Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā
સબ્બઞ્ચેતં વત્થુવસેન વુત્તન્તિ ‘‘અગિલાનેન ભિક્ખુના ચતુમાસપચ્ચયપવારણા સાદિતબ્બા અઞ્ઞત્ર પુનપવારણાય અઞ્ઞત્ર નિચ્ચપવારણાયા’’તિ (પાચિ॰ ૩૦૬) એતં સબ્બં સિક્ખાપદનિદાનસઙ્ખાતસ્સ વત્થુનો વસેન વુત્તં. તત્થ હિ મહાનામેન સક્કેન ‘‘ઇચ્છામહં, ભન્તે, સઙ્ઘં ચતુમાસં ભેસજ્જેન પવારેતુ’’ન્તિઆદિના (પાચિ॰ ૩૦૩) ઉસ્સન્નુસ્સન્નેન ચ ભેસજ્જેન ચતુમાસં પુન નિચ્ચં પવારણા કતા, તસ્મા ભગવતા તસ્સ વસેન એવં વુત્તન્તિ વુત્તં હોતિ. અઞ્ઞત્ર પુનપવારણાયાતિ યદિ પુનપવારણા અત્થિ, તં ઠપેત્વા. અઞ્ઞત્ર નિચ્ચપવારણાયાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. યદિ પન તાપિ અત્થિ, સાદિતબ્બાવાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘અયં પનેત્થ અત્થો’’તિઆદિ. તત્થાતિ તિસ્સં પવારણાયં. ભેસજ્જેહિ વા પરિચ્છેદો કતો હોતીતિ ‘‘સપ્પિ તેલ’’ન્તિ એવમાદિના નામવસેન વા ‘‘પત્થેન નાળિયા આળ્હકેના’’તિઆદિના પરિમાણવસેન વા ‘‘એત્તકાનિ વા ભેસજ્જાનિ વિઞ્ઞાપેતબ્બાની’’તિ ભેસજ્જેહિ પરિચ્છેદો કતો હોતિ. નભેસજ્જકરણીયેતિ મિસ્સકભત્તેનાપિ ચે યાપેતું સક્કોતિ, નભેસજ્જકરણીયં નામ હોતિ. અઞ્ઞં ભેસજ્જન્તિ સપ્પિના પવારિતો તેલં, આળ્હકેન પવારિતો દોણં.
Sabbañcetaṃvatthuvasena vuttanti ‘‘agilānena bhikkhunā catumāsapaccayapavāraṇā sāditabbā aññatra punapavāraṇāya aññatra niccapavāraṇāyā’’ti (pāci. 306) etaṃ sabbaṃ sikkhāpadanidānasaṅkhātassa vatthuno vasena vuttaṃ. Tattha hi mahānāmena sakkena ‘‘icchāmahaṃ, bhante, saṅghaṃ catumāsaṃ bhesajjena pavāretu’’ntiādinā (pāci. 303) ussannussannena ca bhesajjena catumāsaṃ puna niccaṃ pavāraṇā katā, tasmā bhagavatā tassa vasena evaṃ vuttanti vuttaṃ hoti. Aññatra punapavāraṇāyāti yadi punapavāraṇā atthi, taṃ ṭhapetvā. Aññatra niccapavāraṇāyāti etthāpi eseva nayo. Yadi pana tāpi atthi, sāditabbāvāti adhippāyo. Tenāha ‘‘ayaṃ panettha attho’’tiādi. Tatthāti tissaṃ pavāraṇāyaṃ. Bhesajjehi vā paricchedo kato hotīti ‘‘sappi tela’’nti evamādinā nāmavasena vā ‘‘patthena nāḷiyā āḷhakenā’’tiādinā parimāṇavasena vā ‘‘ettakāni vā bhesajjāni viññāpetabbānī’’ti bhesajjehi paricchedo kato hoti. Nabhesajjakaraṇīyeti missakabhattenāpi ce yāpetuṃ sakkoti, nabhesajjakaraṇīyaṃ nāma hoti. Aññaṃ bhesajjanti sappinā pavārito telaṃ, āḷhakena pavārito doṇaṃ.
યથાભૂતં આચિક્ખિત્વાતિ ‘‘ઇમેહિ તયા ભેસજ્જેહિ પવારિતમ્હા, અમ્હાકઞ્ચ ઇમિના ચ ઇમિના ચ ભેસજ્જેન અત્થો, યાસુ તયા રત્તીસુ પવારિતમ્હા, તા રત્તિયો વીતિવત્તા, અમ્હાકઞ્ચ ભેસજ્જેન અત્થો’’તિ યથાભૂતં આરોચેત્વા. એવઞ્ચ વિઞ્ઞાપેતું ગિલાનોવ લભતિ, ન ઇતરો.
Yathābhūtaṃ ācikkhitvāti ‘‘imehi tayā bhesajjehi pavāritamhā, amhākañca iminā ca iminā ca bhesajjena attho, yāsu tayā rattīsu pavāritamhā, tā rattiyo vītivattā, amhākañca bhesajjena attho’’ti yathābhūtaṃ ārocetvā. Evañca viññāpetuṃ gilānova labhati, na itaro.
મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.