Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૬૯. મહાકણ્હજાતકં (૬)

    469. Mahākaṇhajātakaṃ (6)

    ૬૧.

    61.

    કણ્હો કણ્હો ચ ઘોરો ચ, સુક્કદાઠો પભાસવા 1;

    Kaṇho kaṇho ca ghoro ca, sukkadāṭho pabhāsavā 2;

    બદ્ધો પઞ્ચહિ રજ્જૂહિ, કિં રવિ 3 સુનખો તવ.

    Baddho pañcahi rajjūhi, kiṃ ravi 4 sunakho tava.

    ૬૨.

    62.

    નાયં મિગાનમત્થાય, ઉસીનક 5 ભવિસ્સતિ;

    Nāyaṃ migānamatthāya, usīnaka 6 bhavissati;

    મનુસ્સાનં અનયો હુત્વા, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Manussānaṃ anayo hutvā, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૩.

    63.

    પત્તહત્થા સમણકા, મુણ્ડા સઙ્ઘાટિપારુતા;

    Pattahatthā samaṇakā, muṇḍā saṅghāṭipārutā;

    નઙ્ગલેહિ કસિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Naṅgalehi kasissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૪.

    64.

    તપસ્સિનિયો 7 પબ્બજિતા, મુણ્ડા સઙ્ઘાટિપારુતા;

    Tapassiniyo 8 pabbajitā, muṇḍā saṅghāṭipārutā;

    યદા લોકે ગમિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Yadā loke gamissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૫.

    65.

    દીઘોત્તરોટ્ઠા જટિલા, પઙ્કદન્તા રજસ્સિરા;

    Dīghottaroṭṭhā jaṭilā, paṅkadantā rajassirā;

    ઇણં ચોદાય 9 ગચ્છન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Iṇaṃ codāya 10 gacchanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૬.

    66.

    અધિચ્ચ વેદે 11 સાવિત્તિં, યઞ્ઞતન્તઞ્ચ 12 બ્રાહ્મણા;

    Adhicca vede 13 sāvittiṃ, yaññatantañca 14 brāhmaṇā;

    ભતિકાય યજિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Bhatikāya yajissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૭.

    67.

    માતરં પિતરઞ્ચાપિ, જિણ્ણકં ગતયોબ્બનં;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ;

    પહૂ સન્તો 15 ન ભરન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Pahū santo 16 na bharanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૮.

    68.

    માતરં પિતરઞ્ચાપિ, જિણ્ણકં ગતયોબ્બનં;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ;

    બાલા તુમ્હેતિ વક્ખન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Bālā tumheti vakkhanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૬૯.

    69.

    આચરિયભરિયં સખિં 17, માતુલાનિં પિતુચ્છકિં 18;

    Ācariyabhariyaṃ sakhiṃ 19, mātulāniṃ pitucchakiṃ 20;

    યદા લોકે ગમિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Yadā loke gamissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૭૦.

    70.

    અસિચમ્મં ગહેત્વાન, ખગ્ગં પગ્ગય્હ બ્રાહ્મણા;

    Asicammaṃ gahetvāna, khaggaṃ paggayha brāhmaṇā;

    પન્થઘાતં કરિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Panthaghātaṃ karissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૭૧.

    71.

    સુક્કચ્છવી વેધવેરા, થૂલબાહૂ અપાતુભા;

    Sukkacchavī vedhaverā, thūlabāhū apātubhā;

    મિત્તભેદં કરિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતિ.

    Mittabhedaṃ karissanti, tadā kaṇho pamokkhati.

    ૭૨.

    72.

    માયાવિનો નેકતિકા, અસપ્પુરિસચિન્તકા;

    Māyāvino nekatikā, asappurisacintakā;

    યદા લોકે ભવિસ્સન્તિ, તદા કણ્હો પમોક્ખતીતિ.

    Yadā loke bhavissanti, tadā kaṇho pamokkhatīti.

    મહાકણ્હજાતકં છટ્ઠં.

    Mahākaṇhajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પતાપવા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. patāpavā (sī. syā. pī.)
    3. ધીર (સી॰ પી॰), વીર (સ્યા॰)
    4. dhīra (sī. pī.), vīra (syā.)
    5. ઉસીનર (સી॰ પી॰), ઉસીન્નર (સ્યા॰)
    6. usīnara (sī. pī.), usīnnara (syā.)
    7. તપનીયા (ક॰) દુતિયન્તપદાનિ હેતાનિ
    8. tapanīyā (ka.) dutiyantapadāni hetāni
    9. વોદાય (સી॰ પી॰), ચોદય (સ્યા॰)
    10. vodāya (sī. pī.), codaya (syā.)
    11. વેદં (ક॰)
    12. તન્ત્રઞ્ચ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    13. vedaṃ (ka.)
    14. tantrañca (sī. syā. pī.)
    15. સન્તા (સી॰)
    16. santā (sī.)
    17. આચરિયભરિયં સખાભરિયં (સી॰ પી॰)
    18. પિતુચ્છયં (સી॰), પિતુચ્છસં (પી॰)
    19. ācariyabhariyaṃ sakhābhariyaṃ (sī. pī.)
    20. pitucchayaṃ (sī.), pitucchasaṃ (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૯] ૬. મહાકણ્હજાતકવણ્ણના • [469] 6. Mahākaṇhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact