Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
૬. મહાલિસુત્તવણ્ણના
6. Mahālisuttavaṇṇanā
બ્રાહ્મણદૂતવત્થુવણ્ણના
Brāhmaṇadūtavatthuvaṇṇanā
૩૫૯. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા વેસાલિયન્તિ મહાલિસુત્તં. તત્રાયં અપુબ્બપદવણ્ણના. વેસાલિયન્તિ પુનપ્પુનં વિસાલભાવૂપગમનતો વેસાલીતિ લદ્ધનામકે નગરે. મહાવનેતિ બહિનગરે હિમવન્તેન સદ્ધિં એકાબદ્ધં હુત્વા ઠિતં સયં જાતવનં અત્થિ, યં મહન્તભાવેનેવ મહાવનન્તિ વુચ્ચતિ, તસ્મિં મહાવને. કૂટાગારસાલાયન્તિ તસ્મિં વનસણ્ડે સઙ્ઘારામં પતિટ્ઠપેસું. તત્થ કણ્ણિકં યોજેત્વા થમ્ભાનં ઉપરિ કૂટાગારસાલાસઙ્ખેપેન દેવવિમાનસદિસં પાસાદં અકંસુ, તં ઉપાદાય સકલોપિ સઙ્ઘારામો ‘‘કૂટાગારસાલા’’તિ પઞ્ઞાયિત્થ. ભગવા તં વેસાલિં ઉપનિસ્સાય તસ્મિં સઙ્ઘારામે વિહરતિ. તેન વુત્તં – ‘‘વેસાલિયં વિહરતિ મહાવને કૂટાગારસાલાય’’ન્તિ. કોસલકાતિ કોસલરટ્ઠવાસિનો. માગધકાતિ મગધરટ્ઠવાસિનો. કરણીયેનાતિ અવસ્સં કત્તબ્બકમ્મેન. યઞ્હિ અકાતુમ્પિ વટ્ટતિ, તં કિચ્ચન્તિ વુચ્ચતિ, યં અવસ્સં કાતબ્બમેવ, તં કરણીયં નામ.
359.Evaṃme sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā vesāliyanti mahālisuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Vesāliyanti punappunaṃ visālabhāvūpagamanato vesālīti laddhanāmake nagare. Mahāvaneti bahinagare himavantena saddhiṃ ekābaddhaṃ hutvā ṭhitaṃ sayaṃ jātavanaṃ atthi, yaṃ mahantabhāveneva mahāvananti vuccati, tasmiṃ mahāvane. Kūṭāgārasālāyanti tasmiṃ vanasaṇḍe saṅghārāmaṃ patiṭṭhapesuṃ. Tattha kaṇṇikaṃ yojetvā thambhānaṃ upari kūṭāgārasālāsaṅkhepena devavimānasadisaṃ pāsādaṃ akaṃsu, taṃ upādāya sakalopi saṅghārāmo ‘‘kūṭāgārasālā’’ti paññāyittha. Bhagavā taṃ vesāliṃ upanissāya tasmiṃ saṅghārāme viharati. Tena vuttaṃ – ‘‘vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāya’’nti. Kosalakāti kosalaraṭṭhavāsino. Māgadhakāti magadharaṭṭhavāsino. Karaṇīyenāti avassaṃ kattabbakammena. Yañhi akātumpi vaṭṭati, taṃ kiccanti vuccati, yaṃ avassaṃ kātabbameva, taṃ karaṇīyaṃ nāma.
૩૬૦. પટિસલ્લીનો ભગવાતિ નાનારમ્મણચારતો પટિક્કમ્મ સલ્લીનો નિલીનો, એકીભાવં ઉપગમ્મ એકત્તારમ્મણે ઝાનરતિં અનુભવતીતિ અત્થો. તત્થેવાતિ તસ્મિઞ્ઞેવ વિહારે. એકમન્તન્તિ તસ્મા ઠાના અપક્કમ્મ તાસુ તાસુ રુક્ખચ્છાયાસુ નિસીદિંસુ.
360.Paṭisallīno bhagavāti nānārammaṇacārato paṭikkamma sallīno nilīno, ekībhāvaṃ upagamma ekattārammaṇe jhānaratiṃ anubhavatīti attho. Tatthevāti tasmiññeva vihāre. Ekamantanti tasmā ṭhānā apakkamma tāsu tāsu rukkhacchāyāsu nisīdiṃsu.
ઓટ્ઠદ્ધલિચ્છવીવત્થુવણ્ણના
Oṭṭhaddhalicchavīvatthuvaṇṇanā
૩૬૧. ઓટ્ઠદ્ધોતિ અદ્ધોટ્ઠતાય એવંલદ્ધનામો. મહતિયા લિચ્છવીપરિસાયાતિ પુરેભત્તં બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દાનં દત્વા ભગવતો સન્તિકે ઉપોસથઙ્ગાનિ અધિટ્ઠહિત્વા ગન્ધમાલાદીનિ ગાહાપેત્વા ઉગ્ઘોસનાય મહતિં લિચ્છવિરાજપરિસં સન્નિપાતાપેત્વા તાય નીલપીતાદિવણ્ણવત્થાભરણવિલેપનપટિમણ્ડિતાય તાવતિંસપરિસસપ્પટિભાગાય મહતિયા લિચ્છવિપરિસાય સદ્ધિં ઉપસઙ્કમિ. અકાલો ખો મહાલીતિ તસ્સ ઓટ્ઠદ્ધસ્સ મહાલીતિ મૂલનામં, તેન મૂલનામમત્તેન નં થેરો મહાલીતિ આલપતિ. એકમન્તં નિસીદીતિ પતિરૂપાસુ રુક્ખચ્છાયાસુ તાય લિચ્છવિપરિસાય સદ્ધિં રતનત્તયસ્સ વણ્ણં કથયન્તો નિસીદિ.
361.Oṭṭhaddhoti addhoṭṭhatāya evaṃladdhanāmo. Mahatiyā licchavīparisāyāti purebhattaṃ buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā bhagavato santike uposathaṅgāni adhiṭṭhahitvā gandhamālādīni gāhāpetvā ugghosanāya mahatiṃ licchavirājaparisaṃ sannipātāpetvā tāya nīlapītādivaṇṇavatthābharaṇavilepanapaṭimaṇḍitāya tāvatiṃsaparisasappaṭibhāgāya mahatiyā licchaviparisāya saddhiṃ upasaṅkami. Akālo kho mahālīti tassa oṭṭhaddhassa mahālīti mūlanāmaṃ, tena mūlanāmamattena naṃ thero mahālīti ālapati. Ekamantaṃ nisīdīti patirūpāsu rukkhacchāyāsu tāya licchaviparisāya saddhiṃ ratanattayassa vaṇṇaṃ kathayanto nisīdi.
૩૬૨. સીહો સમણુદ્દેસોતિ આયસ્મતો નાગિતસ્સ ભાગિનેય્યો સત્તવસ્સકાલે પબ્બજિત્વા સાસને યુત્તપયુત્તો ‘‘સીહો’’તિ એવંનામકો સામણેરો, સો કિર તં મહાપરિસં દિસ્વા – ‘‘અયં પરિસા મહતી, સકલં વિહારં પૂરેત્વા નિસિન્ના, અદ્ધા ભગવા અજ્જ ઇમિસ્સા પરિસાય મહન્તેન ઉસ્સાહેન ધમ્મં દેસેસ્સતિ, યંનૂનાહં ઉપજ્ઝાયસ્સાચિક્ખિત્વા ભગવતો મહાપરિસાય સન્નિપતિતભાવં આરોચાપેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા યેનાયસ્મા નાગિતો તેનુપસઙ્કમિ. ભન્તે કસ્સપાતિ થેરં ગોત્તેન આલપતિ. એસા જનતાતિ એસો જનસમૂહો.
362.Sīho samaṇuddesoti āyasmato nāgitassa bhāgineyyo sattavassakāle pabbajitvā sāsane yuttapayutto ‘‘sīho’’ti evaṃnāmako sāmaṇero, so kira taṃ mahāparisaṃ disvā – ‘‘ayaṃ parisā mahatī, sakalaṃ vihāraṃ pūretvā nisinnā, addhā bhagavā ajja imissā parisāya mahantena ussāhena dhammaṃ desessati, yaṃnūnāhaṃ upajjhāyassācikkhitvā bhagavato mahāparisāya sannipatitabhāvaṃ ārocāpeyya’’nti cintetvā yenāyasmā nāgito tenupasaṅkami. Bhante kassapāti theraṃ gottena ālapati. Esā janatāti eso janasamūho.
ત્વઞ્ઞેવ ભગવતો આરોચેહીતિ સીહો કિર ભગવતો વિસ્સાસિકો, અયઞ્હિ થેરો થૂલસરીરો, તેનસ્સ સરીરગરુતાય ઉટ્ઠાનનિસજ્જાદીસુ આલસિયભાવો ઈસકં અપ્પહીનો વિય હોતિ. અથાયં સામણેરો ભગવતો કાલેન કાલં વત્તં કરોતિ. તેન નં થેરો ‘‘ત્વમ્પિ દસબલસ્સ વિસ્સાસિકો’’તિ વત્વા ગચ્છ ત્વઞ્ઞેવારોચેહીતિ આહ. વિહારપચ્છાયાયન્તિ વિહારછાયાયં, કૂટાગારમહાગેહચ્છાયાય ફરિતોકાસેતિ અત્થો. સા કિર કૂટાગારસાલા દક્ખિણુત્તરતો દીઘા પાચીનમુખા, તેનસ્સા પુરતો મહતી છાયા પત્થટા હોતિ, સીહો તત્થ ભગવતો આસનં પઞ્ઞપેસિ.
Tvaññeva bhagavato ārocehīti sīho kira bhagavato vissāsiko, ayañhi thero thūlasarīro, tenassa sarīragarutāya uṭṭhānanisajjādīsu ālasiyabhāvo īsakaṃ appahīno viya hoti. Athāyaṃ sāmaṇero bhagavato kālena kālaṃ vattaṃ karoti. Tena naṃ thero ‘‘tvampi dasabalassa vissāsiko’’ti vatvā gaccha tvaññevārocehīti āha. Vihārapacchāyāyanti vihārachāyāyaṃ, kūṭāgāramahāgehacchāyāya pharitokāseti attho. Sā kira kūṭāgārasālā dakkhiṇuttarato dīghā pācīnamukhā, tenassā purato mahatī chāyā patthaṭā hoti, sīho tattha bhagavato āsanaṃ paññapesi.
૩૬૩. અથ ખો ભગવા દ્વારન્તરેહિ ચેવ વાતપાનન્તરેહિ ચ નિક્ખમિત્વા વિધાવન્તાહિ વિપ્ફરન્તીહિ છબ્બણ્ણાહિ બુદ્ધરસ્મીહિ સંસૂચિતનિક્ખમનો વલાહકન્તરતો પુણ્ણચન્દો વિય કૂટાગારસાલતો નિક્ખમિત્વા પઞ્ઞત્તવરબુદ્ધાસને નિસીદિ. તેન વુત્તં – ‘‘અથ ખો ભગવા વિહારા નિક્ખમ્મ વિહારપચ્છાયાય પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદી’’તિ.
363. Atha kho bhagavā dvārantarehi ceva vātapānantarehi ca nikkhamitvā vidhāvantāhi vippharantīhi chabbaṇṇāhi buddharasmīhi saṃsūcitanikkhamano valāhakantarato puṇṇacando viya kūṭāgārasālato nikkhamitvā paññattavarabuddhāsane nisīdi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bhagavā vihārā nikkhamma vihārapacchāyāya paññatte āsane nisīdī’’ti.
૩૬૪-૩૬૫. પુરિમાનિ , ભન્તે, દિવસાનિ પુરિમતરાનીતિ એત્થ હિય્યો દિવસં પુરિમં નામ, તતો પરં પુરિમતરં. તતો પટ્ઠાય પન સબ્બાનિ પુરિમાનિ ચેવ પુરિમતરાનિ ચ હોન્તિ. યદગ્ગેતિ મૂલદિવસતો પટ્ઠાય યં દિવસં અગ્ગં પરકોટિં કત્વા વિહરામીતિ અત્થો, યાવ વિહાસિન્તિ વુત્તં હોતિ. ઇદાનિ તસ્સ પરિમાણં દસ્સેન્તો ‘‘નચિરં તીણિ વસ્સાની’’તિ આહ. અથ વા યદગ્ગેતિ યં દિવસં અગ્ગં કત્વા નચિરં તીણિ વસ્સાનિ વિહરામીતિપિ અત્થો . યં દિવસં આદિં કત્વા નચિરં વિહાસિં તીણિયેવ વસ્સાનીતિ વુત્તં હોતિ. અયં કિર ભગવતો પત્તચીવરં ગણ્હન્તો તીણિ સંવચ્છરાનિ ભગવન્તં ઉપટ્ઠાસિ, તં સન્ધાય એવં વદતિ. પિયરૂપાનીતિ પિયજાતિકાનિ સાતજાતિકાનિ. કામૂપસંહિતાનીતિ કામસ્સાદયુત્તાનિ. રજનીયાનીતિ રાગજનકાનિ. નો ચ ખો દિબ્બાનિ સદ્દાનીતિ કસ્મા સુનક્ખત્તો તાનિ ન સુણાતિ? સો કિર ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા દિબ્બચક્ખુપરિકમ્મં યાચિ, તસ્સ ભગવા આચિક્ખિ, સો યથાનુસિટ્ઠં પટિપન્નો દિબ્બચક્ખું ઉપ્પાદેત્વા દેવતાનં રૂપાનિ દિસ્વા ચિન્તેસિ ‘‘ઇમસ્મિં સરીરસણ્ઠાને સદ્દેન મધુરેન ભવિતબ્બં, કથં નુ ખો નં સુણેય્ય’’ન્તિ ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા દિબ્બસોતપરિકમ્મં પુચ્છિ. અયઞ્ચ અતીતે એકં સીલવન્તં ભિક્ખું કણ્ણસક્ખલિયં પહરિત્વા બધિરમકાસિ. તસ્મા પરિકમ્મં કરોન્તોપિ અભબ્બો દિબ્બસોતાધિગમાય. તેનસ્સ ન ભગવા પરિકમ્મં કથેસિ. સો એત્તાવતા ભગવતિ આઘાતં બન્ધિત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અદ્ધા સમણસ્સ ગોતમસ્સ એવં હોતિ – ‘અહમ્પિ ખત્તિયો અયમ્પિ ખત્તિયો, સચસ્સ ઞાણં વડ્ઢિસ્સતિ, અયમ્પિ સબ્બઞ્ઞૂ ભવિસ્સતી’તિ ઉસૂયાય મય્હં ન કથેસી’’તિ. સો અનુક્કમેન ગિહિભાવં પત્વા તમત્થં મહાલિલિચ્છવિનો કથેન્તો એવમાહ.
364-365.Purimāni, bhante, divasāni purimatarānīti ettha hiyyo divasaṃ purimaṃ nāma, tato paraṃ purimataraṃ. Tato paṭṭhāya pana sabbāni purimāni ceva purimatarāni ca honti. Yadaggeti mūladivasato paṭṭhāya yaṃ divasaṃ aggaṃ parakoṭiṃ katvā viharāmīti attho, yāva vihāsinti vuttaṃ hoti. Idāni tassa parimāṇaṃ dassento ‘‘naciraṃ tīṇi vassānī’’ti āha. Atha vā yadaggeti yaṃ divasaṃ aggaṃ katvā naciraṃ tīṇi vassāni viharāmītipi attho . Yaṃ divasaṃ ādiṃ katvā naciraṃ vihāsiṃ tīṇiyeva vassānīti vuttaṃ hoti. Ayaṃ kira bhagavato pattacīvaraṃ gaṇhanto tīṇi saṃvaccharāni bhagavantaṃ upaṭṭhāsi, taṃ sandhāya evaṃ vadati. Piyarūpānīti piyajātikāni sātajātikāni. Kāmūpasaṃhitānīti kāmassādayuttāni. Rajanīyānīti rāgajanakāni. No ca kho dibbāni saddānīti kasmā sunakkhatto tāni na suṇāti? So kira bhagavantaṃ upasaṅkamitvā dibbacakkhuparikammaṃ yāci, tassa bhagavā ācikkhi, so yathānusiṭṭhaṃ paṭipanno dibbacakkhuṃ uppādetvā devatānaṃ rūpāni disvā cintesi ‘‘imasmiṃ sarīrasaṇṭhāne saddena madhurena bhavitabbaṃ, kathaṃ nu kho naṃ suṇeyya’’nti bhagavantaṃ upasaṅkamitvā dibbasotaparikammaṃ pucchi. Ayañca atīte ekaṃ sīlavantaṃ bhikkhuṃ kaṇṇasakkhaliyaṃ paharitvā badhiramakāsi. Tasmā parikammaṃ karontopi abhabbo dibbasotādhigamāya. Tenassa na bhagavā parikammaṃ kathesi. So ettāvatā bhagavati āghātaṃ bandhitvā cintesi – ‘‘addhā samaṇassa gotamassa evaṃ hoti – ‘ahampi khattiyo ayampi khattiyo, sacassa ñāṇaṃ vaḍḍhissati, ayampi sabbaññū bhavissatī’ti usūyāya mayhaṃ na kathesī’’ti. So anukkamena gihibhāvaṃ patvā tamatthaṃ mahālilicchavino kathento evamāha.
૩૬૬-૩૭૧. એકંસભાવિતોતિ એકંસાય એકકોટ્ઠાસાય ભાવિતો, દિબ્બાનં વા રૂપાનં દસ્સનત્થાય દિબ્બાનં વા સદ્દાનં સવનત્થાય ભાવિતોતિ અત્થો. તિરિયન્તિ અનુદિસાય. ઉભયંસભાવિતોતિ ઉભયંસાય ઉભયકોટ્ઠાસાય ભાવિતોતિ અત્થો. અયં ખો મહાલિ હેતૂતિ અયં દિબ્બાનંયેવ રૂપાનં દસ્સનાય એકંસભાવિતો સમાધિ હેતુ. ઇમમત્થં સુત્વા સો લિચ્છવી ચિન્તેસિ – ‘‘ઇદં દિબ્બસોતેન સદ્દસુણનં ઇમસ્મિં સાસને ઉત્તમત્થભૂતં મઞ્ઞે ઇમસ્સ નૂન અત્થાય એતે ભિક્ખૂ પઞ્ઞાસમ્પિ સટ્ઠિપિ વસ્સાનિ અપણ્ણકં બ્રહ્મચરિયં ચરન્તિ, યંનૂનાહં દસબલં એતમત્થં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ.
366-371.Ekaṃsabhāvitoti ekaṃsāya ekakoṭṭhāsāya bhāvito, dibbānaṃ vā rūpānaṃ dassanatthāya dibbānaṃ vā saddānaṃ savanatthāya bhāvitoti attho. Tiriyanti anudisāya. Ubhayaṃsabhāvitoti ubhayaṃsāya ubhayakoṭṭhāsāya bhāvitoti attho. Ayaṃ kho mahāli hetūti ayaṃ dibbānaṃyeva rūpānaṃ dassanāya ekaṃsabhāvito samādhi hetu. Imamatthaṃ sutvā so licchavī cintesi – ‘‘idaṃ dibbasotena saddasuṇanaṃ imasmiṃ sāsane uttamatthabhūtaṃ maññe imassa nūna atthāya ete bhikkhū paññāsampi saṭṭhipi vassāni apaṇṇakaṃ brahmacariyaṃ caranti, yaṃnūnāhaṃ dasabalaṃ etamatthaṃ puccheyya’’nti.
૩૭૨. તતો તમત્થં પુચ્છન્તો ‘‘એતાસં નૂન, ભન્તે’’તિઆદિમાહ. સમાધિભાવનાનન્તિ એત્થ સમાધિયેવ સમાધિભાવના, ઉભયંસભાવિતાનં સમાધીનન્તિ અત્થો. અથ યસ્મા સાસનતો બાહિરા એતા સમાધિભાવના, ન અજ્ઝત્તિકા. તસ્મા તા પટિક્ખિપિત્વા યદત્થં ભિક્ખૂ બ્રહ્મચરિયં ચરન્તિ, તં દસ્સેન્તો ભગવા ‘‘ન ખો મહાલી’’તિઆદિમાહ.
372. Tato tamatthaṃ pucchanto ‘‘etāsaṃ nūna, bhante’’tiādimāha. Samādhibhāvanānanti ettha samādhiyeva samādhibhāvanā, ubhayaṃsabhāvitānaṃ samādhīnanti attho. Atha yasmā sāsanato bāhirā etā samādhibhāvanā, na ajjhattikā. Tasmā tā paṭikkhipitvā yadatthaṃ bhikkhū brahmacariyaṃ caranti, taṃ dassento bhagavā ‘‘na kho mahālī’’tiādimāha.
ચતુઅરિયફલવણ્ણના
Catuariyaphalavaṇṇanā
૩૭૩. તિણ્ણં સંયોજનાનન્તિ સક્કાયદિટ્ઠિઆદીનં તિણ્ણં બન્ધનાનં. તાનિ હિ વટ્ટદુક્ખમયે રથે સત્તે સંયોજેન્તિ, તસ્મા સંયોજનાનીતિ વુચ્ચન્તિ. સોતાપન્નો હોતીતિ મગ્ગસોતં આપન્નો હોતિ. અવિનિપાતધમ્મોતિ ચતૂસુ અપાયેસુ અપતનધમ્મો. નિયતોતિ ધમ્મનિયામેન નિયતો. સમ્બોધિપરાયણોતિ ઉપરિમગ્ગત્તયસઙ્ખાતા સમ્બોધિ પરં અયનં અસ્સ, અનેન વા પત્તબ્બાતિ સમ્બોધિપરાયણો.
373.Tiṇṇaṃsaṃyojanānanti sakkāyadiṭṭhiādīnaṃ tiṇṇaṃ bandhanānaṃ. Tāni hi vaṭṭadukkhamaye rathe satte saṃyojenti, tasmā saṃyojanānīti vuccanti. Sotāpannohotīti maggasotaṃ āpanno hoti. Avinipātadhammoti catūsu apāyesu apatanadhammo. Niyatoti dhammaniyāmena niyato. Sambodhiparāyaṇoti uparimaggattayasaṅkhātā sambodhi paraṃ ayanaṃ assa, anena vā pattabbāti sambodhiparāyaṇo.
તનુત્તાતિ પરિયુટ્ઠાનમન્દતાય ચ કદાચિ કરહચિ ઉપ્પત્તિયા ચ તનુભાવા. ઓરમ્ભાગિયાનન્તિ હેટ્ઠાભાગિયાનં, યે હિ બદ્ધો ઉપરિ સુદ્ધાવાસભૂમિયં નિબ્બત્તિતું ન સક્કોતિ. ઓપપાતિકોતિ સેસયોનિપટિક્ખેપવચનમેતં. તત્થ પરિનિબ્બાયીતિ તસ્મિં ઉપરિભવેયેવ પરિનિબ્બાનધમ્મો. અનાવત્તિધમ્મોતિ તતો બ્રહ્મલોકા પુન પટિસન્ધિવસેન અનાવત્તનધમ્મો. ચેતોવિમુત્તિન્તિ ચિત્તવિસુદ્ધિં, સબ્બકિલેસબન્ધનવિમુત્તસ્સ અરહત્તફલચિત્તસ્સેતં અધિવચનં. પઞ્ઞાવિમુત્તિન્તિ એત્થાપિ સબ્બકિલેસબન્ધનવિમુત્તા અરહત્તફલપઞ્ઞાવ પઞ્ઞાવિમુત્તીતિ વેદિતબ્બા. દિટ્ઠેવ ધમ્મેતિ ઇમસ્મિંયેવ અત્તભાવે. સયન્તિ સામં. અભિઞ્ઞાતિ અભિજાનિત્વા. સચ્છિકત્વાતિ પચ્ચક્ખં કત્વા. અથ વા અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વાતિ અભિઞ્ઞાય અભિવિસિટ્ઠેન ઞાણેન સચ્છિકરિત્વાતિપિ અત્થો. ઉપસમ્પજ્જાતિ પત્વા પટિલભિત્વા. ઇદં સુત્વા લિચ્છવિરાજા ચિન્તેસિ – ‘‘અયં પન ધમ્મો ન સકુણેન વિય ઉપ્પતિત્વા, નાપિ ગોધાય વિય ઉરેન ગન્ત્વા સક્કા પટિવિજ્ઝિતું , અદ્ધા પન ઇમં પટિવિજ્ઝન્તસ્સ પુબ્બભાગપ્પટિપદાય ભવિતબ્બં, પુચ્છામિ તાવ ન’’ન્તિ.
Tanuttāti pariyuṭṭhānamandatāya ca kadāci karahaci uppattiyā ca tanubhāvā. Orambhāgiyānanti heṭṭhābhāgiyānaṃ, ye hi baddho upari suddhāvāsabhūmiyaṃ nibbattituṃ na sakkoti. Opapātikoti sesayonipaṭikkhepavacanametaṃ. Tattha parinibbāyīti tasmiṃ uparibhaveyeva parinibbānadhammo. Anāvattidhammoti tato brahmalokā puna paṭisandhivasena anāvattanadhammo. Cetovimuttinti cittavisuddhiṃ, sabbakilesabandhanavimuttassa arahattaphalacittassetaṃ adhivacanaṃ. Paññāvimuttinti etthāpi sabbakilesabandhanavimuttā arahattaphalapaññāva paññāvimuttīti veditabbā. Diṭṭheva dhammeti imasmiṃyeva attabhāve. Sayanti sāmaṃ. Abhiññāti abhijānitvā. Sacchikatvāti paccakkhaṃ katvā. Atha vā abhiññā sacchikatvāti abhiññāya abhivisiṭṭhena ñāṇena sacchikaritvātipi attho. Upasampajjāti patvā paṭilabhitvā. Idaṃ sutvā licchavirājā cintesi – ‘‘ayaṃ pana dhammo na sakuṇena viya uppatitvā, nāpi godhāya viya urena gantvā sakkā paṭivijjhituṃ , addhā pana imaṃ paṭivijjhantassa pubbabhāgappaṭipadāya bhavitabbaṃ, pucchāmi tāva na’’nti.
અરિયઅટ્ઠઙ્ગિકમગ્ગવણ્ણના
Ariyaaṭṭhaṅgikamaggavaṇṇanā
૩૭૪-૩૭૫. તતો ભગવન્તં પુચ્છન્તો ‘‘અત્થિ પન ભન્તે’’તિઆદિમાહ. અટ્ઠઙ્ગિકોતિ પઞ્ચઙ્ગિકં તુરિયં વિય અટ્ઠઙ્ગિકો ગામો વિય ચ અટ્ઠઙ્ગમત્તોયેવ હુત્વા અટ્ઠઙ્ગિકો, ન અઙ્ગતો અઞ્ઞો મગ્ગો નામ અત્થિ. તેનેવાહ – ‘‘સેય્યથિદં, સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધી’’તિ. તત્થ સમ્માદસ્સનલક્ખણા સમ્માદિટ્ઠિ. સમ્મા અભિનિરોપનલક્ખણો સમ્માસઙ્કપ્પો. સમ્મા પરિગ્ગહણલક્ખણા સમ્માવાચા. સમ્મા સમુટ્ઠાપનલક્ખણો સમ્માકમ્મન્તો. સમ્મા વોદાપનલક્ખણો સમ્માઆજીવો. સમ્મા પગ્ગહલક્ખણો સમ્માવાયામો. સમ્મા ઉપટ્ઠાનલક્ખણા સમ્માસતિ. સમ્મા સમાધાનલક્ખણો સમ્માસમાધિ. એતેસુ એકેકસ્સ તીણિ તીણિ કિચ્ચાનિ હોન્તિ. સેય્યથિદં, સમ્માદિટ્ઠિ તાવ અઞ્ઞેહિપિ અત્તનો પચ્ચનીકકિલેસેહિ સદ્ધિં મિચ્છાદિટ્ઠિં પજહતિ, નિરોધં આરમ્મણં કરોતિ, સમ્પયુત્તધમ્મે ચ પસ્સતિ તપ્પટિચ્છાદકમોહવિધમનવસેન અસમ્મોહતો. સમ્માસઙ્કપ્પાદયોપિ તથેવ મિચ્છાસઙ્કપ્પાદીનિ પજહન્તિ, નિરોધઞ્ચ આરમ્મણં કરોન્તિ, વિસેસતો પનેત્થ સમ્માસઙ્કપ્પો સહજાતધમ્મે અભિનિરોપેતિ. સમ્માવાચા સમ્મા પરિગ્ગણ્હતિ. સમ્માકમ્મન્તો સમ્મા સમુટ્ઠાપેતિ. સમ્માઆજીવો સમ્મા વોદાપેતિ. સમ્માવાયામો સમ્મા પગ્ગણ્હતિ. સમ્માસતિ સમ્મા ઉપટ્ઠાપેતિ. સમ્માસમાધિ સમ્મા પદહતિ.
374-375. Tato bhagavantaṃ pucchanto ‘‘atthi pana bhante’’tiādimāha. Aṭṭhaṅgikoti pañcaṅgikaṃ turiyaṃ viya aṭṭhaṅgiko gāmo viya ca aṭṭhaṅgamattoyeva hutvā aṭṭhaṅgiko, na aṅgato añño maggo nāma atthi. Tenevāha – ‘‘seyyathidaṃ, sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhī’’ti. Tattha sammādassanalakkhaṇā sammādiṭṭhi. Sammā abhiniropanalakkhaṇo sammāsaṅkappo. Sammā pariggahaṇalakkhaṇā sammāvācā. Sammā samuṭṭhāpanalakkhaṇo sammākammanto. Sammā vodāpanalakkhaṇo sammāājīvo. Sammā paggahalakkhaṇo sammāvāyāmo. Sammā upaṭṭhānalakkhaṇā sammāsati. Sammā samādhānalakkhaṇo sammāsamādhi. Etesu ekekassa tīṇi tīṇi kiccāni honti. Seyyathidaṃ, sammādiṭṭhi tāva aññehipi attano paccanīkakilesehi saddhiṃ micchādiṭṭhiṃ pajahati, nirodhaṃ ārammaṇaṃ karoti, sampayuttadhamme ca passati tappaṭicchādakamohavidhamanavasena asammohato. Sammāsaṅkappādayopi tatheva micchāsaṅkappādīni pajahanti, nirodhañca ārammaṇaṃ karonti, visesato panettha sammāsaṅkappo sahajātadhamme abhiniropeti. Sammāvācā sammā pariggaṇhati. Sammākammanto sammā samuṭṭhāpeti. Sammāājīvo sammā vodāpeti. Sammāvāyāmo sammā paggaṇhati. Sammāsati sammā upaṭṭhāpeti. Sammāsamādhi sammā padahati.
અપિ ચેસા સમ્માદિટ્ઠિ નામ પુબ્બભાગે નાનાક્ખણા નાનારમ્મણા હોતિ, મગ્ગક્ખણે એકક્ખણા એકારમ્મણા. કિચ્ચતો પન ‘‘દુક્ખે ઞાણ’’ન્તિઆદીનિ ચત્તારિ નામાનિ લભતિ. સમ્માસઙ્કપ્પાદયોપિ પુબ્બભાગે નાનાક્ખણા નાનારમ્મણા હોન્તિ. મગ્ગક્ખણે એકક્ખણા એકારમ્મણા. તેસુ સમ્માસઙ્કપ્પો કિચ્ચતો ‘‘નેક્ખમ્મસઙ્કપ્પો’’તિઆદીનિ તીણિ નામાનિ લભતિ. સમ્મા વાચાદયો તિસ્સો વિરતિયોપિ હોન્તિ, ચેતનાદયોપિ હોન્તિ, મગ્ગક્ખણે પન વિરતિયેવ. સમ્માવાયામો સમ્માસતીતિ ઇદમ્પિ દ્વયં કિચ્ચતો સમ્મપ્પધાનસતિપટ્ઠાનવસેન ચત્તારિ નામાનિ લભતિ. સમ્માસમાધિ પન પુબ્બભાગેપિ મગ્ગક્ખણેપિ સમ્માસમાધિયેવ.
Api cesā sammādiṭṭhi nāma pubbabhāge nānākkhaṇā nānārammaṇā hoti, maggakkhaṇe ekakkhaṇā ekārammaṇā. Kiccato pana ‘‘dukkhe ñāṇa’’ntiādīni cattāri nāmāni labhati. Sammāsaṅkappādayopi pubbabhāge nānākkhaṇā nānārammaṇā honti. Maggakkhaṇe ekakkhaṇā ekārammaṇā. Tesu sammāsaṅkappo kiccato ‘‘nekkhammasaṅkappo’’tiādīni tīṇi nāmāni labhati. Sammā vācādayo tisso viratiyopi honti, cetanādayopi honti, maggakkhaṇe pana viratiyeva. Sammāvāyāmo sammāsatīti idampi dvayaṃ kiccato sammappadhānasatipaṭṭhānavasena cattāri nāmāni labhati. Sammāsamādhi pana pubbabhāgepi maggakkhaṇepi sammāsamādhiyeva.
ઇતિ ઇમેસુ અટ્ઠસુ ધમ્મેસુ ભગવતા નિબ્બાનાધિગમાય પટિપન્નસ્સ યોગિનો બહુકારત્તા પઠમં સમ્માદિટ્ઠિ દેસિતા. અયઞ્હિ ‘‘પઞ્ઞાપજ્જોતો પઞ્ઞાસત્થ’’ન્તિ (ધ॰ સ॰ ૨૦) ચ વુત્તા. તસ્મા એતાય પુબ્બભાગે વિપસ્સનાઞાણસઙ્ખાતાય સમ્માદિટ્ઠિયા અવિજ્જન્ધકારં વિધમિત્વા કિલેસચોરે ઘાતેન્તો ખેમેન યોગાવચરો નિબ્બાનં પાપુણાતિ. તેન વુત્તં – ‘‘નિબ્બાનાધિગમાય પટિપન્નસ્સ યોગિનો બહુકારત્તા પઠમં સમ્માદિટ્ઠિ દેસિતા’’તિ.
Iti imesu aṭṭhasu dhammesu bhagavatā nibbānādhigamāya paṭipannassa yogino bahukārattā paṭhamaṃ sammādiṭṭhi desitā. Ayañhi ‘‘paññāpajjoto paññāsattha’’nti (dha. sa. 20) ca vuttā. Tasmā etāya pubbabhāge vipassanāñāṇasaṅkhātāya sammādiṭṭhiyā avijjandhakāraṃ vidhamitvā kilesacore ghātento khemena yogāvacaro nibbānaṃ pāpuṇāti. Tena vuttaṃ – ‘‘nibbānādhigamāya paṭipannassa yogino bahukārattā paṭhamaṃ sammādiṭṭhi desitā’’ti.
સમ્માસઙ્કપ્પો પન તસ્સા બહુકારો, તસ્મા તદનન્તરં વુત્તો. યથા હિ હેરઞ્ઞિકો હત્થેન પરિવટ્ટેત્વા પરિવટ્ટેત્વા ચક્ખુના કહાપણં ઓલોકેન્તો – ‘‘અયં છેકો, અયં કૂટો’’તિ જાનાતિ. એવં યોગાવચરોપિ પુબ્બભાગે વિતક્કેન વિતક્કેત્વા વિપસ્સનાપઞ્ઞાય ઓલોકયમાનો – ‘‘ઇમે ધમ્મા કામાવચરા, ઇમે ધમ્મા રૂપાવચરાદયો’’તિ પજાનાતિ. યથા વા પન પુરિસેન કોટિયં ગહેત્વા પરિવટ્ટેત્વા પરિવટ્ટેત્વા દિન્નં મહારુક્ખં તચ્છકો વાસિયા તચ્છેત્વા કમ્મે ઉપનેતિ, એવં વિતક્કેન વિતક્કેત્વા વિતક્કેત્વા દિન્ને ધમ્મે યોગાવચરો પઞ્ઞાય – ‘‘ઇમે કામાવચરા, ઇમે રૂપાવચરા’’તિઆદિના નયેન પરિચ્છિન્દિત્વા કમ્મે ઉપનેતિ . તેન વુત્તં – ‘‘સમ્માસઙ્કપ્પો પન તસ્સા બહુકારો, તસ્મા તદનન્તરં વુત્તો’’તિ. સ્વાયં યથા સમ્માદિટ્ઠિયા એવં સમ્માવાચાયપિ ઉપકારકો. યથાહ – ‘‘પુબ્બે ખો, વિસાખ, વિતક્કેત્વા વિચારેત્વા પચ્છા વાચં ભિન્દતી’’તિ, (મ॰ નિ॰ ૧.૪૬૩) તસ્મા તદનન્તરં સમ્માવાચા વુત્તા.
Sammāsaṅkappo pana tassā bahukāro, tasmā tadanantaraṃ vutto. Yathā hi heraññiko hatthena parivaṭṭetvā parivaṭṭetvā cakkhunā kahāpaṇaṃ olokento – ‘‘ayaṃ cheko, ayaṃ kūṭo’’ti jānāti. Evaṃ yogāvacaropi pubbabhāge vitakkena vitakketvā vipassanāpaññāya olokayamāno – ‘‘ime dhammā kāmāvacarā, ime dhammā rūpāvacarādayo’’ti pajānāti. Yathā vā pana purisena koṭiyaṃ gahetvā parivaṭṭetvā parivaṭṭetvā dinnaṃ mahārukkhaṃ tacchako vāsiyā tacchetvā kamme upaneti, evaṃ vitakkena vitakketvā vitakketvā dinne dhamme yogāvacaro paññāya – ‘‘ime kāmāvacarā, ime rūpāvacarā’’tiādinā nayena paricchinditvā kamme upaneti . Tena vuttaṃ – ‘‘sammāsaṅkappo pana tassā bahukāro, tasmā tadanantaraṃ vutto’’ti. Svāyaṃ yathā sammādiṭṭhiyā evaṃ sammāvācāyapi upakārako. Yathāha – ‘‘pubbe kho, visākha, vitakketvā vicāretvā pacchā vācaṃ bhindatī’’ti, (ma. ni. 1.463) tasmā tadanantaraṃ sammāvācā vuttā.
યસ્મા પન – ‘‘ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કરિસ્સામા’’તિ પઠમં વાચાય સંવિદહિત્વા લોકે કમ્મન્તે પયોજેન્તિ; તસ્મા વાચા કાયકમ્મસ્સ ઉપકારિકાતિ સમ્માવાચાય અનન્તરં સમ્માકમ્મન્તો વુત્તો. ચતુબ્બિધં પન વચીદુચ્ચરિતં, તિવિધઞ્ચ કાયદુચ્ચરિતં પહાય ઉભયં સુચરિતં પૂરેન્તસ્સેવ યસ્મા આજીવટ્ઠમકં સીલં પૂરેતિ, ન ઇતરસ્સ, તસ્મા તદુભયાનન્તરં સમ્માઆજીવો વુત્તો. એવં વિસુદ્ધાજીવેન પન ‘‘પરિસુદ્ધો મે આજીવો’’તિ એત્તાવતા ચ પરિતોસં કત્વા સુત્તપમત્તેન વિહરિતું ન યુત્તં, અથ ખો ‘‘સબ્બિરિયાપથેસુ ઇદં વીરિયં સમારભિતબ્બ’’ન્તિ દસ્સેતું તદનન્તરં સમ્માવાયામો વુત્તો. તતો ‘‘આરદ્ધવીરિયેનપિ કાયાદીસુ ચતૂસુ વત્થૂસુ સતિ સૂપટ્ઠિતા કાતબ્બા’’તિ દસ્સનત્થં તદનન્તરં સમ્માસતિ દેસિતા. યસ્મા પનેવં સૂપટ્ઠિતા સતિ સમાધિસ્સુપકારાનુપકારાનં ધમ્માનં ગતિયો સમન્નેસિત્વા પહોતિ એકત્તારમ્મણે ચિત્તં સમાધાતું, તસ્મા સમ્માસતિયા અનન્તરં સમ્માસમાધિ દેસિતોતિ વેદિતબ્બો. એતેસં ધમ્માનં સચ્છિકિરિયાયાતિ એતેસં સોતાપત્તિફલાદીનં પચ્ચક્ખકિરિયત્થાય.
Yasmā pana – ‘‘idañcidañca karissāmā’’ti paṭhamaṃ vācāya saṃvidahitvā loke kammante payojenti; tasmā vācā kāyakammassa upakārikāti sammāvācāya anantaraṃ sammākammanto vutto. Catubbidhaṃ pana vacīduccaritaṃ, tividhañca kāyaduccaritaṃ pahāya ubhayaṃ sucaritaṃ pūrentasseva yasmā ājīvaṭṭhamakaṃ sīlaṃ pūreti, na itarassa, tasmā tadubhayānantaraṃ sammāājīvo vutto. Evaṃ visuddhājīvena pana ‘‘parisuddho me ājīvo’’ti ettāvatā ca paritosaṃ katvā suttapamattena viharituṃ na yuttaṃ, atha kho ‘‘sabbiriyāpathesu idaṃ vīriyaṃ samārabhitabba’’nti dassetuṃ tadanantaraṃ sammāvāyāmo vutto. Tato ‘‘āraddhavīriyenapi kāyādīsu catūsu vatthūsu sati sūpaṭṭhitā kātabbā’’ti dassanatthaṃ tadanantaraṃ sammāsati desitā. Yasmā panevaṃ sūpaṭṭhitā sati samādhissupakārānupakārānaṃ dhammānaṃ gatiyo samannesitvā pahoti ekattārammaṇe cittaṃ samādhātuṃ, tasmā sammāsatiyā anantaraṃ sammāsamādhi desitoti veditabbo. Etesaṃ dhammānaṃ sacchikiriyāyāti etesaṃ sotāpattiphalādīnaṃ paccakkhakiriyatthāya.
દ્વે પબ્બજિતવત્થુવણ્ણના
Dve pabbajitavatthuvaṇṇanā
૩૭૬-૩૭૭. એકમિદાહન્તિ ઇદં કસ્મા આરદ્ધં? અયં કિર રાજા – ‘‘રૂપં અત્તા’’તિ એવંલદ્ધિકો, તેનસ્સ દેસનાય ચિત્તં નાધિમુચ્ચતિ. અથ ભગવતા તસ્સ લદ્ધિયા આવિકરણત્થં એકં કારણં આહરિતું ઇદમારદ્ધં. તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – ‘‘અહં એકં સમયં ઘોસિતારામે વિહરામિ, તત્ર વસન્તં મં તે દ્વે પબ્બજિતા એવં પુચ્છિંસુ. અથાહં તેસં બુદ્ધુપ્પાદં દસ્સેત્વા તન્તિધમ્મં નામ કથેન્તો ઇદમવોચં – ‘‘આવુસો, સદ્ધાસમ્પન્નો નામ કુલપુત્તો એવરૂપસ્સ સત્થુ સાસને પબ્બજિતો, એવં તિવિધં સીલં પૂરેત્વા પઠમજ્ઝાનાદીનિ પત્વા ઠિતો ‘તં જીવ’ન્તિઆદીનિ વદેય્ય, યુત્તં નુ ખો એતમસ્સા’’તિ? તતો તેહિ ‘‘યુત્ત’’ન્તિ વુત્તે ‘‘અહં ખો પનેતં, આવુસો, એવં જાનામિ, એવં પસ્સામિ, અથ ચ પનાહં ન વદામી’’તિ તં વાદં પટિક્ખિપિત્વા ઉત્તરિ ખીણાસવં દસ્સેત્વા ‘‘ઇમસ્સ એવં વત્તું ન યુત્ત’’ન્તિ અવોચં. તે મમ વચનં સુત્વા અત્તમના અહેસુન્તિ. એવં વુત્તે સોપિ અત્તમનો અહોસિ . તેનાહ – ‘‘ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમનો ઓટ્ઠદ્ધો લિચ્છવી ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દી’’તિ.
376-377.Ekamidāhanti idaṃ kasmā āraddhaṃ? Ayaṃ kira rājā – ‘‘rūpaṃ attā’’ti evaṃladdhiko, tenassa desanāya cittaṃ nādhimuccati. Atha bhagavatā tassa laddhiyā āvikaraṇatthaṃ ekaṃ kāraṇaṃ āharituṃ idamāraddhaṃ. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – ‘‘ahaṃ ekaṃ samayaṃ ghositārāme viharāmi, tatra vasantaṃ maṃ te dve pabbajitā evaṃ pucchiṃsu. Athāhaṃ tesaṃ buddhuppādaṃ dassetvā tantidhammaṃ nāma kathento idamavocaṃ – ‘‘āvuso, saddhāsampanno nāma kulaputto evarūpassa satthu sāsane pabbajito, evaṃ tividhaṃ sīlaṃ pūretvā paṭhamajjhānādīni patvā ṭhito ‘taṃ jīva’ntiādīni vadeyya, yuttaṃ nu kho etamassā’’ti? Tato tehi ‘‘yutta’’nti vutte ‘‘ahaṃ kho panetaṃ, āvuso, evaṃ jānāmi, evaṃ passāmi, atha ca panāhaṃ na vadāmī’’ti taṃ vādaṃ paṭikkhipitvā uttari khīṇāsavaṃ dassetvā ‘‘imassa evaṃ vattuṃ na yutta’’nti avocaṃ. Te mama vacanaṃ sutvā attamanā ahesunti. Evaṃ vutte sopi attamano ahosi . Tenāha – ‘‘idamavoca bhagavā. Attamano oṭṭhaddho licchavī bhagavato bhāsitaṃ abhinandī’’ti.
ઇતિ સુમઙ્ગલવિલાસિનિયા દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં
Iti sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ
મહાલિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mahālisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya / ૬. મહાલિસુત્તં • 6. Mahālisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) / ૬. મહાલિસુત્તવણ્ણના • 6. Mahālisuttavaṇṇanā