Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૩-૪. મહાકોટ્ઠિકસુત્તાદિવણ્ણના

    3-4. Mahākoṭṭhikasuttādivaṇṇanā

    ૧૭૩-૪. તતિયે ફસ્સાયતનાનન્તિ એત્થ આકરટ્ઠો આયતનસદ્દોતિ આહ ‘‘ફસ્સાકરાન’’ન્તિઆદિ. ‘‘સુવણ્ણાયતનં, રજતાયતન’’ન્તિઆદીસુ આકરોપિ ‘‘આયતન’’ન્તિ વુત્તો, સઞ્જાતિસમોસરણાદિવસેનપિ આયતનટ્ઠો લબ્ભતિયેવ. મા-ઇતિ પટિસેધે નિપાતો. સ્વાયં છન્નં ફસ્સાયતનાનં અસેસં વિરાગનિરોધા અત્થઞ્ઞં વચનં કિઞ્ચીતિ સન્ધાયાહાતિ આહ ‘‘મા ભણીતિ અત્થો’’તિ. પઞ્ચફસ્સાયતનાનિ નિરુદ્ધાનીતિ ચક્ખાદીનઞ્ચ તત્થ અભાવં સન્ધાય વદતિ. છટ્ઠસ્સાતિ મનાયતનસ્સ. ચતુત્થે નત્થિ વત્તબ્બં.

    173-4. Tatiye phassāyatanānanti ettha ākaraṭṭho āyatanasaddoti āha ‘‘phassākarāna’’ntiādi. ‘‘Suvaṇṇāyatanaṃ, rajatāyatana’’ntiādīsu ākaropi ‘‘āyatana’’nti vutto, sañjātisamosaraṇādivasenapi āyatanaṭṭho labbhatiyeva. -iti paṭisedhe nipāto. Svāyaṃ channaṃ phassāyatanānaṃ asesaṃ virāganirodhā atthaññaṃ vacanaṃ kiñcīti sandhāyāhāti āha ‘‘mā bhaṇīti attho’’ti. Pañcaphassāyatanāni niruddhānīti cakkhādīnañca tattha abhāvaṃ sandhāya vadati. Chaṭṭhassāti manāyatanassa. Catutthe natthi vattabbaṃ.

    મહાકોટ્ઠિકસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahākoṭṭhikasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૩. મહાકોટ્ઠિકસુત્તં • 3. Mahākoṭṭhikasuttaṃ
    ૪. આનન્દસુત્તં • 4. Ānandasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. મહાકોટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના • 3. Mahākoṭṭhikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact