Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. મહાગોવિન્દસુત્તવણ્ણના

    6. Mahāgovindasuttavaṇṇanā

    ૨૯૩. એવં મે સુતન્તિ મહાગોવિન્દસુત્તં. તત્રાયમનુત્તાનપદવણ્ણના – પઞ્ચસિખોતિ પઞ્ચચૂળો પઞ્ચકુણ્ડલિકો. સો કિર મનુસ્સપથે પુઞ્ઞકમ્મકરણકાલે દહરો પઞ્ચચૂળકદારકકાલે વચ્છપાલકજેટ્ઠકો હુત્વા અઞ્ઞેપિ દારકે ગહેત્વા બહિગામે ચતુમગ્ગટ્ઠાનેસુ સાલં કરોન્તો પોક્ખરણિં ખણન્તો સેતું બન્ધન્તો વિસમં મગ્ગં સમં કરોન્તો યાનાનં અક્ખપટિઘાતનરુક્ખે હરન્તોતિ એવરૂપાનિ પુઞ્ઞાનિ કરોન્તો વિચરિત્વા દહરોવ કાલમકાસિ. તસ્સ સો અત્તભાવો ઇટ્ઠો કન્તો મનાપો અહોસિ. સો કાલં કત્વા ચાતુમહારાજિકદેવલોકે નવુતિવસ્સસતસહસ્સપ્પમાણં આયું ગહેત્વા નિબ્બત્તિ. તસ્સ તિગાવુતપ્પમાણો સુવણ્ણક્ખન્ધસદિસો અત્તભાવો અહોસિ. સો સકટસહસ્સમત્તં આભરણં પસાધેત્વા નવકુમ્ભમત્તે ગન્ધે વિલિમ્પિત્વા દિબ્બરત્તવત્થધરો રત્તસુવણ્ણકણ્ણિકં પિળન્ધિત્વા પઞ્ચહિ કુણ્ડલકેહિ પિટ્ઠિયં વત્તમાનેહિ પઞ્ચચૂળકદારકપરિહારેનેવ વિચરતિ. તેનેતં ‘‘પઞ્ચસિખો’’ ત્વેવ સઞ્જાનન્તિ.

    293.Evaṃme sutanti mahāgovindasuttaṃ. Tatrāyamanuttānapadavaṇṇanā – pañcasikhoti pañcacūḷo pañcakuṇḍaliko. So kira manussapathe puññakammakaraṇakāle daharo pañcacūḷakadārakakāle vacchapālakajeṭṭhako hutvā aññepi dārake gahetvā bahigāme catumaggaṭṭhānesu sālaṃ karonto pokkharaṇiṃ khaṇanto setuṃ bandhanto visamaṃ maggaṃ samaṃ karonto yānānaṃ akkhapaṭighātanarukkhe harantoti evarūpāni puññāni karonto vicaritvā daharova kālamakāsi. Tassa so attabhāvo iṭṭho kanto manāpo ahosi. So kālaṃ katvā cātumahārājikadevaloke navutivassasatasahassappamāṇaṃ āyuṃ gahetvā nibbatti. Tassa tigāvutappamāṇo suvaṇṇakkhandhasadiso attabhāvo ahosi. So sakaṭasahassamattaṃ ābharaṇaṃ pasādhetvā navakumbhamatte gandhe vilimpitvā dibbarattavatthadharo rattasuvaṇṇakaṇṇikaṃ piḷandhitvā pañcahi kuṇḍalakehi piṭṭhiyaṃ vattamānehi pañcacūḷakadārakaparihāreneva vicarati. Tenetaṃ ‘‘pañcasikho’’ tveva sañjānanti.

    અભિક્કન્તાય રત્તિયાતિ અભિક્કન્તાય ખીણાય રત્તિયા, એકકોટ્ઠાસં અતીતાયાતિ અત્થો. અભિક્કન્તવણ્ણોતિ અતિઇટ્ઠકન્તમનાપવણ્ણો. પકતિયાપિ હેસ કન્તવણ્ણો, અલઙ્કરિત્વા આગતત્તા પન અભિક્કન્તવણ્ણો અહોસિ. કેવલકપ્પન્તિ અનવસેસં સમન્તતો. અનવસેસત્થો એત્થ કેવલસદ્દો. કેવલપરિપુણ્ણન્તિ એત્થ વિય. સમન્તતો અત્થો કપ્પસદ્દો, કેવલકપ્પં જેતવનન્તિઆદીસુ વિય. ઓભાસેત્વાતિ આભાય ફરિત્વા, ચન્દિમા વિય સૂરિયો વિય ચ એકોભાસં એકપજ્જોતં કરિત્વાતિ અત્થો.

    Abhikkantāya rattiyāti abhikkantāya khīṇāya rattiyā, ekakoṭṭhāsaṃ atītāyāti attho. Abhikkantavaṇṇoti atiiṭṭhakantamanāpavaṇṇo. Pakatiyāpi hesa kantavaṇṇo, alaṅkaritvā āgatattā pana abhikkantavaṇṇo ahosi. Kevalakappanti anavasesaṃ samantato. Anavasesattho ettha kevalasaddo. Kevalaparipuṇṇanti ettha viya. Samantato attho kappasaddo, kevalakappaṃ jetavanantiādīsu viya. Obhāsetvāti ābhāya pharitvā, candimā viya sūriyo viya ca ekobhāsaṃ ekapajjotaṃ karitvāti attho.

    દેવસભાવણ્ણના

    Devasabhāvaṇṇanā

    ૨૯૪. સુધમ્માયં સભાયન્તિ સુધમ્માય નામ ઇત્થિયા રતનમત્તકણ્ણિકરુક્ખનિસ્સન્દેન નિબ્બત્તસભાયં . તસ્સા કિર ફલિકમયા ભૂમિ, મણિમયા આણિયો , સુવણ્ણમયા થમ્ભા, રજતમયા થમ્ભઘટિકા ચ સઙ્ઘાતા ચ, પવાળમયાનિ વાળરૂપાનિ, સત્તરતનમયા ગોપાનસિયો ચ પક્ખપાસકા ચ મુખવટ્ટિ ચ, ઇન્દનીલઇટ્ઠકાહિ છદનં, સોવણ્ણમયં છદનપીઠં, રજતમયા થૂપિકા, આયામતો ચ વિત્થારતો ચ તીણિ યોજનસતાનિ, પરિક્ખેપતો નવયોજનસતાનિ, ઉબ્બેધતો પઞ્ચયોજનસતાનિ, એવરૂપાયં સુધમ્માયં સભાયં.

    294.Sudhammāyaṃ sabhāyanti sudhammāya nāma itthiyā ratanamattakaṇṇikarukkhanissandena nibbattasabhāyaṃ . Tassā kira phalikamayā bhūmi, maṇimayā āṇiyo , suvaṇṇamayā thambhā, rajatamayā thambhaghaṭikā ca saṅghātā ca, pavāḷamayāni vāḷarūpāni, sattaratanamayā gopānasiyo ca pakkhapāsakā ca mukhavaṭṭi ca, indanīlaiṭṭhakāhi chadanaṃ, sovaṇṇamayaṃ chadanapīṭhaṃ, rajatamayā thūpikā, āyāmato ca vitthārato ca tīṇi yojanasatāni, parikkhepato navayojanasatāni, ubbedhato pañcayojanasatāni, evarūpāyaṃ sudhammāyaṃ sabhāyaṃ.

    ધતરટ્ઠોતિઆદીસુ ધતરટ્ઠો ગન્ધબ્બરાજા ગન્ધબ્બદેવતાનં કોટિસતસહસ્સેન પરિવુતો કોટિસતસહસ્સસુવણ્ણમયાનિ ફલકાનિ ચ સુવણ્ણસત્તિયો ચ ગાહાપેત્વા પુરત્થિમાય દિસાય પચ્છિમાભિમુખો દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતા પુરતો કત્વા નિસિન્નો.

    Dhataraṭṭhotiādīsu dhataraṭṭho gandhabbarājā gandhabbadevatānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassasuvaṇṇamayāni phalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā puratthimāya disāya pacchimābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.

    વિરૂળ્હકો કુમ્ભણ્ડરાજા કુમ્ભણ્ડદેવતાનં કોટિસતસહસ્સેન પરિવુતો કોટિસતસહસ્સરજતમયાનિ ફલકાનિ ચ સુવણ્ણસત્તિયો ચ ગાહાપેત્વા દક્ખિણાય દિસાય ઉત્તરાભિમુખો દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતા પુરતો કત્વા નિસિન્નો.

    Virūḷhako kumbhaṇḍarājā kumbhaṇḍadevatānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassarajatamayāni phalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā dakkhiṇāya disāya uttarābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.

    વિરૂપક્ખો નાગરાજા નાગાનં કોટિસતસહસ્સેન પરિવુતો કોટિસતસહસ્સમણિમયાનિ મહાફલકાનિ ચ સુવણ્ણસત્તિયો ચ ગાહાપેત્વા પચ્છિમાય દિસાય પુરત્થિમાભિમુખો દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતા પુરતો કત્વા નિસિન્નો.

    Virūpakkho nāgarājā nāgānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassamaṇimayāni mahāphalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā pacchimāya disāya puratthimābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.

    વેસ્સવણો યક્ખરાજા યક્ખાનં કોટિસતસહસ્સેન પરિવુતો કોટિસતસહસ્સપવાળમયાનિ મહાફલકાનિ ચ સુવણ્ણસત્તિયો ચ ગાહાપેત્વા ઉત્તરાય દિસાય દક્ખિણાભિમુખો દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતા પુરતો કત્વા નિસિન્નોતિ વેદિતબ્બો.

    Vessavaṇo yakkharājā yakkhānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassapavāḷamayāni mahāphalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā uttarāya disāya dakkhiṇābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinnoti veditabbo.

    અથ પચ્છા અમ્હાકં આસનં હોતીતિ તેસં પચ્છતો અમ્હાકં નિસીદિતું ઓકાસો પાપુણાતિ. તતો પરં પવિસિતું વા પસ્સિતું વા ન લભામ. સન્નિપાતકારણં પનેત્થ પુબ્બે વુત્તં ચતુબ્બિધમેવ. તેસુ વસ્સૂપનાયિકસઙ્ગહો વિત્થારિતો. યથા પન વસ્સૂપનાયિકાય, એવં મહાપવારણાયપિ પુણ્ણમદિવસે સન્નિપતિત્વા ‘‘અજ્જ કત્થ ગન્ત્વા કસ્સ સન્તિકે પવારેસ્સામા’’તિ મન્તેન્તિ. તત્થ સક્કો દેવાનમિન્દો યેભુય્યેન પિયઙ્ગુદીપમહાવિહારસ્મિંયેવ પવારેતિ. સેસા દેવતા પારિચ્છત્તકાદીનિ દિબ્બપુપ્ફાનિ ચેવ દિબ્બચન્દનચુણ્ણાનિ ચ ગહેત્વા અત્તનો અત્તનો મનાપટ્ઠાનમેવ ગન્ત્વા પવારેન્તિ. એવં પવારણસઙ્ગહત્થાય સન્નિપતન્તિ .

    Atha pacchā amhākaṃ āsanaṃ hotīti tesaṃ pacchato amhākaṃ nisīdituṃ okāso pāpuṇāti. Tato paraṃ pavisituṃ vā passituṃ vā na labhāma. Sannipātakāraṇaṃ panettha pubbe vuttaṃ catubbidhameva. Tesu vassūpanāyikasaṅgaho vitthārito. Yathā pana vassūpanāyikāya, evaṃ mahāpavāraṇāyapi puṇṇamadivase sannipatitvā ‘‘ajja kattha gantvā kassa santike pavāressāmā’’ti mantenti. Tattha sakko devānamindo yebhuyyena piyaṅgudīpamahāvihārasmiṃyeva pavāreti. Sesā devatā pāricchattakādīni dibbapupphāni ceva dibbacandanacuṇṇāni ca gahetvā attano attano manāpaṭṭhānameva gantvā pavārenti. Evaṃ pavāraṇasaṅgahatthāya sannipatanti .

    દેવલોકે પન આસાવતી નામ લતા અત્થિ. સા પુપ્ફિસ્સતીતિ દેવા વસ્સસહસ્સં ઉપટ્ઠાનં ગચ્છન્તિ. પારિચ્છત્તકે પુપ્ફમાને એકવસ્સં ઉપટ્ઠાનં ગચ્છન્તિ. તે તસ્સ પણ્ડુપલાસાદિભાવતો પટ્ઠાય અત્તમના હોન્તિ. યથાહ –

    Devaloke pana āsāvatī nāma latā atthi. Sā pupphissatīti devā vassasahassaṃ upaṭṭhānaṃ gacchanti. Pāricchattake pupphamāne ekavassaṃ upaṭṭhānaṃ gacchanti. Te tassa paṇḍupalāsādibhāvato paṭṭhāya attamanā honti. Yathāha –

    ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે દેવાનં તાવતિંસાનં પારિચ્છત્તકો કોવિળારો પણ્ડુપલાસો હોતિ, અત્તમના, ભિક્ખવે, દેવા તાવતિંસા તસ્મિં સમયે હોન્તિ – ‘પણ્ડુપલાસો ખો દાનિ પારિચ્છત્તકો કોવિળારો, ન ચિરસ્સેવ પન્નપલાસો ભવિસ્સતી’તિ. યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે દેવાનં તાવતિંસાનં પારિચ્છત્તકો કોવિળારો પન્નપલાસો હોતિ, ખારકજાતો હોતિ, જાલકજાતો હોતિ, કુટુમલકજાતો હોતિ, કોરકજાતો હોતિ. અત્તમના, ભિક્ખવે, દેવા તાવતિંસા તસ્મિં સમયે હોન્તિ – ‘કોરકજાતો દાનિ પારિચ્છત્તકો કોવિળારો ન ચિરસ્સેવ સબ્બપાલિફુલ્લો ભવિસ્સતી’તિ (અ॰ નિ॰ ૭.૬૯).

    ‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye devānaṃ tāvatiṃsānaṃ pāricchattako koviḷāro paṇḍupalāso hoti, attamanā, bhikkhave, devā tāvatiṃsā tasmiṃ samaye honti – ‘paṇḍupalāso kho dāni pāricchattako koviḷāro, na cirasseva pannapalāso bhavissatī’ti. Yasmiṃ, bhikkhave, samaye devānaṃ tāvatiṃsānaṃ pāricchattako koviḷāro pannapalāso hoti, khārakajāto hoti, jālakajāto hoti, kuṭumalakajāto hoti, korakajāto hoti. Attamanā, bhikkhave, devā tāvatiṃsā tasmiṃ samaye honti – ‘korakajāto dāni pāricchattako koviḷāro na cirasseva sabbapāliphullo bhavissatī’ti (a. ni. 7.69).

    સબ્બપાલિફુલ્લસ્સ ખો પન, ભિક્ખવે, પારિચ્છત્તકસ્સ કોવિળારસ્સ સમન્તા પઞ્ઞાસ યોજનાનિ આભાય ફુટં હોતિ, અનુવાતં યોજનસતં ગન્ધો ગચ્છતિ. અયમાનુભાવો પારિચ્છત્તકસ્સ કોવિળારસ્સા’’તિ.

    Sabbapāliphullassa kho pana, bhikkhave, pāricchattakassa koviḷārassa samantā paññāsa yojanāni ābhāya phuṭaṃ hoti, anuvātaṃ yojanasataṃ gandho gacchati. Ayamānubhāvo pāricchattakassa koviḷārassā’’ti.

    પુપ્ફિતે પારિચ્છત્તકે આરોહણકિચ્ચં વા અઙ્કુસકં ગહેત્વા નમનકિચ્ચં વા પુપ્ફાહરણત્થં ચઙ્કોટકકિચ્ચં વા નત્થિ, કન્તનકવાતો ઉટ્ઠહિત્વા પુપ્ફાનિ વણ્ટતો કન્તતિ, સમ્પટિચ્છનકવાતો સમ્પટિચ્છતિ, પવેસનકવાતો સુધમ્મં દેવસભં પવેસેતિ, સમ્મજ્જનકવાતો પુરાણપુપ્ફાનિ નીહરતિ, સન્થરણકવાતો પત્તકણ્ણિકકેસરાનિ નચ્ચન્તો સન્થરતિ, મજ્ઝટ્ઠાને ધમ્માસનં હોતિ. યોજનપ્પમાણો રતનપલ્લઙ્કો ઉપરિ તિયોજનેન સેતચ્છત્તેન ધારયમાનેન, તદનન્તરં સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો આસનં અત્થરિયતિ. તતો તેત્તિંસાય દેવપુત્તાનં, તતો અઞ્ઞાસં મહેસક્ખદેવતાનં. અઞ્ઞતરદેવતાનં પન પુપ્ફકણ્ણિકાવ આસનં હોતિ.

    Pupphite pāricchattake ārohaṇakiccaṃ vā aṅkusakaṃ gahetvā namanakiccaṃ vā pupphāharaṇatthaṃ caṅkoṭakakiccaṃ vā natthi, kantanakavāto uṭṭhahitvā pupphāni vaṇṭato kantati, sampaṭicchanakavāto sampaṭicchati, pavesanakavāto sudhammaṃ devasabhaṃ paveseti, sammajjanakavāto purāṇapupphāni nīharati, santharaṇakavāto pattakaṇṇikakesarāni naccanto santharati, majjhaṭṭhāne dhammāsanaṃ hoti. Yojanappamāṇo ratanapallaṅko upari tiyojanena setacchattena dhārayamānena, tadanantaraṃ sakkassa devarañño āsanaṃ atthariyati. Tato tettiṃsāya devaputtānaṃ, tato aññāsaṃ mahesakkhadevatānaṃ. Aññataradevatānaṃ pana pupphakaṇṇikāva āsanaṃ hoti.

    દેવા દેવસભં પવિસિત્વા નિસીદન્તિ. તતો પુપ્ફેહિ રેણુવટ્ટિ ઉગ્ગન્ત્વા ઉપરિ કણ્ણિકં આહચ્ચ નિપતમાના દેવતાનં તિગાવુતપ્પમાણં અત્તભાવં લાખારસપરિકમ્મસજ્જિતં વિય કરોતિ. તેસં સા કીળા ચતૂહિ માસેહિ પરિયોસાનં ગચ્છતિ. એવં પારિચ્છત્તકકીળાનુભવનત્થાય સન્નિપતન્તિ.

    Devā devasabhaṃ pavisitvā nisīdanti. Tato pupphehi reṇuvaṭṭi uggantvā upari kaṇṇikaṃ āhacca nipatamānā devatānaṃ tigāvutappamāṇaṃ attabhāvaṃ lākhārasaparikammasajjitaṃ viya karoti. Tesaṃ sā kīḷā catūhi māsehi pariyosānaṃ gacchati. Evaṃ pāricchattakakīḷānubhavanatthāya sannipatanti.

    માસસ્સ પન અટ્ઠદિવસે દેવલોકે મહાધમ્મસવનં ઘુસતિ. તત્થ સુધમ્માયં દેવસભાયં સનઙ્કુમારો વા મહાબ્રહ્મા, સક્કો વા દેવાનમિન્દો, ધમ્મકથિકભિક્ખુ વા, અઞ્ઞતરો વા ધમ્મકથિકો દેવપુત્તો ધમ્મકથં કથેતિ. અટ્ઠમિયં પક્ખસ્સ ચતુન્નં મહારાજાનં અમચ્ચા, ચાતુદ્દસિયં પુત્તા, પન્નરસે સયં ચત્તારો મહારાજાનો નિક્ખમિત્વા સુવણ્ણપટ્ટઞ્ચ જાતિહિઙ્ગુલકઞ્ચ ગણ્હિત્વા ગામનિગમરાજધાનિયો અનુવિચરન્તિ. તે – ‘‘અસુકા નામ ઇત્થી વા પુરિસો વા બુદ્ધં સરણં ગતો, ધમ્મં સરણં ગતો. સઙ્ઘં સરણં ગતો. પઞ્ચસીલાનિ રક્ખતિ. માસસ્સ અટ્ઠ ઉપોસથે કરોતિ. માતુઉપટ્ઠાનં પૂરેતિ. પિતુઉપટ્ઠાનં પૂરેતિ. અસુકટ્ઠાને ઉપ્પલહત્થકસતેન પુપ્ફકુમ્ભેન પૂજા કતા. દીપસહસ્સં આરોપિતં. અકાલધમ્મસવનં કારિતં. છત્તવેદિકા પુટવેદિકા કુચ્છિવેદિકા સીહાસનં સીહસોપાનં કારિતં. તીણિ સુચરિતાનિ પૂરેતિ. દસકુસલકમ્મપથે સમાદાય વત્તતી’’તિ સુવણ્ણપટ્ટે જાતિહિઙ્ગુલકેન લિખિત્વા આહરિત્વા પઞ્ચસિખસ્સ હત્થે દેન્તિ. પઞ્ચસિખો માતલિસ્સ હત્થે દેતિ. માતલિ સઙ્ગાહકો સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો દેતિ.

    Māsassa pana aṭṭhadivase devaloke mahādhammasavanaṃ ghusati. Tattha sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ sanaṅkumāro vā mahābrahmā, sakko vā devānamindo, dhammakathikabhikkhu vā, aññataro vā dhammakathiko devaputto dhammakathaṃ katheti. Aṭṭhamiyaṃ pakkhassa catunnaṃ mahārājānaṃ amaccā, cātuddasiyaṃ puttā, pannarase sayaṃ cattāro mahārājāno nikkhamitvā suvaṇṇapaṭṭañca jātihiṅgulakañca gaṇhitvā gāmanigamarājadhāniyo anuvicaranti. Te – ‘‘asukā nāma itthī vā puriso vā buddhaṃ saraṇaṃ gato, dhammaṃ saraṇaṃ gato. Saṅghaṃ saraṇaṃ gato. Pañcasīlāni rakkhati. Māsassa aṭṭha uposathe karoti. Mātuupaṭṭhānaṃ pūreti. Pituupaṭṭhānaṃ pūreti. Asukaṭṭhāne uppalahatthakasatena pupphakumbhena pūjā katā. Dīpasahassaṃ āropitaṃ. Akāladhammasavanaṃ kāritaṃ. Chattavedikā puṭavedikā kucchivedikā sīhāsanaṃ sīhasopānaṃ kāritaṃ. Tīṇi sucaritāni pūreti. Dasakusalakammapathe samādāya vattatī’’ti suvaṇṇapaṭṭe jātihiṅgulakena likhitvā āharitvā pañcasikhassa hatthe denti. Pañcasikho mātalissa hatthe deti. Mātali saṅgāhako sakkassa devarañño deti.

    યદા પુઞ્ઞકમ્મકારકા બહૂ ન હોન્તિ, પોત્થકો ખુદ્દકો હોતિ, તં દિસ્વાવ દેવા – ‘‘પમત્તો, વત ભો મહાજનો વિહરતિ, ચત્તારો અપાયા પરિપૂરિસ્સન્તિ, છ દેવલોકા તુચ્છા ભવિસ્સન્તી’’તિ અનત્તમના હોન્તિ. સચે પન પોત્થકો મહા હોતિ, તં દિસ્વાવ દેવા – ‘‘અપ્પમત્તો, વત ભો, મહાજનો વિહરતિ, ચત્તારો અપાયા સુઞ્ઞા ભવિસ્સન્તિ , છ દેવલોકા પરિપૂરિસ્સન્તિ, બુદ્ધસાસને પુઞ્ઞાનિ કરિત્વા આગતે મહાપુઞ્ઞે પુરક્ખત્વા નક્ખત્તં કીળિતું લભિસ્સામા’’તિ અત્તમના હોન્તિ. તં પોત્થકં ગહેત્વા સક્કો દેવરાજા વાચેતિ. તસ્સ પકતિનિયામેન કથેન્તસ્સ સદ્દો દ્વાદસ યોજનાનિ ગણ્હાતિ. ઉચ્ચેન સરેન કથેન્તસ્સ ચ સકલં દસયોજનસહસ્સં દેવનગરં છાદેત્વા તિટ્ઠતિ. એવં ધમ્મસવનત્થાય સન્નિપતન્તિ. ઇધ પન પવારણસઙ્ગહત્થાય સન્નિપતિતાતિ વેદિતબ્બા.

    Yadā puññakammakārakā bahū na honti, potthako khuddako hoti, taṃ disvāva devā – ‘‘pamatto, vata bho mahājano viharati, cattāro apāyā paripūrissanti, cha devalokā tucchā bhavissantī’’ti anattamanā honti. Sace pana potthako mahā hoti, taṃ disvāva devā – ‘‘appamatto, vata bho, mahājano viharati, cattāro apāyā suññā bhavissanti , cha devalokā paripūrissanti, buddhasāsane puññāni karitvā āgate mahāpuññe purakkhatvā nakkhattaṃ kīḷituṃ labhissāmā’’ti attamanā honti. Taṃ potthakaṃ gahetvā sakko devarājā vāceti. Tassa pakatiniyāmena kathentassa saddo dvādasa yojanāni gaṇhāti. Uccena sarena kathentassa ca sakalaṃ dasayojanasahassaṃ devanagaraṃ chādetvā tiṭṭhati. Evaṃ dhammasavanatthāya sannipatanti. Idha pana pavāraṇasaṅgahatthāya sannipatitāti veditabbā.

    તથાગતં નમસ્સન્તાતિ નવહિ કારણેહિ તથાગતં નમસ્સમાના . ધમ્મસ્સ ચ સુધમ્મતન્તિ સ્વાક્ખાતતાદિભેદં ધમ્મસ્સ સુધમ્મતં ઉજુપ્પટિપન્નતાદિભેદં સઙ્ઘસ્સ ચ સુપ્પટિપત્તિન્તિ અત્થો.

    Tathāgataṃ namassantāti navahi kāraṇehi tathāgataṃ namassamānā . Dhammassa ca sudhammatanti svākkhātatādibhedaṃ dhammassa sudhammataṃ ujuppaṭipannatādibhedaṃ saṅghassa ca suppaṭipattinti attho.

    અટ્ઠયથાભુચ્ચવણ્ણના

    Aṭṭhayathābhuccavaṇṇanā

    ૨૯૬. યથાભુચ્ચેતિ યથાભૂતે યથાસભાવે. વણ્ણેતિ ગુણે. પયિરુદાહાસીતિ કથેસિ. બહુજનહિતાય પટિપન્નોતિ કથં પટિપન્નો? દીપઙ્કરપાદમૂલે અટ્ઠ ધમ્મે સમોધાનેત્વા બુદ્ધત્થાય અભિનીહરમાનોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો નામ હોતિ.

    296.Yathābhucceti yathābhūte yathāsabhāve. Vaṇṇeti guṇe. Payirudāhāsīti kathesi. Bahujanahitāyapaṭipannoti kathaṃ paṭipanno? Dīpaṅkarapādamūle aṭṭha dhamme samodhānetvā buddhatthāya abhinīharamānopi bahujanahitāya paṭipanno nāma hoti.

    દાનપારમી, સીલપારમી, નેક્ખમ્મપારમી, પઞ્ઞાપારમી, વીરિયપારમી, ખન્તિપારમી, સચ્ચપારમી, અધિટ્ઠાનપારમી, મેત્તાપારમી, ઉપેક્ખાપારમીતિ કપ્પસતસહસ્સાધિકાનિ ચત્તારિ અસઙ્ખ્યેય્યાનિ ઇમા દસ પારમિયો પૂરેન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો.

    Dānapāramī, sīlapāramī, nekkhammapāramī, paññāpāramī, vīriyapāramī, khantipāramī, saccapāramī, adhiṭṭhānapāramī, mettāpāramī, upekkhāpāramīti kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni imā dasa pāramiyo pūrentopi bahujanahitāya paṭipanno.

    ખન્તિવાદિતાપસકાલે, ચૂળધમ્મપાલકુમારકાલે, છદ્દન્તનાગરાજકાલે, ભૂરિદત્તચમ્પેય્યસઙ્ખપાલનાગરાજકાલે, મહાકપિકાલે ચ તાદિસાનિ દુક્કરાનિ કરોન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો. વેસ્સન્તરત્તભાવે ઠત્વા સત્તસતકમહાદાનં દત્વા સત્તસુ ઠાનેસુ પથવિં કમ્પેત્વા પારમીકૂટં ગણ્હન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો. તતો અનન્તરે અત્તભાવે તુસિતપુરે યાવતાયુકં તિટ્ઠન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો.

    Khantivāditāpasakāle, cūḷadhammapālakumārakāle, chaddantanāgarājakāle, bhūridattacampeyyasaṅkhapālanāgarājakāle, mahākapikāle ca tādisāni dukkarāni karontopi bahujanahitāya paṭipanno. Vessantarattabhāve ṭhatvā sattasatakamahādānaṃ datvā sattasu ṭhānesu pathaviṃ kampetvā pāramīkūṭaṃ gaṇhantopi bahujanahitāya paṭipanno. Tato anantare attabhāve tusitapure yāvatāyukaṃ tiṭṭhantopi bahujanahitāya paṭipanno.

    તત્થ પઞ્ચ પુબ્બનિમિત્તાનિ દિસ્વા દસસહસ્સચક્કવાળદેવતાહિ યાચિતો પઞ્ચ મહાવિલોકનાનિ વિલોકેત્વા દેવાનં સઙ્ગહત્થાય પટિઞ્ઞં દત્વા તુસિતપુરા ચવિત્વા માતુકુચ્છિયં પટિસન્ધિં ગણ્હન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો.

    Tattha pañca pubbanimittāni disvā dasasahassacakkavāḷadevatāhi yācito pañca mahāvilokanāni viloketvā devānaṃ saṅgahatthāya paṭiññaṃ datvā tusitapurā cavitvā mātukucchiyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhantopi bahujanahitāya paṭipanno.

    દસ માસે માતુકુચ્છિયં વસિત્વા લુમ્બિનીવને માતુકુચ્છિતો નિક્ખમન્તોપિ, એકૂનતિંસવસ્સાનિ અગારં અજ્ઝાવસિત્વા મહાભિનિક્ખમનં નિક્ખમિત્વા અનોમનદીતીરે પબ્બજન્તોપિ, છબ્બસ્સાનિ પધાનેન અત્તાનં કિલમેત્વા બોધિપલ્લઙ્કં આરુય્હ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં પટિવિજ્ઝન્તોપિ, સત્તસત્તાહં બોધિમણ્ડે યાપેન્તોપિ, ઇસિપતનં આગમ્મ અનુત્તરં ધમ્મચક્કં પવત્તેન્તોપિ, યમકપાટિહારિયં કરોન્તોપિ, દેવોરોહણં ઓરોહન્તોપિ, બુદ્ધો હુત્વા પઞ્ચચત્તાલીસ વસ્સાનિ તિટ્ઠન્તોપિ, આયુસઙ્ખારં ઓસ્સજન્તોપિ, યમકસાલાનમન્તરે અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા પરિનિબ્બાયન્તોપિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો. યાવસ્સ સાસપમત્તાપિ ધાતુયો ધરન્તિ, તાવ બહુજનહિતાય પટિપન્નોતિ વેદિતબ્બો. સેસપદાનિ એતસ્સેવ વેવચનાનિ. તત્થ પચ્છિમં પચ્છિમં પુરિમસ્સ પુરિમસ્સ અત્થો.

    Dasa māse mātukucchiyaṃ vasitvā lumbinīvane mātukucchito nikkhamantopi, ekūnatiṃsavassāni agāraṃ ajjhāvasitvā mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā anomanadītīre pabbajantopi, chabbassāni padhānena attānaṃ kilametvā bodhipallaṅkaṃ āruyha sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhantopi, sattasattāhaṃ bodhimaṇḍe yāpentopi, isipatanaṃ āgamma anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattentopi, yamakapāṭihāriyaṃ karontopi, devorohaṇaṃ orohantopi, buddho hutvā pañcacattālīsa vassāni tiṭṭhantopi, āyusaṅkhāraṃ ossajantopi, yamakasālānamantare anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyantopi bahujanahitāya paṭipanno. Yāvassa sāsapamattāpi dhātuyo dharanti, tāva bahujanahitāya paṭipannoti veditabbo. Sesapadāni etasseva vevacanāni. Tattha pacchimaṃ pacchimaṃ purimassa purimassa attho.

    નેવ અતીતંસે સમનુપસ્સામ, ન પનેતરહીતિ અતીતેપિ બુદ્ધતો અઞ્ઞં ન સમનુપસ્સામ, અનાગતેપિ ન સમનુપસ્સામ, એતરહિ પન અઞ્ઞસ્સ સત્થુનો અભાવતોયેવ અઞ્ઞત્ર તેન ભગવતા ન સમનુપસ્સામાતિ અયમેત્થ અત્થો. અટ્ઠકથાયમ્પિ હિ – ‘‘અતીતાનાગતા બુદ્ધા અમ્હાકં સત્થારા સદિસાયેવ, કિં સક્કો કથેતી’’તિ વિચારેત્વા – ‘‘એતરહિ બહુજનહિતાય પટિપન્નો સત્થા અમ્હાકં સત્થારં મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞો કોચિ નત્થિ, તસ્મા ન પસ્સામાતિ કથેતી’’તિ વુત્તં. યથા ચ એત્થ, એવં ઇતો પરેસુપિ પદેસુ અયમત્થો વેદિતબ્બો. સ્વાક્ખાતાદીનિ ચ કુસલાદીનિ ચ વુત્તત્થાનેવ.

    Neva atītaṃse samanupassāma, na panetarahīti atītepi buddhato aññaṃ na samanupassāma, anāgatepi na samanupassāma, etarahi pana aññassa satthuno abhāvatoyeva aññatra tena bhagavatā na samanupassāmāti ayamettha attho. Aṭṭhakathāyampi hi – ‘‘atītānāgatā buddhā amhākaṃ satthārā sadisāyeva, kiṃ sakko kathetī’’ti vicāretvā – ‘‘etarahi bahujanahitāya paṭipanno satthā amhākaṃ satthāraṃ muñcitvā añño koci natthi, tasmā na passāmāti kathetī’’ti vuttaṃ. Yathā ca ettha, evaṃ ito paresupi padesu ayamattho veditabbo. Svākkhātādīni ca kusalādīni ca vuttatthāneva.

    ગઙ્ગોદકં યમુનોદકેનાતિ ગઙ્ગાયમુનાનં સમાગમટ્ઠાને ઉદકં વણ્ણેનપિ ગન્ધેનપિ રસેનપિ સંસન્દતિ સમેતિ, મજ્ઝે ભિન્નસુવણ્ણં વિય એકસદિસમેવ હોતિ, ન મહાસમુદ્દઉદકેન સંસટ્ઠકાલે વિય વિસદિસં. પરિસુદ્ધસ્સ નિબ્બાનસ્સ પટિપદાપિ પરિસુદ્ધાવ. ન હિ દહરકાલે વેજ્જકમ્માદીનિ કત્વા અગોચરે ચરિત્વા મહલ્લકકાલે નિબ્બાનં દટ્ઠું સક્કા, નિબ્બાનગામિની પન પટિપદા પરિસુદ્ધાવ વટ્ટતિ આકાસૂપમા. યથા હિ આકાસમ્પિ અલગ્ગં પરિસુદ્ધં ચન્દિમસૂરિયાનં આકાસે ઇચ્છિતિચ્છિતટ્ઠાનં ગચ્છન્તાનં વિય નિબ્બાનં ગચ્છન્તસ્સ ભિક્ખુનો પટિપદાપિ કુલે વા ગણે વા અલગ્ગા અબદ્ધા આકાસૂપમા વટ્ટતિ. સા પનેસા તાદિસાવ ભગવતા પઞ્ઞત્તા કથિતા દેસિતા. તેન વુત્તં – ‘‘સંસન્દતિ નિબ્બાનઞ્ચ પટિપદા ચા’’તિ.

    Gaṅgodakaṃ yamunodakenāti gaṅgāyamunānaṃ samāgamaṭṭhāne udakaṃ vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi saṃsandati sameti, majjhe bhinnasuvaṇṇaṃ viya ekasadisameva hoti, na mahāsamuddaudakena saṃsaṭṭhakāle viya visadisaṃ. Parisuddhassa nibbānassa paṭipadāpi parisuddhāva. Na hi daharakāle vejjakammādīni katvā agocare caritvā mahallakakāle nibbānaṃ daṭṭhuṃ sakkā, nibbānagāminī pana paṭipadā parisuddhāva vaṭṭati ākāsūpamā. Yathā hi ākāsampi alaggaṃ parisuddhaṃ candimasūriyānaṃ ākāse icchiticchitaṭṭhānaṃ gacchantānaṃ viya nibbānaṃ gacchantassa bhikkhuno paṭipadāpi kule vā gaṇe vā alaggā abaddhā ākāsūpamā vaṭṭati. Sā panesā tādisāva bhagavatā paññattā kathitā desitā. Tena vuttaṃ – ‘‘saṃsandati nibbānañca paṭipadā cā’’ti.

    પટિપન્નાનન્તિ પટિપદાય ઠિતાનં. વુસિતવતન્તિ વુત્થવાસાનં એતેસં. લદ્ધસહાયોતિ એતેસં તત્થ તત્થ સહ અયનતો સહાયો. ‘‘અદુતિયો અસહાયો અપ્પટિસમો’’તિ ઇદં પન અસદિસટ્ઠેન વુત્તં. અપનુજ્જાતિ તેસં મજ્ઝેપિ ફલસમાપત્તિયા વિહરન્તો ચિત્તેન અપનુજ્જ, અપનુજ્જેવ એકારામતં અનુયુત્તો વિહરતીતિ અત્થો.

    Paṭipannānanti paṭipadāya ṭhitānaṃ. Vusitavatanti vutthavāsānaṃ etesaṃ. Laddhasahāyoti etesaṃ tattha tattha saha ayanato sahāyo. ‘‘Adutiyo asahāyo appaṭisamo’’ti idaṃ pana asadisaṭṭhena vuttaṃ. Apanujjāti tesaṃ majjhepi phalasamāpattiyā viharanto cittena apanujja, apanujjeva ekārāmataṃ anuyutto viharatīti attho.

    અભિનિપ્ફન્નો ખો પન તસ્સ ભગવતો લાભોતિ તસ્સ ભગવતો મહાલાભો ઉપ્પન્નો. કદા પટ્ઠાય ઉપ્પન્નો? અભિસમ્બોધિં પત્વા સત્તસત્તાહં અતિક્કમિત્વા ઇસિપતને ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા અનુક્કમેન દેવમનુસ્સાનં દમનં કરોન્તસ્સ તયો જટિલે પબ્બાજેત્વા રાજગહં ગતસ્સ બિમ્બિસારદમનતો પટ્ઠાય ઉપ્પન્નો. યં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘તેન ખો પન સમયેન ભગવા સક્કતો હોતિ ગરુકતો માનિતો પૂજિતો અપચિતો લાભી ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાન’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૭૦). સતસહસ્સકપ્પાધિકેસુ ચતૂસુ અસઙ્ખ્યેય્યેસુ ઉસ્સન્નપુઞ્ઞનિસ્સન્દસમુપ્પન્નો લાભસક્કારો મહોઘો વિય અજ્ઝોત્થરમાનો આગચ્છતિ.

    Abhinipphannokho pana tassa bhagavato lābhoti tassa bhagavato mahālābho uppanno. Kadā paṭṭhāya uppanno? Abhisambodhiṃ patvā sattasattāhaṃ atikkamitvā isipatane dhammacakkaṃ pavattetvā anukkamena devamanussānaṃ damanaṃ karontassa tayo jaṭile pabbājetvā rājagahaṃ gatassa bimbisāradamanato paṭṭhāya uppanno. Yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti (saṃ. ni. 2.70). Satasahassakappādhikesu catūsu asaṅkhyeyyesu ussannapuññanissandasamuppanno lābhasakkāro mahogho viya ajjhottharamāno āgacchati.

    એકસ્મિં કિર સમયે રાજગહે સાવત્થિયં સાકેતે કોસમ્બિયં બારાણસિયં ભગવતો પટિપાટિભત્તં નામ ઉપ્પન્નં, તત્થેકો – ‘‘અહં સતં વિસ્સજ્જેત્વા દાનં દસ્સામી’’તિ પણ્ણં લિખિત્વા વિહારદ્વારે બન્ધિ. અઞ્ઞો – અહં દ્વે સતાનિ. અઞ્ઞો – અહં પઞ્ચ સતાનિ. અઞ્ઞો – અહં સહસ્સં. અઞ્ઞો – અહં દ્વે સહસ્સાનિ. અઞ્ઞો – અહં પઞ્ચ. દસ. વીસતિ. પઞ્ઞાસં; અઞ્ઞો – અહં સતસહસ્સં. અઞ્ઞો – અહં દ્વે સતસહસ્સાનિ વિસ્સજ્જેત્વા દાનં દસ્સામી’’તિ પણ્ણં લિખિત્વા વિહારદ્વારે બન્ધિ. જનપદચારિકં ચરન્તમ્પિ ઓકાસં લભિત્વા – ‘‘દાનં દસ્સામી’’તિ સકટાનિ પૂરેત્વા મહાજનો અનુબન્ધિયેવ. યથાહ – ‘‘તેન ખો પન સમયેન જાનપદા મનુસ્સા બહું લોણમ્પિ તેલમ્પિ તણ્ડુલમ્પિ ખાદનીયમ્પિ સકટેસુ આરોપેત્વા ભગવતો પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધા હોન્તિ – ‘યત્થ પટિપાટિં લભિસ્સામ, તત્થ ભત્તં કરિસ્સામા’તિ’’ (મહાવ॰ ૨૮૨). એવં અઞ્ઞાનિપિ ખન્ધકે ચ વિનયે ચ બહૂનિ વત્થૂનિ વેદિતબ્બાનિ.

    Ekasmiṃ kira samaye rājagahe sāvatthiyaṃ sākete kosambiyaṃ bārāṇasiyaṃ bhagavato paṭipāṭibhattaṃ nāma uppannaṃ, tattheko – ‘‘ahaṃ sataṃ vissajjetvā dānaṃ dassāmī’’ti paṇṇaṃ likhitvā vihāradvāre bandhi. Añño – ahaṃ dve satāni. Añño – ahaṃ pañca satāni. Añño – ahaṃ sahassaṃ. Añño – ahaṃ dve sahassāni. Añño – ahaṃ pañca. Dasa. Vīsati. Paññāsaṃ; añño – ahaṃ satasahassaṃ. Añño – ahaṃ dve satasahassāni vissajjetvā dānaṃ dassāmī’’ti paṇṇaṃ likhitvā vihāradvāre bandhi. Janapadacārikaṃ carantampi okāsaṃ labhitvā – ‘‘dānaṃ dassāmī’’ti sakaṭāni pūretvā mahājano anubandhiyeva. Yathāha – ‘‘tena kho pana samayena jānapadā manussā bahuṃ loṇampi telampi taṇḍulampi khādanīyampi sakaṭesu āropetvā bhagavato piṭṭhito piṭṭhito anubandhā honti – ‘yattha paṭipāṭiṃ labhissāma, tattha bhattaṃ karissāmā’ti’’ (mahāva. 282). Evaṃ aññānipi khandhake ca vinaye ca bahūni vatthūni veditabbāni.

    અસદિસદાને પનેસ લાભો મત્થકં પત્તો. એકસ્મિં કિર સમયે ભગવતિ જનપદચારિકં ચરિત્વા જેતવનં સમ્પત્તે રાજા નિમન્તેત્વા દાનં અદાસિ. દુતિયદિવસે નાગરા અદંસુ. પુન તેસં દાનતો અતિરેકં રાજા, તસ્સ દાનતો અતિરેકં નાગરાતિ એવં બહૂસુ દિવસેસુ ગતેસુ રાજા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમે નાગરા દિવસે દિવસે અતિરેકતરં કરોન્તિ, પથવિસ્સરો પન રાજા નાગરેહિ દાને પરાજિતોતિ ગરહા ભવિસ્સતી’’તિ. અથસ્સ મલ્લિકા ઉપાયં આચિક્ખિ. સો રાજઙ્ગણે સાલકલ્યાણિપદરેહિ મણ્ડપં કારેત્વા તં નીલુપ્પલેહિ છાદેત્વા પઞ્ચ આસનસતાનિ પઞ્ઞાપેત્વા પઞ્ચ હત્થિસતાનિ આસનાનં પચ્છાભાગે ઠપેત્વા એકેકેન હત્થિના એકેકસ્સ ભિક્ખુનો સેતચ્છત્તં ધારાપેસિ. દ્વિન્નં દ્વિન્નં આસનાનં અન્તરે સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા એકેકા ખત્તિયધીતા ચતુજ્જાતિયગન્ધં પિસતિ. નિટ્ઠિતં નિટ્ઠિતં મજ્ઝટ્ઠાને ગન્ધમ્બણે પક્ખિપતિ, તં અપરા ખત્તિયધીતા નીલુપ્પલહત્થકેન સમ્પરિવત્તેતિ. એવં એકેકસ્સ ભિક્ખુનો તિસ્સો તિસ્સો ખત્તિયધીતરો પરિવારા, અપરા સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા ઇત્થી તાલવણ્ટં ગહેત્વા બીજતિ, અઞ્ઞા ધમકરણં ગહેત્વા ઉદકં પરિસ્સાવેતિ, અઞ્ઞા પત્તતો ઉદકં હરતિ. ભગવતો ચત્તારિ અનગ્ઘાનિ અહેસું. પાદકથલિકા આધારકો અપસ્સેનફલકં છત્તપાદમણીતિ ઇમાનિ ચત્તારિ અનગ્ઘાનિ અહેસું. સઙ્ઘનવકસ્સ દેય્યધમ્મો સતસહસ્સં અગ્ઘતિ. તસ્મિઞ્ચ દાને અઙ્ગુલિમાલત્થેરો સઙ્ઘનવકો અહોસિ. તસ્સ આસનસમીપે આનીતો હત્થી તં ઉપગન્તું નાસક્ખિ. તતો રઞ્ઞો આરોચેસું. રાજા – ‘‘અઞ્ઞો હત્થી નત્થી’’તિ? દુટ્ઠહત્થી પન અત્થિ, આનેતું ન સક્કાતિ. સમ્માસમ્બુદ્ધો – સઙ્ઘનવકો કતરો મહારાજાતિ? અઙ્ગુલિમાલત્થેરો ભગવાતિ. તેન હિ તં દુટ્ઠહત્થિં આનેત્વા ઠપેતુ, મહારાજાતિ. હત્થિં મણ્ડયિત્વા આનયિંસુ. સો થેરસ્સ તેજેન નાસાવાતસઞ્ચરણમત્તમ્પિ કાતું નાસક્ખિ. એવં નિરન્તરં સત્ત દિવસાનિ દાનં દીયિત્થ. સત્તમે દિવસે રાજા દસબલં વન્દિત્વા – ‘‘ભગવા મય્હં ધમ્મં દેસેથા’’તિ આહ.

    Asadisadāne panesa lābho matthakaṃ patto. Ekasmiṃ kira samaye bhagavati janapadacārikaṃ caritvā jetavanaṃ sampatte rājā nimantetvā dānaṃ adāsi. Dutiyadivase nāgarā adaṃsu. Puna tesaṃ dānato atirekaṃ rājā, tassa dānato atirekaṃ nāgarāti evaṃ bahūsu divasesu gatesu rājā cintesi – ‘‘ime nāgarā divase divase atirekataraṃ karonti, pathavissaro pana rājā nāgarehi dāne parājitoti garahā bhavissatī’’ti. Athassa mallikā upāyaṃ ācikkhi. So rājaṅgaṇe sālakalyāṇipadarehi maṇḍapaṃ kāretvā taṃ nīluppalehi chādetvā pañca āsanasatāni paññāpetvā pañca hatthisatāni āsanānaṃ pacchābhāge ṭhapetvā ekekena hatthinā ekekassa bhikkhuno setacchattaṃ dhārāpesi. Dvinnaṃ dvinnaṃ āsanānaṃ antare sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā ekekā khattiyadhītā catujjātiyagandhaṃ pisati. Niṭṭhitaṃ niṭṭhitaṃ majjhaṭṭhāne gandhambaṇe pakkhipati, taṃ aparā khattiyadhītā nīluppalahatthakena samparivatteti. Evaṃ ekekassa bhikkhuno tisso tisso khattiyadhītaro parivārā, aparā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā itthī tālavaṇṭaṃ gahetvā bījati, aññā dhamakaraṇaṃ gahetvā udakaṃ parissāveti, aññā pattato udakaṃ harati. Bhagavato cattāri anagghāni ahesuṃ. Pādakathalikā ādhārako apassenaphalakaṃ chattapādamaṇīti imāni cattāri anagghāni ahesuṃ. Saṅghanavakassa deyyadhammo satasahassaṃ agghati. Tasmiñca dāne aṅgulimālatthero saṅghanavako ahosi. Tassa āsanasamīpe ānīto hatthī taṃ upagantuṃ nāsakkhi. Tato rañño ārocesuṃ. Rājā – ‘‘añño hatthī natthī’’ti? Duṭṭhahatthī pana atthi, ānetuṃ na sakkāti. Sammāsambuddho – saṅghanavako kataro mahārājāti? Aṅgulimālatthero bhagavāti. Tena hi taṃ duṭṭhahatthiṃ ānetvā ṭhapetu, mahārājāti. Hatthiṃ maṇḍayitvā ānayiṃsu. So therassa tejena nāsāvātasañcaraṇamattampi kātuṃ nāsakkhi. Evaṃ nirantaraṃ satta divasāni dānaṃ dīyittha. Sattame divase rājā dasabalaṃ vanditvā – ‘‘bhagavā mayhaṃ dhammaṃ desethā’’ti āha.

    તસ્સઞ્ચ પરિસતિ કાળો ચ જુણ્હો ચાતિ દ્વે અમચ્ચા હોન્તિ. કાળો ચિન્તેસિ – ‘‘નસ્સતિ રાજકુલસ્સ સન્તકં, કિં નામેતે એત્તકા જના કરિસ્સન્તિ, ભુઞ્જિત્વા વિહારં ગન્ત્વા નિદ્દાયિસ્સન્તેવ, ઇદં પન એકો રાજપુરિસો લભિત્વા કિં નામ ન કરેય્ય, અહો નસ્સતિ રઞ્ઞો સન્તક’’ન્તિ. જુણ્હો ચિન્તેસિ – ‘‘મહન્તં ઇદં રાજત્તનં નામ, કો અઞ્ઞો ઇદં કાતું સક્ખિસ્સતિ? કિં રાજા નામ સો, યો રાજત્તને ઠિતોપિ એવરૂપં દાનં દાતું ન સક્કોતી’’તિ. ભગવા પરિસાય અજ્ઝાસયં ઓલોકેન્તો તેસં દ્વિન્નં અજ્ઝાસયં વિદિત્વા – ‘‘સચે અજ્જ જુણ્હસ્સ અજ્ઝાસયેન ધમ્મકથં કથેમિ, કાળસ્સ સત્તધા મુદ્ધા ફલિસ્સતિ . મયા ખો પન સત્તાનુદ્દયતાય પારમિયો પૂરિતા. જુણ્હો અઞ્ઞસ્મિમ્પિ દિવસે મયિ ધમ્મં કથયન્તે મગ્ગફલં પટિવિજ્ઝિસ્સતિ, ઇદાનિ પન કાળં ઓલોકેસ્સામી’’તિ રઞ્ઞો ચતુપ્પદિકમેવ ગાથં અભાસિ –

    Tassañca parisati kāḷo ca juṇho cāti dve amaccā honti. Kāḷo cintesi – ‘‘nassati rājakulassa santakaṃ, kiṃ nāmete ettakā janā karissanti, bhuñjitvā vihāraṃ gantvā niddāyissanteva, idaṃ pana eko rājapuriso labhitvā kiṃ nāma na kareyya, aho nassati rañño santaka’’nti. Juṇho cintesi – ‘‘mahantaṃ idaṃ rājattanaṃ nāma, ko añño idaṃ kātuṃ sakkhissati? Kiṃ rājā nāma so, yo rājattane ṭhitopi evarūpaṃ dānaṃ dātuṃ na sakkotī’’ti. Bhagavā parisāya ajjhāsayaṃ olokento tesaṃ dvinnaṃ ajjhāsayaṃ viditvā – ‘‘sace ajja juṇhassa ajjhāsayena dhammakathaṃ kathemi, kāḷassa sattadhā muddhā phalissati . Mayā kho pana sattānuddayatāya pāramiyo pūritā. Juṇho aññasmimpi divase mayi dhammaṃ kathayante maggaphalaṃ paṭivijjhissati, idāni pana kāḷaṃ olokessāmī’’ti rañño catuppadikameva gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ન વે કદરિયા દેવલોકં વજન્તિ,

    ‘‘Na ve kadariyā devalokaṃ vajanti,

    બાલા હવે નપ્પસંસન્તિ દાનં;

    Bālā have nappasaṃsanti dānaṃ;

    ધીરો ચ દાનં અનુમોદમાનો,

    Dhīro ca dānaṃ anumodamāno,

    તેનેવ સો હોતિ સુખી પરત્થા’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૭૭);

    Teneva so hoti sukhī paratthā’’ti. (dha. pa. 177);

    રાજા અનત્તમનો હુત્વા – ‘‘મયા મહાદાનં દિન્નં, સત્થા ચ મે મન્દમેવ ધમ્મં કથેસિ, નાસક્ખિં મઞ્ઞે દસબલસ્સ ચિત્તં ગહેતુ’’ન્તિ. સો ભુત્તપાતરાસો વિહારં ગન્ત્વા ભગવન્તં વન્દિત્વા પુચ્છિ – ‘‘મયા, ભન્તે, મહન્તં દાનં દિન્નં, અનુમોદના ચ મે ન મહતી કતા, કો નુ ખો મે, ભન્તે, દોસો’’તિ? નત્થિ, મહારાજ, તવ દોસો, પરિસા પન અપરિસુદ્ધા, તસ્મા ધમ્મં ન દેસેસિન્તિ. કસ્મા પન ભગવા પરિસા ન સુદ્ધાતિ? સત્થા દ્વિન્નં અમચ્ચાનં પરિવિતક્કં આરોચેસિ. રાજા કાળં પુચ્છિ – ‘‘એવં, તાત, કાળા’’તિ? ‘‘એવં, મહારાજા’’તિ. ‘‘મયિ મમ સન્તકં દદમાને તવ કતરં ઠાનં રુજ્જતિ, ન તં સક્કોમિ પસ્સિતું, પબ્બાજેથ નં મમ રટ્ઠતો’’તિ આહ. તતો જુણ્હં પક્કોસાપેત્વા પુચ્છિ – ‘‘એવં કિર, તાત, ચિન્તેસી’’તિ? ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘તવ ચિત્તાનુરૂપમેવ હોતૂ’’તિ તસ્મિંયેવ મણ્ડપે એવં પઞ્ઞત્તેસુયેવ આસનેસુ પઞ્ચ ભિક્ખુસતાનિ નિસીદાપેત્વા તાયેવ ખત્તિયધીતરો પરિવારાપેત્વા રાજગેહતો ધનં ગહેત્વા મયા દિન્નસદિસમેવ સત્ત દિવસાનિ દાનં દેહીતિ. સો તથા અદાસિ. દત્વા સત્તમે દિવસે – ‘‘ધમ્મં ભગવા દેસેથા’’તિ આહ.
