Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૭. મહાનામસિક્ખાપદં

    7. Mahānāmasikkhāpadaṃ

    ૩૦૩. સત્તમે ‘‘ભગવતો’’તિપદં ‘‘ચૂળપિતુપુત્તો’’તિપદે સમ્બન્ધો, ‘‘મહલ્લકતરો’’તિપદે અપાદાનં. ચૂળપિતુપુત્તોતિ સુદ્ધોદનો, સક્કોદનો, સુક્કોદનો, ધોતોદનો, અમિતોદનોતિ પઞ્ચ જના ભાતરો, અમિતા, પાલિતાતિ દ્વે ભગિનિયો. તેસુ ભગવા ચ નન્દો ચ જેટ્ઠભાતુભૂતસ્સ સુદ્ધોદનસ્સ પુત્તા, આનન્દો કનિટ્ઠભાતુભૂતસ્સ અમિતોદનસ્સ પુત્તો, મહાનામો ચ અનુરુદ્ધો ચ તતિયસ્સ સુક્કોદનસ્સ પુત્તા. સક્કોદનધોતોદનાનં પુત્તા અપાકટા. તિસ્સત્થેરો અમિતાય નામ ભગિનિયા પુત્તો, પાલિતાય પુત્તધીતરા અપાકટા. તસ્મા ચૂળપિતુનો સુક્કોદનસ્સ પુત્તો ચૂળપિતુપુત્તોતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. દ્વીસુ ફલેસૂતિ હેટ્ઠિમેસુ દ્વીસુ ફલેસુ. ઉસ્સન્નસદ્દો બહુપરિયાયોતિ આહ ‘‘બહૂ’’તિ. વજતોતિ ગોટ્ઠતો. તઞ્હિ ગાવો ગોચરટ્ઠાનતો પટિક્કમિત્વા નિવાસત્થાય વજન્તિ ગચ્છન્તિ અસ્મિન્તિ વજોતિ વુચ્ચતિ.

    303. Sattame ‘‘bhagavato’’tipadaṃ ‘‘cūḷapituputto’’tipade sambandho, ‘‘mahallakataro’’tipade apādānaṃ. Cūḷapituputtoti suddhodano, sakkodano, sukkodano, dhotodano, amitodanoti pañca janā bhātaro, amitā, pālitāti dve bhaginiyo. Tesu bhagavā ca nando ca jeṭṭhabhātubhūtassa suddhodanassa puttā, ānando kaniṭṭhabhātubhūtassa amitodanassa putto, mahānāmo ca anuruddho ca tatiyassa sukkodanassa puttā. Sakkodanadhotodanānaṃ puttā apākaṭā. Tissatthero amitāya nāma bhaginiyā putto, pālitāya puttadhītarā apākaṭā. Tasmā cūḷapituno sukkodanassa putto cūḷapituputtoti attho daṭṭhabbo. Dvīsu phalesūti heṭṭhimesu dvīsu phalesu. Ussannasaddo bahupariyāyoti āha ‘‘bahū’’ti. Vajatoti goṭṭhato. Tañhi gāvo gocaraṭṭhānato paṭikkamitvā nivāsatthāya vajanti gacchanti asminti vajoti vuccati.

    ૩૦૬. તસ્મિં સમયેતિ તસ્મિં પવારણસમયે. ‘‘એત્તકેહી’’તિપદસ્સ નામવસેન વા પરિમાણવસેન વા દુવિધસ્સ અત્થસ્સ અધિપ્પેતત્તા વુત્તં ‘‘નામવસેન પરિમાણવસેના’’તિ. તેસુ નામં સન્ધાય એતં નામં એતેસં ભેસજ્જાનન્તિ એત્તકાનીતિ વચનત્થો કાતબ્બો, પરિમાણં સન્ધાય એતં પરિમાણં એતેસન્તિ એત્તકાનીતિ વચનત્થો કાતબ્બો. ‘‘અઞ્ઞં ભેસજ્જ’’ન્તિ એત્થ અઞ્ઞસદ્દસ્સ અપાદાનં નામં વા પરિમાણં વા ભવેય્યાતિ આહ ‘‘સબ્બિના પવારિતો’’તિઆદિ.

    306.Tasmiṃ samayeti tasmiṃ pavāraṇasamaye. ‘‘Ettakehī’’tipadassa nāmavasena vā parimāṇavasena vā duvidhassa atthassa adhippetattā vuttaṃ ‘‘nāmavasena parimāṇavasenā’’ti. Tesu nāmaṃ sandhāya etaṃ nāmaṃ etesaṃ bhesajjānanti ettakānīti vacanattho kātabbo, parimāṇaṃ sandhāya etaṃ parimāṇaṃ etesanti ettakānīti vacanattho kātabbo. ‘‘Aññaṃ bhesajja’’nti ettha aññasaddassa apādānaṃ nāmaṃ vā parimāṇaṃ vā bhaveyyāti āha ‘‘sabbinā pavārito’’tiādi.

    ૩૧૦. યેતિ દાયકા, પવારિતા હોન્તીતિ સમ્બન્ધોતિ. સત્તમં.

    310.Yeti dāyakā, pavāritā hontīti sambandhoti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact