Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    દીઘનિકાયે

    Dīghanikāye

    મહાવગ્ગટ્ઠકથા

    Mahāvaggaṭṭhakathā

    ૧. મહાપદાનસુત્તવણ્ણના

    1. Mahāpadānasuttavaṇṇanā

    પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તકથા

    Pubbenivāsapaṭisaṃyuttakathā

    . એવં મે સુતં…પે॰… કરેરિકુટિકાયન્તિ મહાપદાનસુત્તં. તત્રાયં અપુબ્બપદવણ્ણના – કરેરિકુટિકાયન્તિ કરેરીતિ વરુણરુક્ખસ્સ નામં, કરેરિમણ્ડપો તસ્સા કુટિકાય દ્વારે ઠિતો, તસ્મા ‘‘કરેરિકુટિકા’’તિ વુચ્ચતિ, યથા કોસમ્બરુક્ખસ્સ દ્વારે ઠિતત્તા ‘‘કોસમ્બકુટિકા’’તિ. અન્તોજેતવને કિર કરેરિકુટિ કોસમ્બકુટિ ગન્ધકુટિ સલળાગારન્તિ ચત્તારિ મહાગેહાનિ, એકેકં સતસહસ્સપરિચ્ચાગેન નિપ્ફન્નં. તેસુ સલળાગારં રઞ્ઞા પસેનદિના કારિતં, સેસાનિ અનાથપિણ્ડિકેન કારિતાનિ. ઇતિ ભગવા અનાથપિણ્ડિકેન ગહપતિના થમ્ભાનં ઉપરિ કારિતાય દેવવિમાનકપ્પાય કરેરિકુટિકાયં વિહરતિ . પચ્છાભત્તન્તિ એકાસનિકખલુપચ્છાભત્તિકાનં પાતોવ ભુત્તાનં અન્તોમજ્ઝન્હિકેપિ પચ્છાભત્તમેવ. ઇધ પન પકતિભત્તસ્સ પચ્છતો ‘‘પચ્છાભત્ત’’ન્તિ અધિપ્પેતં. પિણ્ડપાતપટિક્કન્તાનન્તિ પિણ્ડપાતતો પટિક્કન્તાનં, ભત્તકિચ્ચં નિટ્ઠપેત્વા ઉટ્ઠિતાનન્તિ અત્થો.

    1.Evaṃme sutaṃ…pe… karerikuṭikāyanti mahāpadānasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā – karerikuṭikāyanti karerīti varuṇarukkhassa nāmaṃ, karerimaṇḍapo tassā kuṭikāya dvāre ṭhito, tasmā ‘‘karerikuṭikā’’ti vuccati, yathā kosambarukkhassa dvāre ṭhitattā ‘‘kosambakuṭikā’’ti. Antojetavane kira karerikuṭi kosambakuṭi gandhakuṭi salaḷāgāranti cattāri mahāgehāni, ekekaṃ satasahassapariccāgena nipphannaṃ. Tesu salaḷāgāraṃ raññā pasenadinā kāritaṃ, sesāni anāthapiṇḍikena kāritāni. Iti bhagavā anāthapiṇḍikena gahapatinā thambhānaṃ upari kāritāya devavimānakappāya karerikuṭikāyaṃ viharati . Pacchābhattanti ekāsanikakhalupacchābhattikānaṃ pātova bhuttānaṃ antomajjhanhikepi pacchābhattameva. Idha pana pakatibhattassa pacchato ‘‘pacchābhatta’’nti adhippetaṃ. Piṇḍapātapaṭikkantānanti piṇḍapātato paṭikkantānaṃ, bhattakiccaṃ niṭṭhapetvā uṭṭhitānanti attho.

    કરેરિમણ્ડલમાળેતિ તસ્સેવ કરેરિમણ્ડપસ્સ અવિદૂરે કતાય નિસીદનસાલાય. સો કિર કરેરિમણ્ડપો ગન્ધકુટિકાય ચ સાલાય ચ અન્તરે હોતિ, તસ્મા ગન્ધકુટીપિ કરેરિકુટિકાપિ સાલાપિ – ‘‘કરેરિમણ્ડલમાળો’’તિ વુચ્ચતિ. પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તાતિ ‘‘એકમ્પિ જાતિં, દ્વેપિ જાતિયો’’તિ એવં વિભત્તેન પુબ્બેનિવુત્થક્ખન્ધસન્તાનસઙ્ખાતેન પુબ્બેનિવાસેન સદ્ધિં યોજેત્વા પવત્તિતા. ધમ્મીતિ ધમ્મસંયુત્તા.

    Karerimaṇḍalamāḷeti tasseva karerimaṇḍapassa avidūre katāya nisīdanasālāya. So kira karerimaṇḍapo gandhakuṭikāya ca sālāya ca antare hoti, tasmā gandhakuṭīpi karerikuṭikāpi sālāpi – ‘‘karerimaṇḍalamāḷo’’ti vuccati. Pubbenivāsapaṭisaṃyuttāti ‘‘ekampi jātiṃ, dvepi jātiyo’’ti evaṃ vibhattena pubbenivutthakkhandhasantānasaṅkhātena pubbenivāsena saddhiṃ yojetvā pavattitā. Dhammīti dhammasaṃyuttā.

    ઉદપાદીતિ અહો અચ્છરિયં દસબલસ્સ પુબ્બેનિવાસઞાણં , પુબ્બેનિવાસં નામ કે અનુસ્સરન્તિ, કે નાનુસ્સરન્તીતિ. તિત્થિયા અનુસ્સરન્તિ, સાવકા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા ચ બુદ્ધા ચ અનુસ્સરન્તિ. કતરતિત્થિયા અનુસ્સરન્તિ? યે અગ્ગપ્પત્તકમ્મવાદિનો, તેપિ ચત્તાલીસંયેવ કપ્પે અનુસ્સરન્તિ, ન તતો પરં. સાવકા કપ્પસતસહસ્સં અનુસ્સરન્તિ. દ્વે અગ્ગસાવકા અસઙ્ખ્યેય્યઞ્ચેવ કપ્પસતસહસ્સઞ્ચ. પચ્ચેકબુદ્ધા દ્વે અસઙ્ખ્યેય્યાનિ કપ્પસતસહસ્સઞ્ચ. બુદ્ધાનં પન એત્તકન્તિ પરિચ્છેદો નત્થિ, યાવતકં આકઙ્ખન્તિ, તાવતકં અનુસ્સરન્તિ.

    Udapādīti aho acchariyaṃ dasabalassa pubbenivāsañāṇaṃ , pubbenivāsaṃ nāma ke anussaranti, ke nānussarantīti. Titthiyā anussaranti, sāvakā ca paccekabuddhā ca buddhā ca anussaranti. Kataratitthiyā anussaranti? Ye aggappattakammavādino, tepi cattālīsaṃyeva kappe anussaranti, na tato paraṃ. Sāvakā kappasatasahassaṃ anussaranti. Dve aggasāvakā asaṅkhyeyyañceva kappasatasahassañca. Paccekabuddhā dve asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca. Buddhānaṃ pana ettakanti paricchedo natthi, yāvatakaṃ ākaṅkhanti, tāvatakaṃ anussaranti.

    તિત્થિયા ખન્ધપટિપાટિયા અનુસ્સરન્તિ, પટિપાટિં મુઞ્ચિત્વા ન સક્કોન્તિ. પટિપાટિયા અનુસ્સરન્તાપિ અસઞ્ઞભવં પત્વા ખન્ધપ્પવત્તિં ન પસ્સન્તિ, જાલે પતિતા કુણ્ઠા વિય, કૂપે પતિતા પઙ્ગુળા વિય ચ હોન્તિ. તે તત્થ ઠત્વા ‘‘એત્તકમેવ, ઇતો પરં નત્થી’’તિ દિટ્ઠિં ગણ્હન્તિ. ઇતિ તિત્થિયાનં પુબ્બેનિવાસાનુસ્સરણં અન્ધાનં યટ્ઠિકોટિગમનં વિય હોતિ. યથા હિ અન્ધા યટ્ઠિકોટિગ્ગાહકે સતિયેવ ગચ્છન્તિ, અસતિ તત્થેવ નિસીદન્તિ, એવમેવ તિત્થિયા ખન્ધપટિપાટિયાવ અનુસ્સરિતું સક્કોન્તિ, પટિપાટિં વિસ્સજ્જેત્વા ન સક્કોન્તિ.

    Titthiyā khandhapaṭipāṭiyā anussaranti, paṭipāṭiṃ muñcitvā na sakkonti. Paṭipāṭiyā anussarantāpi asaññabhavaṃ patvā khandhappavattiṃ na passanti, jāle patitā kuṇṭhā viya, kūpe patitā paṅguḷā viya ca honti. Te tattha ṭhatvā ‘‘ettakameva, ito paraṃ natthī’’ti diṭṭhiṃ gaṇhanti. Iti titthiyānaṃ pubbenivāsānussaraṇaṃ andhānaṃ yaṭṭhikoṭigamanaṃ viya hoti. Yathā hi andhā yaṭṭhikoṭiggāhake satiyeva gacchanti, asati tattheva nisīdanti, evameva titthiyā khandhapaṭipāṭiyāva anussarituṃ sakkonti, paṭipāṭiṃ vissajjetvā na sakkonti.

    સાવકાપિ ખન્ધપટિપાટિયાવ અનુસ્સરન્તિ, અસઞ્ઞભવં પત્વા ખન્ધપ્પવત્તિં ન પસ્સન્તિ. એવં સન્તેપિ તે વટ્ટે સંસરણકસત્તાનં ખન્ધાનં અભાવકાલો નામ નત્થિ. અસઞ્ઞભવે પન પઞ્ચકપ્પસતાનિ પવત્તન્તીતિ તત્તકં કાલં અતિક્કમિત્વા બુદ્ધેહિ દિન્નનયે ઠત્વા પરતો અનુસ્સરન્તિ; સેય્યથાપિ આયસ્મા સોભિતો. દ્વે અગ્ગસાવકા પન પચ્ચેકબુદ્ધા ચ ચુતિપટિસન્ધિં ઓલોકેત્વા અનુસ્સરન્તિ. બુદ્ધાનં ચુતિપટિસન્ધિકિચ્ચં નત્થિ, યં યં ઠાનં પસ્સિતુકામા હોન્તિ, તં તદેવ પસ્સન્તિ.

    Sāvakāpi khandhapaṭipāṭiyāva anussaranti, asaññabhavaṃ patvā khandhappavattiṃ na passanti. Evaṃ santepi te vaṭṭe saṃsaraṇakasattānaṃ khandhānaṃ abhāvakālo nāma natthi. Asaññabhave pana pañcakappasatāni pavattantīti tattakaṃ kālaṃ atikkamitvā buddhehi dinnanaye ṭhatvā parato anussaranti; seyyathāpi āyasmā sobhito. Dve aggasāvakā pana paccekabuddhā ca cutipaṭisandhiṃ oloketvā anussaranti. Buddhānaṃ cutipaṭisandhikiccaṃ natthi, yaṃ yaṃ ṭhānaṃ passitukāmā honti, taṃ tadeva passanti.

    તિત્થિયા ચ પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરમાના અત્તના દિટ્ઠકતસુતમેવ અનુસ્સરન્તિ. તથા સાવકા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા ચ. બુદ્ધા પન અત્તના વા પરેહિ વા દિટ્ઠકતસુતં સબ્બમેવ અનુસ્સરન્તિ.

    Titthiyā ca pubbenivāsaṃ anussaramānā attanā diṭṭhakatasutameva anussaranti. Tathā sāvakā ca paccekabuddhā ca. Buddhā pana attanā vā parehi vā diṭṭhakatasutaṃ sabbameva anussaranti.

    તિત્થિયાનં પુબ્બેનિવાસઞાણં ખજ્જોપનકઓભાસસદિસં, સાવકાનં પદીપોભાસસદિસં, અગ્ગસાવકાનં ઓસધિતારકોભાસસદિસં, પચ્ચેકબુદ્ધાનં ચન્દોભાસસદિસં, બુદ્ધાનં સરદસૂરિયમણ્ડલોભાસસદિસં. તસ્સ એત્તકાનિ જાતિસતાનિ જાતિસહસ્સાનિ જાતિસતસહસ્સાનીતિ વા એત્તકાનિ કપ્પસતાનિ કપ્પસહસ્સાનિ કપ્પસતસહસ્સાનીતિ વા નત્થિ, યં કિઞ્ચિ અનુસ્સરન્તસ્સ નેવ ખલિતં, ન પટિઘાતં હોતિ, આવજ્જનપટિબદ્ધમેવ આકઙ્ખમનસિકારચિત્તુપ્પાદપટિબદ્ધમેવ હોતિ. દુબ્બલપત્તપુટે વેગક્ખિત્તનારાચો વિય, સિનેરુકૂટે વિસ્સટ્ઠઇન્દવજિરં વિય ચ અસજ્જમાનમેવ ગચ્છતિ. ‘‘અહો મહન્તં ભગવતો પુબ્બેનિવાસઞાણ’’ન્તિ એવં ભગવન્તંયેવ આરબ્ભ કથા ઉપ્પન્ના, જાતા પવત્તાતિ અત્થો. તં સબ્બમ્પિ સઙ્ખેપતો દસ્સેતું ‘‘ઇતિપિ પુબ્બેનિવાસો, ઇતિપિ પુબ્વેનિવાસો’’તિ એત્તકમેવ પાળિયં વુત્તં. તત્થ ઇતિપીતિ એવમ્પિ.

    Titthiyānaṃ pubbenivāsañāṇaṃ khajjopanakaobhāsasadisaṃ, sāvakānaṃ padīpobhāsasadisaṃ, aggasāvakānaṃ osadhitārakobhāsasadisaṃ, paccekabuddhānaṃ candobhāsasadisaṃ, buddhānaṃ saradasūriyamaṇḍalobhāsasadisaṃ. Tassa ettakāni jātisatāni jātisahassāni jātisatasahassānīti vā ettakāni kappasatāni kappasahassāni kappasatasahassānīti vā natthi, yaṃ kiñci anussarantassa neva khalitaṃ, na paṭighātaṃ hoti, āvajjanapaṭibaddhameva ākaṅkhamanasikāracittuppādapaṭibaddhameva hoti. Dubbalapattapuṭe vegakkhittanārāco viya, sinerukūṭe vissaṭṭhaindavajiraṃ viya ca asajjamānameva gacchati. ‘‘Aho mahantaṃ bhagavato pubbenivāsañāṇa’’nti evaṃ bhagavantaṃyeva ārabbha kathā uppannā, jātā pavattāti attho. Taṃ sabbampi saṅkhepato dassetuṃ ‘‘itipi pubbenivāso, itipi pubvenivāso’’ti ettakameva pāḷiyaṃ vuttaṃ. Tattha itipīti evampi.

    ૨-૩. અસ્સોસિ ખો…પે॰… અથ ભગવા અનુપ્પત્તોતિ એત્થ યં વત્તબ્બં, તં બ્રહ્મજાલસુત્તવણ્ણનાયં વુત્તમેવ. અયમેવ હિ વિસેસો – તત્થ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેન અસ્સોસિ, ઇધ દિબ્બસોતેન. તત્થ ચ વણ્ણાવણ્ણકથા વિપ્પકતા, ઇધ પુબ્બેનિવાસકથા. તસ્મા ભગવા – ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ મમ પુબ્બેનિવાસઞાણં આરબ્ભ ગુણં થોમેન્તિ, પુબ્બેનિવાસઞાણસ્સ પન મે નિપ્ફત્તિં ન જાનન્તિ; હન્દ નેસં તસ્સ નિપ્ફત્તિં કથેત્વા દસ્સામી’’તિ આગન્ત્વા પકતિયાપિ બુદ્ધાનં નિસીદિત્વા ધમ્મદેસનત્થમેવ ઠપિતે તઙ્ખણે ભિક્ખૂહિ પપ્ફોટેત્વા દિન્ને વરબુદ્ધાસને નિસીદિત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે’’તિ પુચ્છાય ચ ‘‘ઇધ , ભન્તે’’તિઆદિપટિવચનસ્સ ચ પરિયોસાને તેસં પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તં ધમ્મિં કથં કથેતુકામો ઇચ્છેય્યાથ નોતિઆદિમાહ. તત્થ ઇચ્છેય્યાથ નોતિ ઇચ્છેય્યાથ નુ. અથ નં પહટ્ઠમાનસા ભિક્ખૂ યાચમાના એતસ્સ ભગવાતિઆદિમાહંસુ. તત્થ એતસ્સાતિ એતસ્સ ધમ્મિકથાકરણસ્સ.

    2-3.Assosi kho…pe… atha bhagavā anuppattoti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ brahmajālasuttavaṇṇanāyaṃ vuttameva. Ayameva hi viseso – tattha sabbaññutaññāṇena assosi, idha dibbasotena. Tattha ca vaṇṇāvaṇṇakathā vippakatā, idha pubbenivāsakathā. Tasmā bhagavā – ‘‘ime bhikkhū mama pubbenivāsañāṇaṃ ārabbha guṇaṃ thomenti, pubbenivāsañāṇassa pana me nipphattiṃ na jānanti; handa nesaṃ tassa nipphattiṃ kathetvā dassāmī’’ti āgantvā pakatiyāpi buddhānaṃ nisīditvā dhammadesanatthameva ṭhapite taṅkhaṇe bhikkhūhi papphoṭetvā dinne varabuddhāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave’’ti pucchāya ca ‘‘idha , bhante’’tiādipaṭivacanassa ca pariyosāne tesaṃ pubbenivāsapaṭisaṃyuttaṃ dhammiṃ kathaṃ kathetukāmo iccheyyātha notiādimāha. Tattha iccheyyātha noti iccheyyātha nu. Atha naṃ pahaṭṭhamānasā bhikkhū yācamānā etassa bhagavātiādimāhaṃsu. Tattha etassāti etassa dhammikathākaraṇassa.

    . અથ ભગવા તેસં યાચનં ગહેત્વા કથેતુકામો ‘‘તેન હિ, ભિક્ખવે, સુણાથા’’તિ તે સોતાવધારણસાધુકમનસિકારેસુ નિયોજેત્વા અઞ્ઞેસં અસાધારણં છિન્નવટુમકાનુસ્સરણં પકાસેતુકામો ઇતો સો, ભિક્ખવેતિઆદિમાહ. તત્થ યં વિપસ્સીતિ યસ્મિં કપ્પે વિપસ્સી. અયઞ્હિ ‘ય’ન્તિ સદ્દો ‘‘યં મે, ભન્તે, દેવાનં તાવતિંસાનં સમ્મુખા સુતં સમ્મુખા પટિગ્ગહિતં, આરોચેમિ તં, ભગવતો’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૦૩) પચ્ચત્તવચને દિસ્સતિ. ‘‘યં તં અપુચ્છિમ્હ અકિત્તયી નો, અઞ્ઞં તં પુચ્છામ તદિઙ્ઘ બ્રૂહી’’તિઆદીસુ (સુ॰ નિ॰ ૮૮૧) ઉપયોગવચને. ‘‘અટ્ઠાનમેતં, ભિક્ખવે, અનવકાસો, યં એકિસ્સા લોકધાતુયા’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૭૭) કરણવચને. ઇધ પન ભુમ્મત્થેતિ દટ્ઠબ્બો. તેન વુત્તં – ‘‘યસ્મિં કપ્પે’’તિ. ઉદપાદીતિ દસસહસ્સિલોકધાતું ઉન્નાદેન્તો ઉપ્પજ્જિ.

    4. Atha bhagavā tesaṃ yācanaṃ gahetvā kathetukāmo ‘‘tena hi, bhikkhave, suṇāthā’’ti te sotāvadhāraṇasādhukamanasikāresu niyojetvā aññesaṃ asādhāraṇaṃ chinnavaṭumakānussaraṇaṃ pakāsetukāmo ito so, bhikkhavetiādimāha. Tattha yaṃ vipassīti yasmiṃ kappe vipassī. Ayañhi ‘ya’nti saddo ‘‘yaṃ me, bhante, devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sammukhā sutaṃ sammukhā paṭiggahitaṃ, ārocemi taṃ, bhagavato’’tiādīsu (dī. ni. 2.203) paccattavacane dissati. ‘‘Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no, aññaṃ taṃ pucchāma tadiṅgha brūhī’’tiādīsu (su. ni. 881) upayogavacane. ‘‘Aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso, yaṃ ekissā lokadhātuyā’’tiādīsu (a. ni. 1.277) karaṇavacane. Idha pana bhummattheti daṭṭhabbo. Tena vuttaṃ – ‘‘yasmiṃ kappe’’ti. Udapādīti dasasahassilokadhātuṃ unnādento uppajji.

    ભદ્દકપ્પેતિ પઞ્ચબુદ્ધુપ્પાદપટિમણ્ડિતત્તા સુન્દરકપ્પે સારકપ્પેતિ ભગવા ઇમં કપ્પં થોમેન્તો એવમાહ. યતો પટ્ઠાય કિર અમ્હાકં ભગવતા અભિનીહારો કતો, એતસ્મિં અન્તરે એકકપ્પેપિ પઞ્ચ બુદ્ધા નિબ્બત્તા નામ નત્થિ. અમ્હાકં ભગવતો અભિનીહારસ્સ પુરતો પન તણ્હઙ્કરો, મેધઙ્કરો, સરણઙ્કરો, દીપઙ્કરોતિ ચત્તારો બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે નિબ્બત્તિંસુ. તેસં ઓરભાગે એકં અસઙ્ખ્યેય્યં બુદ્ધસુઞ્ઞમેવ અહોસિ.

    Bhaddakappeti pañcabuddhuppādapaṭimaṇḍitattā sundarakappe sārakappeti bhagavā imaṃ kappaṃ thomento evamāha. Yato paṭṭhāya kira amhākaṃ bhagavatā abhinīhāro kato, etasmiṃ antare ekakappepi pañca buddhā nibbattā nāma natthi. Amhākaṃ bhagavato abhinīhārassa purato pana taṇhaṅkaro, medhaṅkaro, saraṇaṅkaro, dīpaṅkaroti cattāro buddhā ekasmiṃ kappe nibbattiṃsu. Tesaṃ orabhāge ekaṃ asaṅkhyeyyaṃ buddhasuññameva ahosi.

    અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પપરિયોસાને પન કોણ્ડઞ્ઞો નામ બુદ્ધો એકોવ એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્નો. તતોપિ અસઙ્ખ્યેય્યં બુદ્ધસુઞ્ઞમેવ અહોસિ. અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પપરિયોસાને મઙ્ગલો, સુમનો, રેવતો, સોભિતોતિ ચત્તારો બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્ના . તતોપિ અસઙ્ખ્યેય્યં બુદ્ધસુઞ્ઞમેવ અહોસિ. અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પપરિયોસાને પન ઇતો કપ્પસતસહસ્સાધિકસ્સ અસઙ્ખ્યેય્યસ્સ ઉપરિ અનોમદસ્સી, પદુમો, નારદોતિ તયો બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્ના. તતોપિ અસઙ્ખ્યેય્યં બુદ્ધસુઞ્ઞમેવ અહોસિ. અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પપરિયોસાને પન ઇતો કપ્પસતસહસ્સાનં ઉપરિ પદુમુત્તરો ભગવા એકોવ એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્નો. તસ્સ ઓરભાગે ઇતો તિંસકપ્પસહસ્સાનં ઉપરિ સુમેધો, સુજાતોતિ દ્વે બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્ના. તતો ઓરભાગે ઇતો અટ્ઠારસન્નં કપ્પસહસ્સાનં ઉપરિ પિયદસ્સી, અત્થદસ્સી, ધમ્મદસ્સીતિ તયો બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્ના. અથ ઇતો ચતુનવુતિકપ્પે સિદ્ધત્થો નામ બુદ્ધો એકોવ એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્નો. ઇતો દ્વે નવુતિકપ્પે તિસ્સો, ફુસ્સોતિ દ્વે બુદ્ધા એકસ્મિં કપ્પે ઉપ્પન્ના. ઇતો એકનવુતિકપ્પે વિપસ્સી ભગવા ઉપ્પન્નો. ઇતો એકતિંસે કપ્પે સિખી, વેસ્સભૂતિ દ્વે બુદ્ધા ઉપ્પન્ના. ઇમસ્મિં ભદ્દકપ્પે કકુસન્ધો, કોણાગમનો, કસ્સપો, ગોતમો અમ્હાકં સમ્માસમ્બુદ્ધોતિ ચત્તારો બુદ્ધા ઉપ્પન્ના, મેત્તેય્યો ઉપ્પજ્જિસ્સતિ. એવમયં કપ્પો પઞ્ચબુદ્ધુપ્પાદપટિમણ્ડિતત્તા સુન્દરકપ્પો સારકપ્પોતિ ભગવા ઇમં કપ્પં થોમેન્તો એવમાહ.

    Asaṅkhyeyyakappapariyosāne pana koṇḍañño nāma buddho ekova ekasmiṃ kappe uppanno. Tatopi asaṅkhyeyyaṃ buddhasuññameva ahosi. Asaṅkhyeyyakappapariyosāne maṅgalo, sumano, revato, sobhitoti cattāro buddhā ekasmiṃ kappe uppannā . Tatopi asaṅkhyeyyaṃ buddhasuññameva ahosi. Asaṅkhyeyyakappapariyosāne pana ito kappasatasahassādhikassa asaṅkhyeyyassa upari anomadassī, padumo, nāradoti tayo buddhā ekasmiṃ kappe uppannā. Tatopi asaṅkhyeyyaṃ buddhasuññameva ahosi. Asaṅkhyeyyakappapariyosāne pana ito kappasatasahassānaṃ upari padumuttaro bhagavā ekova ekasmiṃ kappe uppanno. Tassa orabhāge ito tiṃsakappasahassānaṃ upari sumedho, sujātoti dve buddhā ekasmiṃ kappe uppannā. Tato orabhāge ito aṭṭhārasannaṃ kappasahassānaṃ upari piyadassī, atthadassī, dhammadassīti tayo buddhā ekasmiṃ kappe uppannā. Atha ito catunavutikappe siddhattho nāma buddho ekova ekasmiṃ kappe uppanno. Ito dve navutikappe tisso, phussoti dve buddhā ekasmiṃ kappe uppannā. Ito ekanavutikappe vipassī bhagavā uppanno. Ito ekatiṃse kappe sikhī, vessabhūti dve buddhā uppannā. Imasmiṃ bhaddakappe kakusandho, koṇāgamano, kassapo, gotamo amhākaṃ sammāsambuddhoti cattāro buddhā uppannā, metteyyo uppajjissati. Evamayaṃ kappo pañcabuddhuppādapaṭimaṇḍitattā sundarakappo sārakappoti bhagavā imaṃ kappaṃ thomento evamāha.

    કિં પનેતં બુદ્ધાનંયેવ પાકટં હોતિ – ‘‘ઇમસ્મિં કપ્પે એત્તકા બુદ્ધા ઉપ્પન્ના વા ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ વા’’તિ, ઉદાહુ અઞ્ઞેસમ્પિ પાકટં હોતીતિ? અઞ્ઞેસમ્પિ પાકટં હોતિ. કેસં? સુદ્ધાવાસબ્રહ્માનં. કપ્પસણ્ઠાનકાલસ્મિઞ્હિ એકમસઙ્ખ્યેય્યં એકઙ્ગણં હુત્વા ઠિતે લોકસન્નિવાસે લોકસ્સ સણ્ઠાનત્થાય દેવો વસ્સિતું આરભતિ. આદિતોવ અન્તરટ્ઠકે હિમપાતો વિય હોતિ. તતો તિલમત્તા કણમત્તા તણ્ડુલમત્તા મુગ્ગ-માસ-બદર-આમલક-એળાલુક-કુમ્ભણ્ડ-અલાબુમત્તા ઉદકધારા હુત્વા અનુક્કમેન ઉસભદ્વેઉસભઅડ્ઢગાવુતગાવુતદ્વેગાવુતઅડ્ઢયોજનયોજનદ્વિયોજન…પે॰… યોજનસતયોજનસહસ્સયોજનસતસહસ્સમત્તા હુત્વા કોટિસતસહસ્સચક્કવાળબ્ભન્તરે યાવ અવિનટ્ઠબ્રહ્મલોકા પૂરેત્વા તિટ્ઠન્તિ. અથ તં ઉદકં અનુપુબ્બેન ભસ્સતિ, ભસ્સન્તે ઉદકે પકતિદેવલોકટ્ઠાનેસુ દેવલોકા સણ્ઠહન્તિ, તેસં સણ્ઠહનવિધાનં વિસુદ્ધિમગ્ગે પુબ્બેનિવાસકથાયં વુત્તમેવ.

    Kiṃ panetaṃ buddhānaṃyeva pākaṭaṃ hoti – ‘‘imasmiṃ kappe ettakā buddhā uppannā vā uppajjissantīti vā’’ti, udāhu aññesampi pākaṭaṃ hotīti? Aññesampi pākaṭaṃ hoti. Kesaṃ? Suddhāvāsabrahmānaṃ. Kappasaṇṭhānakālasmiñhi ekamasaṅkhyeyyaṃ ekaṅgaṇaṃ hutvā ṭhite lokasannivāse lokassa saṇṭhānatthāya devo vassituṃ ārabhati. Āditova antaraṭṭhake himapāto viya hoti. Tato tilamattā kaṇamattā taṇḍulamattā mugga-māsa-badara-āmalaka-eḷāluka-kumbhaṇḍa-alābumattā udakadhārā hutvā anukkamena usabhadveusabhaaḍḍhagāvutagāvutadvegāvutaaḍḍhayojanayojanadviyojana…pe… yojanasatayojanasahassayojanasatasahassamattā hutvā koṭisatasahassacakkavāḷabbhantare yāva avinaṭṭhabrahmalokā pūretvā tiṭṭhanti. Atha taṃ udakaṃ anupubbena bhassati, bhassante udake pakatidevalokaṭṭhānesu devalokā saṇṭhahanti, tesaṃ saṇṭhahanavidhānaṃ visuddhimagge pubbenivāsakathāyaṃ vuttameva.

