Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૫૩. મહામઙ્ગલજાતકં (૧૫)

    453. Mahāmaṅgalajātakaṃ (15)

    ૧૫૫.

    155.

    કિંસુ નરો જપ્પમધિચ્ચકાલે, કં વા વિજ્જં કતમં વા સુતાનં;

    Kiṃsu naro jappamadhiccakāle, kaṃ vā vijjaṃ katamaṃ vā sutānaṃ;

    સો મચ્ચો અસ્મિઞ્ચ 1 પરમ્હિ લોકે, કથં કરો સોત્થાનેન ગુત્તો.

    So macco asmiñca 2 paramhi loke, kathaṃ karo sotthānena gutto.

    ૧૫૬.

    156.

    યસ્સ દેવા પિતરો ચ સબ્બે, સરીસપા 3 સબ્બભૂતાનિ ચાપિ;

    Yassa devā pitaro ca sabbe, sarīsapā 4 sabbabhūtāni cāpi;

    મેત્તાય નિચ્ચં અપચિતાનિ હોન્તિ, ભૂતેસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Mettāya niccaṃ apacitāni honti, bhūtesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૫૭.

    157.

    યો સબ્બલોકસ્સ નિવાતવુત્તિ, ઇત્થીપુમાનં સહદારકાનં;

    Yo sabbalokassa nivātavutti, itthīpumānaṃ sahadārakānaṃ;

    ખન્તા દુરુત્તાનમપ્પટિકૂલવાદી, અધિવાસનં સોત્થાનં તદાહુ.

    Khantā duruttānamappaṭikūlavādī, adhivāsanaṃ sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૫૮.

    158.

    યો નાવજાનાતિ સહાયમિત્તે 5, સિપ્પેન કુલ્યાહિ ધનેન જચ્ચા;

    Yo nāvajānāti sahāyamitte 6, sippena kulyāhi dhanena jaccā;

    રુચિપઞ્ઞો અત્થકાલે મતીમા 7, સહાયેસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Rucipañño atthakāle matīmā 8, sahāyesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૫૯.

    159.

    મિત્તાનિ વે યસ્સ ભવન્તિ સન્તો, સંવિસ્સત્થા અવિસંવાદકસ્સ;

    Mittāni ve yassa bhavanti santo, saṃvissatthā avisaṃvādakassa;

    ન મિત્તદુબ્ભી સંવિભાગી ધનેન, મિત્તેસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Na mittadubbhī saṃvibhāgī dhanena, mittesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૬૦.

    160.

    યસ્સ ભરિયા તુલ્યવયા સમગ્ગા, અનુબ્બતા ધમ્મકામા પજાતા 9;

    Yassa bhariyā tulyavayā samaggā, anubbatā dhammakāmā pajātā 10;

    કોલિનિયા સીલવતી પતિબ્બતા, દારેસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Koliniyā sīlavatī patibbatā, dāresu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૬૧.

    161.

    યસ્સ રાજા ભૂતપતિ 11 યસસ્સી, જાનાતિ સોચેય્યં પરક્કમઞ્ચ;

    Yassa rājā bhūtapati 12 yasassī, jānāti soceyyaṃ parakkamañca;

    અદ્વેજ્ઝતા સુહદયં મમન્તિ, રાજૂસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Advejjhatā suhadayaṃ mamanti, rājūsu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૬૨.

    162.

    અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ દદાતિ સદ્ધો, માલઞ્ચ ગન્ધઞ્ચ વિલેપનઞ્ચ;

    Annañca pānañca dadāti saddho, mālañca gandhañca vilepanañca;

    પસન્નચિત્તો અનુમોદમાનો, સગ્ગેસુ વે સોત્થાનં તદાહુ.

    Pasannacitto anumodamāno, saggesu ve sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૬૩.

    163.

    યમરિયધમ્મેન પુનન્તિ વુદ્ધા, આરાધિતા સમચરિયાય સન્તો;

    Yamariyadhammena punanti vuddhā, ārādhitā samacariyāya santo;

    બહુસ્સુતા ઇસયો સીલવન્તો, અરહન્તમજ્ઝે સોત્થાનં તદાહુ.

    Bahussutā isayo sīlavanto, arahantamajjhe sotthānaṃ tadāhu.

    ૧૬૪.

    164.

    એતાનિ ખો સોત્થાનાનિ લોકે, વિઞ્ઞુપ્પસત્થાનિ સુખુદ્રયાનિ 13;

    Etāni kho sotthānāni loke, viññuppasatthāni sukhudrayāni 14;

    તાનીધ સેવેથ નરો સપઞ્ઞો, ન હિ મઙ્ગલે કિઞ્ચનમત્થિ સચ્ચન્તિ.

    Tānīdha sevetha naro sapañño, na hi maṅgale kiñcanamatthi saccanti.

    મહામઙ્ગલજાતકં પન્નરસમં.

    Mahāmaṅgalajātakaṃ pannarasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અસ્મિંવ (પી॰)
    2. asmiṃva (pī.)
    3. સિરિંસપા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. siriṃsapā (sī. syā. pī.)
    5. સહાયમત્તે (સી॰ પી॰)
    6. sahāyamatte (sī. pī.)
    7. મુતીમા (સી॰ પી॰)
    8. mutīmā (sī. pī.)
    9. સજાતા (ક॰)
    10. sajātā (ka.)
    11. ભૂતપતી (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. bhūtapatī (sī. syā. pī.)
    13. સુખિન્દ્રિયાનિ (પી॰)
    14. sukhindriyāni (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૫૩] ૧૫. મહામઙ્ગલજાતકવણ્ણના • [453] 15. Mahāmaṅgalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact