Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā |
3. மஹாகப்பினத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா
3. Mahākappinattheraapadānavaṇṇanā
பது³முத்தரோ நாம ஜினோதிஆதி³கங் ஆயஸ்மதோ கப்பினத்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ விஞ்ஞுதங் பத்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஓவாத³கானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பிதங் தி³ஸ்வா அதி⁴காரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி.
Padumuttaronāma jinotiādikaṃ āyasmato kappinattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā satthu santike dhammadesanaṃ suṇanto satthārā ekaṃ bhikkhuṃ ovādakānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapitaṃ disvā adhikārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi.
ஸோ தத்த² யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ பா³ராணஸிதோ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் பேஸகாரகா³மே ஜெட்ட²பேஸகாரகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ ததா³ ஸஹஸ்ஸமத்தா பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஹிமவந்தே அட்ட² மாஸே வஸித்வா வஸ்ஸிகே சத்தாரோ மாஸே ஜனபதே³ வஸந்தி. தே ஏகவாரங் பா³ராணஸியா அவிதூ³ரே ஓதரித்வா ‘‘ஸேனாஸனங் கரணத்தா²ய ஹத்த²கம்மங் யாசதா²’’தி ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அட்ட² பச்சேகபு³த்³தே⁴ பஹிணிங்ஸு. ததா³ பன ரஞ்ஞோ வப்பமங்க³லங் அஹோஸி. ஸோ ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ கிர ஆக³தா’’தி ஸுத்வா நிக்க²மித்வா ஆக³தகாரணங் புச்சி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ, ப⁴ந்தே, ஓகாஸோ நத்தி² ஸ்வே அம்ஹாகங் வப்பமங்க³லங் , ததியதி³வஸே கரிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா பச்சேகபு³த்³தே⁴ அனிமந்தெத்வாவ பாவிஸி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ ‘‘அஞ்ஞங் கா³மங் பவிஸிஸ்ஸாமா’’தி பக்கமிங்ஸு.
So tattha yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto bārāṇasito avidūre ekasmiṃ pesakāragāme jeṭṭhapesakāragehe nibbatto tadā sahassamattā paccekabuddhā himavante aṭṭha māse vasitvā vassike cattāro māse janapade vasanti. Te ekavāraṃ bārāṇasiyā avidūre otaritvā ‘‘senāsanaṃ karaṇatthāya hatthakammaṃ yācathā’’ti rañño santikaṃ aṭṭha paccekabuddhe pahiṇiṃsu. Tadā pana rañño vappamaṅgalaṃ ahosi. So ‘‘paccekabuddhā kira āgatā’’ti sutvā nikkhamitvā āgatakāraṇaṃ pucchitvā ‘‘ajja, bhante, okāso natthi sve amhākaṃ vappamaṅgalaṃ , tatiyadivase karissāmā’’ti vatvā paccekabuddhe animantetvāva pāvisi. Paccekabuddhā ‘‘aññaṃ gāmaṃ pavisissāmā’’ti pakkamiṃsu.
தஸ்மிங் ஸமயே ஜெட்ட²பேஸகாரஸ்ஸ ப⁴ரியா கேனசிதே³வ கரணீயேன பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தீ தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா, ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, அவேலாய அய்யா ஆக³தா’’தி புச்சி². தே ஆதி³தோ பட்டா²ய கதே²ஸுங். தங் ஸுத்வா ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னா இத்தீ² ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி நிமந்தேஸி. ‘‘ப³ஹுகா மயங், ப⁴கி³னீ’’தி. ‘‘கித்தகா, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘ஸஹஸ்ஸமத்தா, ப⁴கி³னீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் நோ கா³மே ஸஹஸ்ஸமத்தா வஸிம்ஹா, ஏகேகோ ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸதி, பி⁴க்க²ங் அதி⁴வாஸேத², அஹமேவ வோ வஸனட்டா²னங் காராபெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. பச்சேகபு³த்³தா⁴ அதி⁴வாஸேஸுங்.
Tasmiṃ samaye jeṭṭhapesakārassa bhariyā kenacideva karaṇīyena bārāṇasiṃ gacchantī te paccekabuddhe disvā vanditvā, ‘‘kiṃ, bhante, avelāya ayyā āgatā’’ti pucchi. Te ādito paṭṭhāya kathesuṃ. Taṃ sutvā saddhāsampannā buddhisampannā itthī ‘‘sve, bhante, amhākaṃ bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti nimantesi. ‘‘Bahukā mayaṃ, bhaginī’’ti. ‘‘Kittakā, bhante’’ti? ‘‘Sahassamattā, bhaginī’’ti. ‘‘Bhante, imasmiṃ no gāme sahassamattā vasimhā, ekeko ekekassa bhikkhaṃ dassati, bhikkhaṃ adhivāsetha, ahameva vo vasanaṭṭhānaṃ kārāpessāmī’’ti āha. Paccekabuddhā adhivāsesuṃ.
ஸா கா³மங் பவிஸித்வா உக்³கோ⁴ஸேஸி – ‘‘அம்மதாதா, அஹங் ஸஹஸ்ஸமத்தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ தி³ஸ்வா நிமந்தேஸிங், அய்யானங் நிஸீத³னட்டா²னங் ஸங்வித³ஹத², யாகு³ப⁴த்தாதீ³னி ஸம்பாதே³தா²’’தி கா³மமஜ்ஜே² மண்ட³பங் காராபெத்வா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா புனதி³வஸே பச்சேகபு³த்³தே⁴ நிஸீதா³பெத்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானே தஸ்மிங் கா³மே ஸப்³பா³ இத்தி²யோ ஆதா³ய தாஹி ஸத்³தி⁴ங் பச்சேகபு³த்³தே⁴ வந்தி³த்வா தேமாஸங் வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் க³ண்ஹித்வா புன கா³மே உக்³கோ⁴ஸேஸி – ‘‘அம்மதாதா, ஏகேககுலதோ ஏகேகபுரிஸோ வாஸிப²ரஸுஆதீ³னி க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரே ஆஹரித்வா அய்யானங் வஸனட்டா²னங் கரோதூ’’தி. கா³மவாஸினோ தஸ்ஸாயேவ வசனங் ஸுத்வா ஏகேகோ ஏகேகங் கத்வா ஸத்³தி⁴ங் ரத்திதி³வாட்டா²னேஹி பண்ணஸாலஸஹஸ்ஸங் நிட்டா²பெத்வா அத்தனோ அத்தனோ பண்ணஸாலாயங் உபக³தங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ‘‘அஹங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, அஹங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஸா வஸ்ஸங்வுட்ட²காலே ‘‘அத்தனோ அத்தனோ பண்ணஸாலாய வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் சீவரஸாடகே ஸஜ்ஜேதா²’’தி ஸமாத³பெத்வா ஏகேகஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸமூலங் சீவரங் தா³பேஸி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ வுட்ட²வஸ்ஸா அனுமோத³னங் கத்வா பக்கமிங்ஸு. கா³மவாஸினோபி இத³ங் புஞ்ஞகம்மங் கத்வா ததோ சுதோ தாவதிங்ஸதே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா க³ணதே³வதா நாம அஹேஸுங்.
Sā gāmaṃ pavisitvā ugghosesi – ‘‘ammatātā, ahaṃ sahassamatte paccekabuddhe disvā nimantesiṃ, ayyānaṃ nisīdanaṭṭhānaṃ saṃvidahatha, yāgubhattādīni sampādethā’’ti gāmamajjhe maṇḍapaṃ kārāpetvā āsanāni paññāpetvā punadivase paccekabuddhe nisīdāpetvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā bhattakiccapariyosāne tasmiṃ gāme sabbā itthiyo ādāya tāhi saddhiṃ paccekabuddhe vanditvā temāsaṃ vasanatthāya paṭiññaṃ gaṇhitvā puna gāme ugghosesi – ‘‘ammatātā, ekekakulato ekekapuriso vāsipharasuādīni gahetvā araññaṃ pavisitvā dabbasambhāre āharitvā ayyānaṃ vasanaṭṭhānaṃ karotū’’ti. Gāmavāsino tassāyeva vacanaṃ sutvā ekeko ekekaṃ katvā saddhiṃ rattidivāṭṭhānehi paṇṇasālasahassaṃ niṭṭhāpetvā attano attano paṇṇasālāyaṃ upagataṃ paccekabuddhaṃ ‘‘ahaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahissāmi, ahaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti vatvā upaṭṭhahiṃsu. Sā vassaṃvuṭṭhakāle ‘‘attano attano paṇṇasālāya vassaṃvuṭṭhānaṃ paccekabuddhānaṃ cīvarasāṭake sajjethā’’ti samādapetvā ekekassa sahassa sahassamūlaṃ cīvaraṃ dāpesi. Paccekabuddhā vuṭṭhavassā anumodanaṃ katvā pakkamiṃsu. Gāmavāsinopi idaṃ puññakammaṃ katvā tato cuto tāvatiṃsadevaloke nibbattitvā gaṇadevatā nāma ahesuṃ.
தே தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே குடும்பி³ககே³ஹேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. புப்³பே³ ஜெட்ட²கபேஸகாரோ ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ புத்தோ அஹோஸி. ப⁴ரியாபிஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ தீ⁴தா அஹோஸி. ஸேஸானங் ப⁴ரியாயோ ஸேஸகுடும்பி³கானங் தீ⁴தரோ அஹேஸுங், தா ஸப்³பா³பி வயப்பத்தா பரகுலங் க³ச்ச²ந்தியோ தேஸங் தேஸங்யேவ கே³ஹானி அக³மங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் விஹாரே த⁴ம்மஸ்ஸவனே ஸங்கு⁴ட்டே² ‘‘ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸதீ’’தி ஸுத்வா தே ஸப்³பே³பி குடும்பி³கா ‘‘த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமா’’தி ப⁴ரியாஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் அக³மங்ஸு. தேஸங் விஹாரமஜ்ஜ²ங் பவிட்ட²க்க²ணே வஸ்ஸங் வஸ்ஸி. யேஸங் குலூபகா வா ஞாதிஸாமணேராத³யோ வா அத்தி², தே தேஸங் பரிவேணாதீ³னி பவிஸிங்ஸு. தே பன ததா²ரூபானங் நத்தி²தாய கத்த²சி பவிஸிதுங் அவிஸஹந்தா விஹாரமஜ்ஜே²யேவ அட்ட²ங்ஸு. அத² நே ஜெட்ட²ககுடும்பி³கோ ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸத², போ⁴, அம்ஹாகங் விப்பகாரங், குலபுத்தேஹி நாம எத்தகேன லஜ்ஜிதுங் யுத்த’’ந்தி. ‘‘அய்ய, கிங் கரோமா’’தி? ‘‘மயங் விஸ்ஸாஸிகட்டா²னஸ்ஸ அபா⁴வேன இமங் விப்பகாரங் பத்தா, ஸப்³பே³ த⁴னங் ஸங்ஹரித்வா பரிவேணங் கரிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, அய்யா’’தி ஜெட்ட²கோ ஸஹஸ்ஸங் அதா³ஸி. ஸேஸா பஞ்ச பஞ்ச ஸதானி. இத்தி²யோ அட்³ட⁴தெய்யானி அட்³ட⁴தெய்யானி ஸதானி. தே தங் த⁴னங் ஆஹரித்வா ஸஹஸ்ஸகூடாகா³ரபரிவாரங் ஸத்து² வஸனத்தா²ய மஹாபரிவேணங் நாம காராபேஸுங். நவகம்மஸ்ஸ மஹந்ததாய த⁴னே அப்பஹொந்தே புப்³பே³ தி³ன்னத⁴னதோ புன உபட்³டூ⁴பட்³ட⁴ங் அத³ங்ஸு. நிட்டி²தே பரிவேணே விஹாரமஹங் கரொந்தா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் த³த்வா வீஸதியா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் சீவரானி ஸஜ்ஜயிங்ஸு.
Te tattha dibbasampattiṃ anubhavitvā kassapasammāsambuddhakāle kuṭumbikagehesu nibbattiṃsu. Pubbe jeṭṭhakapesakāro jeṭṭhakakuṭumbikassa putto ahosi. Bhariyāpissa ekassa jeṭṭhakakuṭumbikassa dhītā ahosi. Sesānaṃ bhariyāyo sesakuṭumbikānaṃ dhītaro ahesuṃ, tā sabbāpi vayappattā parakulaṃ gacchantiyo tesaṃ tesaṃyeva gehāni agamaṃsu. Athekadivasaṃ vihāre dhammassavane saṅghuṭṭhe ‘‘satthā dhammaṃ desessatī’’ti sutvā te sabbepi kuṭumbikā ‘‘dhammaṃ sossāmā’’ti bhariyāhi saddhiṃ vihāraṃ agamaṃsu. Tesaṃ vihāramajjhaṃ paviṭṭhakkhaṇe vassaṃ vassi. Yesaṃ kulūpakā vā ñātisāmaṇerādayo vā atthi, te tesaṃ pariveṇādīni pavisiṃsu. Te pana tathārūpānaṃ natthitāya katthaci pavisituṃ avisahantā vihāramajjheyeva aṭṭhaṃsu. Atha ne jeṭṭhakakuṭumbiko āha – ‘‘passatha, bho, amhākaṃ vippakāraṃ, kulaputtehi nāma ettakena lajjituṃ yutta’’nti. ‘‘Ayya, kiṃ karomā’’ti? ‘‘Mayaṃ vissāsikaṭṭhānassa abhāvena imaṃ vippakāraṃ pattā, sabbe dhanaṃ saṃharitvā pariveṇaṃ karissāmā’’ti. ‘‘Sādhu, ayyā’’ti jeṭṭhako sahassaṃ adāsi. Sesā pañca pañca satāni. Itthiyo aḍḍhateyyāni aḍḍhateyyāni satāni. Te taṃ dhanaṃ āharitvā sahassakūṭāgāraparivāraṃ satthu vasanatthāya mahāpariveṇaṃ nāma kārāpesuṃ. Navakammassa mahantatāya dhane appahonte pubbe dinnadhanato puna upaḍḍhūpaḍḍhaṃ adaṃsu. Niṭṭhite pariveṇe vihāramahaṃ karontā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sattāhaṃ mahādānaṃ datvā vīsatiyā bhikkhusahassānaṃ cīvarāni sajjayiṃsu.
ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ பன ப⁴ரியா அத்தனோ பஞ்ஞாய டி²தா அஹங் தேஹி ஸமகங் அகத்வா அதிரேகதரங் கத்வா ‘‘ஸத்தா²ரங் பூஜெஸ்ஸாமீ’’தி அனோஜபுப்ப²வண்ணேன ஸஹஸ்ஸமூலேன ஸாடகேன ஸத்³தி⁴ங் அனோஜபுப்ப²சங்கோடகங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரங் அனோஜபுப்பே²ஹி பூஜெத்வா தங் ஸாடகங் ஸத்து² பாத³மூலே ட²பெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே அனோஜபுப்ப²வண்ணங்யேவ மே ஸரீரங் ஹோது, அனோஜாத்வேவ ச நாமங் ஹோதூ’’தி பத்த²னங் அகாஸி. ஸத்தா² ‘‘ஏவங் ஹோதூ’’தி அனுமோத³னங் அகாஸி. தே ஸப்³பே³பி யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதா தே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தே இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ தே³வலோகா சவித்வா ஜெட்ட²கோ குக்குடவதீனக³ரே ராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ மஹாகப்பினராஜா நாம அஹோஸி. ஸேஸா அமச்சகுலேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஜெட்ட²கஸ்ஸ ப⁴ரியா மத்³த³ரட்டே² ஸாகலனக³ரே ராஜகுலே நிப்³ப³த்தி அனோஜபுப்ப²வண்ணமேவஸ்ஸா ஸரீரங் அஹோஸி, தேன அனோஜாத்வேவஸ்ஸா நாமங் அகங்ஸு, ஸா வயப்பத்தா மஹாகப்பினரஞ்ஞோ கே³ஹங் க³ந்த்வா அனோஜாதே³வீதி பாகடா அஹோஸி.
Jeṭṭhakakuṭumbikassa pana bhariyā attano paññāya ṭhitā ahaṃ tehi samakaṃ akatvā atirekataraṃ katvā ‘‘satthāraṃ pūjessāmī’’ti anojapupphavaṇṇena sahassamūlena sāṭakena saddhiṃ anojapupphacaṅkoṭakaṃ gahetvā satthāraṃ anojapupphehi pūjetvā taṃ sāṭakaṃ satthu pādamūle ṭhapetvā, ‘‘bhante, nibbattanibbattaṭṭhāne anojapupphavaṇṇaṃyeva me sarīraṃ hotu, anojātveva ca nāmaṃ hotū’’ti patthanaṃ akāsi. Satthā ‘‘evaṃ hotū’’ti anumodanaṃ akāsi. Te sabbepi yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cutā devaloke nibbattiṃsu. Te imasmiṃ buddhuppāde devalokā cavitvā jeṭṭhako kukkuṭavatīnagare rājakule nibbattitvā viññutaṃ patto mahākappinarājā nāma ahosi. Sesā amaccakulesu nibbattiṃsu. Jeṭṭhakassa bhariyā maddaraṭṭhe sākalanagare rājakule nibbatti anojapupphavaṇṇamevassā sarīraṃ ahosi, tena anojātvevassā nāmaṃ akaṃsu, sā vayappattā mahākappinarañño gehaṃ gantvā anojādevīti pākaṭā ahosi.
ஸேஸித்தி²யோபி அமச்சகுலேஸு நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா தேஸங்யேவ அமச்சபுத்தானங் கே³ஹானி அக³மங்ஸு. தே ஸப்³பே³பி ரஞ்ஞோ ஸம்பத்திஸதி³ஸங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴விங்ஸு. யதா³ ஹி ராஜா அலங்காரபடிமண்டி³தோ ஹத்தி²ங் அபி⁴ருஹித்வா விசரதி, ததா³பி தே ததே²வ விசரந்தி. தஸ்மிங் அஸ்ஸேன வா ரதே²ன வா விசரந்தே தேபி ததே²வ விசரந்தி. ஏவங் தே ஏகதோ ஹுத்வா கதானங் புஞ்ஞானங் ப³லேன ஏகதோவ ஸம்பத்திங் அனுப⁴விங்ஸு. ரஞ்ஞோ பன வாலோ, வாலவாஹனோ, புப்போ², புப்ப²வாஹனோ, ஸுபத்தோதி பஞ்சேவ அஸ்ஸா ஹொந்தி. தேஸு ராஜா ஸுபத்தங் அஸ்ஸங் ஸயங் ஆரோஹதி, இதரே சத்தாரோ அஸ்ஸே அஸ்ஸாரோஹானங் ஸாஸனாஹரணத்தா²ய அதா³ஸி. ராஜா தே பாதோவ போ⁴ஜெத்வா ‘‘க³ச்ச²த² , ப⁴ணே, த்³வே வா தீணி வா யோஜனானி ஆஹிண்டி³த்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா உப்பன்னபா⁴வங் ஸுத்வா மய்ஹங் ஸுக²ஸாஸனங் ஆரோசேதா²’’தி பேஸேஸி. தே சதூஹி த்³வாரேஹி நிக்க²மித்வா த்³வே தீணி யோஜனானி ஆஹிண்டி³த்வா கிஞ்சி ஸாஸனங் அலபி⁴த்வாவ பச்சாக³மிங்ஸு.
Sesitthiyopi amaccakulesu nibbattitvā vayappattā tesaṃyeva amaccaputtānaṃ gehāni agamaṃsu. Te sabbepi rañño sampattisadisaṃ sampattiṃ anubhaviṃsu. Yadā hi rājā alaṅkārapaṭimaṇḍito hatthiṃ abhiruhitvā vicarati, tadāpi te tatheva vicaranti. Tasmiṃ assena vā rathena vā vicarante tepi tatheva vicaranti. Evaṃ te ekato hutvā katānaṃ puññānaṃ balena ekatova sampattiṃ anubhaviṃsu. Rañño pana vālo, vālavāhano, puppho, pupphavāhano, supattoti pañceva assā honti. Tesu rājā supattaṃ assaṃ sayaṃ ārohati, itare cattāro asse assārohānaṃ sāsanāharaṇatthāya adāsi. Rājā te pātova bhojetvā ‘‘gacchatha , bhaṇe, dve vā tīṇi vā yojanāni āhiṇḍitvā buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā uppannabhāvaṃ sutvā mayhaṃ sukhasāsanaṃ ārocethā’’ti pesesi. Te catūhi dvārehi nikkhamitvā dve tīṇi yojanāni āhiṇḍitvā kiñci sāsanaṃ alabhitvāva paccāgamiṃsu.
அதே²கதி³வஸங் ராஜா ஸுபத்தங் ஆருஹித்வா அமச்சஸஹஸ்ஸபரிவுதோ உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ கிலந்தரூபே பஞ்சஸதமத்தே வாணிஜகே நக³ரங் பவிஸந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இமே அத்³தா⁴னகிலந்தா, அத்³தோ⁴ இமேஸங் ஸந்திகா ஏகங் ப⁴த்³த³கங் ஸாஸனங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி தே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², தே³வ, இதோ வீஸதியோஜனஸதமத்த²கே ஸாவத்தி² நாம நக³ரங், ததோ ஆக³தம்ஹா’’தி. ‘‘அத்தி² பன வோ தே³ஸே கிஞ்சி ஸாஸனங் உப்பன்ன’’ந்தி. ‘‘தே³வ, அஞ்ஞங் கிஞ்சி நத்தி², ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’தி. ராஜா தாவதே³வ ப³லவபீதியா பு²ட்ட²ஸரீரோ கிஞ்சி ஸல்லக்கே²துங் அஸக்கொந்தோ முஹுத்தங் வீதினாமெத்வா பன, ‘‘தாதா, கிங் வதே³தா²’’தி புச்சி². ‘‘பு³த்³தோ⁴, தே³வ, உப்பன்னோ’’தி. ராஜா து³தியம்பி ததியம்பி ததே²வ வீதினாமெத்வா சதுத்த²வாரே ‘‘கிங் வதே³த², தாதா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’தி வுத்தே, ‘‘தாதா, ஸுக²ஸாஸனஸவனாய ஸதஸஹஸ்ஸங் வோ த³ம்மீ’’தி வத்வா ‘‘அபரம்பி கிஞ்சி ஸாஸனங் அத்தி², தாதா’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², தே³வ, த⁴ம்மோ உப்பன்னோ’’தி. ராஜா தம்பி ஸுத்வா புரிமனயேனேவ தயோ வாரே வீதினாமெத்வா சதுத்த²வாரே ‘‘த⁴ம்மோ உப்பன்னோ’’தி வுத்தே – ‘‘இதா⁴பி வோ ஸதஸஹஸ்ஸங் த³ம்மீ’’தி வத்வா ‘‘அபரம்பி கிஞ்சி ஸாஸனங் அத்தி², தாதா’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², தே³வ, ஸங்கோ⁴ உப்பன்னோ’’தி. ராஜா தம்பி ஸுத்வா ததே²வ தயோ வாரே வீதினாமெத்வா சதுத்த²வாரே ‘‘ஸங்கோ⁴ உப்பன்னோ’’தி வுத்தே – ‘‘இதா⁴பி வோ ஸதஸஹஸ்ஸங் த³ம்மீ’’தி வத்வா அமச்சஸஹஸ்ஸங் ஓலோகெத்வா, ‘‘தாதா, கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, தும்ஹே கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘அஹங், தாதா, ‘பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ த⁴ம்மோ உப்பன்னோ ஸங்கோ⁴ உப்பன்னோ’தி ஸுத்வா ந புன நிவத்திஸ்ஸாமி, ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘மயம்பி, தே³வ, தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ராஜா ஸுவண்ணபட்டே அக்க²ரானி லிகா²பெத்வா வாணிஜகானங் த³த்வா ‘‘இமங் அனோஜாய நாம தே³வியா தே³த², ஸா தும்ஹாகங் தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி த³ஸ்ஸதி, ஏவஞ்ச பன நங் வதெ³ய்யாத² ‘ரஞ்ஞா கிர தே இஸ்ஸரியங் விஸ்ஸட்ட²ங், யதா²ஸுக²ங் ஸம்பத்திங் பரிபு⁴ஞ்ஜாஹீ’தி, ஸசே பன ‘வோ ராஜா கஹ’ந்தி புச்ச²தி, ‘ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி வத்வா க³தோதி ஆரோசெய்யாதா²’’தி ஆஹ. அமச்சாபி அத்தனோ அத்தனோ ப⁴ரியானங் ததே²வ ஸாஸனங் பஹிணிங்ஸு. ராஜா வாணிஜகே உய்யோஜெத்வா அஸ்ஸங் அபி⁴ருய்ஹ அமச்சஸஹஸ்ஸபரிவுதோ தங்க²ணஞ்ஞேவ நிக்க²மி.
Athekadivasaṃ rājā supattaṃ āruhitvā amaccasahassaparivuto uyyānaṃ gacchanto kilantarūpe pañcasatamatte vāṇijake nagaraṃ pavisante disvā ‘‘ime addhānakilantā, addho imesaṃ santikā ekaṃ bhaddakaṃ sāsanaṃ sossāmī’’ti te pakkosāpetvā ‘‘kuto āgatatthā’’ti pucchi. ‘‘Atthi, deva, ito vīsatiyojanasatamatthake sāvatthi nāma nagaraṃ, tato āgatamhā’’ti. ‘‘Atthi pana vo dese kiñci sāsanaṃ uppanna’’nti. ‘‘Deva, aññaṃ kiñci natthi, sammāsambuddho uppanno’’ti. Rājā tāvadeva balavapītiyā phuṭṭhasarīro kiñci sallakkhetuṃ asakkonto muhuttaṃ vītināmetvā pana, ‘‘tātā, kiṃ vadethā’’ti pucchi. ‘‘Buddho, deva, uppanno’’ti. Rājā dutiyampi tatiyampi tatheva vītināmetvā catutthavāre ‘‘kiṃ vadetha, tātā’’ti pucchitvā ‘‘buddho uppanno’’ti vutte, ‘‘tātā, sukhasāsanasavanāya satasahassaṃ vo dammī’’ti vatvā ‘‘aparampi kiñci sāsanaṃ atthi, tātā’’ti pucchi. ‘‘Atthi, deva, dhammo uppanno’’ti. Rājā tampi sutvā purimanayeneva tayo vāre vītināmetvā catutthavāre ‘‘dhammo uppanno’’ti vutte – ‘‘idhāpi vo satasahassaṃ dammī’’ti vatvā ‘‘aparampi kiñci sāsanaṃ atthi, tātā’’ti pucchi. ‘‘Atthi, deva, saṅgho uppanno’’ti. Rājā tampi sutvā tatheva tayo vāre vītināmetvā catutthavāre ‘‘saṅgho uppanno’’ti vutte – ‘‘idhāpi vo satasahassaṃ dammī’’ti vatvā amaccasahassaṃ oloketvā, ‘‘tātā, kiṃ karissāmā’’ti pucchi. ‘‘Deva, tumhe kiṃ karissathā’’ti? ‘‘Ahaṃ, tātā, ‘buddho uppanno dhammo uppanno saṅgho uppanno’ti sutvā na puna nivattissāmi, bhagavantaṃ uddissa gantvā tassa santike pabbajissāmī’’ti. ‘‘Mayampi, deva, tumhehi saddhiṃ pabbajissāmā’’ti. Rājā suvaṇṇapaṭṭe akkharāni likhāpetvā vāṇijakānaṃ datvā ‘‘imaṃ anojāya nāma deviyā detha, sā tumhākaṃ tīṇi satasahassāni dassati, evañca pana naṃ vadeyyātha ‘raññā kira te issariyaṃ vissaṭṭhaṃ, yathāsukhaṃ sampattiṃ paribhuñjāhī’ti, sace pana ‘vo rājā kaha’nti pucchati, ‘satthāraṃ uddissa pabbajissāmī’ti vatvā gatoti āroceyyāthā’’ti āha. Amaccāpi attano attano bhariyānaṃ tatheva sāsanaṃ pahiṇiṃsu. Rājā vāṇijake uyyojetvā assaṃ abhiruyha amaccasahassaparivuto taṃkhaṇaññeva nikkhami.
ஸத்தா²பி தங்தி³வஸங் பச்சூஸகாலே லோகங் வோலோகெந்தோ மஹாகப்பினராஜானங் ஸபரிவாரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மஹாகப்பினோ வாணிஜகானங் ஸந்திகா திண்ணங் ரதனானங் உப்பன்னபா⁴வங் ஸுத்வா தேஸங் வசனங் தீஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பூஜெத்வா ரஜ்ஜங் பஹாய அமச்சஸஹஸ்ஸபரிவுதோ மங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதுகாமோ ஸ்வே நிக்க²மிஸ்ஸதி, ஸோ ஸபரிவாரோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸதி, பச்சுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி புனதி³வஸே சக்கவத்தீ விய கு²த்³த³ககா³மபோ⁴ஜகங் ராஜானங் பச்சுக்³க³ச்ச²ந்தோ ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய வீஸயோஜனஸதங் மக்³க³ங் பச்சுக்³க³ந்த்வா சந்த³பா⁴கா³ய நதி³யா தீரே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே ச²ப்³ப³ண்ணபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா நிஸீதி³. ராஜாபி ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகங் நதி³ங் பத்வா ‘‘கா நாமாய’’ந்தி புச்சி². ‘‘அபரச்சா² நாம, தே³வா’’தி. ‘‘கிமஸ்ஸா பரிமாணங், தாதா’’தி? ‘‘க³ம்பீ⁴ரதோ கா³வுதங், புது²லதோ த்³வே கா³வுதானி, தே³வா’’தி. ‘‘அத்தி² பனெத்த² நாவா வா உளும்போ வா’’தி? ‘‘நத்தி², தே³வா’’தி. ‘‘நாவாதீ³னி ஓலோகெந்தே அம்ஹே ஜாதி ஜரங் உபனேதி, ஜரா மரணங். அஹங் நிப்³பே³மதிகோ ஹுத்வா தீணி ரதனானி உத்³தி³ஸ்ஸ நிக்க²ந்தோ, தேஸங் மே ஆனுபா⁴வேன ‘இத³ங் உத³கங் உத³கங் விய மா ஹோதூ’தி ரதனத்தயஸ்ஸ கு³ணங் ஆவஜ்ஜெத்வா ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’’தி பு³த்³த⁴கு³ணங் அனுஸ்ஸரந்தோ ஸபரிவாரோ அஸ்ஸஸஹஸ்ஸேன உத³கபிட்டே² பக்க²ந்தி³. ஸிந்த⁴வா பிட்டி²பாஸாணே விய பக்க²ந்தி³ங்ஸு. கு²ரானங் அக்³க³ட்டா²னேவ தேமிங்ஸு.
Satthāpi taṃdivasaṃ paccūsakāle lokaṃ volokento mahākappinarājānaṃ saparivāraṃ disvā ‘‘ayaṃ mahākappino vāṇijakānaṃ santikā tiṇṇaṃ ratanānaṃ uppannabhāvaṃ sutvā tesaṃ vacanaṃ tīhi satasahassehi pūjetvā rajjaṃ pahāya amaccasahassaparivuto maṃ uddissa pabbajitukāmo sve nikkhamissati, so saparivāro saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇissati, paccuggamanaṃ karissāmī’’ti punadivase cakkavattī viya khuddakagāmabhojakaṃ rājānaṃ paccuggacchanto sayameva pattacīvaramādāya vīsayojanasataṃ maggaṃ paccuggantvā candabhāgāya nadiyā tīre nigrodharukkhamūle chabbaṇṇabuddharasmiyo vissajjetvā nisīdi. Rājāpi āgacchanto ekaṃ nadiṃ patvā ‘‘kā nāmāya’’nti pucchi. ‘‘Aparacchā nāma, devā’’ti. ‘‘Kimassā parimāṇaṃ, tātā’’ti? ‘‘Gambhīrato gāvutaṃ, puthulato dve gāvutāni, devā’’ti. ‘‘Atthi panettha nāvā vā uḷumpo vā’’ti? ‘‘Natthi, devā’’ti. ‘‘Nāvādīni olokente amhe jāti jaraṃ upaneti, jarā maraṇaṃ. Ahaṃ nibbematiko hutvā tīṇi ratanāni uddissa nikkhanto, tesaṃ me ānubhāvena ‘idaṃ udakaṃ udakaṃ viya mā hotū’ti ratanattayassa guṇaṃ āvajjetvā ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho’’’ti buddhaguṇaṃ anussaranto saparivāro assasahassena udakapiṭṭhe pakkhandi. Sindhavā piṭṭhipāsāṇe viya pakkhandiṃsu. Khurānaṃ aggaṭṭhāneva temiṃsu.
ஸோ தங் உத்தரித்வா புரதோ க³ச்ச²ந்தோ அபரம்பி நதி³ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் கா நாமா’’தி புச்சி². ‘‘நீலவாஹா நாம, தே³வா’’தி. ‘‘கிமஸ்ஸா பரிமாண’’ந்தி? ‘‘க³ம்பீ⁴ரதோபி புது²லதோபி அட்³ட⁴யோஜனங், தே³வா’’தி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ. தங் பன நதி³ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ’’தி த⁴ம்மானுஸ்ஸதிங் அனுஸ்ஸரந்தோ பக்க²ந்தி³. தம்பி அதிக்கமித்வா க³ச்ச²ந்தோ அபரம்பி நதி³ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் கா நாமா’’தி புச்சி². ‘‘சந்த³பா⁴கா³ நாம, தே³வா’’தி. ‘‘கிமஸ்ஸா பரிமாண’’ந்தி? ‘‘க³ம்பீ⁴ரதோபி புது²லதோபி யோஜனங், தே³வா’’தி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ. தங் பன நதி³ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴’’தி ஸங்கா⁴னுஸ்ஸதிங் அனுஸ்ஸரந்தோ பக்க²ந்தி³. தம்பி நதி³ங் அதிக்கமித்வா க³ச்ச²ந்தோ ஸத்து² ஸரீரதோ நிக்க²ந்தா ச²ப்³ப³ண்ணபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ நிக்³ரோத⁴ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா²விடபபலாஸானி ஓபா⁴ஸயமானா தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ஓபா⁴ஸோ நேவ சந்த³ஸ்ஸ, ந ஸூரியஸ்ஸ, ந தே³வமாரப்³ராஹ்மணஸுபண்ணனாகா³னங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ, அத்³தா⁴ அஹங் ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன தி³ட்டோ² ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தாவதே³வ அஸ்ஸபிட்டி²தோ ஓதரித்வா ஓனதஸரீரோ ரஸ்மியானுஸாரேன ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா மனோஸிலாரஸே நிமுஜ்ஜந்தோ விய பு³த்³த⁴ரஸ்மீனங் அந்தோ பாவிஸி. ஸோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ ஸத்³தி⁴ங் அமச்சஸஹஸ்ஸேன. ஸத்தா² தேஸங் அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதே²ஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே ஸபரிவாரோ ராஜா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.
So taṃ uttaritvā purato gacchanto aparampi nadiṃ disvā ‘‘ayaṃ kā nāmā’’ti pucchi. ‘‘Nīlavāhā nāma, devā’’ti. ‘‘Kimassā parimāṇa’’nti? ‘‘Gambhīratopi puthulatopi aḍḍhayojanaṃ, devā’’ti. Sesaṃ purimasadisameva. Taṃ pana nadiṃ disvā ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo’’ti dhammānussatiṃ anussaranto pakkhandi. Tampi atikkamitvā gacchanto aparampi nadiṃ disvā ‘‘ayaṃ kā nāmā’’ti pucchi. ‘‘Candabhāgā nāma, devā’’ti. ‘‘Kimassā parimāṇa’’nti? ‘‘Gambhīratopi puthulatopi yojanaṃ, devā’’ti. Sesaṃ purimasadisameva. Taṃ pana nadiṃ disvā ‘‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho’’ti saṅghānussatiṃ anussaranto pakkhandi. Tampi nadiṃ atikkamitvā gacchanto satthu sarīrato nikkhantā chabbaṇṇabuddharasmiyo nigrodharukkhassa sākhāviṭapapalāsāni obhāsayamānā disvā cintesi – ‘‘ayaṃ obhāso neva candassa, na sūriyassa, na devamārabrāhmaṇasupaṇṇanāgānaṃ aññatarassa, addhā ahaṃ satthāraṃ uddissa āgacchanto sammāsambuddhena diṭṭho bhavissāmī’’ti. So tāvadeva assapiṭṭhito otaritvā onatasarīro rasmiyānusārena satthāraṃ upasaṅkamitvā manosilārase nimujjanto viya buddharasmīnaṃ anto pāvisi. So satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi saddhiṃ amaccasahassena. Satthā tesaṃ anupubbiṃ kathaṃ kathesi. Desanāpariyosāne saparivāro rājā sotāpattiphale patiṭṭhahi.
அத² ஸப்³பே³ உட்ட²ஹித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஆக³மிஸ்ஸதி நு கோ² இமேஸங் குலபுத்தானங் இத்³தி⁴மயபத்தசீவர’’ந்தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘இமே குலபுத்தா பச்சேகபு³த்³த⁴ஸஹஸ்ஸானங் சீவரஸஹஸ்ஸங் அத³ங்ஸு, கஸ்ஸபபு³த்³த⁴காலே வீஸதியா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் வீஸதிசீவரஸஹஸ்ஸானிபி அத³ங்ஸு, அனச்ச²ரியங் இமேஸங் குலபுத்தானங் இத்³தி⁴மயபத்தசீவராக³மன’’ந்தி ஞத்வா த³க்கி²ணஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ, சரத² ப்³ரஹ்மசரியங் ஸம்மா து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியாயா’’தி ஆஹ. தே தாவதே³வ அட்ட²பரிக்கா²ரத⁴ரா வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரா விய ஹுத்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பச்சோரோஹித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு.
Atha sabbe uṭṭhahitvā pabbajjaṃ yāciṃsu. Satthā ‘‘āgamissati nu kho imesaṃ kulaputtānaṃ iddhimayapattacīvara’’nti upadhārento ‘‘ime kulaputtā paccekabuddhasahassānaṃ cīvarasahassaṃ adaṃsu, kassapabuddhakāle vīsatiyā bhikkhusahassānaṃ vīsaticīvarasahassānipi adaṃsu, anacchariyaṃ imesaṃ kulaputtānaṃ iddhimayapattacīvarāgamana’’nti ñatvā dakkhiṇahatthaṃ pasāretvā ‘‘etha, bhikkhavo, caratha brahmacariyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāyā’’ti āha. Te tāvadeva aṭṭhaparikkhāradharā vassasaṭṭhikattherā viya hutvā vehāsaṃ abbhuggantvā paccorohitvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu.
தே பன வாணிஜகா ராஜகே³ஹங் க³ந்த்வா தே³வியா ரஞ்ஞா பஹிதஸாஸனங் ஆரோசெத்வா தே³வியா ‘‘ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி வுத்தே பவிஸித்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. அத² நே தே³வீ புச்சி² – ‘‘தாதா, கிங்காரணா ஆக³தத்தா²’’தி? ‘‘மயங் ரஞ்ஞா தும்ஹாகங் ஸந்திகங் பேஸிதா, தீணி கிர நோ ஸதஸஹஸ்ஸானி தே³தா²’’தி. ‘‘ப³ஹுங், ப⁴ணே, ப⁴ணத², கிங் தும்ஹேஹி ரஞ்ஞோ ஸந்திகே கதங், கிஸ்மிங் வோ ராஜா பஸன்னோ எத்தகங் த⁴னங் தா³பேதீ’’தி? ‘‘தே³வி, ந அஞ்ஞங் கிஞ்சி கதங், ஏகங் பன ஸாஸனங் ஆரோசயிம்ஹா’’தி. ‘‘ஸக்கா பன, தாதா, மய்ஹம்பி தங் ஆரோசேது’’ந்தி. ‘‘ஸக்கா, தே³வீ’’தி ஸுவண்ணபி⁴ங்கா³ரேன முக²ங் விக்கா²லெத்வா ‘‘தே³வி, பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ’’தி. ஸாபி தங் ஸுத்வா பீதியா பு²ட்ட²ஸரீரா திக்க²த்துங் கிஞ்சி அஸல்லக்கெ²த்வா சதுத்த²வாரே ‘‘பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’தி ஸுத்வா ‘‘கிங், தாதா, இமஸ்மிங் பதே³ ரஞ்ஞா தி³ன்ன’’ந்தி ? ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸங், தே³வீ’’தி. ‘‘தாதா, அனநுச்ச²விகங் ரஞ்ஞா கதங் ஏவரூபங் ஸாஸனங் ஸுத்வா தும்ஹாகங் ஸதஸஹஸ்ஸத³த³மானேன, அஹங் வோ மம து³க்³க³தபண்ணாகாரே தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி த³ம்மி. அபரங் கிஞ்சி தும்ஹேஹி ஆரோசித’’ந்தி? தே இத³ஞ்ச இத³ஞ்சாதி இதரானிபி த்³வே ஸாஸனானி ஆரோசேஸுங். தே³வீ புரிமனயேனேவ தயோ தயோ வாரே அஸல்லக்கெ²த்வா சதுத்த²சதுத்த²வாரே தீணி தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி அதா³ஸி. ஏவங் தே ஸப்³பா³னி த்³வாத³ஸஸதஸஹஸ்ஸானி லபி⁴ங்ஸு.
Te pana vāṇijakā rājagehaṃ gantvā deviyā raññā pahitasāsanaṃ ārocetvā deviyā ‘‘āgacchantū’’ti vutte pavisitvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Atha ne devī pucchi – ‘‘tātā, kiṃkāraṇā āgatatthā’’ti? ‘‘Mayaṃ raññā tumhākaṃ santikaṃ pesitā, tīṇi kira no satasahassāni dethā’’ti. ‘‘Bahuṃ, bhaṇe, bhaṇatha, kiṃ tumhehi rañño santike kataṃ, kismiṃ vo rājā pasanno ettakaṃ dhanaṃ dāpetī’’ti? ‘‘Devi, na aññaṃ kiñci kataṃ, ekaṃ pana sāsanaṃ ārocayimhā’’ti. ‘‘Sakkā pana, tātā, mayhampi taṃ ārocetu’’nti. ‘‘Sakkā, devī’’ti suvaṇṇabhiṅgārena mukhaṃ vikkhāletvā ‘‘devi, buddho loke uppanno’’ti. Sāpi taṃ sutvā pītiyā phuṭṭhasarīrā tikkhattuṃ kiñci asallakkhetvā catutthavāre ‘‘buddho uppanno’’ti sutvā ‘‘kiṃ, tātā, imasmiṃ pade raññā dinna’’nti ? ‘‘Satasahassaṃ, devī’’ti. ‘‘Tātā, ananucchavikaṃ raññā kataṃ evarūpaṃ sāsanaṃ sutvā tumhākaṃ satasahassadadamānena, ahaṃ vo mama duggatapaṇṇākāre tīṇi satasahassāni dammi. Aparaṃ kiñci tumhehi ārocita’’nti? Te idañca idañcāti itarānipi dve sāsanāni ārocesuṃ. Devī purimanayeneva tayo tayo vāre asallakkhetvā catutthacatutthavāre tīṇi tīṇi satasahassāni adāsi. Evaṃ te sabbāni dvādasasatasahassāni labhiṃsu.
அத² நே தே³வீ புச்சி² – ‘‘ராஜா கஹங், தாதா’’தி? ‘‘தே³வி, ராஜா ‘ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி வத்வா க³தோ’’தி. ‘‘மய்ஹங் தேன கிங் ஸாஸனங் தி³ன்ன’’ந்தி? ‘‘ஸப்³ப³ங் கிர இஸ்ஸரியங் தும்ஹாகங் விஸ்ஸட்ட²ங், ‘தும்ஹே கிர யதா²ஸுக²ங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வதா²’’’தி. ‘‘அமச்சா பன குஹிங், தாதா’’தி? ‘‘தேபி ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’தி க³தா, தே³வீ’’தி. ஸா தேஸங் ப⁴ரியாயோ பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘அம்மா, தும்ஹாகங் ஸாமிகா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’தி க³தா, தும்ஹே கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘கிங் பன தேஹி அம்ஹாகங் ஸாஸனங் பஹிதங், தே³வீ’’தி? ‘‘தேஹி கிர அத்தனோ ஸம்பத்தி தும்ஹாகங் விஸ்ஸட்டா² ‘தும்ஹே கிர ஸம்பத்திங் யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’’தி. ‘‘தும்ஹே பன, தே³வி, கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘அம்ஹாகங் ஸோ தாவ ராஜா மக்³கே³ டி²தோ தீஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி தீணி ரதனானி பூஜெத்வா கே²ளபிண்ட³ங் விய ஸம்பத்திங் பஹாய ‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி நிக்க²ந்தோ, மயாபி திண்ணங் ரதனானங் ஸாஸனங் ஸுத்வா தானி நவஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பூஜிதானி, ந கோ² பனேஸா ஸம்பத்தி நாம ரஞ்ஞோயேவ து³க்கா², மய்ஹம்பி து³க்கா² ஏவ. கோ ரஞ்ஞா ச²ட்³டி³தகே²ளபிண்ட³ங் ஜண்ணுகேஹி பூ⁴மியங் பதிட்ட²ஹித்வா முகே²ன க³ண்ஹிஸ்ஸதி, ந மய்ஹங் ஸம்பத்தியா அத்தோ², ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தே³வி, மயம்பி தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஸசே ஸக்கோத², ஸாதூ⁴’’தி. ‘‘ஸக்கோம, தே³வீ’’தி. தேன ஹி ‘‘ஏதா²’’தி ரத²ஸஹஸ்ஸங் யோஜாபெத்வா ரத²ங் ஆருய்ஹ தாஹி ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ பட²மங் நதி³ங் தி³ஸ்வா யதா² ரஞ்ஞா பட²மங் புச்சி²தா, ததே²வ புச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘ரஞ்ஞா க³தமக்³க³ங் ஓலோகேதா²’’தி வத்வா ‘‘ஸிந்த⁴வானங் பத³வலஞ்ஜங் ந பஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே ராஜா ‘‘தீணி ரதனானி உத்³தி³ஸ்ஸ நிக்க²ந்தொஸ்மீ’’தி ஸச்சகிரியங் கரித்வா திண்ணங் ரதனானங் கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி , அஹம்பி தீணி ரதனானி உத்³தி³ஸ்ஸ நிக்க²ந்தா, தேஸங் மே ஆனுபா⁴வேன ‘‘இத³ங் உத³கங் உத³கங் விய மா ஹோதூ’’தி திண்ணங் ரதனானங் கு³ணே அனுஸ்ஸரந்தீ ரத²ஸஹஸ்ஸங் பேஸேஸி. உத³கங் பிட்டி²பாஸாணஸதி³ஸங் அஹோஸி, சக்கானங் அக்³க³ட்டா²னேவ தேமிங்ஸு. ஏதேனேவ உபாயேன இதரா த்³வேபி நதி³யோ உத்தரிங்ஸு.
Atha ne devī pucchi – ‘‘rājā kahaṃ, tātā’’ti? ‘‘Devi, rājā ‘satthāraṃ uddissa pabbajissāmī’ti vatvā gato’’ti. ‘‘Mayhaṃ tena kiṃ sāsanaṃ dinna’’nti? ‘‘Sabbaṃ kira issariyaṃ tumhākaṃ vissaṭṭhaṃ, ‘tumhe kira yathāsukhaṃ sampattiṃ anubhavathā’’’ti. ‘‘Amaccā pana kuhiṃ, tātā’’ti? ‘‘Tepi raññā saddhiṃ ‘pabbajissāmā’ti gatā, devī’’ti. Sā tesaṃ bhariyāyo pakkosāpetvā, ‘‘ammā, tumhākaṃ sāmikā raññā saddhiṃ ‘pabbajissāmā’ti gatā, tumhe kiṃ karissathā’’ti? ‘‘Kiṃ pana tehi amhākaṃ sāsanaṃ pahitaṃ, devī’’ti? ‘‘Tehi kira attano sampatti tumhākaṃ vissaṭṭhā ‘tumhe kira sampattiṃ yathāsukhaṃ paribhuñjathā’’’ti. ‘‘Tumhe pana, devi, kiṃ karissathā’’ti? ‘‘Amhākaṃ so tāva rājā magge ṭhito tīhi satasahassehi tīṇi ratanāni pūjetvā kheḷapiṇḍaṃ viya sampattiṃ pahāya ‘pabbajissāmī’ti nikkhanto, mayāpi tiṇṇaṃ ratanānaṃ sāsanaṃ sutvā tāni navahi satasahassehi pūjitāni, na kho panesā sampatti nāma raññoyeva dukkhā, mayhampi dukkhā eva. Ko raññā chaḍḍitakheḷapiṇḍaṃ jaṇṇukehi bhūmiyaṃ patiṭṭhahitvā mukhena gaṇhissati, na mayhaṃ sampattiyā attho, satthāraṃ uddissa pabbajissāmī’’ti. ‘‘Devi, mayampi tumhehi saddhiṃ pabbajissāmā’’ti. ‘‘Sace sakkotha, sādhū’’ti. ‘‘Sakkoma, devī’’ti. Tena hi ‘‘ethā’’ti rathasahassaṃ yojāpetvā rathaṃ āruyha tāhi saddhiṃ nikkhamitvā antarāmagge paṭhamaṃ nadiṃ disvā yathā raññā paṭhamaṃ pucchitā, tatheva pucchitvā sabbaṃ pavattiṃ sutvā ‘‘raññā gatamaggaṃ olokethā’’ti vatvā ‘‘sindhavānaṃ padavalañjaṃ na passāmā’’ti vutte rājā ‘‘tīṇi ratanāni uddissa nikkhantosmī’’ti saccakiriyaṃ karitvā tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇe anussaritvā gato bhavissati , ahampi tīṇi ratanāni uddissa nikkhantā, tesaṃ me ānubhāvena ‘‘idaṃ udakaṃ udakaṃ viya mā hotū’’ti tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇe anussarantī rathasahassaṃ pesesi. Udakaṃ piṭṭhipāsāṇasadisaṃ ahosi, cakkānaṃ aggaṭṭhāneva temiṃsu. Eteneva upāyena itarā dvepi nadiyo uttariṃsu.
ஸத்தா² தாஸங் ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா யதா² தா அத்தனோ ஸந்திகே நிஸின்னே ஸாமிகே பி⁴க்கூ² ந பஸ்ஸந்தி, ததா² அதி⁴ட்டா²ஸி. தே³வீபி ஆக³ச்ச²ந்தீ ஸத்து² ஸரீரதோ நிக்க²ந்தா ரஸ்மியோ தி³ஸ்வா ததே²வ சிந்தெத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே, மஹாகப்பினோ ராஜா தும்ஹே உத்³தி³ஸ்ஸ நிக்க²மித்வா க³தோ, கஹங் நு கோ² ஸோ, அம்ஹாகங் தங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி. ‘‘நிஸீத³த² தாவ, இதே⁴வ நங் பஸ்ஸிஸ்ஸதா²’’தி. தா ஸப்³பா³பி ஹட்ட²துட்டா² ‘‘இதே⁴வ கிர நிஸின்னா ஸாமிகே நோ பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதே²ஸி. அனோஜாதே³வீ தே³ஸனாபரியோஸானே தாஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோதாபத்திப²லங் பாபுணி. மஹாகப்பினோ தே²ரோ தாஸங் தே³ஸியமானங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தஸ்மிங் க²ணே ஸத்தா² தாஸங் தே பி⁴க்கூ² த³ஸ்ஸேஸி. தாஸஞ்ஹி ஆக³தக்க²ணேயேவ அத்தனோ ஸாமிகே காஸாவத⁴ரே முண்ட³ஸீஸே தி³ஸ்வா சித்தங் ஏகக்³க³ங் ந ப⁴வெய்ய, மக்³க³ப²லங் நிப்³ப³த்தேதுங் ஸக்கா ந ப⁴வெய்ய. தஸ்மா அசலஸத்³தா⁴ய பதிட்டி²தகாலதோ பட்டா²ய தாஸங் தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தப்பத்தே த³ஸ்ஸேஸி. தாபி தே தி³ஸ்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பப்³ப³ஜிதகிச்சங் மத்த²கப்பத்த’’ந்தி வத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் ட²த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசிங்ஸு.