Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    71. மஹாகருணாஞாணனித்³தே³ஸோ

    71. Mahākaruṇāñāṇaniddeso

    117. கதமங் ததா²க³தஸ்ஸ மஹாகருணாஸமாபத்தியா ஞாணங்? ப³ஹுகேஹி ஆகாரேஹி பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. ஆதி³த்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. உய்யுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. பயாதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. கும்மக்³க³ப்படிபன்னோ 1 லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. உபனீயதி லோகோ அத்³து⁴வோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. அதாணோ 2 லோகோ அனபி⁴ஸ்ஸரோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. அஸ்ஸகோ லோகோ , ஸப்³ப³ங் பஹாய க³மனீயந்தி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. ஊனோ லோகோ அதீதோ தண்ஹாதா³ஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. அதாயனோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அலேணோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் …பே॰… அஸரணோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அஸரணீபூ⁴தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    117. Katamaṃ tathāgatassa mahākaruṇāsamāpattiyā ñāṇaṃ? Bahukehi ākārehi passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Āditto lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Uyyutto lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Payāto lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Kummaggappaṭipanno 3 lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Upanīyati loko addhuvoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Atāṇo 4 loko anabhissaroti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Assako loko , sabbaṃ pahāya gamanīyanti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Ūno loko atīto taṇhādāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Atāyano lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… aleṇo lokasannivāsoti – passantānaṃ …pe… asaraṇo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… asaraṇībhūto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe….

    உத்³த⁴தோ லோகோ அவூபஸந்தோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஸஸல்லோ லோகஸன்னிவாஸோ, வித்³தோ⁴ புது²ஸல்லேஹி; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஸல்லானங் உத்³த⁴தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அவிஜ்ஜந்த⁴காராவரணோ லோகஸன்னிவாஸோ அண்ட³பூ⁴தோ கிலேஸபஞ்ஜரபக்கி²த்தோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஆலோகங் த³ஸ்ஸேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அவிஜ்ஜாக³தோ லோகஸன்னிவாஸோ அண்ட³பூ⁴தோ பரியோனத்³தோ⁴ தந்தாகுலகஜாதோ 5 குலாக³ண்டி³கஜாதோ 6 முஞ்ஜபப்³ப³ஜபூ⁴தோ அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் ஸங்ஸாரங் நாதிவத்ததீதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அவிஜ்ஜாவிஸதோ³ஸஸங்லித்தோ லோகஸன்னிவாஸோ கிலேஸகலலீபூ⁴தோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ராக³தோ³ஸமோஹஜடாஜடிதோ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஜடங் விஜடேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Uddhato loko avūpasantoti – passantānaṃ…pe… sasallo lokasannivāso, viddho puthusallehi; tassa natthañño koci sallānaṃ uddhatā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… avijjandhakārāvaraṇo lokasannivāso aṇḍabhūto kilesapañjarapakkhitto; tassa natthañño koci ālokaṃ dassetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… avijjāgato lokasannivāso aṇḍabhūto pariyonaddho tantākulakajāto 7 kulāgaṇḍikajāto 8 muñjapabbajabhūto apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ saṃsāraṃ nātivattatīti – passantānaṃ…pe… avijjāvisadosasaṃlitto lokasannivāso kilesakalalībhūtoti – passantānaṃ…pe… rāgadosamohajaṭājaṭito lokasannivāso; tassa natthañño koci jaṭaṃ vijaṭetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe….

    தண்ஹாஸங்கா⁴டபடிமுக்கோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹாஜாலேன ஒத்த²டோ 9 லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹாஸோதேன வுய்ஹதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹாஸஞ்ஞோஜனேன ஸஞ்ஞுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹானுஸயேன அனுஸடோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹாஸந்தாபேன ஸந்தப்பதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தண்ஹாபரிளாஹேன பரிட³ய்ஹதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Taṇhāsaṅghāṭapaṭimukko lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhājālena otthaṭo 10 lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhāsotena vuyhati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhāsaññojanena saññutto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhānusayena anusaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhāsantāpena santappati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… taṇhāpariḷāhena pariḍayhati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe….

    தி³ட்டி²ஸங்கா⁴டபடிமுக்கோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டி²ஜாலேன ஒத்த²டோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டி²ஸோதேன வுய்ஹதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டி²ஸஞ்ஞோஜனேன ஸஞ்ஞுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டா²னுஸயேன அனுஸடோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டி²ஸந்தாபேன ஸந்தப்பதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தி³ட்டி²பரிளாஹேன பரிட³ய்ஹதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Diṭṭhisaṅghāṭapaṭimukko lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhijālena otthaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhisotena vuyhati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhisaññojanena saññutto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhānusayena anusaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhisantāpena santappati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… diṭṭhipariḷāhena pariḍayhati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe….

