Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૮. મહાહત્થિપદોપમસુત્તવણ્ણના
8. Mahāhatthipadopamasuttavaṇṇanā
૩૦૦. જઙ્ગલાનન્તિ એત્થ યો નિપિચ્છલેન અમુદુકો નિરુદકતાય થદ્ધલૂખભૂમિપ્પદેસો, સો ‘‘જઙ્ગલો’’તિ વુચ્ચતિ. તબ્બહુલતાય પન ઇધ સબ્બો ભૂમિપ્પદેસો જઙ્ગલો, તસ્મિં જઙ્ગલે જાતા, ભવાતિ વા જઙ્ગલા, તેસં જઙ્ગલાનં. એવઞ્હિ નદીચરાનમ્પિ હત્થીનં સઙ્ગહો કતો હોતિ. સમોધાતબ્બાનં વિય હિ સમોધાયકાનમ્પિ જઙ્ગલગ્ગહણેન ગહેતબ્બતો. પથવીતલચારીનન્તિ ઇમિના જલચારિનો ન નિવત્તેતિ અદિસ્સમાનપાદત્તા. પાણાનન્તિ સાધારણવચનમ્પિ ‘‘પદજાતાની’’તિ સદ્દન્તરસન્નિધાનેન વિસેસનિવિટ્ઠમેવ હોતીતિ આહ ‘‘સપાદકપાણાન’’ન્તિ. ‘‘મુત્તગત’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૧૯; અ॰ નિ॰ ૯.૧૧) ગત-સદ્દો અનત્થન્તરો વિય, જાત-સદ્દો અનત્થન્તરોતિ આહ ‘‘પદજાતાનીતિ પદાની’’તિ. સમોધાનન્તિ સમવરોધં, અન્તોગમં વા. મહન્તત્તેનાતિ વિપુલભાવેન.
300.Jaṅgalānanti ettha yo nipicchalena amuduko nirudakatāya thaddhalūkhabhūmippadeso, so ‘‘jaṅgalo’’ti vuccati. Tabbahulatāya pana idha sabbo bhūmippadeso jaṅgalo, tasmiṃ jaṅgale jātā, bhavāti vā jaṅgalā, tesaṃ jaṅgalānaṃ. Evañhi nadīcarānampi hatthīnaṃ saṅgaho kato hoti. Samodhātabbānaṃ viya hi samodhāyakānampi jaṅgalaggahaṇena gahetabbato. Pathavītalacārīnanti iminā jalacārino na nivatteti adissamānapādattā. Pāṇānanti sādhāraṇavacanampi ‘‘padajātānī’’ti saddantarasannidhānena visesaniviṭṭhameva hotīti āha ‘‘sapādakapāṇāna’’nti. ‘‘Muttagata’’ntiādīsu (ma. ni. 2.119; a. ni. 9.11) gata-saddo anatthantaro viya, jāta-saddo anatthantaroti āha ‘‘padajātānīti padānī’’ti. Samodhānanti samavarodhaṃ, antogamaṃ vā. Mahantattenāti vipulabhāvena.
કુસલા ધમ્માતિ અનવજ્જસુખવિપાકા ધમ્મા, ન અનવજ્જમત્તધમ્મા. કુસલત્તિકે આગતનયેન હિ ઇધ કુસલા ધમ્મા ગહેતબ્બા, ન બાહિતિકસુત્તે આગતનયેન. ચતુબ્બિધો સઙ્ગહોતિ કસ્મા વુત્તં, નનુ એકવિધોવેત્થ સઙ્ગહો અધિપ્પેતોતિ? ન, અત્થં અગ્ગહેત્વા અનિદ્ધારિતત્થસ્સ સદ્દસ્સેવ ગહિતત્તા. સઙ્ગહ-સદ્દો તાવ અત્તનો અત્થવસેન ચતુબ્બિધોતિ અયઞ્હેત્થ અત્થો. અત્થોપિ વા અનિદ્ધારિતવિસેસો સામઞ્ઞેન ગહેતબ્બતં પત્તો ‘‘સઙ્ગહં ગચ્છતી’’તિ એત્થ સઙ્ગહ-સદ્દેન વચનીયતં ગતોતિ ન કોચિ દોસો, નિદ્ધારિતે વિસેસે તસ્સ એકવિધતા સિયા, ન તતો પુબ્બેતિ. સજાતિસઙ્ગહોતિ સમાનજાતિયા, સમાનજાતિકાનં વા સઙ્ગહો. ધાતુકથાવણ્ણનાયં પન ‘‘જાતિસઙ્ગહો’’ઇચ્ચેવ વુત્તં, તં જાતિ-સદ્દસ્સ સાપેક્ખસદ્દત્તા જાતિયા સઙ્ગહોતિ વુત્તે અત્તનો જાતિયાતિ વિઞ્ઞાયતિ સમ્બન્ધારહસ્સ અઞ્ઞસ્સ અવુત્તત્તાતિ કત્વા વુત્તં. ઇધ પન રૂપકણ્ડવણ્ણનાયં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૫૯૪) વિય પાકટં કત્વા દસ્સેતું ‘‘સજાતિસઙ્ગહો’’ઇચ્ચેવ વુત્તં. સઞ્જાયન્તિ એત્થાતિ સઞ્જાતિ, સઞ્જાતિયા સઙ્ગહો સઞ્જાતિસઙ્ગહો, સઞ્જાતિદેસવસેન સઙ્ગહોતિ અત્થો. ‘‘સબ્બે રથિકા’’તિ વુત્તે સબ્બે રથયોધા રથેન યુજ્ઝનકિરિયાય એકસઙ્ગહોતિ. ‘‘સબ્બે ધનુગ્ગહા’’તિ વુત્તે સબ્બે ઇસ્સાસા ધનુના વિજ્ઝનકિરિયાય એકસઙ્ગહોતિ આહ ‘‘એવં કિરિયવસેન સઙ્ગહો’’તિ. રૂપક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતન્તિ રૂપક્ખન્ધેન એકસઙ્ગહં રૂપક્ખન્ધોતેવ ગણિતં, ગહણં ગતન્તિ અત્થો.
Kusalā dhammāti anavajjasukhavipākā dhammā, na anavajjamattadhammā. Kusalattike āgatanayena hi idha kusalā dhammā gahetabbā, na bāhitikasutte āgatanayena. Catubbidho saṅgahoti kasmā vuttaṃ, nanu ekavidhovettha saṅgaho adhippetoti? Na, atthaṃ aggahetvā aniddhāritatthassa saddasseva gahitattā. Saṅgaha-saddo tāva attano atthavasena catubbidhoti ayañhettha attho. Atthopi vā aniddhāritaviseso sāmaññena gahetabbataṃ patto ‘‘saṅgahaṃ gacchatī’’ti ettha saṅgaha-saddena vacanīyataṃ gatoti na koci doso, niddhārite visese tassa ekavidhatā siyā, na tato pubbeti. Sajātisaṅgahoti samānajātiyā, samānajātikānaṃ vā saṅgaho. Dhātukathāvaṇṇanāyaṃ pana ‘‘jātisaṅgaho’’icceva vuttaṃ, taṃ jāti-saddassa sāpekkhasaddattā jātiyā saṅgahoti vutte attano jātiyāti viññāyati sambandhārahassa aññassa avuttattāti katvā vuttaṃ. Idha pana rūpakaṇḍavaṇṇanāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 594) viya pākaṭaṃ katvā dassetuṃ ‘‘sajātisaṅgaho’’icceva vuttaṃ. Sañjāyanti etthāti sañjāti, sañjātiyā saṅgaho sañjātisaṅgaho, sañjātidesavasena saṅgahoti attho. ‘‘Sabbe rathikā’’ti vutte sabbe rathayodhā rathena yujjhanakiriyāya ekasaṅgahoti. ‘‘Sabbe dhanuggahā’’ti vutte sabbe issāsā dhanunā vijjhanakiriyāya ekasaṅgahoti āha ‘‘evaṃ kiriyavasena saṅgaho’’ti. Rūpakkhandhena saṅgahitanti rūpakkhandhena ekasaṅgahaṃ rūpakkhandhoteva gaṇitaṃ, gahaṇaṃ gatanti attho.
દિયડ્ઢમેવ સચ્ચં ભજતિ મગ્ગસચ્ચદુક્ખસચ્ચેકદેસભાવતો. સચ્ચેકદેસન્તોગધમ્પિ સચ્ચન્તોગધમેવ હોતીતિ આહ ‘‘સચ્ચાનં અન્તોગધત્તા’’તિ. ઇદાનિ તમત્થં સાસનતો ચ લોકતો ચ ઉપમં આહ રિત્વા દીપેતું ‘‘યથા હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સાધિકમિદં, ભિક્ખવે, દિયડ્ઢસિક્ખાપદસતન્તિ ઇદં યસ્મિં કાલે તં સુત્તં દેસિતં, તદા પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવસેન વુત્તં, તતો પરં પન સાધિકાનિ દ્વેસતાનિ સિક્ખાપદાનીતિ. સિક્ખાનં અન્તોગધત્તા અધિસીલસિક્ખાય. એત્થ ચ ‘‘સીલં સિક્ખન્તોપિ તિસ્સો સિક્ખા સિક્ખતી’’તિ વિસમોયં ઉપઞ્ઞાસો. તત્થ હિ યો પહાતબ્બં પજહતિ, સંવરિતબ્બતો સંવરં આપજ્જતિ, અયમસ્સ અધિસીલસિક્ખા. યો તત્થ ચેતસો અવિક્ખેપો, અયમસ્સ અધિચિત્તસિક્ખા. યા તત્થ વીમંસા, અયમસ્સ અધિપઞ્ઞાસિક્ખા. ઇતિ સો કુલપુત્તો સરૂપતો લબ્ભમાના એવ તિસ્સો સિક્ખા સિક્ખતીતિ દીપિતો, ન સિક્ખાનં અન્તોગધતામત્તેન. તેનાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘યો તથાભૂતસ્સ સંવરો, અયમેત્થ અધિસીલસિક્ખા, યો તથાભૂતસ્સ સમાધિ, અયમેત્થ અધિચિત્તસિક્ખા, યા તથાભૂતસ્સ પઞ્ઞા, અયં અધિપઞ્ઞાસિક્ખા. ઇમા તિસ્સો સિક્ખા તસ્મિં આરમ્મણે તાય સતિયા તેન મનસિકારેન સિક્ખતિ આસેવતિ ભાવેતિ બહુલીકરોતી’’તિ. ઇધ પન સચ્ચાનં અન્તોગધત્તા સચ્ચ-સદ્દાભિધેય્યતામત્તેન ચતૂસુ સચ્ચેસુ ગણનન્તોગધા હોન્તીતિ? ન, તત્થાપિ હિ નિપ્પરિયાયતો અધિસીલસિક્ખાવ લબ્ભતિ, ઇતરા પરિયાયતોતિ કત્વા ‘‘સિક્ખાનં અન્તોગધત્તા’’તિ વુત્તં.
Diyaḍḍhamevasaccaṃ bhajati maggasaccadukkhasaccekadesabhāvato. Saccekadesantogadhampi saccantogadhameva hotīti āha ‘‘saccānaṃ antogadhattā’’ti. Idāni tamatthaṃ sāsanato ca lokato ca upamaṃ āha ritvā dīpetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sādhikamidaṃ, bhikkhave, diyaḍḍhasikkhāpadasatanti idaṃ yasmiṃ kāle taṃ suttaṃ desitaṃ, tadā paññattasikkhāpadavasena vuttaṃ, tato paraṃ pana sādhikāni dvesatāni sikkhāpadānīti. Sikkhānaṃ antogadhattā adhisīlasikkhāya. Ettha ca ‘‘sīlaṃ sikkhantopi tisso sikkhā sikkhatī’’ti visamoyaṃ upaññāso. Tattha hi yo pahātabbaṃ pajahati, saṃvaritabbato saṃvaraṃ āpajjati, ayamassa adhisīlasikkhā. Yo tattha cetaso avikkhepo, ayamassa adhicittasikkhā. Yā tattha vīmaṃsā, ayamassa adhipaññāsikkhā. Iti so kulaputto sarūpato labbhamānā eva tisso sikkhā sikkhatīti dīpito, na sikkhānaṃ antogadhatāmattena. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yo tathābhūtassa saṃvaro, ayamettha adhisīlasikkhā, yo tathābhūtassa samādhi, ayamettha adhicittasikkhā, yā tathābhūtassa paññā, ayaṃ adhipaññāsikkhā. Imā tisso sikkhā tasmiṃ ārammaṇe tāya satiyā tena manasikārena sikkhati āsevati bhāveti bahulīkarotī’’ti. Idha pana saccānaṃ antogadhattā sacca-saddābhidheyyatāmattena catūsu saccesu gaṇanantogadhā hontīti? Na, tatthāpi hi nippariyāyato adhisīlasikkhāva labbhati, itarā pariyāyatoti katvā ‘‘sikkhānaṃ antogadhattā’’ti vuttaṃ.
ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ સઙ્ગહં ગચ્છન્તીતિ ચ તતો અમુચ્ચિત્વા તસ્સેવ અન્તોગધતં સન્ધાય વુત્તં. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘યથા ચ એકસ્સ હત્થિપદસ્સા’’તિઆદિના દસ્સિતા હત્થિપદોપમા સમત્થિતા દટ્ઠબ્બા. એકસ્મિમ્પિ દ્વીસુપિ તીસુપિ સચ્ચેસુ ગણનં ગતા ધમ્માતિ ઇદં ન કુસલત્તિકવસેનેવ વેદિતબ્બં, અથ ખો તિકદુકેસુ યથારહં લબ્ભમાનપદવસેન વેદિતબ્બં. તત્થ એકસ્મિં સચ્ચે ગણનં ગતો ધમ્મો અસઙ્ખતધમ્મો દટ્ઠબ્બો, દ્વીસુ સચ્ચેસુ ગણનં ગતા કુસલા ધમ્મા, તથા અકુસલા ધમ્મા, અબ્યાકતા ચ ધમ્મા, તીસુ સચ્ચેસુ ગણનં ગતા સઙ્ખતા ધમ્મા, એવં અઞ્ઞેસમ્પિ તિકદુકપદાનં વસેન અયમત્થો યથારહં વિભજિત્વા વત્તબ્બો. તેનાહ ‘‘એકસ્મિમ્પિ…પે॰… ગતાવ હોન્તી’’તિ. એકદેસો હિ સમુદાયન્તોગધત્તા વિસેસો વિય સામઞ્ઞેન સમૂહેન સઙ્ગહં લભતિ. તેનાહ ‘‘સચ્ચાનં અન્તોગધત્તા’’તિ. દેસનાનુક્કમોતિ અરિયસચ્ચાનિ ઉદ્દિસિત્વા દુક્ખસચ્ચનિદ્દેસવસેન પઞ્ચન્નં ઉપાદાનક્ખન્ધાનં વિભજનં. તત્થ ચ રૂપક્ખન્ધનિદ્દેસવસેનઆદિતો અજ્ઝત્તિકાય પથવીધાતુયા વિભજનન્તિ. અયં ઇમિસ્સા દેસનાય અનુક્કમો.
Catūsu ariyasaccesu saṅgahaṃ gacchantīti ca tato amuccitvā tasseva antogadhataṃ sandhāya vuttaṃ. Evañca katvā ‘‘yathā ca ekassa hatthipadassā’’tiādinā dassitā hatthipadopamā samatthitā daṭṭhabbā. Ekasmimpi dvīsupi tīsupi saccesu gaṇanaṃ gatā dhammāti idaṃ na kusalattikavaseneva veditabbaṃ, atha kho tikadukesu yathārahaṃ labbhamānapadavasena veditabbaṃ. Tattha ekasmiṃ sacce gaṇanaṃ gato dhammo asaṅkhatadhammo daṭṭhabbo, dvīsu saccesu gaṇanaṃ gatā kusalā dhammā, tathā akusalā dhammā, abyākatā ca dhammā, tīsu saccesu gaṇanaṃ gatā saṅkhatā dhammā, evaṃ aññesampi tikadukapadānaṃ vasena ayamattho yathārahaṃ vibhajitvā vattabbo. Tenāha ‘‘ekasmimpi…pe… gatāva hontī’’ti. Ekadeso hi samudāyantogadhattā viseso viya sāmaññena samūhena saṅgahaṃ labhati. Tenāha ‘‘saccānaṃ antogadhattā’’ti. Desanānukkamoti ariyasaccāni uddisitvā dukkhasaccaniddesavasena pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ vibhajanaṃ. Tattha ca rūpakkhandhaniddesavasenaādito ajjhattikāya pathavīdhātuyā vibhajananti. Ayaṃ imissā desanāya anukkamo.
૩૦૧. તં પનેતં ઉપમાહિ વિભાવેતું ‘‘યથા હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સુજાતન્તિ સુન્દરં, સુસણ્ઠિતં સુપરિણતઞ્ચાતિ અધિપ્પાયો. પેસિયોતિ વિલીવે. મુદુભાવતો કુચ્છિભાગં આદાય. ઇતરે ચ ચત્તારો કોટ્ઠાસેતિ પઞ્ચધા ભિન્નકોટ્ઠાસેસુ ઇતરે ચ ચત્તારો કોટ્ઠાસે. ઇતરે ચ તયો કોટ્ઠાસેતિઆદિતો ચતુધા ભિન્નકોટ્ઠાસેસુ ઇતરે ચ તયો કોટ્ઠાસે.
301. Taṃ panetaṃ upamāhi vibhāvetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sujātanti sundaraṃ, susaṇṭhitaṃ supariṇatañcāti adhippāyo. Pesiyoti vilīve. Mudubhāvato kucchibhāgaṃ ādāya. Itare ca cattāro koṭṭhāseti pañcadhā bhinnakoṭṭhāsesu itare ca cattāro koṭṭhāse. Itare ca tayo koṭṭhāsetiādito catudhā bhinnakoṭṭhāsesu itare ca tayo koṭṭhāse.
રાજપુત્તૂપમાયાતિ રઞ્ઞો જેટ્ઠપુત્તઉપમાય. ન્તિ પિળન્ધનં. ઉરે વાયામજનિતઅરિયજાતિયા ઓરસો. મુખતો જાતોતિ મુખતો નિગ્ગતધમ્મદેસનાય જાતો, બુદ્ધાનં વા ધમ્મકાયસ્સ મુખભૂતઅરિયધમ્મતો જાતો. તતો એવ ધમ્મજો ધમ્મનિમ્મિતો. સત્થુ ધમ્મદાયાદસ્સેવ ગહિતત્તા ધમ્મદાયાદો. તેનાહ ‘‘નો આમિસદાયાદો’’તિ. ન્તિ ‘‘ભગવતો પુત્તો’’તિઆદિવચનં. મહાપઞ્ઞતાદિગુણેહિ સાતિસયં અનુપુબ્બભાવે ઠિતત્તા સમ્મા યથાભૂતં વદમાનો વત્તું સક્કોન્તો વદેય્ય.
Rājaputtūpamāyāti rañño jeṭṭhaputtaupamāya. Nti piḷandhanaṃ. Ure vāyāmajanitaariyajātiyā oraso. Mukhato jātoti mukhato niggatadhammadesanāya jāto, buddhānaṃ vā dhammakāyassa mukhabhūtaariyadhammato jāto. Tato eva dhammajo dhammanimmito. Satthu dhammadāyādasseva gahitattā dhammadāyādo. Tenāha ‘‘no āmisadāyādo’’ti. Nti ‘‘bhagavato putto’’tiādivacanaṃ. Mahāpaññatādiguṇehi sātisayaṃ anupubbabhāve ṭhitattā sammā yathābhūtaṃ vadamāno vattuṃ sakkonto vadeyya.
અકુતોભયં નિબ્બાનં નિબ્બાનગામિનિઞ્ચ. રાગરજાદીનં વિગમેન વિગતરજં ધમ્મં દેસેન્તં સુગતં સમ્માસમ્બુદ્ધં ભિક્ખૂનં પરોસહસ્સં પયિરુપાસતીતિ યોજના.
Akutobhayaṃ nibbānaṃ nibbānagāminiñca. Rāgarajādīnaṃ vigamena vigatarajaṃ dhammaṃ desentaṃ sugataṃ sammāsambuddhaṃ bhikkhūnaṃ parosahassaṃ payirupāsatīti yojanā.
‘‘સેવેથ ભજથા’’તિ વત્વા તત્થ કારણમાહ ‘‘પણ્ડિતા ભિક્ખૂ અનુગ્ગાહકા’’તિ. પણ્ડિતાપિ સમાના ન અપ્પસ્સુતા, અથ ખો ઓવાદાનુસાસનીહિ અનુગ્ગાહકાતિ પુરિમા ઉપમા થેરસ્સેવ વસેન ઉદાહટા, દુતિયા પન ભગવતો ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સપિ વસેન ઉદાહટા.
‘‘Sevetha bhajathā’’ti vatvā tattha kāraṇamāha ‘‘paṇḍitā bhikkhū anuggāhakā’’ti. Paṇḍitāpi samānā na appassutā, atha kho ovādānusāsanīhi anuggāhakāti purimā upamā therasseva vasena udāhaṭā, dutiyā pana bhagavato bhikkhusaṅghassapi vasena udāhaṭā.
૩૦૨. અજ્ઝત્તિકાતિ સત્તસન્તાનપરિયાપન્ના. અજ્ઝત્તં પચ્ચત્તન્તિ પદદ્વયેનપિ તંતંપાટિપુગ્ગલિકધમ્મા વુચ્ચન્તીતિ આહ ‘‘ઉભયમ્પેતં નિયકાધિવચનમેવા’’તિ. સસન્તતિપરિયાપન્નતાય પન અત્તાતિ ગહેતબ્બભાવૂપગમનવસેન અત્તાનં અધિકિચ્ચ ઉદ્દિસ્સ પવત્તં અજ્ઝત્તં, તંતંસત્તસન્તાનપરિયાપન્નતાય પચ્ચત્તં. તેનાહ અટ્ઠકથાયં (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૩૦૭) ‘‘અત્તનિ પવત્તત્તા અજ્ઝત્તં, અત્તાનં પટિચ્ચ પટિચ્ચ પવત્તત્તા પચ્ચત્ત’’ન્તિ. કક્ખળન્તિ કથિનં. યસ્મા તં થદ્ધભાવેન સહજાતાનં પતિટ્ઠા હોતિ, તસ્મા ‘‘થદ્ધ’’ન્તિ વુત્તં. ખરિગતન્તિ ખરસભાવેસુ ગતં તપ્પરિયાપન્નં, ખરસભાવમેવાતિ અત્થો. યસ્મા પન ખરસભાવં ફરુસાકારેન ઉપટ્ઠાનતો ફરુસાકારં હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘ફરુસ’’ન્તિ. ઉપાદિન્નં નામ સરીરટ્ઠકં. તત્થ યં કમ્મસમુટ્ઠાનં, તં નિપ્પરિયાયતો ‘‘ઉપાદિન્ન’’ન્તિ વુચ્ચતિ, ઇતરં અનુપાદિન્નં. તદુભયમ્પિ ઇધ તણ્હાદીહિ આદિન્નગહિતપરામટ્ઠવસેન ઉપાદિન્નમેવાતિ દસ્સેતું ‘‘સરીરટ્ઠકઞ્હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ આદિન્નન્તિ અભિનિવિટ્ઠં. મમન્તિ ગહિતં. અહન્તિ પરામટ્ઠં . ધાતુકમ્મટ્ઠાનિકસ્સાતિ ચતુધાતુવવત્થાનવસેન ધાતુકમ્મટ્ઠાનં પરિહરન્તસ્સ. એત્થાતિ એતસ્મિં ધાતુકમ્મટ્ઠાને. તીસુ કોટ્ઠાસેસૂતિ તિપ્પકારેસુ કોટ્ઠાસેસુ. ન હિ તે તયો ચત્તારો કોટ્ઠાસા.
302.Ajjhattikāti sattasantānapariyāpannā. Ajjhattaṃ paccattanti padadvayenapi taṃtaṃpāṭipuggalikadhammā vuccantīti āha ‘‘ubhayampetaṃ niyakādhivacanamevā’’ti. Sasantatipariyāpannatāya pana attāti gahetabbabhāvūpagamanavasena attānaṃ adhikicca uddissa pavattaṃ ajjhattaṃ, taṃtaṃsattasantānapariyāpannatāya paccattaṃ. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ (visuddhi. 1.307) ‘‘attani pavattattā ajjhattaṃ, attānaṃ paṭicca paṭicca pavattattā paccatta’’nti. Kakkhaḷanti kathinaṃ. Yasmā taṃ thaddhabhāvena sahajātānaṃ patiṭṭhā hoti, tasmā ‘‘thaddha’’nti vuttaṃ. Kharigatanti kharasabhāvesu gataṃ tappariyāpannaṃ, kharasabhāvamevāti attho. Yasmā pana kharasabhāvaṃ pharusākārena upaṭṭhānato pharusākāraṃ hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘pharusa’’nti. Upādinnaṃ nāma sarīraṭṭhakaṃ. Tattha yaṃ kammasamuṭṭhānaṃ, taṃ nippariyāyato ‘‘upādinna’’nti vuccati, itaraṃ anupādinnaṃ. Tadubhayampi idha taṇhādīhi ādinnagahitaparāmaṭṭhavasena upādinnamevāti dassetuṃ ‘‘sarīraṭṭhakañhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha ādinnanti abhiniviṭṭhaṃ. Mamanti gahitaṃ. Ahanti parāmaṭṭhaṃ. Dhātukammaṭṭhānikassāti catudhātuvavatthānavasena dhātukammaṭṭhānaṃ pariharantassa. Etthāti etasmiṃ dhātukammaṭṭhāne. Tīsu koṭṭhāsesūti tippakāresu koṭṭhāsesu. Na hi te tayo cattāro koṭṭhāsā.
વુત્તપ્પકારાતિ ‘‘કેસા લોમા’’તિઆદિના વુત્તપ્પકારા. નાનાસભાવતોતિ સતિપિ કક્ખળભાવસામઞ્ઞે સસમ્ભારવિભત્તિતો પન કેસાદિસઙ્ઘાતગતનાનાસભાવતો. આલયોતિ અપેક્ખા. નિકન્તીતિ નિકામના. પત્થનાતિ તણ્હાપત્થના. પરિયુટ્ઠાનન્તિ તણ્હાપરિયુટ્ઠાનં. ગહણન્તિ કામુપાદાનં. પરામાસોતિ પરતો આમસના મિચ્છાભિનિવેસો. ન બલવા આલયાદિ. યદિ એવં કસ્મા વિભઙ્ગે બાહિરાપિ પથવીધાતુ વિત્થારેનેવ વિભત્તાતિ? યથાધમ્મદેસનત્તા તત્થ વિત્થારેનેવ દેસના પવત્તા, યથાનુલોમદેસનત્તા પનેત્થ વુત્તનયેન દેસના સંખિત્તા.
Vuttappakārāti ‘‘kesā lomā’’tiādinā vuttappakārā. Nānāsabhāvatoti satipi kakkhaḷabhāvasāmaññe sasambhāravibhattito pana kesādisaṅghātagatanānāsabhāvato. Ālayoti apekkhā. Nikantīti nikāmanā. Patthanāti taṇhāpatthanā. Pariyuṭṭhānanti taṇhāpariyuṭṭhānaṃ. Gahaṇanti kāmupādānaṃ. Parāmāsoti parato āmasanā micchābhiniveso. Na balavā ālayādi. Yadi evaṃ kasmā vibhaṅge bāhirāpi pathavīdhātu vitthāreneva vibhattāti? Yathādhammadesanattā tattha vitthāreneva desanā pavattā, yathānulomadesanattā panettha vuttanayena desanā saṃkhittā.
યોજેત્વા દસ્સેતીતિ એકજ્ઝં કત્વા દસ્સેતિ. સાતિ અજ્ઝત્તિકા પથવીધાતુ. સુખપરિગ્ગહો હોતિ ‘‘ન મે સો અત્તા’’તિ. સિદ્ધે હિ અનત્તલક્ખણે દુક્ખલક્ખણં અનિચ્ચલક્ખણઞ્ચ સિદ્ધમેવ હોતિ સઙ્ખતધમ્મેસુ તદવિનાભાવતોતિ. વિસૂકાયતીતિ વિસૂકં વિરૂપકિરિયં પવત્તેતિ. સા પન અત્થતો વિપ્ફન્દનમેવાતિ આહ ‘‘વિપ્ફન્દતી’’તિ. અસ્સાતિ અજ્ઝત્તિકાય પથવીધાતુયા. અચેતનાભાવો પાકટો હોતિ ધાતુમત્તતાય દસ્સનતો. તં ઉભયમ્પીતિ તં પથવીધાતુદ્વયમ્પિ.
Yojetvā dassetīti ekajjhaṃ katvā dasseti. Sāti ajjhattikā pathavīdhātu. Sukhapariggaho hoti ‘‘na me so attā’’ti. Siddhe hi anattalakkhaṇe dukkhalakkhaṇaṃ aniccalakkhaṇañca siddhameva hoti saṅkhatadhammesu tadavinābhāvatoti. Visūkāyatīti visūkaṃ virūpakiriyaṃ pavatteti. Sā pana atthato vipphandanamevāti āha ‘‘vipphandatī’’ti. Assāti ajjhattikāya pathavīdhātuyā. Acetanābhāvo pākaṭo hoti dhātumattatāya dassanato. Taṃ ubhayampīti taṃ pathavīdhātudvayampi.
તતો વિસેસતરેનાતિ તતો બાહિરમહાપથવિતો વિસેસવન્તતરેન, લહુતરેનાતિ અત્થો. કુપ્પતીતિ લુપ્પતિ. વિલીયમાનાતિ પકતિઉદકે લોણં વિય વિલયં ગચ્છન્તી. ઉદકાનુગતાતિ ઉદકં અનુગતા ઉદકગતિકા. તેનાહ ‘‘ઉદકમેવ હોતી’’તિ. અભાવો એવ અભાવતા, ન ભવતીતિ વા અભાવો, તથાસભાવો ધમ્મો. તસ્સ ભાવો અભાવતા. વયો વિનાસો ધમ્મો સભાવો એતસ્સાતિ વયધમ્મો, તસ્સ ભાવો વયધમ્મતા, અત્થતો ખયો એવ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. તેનાહ ‘‘સબ્બેહિપિ ઇમેહિ પદેહિ અનિચ્ચલક્ખણમેવ વુત્ત’’ન્તિ. વિદ્ધંસનભાવસ્સ પન પવેદિતબ્બત્તા કામં અનિચ્ચલક્ખણમેવ વુત્તં સરૂપતો, ઇતરાનિપિ અત્થતો વુત્તાનેવાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યં પના’’તિઆદિ.
Tato visesatarenāti tato bāhiramahāpathavito visesavantatarena, lahutarenāti attho. Kuppatīti luppati. Vilīyamānāti pakatiudake loṇaṃ viya vilayaṃ gacchantī. Udakānugatāti udakaṃ anugatā udakagatikā. Tenāha ‘‘udakameva hotī’’ti. Abhāvo eva abhāvatā, na bhavatīti vā abhāvo, tathāsabhāvo dhammo. Tassa bhāvo abhāvatā. Vayo vināso dhammo sabhāvo etassāti vayadhammo, tassa bhāvo vayadhammatā, atthato khayo eva. Sesapadesupi eseva nayo. Tenāha ‘‘sabbehipi imehi padehi aniccalakkhaṇameva vutta’’nti. Viddhaṃsanabhāvassa pana paveditabbattā kāmaṃ aniccalakkhaṇameva vuttaṃ sarūpato, itarānipi atthato vuttānevāti dassento āha ‘‘yaṃ panā’’tiādi.
મત્તં ખણમત્તં તિટ્ઠતીતિ મત્તટ્ઠો, અપ્પમત્તટ્ઠો મત્તટ્ઠકો, અતિઇત્તરખણિકોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘પરિત્તટ્ઠિતિકસ્સા’’તિ. ઠિતિપરિત્તતાયાતિ એકચિત્તપવત્તિમત્તતાઠાનલક્ખણસ્સ ઇતરભાવેન . એકસ્સ ચિત્તસ્સ પવત્તિક્ખણમત્તેનેવ હિ સત્તાનં પરમત્થતો જીવનક્ખણો પરિચ્છિન્નો. તેનાહ ‘‘અયં હી’’તિઆદિ.
Mattaṃ khaṇamattaṃ tiṭṭhatīti mattaṭṭho, appamattaṭṭho mattaṭṭhako, atiittarakhaṇikoti attho. Tenāha ‘‘parittaṭṭhitikassā’’ti. Ṭhitiparittatāyāti ekacittapavattimattatāṭhānalakkhaṇassa itarabhāvena . Ekassa cittassa pavattikkhaṇamatteneva hi sattānaṃ paramatthato jīvanakkhaṇo paricchinno. Tenāha ‘‘ayaṃ hī’’tiādi.
જીવિતન્તિ જીવિતિન્દ્રિયં. સુખદુક્ખાતિ સુખદુક્ખા વેદના. ઉપેક્ખાપિ હિ સુખદુક્ખાસ્વેવ અન્તોગધા ઇટ્ઠાનિટ્ઠભાવતો. અત્તભાવોતિ જીવિતવેદનાવિઞ્ઞાણાનિ ઠપેત્વા અવસિટ્ઠધમ્મા વુત્તા. કેવલાતિ અત્તનિચ્ચભાવેન અવોમિસ્સા. એકચિત્તસમાયુત્તાતિ એકેન ચિત્તેન સહિતા એકચિત્તક્ખણિકા. લહુસો વત્તતે ખણોતિ તાય એવ એકક્ખણિકતાય લહુકો અતિઇત્તરો જીવિતાદીનં ખણો વત્તતિ વીતિવત્તતીતિ અત્થો. ઇદન્તિ ગાથાવચનં.
Jīvitanti jīvitindriyaṃ. Sukhadukkhāti sukhadukkhā vedanā. Upekkhāpi hi sukhadukkhāsveva antogadhā iṭṭhāniṭṭhabhāvato. Attabhāvoti jīvitavedanāviññāṇāni ṭhapetvā avasiṭṭhadhammā vuttā. Kevalāti attaniccabhāvena avomissā. Ekacittasamāyuttāti ekena cittena sahitā ekacittakkhaṇikā. Lahuso vattate khaṇoti tāya eva ekakkhaṇikatāya lahuko atiittaro jīvitādīnaṃ khaṇo vattati vītivattatīti attho. Idanti gāthāvacanaṃ.
યસ્મા સત્તાનં જીવિતં અસ્સાસપસ્સાસાનં અપરાપરસઞ્ચરણં લભમાનમેવ પવત્તતિ, ન અલભમાનં, તસ્મા અસ્સાસપસ્સાસૂપનિબદ્ધં. તથા મહાભૂતાનં સમવુત્તિતં લભમાનમેવ પવત્તતિ. પથવીધાતુયા હિ આપોધાતુઆદીનં વા અઞ્ઞતરપકોપેન બલસમ્પન્નોપિ પુરિસો પત્થદ્ધકાયો વા, અતિસારાદિવસેન કિલિન્નપૂતિકાયો વા, મહાડાહપરેતો વા, સઞ્છિજ્જમાનસન્ધિબન્ધનો વા હુત્વા જીવિતક્ખયં પાપુણાતિ. કબળીકારાહારાનં યુત્તકાલે લભન્તસ્સેવ જીવિતં પવત્તતિ, અલભન્તસ્સ પરિક્ખયં ગચ્છતિ, વિઞ્ઞાણે પવત્તમાનેયેવ ચ જીવિતં પવત્તતિ, ન તસ્મિં અપ્પવત્તમાને. જીવિતન્તિ એત્થ ઇતિ-સદ્દેન ઇરિયાપથૂપનિબદ્ધતાસીતુણ્હૂપનિબદ્ધતાદીનં સઙ્ગહો. ચતુન્નઞ્હિ ઇરિયાપથાનં સમવુત્તિતં લભમાનમેવ જીવિતં પવત્તતિ, અઞ્ઞતરસ્સ પન અધિમત્તતાય આયુસઙ્ખારા ઉપચ્છિજ્જન્તિ, સીતુણ્હાનમ્પિ સમવુત્તિતં લભમાનમેવ પવત્તતિ, અતિસીતેન પન અતિઉણ્હેન વા અભિભૂતસ્સ વિપજ્જતીતિ.
Yasmā sattānaṃ jīvitaṃ assāsapassāsānaṃ aparāparasañcaraṇaṃ labhamānameva pavattati, na alabhamānaṃ, tasmā assāsapassāsūpanibaddhaṃ. Tathā mahābhūtānaṃ samavuttitaṃ labhamānameva pavattati. Pathavīdhātuyā hi āpodhātuādīnaṃ vā aññatarapakopena balasampannopi puriso patthaddhakāyo vā, atisārādivasena kilinnapūtikāyo vā, mahāḍāhapareto vā, sañchijjamānasandhibandhano vā hutvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇāti. Kabaḷīkārāhārānaṃ yuttakāle labhantasseva jīvitaṃ pavattati, alabhantassa parikkhayaṃ gacchati, viññāṇe pavattamāneyeva ca jīvitaṃ pavattati, na tasmiṃ appavattamāne. Jīvitanti ettha iti-saddena iriyāpathūpanibaddhatāsītuṇhūpanibaddhatādīnaṃ saṅgaho. Catunnañhi iriyāpathānaṃ samavuttitaṃ labhamānameva jīvitaṃ pavattati, aññatarassa pana adhimattatāya āyusaṅkhārā upacchijjanti, sītuṇhānampi samavuttitaṃ labhamānameva pavattati, atisītena pana atiuṇhena vā abhibhūtassa vipajjatīti.
તણ્હુપાદિન્નસ્સાતિ ઇમિના હિ પચ્ચયુપ્પન્નતાકિત્તનેન સરસપભઙ્ગુતંયેવ વિભાવેતિ. દુક્ખાનુપસ્સનાય તણ્હાગ્ગાહસ્સ અનિચ્ચાનુપસ્સનાય માનગ્ગાહસ્સ અનત્તાનુપસ્સનાય દિટ્ઠિગ્ગાહસ્સ ઉજુવિપચ્ચનીકભાવતો એકંસેનેવ તીહિ અનુપસ્સનાહિ ગાહાપિ વિગચ્છન્તીતિ આહ ‘‘નોતેવ હોતી’’તિ. એકંયેવ આગતં બાહિરાય પથવીધાતુયા અન્તરધાનદસ્સનપવત્તજોતનાય.
Taṇhupādinnassāti iminā hi paccayuppannatākittanena sarasapabhaṅgutaṃyeva vibhāveti. Dukkhānupassanāya taṇhāggāhassa aniccānupassanāya mānaggāhassa anattānupassanāya diṭṭhiggāhassa ujuvipaccanīkabhāvato ekaṃseneva tīhi anupassanāhi gāhāpi vigacchantīti āha ‘‘noteva hotī’’ti. Ekaṃyeva āgataṃ bāhirāya pathavīdhātuyā antaradhānadassanapavattajotanāya.
પરિગ્ગહન્તિ ધાતુપરિગ્ગહણં. પટ્ઠપેન્તોતિ આરભન્તો દેસેન્તો. સોતદ્વારે બલં દસ્સેતીતિ યોજના. કમ્મટ્ઠાનિકસ્સ બલદસ્સનાપદેસેન કમ્મટ્ઠાનસ્સ આનુભાવં દસ્સેતિ. વાચાય ઘટ્ટનમેવ વુત્તં સોતદ્વારે બલદસ્સનભાવતો. બલન્તિ ચ બાહિરાય વિય અજ્ઝત્તિકાયપિ પથવીધાતુયા અચેતનાભાવદસ્સનેન રુક્ખસ્સ વિય અક્કોસન્તેપિ પહરન્તેપિ નિબ્બિકારતા. સમ્પતિવત્તમાનુપ્પન્નભાવેનાતિ તદા પચ્ચુપ્પન્નભાવેન. સમુદાચારુપ્પન્નભાવેનાતિ આપાથગતે તસ્મિં અનિટ્ઠે સદ્દારમ્મણે આરમ્મણકરણસઙ્ખાતઉપ્પત્તિવસેન સોતદ્વારે જવનવેદના દુક્ખાતિ વચનતો. તથા હિ ‘‘ઉપનિસ્સયવસેના’’તિ વુત્તં. વેદનાદયોપીતિ ‘‘વેદના અનિચ્ચા’’તિ એત્થ વુત્તવેદના ચેવ સઞ્ઞાદયો ચ. તે હિ ફસ્સેન સમાનભૂમિકા ન પુબ્બે વુત્તવેદના. ધાતુસઙ્ખાતમેવ આરમ્મણન્તિ યથાપરિગ્ગહિતં પથવીધાતુસઙ્ખાતમેવ વિસયં. પક્ખન્દતીતિ વિપસ્સનાચિત્તં અનિચ્ચન્તિપિ દુક્ખન્તિપિ અનત્તાતિપિ સમ્મસનવસેન અનુપવિસતિ. એતેન બહિદ્ધાવિક્ખેપાભાવમાહ, પસીદતીતિ પન ઇમિના કમ્મટ્ઠાનસ્સ વીથિપટિપન્નતં. સન્તિટ્ઠતીતિ ઇમિના ઉપરૂપરિ વિસેસાવહભાવેન અવત્થાનં પટિપક્ખાભિભવેન નિચ્ચલભાવતો. વિમુચ્ચતીતિ ઇમિના તણ્હામાનદિટ્ઠિગ્ગાહતો વિસેસેન મુચ્ચનં. અટ્ઠકથાયં પન સમુટ્ઠાનવસેન અત્થો વુત્તો ‘‘અધિમોક્ખં લભતી’’તિ. સોતદ્વારમ્હિ આરમ્મણે આપાથગતેતિ ઇદં મૂલપરિઞ્ઞાય મૂલદસ્સનં. સોતદ્વારેહિ આવજ્જનવોટ્ઠબ્બનાનં અયોનિસો આવજ્જયતો વોટ્ઠબ્બનવસેન ઇટ્ઠે આરમ્મણે લોભો, અનિટ્ઠે ચ પટિઘો ઉપ્પજ્જતિ, મનોદ્વારે પન ‘‘ઇત્થી, પુરિસો’’તિ રજ્જનાદિ હોતિ, તસ્સ પઞ્ચદ્વારજવનં મૂલં, સબ્બં વા ભવઙ્ગાદિ. એવં મનોદ્વારજવનસ્સ મૂલવસેન પરિઞ્ઞા. આગન્તુકતાવકાલિકપરિઞ્ઞા પન પઞ્ચદ્વારજવનસ્સેવ અપુબ્બભાવવસેન ઇતરભાવવસેન ચ વેદિતબ્બા. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન સતિપટ્ઠાનસંવણ્ણનાયં વુત્તો એવ.
Pariggahanti dhātupariggahaṇaṃ. Paṭṭhapentoti ārabhanto desento. Sotadvāre balaṃ dassetīti yojanā. Kammaṭṭhānikassa baladassanāpadesena kammaṭṭhānassa ānubhāvaṃ dasseti. Vācāya ghaṭṭanameva vuttaṃ sotadvāre baladassanabhāvato. Balanti ca bāhirāya viya ajjhattikāyapi pathavīdhātuyā acetanābhāvadassanena rukkhassa viya akkosantepi paharantepi nibbikāratā. Sampativattamānuppannabhāvenāti tadā paccuppannabhāvena. Samudācāruppannabhāvenāti āpāthagate tasmiṃ aniṭṭhe saddārammaṇe ārammaṇakaraṇasaṅkhātauppattivasena sotadvāre javanavedanā dukkhāti vacanato. Tathā hi ‘‘upanissayavasenā’’ti vuttaṃ. Vedanādayopīti ‘‘vedanā aniccā’’ti ettha vuttavedanā ceva saññādayo ca. Te hi phassena samānabhūmikā na pubbe vuttavedanā. Dhātusaṅkhātameva ārammaṇanti yathāpariggahitaṃ pathavīdhātusaṅkhātameva visayaṃ. Pakkhandatīti vipassanācittaṃ aniccantipi dukkhantipi anattātipi sammasanavasena anupavisati. Etena bahiddhāvikkhepābhāvamāha, pasīdatīti pana iminā kammaṭṭhānassa vīthipaṭipannataṃ. Santiṭṭhatīti iminā uparūpari visesāvahabhāvena avatthānaṃ paṭipakkhābhibhavena niccalabhāvato. Vimuccatīti iminā taṇhāmānadiṭṭhiggāhato visesena muccanaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana samuṭṭhānavasena attho vutto ‘‘adhimokkhaṃ labhatī’’ti. Sotadvāramhi ārammaṇe āpāthagateti idaṃ mūlapariññāya mūladassanaṃ. Sotadvārehi āvajjanavoṭṭhabbanānaṃ ayoniso āvajjayato voṭṭhabbanavasena iṭṭhe ārammaṇe lobho, aniṭṭhe ca paṭigho uppajjati, manodvāre pana ‘‘itthī, puriso’’ti rajjanādi hoti, tassa pañcadvārajavanaṃ mūlaṃ, sabbaṃ vā bhavaṅgādi. Evaṃ manodvārajavanassa mūlavasena pariññā. Āgantukatāvakālikapariññā pana pañcadvārajavanasseva apubbabhāvavasena itarabhāvavasena ca veditabbā. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana satipaṭṭhānasaṃvaṇṇanāyaṃ vutto eva.
યાથાવતો ધાતૂનં પરિગ્ગણ્હનવસેન કતપરિગ્ગહસ્સપિ અનાદિકાલભાવનાવસેન અયોનિસો આવજ્જનં સચેપિ ઉપ્પજ્જતિ. વોટ્ઠબ્બનં પત્વાતિ વોટ્ઠબ્બનકિચ્ચતં પત્વા. એકં દ્વે વારે આસેવનં લભિત્વા, ન આસેવનપચ્ચયં. ન હિ ઉપેક્ખાસહગતાહેતુકચિત્તં આસેવનપચ્ચયભૂતં અત્થિ. યદિ સિયા, પટ્ઠાને કુસલત્તિકે પટિચ્ચવારાદીસુ ‘‘ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવને દ્વે, આસેવનપચ્ચયા ન મગ્ગે દ્વે’’તિ ચ વત્તબ્બં સિયા, ‘‘ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવને એકં (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૨૨૧), આસેવનપચ્ચયા ન મગ્ગે એક’’ન્તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૧૫૨) ચ પન વુત્તં. એકં દ્વે વારેતિ એત્થ ચ એકગ્ગહણં વચનસિલિટ્ઠતાય વસેન વુત્તં. ન હિ દુતિયે મોઘવારે એકવારમેવ વોટ્ઠબ્બનં પવત્તતિ. દ્વિક્ખત્તું વા તસ્સ પવત્તિં સન્ધાય એકવારગ્ગહણં, તિક્ખત્તું પવત્તિં સન્ધાય દ્વેવારગ્ગહણં. તત્થ દુતિયં તતિયઞ્ચ પવત્તમાનં લદ્ધાસેવનં વિય હોતિ. યસ્મા પન ‘‘વોટ્ઠબ્બનં પત્વા એકં દ્વે વારેઆસેવનં લભિત્વા ચિત્તં ભવઙ્ગમેવ ઓતરતી’’તિ ઇદં દુતિયમોઘવારવસેન વુત્તં ભવેય્ય. સો ચ આરમ્મણદુબ્બલતાય એવ હોતીતિ અભિધમ્મટ્ઠકથાયં નિયમિતો. ઇધ પન તિક્ખાનુપસ્સનાનુભાવેન અકુસલુપ્પત્તિયા અસમ્ભવવસેન અયોનિસોવ આવજ્જતો અયોનિસો વવત્થાનં સિયા, ન યોનિસો, તસ્મિઞ્ચ પવત્તે મહતિ અતિમહતિ વા આરમ્મણે જવનં ન ઉપ્પજ્જેય્યાતિ અયમત્થો વિચારેત્વા ગહેતબ્બો.
Yāthāvato dhātūnaṃ pariggaṇhanavasena katapariggahassapi anādikālabhāvanāvasena ayoniso āvajjanaṃ sacepi uppajjati. Voṭṭhabbanaṃ patvāti voṭṭhabbanakiccataṃ patvā. Ekaṃ dve vāre āsevanaṃ labhitvā, na āsevanapaccayaṃ. Na hi upekkhāsahagatāhetukacittaṃ āsevanapaccayabhūtaṃ atthi. Yadi siyā, paṭṭhāne kusalattike paṭiccavārādīsu ‘‘na maggapaccayā āsevane dve, āsevanapaccayā na magge dve’’ti ca vattabbaṃ siyā, ‘‘na maggapaccayā āsevane ekaṃ (paṭṭhā. 1.1.221), āsevanapaccayā na magge eka’’nti (paṭṭhā. 1.1.152) ca pana vuttaṃ. Ekaṃ dve vāreti ettha ca ekaggahaṇaṃ vacanasiliṭṭhatāya vasena vuttaṃ. Na hi dutiye moghavāre ekavārameva voṭṭhabbanaṃ pavattati. Dvikkhattuṃ vā tassa pavattiṃ sandhāya ekavāraggahaṇaṃ, tikkhattuṃ pavattiṃ sandhāya dvevāraggahaṇaṃ. Tattha dutiyaṃ tatiyañca pavattamānaṃ laddhāsevanaṃ viya hoti. Yasmā pana ‘‘voṭṭhabbanaṃ patvā ekaṃ dve vāreāsevanaṃ labhitvā cittaṃ bhavaṅgameva otaratī’’ti idaṃ dutiyamoghavāravasena vuttaṃ bhaveyya. So ca ārammaṇadubbalatāya eva hotīti abhidhammaṭṭhakathāyaṃ niyamito. Idha pana tikkhānupassanānubhāvena akusaluppattiyā asambhavavasena ayonisova āvajjato ayoniso vavatthānaṃ siyā, na yoniso, tasmiñca pavatte mahati atimahati vā ārammaṇe javanaṃ na uppajjeyyāti ayamattho vicāretvā gahetabbo.
એતસ્સેવ વા સતિપિ દુવિધતાપરિકપ્પને સો ચ યદિ અનુલોમે વેદનાત્તિકે પટિચ્ચવારાદીસુ ‘‘આસેવનપચ્ચયા ન મગ્ગે દ્વે, ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવને દ્વે’’તિ ચ વુત્તં સિયા, (લબ્ભેય્ય), ન ચ વુત્તં. યદિ પન વોટ્ઠબ્બનમ્પિ આસેવનપચ્ચયો સિયા, કુસલાકુસલાનમ્પિ સિયા. ન હિ આસેવનપચ્ચયં લદ્ધું યુત્તસ્સ આસેવનપચ્ચયતાપિ ધમ્મો આસેવનપચ્ચયો હોતીતિ અવુત્તો અત્થિ, વોટ્ઠબ્બનસ્સ પન કુસલાકુસલાનં આસેવનપચ્ચયભાવો અવુત્તો – ‘‘કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નાસેવનપચ્ચયા. અકુસલં…પે॰… નાસેવનપચ્ચયા’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૯૩-૯૪) વચનતો પટિક્ખિત્તો ચ. અથાપિ સિયા અસમાનવેદનાનં વસેનેવ વુત્તન્તિ ચ, એવમપિ યથા – ‘‘આવજ્જના કુસલાનં ખન્ધાનં અકુસલાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૧૭) વુત્તં, એવં ‘‘આસેવનપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિપિ વત્તબ્બં સિયા. તં જાતિભેદા ન વુત્તન્તિ ચે? ભૂમિભિન્નસ્સ કામાવચરસ્સ રૂપાવચરાદીનં આસેવનપચ્ચયભાવો વિય જાતિભિન્નસ્સપિ ભવેય્યાતિ વત્તબ્બો એવ સિયા, અભિન્નજાતિકસ્સ ચ વસેન યથા – ‘‘આવજ્જના સહેતુકાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ વુત્તં, એવં ‘‘આસેવનપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિપિ વત્તબ્બં સિયા, ન ચ વુત્તં. તસ્મા વેદનાત્તિકેપિ ‘‘આસેવનપચ્ચયા ન મગ્ગે એકં, ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવને એક’’ન્તિ એવં ગણનાય નિદ્ધારિયમાનાય વોટ્ઠબ્બનસ્સ આસેવનપચ્ચયત્તસ્સ અભાવા અયં મોઘવારો ઉપપરિક્ખિત્વા ગહેતબ્બો.
Etasseva vā satipi duvidhatāparikappane so ca yadi anulome vedanāttike paṭiccavārādīsu ‘‘āsevanapaccayā na magge dve, na maggapaccayā āsevane dve’’ti ca vuttaṃ siyā, (labbheyya), na ca vuttaṃ. Yadi pana voṭṭhabbanampi āsevanapaccayo siyā, kusalākusalānampi siyā. Na hi āsevanapaccayaṃ laddhuṃ yuttassa āsevanapaccayatāpi dhammo āsevanapaccayo hotīti avutto atthi, voṭṭhabbanassa pana kusalākusalānaṃ āsevanapaccayabhāvo avutto – ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjati nāsevanapaccayā. Akusalaṃ…pe… nāsevanapaccayā’’ti (paṭṭhā. 1.1.93-94) vacanato paṭikkhitto ca. Athāpi siyā asamānavedanānaṃ vaseneva vuttanti ca, evamapi yathā – ‘‘āvajjanā kusalānaṃ khandhānaṃ akusalānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.1.417) vuttaṃ, evaṃ ‘‘āsevanapaccayena paccayo’’tipi vattabbaṃ siyā. Taṃ jātibhedā na vuttanti ce? Bhūmibhinnassa kāmāvacarassa rūpāvacarādīnaṃ āsevanapaccayabhāvo viya jātibhinnassapi bhaveyyāti vattabbo eva siyā, abhinnajātikassa ca vasena yathā – ‘‘āvajjanā sahetukānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo’’ti vuttaṃ, evaṃ ‘‘āsevanapaccayena paccayo’’tipi vattabbaṃ siyā, na ca vuttaṃ. Tasmā vedanāttikepi ‘‘āsevanapaccayā na magge ekaṃ, na maggapaccayā āsevane eka’’nti evaṃ gaṇanāya niddhāriyamānāya voṭṭhabbanassa āsevanapaccayattassa abhāvā ayaṃ moghavāro upaparikkhitvā gahetabbo.
વોટ્ઠબ્બનં પન વીથિવિપાકસન્તતિયા આવટ્ટનતો આવજ્જના, તતો વિસદિસસ્સ જવનસ્સ કરણતો મનસિકારોતિ ચ વત્તબ્બતં લભેય્ય, એવઞ્ચ કત્વા પટ્ઠાને ‘‘વોટ્ઠબ્બનં કુસલાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિઆદિ ન વુત્તં, ‘‘આવજ્જના’’ઇચ્ચેવ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૧૭) વુત્તં, તમ્પિ વોટ્ઠબ્બનતો પરં ચતુન્નં પઞ્ચન્નં વા જવનાનં આરમ્મણપુરેજાતં ભવિતું અસક્કોન્તં રૂપાદિં આરબ્ભ પવત્તમાનં વોટ્ઠબ્બનં જવનટ્ઠાને ઠત્વા ભવઙ્ગં ઓતરતિ. જવનટ્ઠાને ઠત્વાતિ ચ જવનસ્સ ઉપ્પજ્જનટ્ઠાને દ્વિક્ખત્તું પવત્તિત્વાતિ અત્થો, ન જવનભાવેનાતિ. આસેવનં લભિત્વાતિ ચેત્થ આસેવનં વિય આસેવનન્તિ વુત્તોવાયમત્થો. વિપ્ફારિકત્તા ચસ્સ દ્વિક્ખત્તું વા તિક્ખત્તું વા પવત્તિયેવ ચેત્થ આસેવનસદિસતા. વિપ્ફારિકતાય હિ વિઞ્ઞત્તિસમુટ્ઠાપકતા ચસ્સ વુચ્ચતિ. વિપ્ફારિકમ્પિ જવનં વિય અનેકક્ખત્તું અપ્પવત્તિયા અસુપ્પતિટ્ઠિતતાય ચ ન નિપ્પરિયાયતો આસેવનભાવેન વત્તતીતિ ન ઇમસ્સ આસેવનત્થં વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન ફલચિત્તેસુ મગ્ગપરિયાયો વિય પરિયાયવસેન વુત્તં.
Voṭṭhabbanaṃ pana vīthivipākasantatiyā āvaṭṭanato āvajjanā, tato visadisassa javanassa karaṇato manasikāroti ca vattabbataṃ labheyya, evañca katvā paṭṭhāne ‘‘voṭṭhabbanaṃ kusalānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo’’tiādi na vuttaṃ, ‘‘āvajjanā’’icceva (paṭṭhā. 1.1.417) vuttaṃ, tampi voṭṭhabbanato paraṃ catunnaṃ pañcannaṃ vā javanānaṃ ārammaṇapurejātaṃ bhavituṃ asakkontaṃ rūpādiṃ ārabbha pavattamānaṃ voṭṭhabbanaṃ javanaṭṭhāne ṭhatvā bhavaṅgaṃ otarati. Javanaṭṭhāne ṭhatvāti ca javanassa uppajjanaṭṭhāne dvikkhattuṃ pavattitvāti attho, na javanabhāvenāti. Āsevanaṃ labhitvāti cettha āsevanaṃ viya āsevananti vuttovāyamattho. Vipphārikattā cassa dvikkhattuṃ vā tikkhattuṃ vā pavattiyeva cettha āsevanasadisatā. Vipphārikatāya hi viññattisamuṭṭhāpakatā cassa vuccati. Vipphārikampi javanaṃ viya anekakkhattuṃ appavattiyā asuppatiṭṭhitatāya ca na nippariyāyato āsevanabhāvena vattatīti na imassa āsevanatthaṃ vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana phalacittesu maggapariyāyo viya pariyāyavasena vuttaṃ.