Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૪૫. મહાનારદકસ્સપજાતકં (૮)

    545. Mahānāradakassapajātakaṃ (8)

    ૧૧૫૩.

    1153.

    ‘‘અહુ રાજા વિદેહાનં, અઙ્ગતિ 1 નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Ahu rājā videhānaṃ, aṅgati 2 nāma khattiyo;

    પહૂતયોગ્ગો ધનિમા, અનન્તબલપોરિસો.

    Pahūtayoggo dhanimā, anantabalaporiso.

    ૧૧૫૪.

    1154.

    સો ચ પન્નરસિં 3 રત્તિં, પુરિમયામે અનાગતે;

    So ca pannarasiṃ 4 rattiṃ, purimayāme anāgate;

    ચાતુમાસા 5 કોમુદિયા, અમચ્ચે સન્નિપાતયિ.

    Cātumāsā 6 komudiyā, amacce sannipātayi.

    ૧૧૫૫.

    1155.

    ‘‘પણ્ડિતે સુતસમ્પન્ને, મિતપુબ્બે 7 વિચક્ખણે;

    ‘‘Paṇḍite sutasampanne, mitapubbe 8 vicakkhaṇe;

    વિજયઞ્ચ સુનામઞ્ચ, સેનાપતિં અલાતકં.

    Vijayañca sunāmañca, senāpatiṃ alātakaṃ.

    ૧૧૫૬.

    1156.

    ‘‘તમનુપુચ્છિ વેદેહો, ‘‘પચ્ચેકં બ્રૂથ સં રુચિં;

    ‘‘Tamanupucchi vedeho, ‘‘paccekaṃ brūtha saṃ ruciṃ;

    ચાતુમાસા કોમુદજ્જ, જુણ્હં બ્યપહતં 9 તમં;

    Cātumāsā komudajja, juṇhaṃ byapahataṃ 10 tamaṃ;

    કાયજ્જ રતિયા રત્તિં, વિહરેમુ ઇમં ઉતું’’.

    Kāyajja ratiyā rattiṃ, viharemu imaṃ utuṃ’’.

    ૧૧૫૭.

    1157.

    ‘‘તતો સેનાપતિ રઞ્ઞો, અલાતો એતદબ્રવિ;

    ‘‘Tato senāpati rañño, alāto etadabravi;

    ‘‘હટ્ઠં યોગ્ગં બલં સબ્બં, સેનં સન્નાહયામસે.

    ‘‘Haṭṭhaṃ yoggaṃ balaṃ sabbaṃ, senaṃ sannāhayāmase.

    ૧૧૫૮.

    1158.

    ‘‘નિય્યામ દેવ યુદ્ધાય, અનન્તબલપોરિસા;

    ‘‘Niyyāma deva yuddhāya, anantabalaporisā;

    યે તે વસં ન આયન્તિ, વસં ઉપનયામસે 11;

    Ye te vasaṃ na āyanti, vasaṃ upanayāmase 12;

    એસા મય્હં સકા દિટ્ઠિ, અજિતં ઓજિનામસે.

    Esā mayhaṃ sakā diṭṭhi, ajitaṃ ojināmase.

    ૧૧૫૯.

    1159.

    અલાતસ્સ વચો સુત્વા, સુનામો એતદબ્રવિ;

    Alātassa vaco sutvā, sunāmo etadabravi;

    ‘‘સબ્બે તુય્હં મહારાજ, અમિત્તા વસમાગતા.

    ‘‘Sabbe tuyhaṃ mahārāja, amittā vasamāgatā.

    ૧૧૬૦.

    1160.

    ‘‘નિક્ખિત્તસત્થા પચ્ચત્થા, નિવાતમનુવત્તરે;

    ‘‘Nikkhittasatthā paccatthā, nivātamanuvattare;

    ઉત્તમો ઉસ્સવો અજ્જ, ન યુદ્ધં મમ રુચ્ચતિ.

    Uttamo ussavo ajja, na yuddhaṃ mama ruccati.

    ૧૧૬૧.

    1161.

    ‘‘અન્નપાનઞ્ચ ખજ્જઞ્ચ, ખિપ્પં અભિહરન્તુ તે;

    ‘‘Annapānañca khajjañca, khippaṃ abhiharantu te;

    રમસ્સુ દેવ કામેહિ, નચ્ચગીતે સુવાદિતે’’.

    Ramassu deva kāmehi, naccagīte suvādite’’.

    ૧૧૬૨.

    1162.

    સુનામસ્સ વચો સુત્વા, વિજયો એતદબ્રવિ;

    Sunāmassa vaco sutvā, vijayo etadabravi;

    ‘‘સબ્બે કામા મહારાજ, નિચ્ચં તવ મુપટ્ઠિતા.

    ‘‘Sabbe kāmā mahārāja, niccaṃ tava mupaṭṭhitā.

    ૧૧૬૩.

    1163.

    ‘‘ન હેતે દુલ્લભા દેવ, તવ કામેહિ મોદિતું;

    ‘‘Na hete dullabhā deva, tava kāmehi modituṃ;

    સદાપિ કામા સુલભા, નેતં ચિત્તમતં 13 મમ.

    Sadāpi kāmā sulabhā, netaṃ cittamataṃ 14 mama.

    ૧૧૬૪.

    1164.

    ‘‘સમણં બ્રાહ્મણં વાપિ, ઉપાસેમુ બહુસ્સુતં;

    ‘‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vāpi, upāsemu bahussutaṃ;

    યો નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે’’.

    Yo najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise’’.

    ૧૧૬૫.

    1165.

    વિજયસ્સ વચો સુત્વા, રાજા અઙ્ગતિ મબ્રવિ;

    Vijayassa vaco sutvā, rājā aṅgati mabravi;

    ‘‘યથા વિજયો ભણતિ, મય્હમ્પેતંવ રુચ્ચતિ.

    ‘‘Yathā vijayo bhaṇati, mayhampetaṃva ruccati.

    ૧૧૬૬.

    1166.

    ‘‘સમણં બ્રાહ્મણં વાપિ, ઉપાસેમુ બહુસ્સુતં;

    ‘‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vāpi, upāsemu bahussutaṃ;

    યો નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે.

    Yo najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise.

    ૧૧૬૭.

    1167.

    ‘‘સબ્બેવ સન્તા કરોથ મતિં, કં ઉપાસેમુ પણ્ડિતં;

    ‘‘Sabbeva santā karotha matiṃ, kaṃ upāsemu paṇḍitaṃ;

    યો 15 નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે’’.

    Yo 16 najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise’’.

    ૧૧૬૮.

    1168.

    ‘‘વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, અલાતો એતદબ્રવિ;

    ‘‘Vedehassa vaco sutvā, alāto etadabravi;

    ‘‘અત્થાયં મિગદાયસ્મિં, અચેલો ધીરસમ્મતો.

    ‘‘Atthāyaṃ migadāyasmiṃ, acelo dhīrasammato.

    ૧૧૬૯.

    1169.

    ‘‘ગુણો કસ્સપગોત્તાયં, સુતો ચિત્રકથી ગણી;

    ‘‘Guṇo kassapagottāyaṃ, suto citrakathī gaṇī;

    તં દેવ 17 પયિરુપાસેમુ 18, સો નો કઙ્ખં વિનેસ્સતિ’’.

    Taṃ deva 19 payirupāsemu 20, so no kaṅkhaṃ vinessati’’.

    ૧૧૭૦.

    1170.

    ‘‘અલાતસ્સ વચો સુત્વા, રાજા ચોદેસિ સારથિં;

    ‘‘Alātassa vaco sutvā, rājā codesi sārathiṃ;

    ‘‘મિગદાયં ગમિસ્સામ, યુત્તં યાનં ઇધાનય’’.

    ‘‘Migadāyaṃ gamissāma, yuttaṃ yānaṃ idhānaya’’.

    ૧૧૭૧.

    1171.

    તસ્સ યાનં અયોજેસું, દન્તં રૂપિયપક્ખરં 21;

    Tassa yānaṃ ayojesuṃ, dantaṃ rūpiyapakkharaṃ 22;

    સુક્કમટ્ઠપરિવારં, પણ્ડરં દોસિનામુખં.

    Sukkamaṭṭhaparivāraṃ, paṇḍaraṃ dosināmukhaṃ.

    ૧૧૭૨.

    1172.

    ‘‘તત્રાસું કુમુદાયુત્તા, ચત્તારો સિન્ધવા હયા;

    ‘‘Tatrāsuṃ kumudāyuttā, cattāro sindhavā hayā;

    અનિલૂપમસમુપ્પાતા 23, સુદન્તા સોણ્ણમાલિનો.

    Anilūpamasamuppātā 24, sudantā soṇṇamālino.

    ૧૧૭૩.

    1173.

    ‘‘સેતચ્છત્તં સેતરથો, સેતસ્સા સેતબીજની;

    ‘‘Setacchattaṃ setaratho, setassā setabījanī;

    વેદેહો સહમચ્ચેહિ, નિય્યં ચન્દોવ સોભતિ.

    Vedeho sahamaccehi, niyyaṃ candova sobhati.

    ૧૧૭૪.

    1174.

    ‘‘તમનુયાયિંસુ બહવો, ઇન્દિખગ્ગધરા 25 બલી;

    ‘‘Tamanuyāyiṃsu bahavo, indikhaggadharā 26 balī;

    અસ્સપિટ્ઠિગતા વીરા, નરા નરવરાધિપં.

    Assapiṭṭhigatā vīrā, narā naravarādhipaṃ.

    ૧૧૭૫.

    1175.

    સો મુહુત્તંવ યાયિત્વા, યાના ઓરુય્હ ખત્તિયો;

    So muhuttaṃva yāyitvā, yānā oruyha khattiyo;

    વેદેહો સહમચ્ચેહિ, પત્તી ગુણમુપાગમિ.

    Vedeho sahamaccehi, pattī guṇamupāgami.

    ૧૧૭૬.

    1176.

    યેપિ તત્થ તદા આસું, બ્રાહ્મણિબ્ભા સમાગતા;

    Yepi tattha tadā āsuṃ, brāhmaṇibbhā samāgatā;

    ન તે અપનયી રાજા, અકતં ભૂમિમાગતે.

    Na te apanayī rājā, akataṃ bhūmimāgate.

    ૧૧૭૭.

    1177.

    ‘‘તતો સો મુદુકા ભિસિયા, મુદુચિત્તકસન્થતે 27;

    ‘‘Tato so mudukā bhisiyā, muducittakasanthate 28;

    મુદુપચ્ચત્થતે રાજા, એકમન્તં ઉપાવિસિ.

    Mudupaccatthate rājā, ekamantaṃ upāvisi.

    ૧૧૭૮.

    1178.

    ‘‘નિસજ્જ રાજા સમ્મોદિ, કથં સારણિયં તતો;

    ‘‘Nisajja rājā sammodi, kathaṃ sāraṇiyaṃ tato;

    ‘‘કચ્ચિ યાપનિયં ભન્તે, વાતાનમવિયગ્ગતા 29.

    ‘‘Kacci yāpaniyaṃ bhante, vātānamaviyaggatā 30.

    ૧૧૭૯.

    1179.

    ‘‘કચ્ચિ અકસિરા વુત્તિ, લભસિ 31 પિણ્ડયાપનં 32;

    ‘‘Kacci akasirā vutti, labhasi 33 piṇḍayāpanaṃ 34;

    અપાબાધો ચસિ કચ્ચિ, ચક્ખું ન પરિહાયતિ’’.

    Apābādho casi kacci, cakkhuṃ na parihāyati’’.

    ૧૧૮૦.

    1180.

    તં ગુણો પટિસમ્મોદિ, વેદેહં વિનયે રતં;

    Taṃ guṇo paṭisammodi, vedehaṃ vinaye rataṃ;

    ‘‘યાપનીયં મહારાજ, સબ્બમેતં તદૂભયં.

    ‘‘Yāpanīyaṃ mahārāja, sabbametaṃ tadūbhayaṃ.

    ૧૧૮૧.

    1181.

    ‘‘કચ્ચિ તુય્હમ્પિ વેદેહ, પચ્ચન્તા ન બલીયરે;

    ‘‘Kacci tuyhampi vedeha, paccantā na balīyare;

    કચ્ચિ અરોગં યોગ્ગં તે, કચ્ચિ વહતિ વાહનં;

    Kacci arogaṃ yoggaṃ te, kacci vahati vāhanaṃ;

    કચ્ચિ તે બ્યાધયો નત્થિ, સરીરસ્સુપતાપિયા’’ 35.

    Kacci te byādhayo natthi, sarīrassupatāpiyā’’ 36.

    ૧૧૮૨.

    1182.

    પટિસમ્મોદિતો રાજા, તતો પુચ્છિ અનન્તરા;

    Paṭisammodito rājā, tato pucchi anantarā;

    અત્થં ધમ્મઞ્ચ ઞાયઞ્ચ, ધમ્મકામો રથેસભો.

    Atthaṃ dhammañca ñāyañca, dhammakāmo rathesabho.

    ૧૧૮૩.

    1183.

    ‘‘કથં ધમ્મં ચરે મચ્ચો, માતાપિતૂસુ કસ્સપ;

    ‘‘Kathaṃ dhammaṃ care macco, mātāpitūsu kassapa;

    કથં ચરે આચરિયે, પુત્તદારે કથં ચરે.

    Kathaṃ care ācariye, puttadāre kathaṃ care.

    ૧૧૮૪.

    1184.

    ‘‘કથં ચરેય્ય વુડ્ઢેસુ, કથં સમણબ્રાહ્મણે;

    ‘‘Kathaṃ careyya vuḍḍhesu, kathaṃ samaṇabrāhmaṇe;

    કથઞ્ચ બલકાયસ્મિં, કથં જનપદે ચરે.

    Kathañca balakāyasmiṃ, kathaṃ janapade care.

    ૧૧૮૫.

    1185.

    ‘‘કથં ધમ્મં ચરિત્વાન, મચ્ચા ગચ્છન્તિ 37 સુગ્ગતિં;

    ‘‘Kathaṃ dhammaṃ caritvāna, maccā gacchanti 38 suggatiṃ;

    કથઞ્ચેકે અધમ્મટ્ઠા, પતન્તિ નિરયં અથો’’.

    Kathañceke adhammaṭṭhā, patanti nirayaṃ atho’’.

    ૧૧૮૬.

    1186.

    ‘‘વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, કસ્સપો એતદબ્રવિ;

    ‘‘Vedehassa vaco sutvā, kassapo etadabravi;

    ‘‘‘સુણોહિ મે મહારાજ, સચ્ચં અવિતથં પદં.

    ‘‘‘Suṇohi me mahārāja, saccaṃ avitathaṃ padaṃ.

    ૧૧૮૭.

    1187.

    ‘‘‘નત્થિ ધમ્મચરિતસ્સ 39, ફલં કલ્યાણપાપકં;

    ‘‘‘Natthi dhammacaritassa 40, phalaṃ kalyāṇapāpakaṃ;

    નત્થિ દેવ પરો લોકો, કો તતો હિ ઇધાગતો.

    Natthi deva paro loko, ko tato hi idhāgato.

    ૧૧૮૮.

    1188.

    ‘‘‘નત્થિ દેવ પિતરો વા, કુતો માતા કુતો પિતા;

    ‘‘‘Natthi deva pitaro vā, kuto mātā kuto pitā;

    નત્થિ આચરિયો નામ, અદન્તં કો દમેસ્સતિ.

    Natthi ācariyo nāma, adantaṃ ko damessati.

    ૧૧૮૯.

    1189.

    ‘‘‘સમતુલ્યાનિ ભૂતાનિ, નત્થિ જેટ્ઠાપચાયિકા;

    ‘‘‘Samatulyāni bhūtāni, natthi jeṭṭhāpacāyikā;

    નત્થિ બલં વીરિયં વા, કુતો ઉટ્ઠાનપોરિસં;

    Natthi balaṃ vīriyaṃ vā, kuto uṭṭhānaporisaṃ;

    નિયતાનિ હિ ભૂતાનિ, યથા ગોટવિસો તથા.

    Niyatāni hi bhūtāni, yathā goṭaviso tathā.

    ૧૧૯૦.

    1190.

    ‘‘‘લદ્ધેય્યં લભતે મચ્ચો, તત્થ દાનફલં કુતો;

    ‘‘‘Laddheyyaṃ labhate macco, tattha dānaphalaṃ kuto;

    નત્થિ દાનફલં દેવ, અવસો દેવવીરિયો.

    Natthi dānaphalaṃ deva, avaso devavīriyo.

    ૧૧૯૧.

    1191.

    ‘‘‘બાલેહિ દાનં પઞ્ઞત્તં, પણ્ડિતેહિ પટિચ્છિતં;

    ‘‘‘Bālehi dānaṃ paññattaṃ, paṇḍitehi paṭicchitaṃ;

    અવસા દેન્તિ ધીરાનં, બાલા પણ્ડિતમાનિનો.

    Avasā denti dhīrānaṃ, bālā paṇḍitamānino.

    ૧૧૯૨.

    1192.

    ‘‘‘સત્તિમે સસ્સતા કાયા, અચ્છેજ્જા અવિકોપિનો;

    ‘‘‘Sattime sassatā kāyā, acchejjā avikopino;

    તેજો પથવી આપો ચ, વાયો સુખં દુખઞ્ચિમે;

    Tejo pathavī āpo ca, vāyo sukhaṃ dukhañcime;

    જીવે ચ સત્તિમે કાયા, યેસં છેત્તા ન વિજ્જતિ.

    Jīve ca sattime kāyā, yesaṃ chettā na vijjati.

    ૧૧૯૩.

    1193.

    ‘‘‘નત્થિ હન્તા વ છેત્તા વા, હઞ્ઞે યેવાપિ 41 કોચિ નં;

    ‘‘‘Natthi hantā va chettā vā, haññe yevāpi 42 koci naṃ;

    અન્તરેનેવ કાયાનં, સત્થાનિ વીતિવત્તરે.

    Antareneva kāyānaṃ, satthāni vītivattare.

    ૧૧૯૪.

    1194.

    ‘‘‘યો ચાપિ 43 સિરમાદાય, પરેસં નિસિતાસિના;

    ‘‘‘Yo cāpi 44 siramādāya, paresaṃ nisitāsinā;

    ન સો છિન્દતિ તે કાયે, તત્થ પાપફલં કુતો.

    Na so chindati te kāye, tattha pāpaphalaṃ kuto.

    ૧૧૯૫.

    1195.

    ‘‘‘ચુલ્લાસીતિમહાકપ્પે, સબ્બે સુજ્ઝન્તિ સંસરં;

    ‘‘‘Cullāsītimahākappe, sabbe sujjhanti saṃsaraṃ;

    અનાગતે તમ્હિ કાલે, સઞ્ઞતોપિ ન સુજ્ઝતિ.

    Anāgate tamhi kāle, saññatopi na sujjhati.

    ૧૧૯૬.

    1196.

    ‘‘‘ચરિત્વાપિ બહું ભદ્રં, નેવ સુજ્ઝન્તિનાગતે;

    ‘‘‘Caritvāpi bahuṃ bhadraṃ, neva sujjhantināgate;

    પાપઞ્ચેપિ બહું કત્વા, તં ખણં નાતિવત્તરે.

    Pāpañcepi bahuṃ katvā, taṃ khaṇaṃ nātivattare.

    ૧૧૯૭.

    1197.

    ‘‘‘અનુપુબ્બેન નો સુદ્ધિ, કપ્પાનં ચુલ્લસીતિયા;

    ‘‘‘Anupubbena no suddhi, kappānaṃ cullasītiyā;

    નિયતિં નાતિવત્તામ, વેલન્તમિવ સાગરો’’’.

    Niyatiṃ nātivattāma, velantamiva sāgaro’’’.

    ૧૧૯૮.

    1198.

    કસ્સપસ્સ વચો સુત્વા, અલાતો એતદબ્રવિ;

    Kassapassa vaco sutvā, alāto etadabravi;

    ‘‘યથા ભદન્તો ભણતિ, મય્હમ્પેતંવ રુચ્ચતિ.

    ‘‘Yathā bhadanto bhaṇati, mayhampetaṃva ruccati.

    ૧૧૯૯.

    1199.

    ‘‘અહમ્પિ પુરિમં જાતિં, સરે સંસરિતત્તનો;

    ‘‘Ahampi purimaṃ jātiṃ, sare saṃsaritattano;

    પિઙ્ગલો નામહં આસિં, લુદ્દો ગોઘાતકો પુરે.

    Piṅgalo nāmahaṃ āsiṃ, luddo goghātako pure.

    ૧૨૦૦.

    1200.

    ‘‘બારાણસિયં ફીતાયં, બહું પાપં કતં મયા;

    ‘‘Bārāṇasiyaṃ phītāyaṃ, bahuṃ pāpaṃ kataṃ mayā;

    બહૂ મયા હતા પાણા, મહિંસા સૂકરા અજા.

    Bahū mayā hatā pāṇā, mahiṃsā sūkarā ajā.

    ૧૨૦૧.

    1201.

    ‘‘તતો ચુતો ઇધ જાતો, ઇદ્ધે સેનાપતીકુલે;

    ‘‘Tato cuto idha jāto, iddhe senāpatīkule;

    નત્થિ નૂન ફલં પાપં, યોહં 45 ન નિરયં ગતો.

    Natthi nūna phalaṃ pāpaṃ, yohaṃ 46 na nirayaṃ gato.

    ૧૨૦૨.

    1202.

    અથેત્થ બીજકો નામ, દાસો આસિ પટચ્ચરી 47;

    Athettha bījako nāma, dāso āsi paṭaccarī 48;

    ઉપોસથં ઉપવસન્તો, ગુણસન્તિકુપાગમિ.

    Uposathaṃ upavasanto, guṇasantikupāgami.

    ૧૨૦૩.

    1203.

    કસ્સપસ્સ વચો સુત્વા, અલાતસ્સ ચ ભાસિતં;

    Kassapassa vaco sutvā, alātassa ca bhāsitaṃ;

    પસ્સસન્તો મુહું ઉણ્હં, રુદં અસ્સૂનિ વત્તયિ.

    Passasanto muhuṃ uṇhaṃ, rudaṃ assūni vattayi.

    ૧૨૦૪.

    1204.

    તમનુપુચ્છિ વેદેહો, ‘‘કિમત્થં સમ્મ રોદસિ;

    Tamanupucchi vedeho, ‘‘kimatthaṃ samma rodasi;

    કિં તે સુતં વા દિટ્ઠં વા, કિં મં વેદેસિ વેદનં’’.

    Kiṃ te sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, kiṃ maṃ vedesi vedanaṃ’’.

    ૧૨૦૫.

    1205.

    વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, બીજકો એતદબ્રવિ;

    Vedehassa vaco sutvā, bījako etadabravi;

    ‘‘નત્થિ મે વેદના દુક્ખા, મહારાજ સુણોહિ મે.

    ‘‘Natthi me vedanā dukkhā, mahārāja suṇohi me.

    ૧૨૦૬.

    1206.

    ‘‘અહમ્પિ પુરિમં જાતિં, સરામિ સુખમત્તનો;

    ‘‘Ahampi purimaṃ jātiṃ, sarāmi sukhamattano;

    સાકેતાહં પુરે આસિં, ભાવસેટ્ઠિ ગુણે રતો.

    Sāketāhaṃ pure āsiṃ, bhāvaseṭṭhi guṇe rato.

    ૧૨૦૭.

    1207.

    ‘‘સમ્મતો બ્રાહ્મણિબ્ભાનં, સંવિભાગરતો સુચિ;

    ‘‘Sammato brāhmaṇibbhānaṃ, saṃvibhāgarato suci;

    ન ચાપિ પાપકં કમ્મં, સરામિ કતમત્તનો.

    Na cāpi pāpakaṃ kammaṃ, sarāmi katamattano.

    ૧૨૦૮.

    1208.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, ઇધ જાતો દુરિત્થિયા;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, idha jāto duritthiyā;

    ગબ્ભમ્હિ કુમ્ભદાસિયા, યતો જાતો સુદુગ્ગતો.

    Gabbhamhi kumbhadāsiyā, yato jāto suduggato.

    ૧૨૦૯.

    1209.

    ‘‘એવમ્પિ દુગ્ગતો સન્તો, સમચરિયં અધિટ્ઠિતો;

    ‘‘Evampi duggato santo, samacariyaṃ adhiṭṭhito;

    ઉપડ્ઢભાગં ભત્તસ્સ, દદામિ યો મે ઇચ્છતિ.

    Upaḍḍhabhāgaṃ bhattassa, dadāmi yo me icchati.

    ૧૨૧૦.

    1210.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, સદા ઉપવસામહં;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, sadā upavasāmahaṃ;

    ન ચાપિ 49 ભૂતે હિંસામિ, થેય્યઞ્ચાપિ વિવજ્જયિં.

    Na cāpi 50 bhūte hiṃsāmi, theyyañcāpi vivajjayiṃ.

    ૧૨૧૧.

    1211.

    ‘‘સબ્બમેવ હિ નૂનેતં, સુચિણ્ણં ભવતિ નિપ્ફલં;

    ‘‘Sabbameva hi nūnetaṃ, suciṇṇaṃ bhavati nipphalaṃ;

    નિરત્થં મઞ્ઞિદં સીલં, અલાતો ભાસતી યથા.

    Niratthaṃ maññidaṃ sīlaṃ, alāto bhāsatī yathā.

    ૧૨૧૨.

    1212.

    ‘‘કલિમેવ નૂન ગણ્હામિ, અસિપ્પો ધુત્તકો યથા;

    ‘‘Kalimeva nūna gaṇhāmi, asippo dhuttako yathā;

    કટં અલાતો ગણ્હાતિ, કિતવોસિક્ખિતો યથા.

    Kaṭaṃ alāto gaṇhāti, kitavosikkhito yathā.

    ૧૨૧૩.

    1213.

    ‘‘દ્વારં નપ્પટિપસ્સામિ, યેન ગચ્છામિ સુગ્ગતિં;

    ‘‘Dvāraṃ nappaṭipassāmi, yena gacchāmi suggatiṃ;

    તસ્મા રાજ પરોદામિ, સુત્વા કસ્સપભાસિતં’’.

    Tasmā rāja parodāmi, sutvā kassapabhāsitaṃ’’.

    ૧૨૧૪.

    1214.

    બીજકસ્સ વચો સુત્વા, રાજા અઙ્ગતિ મબ્રવિ;

    Bījakassa vaco sutvā, rājā aṅgati mabravi;

    ‘‘નત્થિ દ્વારં સુગતિયા, નિયતિં 51 કઙ્ખ બીજક.

    ‘‘Natthi dvāraṃ sugatiyā, niyatiṃ 52 kaṅkha bījaka.

    ૧૨૧૫.

    1215.

    ‘‘સુખં વા યદિ વા દુક્ખં, નિયતિયા કિર લબ્ભતિ;

    ‘‘Sukhaṃ vā yadi vā dukkhaṃ, niyatiyā kira labbhati;

    સંસારસુદ્ધિ સબ્બેસં, મા તુરિત્થો 53 અનાગતે.

    Saṃsārasuddhi sabbesaṃ, mā turittho 54 anāgate.

    ૧૨૧૬.

    1216.

    ‘‘અહમ્પિ પુબ્બે કલ્યાણો, બ્રાહ્મણિબ્ભેસુ બ્યાવટો 55;

    ‘‘Ahampi pubbe kalyāṇo, brāhmaṇibbhesu byāvaṭo 56;

    વોહારમનુસાસન્તો , રતિહીનો તદન્તરા’’.

    Vohāramanusāsanto , ratihīno tadantarā’’.

    ૧૨૧૭.

    1217.

    ‘‘પુનપિ ભન્તે દક્ખેમુ, સઙ્ગતિ ચે ભવિસ્સતિ’’;

    ‘‘Punapi bhante dakkhemu, saṅgati ce bhavissati’’;

    ઇદં વત્વાન વેદેહો, પચ્ચગા સનિવેસનં.

    Idaṃ vatvāna vedeho, paccagā sanivesanaṃ.

    ૧૨૧૮.

    1218.

    તતો રત્યા વિવસાને, ઉપટ્ઠાનમ્હિ અઙ્ગતિ;

    Tato ratyā vivasāne, upaṭṭhānamhi aṅgati;

    અમચ્ચે સન્નિપાતેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Amacce sannipātetvā, idaṃ vacanamabravi.

    ૧૨૧૯.

    1219.

    ‘‘ચન્દકે મે વિમાનસ્મિં, સદા કામે વિધેન્તુ મે;

    ‘‘Candake me vimānasmiṃ, sadā kāme vidhentu me;

    મા ઉપગચ્છું અત્થેસુ, ગુય્હપ્પકાસિયેસુ ચ.

    Mā upagacchuṃ atthesu, guyhappakāsiyesu ca.

    ૧૨૨૦.

    1220.

    ‘‘વિજયો ચ સુનામો ચ, સેનાપતિ અલાતકો;

    ‘‘Vijayo ca sunāmo ca, senāpati alātako;

    એતે અત્થે નિસીદન્તુ, વોહારકુસલા તયો’’.

    Ete atthe nisīdantu, vohārakusalā tayo’’.

    ૧૨૨૧.

    1221.

    ઇદં વત્વાન વેદેહો, કામેવ બહુમઞ્ઞથ;

    Idaṃ vatvāna vedeho, kāmeva bahumaññatha;

    ન ચાપિ બ્રાહ્મણિબ્ભેસુ, અત્થે કિસ્મિઞ્ચિ બ્યાવટો.

    Na cāpi brāhmaṇibbhesu, atthe kismiñci byāvaṭo.

    ૧૨૨૨.

    1222.

    તતો દ્વેસત્તરત્તસ્સ, વેદેહસ્સત્રજા પિયા;

    Tato dvesattarattassa, vedehassatrajā piyā;

    રાજકઞ્ઞા રુચા 57 નામ, ધાતિમાતરમબ્રવિ.

    Rājakaññā rucā 58 nāma, dhātimātaramabravi.

    ૧૨૨૩.

    1223.

    ‘અલઙ્કરોથ મં ખિપ્પં, સખિયો ચાલઙ્કરોન્તુ 59 મે;

    ‘Alaṅkarotha maṃ khippaṃ, sakhiyo cālaṅkarontu 60 me;

    સુવે પન્નરસો દિબ્યો, ગચ્છં ઇસ્સરસન્તિકે’ 61.

    Suve pannaraso dibyo, gacchaṃ issarasantike’ 62.

    ૧૨૨૪.

    1224.

    તસ્સા માલ્યં અભિહરિંસુ, ચન્દનઞ્ચ મહારહં;

    Tassā mālyaṃ abhihariṃsu, candanañca mahārahaṃ;

    મણિસઙ્ખમુત્તારતનં, નાનારત્તે ચ અમ્બરે.

    Maṇisaṅkhamuttāratanaṃ, nānāratte ca ambare.

    ૧૨૨૫.

    1225.

    તઞ્ચ સોવણ્ણયે 63 પીઠે, નિસિન્નં બહુકિત્થિયો;

    Tañca sovaṇṇaye 64 pīṭhe, nisinnaṃ bahukitthiyo;

    પરિકિરિય પસોભિંસુ 65, રુચં રુચિરવણ્ણિનિં.

    Parikiriya pasobhiṃsu 66, rucaṃ ruciravaṇṇiniṃ.

    ૧૨૨૬.

    1226.

    સા ચ સખિમજ્ઝગતા, સબ્બાભરણભૂસિતા;

    Sā ca sakhimajjhagatā, sabbābharaṇabhūsitā;

    સતેરતા અબ્ભમિવ, ચન્દકં પાવિસી રુચા.

    Sateratā abbhamiva, candakaṃ pāvisī rucā.

    ૧૨૨૭.

    1227.

    ઉપસઙ્કમિત્વા વેદેહં, વન્દિત્વા વિનયે રતં;

    Upasaṅkamitvā vedehaṃ, vanditvā vinaye rataṃ;

    સુવણ્ણખચિતે 67 પીઠે, એકમન્તં ઉપાવિસિ’’.

    Suvaṇṇakhacite 68 pīṭhe, ekamantaṃ upāvisi’’.

    ૧૨૨૮.

    1228.

    તઞ્ચ દિસ્વાન વેદેહો, અચ્છરાનંવ સઙ્ગમં;

    Tañca disvāna vedeho, accharānaṃva saṅgamaṃ;

    રુચં સખિમજ્ઝગતં, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Rucaṃ sakhimajjhagataṃ, idaṃ vacanamabravi.

    ૧૨૨૯.

    1229.

    ‘‘કચ્ચિ રમસિ પાસાદે, અન્તોપોક્ખરણિં પતિ;

    ‘‘Kacci ramasi pāsāde, antopokkharaṇiṃ pati;

    કચ્ચિ બહુવિધં ખજ્જં, સદા અભિહરન્તિ તે.

    Kacci bahuvidhaṃ khajjaṃ, sadā abhiharanti te.

    ૧૨૩૦.

    1230.

    ‘‘કચ્ચિ બહુવિધં માલ્યં, ઓચિનિત્વા કુમારિયો;

    ‘‘Kacci bahuvidhaṃ mālyaṃ, ocinitvā kumāriyo;

    ઘરકે કરોથ પચ્ચેકં, ખિડ્ડારતિરતા મુહું 69.

    Gharake karotha paccekaṃ, khiḍḍāratiratā muhuṃ 70.

    ૧૨૩૧.

    1231.

    ‘‘કેન વા વિકલં તુય્હં, કિં ખિપ્પં આહરન્તુ તે;

    ‘‘Kena vā vikalaṃ tuyhaṃ, kiṃ khippaṃ āharantu te;

    મનોકરસ્સુ કુડ્ડમુખી 71, અપિ ચન્દસમમ્હિપિ’’ 72.

    Manokarassu kuḍḍamukhī 73, api candasamamhipi’’ 74.

    ૧૨૩૨.

    1232.

    વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, રુચા પિતરમબ્રવિ;

    Vedehassa vaco sutvā, rucā pitaramabravi;

    ‘‘સબ્બમેતં મહારાજ, લબ્ભતિસ્સરસન્તિકે.

    ‘‘Sabbametaṃ mahārāja, labbhatissarasantike.

    ૧૨૩૩.

    1233.

    ‘‘સુવે પન્નરસો દિબ્યો, સહસ્સં આહરન્તુ મે;

    ‘‘Suve pannaraso dibyo, sahassaṃ āharantu me;

    યથાદિન્નઞ્ચ દસ્સામિ, દાનં સબ્બવનીસ્વહં’’ 75.

    Yathādinnañca dassāmi, dānaṃ sabbavanīsvahaṃ’’ 76.

    ૧૨૩૪.

    1234.

    રુચાય વચનં સુત્વા, રાજા અઙ્ગતિ મબ્રવિ;

    Rucāya vacanaṃ sutvā, rājā aṅgati mabravi;

    ‘‘બહું વિનાસિતં વિત્તં, નિરત્થં અફલં તયા.

    ‘‘Bahuṃ vināsitaṃ vittaṃ, niratthaṃ aphalaṃ tayā.

    ૧૨૩૫.

    1235.

    ‘‘ઉપોસથે વસં નિચ્ચં, અન્નપાનં ન ભુઞ્જસિ;

    ‘‘Uposathe vasaṃ niccaṃ, annapānaṃ na bhuñjasi;

    નિયતેતં અભુત્તબ્બં, નત્થિ પુઞ્ઞં અભુઞ્જતો’’.

    Niyatetaṃ abhuttabbaṃ, natthi puññaṃ abhuñjato’’.

    ૧૨૩૬.

    1236.

    ‘‘બીજકોપિ હિ સુત્વાન, તદા કસ્સપભાસિતં;

    ‘‘Bījakopi hi sutvāna, tadā kassapabhāsitaṃ;

    પસ્સસન્તો મુહું ઉણ્હં, રુદં અસ્સૂનિ વત્તયિ.

    Passasanto muhuṃ uṇhaṃ, rudaṃ assūni vattayi.

    ૧૨૩૭.

    1237.

    ‘‘યાવ રુચે જીવમાના 77, મા ભત્તમપનામયિ;

    ‘‘Yāva ruce jīvamānā 78, mā bhattamapanāmayi;

    નત્થિ ભદ્દે પરો લોકો, કિં નિરત્થં વિહઞ્ઞસિ’’.

    Natthi bhadde paro loko, kiṃ niratthaṃ vihaññasi’’.

    ૧૨૩૮.

    1238.

    વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, રુચા રુચિરવણ્ણિની;

    Vedehassa vaco sutvā, rucā ruciravaṇṇinī;

    જાનં પુબ્બાપરં ધમ્મં, પિતરં એતદબ્રવિ.

    Jānaṃ pubbāparaṃ dhammaṃ, pitaraṃ etadabravi.

    ૧૨૩૯.

    1239.

    ‘‘સુતમેવ પુરે આસિ, સક્ખિ 79 દિટ્ઠમિદં મયા;

    ‘‘Sutameva pure āsi, sakkhi 80 diṭṭhamidaṃ mayā;

    બાલૂપસેવી યો હોતિ, બાલોવ સમપજ્જથ.

    Bālūpasevī yo hoti, bālova samapajjatha.

    ૧૨૪૦.

    1240.

    ‘‘મૂળ્હો હિ મૂળ્હમાગમ્મ, ભિય્યો મોહં નિગચ્છતિ;

    ‘‘Mūḷho hi mūḷhamāgamma, bhiyyo mohaṃ nigacchati;

    પતિરૂપં અલાતેન, બીજકેન ચ મુય્હિતું.

    Patirūpaṃ alātena, bījakena ca muyhituṃ.

    ૧૨૪૧.

    1241.

    ‘‘ત્વઞ્ચ દેવાસિ સપ્પઞ્ઞો, ધીરો અત્થસ્સ કોવિદો;

    ‘‘Tvañca devāsi sappañño, dhīro atthassa kovido;

    કથં બાલેહિ સદિસં, હીનદિટ્ઠિં ઉપાગમિ.

    Kathaṃ bālehi sadisaṃ, hīnadiṭṭhiṃ upāgami.

    ૧૨૪૨.

    1242.

    ‘‘સચેપિ સંસારપથેન સુજ્ઝતિ, નિરત્થિયા પબ્બજ્જા ગુણસ્સ;

    ‘‘Sacepi saṃsārapathena sujjhati, niratthiyā pabbajjā guṇassa;

    કીટોવ અગ્ગિં જલિતં અપાપતં, ઉપપજ્જતિ મોહમૂળ્હો 81 નગ્ગભાવં.

    Kīṭova aggiṃ jalitaṃ apāpataṃ, upapajjati mohamūḷho 82 naggabhāvaṃ.

    ૧૨૪૩.

    1243.

    ‘‘સંસારસુદ્ધીતિ પુરે નિવિટ્ઠા, કમ્મં વિદૂસેન્તિ બહૂ અજાનં 83;

    ‘‘Saṃsārasuddhīti pure niviṭṭhā, kammaṃ vidūsenti bahū ajānaṃ 84;

    પુબ્બે કલી દુગ્ગહિતોવઅત્થા 85, દુમ્મો ચ યા બલિસા અમ્બુજોવ.

    Pubbe kalī duggahitovaatthā 86, dummo ca yā balisā ambujova.

    ૧૨૪૪.

    1244.

    ‘‘ઉપમં તે કરિસ્સામિ, મહારાજ તવત્થિયા;

    ‘‘Upamaṃ te karissāmi, mahārāja tavatthiyā;

    ઉપમાય મિધેકચ્ચે, અત્થં જાનન્તિ પણ્ડિતા.

    Upamāya midhekacce, atthaṃ jānanti paṇḍitā.

    ૧૨૪૫.

    1245.

    ‘‘વાણિજાનં યથા નાવા, અપ્પમાણભરા 87 ગરુ;

    ‘‘Vāṇijānaṃ yathā nāvā, appamāṇabharā 88 garu;

    અતિભારં સમાદાય, અણ્ણવે અવસીદતિ.

    Atibhāraṃ samādāya, aṇṇave avasīdati.

    ૧૨૪૬.

    1246.

    ‘‘એવમેવ નરો પાપં, થોકં થોકમ્પિ આચિનં;

    ‘‘Evameva naro pāpaṃ, thokaṃ thokampi ācinaṃ;

    અતિભારં સમાદાય, નિરયે અવસીદતિ.

    Atibhāraṃ samādāya, niraye avasīdati.

    ૧૨૪૭.

    1247.

    ‘‘ન તાવ ભારો પરિપૂરો, અલાતસ્સ મહીપતિ;

    ‘‘Na tāva bhāro paripūro, alātassa mahīpati;

    આચિનાતિ ચ તં પાપં, યેન ગચ્છતિ દુગ્ગતિં.

    Ācināti ca taṃ pāpaṃ, yena gacchati duggatiṃ.

    ૧૨૪૮.

    1248.

    ‘‘પુબ્બેવસ્સ કતં પુઞ્ઞં, અલાતસ્સ મહીપતિ;

    ‘‘Pubbevassa kataṃ puññaṃ, alātassa mahīpati;

    તસ્સેવ દેવ નિસ્સન્દો, યઞ્ચેસો લભતે સુખં.

    Tasseva deva nissando, yañceso labhate sukhaṃ.

    ૧૨૪૯.

    1249.

    ‘‘ખીયતે ચસ્સ તં પુઞ્ઞં, તથા હિ અગુણે રતો;

    ‘‘Khīyate cassa taṃ puññaṃ, tathā hi aguṇe rato;

    ઉજુમગ્ગં અવહાય 89, કુમ્મગ્ગમનુધાવતિ.

    Ujumaggaṃ avahāya 90, kummaggamanudhāvati.

    ૧૨૫૦.

    1250.

    ‘‘તુલા યથા પગ્ગહિતા, ઓહિતે તુલમણ્ડલે;

    ‘‘Tulā yathā paggahitā, ohite tulamaṇḍale;

    ઉન્નમેતિ તુલાસીસં, ભારે ઓરોપિતે સતિ.

    Unnameti tulāsīsaṃ, bhāre oropite sati.

    ૧૨૫૧.

    1251.

    ‘‘એવમેવ નરો પુઞ્ઞં, થોકં થોકમ્પિ આચિનં;

    ‘‘Evameva naro puññaṃ, thokaṃ thokampi ācinaṃ;

    સગ્ગાતિમાનો દાસોવ, બીજકો સાતવે 91 રતો.

    Saggātimāno dāsova, bījako sātave 92 rato.

    ૧૨૫૨.

    1252.

    ‘‘યમજ્જ બીજકો દાસો, દુક્ખં પસ્સતિ અત્તનિ;

    ‘‘Yamajja bījako dāso, dukkhaṃ passati attani;

    પુબ્બેવસ્સ 93 કતં પાપં, તમેસો પટિસેવતિ.

    Pubbevassa 94 kataṃ pāpaṃ, tameso paṭisevati.

    ૧૨૫૩.

    1253.

    ‘‘ખીયતે ચસ્સ તં પાપં, તથા હિ વિનયે રતો;

    ‘‘Khīyate cassa taṃ pāpaṃ, tathā hi vinaye rato;

    કસ્સપઞ્ચ સમાપજ્જ, મા હેવુપ્પથમાગમા.

    Kassapañca samāpajja, mā hevuppathamāgamā.

    ૧૨૫૪.

    1254.

    ‘‘યં યઞ્હિ રાજ ભજતિ, સન્તં વા યદિ વા અસં;

    ‘‘Yaṃ yañhi rāja bhajati, santaṃ vā yadi vā asaṃ;

    સીલવન્તં વિસીલં વા, વસં તસ્સેવ ગચ્છતિ.

    Sīlavantaṃ visīlaṃ vā, vasaṃ tasseva gacchati.

    ૧૨૫૫.

    1255.

    ‘‘યાદિસં કુરુતે મિત્તં, યાદિસં ચૂપસેવતિ;

    ‘‘Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    સોપિ તાદિસકો હોતિ, સહવાસો હિ 95 તાદિસો.

    Sopi tādisako hoti, sahavāso hi 96 tādiso.

    ૧૨૫૬.

    1256.

    ‘‘સેવમાનો સેવમાનં, સમ્ફુટ્ઠો સમ્ફુસં પરં;

    ‘‘Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    સરો દિદ્ધો કલાપંવ, અલિત્તમુપલિમ્પતિ;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    ઉપલેપભયા 97 ધીરો, નેવ પાપસખા સિયા.

    Upalepabhayā 98 dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    ૧૨૫૭.

    1257.

    ‘‘પૂતિમચ્છં કુસગ્ગેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    ‘‘Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    કુસાપિ પૂતિ વાયન્તિ, એવં બાલૂપસેવના.

    Kusāpi pūti vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    ૧૨૫૮.

    1258.

    ‘‘તગરઞ્ચ પલાસેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    ‘‘Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    પત્તાપિ સુરભિ વાયન્તિ, એવં ધીરૂપસેવના.

    Pattāpi surabhi vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    ૧૨૫૯.

    1259.

    ‘‘તસ્મા પત્તપુટસ્સેવ 99, ઞત્વા સમ્પાકમત્તનો;

    ‘‘Tasmā pattapuṭasseva 100, ñatvā sampākamattano;

    અસન્તે નોપસેવેય્ય, સન્તે સેવેય્ય પણ્ડિતો;

    Asante nopaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    અસન્તો નિરયં નેન્તિ, સન્તો પાપેન્તિ સુગ્ગતિં’’.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggatiṃ’’.

    ૧૨૬૦.

    1260.

    અહમ્પિ જાતિયો સત્ત, સરે સંસરિતત્તનો;

    Ahampi jātiyo satta, sare saṃsaritattano;

    અનાગતાપિ સત્તેવ, યા ગમિસ્સં ઇતો ચુતા.

    Anāgatāpi satteva, yā gamissaṃ ito cutā.

    ૧૨૬૧.

    1261.

    ‘‘યા મે સા સત્તમી જાતિ, અહુ પુબ્બે જનાધિપ;

    ‘‘Yā me sā sattamī jāti, ahu pubbe janādhipa;

    કમ્મારપુત્તો મગધેસુ, અહું રાજગહે પુરે.

    Kammāraputto magadhesu, ahuṃ rājagahe pure.

    ૧૨૬૨.

    1262.

    ‘‘પાપં સહાયમાગમ્મ, બહું પાપં કતં મયા;

    ‘‘Pāpaṃ sahāyamāgamma, bahuṃ pāpaṃ kataṃ mayā;

    પરદારસ્સ હેઠેન્તો, ચરિમ્હા અમરા વિય.

    Paradārassa heṭhento, carimhā amarā viya.

    ૧૨૬૩.

    1263.

    ‘‘તં કમ્મં નિહિતં અટ્ઠા, ભસ્મચ્છન્નોવ પાવકો;

    ‘‘Taṃ kammaṃ nihitaṃ aṭṭhā, bhasmacchannova pāvako;

    અથ અઞ્ઞેહિ કમ્મેહિ, અજાયિં વંસભૂમિયં.

    Atha aññehi kammehi, ajāyiṃ vaṃsabhūmiyaṃ.

    ૧૨૬૪.

    1264.

    ‘‘કોસમ્બિયં સેટ્ઠિકુલે, ઇદ્ધે ફીતે મહદ્ધને;

    ‘‘Kosambiyaṃ seṭṭhikule, iddhe phīte mahaddhane;

    એકપુત્તો મહારાજ, નિચ્ચં સક્કતપૂજિતો.

    Ekaputto mahārāja, niccaṃ sakkatapūjito.

    ૧૨૬૫.

    1265.

    ‘‘તત્થ મિત્તં અસેવિસ્સં, સહાયં સાતવે રતં;

    ‘‘Tattha mittaṃ asevissaṃ, sahāyaṃ sātave rataṃ;

    પણ્ડિતં સુતસમ્પન્નં, સો મં અત્થે નિવેસયિ.

    Paṇḍitaṃ sutasampannaṃ, so maṃ atthe nivesayi.

    ૧૨૬૬.

    1266.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, બહું રત્તિં ઉપાવસિં;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, bahuṃ rattiṃ upāvasiṃ;

    તં કમ્મં નિહિતં અટ્ઠા, નિધીવ ઉદકન્તિકે.

    Taṃ kammaṃ nihitaṃ aṭṭhā, nidhīva udakantike.

    ૧૨૬૭.

    1267.

    ‘‘અથ પાપાન કમ્માનં, યમેતં મગધે કતં;

    ‘‘Atha pāpāna kammānaṃ, yametaṃ magadhe kataṃ;

    ફલં પરિયાગ મં 101 પચ્છા, ભુત્વા દુટ્ઠવિસં યથા.

    Phalaṃ pariyāga maṃ 102 pacchā, bhutvā duṭṭhavisaṃ yathā.

    ૧૨૬૮.

    1268.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, રોરુવે નિરયે ચિરં;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, roruve niraye ciraṃ;

    સકમ્મુના અપચ્ચિસ્સં, તં સરં ન સુખં લભે.

    Sakammunā apaccissaṃ, taṃ saraṃ na sukhaṃ labhe.

    ૧૨૬૯.

    1269.

    ‘‘બહુવસ્સગણે તત્થ, ખેપયિત્વા બહું દુખં;

    ‘‘Bahuvassagaṇe tattha, khepayitvā bahuṃ dukhaṃ;

    ભિન્નાગતે 103 અહું રાજ, છગલો ઉદ્ધતપ્ફલો 104.

    Bhinnāgate 105 ahuṃ rāja, chagalo uddhatapphalo 106.

    ૧૨૭૦.

    1270.

    ‘‘સાતપુત્તા મયા વૂળ્હા, પિટ્ઠિયા ચ રથેન ચ;

    ‘‘Sātaputtā mayā vūḷhā, piṭṭhiyā ca rathena ca;

    તસ્સ કમ્મસ્સ નિસ્સન્દો, પરદારગમનસ્સ મે.

    Tassa kammassa nissando, paradāragamanassa me.

    ૧૨૭૧.

    1271.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, કપિ આસિં બ્રહાવને;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, kapi āsiṃ brahāvane;

    નિલુઞ્ચિતફલો 107 યેવ, યૂથપેન પગબ્ભિના;

    Niluñcitaphalo 108 yeva, yūthapena pagabbhinā;

    તસ્સ કમ્મસ્સ નિસ્સન્દો, પરદારગમનસ્સ મે.

    Tassa kammassa nissando, paradāragamanassa me.

    ૧૨૭૨.

    1272.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, દસ્સનેસુ 109 પસૂ અહું;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, dassanesu 110 pasū ahuṃ;

    નિલુઞ્ચિતો જવો ભદ્રો, યોગ્ગં વૂળ્હં ચિરં મયા;

    Niluñcito javo bhadro, yoggaṃ vūḷhaṃ ciraṃ mayā;

    તસ્સ કમ્મસ્સ નિસ્સન્દો, પરદારગમનસ્સ મે.

    Tassa kammassa nissando, paradāragamanassa me.

    ૧૨૭૩.

    1273.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, વજ્જીસુ કુલમાગમા;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, vajjīsu kulamāgamā;

    નેવિત્થી ન પુમા આસિં, મનુસ્સત્તે સુદુલ્લભે;

    Nevitthī na pumā āsiṃ, manussatte sudullabhe;

    તસ્સ કમ્મસ્સ નિસ્સન્દો, પરદારગમનસ્સ મે.

    Tassa kammassa nissando, paradāragamanassa me.

    ૧૨૭૪.

    1274.

    ‘‘તતો ચુતાહં વેદેહ, અજાયિં નન્દને વને;

    ‘‘Tato cutāhaṃ vedeha, ajāyiṃ nandane vane;

    ભવને તાવતિંસાહં, અચ્છરા કામવણ્ણિની 111.

    Bhavane tāvatiṃsāhaṃ, accharā kāmavaṇṇinī 112.

    ૧૨૭૫.

    1275.

    ‘‘વિચિત્તવત્થાભરણા, આમુત્તમણિકુણ્ડલા;

    ‘‘Vicittavatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    કુસલા નચ્ચગીતસ્સ, સક્કસ્સ પરિચારિકા.

    Kusalā naccagītassa, sakkassa paricārikā.

    ૧૨૭૬.

    1276.

    ‘‘તત્થ ઠિતાહં વેદેહ, સરામિ જાતિયો ઇમા;

    ‘‘Tattha ṭhitāhaṃ vedeha, sarāmi jātiyo imā;

    અનાગતાપિ સત્તેવ, યા ગમિસ્સં ઇતો ચુતા.

    Anāgatāpi satteva, yā gamissaṃ ito cutā.

    ૧૨૭૭.

    1277.

    ‘‘પરિયાગતં તં કુસલં, યં મે કોસમ્બિયં કતં;

    ‘‘Pariyāgataṃ taṃ kusalaṃ, yaṃ me kosambiyaṃ kataṃ;

    દેવે ચેવ મનુસ્સે ચ, સન્ધાવિસ્સં ઇતો ચુતા.

    Deve ceva manusse ca, sandhāvissaṃ ito cutā.

    ૧૨૭૮.

    1278.

    ‘‘સત્ત જચ્ચો 113 મહારાજ, નિચ્ચં સક્કતપૂજિતા;

    ‘‘Satta jacco 114 mahārāja, niccaṃ sakkatapūjitā;

    થીભાવાપિ ન મુચ્ચિસ્સં, છટ્ઠા નિગતિયો 115 ઇમા.

    Thībhāvāpi na muccissaṃ, chaṭṭhā nigatiyo 116 imā.

    ૧૨૭૯.

    1279.

    ‘‘સત્તમી ચ ગતિ દેવ, દેવપુત્તો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Sattamī ca gati deva, devaputto mahiddhiko;

    પુમા દેવો ભવિસ્સામિ 117, દેવકાયસ્મિમુત્તમો.

    Pumā devo bhavissāmi 118, devakāyasmimuttamo.

    ૧૨૮૦.

    1280.

    ‘‘અજ્જાપિ સન્તાનમયં, માલં ગન્થેન્તિ નન્દને;

    ‘‘Ajjāpi santānamayaṃ, mālaṃ ganthenti nandane;

    દેવપુત્તો જવો નામ, યો મે માલં પટિચ્છતિ.

    Devaputto javo nāma, yo me mālaṃ paṭicchati.

    ૧૨૮૧.

    1281.

    ‘‘મુહુત્તો વિય સો દિબ્યો, ઇધ વસ્સાનિ સોળસ;

    ‘‘Muhutto viya so dibyo, idha vassāni soḷasa;

    રત્તિન્દિવો ચ સો દિબ્યો, માનુસિં સરદોસતં.

    Rattindivo ca so dibyo, mānusiṃ saradosataṃ.

    ૧૨૮૨.

    1282.

    ‘‘ઇતિ કમ્માનિ અન્વેન્તિ, અસઙ્ખેય્યાપિ જાતિયો;

    ‘‘Iti kammāni anventi, asaṅkheyyāpi jātiyo;

    કલ્યાણં યદિ વા પાપં, ન હિ કમ્મં વિનસ્સતિ 119.

    Kalyāṇaṃ yadi vā pāpaṃ, na hi kammaṃ vinassati 120.

    ૧૨૮૩.

    1283.

    ‘‘યો ઇચ્છે પુરિસો હોતું, જાતિં જાતિં 121 પુનપ્પુનં;

    ‘‘Yo icche puriso hotuṃ, jātiṃ jātiṃ 122 punappunaṃ;

    પરદારં વિવજ્જેય્ય, ધોતપાદોવ કદ્દમં.

    Paradāraṃ vivajjeyya, dhotapādova kaddamaṃ.

    ૧૨૮૪.

    1284.

    ‘‘યા ઇચ્છે પુરિસો હોતું, જાતિં જાતિં પુનપ્પુનં;

    ‘‘Yā icche puriso hotuṃ, jātiṃ jātiṃ punappunaṃ;

    સામિકં અપચાયેય્ય, ઇન્દંવ પરિચારિકા.

    Sāmikaṃ apacāyeyya, indaṃva paricārikā.

    ૧૨૮૫.

    1285.

    ‘‘યો ઇચ્છે દિબ્યભોગઞ્ચ, દિબ્બમાયું યસં સુખં;

    ‘‘Yo icche dibyabhogañca, dibbamāyuṃ yasaṃ sukhaṃ;

    પાપાનિ પરિવજ્જેત્વા 123, તિવિધં ધમ્મમાચરે.

    Pāpāni parivajjetvā 124, tividhaṃ dhammamācare.

    ૧૨૮૬.

    1286.
