Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૩. મહાનામસક્કસુત્તવણ્ણના
3. Mahānāmasakkasuttavaṇṇanā
૭૪. તતિયે ગિલાના વુટ્ઠિતોતિ ગિલાનો હુત્વા વુટ્ઠિતો. ગેલઞ્ઞાતિ ગિલાનભાવતો. ઉપસઙ્કમીતિ ભુત્તપાતરાસો માલાગન્ધાદીનિ આદાય મહાપરિવારપરિવુતો ઉપસઙ્કમિ. બાહાયં ગહેત્વાતિ ન બાહાયં ગહેત્વા આકડ્ઢિ, નિસિન્નાસનતો વુટ્ઠાય તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા દક્ખિણબાહાયં અઙ્ગુટ્ઠકેન સઞ્ઞં દત્વા એકમન્તં અપનેસીતિ વેદિતબ્બો. અથસ્સ ‘‘સેખમ્પિ ખો, મહાનામ, સીલ’’ન્તિઆદિના નયેન સત્તન્નં સેખાનં સીલઞ્ચ સમાધિઞ્ચ પઞ્ઞઞ્ચ કથેત્વા ઉપરિ અરહત્તફલવસેન અસેખા સીલસમાધિપઞ્ઞાયો કથેન્તો – ‘‘સેખસમાધિતો સેખં વિપસ્સનાઞાણં અસેખઞ્ચ ફલઞાણં પચ્છા, સેખવિપસ્સનાઞાણતો ચ અસેખફલસમાધિ પચ્છા ઉપ્પજ્જતી’’તિ દીપેસિ. યાનિ પન સમ્પયુત્તાનિ સમાધિઞાણાનિ, તેસં અપચ્છા અપુરે ઉપ્પત્તિ વેદિતબ્બાતિ.
74. Tatiye gilānā vuṭṭhitoti gilāno hutvā vuṭṭhito. Gelaññāti gilānabhāvato. Upasaṅkamīti bhuttapātarāso mālāgandhādīni ādāya mahāparivāraparivuto upasaṅkami. Bāhāyaṃ gahetvāti na bāhāyaṃ gahetvā ākaḍḍhi, nisinnāsanato vuṭṭhāya tassa santikaṃ gantvā dakkhiṇabāhāyaṃ aṅguṭṭhakena saññaṃ datvā ekamantaṃ apanesīti veditabbo. Athassa ‘‘sekhampi kho, mahānāma, sīla’’ntiādinā nayena sattannaṃ sekhānaṃ sīlañca samādhiñca paññañca kathetvā upari arahattaphalavasena asekhā sīlasamādhipaññāyo kathento – ‘‘sekhasamādhito sekhaṃ vipassanāñāṇaṃ asekhañca phalañāṇaṃ pacchā, sekhavipassanāñāṇato ca asekhaphalasamādhi pacchā uppajjatī’’ti dīpesi. Yāni pana sampayuttāni samādhiñāṇāni, tesaṃ apacchā apure uppatti veditabbāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. મહાનામસક્કસુત્તં • 3. Mahānāmasakkasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩. મહાનામસક્કસુત્તવણ્ણના • 3. Mahānāmasakkasuttavaṇṇanā