Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૧૬. મહાકપિજાતકં (૬)

    516. Mahākapijātakaṃ (6)

    ૧૭૮.

    178.

    બારાણસ્યં 1 અહૂ રાજા, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢનો;

    Bārāṇasyaṃ 2 ahū rājā, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    મિત્તામચ્ચપરિબ્યૂળ્હો, અગમાસિ મિગાજિનં 3.

    Mittāmaccaparibyūḷho, agamāsi migājinaṃ 4.

    ૧૭૯.

    179.

    તત્થ બ્રાહ્મણમદ્દક્ખિ, સેતં ચિત્રં કિલાસિનં;

    Tattha brāhmaṇamaddakkhi, setaṃ citraṃ kilāsinaṃ;

    વિદ્ધસ્તં કોવિળારંવ, કિસં ધમનિસન્થતં.

    Viddhastaṃ koviḷāraṃva, kisaṃ dhamanisanthataṃ.

    ૧૮૦.

    180.

    પરમકારુઞ્ઞતં પત્તં, દિસ્વા કિચ્છગતં નરં;

    Paramakāruññataṃ pattaṃ, disvā kicchagataṃ naraṃ;

    અવચ બ્યમ્હિતો રાજા, ‘‘યક્ખાનં કતમો નુસિ.

    Avaca byamhito rājā, ‘‘yakkhānaṃ katamo nusi.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘હત્થપાદા ચ તે સેતા, તતો સેતતરં 5 સિરો;

    ‘‘Hatthapādā ca te setā, tato setataraṃ 6 siro;

    ગત્તં કમ્માસવણ્ણં તે, કિલાસબહુલો ચસિ.

    Gattaṃ kammāsavaṇṇaṃ te, kilāsabahulo casi.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘વટ્ટનાવળિ 7 સઙ્કાસા, પિટ્ઠિ તે નિન્નતુન્નતા;

    ‘‘Vaṭṭanāvaḷi 8 saṅkāsā, piṭṭhi te ninnatunnatā;

    કાળપબ્બાવ 9 તે અઙ્ગા, નાઞ્ઞં પસ્સામિ એદિસં.

    Kāḷapabbāva 10 te aṅgā, nāññaṃ passāmi edisaṃ.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘ઉગ્ઘટ્ટપાદો તસિતો, કિસો ધમનિસન્થતો;

    ‘‘Ugghaṭṭapādo tasito, kiso dhamanisanthato;

    છાતો આતત્તરૂપોસિ 11, કુતોસિ કત્થ ગચ્છસિ.

    Chāto ātattarūposi 12, kutosi kattha gacchasi.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘દુદ્દસી અપ્પકારોસિ, દુબ્બણ્ણો ભીમદસ્સનો;

    ‘‘Duddasī appakārosi, dubbaṇṇo bhīmadassano;

    જનેત્તિ યાપિ તે માતા, ન તં ઇચ્છેય્ય પસ્સિતું.

    Janetti yāpi te mātā, na taṃ iccheyya passituṃ.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘કિં કમ્મમકરં 13 પુબ્બે, કં અવજ્ઝં અઘાતયિ;

    ‘‘Kiṃ kammamakaraṃ 14 pubbe, kaṃ avajjhaṃ aghātayi;

    કિબ્બિસં યં કરિત્વાન, ઇદં દુક્ખં ઉપાગમિ’’.

    Kibbisaṃ yaṃ karitvāna, idaṃ dukkhaṃ upāgami’’.

    ૧૮૬.

    186.

    તગ્ઘ તે અહમક્ખિસ્સં, યથાપિ કુસલો તથા;

    Taggha te ahamakkhissaṃ, yathāpi kusalo tathā;

    સચ્ચવાદિઞ્હિ લોકસ્મિં, પસંસન્તીધ પણ્ડિતા.

    Saccavādiñhi lokasmiṃ, pasaṃsantīdha paṇḍitā.

    ૧૮૭.

    187.

    એકો ચરં ગોગવેસો, મૂળ્હો અચ્ચસરિં વને;

    Eko caraṃ gogaveso, mūḷho accasariṃ vane;

    અરઞ્ઞે ઇરીણે 15 વિવને, નાનાકુઞ્જરસેવિતે.

    Araññe irīṇe 16 vivane, nānākuñjarasevite.

    ૧૮૮.

    188.

    વાળમિગાનુચરિતે, વિપ્પનટ્ઠોસ્મિ કાનને;

    Vāḷamigānucarite, vippanaṭṭhosmi kānane;

    અચરિં તત્થ સત્તાહં, ખુપ્પિપાસ 17 સમપ્પિતો.

    Acariṃ tattha sattāhaṃ, khuppipāsa 18 samappito.

    ૧૮૯.

    189.

    તત્થ તિન્દુકમદ્દક્ખિં, વિસમટ્ઠં બુભુક્ખિતો;

    Tattha tindukamaddakkhiṃ, visamaṭṭhaṃ bubhukkhito;

    પપાતમભિલમ્બન્તં, સમ્પન્નફલધારિનં.

    Papātamabhilambantaṃ, sampannaphaladhārinaṃ.

    ૧૯૦.

    190.

    વાતસ્સિતાનિ ભક્ખેસિં, તાનિ રુચ્ચિંસુ મે ભુસં;

    Vātassitāni bhakkhesiṃ, tāni rucciṃsu me bhusaṃ;

    અતિત્તો રુક્ખમારૂહિં 19, તત્થ હેસ્સામિ આસિતો.

    Atitto rukkhamārūhiṃ 20, tattha hessāmi āsito.

    ૧૯૧.

    191.

    એકં મે ભક્ખિતં આસિ, દુતિયં અભિપત્થિતં;

    Ekaṃ me bhakkhitaṃ āsi, dutiyaṃ abhipatthitaṃ;

    તતો સા ભઞ્જથ સાખા, છિન્ના ફરસુના વિય.

    Tato sā bhañjatha sākhā, chinnā pharasunā viya.

    ૧૯૨.

    192.

    સોહં સહાવ સાખાહિ, ઉદ્ધંપાદો અવંસિરો;

    Sohaṃ sahāva sākhāhi, uddhaṃpādo avaṃsiro;

    અપ્પતિટ્ઠે અનાલમ્બે, ગિરિદુગ્ગસ્મિ પાપતં.

    Appatiṭṭhe anālambe, giriduggasmi pāpataṃ.

    ૧૯૩.

    193.

    યસ્મા ચ વારિ ગમ્ભીરં, તસ્મા ન સમપજ્જિસં 21;

    Yasmā ca vāri gambhīraṃ, tasmā na samapajjisaṃ 22;

    તત્થ સેસિં નિરાનન્દો, અનૂના 23 દસ રત્તિયો.

    Tattha sesiṃ nirānando, anūnā 24 dasa rattiyo.

    ૧૯૪.

    194.

    અથેત્થ કપિ માગઞ્છિ 25, ગોનઙ્ગુલો દરીચરો;

    Athettha kapi māgañchi 26, gonaṅgulo darīcaro;

    સાખાહિ સાખં વિચરન્તો, ખાદમાનો દુમપ્ફલં.

    Sākhāhi sākhaṃ vicaranto, khādamāno dumapphalaṃ.

    ૧૯૫.

    195.

    સો મં દિસ્વા કિસં પણ્ડું, કારુઞ્ઞમકરં મયિ;

    So maṃ disvā kisaṃ paṇḍuṃ, kāruññamakaraṃ mayi;

    અમ્ભો કો નામ સો એત્થ, એવં દુક્ખેન અટ્ટિતો.

    Ambho ko nāma so ettha, evaṃ dukkhena aṭṭito.

    ૧૯૬.

    196.

    મનુસ્સો અમનુસ્સો વા, અત્તાનં મે પવેદય;

    Manusso amanusso vā, attānaṃ me pavedaya;

    તસ્સઞ્જલિં પણામેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Tassañjaliṃ paṇāmetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૧૯૭.

    197.

    મનુસ્સોહં બ્યસમ્પત્તો 27, સા મે નત્થિ ઇતો ગતિ;

    Manussohaṃ byasampatto 28, sā me natthi ito gati;

    તં વો વદામિ ભદ્દં વો, ત્વઞ્ચ મે સરણં ભવ.

    Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, tvañca me saraṇaṃ bhava.

    ૧૯૮.

    198.

    ગરું 29 સિલં ગહેત્વાન, વિચરી 30 પબ્બતે કપિ;

    Garuṃ 31 silaṃ gahetvāna, vicarī 32 pabbate kapi;

    સિલાય યોગ્ગં કત્વાન, નિસભો એતદબ્રવિ.

    Silāya yoggaṃ katvāna, nisabho etadabravi.

    ૧૯૯.

    199.

    એહિ મે પિટ્ઠિમારુય્હ, ગીવં ગણ્હાહિ બાહુભિ;

    Ehi me piṭṭhimāruyha, gīvaṃ gaṇhāhi bāhubhi;

    અહં તં ઉદ્ધરિસ્સામિ, ગિરિદુગ્ગત વેગસા.

    Ahaṃ taṃ uddharissāmi, giriduggata vegasā.

    ૨૦૦.

    200.

    તસ્સ તં વચનં સુત્વા, વાનરિન્દસ્સ સિરીમતો;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, vānarindassa sirīmato;

    પિટ્ઠિમારુય્હ ધીરસ્સ, ગીવં બાહાહિ અગ્ગહિં.

    Piṭṭhimāruyha dhīrassa, gīvaṃ bāhāhi aggahiṃ.

    ૨૦૧.

    201.

    સો મં તતો સમુટ્ઠાસિ, તેજસ્સી 33 બલવા કપિ;

    So maṃ tato samuṭṭhāsi, tejassī 34 balavā kapi;

    વિહઞ્ઞમાનો કિચ્છેન, ગિરિદુગ્ગત વેગસા.

    Vihaññamāno kicchena, giriduggata vegasā.

    ૨૦૨.

    202.

    ઉદ્ધરિત્વાન મં સન્તો, નિસભો એતદબ્રવિ;

    Uddharitvāna maṃ santo, nisabho etadabravi;

    ઇઙ્ઘ મં સમ્મ રક્ખસ્સુ, પસ્સુપિસ્સં મુહુત્તકં.

    Iṅgha maṃ samma rakkhassu, passupissaṃ muhuttakaṃ.

    ૨૦૩.

    203.

    સીહા બ્યગ્ઘા ચ દીપી ચ, અચ્છકોકતરચ્છયો;

    Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchayo;

    તે મં પમત્તં હિંસેય્યું, તે ત્વં દિસ્વા નિવારય 35.

    Te maṃ pamattaṃ hiṃseyyuṃ, te tvaṃ disvā nivāraya 36.

    ૨૦૪.

    204.

    એવં મે પરિત્તાતૂન 37, પસ્સુપિ સો મુહુત્તકં;

    Evaṃ me parittātūna 38, passupi so muhuttakaṃ;

    તદાહં પાપિકં દિટ્ઠિં, પટિલચ્છિં અયોનિસો.

    Tadāhaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ, paṭilacchiṃ ayoniso.

    ૨૦૫.

    205.

    ભક્ખો અયં મનુસ્સાનં, યથા ચઞ્ઞે વને મિગા;

    Bhakkho ayaṃ manussānaṃ, yathā caññe vane migā;

    યં નૂનિમં વધિત્વાન, છાતો ખાદેય્ય વાનરં.

    Yaṃ nūnimaṃ vadhitvāna, chāto khādeyya vānaraṃ.

    ૨૦૬.

    206.

    અસિતો 39 ચ ગમિસ્સામિ, મંસમાદાય સમ્બલં;

    Asito 40 ca gamissāmi, maṃsamādāya sambalaṃ;

    કન્તારં નિત્થરિસ્સામિ, પાથેય્યં મે ભવિસ્સતિ.

    Kantāraṃ nittharissāmi, pātheyyaṃ me bhavissati.

    ૨૦૭.

    207.

    તતો સિલં ગહેત્વાન, મત્થકં સન્નિતાળયિં;

    Tato silaṃ gahetvāna, matthakaṃ sannitāḷayiṃ;

    મમ ગત્ત 41 કિલન્તસ્સ, પહારો દુબ્બલો અહુ.

    Mama gatta 42 kilantassa, pahāro dubbalo ahu.

    ૨૦૮.

    208.

    સો ચ વેગેનુદપ્પત્તો, કપિ રુહિર 43 મક્ખિતો;

    So ca vegenudappatto, kapi ruhira 44 makkhito;

    અસ્સુપુણ્ણેહિ નેત્તેહિ, રોદન્તો મં ઉદિક્ખતિ.

    Assupuṇṇehi nettehi, rodanto maṃ udikkhati.

    ૨૦૯.

    209.

    માય્યોમં કરિ ભદ્દન્તે, ત્વઞ્ચ નામેદિસં કરિ;

    Māyyomaṃ kari bhaddante, tvañca nāmedisaṃ kari;

    ત્વઞ્ચ ખો નામ દીઘાવુ 45, અઞ્ઞે 46 વારેતુમરહસિ.

    Tvañca kho nāma dīghāvu 47, aññe 48 vāretumarahasi.

    ૨૧૦.

    210.

    અહો વત રે પુરિસ, તાવ દુક્કરકારક;

    Aho vata re purisa, tāva dukkarakāraka;

    એદિસા વિસમા દુગ્ગા, પપાતા ઉદ્ધતો 49 મયા.

    Edisā visamā duggā, papātā uddhato 50 mayā.

    ૨૧૧.

    211.

    આનીતો પરલોકાવ, દુબ્ભેય્યં મં અમઞ્ઞથ;

    Ānīto paralokāva, dubbheyyaṃ maṃ amaññatha;

    તં તેન પાપધમ્મેન, પાપં પાપેન ચિન્તિતં.

    Taṃ tena pāpadhammena, pāpaṃ pāpena cintitaṃ.

    ૨૧૨.

    212.

    મા હેવ ત્વં અધમ્મટ્ઠ, વેદનં કટુકં ફુસિ;

    Mā heva tvaṃ adhammaṭṭha, vedanaṃ kaṭukaṃ phusi;

    મા હેવ પાપકમ્મં તં, ફલં વેળુંવ તં વધિ.

    Mā heva pāpakammaṃ taṃ, phalaṃ veḷuṃva taṃ vadhi.

    ૨૧૩.

    213.

    તયિમે નત્થિ વિસ્સાસો, પાપધમ્મ અસઞ્ઞત 51;

    Tayime natthi vissāso, pāpadhamma asaññata 52;

    એહિ મે પિટ્ઠિતો ગચ્છ, દિસ્સમાનોવ સન્તિકે.

    Ehi me piṭṭhito gaccha, dissamānova santike.

    ૨૧૪.

    214.

    મુત્તોસિ હત્થા વાળાનં, પત્તોસિ માનુસિં પદં;

    Muttosi hatthā vāḷānaṃ, pattosi mānusiṃ padaṃ;

    એસ મગ્ગો અધમ્મટ્ઠ, તેન ગચ્છ યથાસુખં.

    Esa maggo adhammaṭṭha, tena gaccha yathāsukhaṃ.

    ૨૧૫.

    215.

    ઇદં વત્વા ગિરિચરો, રહદે 53 પક્ખલ્ય મત્થકં;

    Idaṃ vatvā giricaro, rahade 54 pakkhalya matthakaṃ;

    અસ્સૂનિ સમ્પમજ્જિત્વા, તતો પબ્બતમારુહિ.

    Assūni sampamajjitvā, tato pabbatamāruhi.

    ૨૧૬.

    216.

    સોહં તેનાભિસત્તોસ્મિ, પરિળાહેન અટ્ટિતો;

    Sohaṃ tenābhisattosmi, pariḷāhena aṭṭito;

    ડય્હમાનેન ગત્તેન, વારિં પાતું ઉપાગમિં.

    Ḍayhamānena gattena, vāriṃ pātuṃ upāgamiṃ.

    ૨૧૭.

    217.

    અગ્ગિના વિય સન્તત્તો, રહદો રુહિરમક્ખિતો;

    Agginā viya santatto, rahado ruhiramakkhito;

    પુબ્બલોહિતસઙ્કાસો, સબ્બો મે સમપજ્જથ.

    Pubbalohitasaṅkāso, sabbo me samapajjatha.

    ૨૧૮.

    218.

    યાવન્તો ઉદબિન્દૂનિ, કાયસ્મિં નિપતિંસુ મે;

    Yāvanto udabindūni, kāyasmiṃ nipatiṃsu me;

    તાવન્તો ગણ્ડ 55 જાયેથ, અદ્ધબેલુવસાદિસા.

    Tāvanto gaṇḍa 56 jāyetha, addhabeluvasādisā.

    ૨૧૯.

    219.

    પભિન્ના પગ્ઘરિંસુ મે, કુણપા પુબ્બલોહિતા;

    Pabhinnā pagghariṃsu me, kuṇapā pubbalohitā;

    યેન યેનેવ ગચ્છામિ, ગામેસુ નિગમેસુ ચ.

    Yena yeneva gacchāmi, gāmesu nigamesu ca.

    ૨૨૦.

    220.

    દણ્ડહત્થા નિવારેન્તિ, ઇત્થિયો પુરિસા ચ મં;

    Daṇḍahatthā nivārenti, itthiyo purisā ca maṃ;

    ઓક્કિતા 57 પૂતિગન્ધેન, માસ્સુ ઓરેન આગમા 58.

    Okkitā 59 pūtigandhena, māssu orena āgamā 60.

    ૨૨૧.

    221.

    એતાદિસં ઇદં દુક્ખં, સત્ત વસ્સાનિ દાનિ મે;

    Etādisaṃ idaṃ dukkhaṃ, satta vassāni dāni me;

    અનુભોમિ સકં કમ્મં, પુબ્બે દુક્કટમત્તનો.

    Anubhomi sakaṃ kammaṃ, pubbe dukkaṭamattano.

    ૨૨૨.

    222.

    તં વો વદામિ ભદ્દન્તે 61, યાવન્તેત્થ સમાગતા;

    Taṃ vo vadāmi bhaddante 62, yāvantettha samāgatā;

    માસ્સુ મિત્તાન 63 દુબ્ભિત્થો, મિત્તદુબ્ભો હિ પાપકો.

    Māssu mittāna 64 dubbhittho, mittadubbho hi pāpako.

    ૨૨૩.

    223.

    કુટ્ઠી કિલાસી ભવતિ, યો મિત્તાનિધ દુબ્ભતિ 65;

    Kuṭṭhī kilāsī bhavati, yo mittānidha dubbhati 66;

    કાયસ્સ ભેદા મિત્તદ્દુ 67, નિરયં સોપપજ્જતીતિ 68.

    Kāyassa bhedā mittaddu 69, nirayaṃ sopapajjatīti 70.

    મહાકપિજાતકં છટ્ઠં.

    Mahākapijātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. બારાણસ્સં (સી॰ પી॰)
    2. bārāṇassaṃ (sī. pī.)
    3. મિગાજિરં (સી॰), મિગાચિરં (પી॰)
    4. migājiraṃ (sī.), migāciraṃ (pī.)
    5. સેતતરો (પી॰)
    6. setataro (pī.)
    7. વટ્ઠનાવલિ (પી॰)
    8. vaṭṭhanāvali (pī.)
    9. કાળપબ્બા ચ (સ્યા॰), કાળા પબ્બા ચ (પી॰)
    10. kāḷapabbā ca (syā.), kāḷā pabbā ca (pī.)
    11. આદિત્તરૂપોસિ (ક॰), અતિત્તરૂપોસિ (સ્યા॰ ક॰ અટ્ઠ॰)
    12. ādittarūposi (ka.), atittarūposi (syā. ka. aṭṭha.)
    13. કમ્મમકરા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. kammamakarā (sī. syā. pī.)
    15. ઈરિણે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. īriṇe (sī. syā. pī.)
    17. ખુપ્પિપાસા (સી॰ પી॰)
    18. khuppipāsā (sī. pī.)
    19. મારુય્હ (સી॰ સ્યા॰)
    20. māruyha (sī. syā.)
    21. સમપજ્જસિં (સી॰), સમભજ્જિસં (પી॰)
    22. samapajjasiṃ (sī.), samabhajjisaṃ (pī.)
    23. અનાથો (સી॰)
    24. anātho (sī.)
    25. માગચ્છિ (સ્યા॰ ક॰)
    26. māgacchi (syā. ka.)
    27. વસમ્પત્તો (સ્યા॰ ક॰)
    28. vasampatto (syā. ka.)
    29. ગરુ (સી॰ પી॰)
    30. વિચરિ (પી॰)
    31. garu (sī. pī.)
    32. vicari (pī.)
    33. તેજસી (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    34. tejasī (syā. pī. ka.)
    35. દિસ્વાન વારય (પી॰)
    36. disvāna vāraya (pī.)
    37. પરિત્તાતુન (ક॰)
    38. parittātuna (ka.)
    39. આસિકો (પી॰)
    40. āsiko (pī.)
    41. ભત્ત (સી॰ સ્યા॰), હત્થ (પી॰)
    42. bhatta (sī. syā.), hattha (pī.)
    43. રુધિર (સી॰)
    44. rudhira (sī.)
    45. દીઘાયુ (પી॰)
    46. અઞ્ઞં (પી॰)
    47. dīghāyu (pī.)
    48. aññaṃ (pī.)
    49. ઉદ્ધટો (પી॰)
    50. uddhaṭo (pī.)
    51. પાપધમ્મં અમઞ્ઞથ (પી॰)
    52. pāpadhammaṃ amaññatha (pī.)
    53. રુહિરં (સ્યા॰ ક॰)
    54. ruhiraṃ (syā. ka.)
    55. ગણ્ડૂ (સી॰ પી॰), ગણ્ડુ (સ્યા॰)
    56. gaṇḍū (sī. pī.), gaṇḍu (syā.)
    57. ઓકિણ્ણા (સી॰)
    58. માગમા (સી॰ પી॰)
    59. okiṇṇā (sī.)
    60. māgamā (sī. pī.)
    61. ભદ્દં વો (સી॰ પી॰)
    62. bhaddaṃ vo (sī. pī.)
    63. મિત્તાનં (સી॰ પી॰)
    64. mittānaṃ (sī. pī.)
    65. યો મિત્તાનં ઇધદ્દુભિ (સી॰ અટ્ઠ॰), યો મિત્તાનં ઇધ દુબ્ભતિ (પી॰)
    66. yo mittānaṃ idhaddubhi (sī. aṭṭha.), yo mittānaṃ idha dubbhati (pī.)
    67. મિત્તદુબ્ભી (સ્યા॰ ક॰)
    68. સો ઉપપજ્જતીતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    69. mittadubbhī (syā. ka.)
    70. so upapajjatīti (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૧૬] ૬. મહાકપિજાતકવણ્ણના • [516] 6. Mahākapijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact