Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૭૧. મહાકરુણાઞાણનિદ્દેસવણ્ણના
71. Mahākaruṇāñāṇaniddesavaṇṇanā
૧૧૭. મહાકરુણાઞાણનિદ્દેસે બહુકેહિ આકારેહીતિ ઇદાનિ વુચ્ચમાનેહિ એકૂનનવુતિયા પકારેહિ. પસ્સન્તાનન્તિ ઞાણચક્ખુના ચ બુદ્ધચક્ખુના ચ ઓલોકેન્તાનં. ઓક્કમતીતિ ઓતરતિ પવિસતિ. આદિત્તોતિ દુક્ખલક્ખણવસેન પીળાયોગતો સન્તાપનટ્ઠેન આદીપિતો. ‘‘યદનિચ્ચં, તં દુક્ખ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૧૫) વુત્તત્તા સબ્બસઙ્ખતસ્સ ચેવ દુક્ખલક્ખણવસેન પીળિતત્તા દુક્ખસ્સ ચ કરુણાય મૂલભૂતત્તા પઠમં દુક્ખલક્ખણવસેન ‘‘આદિત્તો’’તિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. રાગાદીહિ આદિત્તતં પન ઉપરિ વક્ખતિ. અથ વા આદિત્તોતિ રાગાદીહિયેવ આદિત્તો. ઉપરિ પન ‘‘તસ્સ નત્થઞ્ઞો કોચિ નિબ્બાપેતા’’તિ અત્થાપેક્ખનવસેન પુન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં . લોકસન્નિવાસોતિ પઞ્ચક્ખન્ધા લુજ્જનપલુજ્જનટ્ઠેન લોકો, તણ્હાદિટ્ઠિવસેન સન્નિવસન્તિ એત્થ સત્તાતિ સન્નિવાસો, લોકોવ સન્નિવાસો લોકસન્નિવાસો. દુક્ખિતં ખન્ધસન્તાનં ઉપાદાય સત્તવોહારસબ્ભાવતો લોકસન્નિવાસયોગતો સત્તસમૂહોપિ લોકસન્નિવાસો. સોપિ ચ સહખન્ધકોયેવ. ઉય્યુત્તોતિ અનેકેસુ કિચ્ચેસુ નિચ્ચબ્યાપારતાય કતયોગો કતઉસ્સાહો, સતતકિચ્ચેસુ સઉસ્સુક્કોતિ અત્થો. ઘટ્ટનયુત્તોતિ વા ઉય્યુત્તો. પયાતોતિ પબ્બતેય્યા નદી વિય અનવટ્ઠિતગમનેન મરણાય યાતું આરદ્ધો. કુમ્મગ્ગપ્પટિપન્નોતિ કુચ્છિતં મિચ્છામગ્ગં પટિપન્નો. ઉપરિ પન ‘‘વિપથપક્ખન્દો’’તિ નાનાપદેહિ વિસેસેત્વા વુત્તં.
117. Mahākaruṇāñāṇaniddese bahukehi ākārehīti idāni vuccamānehi ekūnanavutiyā pakārehi. Passantānanti ñāṇacakkhunā ca buddhacakkhunā ca olokentānaṃ. Okkamatīti otarati pavisati. Ādittoti dukkhalakkhaṇavasena pīḷāyogato santāpanaṭṭhena ādīpito. ‘‘Yadaniccaṃ, taṃ dukkha’’nti (saṃ. ni. 3.15) vuttattā sabbasaṅkhatassa ceva dukkhalakkhaṇavasena pīḷitattā dukkhassa ca karuṇāya mūlabhūtattā paṭhamaṃ dukkhalakkhaṇavasena ‘‘āditto’’ti vuttanti veditabbaṃ. Rāgādīhi ādittataṃ pana upari vakkhati. Atha vā ādittoti rāgādīhiyeva āditto. Upari pana ‘‘tassa natthañño koci nibbāpetā’’ti atthāpekkhanavasena puna vuttanti veditabbaṃ . Lokasannivāsoti pañcakkhandhā lujjanapalujjanaṭṭhena loko, taṇhādiṭṭhivasena sannivasanti ettha sattāti sannivāso, lokova sannivāso lokasannivāso. Dukkhitaṃ khandhasantānaṃ upādāya sattavohārasabbhāvato lokasannivāsayogato sattasamūhopi lokasannivāso. Sopi ca sahakhandhakoyeva. Uyyuttoti anekesu kiccesu niccabyāpāratāya katayogo kataussāho, satatakiccesu saussukkoti attho. Ghaṭṭanayuttoti vā uyyutto. Payātoti pabbateyyā nadī viya anavaṭṭhitagamanena maraṇāya yātuṃ āraddho. Kummaggappaṭipannoti kucchitaṃ micchāmaggaṃ paṭipanno. Upari pana ‘‘vipathapakkhando’’ti nānāpadehi visesetvā vuttaṃ.
ઉપનીયતીતિ જરાવસેન મરણાય ઉપનીયતિ હરીયતિ. જરા હિ ‘‘આયુનો સંહાની’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૨) વુત્તા. અદ્ધુવોતિ ન થિરો, સદા તથેવ ન હોતિ. યસ્મા અદ્ધુવો, તસ્મા ઉપનીયતીતિ પુરિમસ્સ કારણવચનમેતં. એતેન સકારણં જરાદુક્ખં વુત્તં. તં જરાદુક્ખં દિસ્વા જરાપારિજુઞ્ઞરહિતાપિ વિઞ્ઞૂ પબ્બજન્તિ. અતાણોતિ તાયિતું રક્ખિતું સમત્થેન રહિતો, અનારક્ખોતિ વુત્તં હોતિ. અનભિસ્સરોતિ અભિસરિત્વા અભિગન્ત્વા બ્યાહરણેન અસ્સાસેતું સમત્થેન રહિતો, અસહાયોતિ વા અત્થો. યસ્મા અનભિસ્સરો, તસ્મા અતાણોતિ પુરિમસ્સ કારણવચનમેતં. એતેન સકારણં પિયવિપ્પયોગદુક્ખં વુત્તં. તં પિયવિપ્પયોગદુક્ખં દિસ્વા ઞાતિપારિજુઞ્ઞરહિતાપિ વિઞ્ઞૂ પબ્બજન્તિ. અસ્સકોતિ સકભણ્ડરહિતો. સબ્બં પહાય ગમનીયન્તિ સકભણ્ડન્તિ સલ્લક્ખિતં સબ્બં પહાય લોકેન ગન્તબ્બં. યસ્મા સબ્બં પહાય ગમનીયં, તસ્મા અસ્સકોતિ પુરિમસ્સ કારણવચનમેતં. એતેન સકારણં મરણદુક્ખં વુત્તં. તં દિસ્વા ભોગપારિજુઞ્ઞરહિતાપિ વિઞ્ઞૂ પબ્બજન્તિ. અઞ્ઞત્થ ‘‘કમ્મસ્સકા માણવસત્તા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૨૮૯) વુત્તં, ઇધ ચ રટ્ઠપાલસુત્તે ચ ‘‘અસ્સકો લોકો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૫) વુત્તં, તં કથં યુજ્જતીતિ ચે? પહાય ગમનીયં સન્ધાય ‘‘અસ્સકો’’તિ વુત્તં, કમ્મં પન ન પહાય ગમનીયં. તસ્મા ‘‘કમ્મસ્સકા’’તિ વુત્તં. રટ્ઠપાલસુત્તેયેવ ચ એવમેતં વુત્તં ‘‘ત્વં પન યથાકમ્મં ગમિસ્સસી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૬). ઊનોતિ પારિપૂરિરહિતો. અતિત્તોતિ ભિય્યો ભિય્યો પત્થનાયપિ ન સુહિતો . ઇદં ઊનભાવસ્સ કારણવચનં. તણ્હાદાસોતિ તણ્હાય વસે વત્તનતો તણ્હાય દાસભૂતો. ઇદં અતિત્તભાવસ્સ કારણવચનં. એતેન ઇચ્છારોગાપદેસેન સકારણં બ્યાધિદુક્ખં વુત્તં. તં બ્યાધિદુક્ખં દિસ્વા બ્યાધિપારિજુઞ્ઞરહિતાપિ વિઞ્ઞૂ પબ્બજન્તિ. અતાયનોતિ પુત્તાદીહિપિ તાયનસ્સ અભાવતો અતાયનો અનારક્ખો, અલબ્ભનેય્યખેમો વા. અલેણોતિ અલ્લીયિતું નિસ્સિતું અનરહો અલ્લીનાનમ્પિ ચ લેણકિચ્ચાકારકો. અસરણોતિ નિસ્સિતાનં ન ભયસારકો ન ભયવિનાસકો. અસરણીભૂતોતિ પુરે ઉપ્પત્તિયા અત્તનો અભાવેનેવ અસરણો, ઉપ્પત્તિસમકાલમેવ અસરણીભૂતોતિ અત્થો.
Upanīyatīti jarāvasena maraṇāya upanīyati harīyati. Jarā hi ‘‘āyuno saṃhānī’’ti (saṃ. ni. 2.2) vuttā. Addhuvoti na thiro, sadā tatheva na hoti. Yasmā addhuvo, tasmā upanīyatīti purimassa kāraṇavacanametaṃ. Etena sakāraṇaṃ jarādukkhaṃ vuttaṃ. Taṃ jarādukkhaṃ disvā jarāpārijuññarahitāpi viññū pabbajanti. Atāṇoti tāyituṃ rakkhituṃ samatthena rahito, anārakkhoti vuttaṃ hoti. Anabhissaroti abhisaritvā abhigantvā byāharaṇena assāsetuṃ samatthena rahito, asahāyoti vā attho. Yasmā anabhissaro, tasmā atāṇoti purimassa kāraṇavacanametaṃ. Etena sakāraṇaṃ piyavippayogadukkhaṃ vuttaṃ. Taṃ piyavippayogadukkhaṃ disvā ñātipārijuññarahitāpi viññū pabbajanti. Assakoti sakabhaṇḍarahito. Sabbaṃ pahāya gamanīyanti sakabhaṇḍanti sallakkhitaṃ sabbaṃ pahāya lokena gantabbaṃ. Yasmā sabbaṃ pahāya gamanīyaṃ, tasmā assakoti purimassa kāraṇavacanametaṃ. Etena sakāraṇaṃ maraṇadukkhaṃ vuttaṃ. Taṃ disvā bhogapārijuññarahitāpi viññū pabbajanti. Aññattha ‘‘kammassakā māṇavasattā’’ti (ma. ni. 3.289) vuttaṃ, idha ca raṭṭhapālasutte ca ‘‘assako loko’’ti (ma. ni. 2.305) vuttaṃ, taṃ kathaṃ yujjatīti ce? Pahāya gamanīyaṃ sandhāya ‘‘assako’’ti vuttaṃ, kammaṃ pana na pahāya gamanīyaṃ. Tasmā ‘‘kammassakā’’ti vuttaṃ. Raṭṭhapālasutteyeva ca evametaṃ vuttaṃ ‘‘tvaṃ pana yathākammaṃ gamissasī’’ti (ma. ni. 2.306). Ūnoti pāripūrirahito. Atittoti bhiyyo bhiyyo patthanāyapi na suhito . Idaṃ ūnabhāvassa kāraṇavacanaṃ. Taṇhādāsoti taṇhāya vase vattanato taṇhāya dāsabhūto. Idaṃ atittabhāvassa kāraṇavacanaṃ. Etena icchārogāpadesena sakāraṇaṃ byādhidukkhaṃ vuttaṃ. Taṃ byādhidukkhaṃ disvā byādhipārijuññarahitāpi viññū pabbajanti. Atāyanoti puttādīhipi tāyanassa abhāvato atāyano anārakkho, alabbhaneyyakhemo vā. Aleṇoti allīyituṃ nissituṃ anaraho allīnānampi ca leṇakiccākārako. Asaraṇoti nissitānaṃ na bhayasārako na bhayavināsako. Asaraṇībhūtoti pure uppattiyā attano abhāveneva asaraṇo, uppattisamakālameva asaraṇībhūtoti attho.
ઉદ્ધતોતિ સબ્બાકુસલેસુ ઉદ્ધચ્ચસ્સ ઉપ્પજ્જનતો સત્તસન્તાને ચ અકુસલુપ્પત્તિબાહુલ્લતો અકુસલસમઙ્ગીલોકો તેન ઉદ્ધચ્ચેન ઉદ્ધતો. અવૂપસન્તોતિ અવૂપસમનલક્ખણસ્સ ઉદ્ધચ્ચસ્સેવ યોગેન અવૂપસન્તો ભન્તમિગપટિભાગો. ‘‘ઉપનીયતિ લોકો’’તિઆદીસુ ચતૂસુ ચ ‘‘ઉદ્ધતો લોકો’’તિ ચ પઞ્ચસુ ઠાનેસુ લોકોતિ આગતં, સેસેસુ લોકસન્નિવાસોતિ. ઉભયથાપિ લોકોયેવ. સસલ્લોતિ પીળાજનકતાય અન્તોતુદનતાય દુન્નીહરણીયતાય ચ સલ્લાતિ સઙ્ખં ગતેહિ રાગાદીહિ સલ્લેહિ સહવત્તનકો. વિદ્ધોતિ મિગાદયો કદાચિ પરેહિ વિદ્ધા હોન્તિ, અયં પન લોકો નિચ્ચં અત્તનાવ વિદ્ધો. પુથુસલ્લેહીતિ ‘‘સત્ત સલ્લાનિ – રાગસલ્લં, દોસસલ્લં, મોહસલ્લં, માનસલ્લં, દિટ્ઠિસલ્લં, કિલેસસલ્લં, દુચ્ચરિતસલ્લ’’ન્તિ (મહાનિ॰ ૧૭૪) વુત્તેહિ સત્તહિ સલ્લેહિ. તસ્સાતિ તસ્સ લોકસન્નિવાસસ્સ. સલ્લાનં ઉદ્ધતાતિ તેસં સલ્લાનં સત્તસન્તાનતો ઉદ્ધરિતા પુગ્ગલો. અઞ્ઞત્ર મયાતિ મં ઠપેત્વા. યેપિ ભગવતો સાવકા સલ્લાનિ ઉદ્ધરન્તિ, તેસં ભગવતો વચનેનેવ ઉદ્ધરણતો ભગવાવ ઉદ્ધરતિ નામ. અવિજ્જન્ધકારાવરણોતિ અવિજ્જા એવ સભાવદસ્સનચ્છાદનેન અન્ધં વિય કરોતીતિ અવિજ્જન્ધકારો, સોવ સભાવાવગમનનિવારણેન આવરણં એતસ્સાતિ અવિજ્જન્ધકારાવરણો. કિલેસપઞ્જરપક્ખિત્તોતિ કિલેસા એવ કુસલગમનસન્નિરુજ્ઝનટ્ઠેન પઞ્જરોતિ કિલેસપઞ્જરો, અવિજ્જાપભવે કિલેસપઞ્જરે પક્ખિત્તો પાતિતો. આલોકં દસ્સેતાતિ પઞ્ઞાલોકં દસ્સનસીલો, પઞ્ઞાલોકસ્સ દસ્સેતાતિ વા અત્થો. અવિજ્જાગતોતિ અવિજ્જં ગતો પવિટ્ઠો. ન કેવલં અવિજ્જાય આવરણમત્તમેવ, અથ ખો ગહનગતો વિય અવિજ્જાકોસસ્સ અન્તો પવિટ્ઠોતિ પુરિમતો વિસેસો. અણ્ડભૂતોતિઆદયો ચ વિસેસાયેવ. અણ્ડભૂતોતિ અણ્ડે ભૂતો નિબ્બત્તો. યથા હિ અણ્ડે નિબ્બત્તા એકચ્ચે સત્તા ‘‘અણ્ડભૂતા’’તિ વુચ્ચન્તિ, એવમયં લોકો અવિજ્જણ્ડકોસે નિબ્બત્તત્તા ‘‘અણ્ડભૂતો’’તિ વુચ્ચતિ. પરિયોનદ્ધોતિ તેન અવિજ્જણ્ડકોસેન સમન્તતો ઓનદ્ધો બદ્ધો વેઠિતો.
Uddhatoti sabbākusalesu uddhaccassa uppajjanato sattasantāne ca akusaluppattibāhullato akusalasamaṅgīloko tena uddhaccena uddhato. Avūpasantoti avūpasamanalakkhaṇassa uddhaccasseva yogena avūpasanto bhantamigapaṭibhāgo. ‘‘Upanīyati loko’’tiādīsu catūsu ca ‘‘uddhato loko’’ti ca pañcasu ṭhānesu lokoti āgataṃ, sesesu lokasannivāsoti. Ubhayathāpi lokoyeva. Sasalloti pīḷājanakatāya antotudanatāya dunnīharaṇīyatāya ca sallāti saṅkhaṃ gatehi rāgādīhi sallehi sahavattanako. Viddhoti migādayo kadāci parehi viddhā honti, ayaṃ pana loko niccaṃ attanāva viddho. Puthusallehīti ‘‘satta sallāni – rāgasallaṃ, dosasallaṃ, mohasallaṃ, mānasallaṃ, diṭṭhisallaṃ, kilesasallaṃ, duccaritasalla’’nti (mahāni. 174) vuttehi sattahi sallehi. Tassāti tassa lokasannivāsassa. Sallānaṃ uddhatāti tesaṃ sallānaṃ sattasantānato uddharitā puggalo. Aññatra mayāti maṃ ṭhapetvā. Yepi bhagavato sāvakā sallāni uddharanti, tesaṃ bhagavato vacaneneva uddharaṇato bhagavāva uddharati nāma. Avijjandhakārāvaraṇoti avijjā eva sabhāvadassanacchādanena andhaṃ viya karotīti avijjandhakāro, sova sabhāvāvagamananivāraṇena āvaraṇaṃ etassāti avijjandhakārāvaraṇo. Kilesapañjarapakkhittoti kilesā eva kusalagamanasannirujjhanaṭṭhena pañjaroti kilesapañjaro, avijjāpabhave kilesapañjare pakkhitto pātito. Ālokaṃ dassetāti paññālokaṃ dassanasīlo, paññālokassa dassetāti vā attho. Avijjāgatoti avijjaṃ gato paviṭṭho. Na kevalaṃ avijjāya āvaraṇamattameva, atha kho gahanagato viya avijjākosassa anto paviṭṭhoti purimato viseso. Aṇḍabhūtotiādayo ca visesāyeva. Aṇḍabhūtoti aṇḍe bhūto nibbatto. Yathā hi aṇḍe nibbattā ekacce sattā ‘‘aṇḍabhūtā’’ti vuccanti, evamayaṃ loko avijjaṇḍakose nibbattattā ‘‘aṇḍabhūto’’ti vuccati. Pariyonaddhoti tena avijjaṇḍakosena samantato onaddho baddho veṭhito.
તન્તાકુલકજાતોતિ તન્તં વિય આકુલભૂતો. યથા નામ દુન્નિક્ખિત્તં મૂસિકચ્છિન્નં પેસકારાનં તન્તં તહિં તહિં આકુલં હોતિ, ઇદં અગ્ગં ઇદં મૂલન્તિ અગ્ગેન વા અગ્ગં, મૂલેન વા મૂલં સમાનેતું દુક્કરં હોતિ, એવમેવ સત્તા પચ્ચયાકારે ખલિતા આકુલા બ્યાકુલા હોન્તિ, ન સક્કોન્તિ પચ્ચયાકારં ઉજું કાતું. તત્થ તન્તં પચ્ચત્તપુરિસકારે ઠત્વા સક્કાપિ ભવેય્ય ઉજું કાતું, ઠપેત્વા પન દ્વે બોધિસત્તે અઞ્ઞો સત્તો અત્તનો ધમ્મતાય પચ્ચયાકારં ઉજું કાતું સમત્થો નામ નત્થિ. યથા પન આકુલં તન્તં કઞ્જિકં દત્વા કોચ્છેન પહટં તત્થ તત્થ કુલકજાતં હોતિ ગણ્ઠિબદ્ધં, એવમયં લોકો પચ્ચયેસુ પક્ખલિત્વા પચ્ચયે ઉજું કાતું અસક્કોન્તો દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતવસેન કુલકજાતો હોતિ ગણ્ઠિબદ્ધો. યે હિ કેચિ દિટ્ઠિયો નિસ્સિતા, સબ્બે તે પચ્ચયં ઉજું કાતું ન સક્કોન્તિયેવ. કુલાગણ્ઠિકજાતોતિ કુલાગણ્ઠિકં વિય ભૂતો. કુલાગણ્ઠિકં વુચ્ચતિ પેસકારકઞ્જિકસુત્તં. ‘‘કુલા નામ સકુણિકા, તસ્સા કુલાવકો’’તિપિ એકે. યથા તદુભયમ્પિ આકુલં અગ્ગેન વા અગ્ગં, મૂલેન વા મૂલં સમાનેતું દુક્કરન્તિ પુરિમનયેનેવ યોજેતબ્બં. મુઞ્જપબ્બજભૂતોતિ મુઞ્જતિણં વિય પબ્બજતિણં વિય ચ ભૂતો મુઞ્જતિણપબ્બજતિણસદિસો જાતો. યથા તાનિ તિણાનિ કોટ્ટેત્વા કોટ્ટેત્વા કતરજ્જુ જિણ્ણકાલે કત્થચિ પતિતં ગહેત્વા તેસં તિણાનં ‘‘ઇદં અગ્ગં ઇદં મૂલ’’ન્તિ અગ્ગેન વા અગ્ગં, મૂલેન વા મૂલં સમાનેતું દુક્કરં, તમ્પિ પચ્ચત્તપુરિસકારે ઠત્વા સક્કા ભવેય્ય ઉજું કાતું, ઠપેત્વા પન દ્વે બોધિસત્તે અઞ્ઞો સત્તો અત્તનો ધમ્મતાય પચ્ચયાકારં ઉજું કાતું સમત્થો નામ નત્થિ. એવમયં લોકો પચ્ચયાકારં ઉજું કાતું અસક્કોન્તો દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતવસેન ગણ્ઠિજાતો હુત્વા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં સંસારં નાતિવત્તતિ.
Tantākulakajātoti tantaṃ viya ākulabhūto. Yathā nāma dunnikkhittaṃ mūsikacchinnaṃ pesakārānaṃ tantaṃ tahiṃ tahiṃ ākulaṃ hoti, idaṃ aggaṃ idaṃ mūlanti aggena vā aggaṃ, mūlena vā mūlaṃ samānetuṃ dukkaraṃ hoti, evameva sattā paccayākāre khalitā ākulā byākulā honti, na sakkonti paccayākāraṃ ujuṃ kātuṃ. Tattha tantaṃ paccattapurisakāre ṭhatvā sakkāpi bhaveyya ujuṃ kātuṃ, ṭhapetvā pana dve bodhisatte añño satto attano dhammatāya paccayākāraṃ ujuṃ kātuṃ samattho nāma natthi. Yathā pana ākulaṃ tantaṃ kañjikaṃ datvā kocchena pahaṭaṃ tattha tattha kulakajātaṃ hoti gaṇṭhibaddhaṃ, evamayaṃ loko paccayesu pakkhalitvā paccaye ujuṃ kātuṃ asakkonto dvāsaṭṭhidiṭṭhigatavasena kulakajāto hoti gaṇṭhibaddho. Ye hi keci diṭṭhiyo nissitā, sabbe te paccayaṃ ujuṃ kātuṃ na sakkontiyeva. Kulāgaṇṭhikajātoti kulāgaṇṭhikaṃ viya bhūto. Kulāgaṇṭhikaṃ vuccati pesakārakañjikasuttaṃ. ‘‘Kulā nāma sakuṇikā, tassā kulāvako’’tipi eke. Yathā tadubhayampi ākulaṃ aggena vā aggaṃ, mūlena vā mūlaṃ samānetuṃ dukkaranti purimanayeneva yojetabbaṃ. Muñjapabbajabhūtoti muñjatiṇaṃ viya pabbajatiṇaṃ viya ca bhūto muñjatiṇapabbajatiṇasadiso jāto. Yathā tāni tiṇāni koṭṭetvā koṭṭetvā katarajju jiṇṇakāle katthaci patitaṃ gahetvā tesaṃ tiṇānaṃ ‘‘idaṃ aggaṃ idaṃ mūla’’nti aggena vā aggaṃ, mūlena vā mūlaṃ samānetuṃ dukkaraṃ, tampi paccattapurisakāre ṭhatvā sakkā bhaveyya ujuṃ kātuṃ, ṭhapetvā pana dve bodhisatte añño satto attano dhammatāya paccayākāraṃ ujuṃ kātuṃ samattho nāma natthi. Evamayaṃ loko paccayākāraṃ ujuṃ kātuṃ asakkonto dvāsaṭṭhidiṭṭhigatavasena gaṇṭhijāto hutvā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ saṃsāraṃ nātivattati.
તત્થ અપાયોતિ નિરયો તિરચ્છાનયોનિ પેત્તિવિસયો અસુરકાયો. સબ્બેપિ હિ તે વડ્ઢિસઙ્ખાતસ્સ આયસ્સ અભાવતો ‘‘અપાયો’’તિ વુચ્ચન્તિ. તથા દુક્ખસ્સ ગતિભાવતો દુગ્ગતિ. સુખસમુસ્સયતો વિનિપતિતત્તા વિનિપાતો. ઇતરો પન –
Tattha apāyoti nirayo tiracchānayoni pettivisayo asurakāyo. Sabbepi hi te vaḍḍhisaṅkhātassa āyassa abhāvato ‘‘apāyo’’ti vuccanti. Tathā dukkhassa gatibhāvato duggati. Sukhasamussayato vinipatitattā vinipāto. Itaro pana –
‘‘ખન્ધાનઞ્ચ પટિપાટિ, ધાતુઆયતનાન ચ;
‘‘Khandhānañca paṭipāṭi, dhātuāyatanāna ca;
અબ્બોચ્છિન્નં વત્તમાના, સંસારોતિ પવુચ્ચતિ’’.
Abbocchinnaṃ vattamānā, saṃsāroti pavuccati’’.
તં સબ્બમ્પિ નાતિવત્તતિ નાતિક્કમતિ. અથ ખો ચુતિતો પટિસન્ધિં, પટિસન્ધિતો ચુતિન્તિ એવં પુનપ્પુનં ચુતિપટિસન્ધિયો ગણ્હમાનો તીસુ ભવેસુ ચતૂસુ યોનીસુ પઞ્ચસુ ગતીસુ સત્તસુ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતીસુ નવસુ સત્તાવાસેસુ મહાસમુદ્દે વાતુક્ખિત્તનાવા વિય યન્તગોણો વિય ચ પરિબ્ભમતિયેવ. અવિજ્જાવિસદોસસલ્લિત્તોતિ અવિજ્જાયેવ અકુસલુપ્પાદનેન કુસલજીવિતનાસનતો વિસન્તિ અવિજ્જાવિસં, તદેવ સન્તાનદૂસનતો અવિજ્જાવિસદોસો, તેન અનુસયપરિયુટ્ઠાનદુચ્ચરિતભૂતેન ભુસં લિત્તો મક્ખિતોતિ અવિજ્જાવિસદોસસલ્લિત્તો. કિલેસકલલીભૂતોતિ અવિજ્જાદિમૂલકા કિલેસા એવ ઓસીદનટ્ઠેન કલલં કદ્દમોતિ કિલેસકલલં, તદસ્સ અત્થીતિ કિલેસકલલી, એવંભૂતો. રાગદોસમોહજટાજટિતોતિ લોભપટિઘાવિજ્જાસઙ્ખાતા રાગદોસમોહા એવ રૂપાદીસુ આરમ્મણેસુ હેટ્ઠુપરિયવસેન પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનતો સંસિબ્બનટ્ઠેન વેળુગુમ્બાદીનં સાખાજાલસઙ્ખાતા જટા વિયાતિ જટા, તાય રાગદોસમોહજટાય જટિતો. યથા નામ વેળુજટાદીહિ વેળુઆદયો, એવં તાય જટાય અયં લોકો જટિતો વિનદ્ધો સંસિબ્બિતોતિ અત્થો. જટં વિજટેતાતિ ઇમં એવં તેધાતુકં લોકં જટેત્વા ઠિતં જટં વિજટેતા સંછિન્દિતા સમ્પદાલયિતા.
Taṃ sabbampi nātivattati nātikkamati. Atha kho cutito paṭisandhiṃ, paṭisandhito cutinti evaṃ punappunaṃ cutipaṭisandhiyo gaṇhamāno tīsu bhavesu catūsu yonīsu pañcasu gatīsu sattasu viññāṇaṭṭhitīsu navasu sattāvāsesu mahāsamudde vātukkhittanāvā viya yantagoṇo viya ca paribbhamatiyeva. Avijjāvisadosasallittoti avijjāyeva akusaluppādanena kusalajīvitanāsanato visanti avijjāvisaṃ, tadeva santānadūsanato avijjāvisadoso, tena anusayapariyuṭṭhānaduccaritabhūtena bhusaṃ litto makkhitoti avijjāvisadosasallitto. Kilesakalalībhūtoti avijjādimūlakā kilesā eva osīdanaṭṭhena kalalaṃ kaddamoti kilesakalalaṃ, tadassa atthīti kilesakalalī, evaṃbhūto. Rāgadosamohajaṭājaṭitoti lobhapaṭighāvijjāsaṅkhātā rāgadosamohā eva rūpādīsu ārammaṇesu heṭṭhupariyavasena punappunaṃ uppajjanato saṃsibbanaṭṭhena veḷugumbādīnaṃ sākhājālasaṅkhātā jaṭā viyāti jaṭā, tāya rāgadosamohajaṭāya jaṭito. Yathā nāma veḷujaṭādīhi veḷuādayo, evaṃ tāya jaṭāya ayaṃ loko jaṭito vinaddho saṃsibbitoti attho. Jaṭaṃ vijaṭetāti imaṃ evaṃ tedhātukaṃ lokaṃ jaṭetvā ṭhitaṃ jaṭaṃ vijaṭetā saṃchinditā sampadālayitā.
તણ્હાસઙ્ઘાટપટિમુક્કોતિ તણ્હા એવ અબ્બોચ્છિન્નં પવત્તિતો સઙ્ઘટિતટ્ઠેન સઙ્ઘાટોતિ તણ્હાસઙ્ઘાટો, તસ્મિં તણ્હાસઙ્ઘાટે પટિમુક્કો અનુપવિટ્ઠો અન્તોગતોતિ તણ્હાસઙ્ઘાટપટિમુક્કો. તણ્હાજાલેન ઓત્થટોતિ તણ્હા એવ પુબ્બે વુત્તનયેન સંસિબ્બનટ્ઠેન જાલન્તિ તણ્હાજાલં, તેન તણ્હાજાલેન ઓત્થટો સમન્તતો છાદિતો પલિવેઠિતો. તણ્હાસોતેન વુય્હતીતિ તણ્હા એવ સંસારે આકડ્ઢનટ્ઠેન સોતોતિ તણ્હાસોતો, તેન તણ્હાસોતેન વુય્હતિ આકડ્ઢીયતિ. તણ્હાસઞ્ઞોજનેન સઞ્ઞુત્તોતિ તણ્હા એવ લોકં વટ્ટસ્મિં સંયોજનતો બન્ધનતો સંયોજનન્તિ તણ્હાસંયોજનં, તેન તણ્હાસંયોજનેન સઞ્ઞુત્તો બદ્ધો. તણ્હાનુસયેન અનુસટોતિ તણ્હા એવ અનુસયનટ્ઠેન અનુસયોતિ તણ્હાનુસયો, તેન તણ્હાનુસયેન અનુસટો અનુગતો થામગતો. તણ્હાસન્તાપેન સન્તપ્પતીતિ તણ્હા એવ પવત્તિકાલે ફલકાલે ચ લોકં સન્તાપેતીતિ સન્તાપો, તેન તણ્હાસન્તાપેન સન્તપ્પતિ સન્તાપીયતિ. તણ્હાપરિળાહેન પરિડય્હતીતિ તણ્હા એવ બલવભૂતા પવત્તિકાલે ફલકાલે ચ સમન્તતો દહનટ્ઠેન મહાપરિળાહોતિ તણ્હાપરિળાહો, તેન તણ્હાપરિળાહેન પરિડય્હતિ સમન્તતો ડહીયતિ. દિટ્ઠિસઙ્ઘાટાદયો ઇમિનાવ નયેન યોજેતબ્બા.
Taṇhāsaṅghāṭapaṭimukkoti taṇhā eva abbocchinnaṃ pavattito saṅghaṭitaṭṭhena saṅghāṭoti taṇhāsaṅghāṭo, tasmiṃ taṇhāsaṅghāṭe paṭimukko anupaviṭṭho antogatoti taṇhāsaṅghāṭapaṭimukko. Taṇhājālena otthaṭoti taṇhā eva pubbe vuttanayena saṃsibbanaṭṭhena jālanti taṇhājālaṃ, tena taṇhājālena otthaṭo samantato chādito paliveṭhito. Taṇhāsotena vuyhatīti taṇhā eva saṃsāre ākaḍḍhanaṭṭhena sototi taṇhāsoto, tena taṇhāsotena vuyhati ākaḍḍhīyati. Taṇhāsaññojanena saññuttoti taṇhā eva lokaṃ vaṭṭasmiṃ saṃyojanato bandhanato saṃyojananti taṇhāsaṃyojanaṃ, tena taṇhāsaṃyojanena saññutto baddho. Taṇhānusayena anusaṭoti taṇhā eva anusayanaṭṭhena anusayoti taṇhānusayo, tena taṇhānusayena anusaṭo anugato thāmagato. Taṇhāsantāpena santappatīti taṇhā eva pavattikāle phalakāle ca lokaṃ santāpetīti santāpo, tena taṇhāsantāpena santappati santāpīyati. Taṇhāpariḷāhena pariḍayhatīti taṇhā eva balavabhūtā pavattikāle phalakāle ca samantato dahanaṭṭhena mahāpariḷāhoti taṇhāpariḷāho, tena taṇhāpariḷāhena pariḍayhati samantato ḍahīyati. Diṭṭhisaṅghāṭādayo imināva nayena yojetabbā.
અનુગતોતિ અનુપવિટ્ઠો. અનુસટોતિ અનુધાવિતો. અભિભૂતોતિ પીળિતો. અબ્ભાહતોતિ અભિઆહતો અભિમુખં ભુસં પહતો. દુક્ખે પતિટ્ઠિતોતિ દુક્ખે ખન્ધપઞ્ચકે સુખવિપલ્લાસેન પતિટ્ઠિતો અભિનિવિટ્ઠો.
Anugatoti anupaviṭṭho. Anusaṭoti anudhāvito. Abhibhūtoti pīḷito. Abbhāhatoti abhiāhato abhimukhaṃ bhusaṃ pahato. Dukkhe patiṭṭhitoti dukkhe khandhapañcake sukhavipallāsena patiṭṭhito abhiniviṭṭho.
તણ્હાય ઉડ્ડિતોતિ તણ્હાય ઉલ્લઙ્ઘિતો. ચક્ખુ હિ તણ્હારજ્જુના આવુનિત્વા રૂપનાગદન્તે ઉડ્ડિતં, સોતાદીનિ તણ્હારજ્જુના આવુનિત્વા સદ્દાદિનાગદન્તેસુ ઉડ્ડિતાનિ. તંસમઙ્ગીલોકોપિ ઉડ્ડિતોયેવ નામ. જરાપાકારપરિક્ખિત્તોતિ અનતિક્કમનીયટ્ઠેન પાકારભૂતાય જરાય પરિવારિતો. મચ્ચુપાસેન પરિક્ખિત્તોતિ દુમ્મોચનીયટ્ઠેન પાસભૂતેન મરણેન બદ્ધો. મહાબન્ધનબદ્ધોતિ દળ્હત્તા દુચ્છેદત્તા ચ મહન્તેહિ બન્ધનેહિ બદ્ધો. રાગબન્ધનેનાતિ રાગો એવ બન્ધતિ સંસારતો ચલિતું ન દેતીતિ રાગબન્ધનં. તેન રાગબન્ધનેન. સેસેસુપિ એસેવ નયો. કિલેસબન્ધનેનાતિ વુત્તાવસેસેન કિલેસબન્ધનેન. દુચ્ચરિતબન્ધનેનાતિ તિવિધેન. સુચરિતં પન બન્ધનમોક્ખસ્સ હેતુભૂતં બન્ધનમોક્ખભૂતઞ્ચ અત્થિ. તસ્મા તં ન ગહેતબ્બં.
Taṇhāya uḍḍitoti taṇhāya ullaṅghito. Cakkhu hi taṇhārajjunā āvunitvā rūpanāgadante uḍḍitaṃ, sotādīni taṇhārajjunā āvunitvā saddādināgadantesu uḍḍitāni. Taṃsamaṅgīlokopi uḍḍitoyeva nāma. Jarāpākāraparikkhittoti anatikkamanīyaṭṭhena pākārabhūtāya jarāya parivārito. Maccupāsena parikkhittoti dummocanīyaṭṭhena pāsabhūtena maraṇena baddho. Mahābandhanabaddhoti daḷhattā ducchedattā ca mahantehi bandhanehi baddho. Rāgabandhanenāti rāgo eva bandhati saṃsārato calituṃ na detīti rāgabandhanaṃ. Tena rāgabandhanena. Sesesupi eseva nayo. Kilesabandhanenāti vuttāvasesena kilesabandhanena. Duccaritabandhanenāti tividhena. Sucaritaṃ pana bandhanamokkhassa hetubhūtaṃ bandhanamokkhabhūtañca atthi. Tasmā taṃ na gahetabbaṃ.
બન્ધનં મોચેતાતિ તસ્સ બન્ધનં મોચેતા. બન્ધના મોચેતાતિપિ પાઠો, બન્ધનતો તં મોચેતાતિ અત્થો. મહાસમ્બાધપ્પટિપન્નોતિ કુસલસઞ્ચારપીળનેન મહાસમ્બાધસઙ્ખાતં રાગદોસમોહમાનદિટ્ઠિકિલેસદુચ્ચરિતગહનં પટિપન્નો. ઓકાસં દસ્સેતાતિ લોકિયલોકુત્તરસમાધિપઞ્ઞાઓકાસં દસ્સેતા. મહાપલિબોધેન પલિબુદ્ધોતિ મહાનિવારણેન નિવુતો. મહાલેપેન વા લિત્તો. પલિબોધોતિ ચ રાગાદિસત્તવિધો એવ. ‘‘તણ્હાદિટ્ઠિપલિબોધો’’તિ એકે. પલિબોધં છેતાતિ તં પલિબોધં છિન્દિતા. મહાપપાતેતિ પઞ્ચગતિપપાતે, જાતિજરામરણપપાતે વા. તં સબ્બમ્પિ દુરુત્તરણટ્ઠેન પપાતો. પપાતા ઉદ્ધતાતિ તમ્હા પપાતતો ઉદ્ધરિતા. મહાકન્તારપ્પટિપન્નોતિ જાતિજરાબ્યાધિમરણસોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસકન્તારં પટિપન્નો. સબ્બમ્પિ તં દુરતિક્કમનટ્ઠેન કન્તારો, તં કન્તારં તારેતા. કન્તારા તારેતાતિ વા પાઠો. મહાસંસારપ્પટિપન્નોતિ અબ્બોચ્છિન્નં ખન્ધસન્તાનં પટિપન્નો. સંસારા મોચેતાતિ સંસારતો મોચેતા. સંસારં મોચેતાતિ વા પાઠો. મહાવિદુગ્ગેતિ સંસારવિદુગ્ગે. સંસારોયેવ હિ દુગ્ગમનટ્ઠેન વિદુગ્ગો. સમ્પરિવત્તતીતિ ભુસં નિવત્તિત્વા ચરતિ. મહાપલિપેતિ મહન્તે કામકદ્દમે. કામો હિ ઓસીદનટ્ઠેન પલિપો. પલિપન્નોતિ લગ્ગો. મહાપલિપપલિપન્નોતિપિ પાઠો.
Bandhanaṃmocetāti tassa bandhanaṃ mocetā. Bandhanā mocetātipi pāṭho, bandhanato taṃ mocetāti attho. Mahāsambādhappaṭipannoti kusalasañcārapīḷanena mahāsambādhasaṅkhātaṃ rāgadosamohamānadiṭṭhikilesaduccaritagahanaṃ paṭipanno. Okāsaṃ dassetāti lokiyalokuttarasamādhipaññāokāsaṃ dassetā. Mahāpalibodhena palibuddhoti mahānivāraṇena nivuto. Mahālepena vā litto. Palibodhoti ca rāgādisattavidho eva. ‘‘Taṇhādiṭṭhipalibodho’’ti eke. Palibodhaṃ chetāti taṃ palibodhaṃ chinditā. Mahāpapāteti pañcagatipapāte, jātijarāmaraṇapapāte vā. Taṃ sabbampi duruttaraṇaṭṭhena papāto. Papātā uddhatāti tamhā papātato uddharitā. Mahākantārappaṭipannoti jātijarābyādhimaraṇasokaparidevadukkhadomanassupāyāsakantāraṃ paṭipanno. Sabbampi taṃ duratikkamanaṭṭhena kantāro, taṃ kantāraṃ tāretā. Kantārā tāretāti vā pāṭho. Mahāsaṃsārappaṭipannoti abbocchinnaṃ khandhasantānaṃ paṭipanno. Saṃsārā mocetāti saṃsārato mocetā. Saṃsāraṃ mocetāti vā pāṭho. Mahāviduggeti saṃsāravidugge. Saṃsāroyeva hi duggamanaṭṭhena viduggo. Samparivattatīti bhusaṃ nivattitvā carati. Mahāpalipeti mahante kāmakaddame. Kāmo hi osīdanaṭṭhena palipo. Palipannoti laggo. Mahāpalipapalipannotipi pāṭho.
અબ્ભાહતોતિ સબ્બોપદ્દવેહિ અબ્ભાહતો. રાગગ્ગિનાતિ રાગાદયોયેવ અનુદહનટ્ઠેન અગ્ગિ, તેન રાગગ્ગિના. સેસેસુપિ એસેવ નયો. ઉન્નીતકોતિ ઉગ્ગહેત્વા નીતો, જાતિયા ઉગ્ગહેત્વા જરાદિઉપદ્દવાય નીતોતિ અત્થો. ક-કારો પનેત્થ અનુકમ્પાય દટ્ઠબ્બો. હઞ્ઞતિ નિચ્ચમતાણોતિ પરિત્તાયકેન રહિતો સતતં પીળીયતિ. પત્તદણ્ડોતિ રાજાદીહિ લદ્ધઆણો. તક્કરોતિ ચોરો. વજ્જબન્ધનબદ્ધોતિ રાગાદિવજ્જબન્ધનેહિ બદ્ધો. આઘાતનપચ્ચુપટ્ઠિતોતિ મરણધમ્મગણ્ઠિકટ્ઠાનં ઉપેચ્ચ ઠિતો. કોચિ બન્ધના મોચેતા. કોચિ બન્ધનં મોચેતાતિપિ પાઠો. અનાથોતિ નત્થિ એતસ્સ નાથો ઇસ્સરો, સયં વા ન નાથો ન ઇસ્સરોતિ અનાથો, અસરણોતિ વા અત્થો. પરમકાપઞ્ઞપ્પત્તોતિ જરાદિપટિબાહને અપ્પહુતાય અતીવ કપણભાવં પત્તો. તાયેતાતિ રક્ખિતા. તાયિતાતિ વા પાઠો સુન્દરો . દુક્ખાભિતુન્નોતિ જાતિદુક્ખાદીહિ અનેકેહિ દુક્ખેહિ અભિતુન્નો અતિબ્યાધિતો અતિકમ્પિતો ચ. ચિરરત્તં પીળિતોતિ દુક્ખેહેવ દીઘમદ્ધાનં પીળિતો ઘટ્ટિતો. ગધિતોતિ ગેધેન ગિદ્ધો, અભિજ્ઝાકાયગન્થેન વા ગન્થિતો. નિચ્ચં પિપાસિતોતિ પાતું ભુઞ્જિતું ઇચ્છા પિપાસા, સા તણ્હા એવ, તણ્હાપિપાસાય નિરન્તરં પિપાસિતો.
Abbhāhatoti sabbopaddavehi abbhāhato. Rāgaggināti rāgādayoyeva anudahanaṭṭhena aggi, tena rāgagginā. Sesesupi eseva nayo. Unnītakoti uggahetvā nīto, jātiyā uggahetvā jarādiupaddavāya nītoti attho. Ka-kāro panettha anukampāya daṭṭhabbo. Haññati niccamatāṇoti parittāyakena rahito satataṃ pīḷīyati. Pattadaṇḍoti rājādīhi laddhaāṇo. Takkaroti coro. Vajjabandhanabaddhoti rāgādivajjabandhanehi baddho. Āghātanapaccupaṭṭhitoti maraṇadhammagaṇṭhikaṭṭhānaṃ upecca ṭhito. Koci bandhanā mocetā. Koci bandhanaṃ mocetātipi pāṭho. Anāthoti natthi etassa nātho issaro, sayaṃ vā na nātho na issaroti anātho, asaraṇoti vā attho. Paramakāpaññappattoti jarādipaṭibāhane appahutāya atīva kapaṇabhāvaṃ patto. Tāyetāti rakkhitā. Tāyitāti vā pāṭho sundaro . Dukkhābhitunnoti jātidukkhādīhi anekehi dukkhehi abhitunno atibyādhito atikampito ca. Cirarattaṃ pīḷitoti dukkheheva dīghamaddhānaṃ pīḷito ghaṭṭito. Gadhitoti gedhena giddho, abhijjhākāyaganthena vā ganthito. Niccaṃ pipāsitoti pātuṃ bhuñjituṃ icchā pipāsā, sā taṇhā eva, taṇhāpipāsāya nirantaraṃ pipāsito.
અન્ધોતિ દસ્સનટ્ઠેન ચક્ખૂતિ સઙ્ખં ગતાય પઞ્ઞાય અભાવતો કાણો. પઞ્ઞા હિ ધમ્મસભાવં પસ્સતિ. અચક્ખુકોતિ તં પન અન્ધત્તં ન પચ્છા સમ્ભૂતં, પકતિયા એવ અવિજ્જમાનચક્ખુકોતિ તમેવ અન્ધત્તં વિસેસેતિ. હતનેત્તોતિ નયનટ્ઠેન નેત્તન્તિ સઙ્ખં ગતાય પઞ્ઞાય અભાવતોયેવ વિનટ્ઠનેત્તકો. સમવિસમં દસ્સેન્તં અત્તભાવં નેતીતિ નેત્તન્તિ હિ વુત્તં. પઞ્ઞાય સુગતિઞ્ચ અગતિઞ્ચ નયતિ. હતનેત્તત્તાયેવસ્સ નેતુઅભાવં દસ્સેન્તો અપરિણાયકોતિ આહ, અવિજ્જમાનનેત્તકોતિ અત્થો. અઞ્ઞોપિસ્સ નેતા ન વિજ્જતીતિ વુત્તં હોતિ. વિપથપક્ખન્દોતિ વિપરીતો, વિસમો વા પથો વિપથો, તં વિપથં પક્ખન્દો પવિટ્ઠો પટિપન્નોતિ વિપથપક્ખન્દો, મિચ્છાપથસઙ્ખાતં મિચ્છાદિટ્ઠિં પટિપન્નોતિ અત્થો. અઞ્જસાપરદ્ધોતિ અઞ્જસે ઉજુમગ્ગસ્મિં મજ્ઝિમપટિપદાય અપરદ્ધો વિરદ્ધો. અરિયપથં આનેતાતિ અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ઉપનેતા પટિપાદયિતા. મહોઘપક્ખન્દોતિ યસ્સ સંવિજ્જન્તિ, તં વટ્ટસ્મિં ઓહનન્તિ ઓસીદાપેન્તીતિ ઓઘા, પકતિઓઘતો મહન્તા ઓઘાતિ મહોઘા. તે કામોઘો ભવોઘો દિટ્ઠોઘો અવિજ્જોઘોતિ ચતુપ્પભેદા. તે મહોઘે પક્ખન્દો પવિટ્ઠોતિ મહોઘપક્ખન્દો, સંસારસઙ્ખાતં મહોઘં વા પક્ખન્દોતિ.
Andhoti dassanaṭṭhena cakkhūti saṅkhaṃ gatāya paññāya abhāvato kāṇo. Paññā hi dhammasabhāvaṃ passati. Acakkhukoti taṃ pana andhattaṃ na pacchā sambhūtaṃ, pakatiyā eva avijjamānacakkhukoti tameva andhattaṃ viseseti. Hatanettoti nayanaṭṭhena nettanti saṅkhaṃ gatāya paññāya abhāvatoyeva vinaṭṭhanettako. Samavisamaṃ dassentaṃ attabhāvaṃ netīti nettanti hi vuttaṃ. Paññāya sugatiñca agatiñca nayati. Hatanettattāyevassa netuabhāvaṃ dassento apariṇāyakoti āha, avijjamānanettakoti attho. Aññopissa netā na vijjatīti vuttaṃ hoti. Vipathapakkhandoti viparīto, visamo vā patho vipatho, taṃ vipathaṃ pakkhando paviṭṭho paṭipannoti vipathapakkhando, micchāpathasaṅkhātaṃ micchādiṭṭhiṃ paṭipannoti attho. Añjasāparaddhoti añjase ujumaggasmiṃ majjhimapaṭipadāya aparaddho viraddho. Ariyapathaṃ ānetāti ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ upanetā paṭipādayitā. Mahoghapakkhandoti yassa saṃvijjanti, taṃ vaṭṭasmiṃ ohananti osīdāpentīti oghā, pakatioghato mahantā oghāti mahoghā. Te kāmogho bhavogho diṭṭhogho avijjoghoti catuppabhedā. Te mahoghe pakkhando paviṭṭhoti mahoghapakkhando, saṃsārasaṅkhātaṃ mahoghaṃ vā pakkhandoti.
૧૧૮. ઇદાનિ એકુત્તરિકનયો. તત્થ દ્વીહિ દિટ્ઠિગતેહીતિ સસ્સતુચ્છેદદિટ્ઠીહિ. તત્થ દિટ્ઠિયેવ દિટ્ઠિગતં ‘‘ગૂથગતં મુત્તગત’’ન્તિઆદીનિ (અ॰ નિ॰ ૯.૧૧) વિય. ગન્તબ્બાભાવતો વા દિટ્ઠિયા ગતમત્તમેવેતન્તિ દિટ્ઠિગતં, દિટ્ઠીસુ ગતં ઇદં દસ્સનં દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિઅન્તોગધત્તાતિપિ દિટ્ઠિગતં. દ્વાસટ્ઠિતેસટ્ઠિદિટ્ઠિયોપિ હિ સસ્સતદિટ્ઠિ ઉચ્છેદદિટ્ઠીતિ દ્વેવ દિટ્ઠિયો હોન્તિ. તસ્મા સઙ્ખેપેન સબ્બા દિટ્ઠિયો અન્તો કરોન્તો ‘‘દ્વીહિ દિટ્ઠિગતેહી’’તિ વુત્તં . પરિયુટ્ઠિતોતિ પરિયુટ્ઠાનં પત્તો સમુદાચારં પત્તો, ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેન કુસલચારસ્સ ગહણં પત્તોતિ અત્થો. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘દ્વીહિ, ભિક્ખવે, દિટ્ઠિગતેહિ પરિયુટ્ઠિતા દેવમનુસ્સા ઓલીયન્તિ એકે, અતિધાવન્તિ એકે, ચક્ખુમન્તો ચ પસ્સન્તી’’તિઆદિ (ઇતિવુ॰ ૪૯).
118. Idāni ekuttarikanayo. Tattha dvīhi diṭṭhigatehīti sassatucchedadiṭṭhīhi. Tattha diṭṭhiyeva diṭṭhigataṃ ‘‘gūthagataṃ muttagata’’ntiādīni (a. ni. 9.11) viya. Gantabbābhāvato vā diṭṭhiyā gatamattamevetanti diṭṭhigataṃ, diṭṭhīsu gataṃ idaṃ dassanaṃ dvāsaṭṭhidiṭṭhiantogadhattātipi diṭṭhigataṃ. Dvāsaṭṭhitesaṭṭhidiṭṭhiyopi hi sassatadiṭṭhi ucchedadiṭṭhīti dveva diṭṭhiyo honti. Tasmā saṅkhepena sabbā diṭṭhiyo anto karonto ‘‘dvīhi diṭṭhigatehī’’ti vuttaṃ . Pariyuṭṭhitoti pariyuṭṭhānaṃ patto samudācāraṃ patto, uppajjituṃ appadānena kusalacārassa gahaṇaṃ pattoti attho. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘dvīhi, bhikkhave, diṭṭhigatehi pariyuṭṭhitā devamanussā olīyanti eke, atidhāvanti eke, cakkhumanto ca passantī’’tiādi (itivu. 49).
તીહિ દુચ્ચરિતેહીતિ તિવિધકાયદુચ્ચરિતેન ચતુબ્બિધવચીદુચ્ચરિતેન તિવિધમનોદુચ્ચરિતેન. વિપ્પટિપન્નોતિ વિરૂપં પટિપન્નો, મિચ્છાપટિપન્નોતિ અત્થો. યોગેહિ યુત્તોતિ વટ્ટસ્મિં યોજેન્તીતિ યોગા, ઈતિઅત્થેન વા યોગા, તેહિ યોગેહિ યુત્તો સમપ્પિતો. ચતુયોગયોજિતોતિ કામયોગો, ભવયોગો, દિટ્ઠિયોગો, અવિજ્જાયોગોતિ ઇમેહિ ચતૂહિ યોગેહિ સકટસ્મિં યોગો વિય વટ્ટસ્મિં યોજિતો. પઞ્ચકામગુણિકો રાગો કામયોગો. રૂપારૂપભવેસુ છન્દરાગો, ઝાનનિકન્તિ ચ, સસ્સતદિટ્ઠિસહજાતો રાગો ભવવસેન પત્થના ભવયોગો. દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો દિટ્ઠિયોગો. અટ્ઠસુ ઠાનેસુ અઞ્ઞાણં અવિજ્જાયોગો. તે એવ ચત્તારો બલવભૂતા ઓઘા, દુબ્બલભૂતા યોગા.
Tīhi duccaritehīti tividhakāyaduccaritena catubbidhavacīduccaritena tividhamanoduccaritena. Vippaṭipannoti virūpaṃ paṭipanno, micchāpaṭipannoti attho. Yogehi yuttoti vaṭṭasmiṃ yojentīti yogā, ītiatthena vā yogā, tehi yogehi yutto samappito. Catuyogayojitoti kāmayogo, bhavayogo, diṭṭhiyogo, avijjāyogoti imehi catūhi yogehi sakaṭasmiṃ yogo viya vaṭṭasmiṃ yojito. Pañcakāmaguṇiko rāgo kāmayogo. Rūpārūpabhavesu chandarāgo, jhānanikanti ca, sassatadiṭṭhisahajāto rāgo bhavavasena patthanā bhavayogo. Dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo diṭṭhiyogo. Aṭṭhasu ṭhānesu aññāṇaṃ avijjāyogo. Te eva cattāro balavabhūtā oghā, dubbalabhūtā yogā.
ચતૂહિ ગન્થેહીતિ યસ્સ સંવિજ્જન્તિ, તં ચુતિપટિસન્ધિવસેન વટ્ટસ્મિં ગન્થેન્તિ ઘટેન્તીતિ ગન્થા. તે અભિજ્ઝા કાયગન્થો, બ્યાપાદો કાયગન્થો, સીલબ્બતપરામાસો કાયગન્થો, ઇદંસચ્ચાભિનિવેસો કાયગન્થોતિ ચતુપ્પભેદા. અભિજ્ઝાયન્તિ એતાય, સયં વા અભિજ્ઝાયતિ, અભિજ્ઝાયનમત્તમેવ વા એસાતિ અભિજ્ઝા, લોભોયેવ. નામકાયં ગન્થેતિ ચુતિપટિસન્ધિવસેન વટ્ટસ્મિં ઘટેતીતિ કાયગન્થો. બ્યાપજ્જતિ તેન ચિત્તં પૂતિભાવં ગચ્છતિ, બ્યાપાદયતિ વા વિનયાચારરૂપસમ્પત્તિહિતસુખાદીનીતિ બ્યાપાદો. ઇતો બહિદ્ધા સમણબ્રાહ્મણાનં સીલેન સુદ્ધિ વતેન સુદ્ધિ સીલવતેન સુદ્ધીતિ પરામસનં સીલબ્બતપરામાસો. સબ્બઞ્ઞુભાસિતમ્પિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘સસ્સતો લોકો , ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિઆદિના આકારેન અભિનિવિસતીતિ ઇદંસચ્ચાભિનિવેસો. તેહિ ચતૂહિ ગન્થેહિ ગન્થિતો, બદ્ધોતિ અત્થો.
Catūhi ganthehīti yassa saṃvijjanti, taṃ cutipaṭisandhivasena vaṭṭasmiṃ ganthenti ghaṭentīti ganthā. Te abhijjhā kāyagantho, byāpādo kāyagantho, sīlabbataparāmāso kāyagantho, idaṃsaccābhiniveso kāyaganthoti catuppabhedā. Abhijjhāyanti etāya, sayaṃ vā abhijjhāyati, abhijjhāyanamattameva vā esāti abhijjhā, lobhoyeva. Nāmakāyaṃ gantheti cutipaṭisandhivasena vaṭṭasmiṃ ghaṭetīti kāyagantho. Byāpajjati tena cittaṃ pūtibhāvaṃ gacchati, byāpādayati vā vinayācārarūpasampattihitasukhādīnīti byāpādo. Ito bahiddhā samaṇabrāhmaṇānaṃ sīlena suddhi vatena suddhi sīlavatena suddhīti parāmasanaṃ sīlabbataparāmāso. Sabbaññubhāsitampi paṭikkhipitvā ‘‘sassato loko , idameva saccaṃ moghamañña’’ntiādinā ākārena abhinivisatīti idaṃsaccābhiniveso. Tehi catūhi ganthehi ganthito, baddhoti attho.
ચતૂહિ ઉપાદાનેહીતિ ભુસં આદિયન્તિ દળ્હગ્ગાહં ગણ્હન્તીતિ ઉપાદાના. તે કામુપાદાનં દિટ્ઠુપાદાનં સીલબ્બતુપાદાનં અત્તવાદુપાદાનન્તિ ચતુપ્પભેદા. વત્થુસઙ્ખાતં કામં ઉપાદિયતીતિ કામુપાદાનં, કામો ચ સો ઉપાદાનઞ્ચાતિપિ કામુપાદાનં. દિટ્ઠિ ચ સા ઉપાદાનઞ્ચાતિ દિટ્ઠુપાદાનં, દિટ્ઠિં ઉપાદિયતીતિપિ દિટ્ઠુપાદાનં. ‘‘સસ્સતો અત્તા ચ લોકો ચા’’તિઆદીસુ (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૪૭) હિ પુરિમદિટ્ઠિં ઉત્તરદિટ્ઠિ ઉપાદિયતિ. સીલબ્બતં ઉપાદિયતીતિ સીલબ્બતુપાદાનં, સીલબ્બતઞ્ચ તં ઉપાદાનઞ્ચાતિપિ સીલબ્બતુપાદાનં. ગોસીલગોવતાદીનિ હિ એવં વિસુદ્ધીતિ અભિનિવેસતો સયમેવ ઉપાદાનાનિ. વદન્તિ એતેનાતિ વાદો, ઉપાદિયન્તિ એતેનાતિ ઉપાદાનં. કિં વદન્તિ, ઉપાદિયન્તિ વા? અત્તાનં. અત્તનો વાદુપાદાનં અત્તવાદુપાદાનં, અત્તવાદમત્તમેવ વા અત્તાતિ ઉપાદિયન્તિ એતેનાતિ અત્તવાદુપાદાનં. ઠપેત્વા ઇમા દ્વે દિટ્ઠિયો સબ્બાપિ દિટ્ઠી દિટ્ઠુપાદાનં. તેહિ ચતૂહિ ઉપાદાનેહિ. ઉપાદીયતીતિ ભુસં ગણ્હીયતિ. ઉપાદિયતીતિ વા પાઠો, લોકો ઉપાદાનેહિ તં તં આરમ્મણં ભુસં ગણ્હાતીતિ અત્થો.