    ஜாதியா அனுக³தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஜராய அனுஸடோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ப்³யாதி⁴னா அபி⁴பூ⁴தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் …பே॰… மரணேன அப்³பா⁴ஹதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… து³க்கே² பதிட்டி²தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Jātiyā anugato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… jarāya anusaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… byādhinā abhibhūto lokasannivāsoti – passantānaṃ …pe… maraṇena abbhāhato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dukkhe patiṭṭhito lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe….

    தண்ஹாய உட்³டி³தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஜராபாகாரபரிக்கி²த்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மச்சுபாஸேன பரிக்கி²த்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாப³ந்த⁴னப³ந்தோ⁴ லோகஸன்னிவாஸோ – ராக³ப³ந்த⁴னேன தோ³ஸப³ந்த⁴னேன மோஹப³ந்த⁴னேன மானப³ந்த⁴னேன தி³ட்டி²ப³ந்த⁴னேன கிலேஸப³ந்த⁴னேன து³ச்சரிதப³ந்த⁴னேன; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ப³ந்த⁴னங் மோசேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாஸம்பா³த⁴ப்படிபன்னோ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஓகாஸங் த³ஸ்ஸேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்… மஹாபலிபோ³தே⁴ன பலிபு³த்³தோ⁴ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி பலிபோ³த⁴ங் சே²தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாபபாதே பதிதோ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி பபாதா உத்³த⁴தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாகந்தாரப்படிபன்னோ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி கந்தாரங் தாரேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாஸங்ஸாரப்படிபன்னோ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஸங்ஸாரா மோசேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாவிது³க்³கே³ ஸம்பரிவத்ததி லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி விது³க்³கா³ உத்³த⁴தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹாபலிபே 11 பலிபன்னோ லோகஸன்னிவாஸோ ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி பலிபா உத்³த⁴தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Taṇhāya uḍḍito lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… jarāpākāraparikkhitto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… maccupāsena parikkhitto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… mahābandhanabandho lokasannivāso – rāgabandhanena dosabandhanena mohabandhanena mānabandhanena diṭṭhibandhanena kilesabandhanena duccaritabandhanena; tassa natthañño koci bandhanaṃ mocetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahāsambādhappaṭipanno lokasannivāso; tassa natthañño koci okāsaṃ dassetā, aññatra mayāti – passantānaṃ… mahāpalibodhena palibuddho lokasannivāso; tassa natthañño koci palibodhaṃ chetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahāpapāte patito lokasannivāso; tassa natthañño koci papātā uddhatā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahākantārappaṭipanno lokasannivāso; tassa natthañño koci kantāraṃ tāretā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahāsaṃsārappaṭipanno lokasannivāso; tassa natthañño koci saṃsārā mocetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahāvidugge samparivattati lokasannivāso; tassa natthañño koci viduggā uddhatā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahāpalipe 12 palipanno lokasannivāso ; tassa natthañño koci palipā uddhatā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe….

    அப்³பா⁴ஹதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஆதி³த்தோ லோகஸன்னிவாஸோ – ராக³க்³கி³னா தோ³ஸக்³கி³னா மோஹக்³கி³னா ஜாதியா ஜராய மரணேன ஸோகேஹி பரிதே³வேஹி து³க்கே²ஹி தோ³மனஸ்ஸேஹி உபாயாஸேஹி; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி நிப்³பா³பேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… உன்னீதகோ லோகஸன்னிவாஸோ ஹஞ்ஞதி நிச்சமதாணோ பத்தத³ண்டோ³ தக்கரோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… வஜ்ஜப³ந்த⁴னப³த்³தோ⁴ லோகஸன்னிவாஸோ ஆகா⁴தனபச்சுபட்டி²தோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ப³ந்த⁴னங் மோசேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அனாதோ² லோகஸன்னிவாஸோ பரமகாருஞ்ஞப்பத்தோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி தாயேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… து³க்கா²பி⁴துன்னோ 13 லோகஸன்னிவாஸோ சிரரத்தங் பீளிதோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… க³தி⁴தோ லோகஸன்னிவாஸோ நிச்சங் பிபாஸிதோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Abbhāhato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… āditto lokasannivāso – rāgagginā dosagginā mohagginā jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi; tassa natthañño koci nibbāpetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… unnītako lokasannivāso haññati niccamatāṇo pattadaṇḍo takkaroti – passantānaṃ…pe… vajjabandhanabaddho lokasannivāso āghātanapaccupaṭṭhito; tassa natthañño koci bandhanaṃ mocetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… anātho lokasannivāso paramakāruññappatto; tassa natthañño koci tāyetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… dukkhābhitunno 14 lokasannivāso cirarattaṃ pīḷitoti – passantānaṃ…pe… gadhito lokasannivāso niccaṃ pipāsitoti – passantānaṃ…pe….

    அந்தோ⁴ லோகஸன்னிவாஸோ அசக்கு²கோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஹதனெத்தோ லோகஸன்னிவாஸோ அபரிணாயகோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… விபத²பக்க²ந்தோ³ 15 லோகஸன்னிவாஸோ அஞ்ஜஸாபரத்³தோ⁴; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி அரியபத²ங் ஆனேதா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… மஹோக⁴பக்க²ந்தோ³ லோகஸன்னிவாஸோ; தஸ்ஸ நத்த²ஞ்ஞோ கோசி ஓகா⁴ உத்³த⁴தா, அஞ்ஞத்ர மயாதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰….

    Andho lokasannivāso acakkhukoti – passantānaṃ…pe… hatanetto lokasannivāso apariṇāyakoti – passantānaṃ…pe… vipathapakkhando 16 lokasannivāso añjasāparaddho; tassa natthañño koci ariyapathaṃ ānetā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe… mahoghapakkhando lokasannivāso; tassa natthañño koci oghā uddhatā, aññatra mayāti – passantānaṃ…pe….

    118. த்³வீஹி தி³ட்டி²க³தேஹி பரியுட்டி²தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… தீஹி து³ச்சரிதேஹி விப்படிபன்னோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… சதூஹி யோகே³ஹி யுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோ சதுயோக³யோஜிதோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… சதூஹி க³ந்தே²ஹி 17 க³ந்தி²தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… சதூஹி உபாதா³னேஹி உபாதி³யதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… பஞ்சக³திஸமாருள்ஹோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ரஜ்ஜதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… பஞ்சஹி நீவரணேஹி ஒத்த²டோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ச²ஹி விவாத³மூலேஹி விவத³தி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ச²ஹி தண்ஹாகாயேஹி ரஜ்ஜதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ச²ஹி தி³ட்டி²க³தேஹி பரியுட்டி²தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் …பே॰… ஸத்தஹி அனுஸயேஹி அனுஸடோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஸத்தஹி ஸஞ்ஞோஜனேஹி ஸஞ்ஞுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… ஸத்தஹி மானேஹி உன்னதோ 18 லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அட்ட²ஹி லோகத⁴ம்மேஹி ஸம்பரிவத்ததி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அட்ட²ஹி மிச்ச²த்தேஹி நிய்யாதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அட்ட²ஹி புரிஸதோ³ஸேஹி து³ஸ்ஸதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… நவஹி ஆகா⁴தவத்தூ²ஹி ஆகா⁴திதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் …பே॰… நவவித⁴மானேஹி உன்னதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… நவஹி தண்ஹாமூலகேஹி த⁴ம்மேஹி ரஜ்ஜதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸஹி கிலேஸவத்தூ²ஹி கிலிஸ்ஸதி லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸஹி ஆகா⁴தவத்தூ²ஹி ஆகா⁴திதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸஹி அகுஸலகம்மபதே²ஹி ஸமன்னாக³தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸஹி ஸஞ்ஞோஜனேஹி ஸஞ்ஞுத்தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸஹி மிச்ச²த்தேஹி நிய்யாதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸவத்து²காய மிச்சா²தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… த³ஸவத்து²காய அந்தக்³கா³ஹிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங்…பே॰… அட்ட²ஸததண்ஹாபபஞ்சஸதேஹி பபஞ்சிதோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. த்³வாஸட்டி²யா தி³ட்டி²க³தேஹி பரியுட்டி²தோ லோகஸன்னிவாஸோதி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி.

    118. Dvīhi diṭṭhigatehi pariyuṭṭhito lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… tīhi duccaritehi vippaṭipanno lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… catūhi yogehi yutto lokasannivāso catuyogayojitoti – passantānaṃ…pe… catūhi ganthehi 19 ganthito lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… catūhi upādānehi upādiyati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… pañcagatisamāruḷho lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… pañcahi kāmaguṇehi rajjati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… pañcahi nīvaraṇehi otthaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… chahi vivādamūlehi vivadati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… chahi taṇhākāyehi rajjati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… chahi diṭṭhigatehi pariyuṭṭhito lokasannivāsoti – passantānaṃ …pe… sattahi anusayehi anusaṭo lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… sattahi saññojanehi saññutto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… sattahi mānehi unnato 20 lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… aṭṭhahi lokadhammehi samparivattati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… aṭṭhahi micchattehi niyyāto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… aṭṭhahi purisadosehi dussati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… navahi āghātavatthūhi āghātito lokasannivāsoti – passantānaṃ …pe… navavidhamānehi unnato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… navahi taṇhāmūlakehi dhammehi rajjati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasahi kilesavatthūhi kilissati lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasahi āghātavatthūhi āghātito lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasahi akusalakammapathehi samannāgato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasahi saññojanehi saññutto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasahi micchattehi niyyāto lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasavatthukāya micchādiṭṭhiyā samannāgato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… dasavatthukāya antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgato lokasannivāsoti – passantānaṃ…pe… aṭṭhasatataṇhāpapañcasatehi papañcito lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Dvāsaṭṭhiyā diṭṭhigatehi pariyuṭṭhito lokasannivāsoti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati.

    அஹஞ்சம்ஹி திண்ணோ, லோகோ ச அதிண்ணோ அஹங் சம்ஹி முத்தோ, லோகோ ச அமுத்தோ; அஹஞ்சம்ஹி த³ந்தோ, லோகோ ச அத³ந்தோ; அஹங் சம்ஹி ஸந்தோ, லோகோ ச அஸந்தோ; அஹங் சம்ஹி அஸ்ஸத்தோ², லோகோ ச அனஸ்ஸத்தோ²; அஹங் சம்ஹி பரினிப்³பு³தோ, லோகோ ச அபரினிப்³பு³தோ; பஹோமி க்²வாஹங் திண்ணோ தாரேதுங், முத்தோ மோசேதுங், த³ந்தோ த³மேதுங், ஸந்தோ ஸமேதுங், அஸ்ஸத்தோ² அஸ்ஸாஸேதுங், பரினிப்³பு³தோ பரே ச பரினிப்³பா³பேதுந்தி – பஸ்ஸந்தானங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஸத்தேஸு மஹாகருணா ஓக்கமதி. இத³ங் ததா²க³தஸ்ஸ மஹாகருணாஸமாபத்தியா ஞாணங்.

    Ahañcamhi tiṇṇo, loko ca atiṇṇo ahaṃ camhi mutto, loko ca amutto; ahañcamhi danto, loko ca adanto; ahaṃ camhi santo, loko ca asanto; ahaṃ camhi assattho, loko ca anassattho; ahaṃ camhi parinibbuto, loko ca aparinibbuto; pahomi khvāhaṃ tiṇṇo tāretuṃ, mutto mocetuṃ, danto dametuṃ, santo sametuṃ, assattho assāsetuṃ, parinibbuto pare ca parinibbāpetunti – passantānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sattesu mahākaruṇā okkamati. Idaṃ tathāgatassa mahākaruṇāsamāpattiyā ñāṇaṃ.

    மஹாகருணாஞாணனித்³தே³ஸோ ஏகஸத்ததிமோ.

    Mahākaruṇāñāṇaniddeso ekasattatimo.







    Footnotes:
    1. கும்மக்³க³ங் படிபன்னோ (ஸ்யா॰)
    2. அத்தாணோ (ஸ்யா॰)
    3. kummaggaṃ paṭipanno (syā.)
    4. attāṇo (syā.)
    5. தந்தாகுலஜாதோ (ஸ்யா॰)
    6. கு³ளாகு³ண்டி²கஜாதோ (ஸ்யா॰), கு³லாகு³ண்டி³கஜாதோ (க॰ ஸீ॰ அட்ட²॰) தீ³॰ நி॰ 2.95 பஸ்ஸிதப்³பா³
    7. tantākulajāto (syā.)
    8. guḷāguṇṭhikajāto (syā.), gulāguṇḍikajāto (ka. sī. aṭṭha.) dī. ni. 2.95 passitabbā
    9. ஒத்த²தோ (க॰)
    10. otthato (ka.)
    11. மஹாபல்லேபே (ஸ்யா॰)
    12. mahāpallepe (syā.)
    13. து³க்கா²பி⁴துண்ணோ (க॰)
    14. dukkhābhituṇṇo (ka.)
    15. விபத²ங் பக்க²ந்தோ (ஸ்யா॰)
    16. vipathaṃ pakkhanto (syā.)
    17. க³ண்டே²ஹி (ஸ்யா॰)
    18. உண்ணதோ (ஸ்யா॰ க॰)
    19. gaṇṭhehi (syā.)
    20. uṇṇato (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 71. மஹாகருணாஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 71. Mahākaruṇāñāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact