Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૮. અટ્ઠકનિપાતો

    8. Aṭṭhakanipāto

    ૧. મહાકચ્ચાયનત્થેરગાથા

    1. Mahākaccāyanattheragāthā

    ૪૯૪.

    494.

    ‘‘કમ્મં બહુકં ન કારયે, પરિવજ્જેય્ય જનં ન ઉય્યમે;

    ‘‘Kammaṃ bahukaṃ na kāraye, parivajjeyya janaṃ na uyyame;

    સો ઉસ્સુક્કો રસાનુગિદ્ધો, અત્થં રિઞ્ચતિ યો સુખાધિવાહો.

    So ussukko rasānugiddho, atthaṃ riñcati yo sukhādhivāho.

    ૪૯૫.

    495.

    ‘‘પઙ્કોતિ હિ નં અવેદયું, યાયં વન્દનપૂજના કુલેસુ;

    ‘‘Paṅkoti hi naṃ avedayuṃ, yāyaṃ vandanapūjanā kulesu;

    સુખુમં સલ્લં દુરુબ્બહં, સક્કારો કાપુરિસેન દુજ્જહો.

    Sukhumaṃ sallaṃ durubbahaṃ, sakkāro kāpurisena dujjaho.

    ૪૯૬.

    496.

    ‘‘ન પરસ્સુપનિધાય, કમ્મં મચ્ચસ્સ પાપકં;

    ‘‘Na parassupanidhāya, kammaṃ maccassa pāpakaṃ;

    અત્તના તં ન સેવેય્ય, કમ્મબન્ધૂહિ માતિયા.

    Attanā taṃ na seveyya, kammabandhūhi mātiyā.

    ૪૯૭.

    497.

    ‘‘ન પરે વચના ચોરો, ન પરે વચના મુનિ;

    ‘‘Na pare vacanā coro, na pare vacanā muni;

    અત્તા ચ નં યથાવેદિ 1, દેવાપિ નં તથા વિદૂ.

    Attā ca naṃ yathāvedi 2, devāpi naṃ tathā vidū.

    ૪૯૮.

    498.

    ‘‘પરે ચ ન વિજાનન્તિ, મયમેત્થ યમામસે;

    ‘‘Pare ca na vijānanti, mayamettha yamāmase;

    યે ચ તત્થ વિજાનન્તિ, તતો સમ્મન્તિ મેધગા.

    Ye ca tattha vijānanti, tato sammanti medhagā.

    ૪૯૯.

    499.

    ‘‘જીવતે વાપિ સપ્પઞ્ઞો, અપિ વિત્તપરિક્ખયો;

    ‘‘Jīvate vāpi sappañño, api vittaparikkhayo;

    પઞ્ઞાય ચ અલાભેન 3, વિત્તવાપિ ન જીવતિ.

    Paññāya ca alābhena 4, vittavāpi na jīvati.

    ૫૦૦.

    500.

    ‘‘સબ્બં સુણાતિ સોતેન, સબ્બં પસ્સતિ ચક્ખુના;

    ‘‘Sabbaṃ suṇāti sotena, sabbaṃ passati cakkhunā;

    ન ચ દિટ્ઠં સુતં ધીરો, સબ્બં ઉજ્ઝિતુમરહતિ.

    Na ca diṭṭhaṃ sutaṃ dhīro, sabbaṃ ujjhitumarahati.

    ૫૦૧.

    501.

    ‘‘ચક્ખુમાસ્સ યથા અન્ધો, સોતવા બધિરો યથા;

    ‘‘Cakkhumāssa yathā andho, sotavā badhiro yathā;

    પઞ્ઞવાસ્સ યથા મૂગો, બલવા દુબ્બલોરિવ;

    Paññavāssa yathā mūgo, balavā dubbaloriva;

    અથ અત્થે સમુપ્પન્ને, સયેથ 5 મતસાયિક’’ન્તિ.

    Atha atthe samuppanne, sayetha 6 matasāyika’’nti.

    … મહાકચ્ચાયનો થેરો….

    … Mahākaccāyano thero….







    Footnotes:
    1. યથા વેત્તિ (સી॰)
    2. yathā vetti (sī.)
    3. અભાવેન (સી॰ અટ્ઠ॰)
    4. abhāvena (sī. aṭṭha.)
    5. પસ્સેથ (ક॰)
    6. passetha (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. મહાકચ્ચાયનત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Mahākaccāyanattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact