visodhaye.

    மக்³க³வக்³கோ³ வீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Maggavaggo vīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஏஸோவ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. esova (sī. pī.)
    3. அக்கா²தோ வே (ஸீ॰ பீ॰)
    4. ஸல்லஸந்த²னங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸல்லஸத்த²னங் (ஸ்யா॰)
    5. akkhāto ve (sī. pī.)
    6. sallasanthanaṃ (sī. pī.), sallasatthanaṃ (syā.)
    7. அஸம்பன்னஸங்கப்பமனோ (க॰)
    8. asampannasaṅkappamano (ka.)
    9. அகுஸலங் ந கயிரா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    10. akusalaṃ na kayirā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. ஜாயதே (கத்த²சி)
    12. jāyate (katthaci)
    13. படிப³ந்த⁴மனோவ (க॰)
    14. கீ²ரபானோவ (பீ॰)
    15. paṭibandhamanova (ka.)
    16. khīrapānova (pī.)
    17. பாணினா
    18. pāṇinā



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 20. மக்³க³வக்³கோ³ • 20. Maggavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact