Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya |
૨. મહાનિદાનસુત્તં
2. Mahānidānasuttaṃ
પટિચ્ચસમુપ્પાદો
Paṭiccasamuppādo
૯૫. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા કુરૂસુ વિહરતિ કમ્માસધમ્મં નામ 1 કુરૂનં નિગમો. અથ ખો આયસ્મા આનન્દો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે, અબ્ભુતં, ભન્તે! યાવ ગમ્ભીરો ચાયં, ભન્તે, પટિચ્ચસમુપ્પાદો ગમ્ભીરાવભાસો ચ, અથ ચ પન મે ઉત્તાનકુત્તાનકો વિય ખાયતી’’તિ. ‘‘મા હેવં, આનન્દ, અવચ, મા હેવં, આનન્દ, અવચ. ગમ્ભીરો ચાયં, આનન્દ, પટિચ્ચસમુપ્પાદો ગમ્ભીરાવભાસો ચ. એતસ્સ, આનન્દ, ધમ્મસ્સ અનનુબોધા અપ્પટિવેધા એવમયં પજા તન્તાકુલકજાતા કુલગણ્ઠિકજાતા 2 મુઞ્જપબ્બજભૂતા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં સંસારં નાતિવત્તતિ.
95. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kurūsu viharati kammāsadhammaṃ nāma 3 kurūnaṃ nigamo. Atha kho āyasmā ānando yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva gambhīro cāyaṃ, bhante, paṭiccasamuppādo gambhīrāvabhāso ca, atha ca pana me uttānakuttānako viya khāyatī’’ti. ‘‘Mā hevaṃ, ānanda, avaca, mā hevaṃ, ānanda, avaca. Gambhīro cāyaṃ, ānanda, paṭiccasamuppādo gambhīrāvabhāso ca. Etassa, ānanda, dhammassa ananubodhā appaṭivedhā evamayaṃ pajā tantākulakajātā kulagaṇṭhikajātā 4 muñjapabbajabhūtā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ saṃsāraṃ nātivattati.
૯૬. ‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા જરામરણ’ન્તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા જરામરણ’ન્તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’ન્તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
96. ‘‘‘Atthi idappaccayā jarāmaraṇa’nti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā jarāmaraṇa’nti iti ce vadeyya, ‘jātipaccayā jarāmaraṇa’nti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા જાતી’તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા જાતી’તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘ભવપચ્ચયા જાતી’તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā jātī’ti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā jātī’ti iti ce vadeyya, ‘bhavapaccayā jātī’ti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા ભવો’તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં . ‘કિંપચ્ચયા ભવો’તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘ઉપાદાનપચ્ચયા ભવો’તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā bhavo’ti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ . ‘Kiṃpaccayā bhavo’ti iti ce vadeyya, ‘upādānapaccayā bhavo’ti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા ઉપાદાન’ન્તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા ઉપાદાન’ન્તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાન’ન્તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā upādāna’nti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā upādāna’nti iti ce vadeyya, ‘taṇhāpaccayā upādāna’nti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા તણ્હા’તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા તણ્હા’તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘વેદનાપચ્ચયા તણ્હા’તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā taṇhā’ti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā taṇhā’ti iti ce vadeyya, ‘vedanāpaccayā taṇhā’ti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા વેદના’તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા વેદના’તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘ફસ્સપચ્ચયા વેદના’તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā vedanā’ti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā vedanā’ti iti ce vadeyya, ‘phassapaccayā vedanā’ti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા ફસ્સો’તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા ફસ્સો’તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘નામરૂપપચ્ચયા ફસ્સો’તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā phasso’ti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā phasso’ti iti ce vadeyya, ‘nāmarūpapaccayā phasso’ti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા નામરૂપ’ન્તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા નામરૂપ’ન્તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપ’ન્તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā nāmarūpa’nti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā nāmarūpa’nti iti ce vadeyya, ‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’nti iccassa vacanīyaṃ.
‘‘‘અત્થિ ઇદપ્પચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’ન્તિ ઇતિ પુટ્ઠેન સતા, આનન્દ, અત્થીતિસ્સ વચનીયં. ‘કિંપચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’ન્તિ ઇતિ ચે વદેય્ય, ‘નામરૂપપચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’ન્તિ ઇચ્ચસ્સ વચનીયં.
‘‘‘Atthi idappaccayā viññāṇa’nti iti puṭṭhena satā, ānanda, atthītissa vacanīyaṃ. ‘Kiṃpaccayā viññāṇa’nti iti ce vadeyya, ‘nāmarūpapaccayā viññāṇa’nti iccassa vacanīyaṃ.
૯૭. ‘‘ઇતિ ખો, આનન્દ, નામરૂપપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં, નામરૂપપચ્ચયા ફસ્સો, ફસ્સપચ્ચયા વેદના, વેદનાપચ્ચયા તણ્હા, તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં, ઉપાદાનપચ્ચયા ભવો, ભવપચ્ચયા જાતિ , જાતિપચ્ચયા જરામરણં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસા સમ્ભવન્તિ. એવમેતસ્સ કેવલસ્સ દુક્ખક્ખન્ધસ્સ સમુદયો હોતિ.
97. ‘‘Iti kho, ānanda, nāmarūpapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayā phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā bhavo, bhavapaccayā jāti , jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhavanti. Evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti.
૯૮. ‘‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા જાતિપચ્ચયા જરામરણં. જાતિ ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – દેવાનં વા દેવત્તાય, ગન્ધબ્બાનં વા ગન્ધબ્બત્તાય, યક્ખાનં વા યક્ખત્તાય, ભૂતાનં વા ભૂતત્તાય, મનુસ્સાનં વા મનુસ્સત્તાય, ચતુપ્પદાનં વા ચતુપ્પદત્તાય, પક્ખીનં વા પક્ખિત્તાય, સરીસપાનં વા સરીસપત્તાય 5, તેસં તેસઞ્ચ હિ, આનન્દ, સત્તાનં તદત્તાય જાતિ નાભવિસ્સ. સબ્બસો જાતિયા અસતિ જાતિનિરોધા અપિ નુ ખો જરામરણં પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો જરામરણસ્સ, યદિદં જાતિ’’.
98. ‘‘‘Jātipaccayā jarāmaraṇa’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā jātipaccayā jarāmaraṇaṃ. Jāti ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – devānaṃ vā devattāya, gandhabbānaṃ vā gandhabbattāya, yakkhānaṃ vā yakkhattāya, bhūtānaṃ vā bhūtattāya, manussānaṃ vā manussattāya, catuppadānaṃ vā catuppadattāya, pakkhīnaṃ vā pakkhittāya, sarīsapānaṃ vā sarīsapattāya 6, tesaṃ tesañca hi, ānanda, sattānaṃ tadattāya jāti nābhavissa. Sabbaso jātiyā asati jātinirodhā api nu kho jarāmaraṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo jarāmaraṇassa, yadidaṃ jāti’’.
૯૯. ‘‘‘ભવપચ્ચયા જાતી’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા ભવપચ્ચયા જાતિ. ભવો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – કામભવો વા રૂપભવો વા અરૂપભવો વા, સબ્બસો ભવે અસતિ ભવનિરોધા અપિ નુ ખો જાતિ પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો જાતિયા, યદિદં ભવો’’.
99. ‘‘‘Bhavapaccayā jātī’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā bhavapaccayā jāti. Bhavo ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – kāmabhavo vā rūpabhavo vā arūpabhavo vā, sabbaso bhave asati bhavanirodhā api nu kho jāti paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo jātiyā, yadidaṃ bhavo’’.
૧૦૦. ‘‘‘ઉપાદાનપચ્ચયા ભવો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા ઉપાદાનપચ્ચયા ભવો. ઉપાદાનઞ્ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ , સેય્યથિદં – કામુપાદાનં વા દિટ્ઠુપાદાનં વા સીલબ્બતુપાદાનં વા અત્તવાદુપાદાનં વા, સબ્બસો ઉપાદાને અસતિ ઉપાદાનનિરોધા અપિ નુ ખો ભવો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો ભવસ્સ, યદિદં ઉપાદાનં’’.
100. ‘‘‘Upādānapaccayā bhavo’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā upādānapaccayā bhavo. Upādānañca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici , seyyathidaṃ – kāmupādānaṃ vā diṭṭhupādānaṃ vā sīlabbatupādānaṃ vā attavādupādānaṃ vā, sabbaso upādāne asati upādānanirodhā api nu kho bhavo paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo bhavassa, yadidaṃ upādānaṃ’’.
૧૦૧. ‘‘‘તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાન’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં. તણ્હા ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – રૂપતણ્હા સદ્દતણ્હા ગન્ધતણ્હા રસતણ્હા ફોટ્ઠબ્બતણ્હા ધમ્મતણ્હા, સબ્બસો તણ્હાય અસતિ તણ્હાનિરોધા અપિ નુ ખો ઉપાદાનં પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો ઉપાદાનસ્સ, યદિદં તણ્હા’’.
101. ‘‘‘Taṇhāpaccayā upādāna’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā taṇhāpaccayā upādānaṃ. Taṇhā ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā, sabbaso taṇhāya asati taṇhānirodhā api nu kho upādānaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo upādānassa, yadidaṃ taṇhā’’.
૧૦૨. ‘‘‘વેદનાપચ્ચયા તણ્હા’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા વેદનાપચ્ચયા તણ્હા. વેદના ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના સોતસમ્ફસ્સજા વેદના ઘાનસમ્ફસ્સજા વેદના જિવ્હાસમ્ફસ્સજા વેદના કાયસમ્ફસ્સજા વેદના મનોસમ્ફસ્સજા વેદના, સબ્બસો વેદનાય અસતિ વેદનાનિરોધા અપિ નુ ખો તણ્હા પઞ્ઞાયેથા’’તિ ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો તણ્હાય, યદિદં વેદના’’.
102. ‘‘‘Vedanāpaccayā taṇhā’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā vedanāpaccayā taṇhā. Vedanā ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – cakkhusamphassajā vedanā sotasamphassajā vedanā ghānasamphassajā vedanā jivhāsamphassajā vedanā kāyasamphassajā vedanā manosamphassajā vedanā, sabbaso vedanāya asati vedanānirodhā api nu kho taṇhā paññāyethā’’ti ? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo taṇhāya, yadidaṃ vedanā’’.
૧૦૩. ‘‘ઇતિ ખો પનેતં, આનન્દ, વેદનં પટિચ્ચ તણ્હા, તણ્હં પટિચ્ચ પરિયેસના, પરિયેસનં પટિચ્ચ લાભો, લાભં પટિચ્ચ વિનિચ્છયો, વિનિચ્છયં પટિચ્ચ છન્દરાગો, છન્દરાગં પટિચ્ચ અજ્ઝોસાનં, અજ્ઝોસાનં પટિચ્ચ પરિગ્ગહો, પરિગ્ગહં પટિચ્ચ મચ્છરિયં, મચ્છરિયં પટિચ્ચ આરક્ખો. આરક્ખાધિકરણં દણ્ડાદાનસત્થાદાનકલહવિગ્ગહવિવાદતુવંતુવંપેસુઞ્ઞમુસાવાદા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ.
103. ‘‘Iti kho panetaṃ, ānanda, vedanaṃ paṭicca taṇhā, taṇhaṃ paṭicca pariyesanā, pariyesanaṃ paṭicca lābho, lābhaṃ paṭicca vinicchayo, vinicchayaṃ paṭicca chandarāgo, chandarāgaṃ paṭicca ajjhosānaṃ, ajjhosānaṃ paṭicca pariggaho, pariggahaṃ paṭicca macchariyaṃ, macchariyaṃ paṭicca ārakkho. Ārakkhādhikaraṇaṃ daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti.
૧૦૪. ‘‘‘આરક્ખાધિકરણં 7 દણ્ડાદાનસત્થાદાનકલહવિગ્ગહવિવાદતુવંતુવંપેસુઞ્ઞમુસાવાદા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તી’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા આરક્ખાધિકરણં દણ્ડાદાનસત્થાદાનકલહવિગ્ગહવિવાદતુવંતુવંપેસુઞ્ઞમુસાવાદા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ. આરક્ખો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો આરક્ખે અસતિ આરક્ખનિરોધા અપિ નુ ખો દણ્ડાદાનસત્થાદાનકલહવિગ્ગહવિવાદતુવંતુવંપેસુઞ્ઞમુસાવાદા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવેય્યુ’’ન્તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો દણ્ડાદાનસત્થાદાનકલહવિગ્ગહવિવાદતુવંતુવંપેસુઞ્ઞમુસાવાદાનં અનેકેસં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં સમ્ભવાય યદિદં આરક્ખો.
104. ‘‘‘Ārakkhādhikaraṇaṃ 8 daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavantī’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā ārakkhādhikaraṇaṃ daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti. Ārakkho ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso ārakkhe asati ārakkhanirodhā api nu kho daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhaveyyu’’nti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādānaṃ anekesaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ sambhavāya yadidaṃ ārakkho.
૧૦૫. ‘‘‘મચ્છરિયં પટિચ્ચ આરક્ખો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા મચ્છરિયં પટિચ્ચ આરક્ખો. મચ્છરિયઞ્ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ , સબ્બસો મચ્છરિયે અસતિ મચ્છરિયનિરોધા અપિ નુ ખો આરક્ખો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો આરક્ખસ્સ, યદિદં મચ્છરિયં’’.
105. ‘‘‘Macchariyaṃ paṭicca ārakkho’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā macchariyaṃ paṭicca ārakkho. Macchariyañca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici , sabbaso macchariye asati macchariyanirodhā api nu kho ārakkho paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo ārakkhassa, yadidaṃ macchariyaṃ’’.
૧૦૬. ‘‘‘પરિગ્ગહં પટિચ્ચ મચ્છરિય’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા પરિગ્ગહં પટિચ્ચ મચ્છરિયં. પરિગ્ગહો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો પરિગ્ગહે અસતિ પરિગ્ગહનિરોધા અપિ નુ ખો મચ્છરિયં પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો મચ્છરિયસ્સ, યદિદં પરિગ્ગહો’’.
106. ‘‘‘Pariggahaṃ paṭicca macchariya’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā pariggahaṃ paṭicca macchariyaṃ. Pariggaho ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso pariggahe asati pariggahanirodhā api nu kho macchariyaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo macchariyassa, yadidaṃ pariggaho’’.
૧૦૭. ‘‘‘અજ્ઝોસાનં પટિચ્ચ પરિગ્ગહો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા અજ્ઝોસાનં પટિચ્ચ પરિગ્ગહો. અજ્ઝોસાનઞ્ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો અજ્ઝોસાને અસતિ અજ્ઝોસાનનિરોધા અપિ નુ ખો પરિગ્ગહો પઞ્ઞાયેથા’’તિ ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો પરિગ્ગહસ્સ – યદિદં અજ્ઝોસાનં’’.
107. ‘‘‘Ajjhosānaṃ paṭicca pariggaho’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā ajjhosānaṃ paṭicca pariggaho. Ajjhosānañca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso ajjhosāne asati ajjhosānanirodhā api nu kho pariggaho paññāyethā’’ti ? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo pariggahassa – yadidaṃ ajjhosānaṃ’’.
૧૦૮. ‘‘‘છન્દરાગં પટિચ્ચ અજ્ઝોસાન’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા છન્દરાગં પટિચ્ચ અજ્ઝોસાનં. છન્દરાગો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો છન્દરાગે અસતિ છન્દરાગનિરોધા અપિ નુ ખો અજ્ઝોસાનં પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો અજ્ઝોસાનસ્સ, યદિદં છન્દરાગો’’.
108. ‘‘‘Chandarāgaṃ paṭicca ajjhosāna’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā chandarāgaṃ paṭicca ajjhosānaṃ. Chandarāgo ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso chandarāge asati chandarāganirodhā api nu kho ajjhosānaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo ajjhosānassa, yadidaṃ chandarāgo’’.
૧૦૯. ‘‘‘વિનિચ્છયં પટિચ્ચ છન્દરાગો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા વિનિચ્છયં પટિચ્ચ છન્દરાગો. વિનિચ્છયો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો વિનિચ્છયે અસતિ વિનિચ્છયનિરોધા અપિ નુ ખો છન્દરાગો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં , ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો છન્દરાગસ્સ, યદિદં વિનિચ્છયો’’.
109. ‘‘‘Vinicchayaṃ paṭicca chandarāgo’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā vinicchayaṃ paṭicca chandarāgo. Vinicchayo ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso vinicchaye asati vinicchayanirodhā api nu kho chandarāgo paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ , bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo chandarāgassa, yadidaṃ vinicchayo’’.
૧૧૦. ‘‘‘લાભં પટિચ્ચ વિનિચ્છયો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા લાભં પટિચ્ચ વિનિચ્છયો. લાભો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો લાભે અસતિ લાભનિરોધા અપિ નુ ખો વિનિચ્છયો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો વિનિચ્છયસ્સ, યદિદં લાભો’’.
110. ‘‘‘Lābhaṃ paṭicca vinicchayo’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā lābhaṃ paṭicca vinicchayo. Lābho ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso lābhe asati lābhanirodhā api nu kho vinicchayo paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo vinicchayassa, yadidaṃ lābho’’.
૧૧૧. ‘‘‘પરિયેસનં પટિચ્ચ લાભો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા પરિયેસનં પટિચ્ચ લાભો. પરિયેસના ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સબ્બસો પરિયેસનાય અસતિ પરિયેસનાનિરોધા અપિ નુ ખો લાભો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો લાભસ્સ, યદિદં પરિયેસના’’.
111. ‘‘‘Pariyesanaṃ paṭicca lābho’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā pariyesanaṃ paṭicca lābho. Pariyesanā ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, sabbaso pariyesanāya asati pariyesanānirodhā api nu kho lābho paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo lābhassa, yadidaṃ pariyesanā’’.
૧૧૨. ‘‘‘તણ્હં પટિચ્ચ પરિયેસના’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા તણ્હં પટિચ્ચ પરિયેસના. તણ્હા ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – કામતણ્હા ભવતણ્હા વિભવતણ્હા, સબ્બસો તણ્હાય અસતિ તણ્હાનિરોધા અપિ નુ ખો પરિયેસના પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો પરિયેસનાય, યદિદં તણ્હા. ઇતિ ખો, આનન્દ, ઇમે દ્વે ધમ્મા 9 દ્વયેન વેદનાય એકસમોસરણા ભવન્તિ’’.
112. ‘‘‘Taṇhaṃ paṭicca pariyesanā’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā taṇhaṃ paṭicca pariyesanā. Taṇhā ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā, sabbaso taṇhāya asati taṇhānirodhā api nu kho pariyesanā paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo pariyesanāya, yadidaṃ taṇhā. Iti kho, ānanda, ime dve dhammā 10 dvayena vedanāya ekasamosaraṇā bhavanti’’.
૧૧૩. ‘‘‘ફસ્સપચ્ચયા વેદના’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા ‘ફસ્સપચ્ચયા વેદના. ફસ્સો ચ હિ, આનન્દ, નાભવિસ્સ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં કસ્સચિ કિમ્હિચિ, સેય્યથિદં – ચક્ખુસમ્ફસ્સો સોતસમ્ફસ્સો ઘાનસમ્ફસ્સો જિવ્હાસમ્ફસ્સો કાયસમ્ફસ્સો મનોસમ્ફસ્સો, સબ્બસો ફસ્સે અસતિ ફસ્સનિરોધા અપિ નુ ખો વેદના પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ , એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો વેદનાય, યદિદં ફસ્સો’’.
113. ‘‘‘Phassapaccayā vedanā’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā ‘phassapaccayā vedanā. Phasso ca hi, ānanda, nābhavissa sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ kassaci kimhici, seyyathidaṃ – cakkhusamphasso sotasamphasso ghānasamphasso jivhāsamphasso kāyasamphasso manosamphasso, sabbaso phasse asati phassanirodhā api nu kho vedanā paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda , eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo vedanāya, yadidaṃ phasso’’.
૧૧૪. ‘‘‘નામરૂપપચ્ચયા ફસ્સો’તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા નામરૂપપચ્ચયા ફસ્સો. યેહિ, આનન્દ, આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ યેહિ ઉદ્દેસેહિ નામકાયસ્સ પઞ્ઞત્તિ હોતિ, તેસુ આકારેસુ તેસુ લિઙ્ગેસુ તેસુ નિમિત્તેસુ તેસુ ઉદ્દેસેસુ અસતિ અપિ નુ ખો રૂપકાયે અધિવચનસમ્ફસ્સો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘યેહિ, આનન્દ, આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ યેહિ ઉદ્દેસેહિ રૂપકાયસ્સ પઞ્ઞત્તિ હોતિ, તેસુ આકારેસુ…પે॰… તેસુ ઉદ્દેસેસુ અસતિ અપિ નુ ખો નામકાયે પટિઘસમ્ફસ્સો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘યેહિ, આનન્દ, આકારેહિ…પે॰… યેહિ ઉદ્દેસેહિ નામકાયસ્સ ચ રૂપકાયસ્સ ચ પઞ્ઞત્તિ હોતિ , તેસુ આકારેસુ…પે॰… તેસુ ઉદ્દેસેસુ અસતિ અપિ નુ ખો અધિવચનસમ્ફસ્સો વા પટિઘસમ્ફસ્સો વા પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘યેહિ, આનન્દ, આકારેહિ…પે॰… યેહિ ઉદ્દેસેહિ નામરૂપસ્સ પઞ્ઞત્તિ હોતિ, તેસુ આકારેસુ …પે॰… તેસુ ઉદ્દેસેસુ અસતિ અપિ નુ ખો ફસ્સો પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો ફસ્સસ્સ, યદિદં નામરૂપં’’.
114. ‘‘‘Nāmarūpapaccayā phasso’ti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā nāmarūpapaccayā phasso. Yehi, ānanda, ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi yehi uddesehi nāmakāyassa paññatti hoti, tesu ākāresu tesu liṅgesu tesu nimittesu tesu uddesesu asati api nu kho rūpakāye adhivacanasamphasso paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Yehi, ānanda, ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi yehi uddesehi rūpakāyassa paññatti hoti, tesu ākāresu…pe… tesu uddesesu asati api nu kho nāmakāye paṭighasamphasso paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Yehi, ānanda, ākārehi…pe… yehi uddesehi nāmakāyassa ca rūpakāyassa ca paññatti hoti , tesu ākāresu…pe… tesu uddesesu asati api nu kho adhivacanasamphasso vā paṭighasamphasso vā paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Yehi, ānanda, ākārehi…pe… yehi uddesehi nāmarūpassa paññatti hoti, tesu ākāresu …pe… tesu uddesesu asati api nu kho phasso paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo phassassa, yadidaṃ nāmarūpaṃ’’.
૧૧૫. ‘‘‘વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપ’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં. વિઞ્ઞાણઞ્ચ હિ, આનન્દ, માતુકુચ્છિસ્મિં ન ઓક્કમિસ્સથ, અપિ નુ ખો નામરૂપં માતુકુચ્છિસ્મિં સમુચ્ચિસ્સથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘વિઞ્ઞાણઞ્ચ હિ, આનન્દ, માતુકુચ્છિસ્મિં ઓક્કમિત્વા વોક્કમિસ્સથ, અપિ નુ ખો નામરૂપં ઇત્થત્તાય અભિનિબ્બત્તિસ્સથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘વિઞ્ઞાણઞ્ચ હિ, આનન્દ, દહરસ્સેવ સતો વોચ્છિજ્જિસ્સથ કુમારકસ્સ વા કુમારિકાય વા, અપિ નુ ખો નામરૂપં વુદ્ધિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જિસ્સથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો નામરૂપસ્સ – યદિદં વિઞ્ઞાણં’’.
115. ‘‘‘Viññāṇapaccayā nāmarūpa’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ. Viññāṇañca hi, ānanda, mātukucchismiṃ na okkamissatha, api nu kho nāmarūpaṃ mātukucchismiṃ samuccissathā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Viññāṇañca hi, ānanda, mātukucchismiṃ okkamitvā vokkamissatha, api nu kho nāmarūpaṃ itthattāya abhinibbattissathā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Viññāṇañca hi, ānanda, daharasseva sato vocchijjissatha kumārakassa vā kumārikāya vā, api nu kho nāmarūpaṃ vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjissathā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo nāmarūpassa – yadidaṃ viññāṇaṃ’’.
૧૧૬. ‘‘‘નામરૂપપચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’ન્તિ ઇતિ ખો પનેતં વુત્તં, તદાનન્દ, ઇમિનાપેતં પરિયાયેન વેદિતબ્બં, યથા નામરૂપપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં. વિઞ્ઞાણઞ્ચ હિ, આનન્દ, નામરૂપે પતિટ્ઠં ન લભિસ્સથ, અપિ નુ ખો આયતિં જાતિજરામરણં દુક્ખસમુદયસમ્ભવો 11 પઞ્ઞાયેથા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘તસ્માતિહાનન્દ, એસેવ હેતુ એતં નિદાનં એસ સમુદયો એસ પચ્ચયો વિઞ્ઞાણસ્સ યદિદં નામરૂપં. એત્તાવતા ખો, આનન્દ, જાયેથ વા જીયેથ 12 વા મીયેથ 13 વા ચવેથ વા ઉપપજ્જેથ વા. એત્તાવતા અધિવચનપથો, એત્તાવતા નિરુત્તિપથો, એત્તાવતા પઞ્ઞત્તિપથો, એત્તાવતા પઞ્ઞાવચરં, એત્તાવતા વટ્ટં વત્તતિ ઇત્થત્તં પઞ્ઞાપનાય યદિદં નામરૂપં સહ વિઞ્ઞાણેન અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયતા પવત્તતિ.
116. ‘‘‘Nāmarūpapaccayā viññāṇa’nti iti kho panetaṃ vuttaṃ, tadānanda, imināpetaṃ pariyāyena veditabbaṃ, yathā nāmarūpapaccayā viññāṇaṃ. Viññāṇañca hi, ānanda, nāmarūpe patiṭṭhaṃ na labhissatha, api nu kho āyatiṃ jātijarāmaraṇaṃ dukkhasamudayasambhavo 14 paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātihānanda, eseva hetu etaṃ nidānaṃ esa samudayo esa paccayo viññāṇassa yadidaṃ nāmarūpaṃ. Ettāvatā kho, ānanda, jāyetha vā jīyetha 15 vā mīyetha 16 vā cavetha vā upapajjetha vā. Ettāvatā adhivacanapatho, ettāvatā niruttipatho, ettāvatā paññattipatho, ettāvatā paññāvacaraṃ, ettāvatā vaṭṭaṃ vattati itthattaṃ paññāpanāya yadidaṃ nāmarūpaṃ saha viññāṇena aññamaññapaccayatā pavattati.
અત્તપઞ્ઞત્તિ
Attapaññatti
૧૧૭. ‘‘કિત્તાવતા ચ, આનન્દ, અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ? રૂપિં વા હિ, આનન્દ, પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ – ‘‘રૂપી મે પરિત્તો અત્તા’’તિ. રૂપિં વા હિ , આનન્દ, અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ – ‘રૂપી મે અનન્તો અત્તા’તિ. અરૂપિં વા હિ, આનન્દ, પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ – ‘અરૂપી મે પરિત્તો અત્તા’તિ. અરૂપિં વા હિ, આનન્દ, અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ – ‘અરૂપી મે અનન્તો અત્તા’તિ.
117. ‘‘Kittāvatā ca, ānanda, attānaṃ paññapento paññapeti? Rūpiṃ vā hi, ānanda, parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti – ‘‘rūpī me paritto attā’’ti. Rūpiṃ vā hi , ānanda, anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti – ‘rūpī me ananto attā’ti. Arūpiṃ vā hi, ānanda, parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti – ‘arūpī me paritto attā’ti. Arūpiṃ vā hi, ānanda, anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti – ‘arūpī me ananto attā’ti.
૧૧૮. ‘‘તત્રાનન્દ, યો સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, રૂપિં 17 પરિત્તત્તાનુદિટ્ઠિ અનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય.
118. ‘‘Tatrānanda, yo so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti. Etarahi vā so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, tattha bhāviṃ vā so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, ‘atathaṃ vā pana santaṃ tathattāya upakappessāmī’ti iti vā panassa hoti. Evaṃ santaṃ kho, ānanda, rūpiṃ 18 parittattānudiṭṭhi anusetīti iccālaṃ vacanāya.
‘‘તત્રાનન્દ, યો સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, રૂપિં 19 અનન્તત્તાનુદિટ્ઠિ અનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય.
‘‘Tatrānanda, yo so rūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti. Etarahi vā so rūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, tattha bhāviṃ vā so rūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, ‘atathaṃ vā pana santaṃ tathattāya upakappessāmī’ti iti vā panassa hoti. Evaṃ santaṃ kho, ānanda, rūpiṃ 20 anantattānudiṭṭhi anusetīti iccālaṃ vacanāya.
‘‘તત્રાનન્દ, યો સો અરૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો અરૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો અરૂપિં પરિત્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, અરૂપિં 21 પરિત્તત્તાનુદિટ્ઠિ અનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય.
‘‘Tatrānanda, yo so arūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti. Etarahi vā so arūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, tattha bhāviṃ vā so arūpiṃ parittaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, ‘atathaṃ vā pana santaṃ tathattāya upakappessāmī’ti iti vā panassa hoti. Evaṃ santaṃ kho, ānanda, arūpiṃ 22 parittattānudiṭṭhi anusetīti iccālaṃ vacanāya.
‘‘તત્રાનન્દ, યો સો અરૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો અરૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો અરૂપિં અનન્તં અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, અરૂપિં 23 અનન્તત્તાનુદિટ્ઠિ અનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય. એત્તાવતા ખો, આનન્દ, અત્તાનં પઞ્ઞપેન્તો પઞ્ઞપેતિ.
‘‘Tatrānanda, yo so arūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti. Etarahi vā so arūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, tattha bhāviṃ vā so arūpiṃ anantaṃ attānaṃ paññapento paññapeti, ‘atathaṃ vā pana santaṃ tathattāya upakappessāmī’ti iti vā panassa hoti. Evaṃ santaṃ kho, ānanda, arūpiṃ 24 anantattānudiṭṭhi anusetīti iccālaṃ vacanāya. Ettāvatā kho, ānanda, attānaṃ paññapento paññapeti.
નઅત્તપઞ્ઞત્તિ
Naattapaññatti
૧૧૯. ‘‘કિત્તાવતા ચ, આનન્દ, અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ? રૂપિં વા હિ, આનન્દ, પરિત્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ – ‘રૂપી મે પરિત્તો અત્તા’તિ. રૂપિં વા હિ, આનન્દ, અનન્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ – ‘રૂપી મે અનન્તો અત્તા’તિ. અરૂપિં વા હિ, આનન્દ, પરિત્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ – ‘અરૂપી મે પરિત્તો અત્તા’તિ. અરૂપિં વા હિ, આનન્દ, અનન્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ – ‘અરૂપી મે અનન્તો અત્તા’તિ.
119. ‘‘Kittāvatā ca, ānanda, attānaṃ na paññapento na paññapeti? Rūpiṃ vā hi, ānanda, parittaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti – ‘rūpī me paritto attā’ti. Rūpiṃ vā hi, ānanda, anantaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti – ‘rūpī me ananto attā’ti. Arūpiṃ vā hi, ānanda, parittaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti – ‘arūpī me paritto attā’ti. Arūpiṃ vā hi, ānanda, anantaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti – ‘arūpī me ananto attā’ti.
૧૨૦. ‘‘તત્રાનન્દ, યો સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો રૂપિં પરિત્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ ન હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, રૂપિં પરિત્તત્તાનુદિટ્ઠિ નાનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય.
120. ‘‘Tatrānanda, yo so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti. Etarahi vā so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti, tattha bhāviṃ vā so rūpiṃ parittaṃ attānaṃ na paññapento na paññapeti, ‘atathaṃ vā pana santaṃ tathattāya upakappessāmī’ti iti vā panassa na hoti. Evaṃ santaṃ kho, ānanda, rūpiṃ parittattānudiṭṭhi nānusetīti iccālaṃ vacanāya.
‘‘તત્રાનન્દ , યો સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ. એતરહિ વા સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ, તત્થ ભાવિં વા સો રૂપિં અનન્તં અત્તાનં ન પઞ્ઞપેન્તો ન પઞ્ઞપેતિ, ‘અતથં વા પન સન્તં તથત્તાય ઉપકપ્પેસ્સામી’તિ ઇતિ વા પનસ્સ ન હોતિ. એવં સન્તં ખો, આનન્દ, રૂપિં અનન્તત્તાનુદિટ્ઠિ નાનુસેતીતિ ઇચ્ચાલં વચનાય.