Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૬. મહાધમ્મસમાદાનસુત્તં

    6. Mahādhammasamādānasuttaṃ

    ૪૭૩. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ – ‘‘યેભુય્યેન, ભિક્ખવે, સત્તા એવંકામા એવંછન્દા એવંઅધિપ્પાયા – ‘અહો વત અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયેય્યું, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢેય્યુ’ન્તિ. તેસં, ભિક્ખવે, સત્તાનં એવંકામાનં એવંછન્દાનં એવંઅધિપ્પાયાનં અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તત્ર તુમ્હે, ભિક્ખવે, કં હેતું પચ્ચેથા’’તિ? ‘‘ભગવંમૂલકા નો, ભન્તે, ધમ્મા, ભગવંનેત્તિકા, ભગવંપટિસરણા. સાધુ વત, ભન્તે, ભગવન્તઞ્ઞેવ પટિભાતુ એતસ્સ ભાસિતસ્સ અત્થો; ભગવતો સુત્વા ભિક્ખૂ ધારેસ્સન્તી’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભિક્ખવે, સુણાથ, સાધુકં મનસિ કરોથ, ભાસિસ્સામી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    473. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca – ‘‘yebhuyyena, bhikkhave, sattā evaṃkāmā evaṃchandā evaṃadhippāyā – ‘aho vata aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyeyyuṃ, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍheyyu’nti. Tesaṃ, bhikkhave, sattānaṃ evaṃkāmānaṃ evaṃchandānaṃ evaṃadhippāyānaṃ aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Tatra tumhe, bhikkhave, kaṃ hetuṃ paccethā’’ti? ‘‘Bhagavaṃmūlakā no, bhante, dhammā, bhagavaṃnettikā, bhagavaṃpaṭisaraṇā. Sādhu vata, bhante, bhagavantaññeva paṭibhātu etassa bhāsitassa attho; bhagavato sutvā bhikkhū dhāressantī’’ti. ‘‘Tena hi, bhikkhave, suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha, bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ૪૭૪. ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, અસ્સુતવા પુથુજ્જનો, અરિયાનં અદસ્સાવી અરિયધમ્મસ્સ અકોવિદો અરિયધમ્મે અવિનીતો, સપ્પુરિસાનં અદસ્સાવી સપ્પુરિસધમ્મસ્સ અકોવિદો સપ્પુરિસધમ્મે અવિનીતો, સેવિતબ્બે ધમ્મે ન જાનાતિ અસેવિતબ્બે ધમ્મે ન જાનાતિ, ભજિતબ્બે ધમ્મે ન જાનાતિ અભજિતબ્બે ધમ્મે ન જાનાતિ. સો સેવિતબ્બે ધમ્મે અજાનન્તો અસેવિતબ્બે ધમ્મે અજાનન્તો, ભજિતબ્બે ધમ્મે અજાનન્તો અભજિતબ્બે ધમ્મે અજાનન્તો, અસેવિતબ્બે ધમ્મે સેવતિ સેવિતબ્બે ધમ્મે ન સેવતિ, અભજિતબ્બે ધમ્મે ભજતિ ભજિતબ્બે ધમ્મે ન ભજતિ. તસ્સ અસેવિતબ્બે ધમ્મે સેવતો સેવિતબ્બે ધમ્મે અસેવતો, અભજિતબ્બે ધમ્મે ભજતો ભજિતબ્બે ધમ્મે અભજતો અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં અવિદ્દસુનો.

    474. ‘‘Idha, bhikkhave, assutavā puthujjano, ariyānaṃ adassāvī ariyadhammassa akovido ariyadhamme avinīto, sappurisānaṃ adassāvī sappurisadhammassa akovido sappurisadhamme avinīto, sevitabbe dhamme na jānāti asevitabbe dhamme na jānāti, bhajitabbe dhamme na jānāti abhajitabbe dhamme na jānāti. So sevitabbe dhamme ajānanto asevitabbe dhamme ajānanto, bhajitabbe dhamme ajānanto abhajitabbe dhamme ajānanto, asevitabbe dhamme sevati sevitabbe dhamme na sevati, abhajitabbe dhamme bhajati bhajitabbe dhamme na bhajati. Tassa asevitabbe dhamme sevato sevitabbe dhamme asevato, abhajitabbe dhamme bhajato bhajitabbe dhamme abhajato aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ aviddasuno.

    ‘‘સુતવા ચ ખો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો, અરિયાનં દસ્સાવી અરિયધમ્મસ્સ કોવિદો અરિયધમ્મે સુવિનીતો, સપ્પુરિસાનં દસ્સાવી સપ્પુરિસધમ્મસ્સ કોવિદો સપ્પુરિસધમ્મે સુવિનીતો, સેવિતબ્બે ધમ્મે જાનાતિ અસેવિતબ્બે ધમ્મે જાનાતિ, ભજિતબ્બે ધમ્મે જાનાતિ અભજિતબ્બે ધમ્મે જાનાતિ. સો સેવિતબ્બે ધમ્મે જાનન્તો અસેવિતબ્બે ધમ્મે જાનન્તો, ભજિતબ્બે ધમ્મે જાનન્તો અભજિતબ્બે ધમ્મે જાનન્તો, અસેવિતબ્બે ધમ્મે ન સેવતિ સેવિતબ્બે ધમ્મે સેવતિ, અભજિતબ્બે ધમ્મે ન ભજતિ ભજિતબ્બે ધમ્મે ભજતિ. તસ્સ અસેવિતબ્બે ધમ્મે અસેવતો સેવિતબ્બે ધમ્મે સેવતો, અભજિતબ્બે ધમ્મે અભજતો ભજિતબ્બે ધમ્મે ભજતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં વિદ્દસુનો.

    ‘‘Sutavā ca kho, bhikkhave, ariyasāvako, ariyānaṃ dassāvī ariyadhammassa kovido ariyadhamme suvinīto, sappurisānaṃ dassāvī sappurisadhammassa kovido sappurisadhamme suvinīto, sevitabbe dhamme jānāti asevitabbe dhamme jānāti, bhajitabbe dhamme jānāti abhajitabbe dhamme jānāti. So sevitabbe dhamme jānanto asevitabbe dhamme jānanto, bhajitabbe dhamme jānanto abhajitabbe dhamme jānanto, asevitabbe dhamme na sevati sevitabbe dhamme sevati, abhajitabbe dhamme na bhajati bhajitabbe dhamme bhajati. Tassa asevitabbe dhamme asevato sevitabbe dhamme sevato, abhajitabbe dhamme abhajato bhajitabbe dhamme bhajato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍhanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ viddasuno.

    ૪૭૫. ‘‘ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનાનિ. કતમાનિ ચત્તારિ? અત્થિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં; અત્થિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં; અત્થિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં; અત્થિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં.

    475. ‘‘Cattārimāni, bhikkhave, dhammasamādānāni. Katamāni cattāri? Atthi, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ; atthi, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ; atthi, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ; atthi, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ.

    ૪૭૬. ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં 1 ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં, તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાક’ન્તિ. તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં અપ્પજાનન્તો તં સેવતિ, તં ન પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં સેવતો, તં અપરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં અવિદ્દસુનો.

    476. ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ 2 dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ, taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ nappajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipāka’nti. Taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ appajānanto taṃ sevati, taṃ na parivajjeti. Tassa taṃ sevato, taṃ aparivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ aviddasuno.

    ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાક’ન્તિ. તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં અપ્પજાનન્તો તં સેવતિ, તં ન પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં સેવતો, તં અપરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં અવિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ nappajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipāka’nti. Taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ appajānanto taṃ sevati, taṃ na parivajjeti. Tassa taṃ sevato, taṃ aparivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ aviddasuno.

    ‘‘તત્ર , ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં, તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાક’ન્તિ. તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં અપ્પજાનન્તો તં ન સેવતિ, તં પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં અસેવતો, તં પરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં અવિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra , bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ, taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ nappajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipāka’nti. Taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ appajānanto taṃ na sevati, taṃ parivajjeti. Tassa taṃ asevato, taṃ parivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ aviddasuno.

    ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં, તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાક’ન્તિ. તં અવિદ્વા અવિજ્જાગતો યથાભૂતં અપ્પજાનન્તો તં ન સેવતિ, તં પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં અસેવતો, તં પરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં અવિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ, taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ nappajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipāka’nti. Taṃ avidvā avijjāgato yathābhūtaṃ appajānanto taṃ na sevati, taṃ parivajjeti. Tassa taṃ asevato, taṃ parivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā abhivaḍḍhanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā parihāyanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ aviddasuno.

    ૪૭૭. ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાક’ન્તિ. તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનન્તો તં ન સેવતિ, તં પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં અસેવતો, તં પરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં વિદ્દસુનો.

    477. ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipāka’nti. Taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānanto taṃ na sevati, taṃ parivajjeti. Tassa taṃ asevato, taṃ parivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍhanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ viddasuno.

    ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાક’ન્તિ. તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનન્તો તં ન સેવતિ, તં પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં અસેવતો, તં પરિવજ્જયતો , અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં વિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipāka’nti. Taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānanto taṃ na sevati, taṃ parivajjeti. Tassa taṃ asevato, taṃ parivajjayato , aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍhanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ viddasuno.

    ‘‘તત્ર , ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાક’ન્તિ. તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનન્તો તં સેવતિ, તં ન પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં સેવતો, તં અપરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં વિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra , bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipāka’nti. Taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānanto taṃ sevati, taṃ na parivajjeti. Tassa taṃ sevato, taṃ aparivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍhanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ viddasuno.

    ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનાતિ – ‘ઇદં ખો ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાક’ન્તિ. તં વિદ્વા વિજ્જાગતો યથાભૂતં પજાનન્તો તં સેવતિ, તં ન પરિવજ્જેતિ. તસ્સ તં સેવતો, તં અપરિવજ્જયતો, અનિટ્ઠા અકન્તા અમનાપા ધમ્મા પરિહાયન્તિ, ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા ધમ્મા અભિવડ્ઢન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં વિદ્દસુનો.

    ‘‘Tatra, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānāti – ‘idaṃ kho dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipāka’nti. Taṃ vidvā vijjāgato yathābhūtaṃ pajānanto taṃ sevati, taṃ na parivajjeti. Tassa taṃ sevato, taṃ aparivajjayato, aniṭṭhā akantā amanāpā dhammā parihāyanti, iṭṭhā kantā manāpā dhammā abhivaḍḍhanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ viddasuno.

    ૪૭૮. ‘‘કતમઞ્ચ , ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન પાણાતિપાતી હોતિ, પાણાતિપાતપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન અદિન્નાદાયી હોતિ, અદિન્નાદાનપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન કામેસુ મિચ્છાચારી હોતિ, કામેસુ મિચ્છાચારપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન મુસાવાદી હોતિ, મુસાવાદપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન પિસુણવાચો હોતિ, પિસુણવાચાપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન ફરુસવાચો હોતિ, ફરુસવાચાપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન સમ્ફપ્પલાપી હોતિ, સમ્ફપ્પલાપપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન અભિજ્ઝાલુ હોતિ, અભિજ્ઝાપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન બ્યાપન્નચિત્તો હોતિ, બ્યાપાદપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન મિચ્છાદિટ્ઠિ હોતિ, મિચ્છાદિટ્ઠિપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં.

    478. ‘‘Katamañca , bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pāṇātipātī hoti, pāṇātipātapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena adinnādāyī hoti, adinnādānapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena kāmesu micchācārī hoti, kāmesu micchācārapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena musāvādī hoti, musāvādapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pisuṇavāco hoti, pisuṇavācāpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pharusavāco hoti, pharusavācāpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena samphappalāpī hoti, samphappalāpapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena abhijjhālu hoti, abhijjhāpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena byāpannacitto hoti, byāpādapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena micchādiṭṭhi hoti, micchādiṭṭhipaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ.

    ૪૭૯. ‘‘કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન પાણાતિપાતી હોતિ, પાણાતિપાતપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન અદિન્નાદાયી હોતિ, અદિન્નાદાનપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન કામેસુમિચ્છાચારી હોતિ, કામેસુમિચ્છાચારપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન મુસાવાદી હોતિ, મુસાવાદપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન પિસુણવાચો હોતિ, પિસુણવાચાપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન ફરુસવાચો હોતિ, ફરુસવાચાપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન સમ્ફપ્પલાપી હોતિ, સમ્ફપ્પલાપપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન અભિજ્ઝાલુ હોતિ, અભિજ્ઝાપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન બ્યાપન્નચિત્તો હોતિ, બ્યાપાદપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન મિચ્છાદિટ્ઠિ હોતિ, મિચ્છાદિટ્ઠિપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં.

    479. ‘‘Katamañca, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco sahāpi sukhena sahāpi somanassena pāṇātipātī hoti, pāṇātipātapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena adinnādāyī hoti, adinnādānapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena kāmesumicchācārī hoti, kāmesumicchācārapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena musāvādī hoti, musāvādapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena pisuṇavāco hoti, pisuṇavācāpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena pharusavāco hoti, pharusavācāpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena samphappalāpī hoti, samphappalāpapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena abhijjhālu hoti, abhijjhāpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena byāpannacitto hoti, byāpādapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena micchādiṭṭhi hoti, micchādiṭṭhipaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ.

    ૪૮૦. ‘‘કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ, પાણાતિપાતા વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન અદિન્નાદાના પટિવિરતો હોતિ, અદિન્નાદાના વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો હોતિ, કામેસુમિચ્છાચારા વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન મુસાવાદા પટિવિરતો હોતિ, મુસાવાદા વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન પિસુણાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ , પિસુણાય વાચાય વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન ફરુસાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ, ફરુસાય વાચાય વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતો હોતિ, સમ્ફપ્પલાપા વેરમણીપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન અનભિજ્ઝાલુ હોતિ, અનભિજ્ઝાપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન અબ્યાપન્નચિત્તો હોતિ, અબ્યાપાદપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેન સમ્માદિટ્ઠિ હોતિ, સમ્માદિટ્ઠિપચ્ચયા ચ દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં.

    480. ‘‘Katamañca, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pāṇātipātā paṭivirato hoti, pāṇātipātā veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti ; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena adinnādānā paṭivirato hoti, adinnādānā veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena kāmesumicchācārā paṭivirato hoti, kāmesumicchācārā veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena musāvādā paṭivirato hoti, musāvādā veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti , pisuṇāya vācāya veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti ; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena pharusāya vācāya paṭivirato hoti, pharusāya vācāya veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena samphappalāpā paṭivirato hoti, samphappalāpā veramaṇīpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena anabhijjhālu hoti, anabhijjhāpaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena abyāpannacitto hoti, abyāpādapaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi dukkhena sahāpi domanassena sammādiṭṭhi hoti, sammādiṭṭhipaccayā ca dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ.

    ૪૮૧. ‘‘કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ, પાણાતિપાતા વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન અદિન્નાદાના પટિવિરતો હોતિ, અદિન્નાદાના વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો હોતિ, કામેસુમિચ્છાચારા વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન મુસાવાદા પટિવિરતો હોતિ, મુસાવાદા વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન પિસુણાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ, પિસુણાય વાચાય વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન ફરુસાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ, ફરુસાય વાચાય વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતો હોતિ, સમ્ફપ્પલાપા વેરમણીપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન અનભિજ્ઝાલુ હોતિ, અનભિજ્ઝાપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન અબ્યાપન્નચિત્તો હોતિ, અબ્યાપાદપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ; સહાપિ સુખેન સહાપિ સોમનસ્સેન સમ્માદિટ્ઠિ હોતિ, સમ્માદિટ્ઠિપચ્ચયા ચ સુખં સોમનસ્સં પટિસંવેદેતિ. સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. ઇદં, વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ ધમ્મસમાદાનાનિ.

    481. ‘‘Katamañca, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ? Idha, bhikkhave, ekacco sahāpi sukhena sahāpi somanassena pāṇātipātā paṭivirato hoti, pāṇātipātā veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena adinnādānā paṭivirato hoti, adinnādānā veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena kāmesumicchācārā paṭivirato hoti, kāmesumicchācārā veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena musāvādā paṭivirato hoti, musāvādā veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti, pisuṇāya vācāya veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena pharusāya vācāya paṭivirato hoti, pharusāya vācāya veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena samphappalāpā paṭivirato hoti, samphappalāpā veramaṇīpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena anabhijjhālu hoti, anabhijjhāpaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena abyāpannacitto hoti, abyāpādapaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti; sahāpi sukhena sahāpi somanassena sammādiṭṭhi hoti, sammādiṭṭhipaccayā ca sukhaṃ somanassaṃ paṭisaṃvedeti. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Idaṃ, vuccati, bhikkhave, dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ. Imāni kho, bhikkhave, cattāri dhammasamādānāni.

    ૪૮૨. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, તિત્તકાલાબુ વિસેન સંસટ્ઠો. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય જીવિતુકામો અમરિતુકામો સુખકામો દુક્ખપ્પટિકૂલો. તમેનં એવં વદેય્યું – ‘અમ્ભો પુરિસ, અયં તિત્તકાલાબુ વિસેન સંસટ્ઠો, સચે આકઙ્ખસિ પિવ 3. તસ્સ તે પિવતો 4 ચેવ નચ્છાદેસ્સતિ વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા 5 ચ પન મરણં વા નિગચ્છસિ મરણમત્તં વા દુક્ખ’ન્તિ. સો તં અપ્પટિસઙ્ખાય પિવેય્ય, નપ્પટિનિસ્સજ્જેય્ય. તસ્સ તં પિવતો ચેવ નચ્છાદેય્ય વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન મરણં વા નિગચ્છેય્ય મરણમત્તં વા દુક્ખં. તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ધમ્મસમાદાનં વદામિ, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ દુક્ખવિપાકં.

    482. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, tittakālābu visena saṃsaṭṭho. Atha puriso āgaccheyya jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhappaṭikūlo. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ambho purisa, ayaṃ tittakālābu visena saṃsaṭṭho, sace ākaṅkhasi piva 6. Tassa te pivato 7 ceva nacchādessati vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā 8 ca pana maraṇaṃ vā nigacchasi maraṇamattaṃ vā dukkha’nti. So taṃ appaṭisaṅkhāya piveyya, nappaṭinissajjeyya. Tassa taṃ pivato ceva nacchādeyya vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana maraṇaṃ vā nigaccheyya maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ. Tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ dhammasamādānaṃ vadāmi, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhañceva āyatiñca dukkhavipākaṃ.

    ૪૮૩. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, આપાનીયકંસો વણ્ણસમ્પન્નો ગન્ધસમ્પન્નો રસસમ્પન્નો. સો ચ ખો વિસેન સંસટ્ઠો. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય જીવિતુકામો અમરિતુકામો સુખકામો દુક્ખપ્પટિકૂલો. તમેનં એવં વદેય્યું – ‘અમ્ભો પુરિસ, અયં આપાનીયકંસો વણ્ણસમ્પન્નો ગન્ધસમ્પન્નો રસસમ્પન્નો. સો ચ ખો વિસેન સંસટ્ઠો, સચે આકઙ્ખસિ પિવ. તસ્સ તે પિવતોહિ 9 ખો છાદેસ્સતિ વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન મરણં વા નિગચ્છસિ મરણમત્તં વા દુક્ખ’ન્તિ. સો તં અપ્પટિસઙ્ખાય પિવેય્ય, નપ્પટિનિસ્સજ્જેય્ય. તસ્સ તં પિવતોહિ ખો છાદેય્ય વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન મરણં વા નિગચ્છેય્ય મરણમત્તં વા દુક્ખં. તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ધમ્મસમાદાનં વદામિ, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખં આયતિં દુક્ખવિપાકં.

    483. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, āpānīyakaṃso vaṇṇasampanno gandhasampanno rasasampanno. So ca kho visena saṃsaṭṭho. Atha puriso āgaccheyya jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhappaṭikūlo. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ambho purisa, ayaṃ āpānīyakaṃso vaṇṇasampanno gandhasampanno rasasampanno. So ca kho visena saṃsaṭṭho, sace ākaṅkhasi piva. Tassa te pivatohi 10 kho chādessati vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana maraṇaṃ vā nigacchasi maraṇamattaṃ vā dukkha’nti. So taṃ appaṭisaṅkhāya piveyya, nappaṭinissajjeyya. Tassa taṃ pivatohi kho chādeyya vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana maraṇaṃ vā nigaccheyya maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ. Tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ dhammasamādānaṃ vadāmi, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhaṃ āyatiṃ dukkhavipākaṃ.

    ૪૮૪. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, પૂતિમુત્તં નાનાભેસજ્જેહિ સંસટ્ઠં. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય પણ્ડુકરોગી. તમેનં એવં વદેય્યું – ‘અમ્ભો પુરિસ, ઇદં પૂતિમુત્તં નાનાભેસજ્જેહિ સંસટ્ઠં, સચે આકઙ્ખસિ પિવ. તસ્સ તે પિવતોહિ ખો નચ્છાદેસ્સતિ વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન સુખી ભવિસ્સસી’તિ. સો તં પટિસઙ્ખાય પિવેય્ય, નપ્પટિનિસ્સજ્જેય્ય. તસ્સ તં પિવતોહિ ખો નચ્છાદેય્ય વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન સુખી અસ્સ. તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ધમ્મસમાદાનં વદામિ, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નદુક્ખં આયતિં સુખવિપાકં.

    484. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, pūtimuttaṃ nānābhesajjehi saṃsaṭṭhaṃ. Atha puriso āgaccheyya paṇḍukarogī. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ambho purisa, idaṃ pūtimuttaṃ nānābhesajjehi saṃsaṭṭhaṃ, sace ākaṅkhasi piva. Tassa te pivatohi kho nacchādessati vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana sukhī bhavissasī’ti. So taṃ paṭisaṅkhāya piveyya, nappaṭinissajjeyya. Tassa taṃ pivatohi kho nacchādeyya vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana sukhī assa. Tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ dhammasamādānaṃ vadāmi, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannadukkhaṃ āyatiṃ sukhavipākaṃ.

    ૪૮૫. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, દધિ ચ મધુ ચ સપ્પિ ચ ફાણિતઞ્ચ એકજ્ઝં સંસટ્ઠં. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય લોહિતપક્ખન્દિકો. તમેનં એવં વદેય્યું – ‘અમ્ભો પુરિસ, ઇદં દધિં ચ મધું ચ સપ્પિં ચ ફાણિતઞ્ચ એકજ્ઝં સંસટ્ઠં, સચે આકઙ્ખસિ પિવ. તસ્સ તે પિવતો ચેવ છાદેસ્સતિ વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન સુખી ભવિસ્સસી’તિ. સો તં પટિસઙ્ખાય પિવેય્ય, નપ્પટિનિસ્સજ્જેય્ય. તસ્સ તં પિવતો ચેવ છાદેય્ય વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ, પિવિત્વા ચ પન સુખી અસ્સ. તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ધમ્મસમાદાનં વદામિ, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં.

    485. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, dadhi ca madhu ca sappi ca phāṇitañca ekajjhaṃ saṃsaṭṭhaṃ. Atha puriso āgaccheyya lohitapakkhandiko. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ambho purisa, idaṃ dadhiṃ ca madhuṃ ca sappiṃ ca phāṇitañca ekajjhaṃ saṃsaṭṭhaṃ, sace ākaṅkhasi piva. Tassa te pivato ceva chādessati vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana sukhī bhavissasī’ti. So taṃ paṭisaṅkhāya piveyya, nappaṭinissajjeyya. Tassa taṃ pivato ceva chādeyya vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi, pivitvā ca pana sukhī assa. Tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ dhammasamādānaṃ vadāmi, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ.

    ૪૮૬. ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, વસ્સાનં પચ્છિમે માસે સરદસમયે વિદ્ધે વિગતવલાહકે દેવે આદિચ્ચો નભં અબ્ભુસ્સક્કમાનો સબ્બં આકાસગતં તમગતં અભિવિહચ્ચ ભાસતે ચ તપતે ચ વિરોચતે ચ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, યમિદં ધમ્મસમાદાનં પચ્ચુપ્પન્નસુખઞ્ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકં તદઞ્ઞે પુથુસમણબ્રાહ્મણપરપ્પવાદે અભિવિહચ્ચ ભાસતે ચ તપતે ચ વિરોચતે ચા’’તિ.

    486. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, vassānaṃ pacchime māse saradasamaye viddhe vigatavalāhake deve ādicco nabhaṃ abbhussakkamāno sabbaṃ ākāsagataṃ tamagataṃ abhivihacca bhāsate ca tapate ca virocate ca; evameva kho, bhikkhave, yamidaṃ dhammasamādānaṃ paccuppannasukhañceva āyatiñca sukhavipākaṃ tadaññe puthusamaṇabrāhmaṇaparappavāde abhivihacca bhāsate ca tapate ca virocate cā’’ti.

    ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.

    Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.

    મહાધમ્મસમાદાનસુત્તં નિટ્ઠિતં છટ્ઠં.

    Mahādhammasamādānasuttaṃ niṭṭhitaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. યદિદં (સી॰)
    2. yadidaṃ (sī.)
    3. પિપ (સી॰ પી॰)
    4. પિપતો (સી॰ પી॰)
    5. પીત્વા (સી॰)
    6. pipa (sī. pī.)
    7. pipato (sī. pī.)
    8. pītvā (sī.)
    9. પિવતોપિ (ક॰)
    10. pivatopi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. મહાધમ્મસમાદાનસુત્તવણ્ણના • 6. Mahādhammasamādānasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૬. મહાધમ્મસમાદાનસુત્તવણ્ણના • 6. Mahādhammasamādānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact