Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૩૯. મહાજનકજાતકં (૨)

    539. Mahājanakajātakaṃ (2)

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘કોયં મજ્ઝે સમુદ્દસ્મિં, અપસ્સં તીરમાયુહે;

    ‘‘Koyaṃ majjhe samuddasmiṃ, apassaṃ tīramāyuhe;

    કં 1 ત્વં અત્થવસં ઞત્વા, એવં વાયમસે ભુસં’’.

    Kaṃ 2 tvaṃ atthavasaṃ ñatvā, evaṃ vāyamase bhusaṃ’’.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘નિસમ્મ વત્તં લોકસ્સ, વાયામસ્સ ચ દેવતે;

    ‘‘Nisamma vattaṃ lokassa, vāyāmassa ca devate;

    તસ્મા મજ્ઝે સમુદ્દસ્મિં, અપસ્સં તીરમાયુહે’’.

    Tasmā majjhe samuddasmiṃ, apassaṃ tīramāyuhe’’.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘ગમ્ભીરે અપ્પમેય્યસ્મિં, તીરં યસ્સ ન દિસ્સતિ;

    ‘‘Gambhīre appameyyasmiṃ, tīraṃ yassa na dissati;

    મોઘો તે પુરિસવાયામો, અપ્પત્વાવ મરિસ્સસિ’’.

    Mogho te purisavāyāmo, appatvāva marissasi’’.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘અનણો ઞાતિનં હોતિ, દેવાનં પિતુનઞ્ચ 3 સો;

    ‘‘Anaṇo ñātinaṃ hoti, devānaṃ pitunañca 4 so;

    કરં પુરિસકિચ્ચાનિ, ન ચ પચ્છાનુતપ્પતિ’’.

    Karaṃ purisakiccāni, na ca pacchānutappati’’.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘અપારણેય્યં યં કમ્મં, અફલં કિલમથુદ્દયં;

    ‘‘Apāraṇeyyaṃ yaṃ kammaṃ, aphalaṃ kilamathuddayaṃ;

    તત્થ કો વાયમેનત્થો, મચ્ચુ યસ્સાભિનિપ્પતં’’ 5.

    Tattha ko vāyamenattho, maccu yassābhinippataṃ’’ 6.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘અપારણેય્યમચ્ચન્તં , યો વિદિત્વાન દેવતે;

    ‘‘Apāraṇeyyamaccantaṃ , yo viditvāna devate;

    ન રક્ખે અત્તનો પાણં, જઞ્ઞા સો યદિ હાપયે.

    Na rakkhe attano pāṇaṃ, jaññā so yadi hāpaye.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘અધિપ્પાયફલં એકે, અસ્મિં લોકસ્મિ દેવતે;

    ‘‘Adhippāyaphalaṃ eke, asmiṃ lokasmi devate;

    પયોજયન્તિ કમ્માનિ, તાનિ ઇજ્ઝન્તિ વા ન વા.

    Payojayanti kammāni, tāni ijjhanti vā na vā.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘સન્દિટ્ઠિકં કમ્મફલં, નનુ પસ્સસિ દેવતે;

    ‘‘Sandiṭṭhikaṃ kammaphalaṃ, nanu passasi devate;

    સન્ના અઞ્ઞે તરામહં, તઞ્ચ પસ્સામિ સન્તિકે.

    Sannā aññe tarāmahaṃ, tañca passāmi santike.

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘સો અહં વાયમિસ્સામિ, યથાસત્તિ યથાબલં;

    ‘‘So ahaṃ vāyamissāmi, yathāsatti yathābalaṃ;

    ગચ્છં પારં સમુદ્દસ્સ, કસ્સં 7 પુરિસકારિયં’’.

    Gacchaṃ pāraṃ samuddassa, kassaṃ 8 purisakāriyaṃ’’.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘યો ત્વં એવં ગતે ઓઘે, અપ્પમેય્યે મહણ્ણવે;

    ‘‘Yo tvaṃ evaṃ gate oghe, appameyye mahaṇṇave;

    ધમ્મવાયામસમ્પન્નો, કમ્મુના નાવસીદસિ;

    Dhammavāyāmasampanno, kammunā nāvasīdasi;

    સો ત્વં તત્થેવ ગચ્છાહિ, યત્થ તે નિરતો મનો’’.

    So tvaṃ tattheva gacchāhi, yattha te nirato mano’’.

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘આસીસેથેવ 9 પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Āsīsetheva 10 puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘આસીસેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘દુક્ખૂપનીતોપિ નરો સપઞ્ઞો, આસં ન છિન્દેય્ય સુખાગમાય;

    ‘‘Dukkhūpanītopi naro sapañño, āsaṃ na chindeyya sukhāgamāya;

    બહૂ હિ ફસ્સા અહિતા હિતા ચ, અવિતક્કિતા મચ્ચુમુપબ્બજન્તિ 11.

    Bahū hi phassā ahitā hitā ca, avitakkitā maccumupabbajanti 12.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘અચિન્તિતમ્પિ ભવતિ, ચિન્તિતમ્પિ વિનસ્સતિ;

    ‘‘Acintitampi bhavati, cintitampi vinassati;

    ન હિ ચિન્તામયા ભોગા, ઇત્થિયા પુરિસસ્સ વા’’.

    Na hi cintāmayā bhogā, itthiyā purisassa vā’’.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘અપોરાણં 13 વત ભો રાજા, સબ્બભુમ્મો દિસમ્પતિ;

    ‘‘Aporāṇaṃ 14 vata bho rājā, sabbabhummo disampati;

    નાજ્જ નચ્ચે 15 નિસામેતિ, ન ગીતે કુરુતે મનો.

    Nājja nacce 16 nisāmeti, na gīte kurute mano.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘ન મિગે 17 નપિ ઉય્યાને, નપિ હંસે ઉદિક્ખતિ;

    ‘‘Na mige 18 napi uyyāne, napi haṃse udikkhati;

    મૂગોવ તુણ્હિમાસીનો, ન અત્થમનુસાસતિ’’.

    Mūgova tuṇhimāsīno, na atthamanusāsati’’.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘સુખકામા રહોસીલા, વધબન્ધા ઉપારતા 19;

    ‘‘Sukhakāmā rahosīlā, vadhabandhā upāratā 20;

    કસ્સ 21 નુ અજ્જ આરામે, દહરા વુદ્ધા ચ અચ્છરે.

    Kassa 22 nu ajja ārāme, daharā vuddhā ca acchare.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘અતિક્કન્તવનથા ધીરા, નમો તેસં મહેસિનં;

    ‘‘Atikkantavanathā dhīrā, namo tesaṃ mahesinaṃ;

    યે ઉસ્સુકમ્હિ લોકમ્હિ, વિહરન્તિ મનુસ્સુકા.

    Ye ussukamhi lokamhi, viharanti manussukā.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘તે છેત્વા મચ્ચુનો જાલં, તતં 23 માયાવિનો દળં;

    ‘‘Te chetvā maccuno jālaṃ, tataṃ 24 māyāvino daḷaṃ;

    છિન્નાલયત્તા 25 ગચ્છન્તિ, કો તેસં ગતિમાપયે’’ 26.

    Chinnālayattā 27 gacchanti, ko tesaṃ gatimāpaye’’ 28.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘કદાહં મિથિલં 29 ફીતં, વિભત્તં ભાગસો મિતં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ 30 phītaṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ 31 ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu 32 bhavissati.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, વિસાલં સબ્બતોપભં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, visālaṃ sabbatopabhaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, બહુપાકારતોરણં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, bahupākāratoraṇaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, દળ્હમટ્ટાલકોટ્ઠકં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, daḷhamaṭṭālakoṭṭhakaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, સુવિભત્તં મહાપથં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, suvibhattaṃ mahāpathaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, સુવિભત્તન્તરાપણં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, suvibhattantarāpaṇaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, ગવસ્સરથપીળિતં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, gavassarathapīḷitaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, આરામવનમાલિનિં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, ārāmavanamāliniṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, ઉય્યાનવનમાલિનિં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, uyyānavanamāliniṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, પાસાદવનમાલિનિં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, pāsādavanamāliniṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘કદાહં મિથિલં ફીતં, તિપુરં રાજબન્ધુનિં;

    ‘‘Kadāhaṃ mithilaṃ phītaṃ, tipuraṃ rājabandhuniṃ;

    માપિતં સોમનસ્સેન, વેદેહેન યસસ્સિના;

    Māpitaṃ somanassena, vedehena yasassinā;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘કદાહં વેદેહે ફીતે, નિચિતે ધમ્મરક્ખિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ vedehe phīte, nicite dhammarakkhite;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘કદાહં વેદેહે ફીતે, અજેય્યે ધમ્મરક્ખિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ vedehe phīte, ajeyye dhammarakkhite;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘કદાહં અન્તેપુરં 33 રમ્મં, વિભત્તં ભાગસો મિતં;

    ‘‘Kadāhaṃ antepuraṃ 34 rammaṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘કદાહં અન્તેપુરં રમ્મં, સુધામત્તિકલેપનં;

    ‘‘Kadāhaṃ antepuraṃ rammaṃ, sudhāmattikalepanaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘કદાહં અન્તેપુરં રમ્મં, સુચિગન્ધં મનોરમં;

    ‘‘Kadāhaṃ antepuraṃ rammaṃ, sucigandhaṃ manoramaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘કદાહં કૂટાગારે ચ, વિભત્તે ભાગસો મિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ kūṭāgāre ca, vibhatte bhāgaso mite;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘કદાહં કૂટાગારે ચ, સુધામત્તિકલેપને;

    ‘‘Kadāhaṃ kūṭāgāre ca, sudhāmattikalepane;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘કદાહં કૂટાગારે ચ, સુચિગન્ધે મનોરમે;

    ‘‘Kadāhaṃ kūṭāgāre ca, sucigandhe manorame;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘કદાહં કૂટાગારે ચ, લિત્તે ચન્દનફોસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ kūṭāgāre ca, litte candanaphosite;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘કદાહં સોણ્ણપલ્લઙ્કે 35, ગોનકે ચિત્તસન્થતે;

    ‘‘Kadāhaṃ soṇṇapallaṅke 36, gonake cittasanthate;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૫.

    165.

    37 ‘‘કદાહં મણિપલ્લઙ્કે, ગોનકે ચિત્તસન્થતે;

    38 ‘‘Kadāhaṃ maṇipallaṅke, gonake cittasanthate;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ 39.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati 40.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘કદાહં કપ્પાસકોસેય્યં, ખોમકોટુમ્બરાનિ ચ;

    ‘‘Kadāhaṃ kappāsakoseyyaṃ, khomakoṭumbarāni ca;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘કદાહં પોક્ખરણી રમ્મા, ચક્કવાકપકૂજિતા 41;

    ‘‘Kadāhaṃ pokkharaṇī rammā, cakkavākapakūjitā 42;

    મન્દાલકેહિ સઞ્છન્ના, પદુમુપ્પલકેહિ ચ;

    Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘કદાહં હત્થિગુમ્બે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ hatthigumbe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    સુવણ્ણકચ્છે માતઙ્ગે, હેમકપ્પનવાસસે.

    Suvaṇṇakacche mātaṅge, hemakappanavāsase.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, તોમરઙ્કુસપાણિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, tomaraṅkusapāṇibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘કદાહં અસ્સગુમ્બે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ assagumbe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    આજાનીયેવ જાતિયા, સિન્ધવે સીઘવાહને.

    Ājānīyeva jātiyā, sindhave sīghavāhane.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ઇલ્લિયાચાપધારિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, illiyācāpadhāribhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘કદાહં રથસેનિયો, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ rathaseniyo, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘કદાહં સોવણ્ણરથે, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ sovaṇṇarathe, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘કદાહં સજ્ઝુરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ sajjhurathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘કદાહં અસ્સરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ assarathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘કદાહં ઓટ્ઠરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ oṭṭharathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘કદાહં ગોણરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ goṇarathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘કદાહં અજરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ ajarathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘કદાહં મેણ્ડરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ meṇḍarathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘કદાહં મિગરથે ચ, સન્નદ્ધે ઉસ્સિતદ્ધજે;

    ‘‘Kadāhaṃ migarathe ca, sannaddhe ussitaddhaje;

    દીપે અથોપિ વેય્યગ્ઘે, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે.

    Dīpe athopi veyyagghe, sabbālaṅkārabhūsite.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘આરૂળ્હે ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘કદાહં હત્થારોહે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ hatthārohe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    નીલવમ્મધરે સૂરે, તોમરઙ્કુસપાણિને 43;

    Nīlavammadhare sūre, tomaraṅkusapāṇine 44;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘કદાહં અસ્સારોહે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ assārohe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    નીલવમ્મધરે સૂરે, ઇલ્લિયાચાપધારિને 45;

    Nīlavammadhare sūre, illiyācāpadhārine 46;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘કદાહં રથારોહે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ rathārohe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    નીલવમ્મધરે સૂરે, ચાપહત્થે કલાપિને 47;

    Nīlavammadhare sūre, cāpahatthe kalāpine 48;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૩.

    193.

    49 ‘‘કદાહં ધનુગ્ગહે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    50 ‘‘Kadāhaṃ dhanuggahe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    નીલવમ્મધરે સૂરે, ચાપહત્થે કલાપિને;

    Nīlavammadhare sūre, cāpahatthe kalāpine;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ 51.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati 52.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘કદાહં રાજપુત્તે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Kadāhaṃ rājaputte ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    ચિત્રવમ્મધરે સૂરે, કઞ્ચનાવેળધારિને;

    Citravammadhare sūre, kañcanāveḷadhārine;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૫.

    195.

    ‘‘કદાહં અરિયગણે ચ, વતવન્તે 53 અલઙ્કતે;

    ‘‘Kadāhaṃ ariyagaṇe ca, vatavante 54 alaṅkate;

    હરિચન્દનલિત્તઙ્ગે, કાસિકુત્તમધારિને;

    Haricandanalittaṅge, kāsikuttamadhārine;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૬.

    196.

    55 ‘‘કદાહં અમચ્ચગણે ચ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતે;

    56 ‘‘Kadāhaṃ amaccagaṇe ca, sabbālaṅkārabhūsite;

    પીતવમ્મધરે સૂરે, પુરતો ગચ્છમાલિને 57;

    Pītavammadhare sūre, purato gacchamāline 58;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ 59.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati 60.

    ૧૯૭.

    197.

    ‘‘કદાહં 61 સત્તસતા ભરિયા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāhaṃ 62 sattasatā bhariyā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૮.

    198.

    ‘‘કદાહં 63 સત્તસતા ભરિયા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘Kadāhaṃ 64 sattasatā bhariyā, susaññā tanumajjhimā;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૧૯૯.

    199.

    ‘‘કદાહં 65 સત્તસતા ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Kadāhaṃ 66 sattasatā bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૦.

    200.

    ‘‘કદાહં 67 સતપલં કંસં, સોવણ્ણં સતરાજિકં;

    ‘‘Kadāhaṃ 68 satapalaṃ kaṃsaṃ, sovaṇṇaṃ satarājikaṃ;

    પહાય પબ્બજિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Pahāya pabbajissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૧.

    201.

    ‘‘કદાસ્સુ મં હત્થિગુમ્બા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ hatthigumbā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    સુવણ્ણકચ્છા માતઙ્ગા, હેમકપ્પનવાસસા.

    Suvaṇṇakacchā mātaṅgā, hemakappanavāsasā.

    ૨૦૨.

    202.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, તોમરઙ્કુસપાણિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, tomaraṅkusapāṇibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૩.

    203.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અસ્સગુમ્બા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ assagumbā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    આજાનીયાવ જાતિયા, સિન્ધવા સીઘવાહના.

    Ājānīyāva jātiyā, sindhavā sīghavāhanā.

    ૨૦૪.

    204.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ઇલ્લિયાચાપધારિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, illiyācāpadhāribhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૫.

    205.

    ‘‘કદાસ્સુ મં રથસેની, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ rathasenī, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૦૬.

    206.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૭.

    207.

    ‘‘કદાસ્સુ મં સોણ્ણરથા 69, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ soṇṇarathā 70, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૦૮.

    208.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૦૯.

    209.

    ‘‘કદાસ્સુ મં સજ્ઝુરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ sajjhurathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૧૦.

    210.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૧૧.

    211.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અસ્સરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ assarathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૧૨.

    212.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૧૩.

    213.

    ‘‘કદાસ્સુ મં ઓટ્ઠરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ oṭṭharathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૧૪.

    214.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૧૫.

    215.

    ‘‘કદાસ્સુ મં ગોણરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ goṇarathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૧૬.

    216.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૧૭.

    217.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અજરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ ajarathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૧૮.

    218.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૧૯.

    219.

    ‘‘કદાસ્સુ મં મેણ્ડરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ meṇḍarathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘કદાસ્સુ મં મિગરથા, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Kadāssu maṃ migarathā, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘કદાસ્સુ મં હત્થારોહા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ hatthārohā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    નીલવમ્મધરા સૂરા, તોમરઙ્કુસપાણિનો;

    Nīlavammadharā sūrā, tomaraṅkusapāṇino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અસ્સારોહા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ assārohā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    નીલવમ્મધરા સૂરા, ઇલ્લિયાચાપધારિનો;

    Nīlavammadharā sūrā, illiyācāpadhārino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘કદાસ્સુ મં રથારોહા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ rathārohā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    નીલવમ્મધરા સૂરા, ચાપહત્થા કલાપિનો;

    Nīlavammadharā sūrā, cāpahatthā kalāpino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘કદાસ્સુ મં ધનુગ્ગહા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ dhanuggahā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    નીલવમ્મધરા સૂરા, ચાપહત્થા કલાપિનો;

    Nīlavammadharā sūrā, cāpahatthā kalāpino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘કદાસ્સુ મં રાજપુત્તા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ rājaputtā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    ચિત્રવમ્મધરા સૂરા, કઞ્ચનાવેળધારિનો;

    Citravammadharā sūrā, kañcanāveḷadhārino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અરિયગણા, વતવન્તા અલઙ્કતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ ariyagaṇā, vatavantā alaṅkatā;

    હરિચન્દનલિત્તઙ્ગા, કાસિકુત્તમધારિનો;

    Haricandanalittaṅgā, kāsikuttamadhārino;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘કદાસ્સુ મં અમચ્ચગણા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ amaccagaṇā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    પીતવમ્મધરા સૂરા, પુરતો ગચ્છમાલિનો 71;

    Pītavammadharā sūrā, purato gacchamālino 72;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘કદાસ્સુ મં સત્તસતા ભરિયા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Kadāssu maṃ sattasatā bhariyā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘કદાસ્સુ મં સત્તસતા ભરિયા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘Kadāssu maṃ sattasatā bhariyā, susaññā tanumajjhimā;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘કદાસ્સુ મં સત્તસતા ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Kadāssu maṃ sattasatā bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    યન્તં મં નાનુયિસ્સન્તિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Yantaṃ maṃ nānuyissanti, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘કદાહં પત્તં ગહેત્વાન, મુણ્ડો સઙ્ઘાટિપારુતો;

    ‘‘Kadāhaṃ pattaṃ gahetvāna, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    પિણ્ડિકાય ચરિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Piṇḍikāya carissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘કદાહં પંસુકૂલાનં, ઉજ્ઝિતાનં 73 મહાપથે;

    ‘‘Kadāhaṃ paṃsukūlānaṃ, ujjhitānaṃ 74 mahāpathe;

    સઙ્ઘાટિં ધારયિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Saṅghāṭiṃ dhārayissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘કદાહં સત્તાહસમ્મેઘે 75, ઓવટ્ઠો અલ્લચીવરો;

    ‘‘Kadāhaṃ sattāhasammeghe 76, ovaṭṭho allacīvaro;

    પિણ્ડિકાય ચરિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Piṇḍikāya carissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘કદાહં સબ્બત્થ ગન્ત્વા 77, રુક્ખા રુક્ખં વના વનં;

    ‘‘Kadāhaṃ sabbattha gantvā 78, rukkhā rukkhaṃ vanā vanaṃ;

    અનપેક્ખો ગમિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Anapekkho gamissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘કદાહં ગિરિદુગ્ગેસુ, પહીનભયભેરવો;

    ‘‘Kadāhaṃ giriduggesu, pahīnabhayabheravo;

    અદુતિયો ગમિસ્સામિ 79, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Adutiyo gamissāmi 80, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘કદાહં વીણં વરુજ્જકો 81, સત્તતન્તિં મનોરમં;

    ‘‘Kadāhaṃ vīṇaṃ varujjako 82, sattatantiṃ manoramaṃ;

    ચિત્તં ઉજું કરિસ્સામિ, તં કુદાસ્સુ ભવિસ્સતિ.

    Cittaṃ ujuṃ karissāmi, taṃ kudāssu bhavissati.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘કદાહં રથકારોવ, પરિકન્તં ઉપાહનં;

    ‘‘Kadāhaṃ rathakārova, parikantaṃ upāhanaṃ;

    કામસઞ્ઞોજને છેચ્છં 83, યે દિબ્બે યે ચ માનુસે’’.

    Kāmasaññojane checchaṃ 84, ye dibbe ye ca mānuse’’.

    ૨૪૦.

    240.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    બાહા પગ્ગય્હ પક્કન્દું, કસ્મા નો વિજહિસ્સસિ.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, kasmā no vijahissasi.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, susaññā tanumajjhimā;

    બાહા પગ્ગય્હ પક્કન્દું, કસ્મા નો વિજહિસ્સસિ.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, kasmā no vijahissasi.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    બાહા પગ્ગય્હ પક્કન્દું, કસ્મા નો વિજહિસ્સસિ.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, kasmā no vijahissasi.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, sabbālaṅkārabhūsitā;

    હિત્વા સમ્પદ્દવી 85 રાજા, પબ્બજ્જાય પુરક્ખતો.

    Hitvā sampaddavī 86 rājā, pabbajjāya purakkhato.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, susaññā tanumajjhimā;

    હિત્વા સમ્પદ્દવી રાજા, પબ્બજ્જાય પુરક્ખતો.

    Hitvā sampaddavī rājā, pabbajjāya purakkhato.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘તા ચ સત્તસતા ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    ‘‘Tā ca sattasatā bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    હિત્વા સમ્પદ્દવી રાજા, પબ્બજ્જાય પુરક્ખતો’’.

    Hitvā sampaddavī rājā, pabbajjāya purakkhato’’.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘હિત્વા સતપલં કંસં, સોવણ્ણં સતરાજિકં;

    ‘‘Hitvā satapalaṃ kaṃsaṃ, sovaṇṇaṃ satarājikaṃ;

    અગ્ગહી મત્તિકં પત્તં, તં દુતિયાભિસેચનં’’.

    Aggahī mattikaṃ pattaṃ, taṃ dutiyābhisecanaṃ’’.

    ૨૪૭.

    247.

    ‘‘ભેસ્મા 87 અગ્ગિસમા જાલા, કોસા ડય્હન્તિ ભાગસો;

    ‘‘Bhesmā 88 aggisamā jālā, kosā ḍayhanti bhāgaso;

    રજતં જાતરૂપઞ્ચ, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ.

    Rajataṃ jātarūpañca, muttā veḷuriyā bahū.

    ૨૪૮.

    248.

    ‘‘મણયો સઙ્ખમુત્તા ચ, વત્થિકં હરિચન્દનં;

    ‘‘Maṇayo saṅkhamuttā ca, vatthikaṃ haricandanaṃ;

    અજિનં દણ્ડભણ્ડઞ્ચ, લોહં કાળાયસં બહૂ;

    Ajinaṃ daṇḍabhaṇḍañca, lohaṃ kāḷāyasaṃ bahū;

    એહિ રાજ નિવત્તસ્સુ, મા તેતં વિનસા ધનં’’ 89.

    Ehi rāja nivattassu, mā tetaṃ vinasā dhanaṃ’’ 90.

    ૨૪૯.

    249.

    ‘‘સુસુખં વત જીવામ, યેસં નો નત્થિ કિઞ્ચનં;

    ‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;

    મિથિલાય દય્હમાનાય, ન મે કિઞ્ચિ અદય્હથ’’.

    Mithilāya dayhamānāya, na me kiñci adayhatha’’.

    ૨૫૦.

    250.

    ‘‘અટવિયો સમુપ્પન્ના, રટ્ઠં વિદ્ધંસયન્તિ તં;

    ‘‘Aṭaviyo samuppannā, raṭṭhaṃ viddhaṃsayanti taṃ;

    એહિ રાજ નિવત્તસ્સુ, મા રટ્ઠં વિનસા ઇદં’’.

    Ehi rāja nivattassu, mā raṭṭhaṃ vinasā idaṃ’’.

    ૨૫૧.

    251.

    ‘‘સુસુખં વત જીવામ, યેસં નો નત્થિ કિઞ્ચનં;

    ‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;

    રટ્ઠે વિલુમ્પમાનમ્હિ, ન 91 મે કિઞ્ચિ અહીરથ.

    Raṭṭhe vilumpamānamhi, na 92 me kiñci ahīratha.

    ૨૫૨.

    252.

    ‘‘સુસુખં વત જીવામ, યેસં નો નત્થિ કિઞ્ચનં;