    મનુસ્સલોકસણ્ઠહનટ્ઠાનં પન પત્તે ઉદકે ધમકરણમુખે પિહિતે વિય વાતવસેન તં ઉદકં સન્તિટ્ઠતિ, ઉદકપિટ્ઠે ઉપ્પલિનિપણ્ણં વિય પથવી સણ્ઠહતિ. મહાબોધિપલ્લઙ્કો વિનસ્સમાને લોકે પચ્છા વિનસ્સતિ, સણ્ઠહમાને પઠમં સણ્ઠહતિ. તત્થ પુબ્બનિમિત્તં હુત્વા એકો પદુમિનિગચ્છો ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ સચે તસ્મિં કપ્પે બુદ્ધો નિબ્બત્તિસ્સતિ, પુપ્ફં ઉપ્પજ્જતિ. નો ચે, નુપ્પજ્જતિ. ઉપ્પજ્જમાનઞ્ચ સચે એકો બુદ્ધો નિબ્બત્તિસ્સતિ, એકં ઉપ્પજ્જતિ. સચે દ્વે, તયો, ચત્તારો, પઞ્ચ બુદ્ધા નિબ્બત્તિસ્સન્તિ, પઞ્ચ ઉપ્પજ્જન્તિ. તાનિ ચ ખો એકસ્મિંયેવ નાળે કણ્ણિકાબદ્ધાનિ હુત્વા. સુદ્ધાવાસબ્રહ્માનો ‘‘આયામ , મયં મારિસા, પુબ્બનિમિત્તં પસ્સિસ્સામા’’તિ મહાબોધિપલ્લઙ્કટ્ઠાનં આગચ્છન્તિ, બુદ્ધાનં અનિબ્બત્તનકપ્પે પુપ્ફં ન હોતિ. તે પન અપુપ્ફિતગચ્છં દિસ્વા – ‘‘અન્ધકારો વત ભો લોકો ભવિસ્સતિ, મતા મતા સત્તા અપાયે પૂરેસ્સન્તિ, છ દેવલોકા નવ બ્રહ્મલોકા સુઞ્ઞા ભવિસ્સન્તી’’તિ અનત્તમના હોન્તિ. પુપ્ફિતકાલે પન પુપ્ફં દિસ્વા – ‘‘સબ્બઞ્ઞુબોધિસત્તેસુ માતુકુચ્છિં ઓક્કમન્તેસુ નિક્ખમન્તેસુ સમ્બુજ્ઝન્તેસુ ધમ્મચક્કં પવત્તેન્તેસુ યમકપાટિહારિયં કરોન્તેસુ દેવોરોહનં કરોન્તેસુ આયુસઙ્ખારં ઓસ્સજ્જન્તેસુ પરિનિબ્બાયન્તેસુ દસસહસ્સચક્કવાળકમ્પનાદીનિ પાટિહારિયાનિ દક્ખિસ્સામા’’તિ ચ ‘‘ચત્તારો અપાયા પરિહાયિસ્સન્તિ, છ દેવલોકા નવ બ્રહ્મલોકા પરિપૂરેસ્સન્તી’’તિ ચ અત્તમના ઉદાનં ઉદાનેન્તા અત્તનો અત્તનો બ્રહ્મલોકં ગચ્છન્તિ. ઇમસ્મિં ભદ્દકપ્પે પઞ્ચ પદુમાનિ ઉપ્પજ્જિંસુ. તેસં નિમિત્તાનં આનુભાવેન ચત્તારો બુદ્ધા ઉપ્પન્ના, પઞ્ચમો ઉપ્પજ્જિસ્સતિ. સુદ્ધાવાસબ્રહ્માનોપિ તાનિ પદુમાનિ દિસ્વા ઇમમત્થં જાનિંસુ. તેન વુત્તં – ‘‘અઞ્ઞેસમ્પિ પાકટં હોતી’’તિ.

    Manussalokasaṇṭhahanaṭṭhānaṃ pana patte udake dhamakaraṇamukhe pihite viya vātavasena taṃ udakaṃ santiṭṭhati, udakapiṭṭhe uppalinipaṇṇaṃ viya pathavī saṇṭhahati. Mahābodhipallaṅko vinassamāne loke pacchā vinassati, saṇṭhahamāne paṭhamaṃ saṇṭhahati. Tattha pubbanimittaṃ hutvā eko paduminigaccho uppajjati, tassa sace tasmiṃ kappe buddho nibbattissati, pupphaṃ uppajjati. No ce, nuppajjati. Uppajjamānañca sace eko buddho nibbattissati, ekaṃ uppajjati. Sace dve, tayo, cattāro, pañca buddhā nibbattissanti, pañca uppajjanti. Tāni ca kho ekasmiṃyeva nāḷe kaṇṇikābaddhāni hutvā. Suddhāvāsabrahmāno ‘‘āyāma , mayaṃ mārisā, pubbanimittaṃ passissāmā’’ti mahābodhipallaṅkaṭṭhānaṃ āgacchanti, buddhānaṃ anibbattanakappe pupphaṃ na hoti. Te pana apupphitagacchaṃ disvā – ‘‘andhakāro vata bho loko bhavissati, matā matā sattā apāye pūressanti, cha devalokā nava brahmalokā suññā bhavissantī’’ti anattamanā honti. Pupphitakāle pana pupphaṃ disvā – ‘‘sabbaññubodhisattesu mātukucchiṃ okkamantesu nikkhamantesu sambujjhantesu dhammacakkaṃ pavattentesu yamakapāṭihāriyaṃ karontesu devorohanaṃ karontesu āyusaṅkhāraṃ ossajjantesu parinibbāyantesu dasasahassacakkavāḷakampanādīni pāṭihāriyāni dakkhissāmā’’ti ca ‘‘cattāro apāyā parihāyissanti, cha devalokā nava brahmalokā paripūressantī’’ti ca attamanā udānaṃ udānentā attano attano brahmalokaṃ gacchanti. Imasmiṃ bhaddakappe pañca padumāni uppajjiṃsu. Tesaṃ nimittānaṃ ānubhāvena cattāro buddhā uppannā, pañcamo uppajjissati. Suddhāvāsabrahmānopi tāni padumāni disvā imamatthaṃ jāniṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘aññesampi pākaṭaṃ hotī’’ti.

    આયુપરિચ્છેદવણ્ણના

    Āyuparicchedavaṇṇanā

    ૫-૭. ઇતિ ભગવા – ‘‘ઇતો સો, ભિક્ખવે’’તિઆદિના નયેન કપ્પપરિચ્છેદવસેન પુબ્બેનિવાસં દસ્સેત્વા ઇદાનિ તેસં બુદ્ધાનં જાતિપરિચ્છેદાદિવસેન દસ્સેતું વિપસ્સી, ભિક્ખવેતિઆદિમાહ. તત્થ આયુપરિચ્છેદે પરિત્તં લહુકન્તિ ઉભયમેતં અપ્પકસ્સેવ વેવચનં. યઞ્હિ અપ્પકં, તં પરિત્તઞ્ચેવ લહુકઞ્ચ હોતિ.

    5-7. Iti bhagavā – ‘‘ito so, bhikkhave’’tiādinā nayena kappaparicchedavasena pubbenivāsaṃ dassetvā idāni tesaṃ buddhānaṃ jātiparicchedādivasena dassetuṃ vipassī, bhikkhavetiādimāha. Tattha āyuparicchede parittaṃ lahukanti ubhayametaṃ appakasseva vevacanaṃ. Yañhi appakaṃ, taṃ parittañceva lahukañca hoti.

    અપ્પં વા ભિય્યોતિ વસ્સસતતો વા ઉપરિ અપ્પં, અઞ્ઞં વસ્સસતં અપત્વા વીસં વા તિંસં વા ચત્તાલીસં વા પણ્ણાસં વા સટ્ઠિ વા વસ્સાનિ જીવતિ. એવં દીઘાયુકો પન અતિદુલ્લભો, અસુકો કિર એવં ચિરં જીવતીતિ તત્થ તત્થ ગન્ત્વા દટ્ઠબ્બો હોતિ. તત્થ વિસાખા ઉપાસિકા વીસવસ્સસતં જીવતિ, તથા પોક્ખરસાતિ બ્રાહ્મણો, બ્રહ્માયુ બ્રાહ્મણો, સેલો બ્રાહ્મણો, બાવરિયબ્રાહ્મણો, આનન્દત્થેરો, મહાકસ્સપત્થેરોતિ. અનુરુદ્ધત્થેરો પન વસ્સસતઞ્ચેવ પણ્ણાસઞ્ચ વસ્સાનિ, બાકુલત્થેરો વસ્સસતઞ્ચેવ સટ્ઠિ ચ વસ્સાનિ. અયં સબ્બદીઘાયુકો. સોપિ દ્વે વસ્સસતાનિ ન જીવતિ.

    Appaṃ vā bhiyyoti vassasatato vā upari appaṃ, aññaṃ vassasataṃ apatvā vīsaṃ vā tiṃsaṃ vā cattālīsaṃ vā paṇṇāsaṃ vā saṭṭhi vā vassāni jīvati. Evaṃ dīghāyuko pana atidullabho, asuko kira evaṃ ciraṃ jīvatīti tattha tattha gantvā daṭṭhabbo hoti. Tattha visākhā upāsikā vīsavassasataṃ jīvati, tathā pokkharasāti brāhmaṇo, brahmāyu brāhmaṇo, selo brāhmaṇo, bāvariyabrāhmaṇo, ānandatthero, mahākassapattheroti. Anuruddhatthero pana vassasatañceva paṇṇāsañca vassāni, bākulatthero vassasatañceva saṭṭhi ca vassāni. Ayaṃ sabbadīghāyuko. Sopi dve vassasatāni na jīvati.

    વિપસ્સીઆદયો પન સબ્બેપિ બોધિસત્તા મેત્તાપુબ્બભાગેન સોમનસ્સસહગતઞાણસમ્પયુત્તઅસઙ્ખારિકચિત્તેન માતુકુચ્છિસ્મિં પટિસન્ધિં ગણ્હિંસુ. તેન ચિત્તેન ગહિતાય પટિસન્ધિયા અસઙ્ખ્યેય્યં આયુ, ઇતિ સબ્બે બુદ્ધા અસઙ્ખ્યેય્યાયુકા. તે કસ્મા અસઙ્ખ્યેય્યં ન અટ્ઠંસુ? ઉતુભોજનવિપત્તિયા. ઉતુભોજનવસેન હિ આયુ હાયતિપિ વડ્ઢતિપિ.

    Vipassīādayo pana sabbepi bodhisattā mettāpubbabhāgena somanassasahagatañāṇasampayuttaasaṅkhārikacittena mātukucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhiṃsu. Tena cittena gahitāya paṭisandhiyā asaṅkhyeyyaṃ āyu, iti sabbe buddhā asaṅkhyeyyāyukā. Te kasmā asaṅkhyeyyaṃ na aṭṭhaṃsu? Utubhojanavipattiyā. Utubhojanavasena hi āyu hāyatipi vaḍḍhatipi.

    તત્થ યદા રાજાનો અધમ્મિકા હોન્તિ, તદા ઉપરાજાનો, સેનાપતિ, સેટ્ઠિ, સકલનગરં, સકલરટ્ઠં અધમ્મિકમેવ હોતિ; અથ તેસં આરક્ખદેવતા, તાસં દેવતાનં મિત્તા ભૂમટ્ઠદેવતા, તાસં દેવતાનં મિત્તા આકાસટ્ઠકદેવતા, આકાસટ્ઠકદેવતાનં મિત્તા ઉણ્હવલાહકા દેવતા, તાસં મિત્તા અબ્ભવલાહકા દેવતા, તાસં મિત્તા સીતવલાહકા દેવતા, તાસં મિત્તા વસ્સવલાહકા દેવતા, તાસં મિત્તા ચાતુમહારાજિકા દેવતા, તાસં મિત્તા તાવતિંસા દેવતા, તાસં મિત્તા યામા દેવતાતિ એવમાદિ. એવં યાવ ભવગ્ગા ઠપેત્વા અરિયસાવકે સબ્બા દેવબ્રહ્મપરિસાપિ અધમ્મિકાવ હોન્તિ. તાસં અધમ્મિકતાય વિસમં ચન્દિમસૂરિયા પરિહરન્તિ, વાતો યથામગ્ગેન ન વાયતિ, અયથામગ્ગેન વાયન્તો આકાસટ્ઠકવિમાનાનિ ખોભેતિ, વિમાનેસુ ખોભિતેસુ દેવતાનં કીળનત્થાય ચિત્તાનિ ન નમન્તિ, દેવતાનં કીળનત્થાય ચિત્તેસુ અનમન્તેસુ સીતુણ્હભેદો ઉતુ યથાકાલેન ન સમ્પજ્જતિ, તસ્મિં અસમ્પજ્જન્તે ન સમ્મા દેવો વસ્સતિ, કદાચિ વસ્સતિ, કદાચિ ન વસ્સતિ; કત્થચિ વસ્સતિ, કત્થચિ ન વસ્સતિ, વસ્સન્તોપિ વપ્પકાલે અઙ્કુરકાલે નાળકાલે પુપ્ફકાલે ખીરગ્ગહણાદિકાલેસુ યથા યથા સસ્સાનં ઉપકારો ન હોતિ, તથા તથા વસ્સતિ ચ વિગચ્છતિ ચ, તેન સસ્સાનિ વિસમપાકાનિ હોન્તિ, વિગતગન્ધવણ્ણરસાદિસમ્પન્નાનિ. એકભાજને પક્ખિત્તતણ્ડુલેસુપિ એકસ્મિં પદેસે ભત્તં ઉત્તણ્ડુલં હોતિ, એકસ્મિં અતિકિલિન્નં, એકસ્મિં સમપાકં. તં પરિભુત્તં કુચ્છિયમ્પિ તીહાકારેહિ પચ્ચતિ. તેન સત્તા બહ્વાબાધા ચેવ હોન્તિ, અપ્પાયુકા ચ. એવં તાવ ઉતુભોજનવસેન આયુ હાયતિ.

    Tattha yadā rājāno adhammikā honti, tadā uparājāno, senāpati, seṭṭhi, sakalanagaraṃ, sakalaraṭṭhaṃ adhammikameva hoti; atha tesaṃ ārakkhadevatā, tāsaṃ devatānaṃ mittā bhūmaṭṭhadevatā, tāsaṃ devatānaṃ mittā ākāsaṭṭhakadevatā, ākāsaṭṭhakadevatānaṃ mittā uṇhavalāhakā devatā, tāsaṃ mittā abbhavalāhakā devatā, tāsaṃ mittā sītavalāhakā devatā, tāsaṃ mittā vassavalāhakā devatā, tāsaṃ mittā cātumahārājikā devatā, tāsaṃ mittā tāvatiṃsā devatā, tāsaṃ mittā yāmā devatāti evamādi. Evaṃ yāva bhavaggā ṭhapetvā ariyasāvake sabbā devabrahmaparisāpi adhammikāva honti. Tāsaṃ adhammikatāya visamaṃ candimasūriyā pariharanti, vāto yathāmaggena na vāyati, ayathāmaggena vāyanto ākāsaṭṭhakavimānāni khobheti, vimānesu khobhitesu devatānaṃ kīḷanatthāya cittāni na namanti, devatānaṃ kīḷanatthāya cittesu anamantesu sītuṇhabhedo utu yathākālena na sampajjati, tasmiṃ asampajjante na sammā devo vassati, kadāci vassati, kadāci na vassati; katthaci vassati, katthaci na vassati, vassantopi vappakāle aṅkurakāle nāḷakāle pupphakāle khīraggahaṇādikālesu yathā yathā sassānaṃ upakāro na hoti, tathā tathā vassati ca vigacchati ca, tena sassāni visamapākāni honti, vigatagandhavaṇṇarasādisampannāni. Ekabhājane pakkhittataṇḍulesupi ekasmiṃ padese bhattaṃ uttaṇḍulaṃ hoti, ekasmiṃ atikilinnaṃ, ekasmiṃ samapākaṃ. Taṃ paribhuttaṃ kucchiyampi tīhākārehi paccati. Tena sattā bahvābādhā ceva honti, appāyukā ca. Evaṃ tāva utubhojanavasena āyu hāyati.

    યદા પન રાજાનો ધમ્મિકા હોન્તિ, તદા ઉપરાજાનોપિ ધમ્મિકા હોન્તીતિ પુરિમનયેનેવ યાવ બ્રહ્મલોકા સબ્બેપિ ધમ્મિકા હોન્તિ. તેસં ધમ્મિકત્તા સમં ચન્દિમસૂરિયા પરિહરન્તિ, યથામગ્ગેન વાતો વાયતિ, યથામગ્ગેન વાયન્તો આકાસટ્ઠકવિમાનાનિ ન ખોભેતિ, તેસં અખોભા દેવતાનં કીળનત્થાય ચિત્તાનિ નમન્તિ. એવં કાલેન ઉતુ સમ્પજ્જતિ, દેવો સમ્મા વસ્સતિ, વપ્પકાલતો પટ્ઠાય સસ્સાનં ઉપકારં કરોન્તો કાલે વસ્સતિ, કાલે વિગચ્છતિ, તેન સસ્સાનિ સમપાકાનિ સુગન્ધાનિ સુવણ્ણાનિ સુરસાનિ ઓજવન્તાનિ હોન્તિ, તેહિ સમ્પાદિતં ભોજનં પરિભુત્તમ્પિ સમ્મા પરિપાકં ગચ્છતિ , તેન સત્તા અરોગા દીઘાયુકા હોન્તિ. એવં ઉતુભોજનવસેન આયુ વડ્ઢતિ.

    Yadā pana rājāno dhammikā honti, tadā uparājānopi dhammikā hontīti purimanayeneva yāva brahmalokā sabbepi dhammikā honti. Tesaṃ dhammikattā samaṃ candimasūriyā pariharanti, yathāmaggena vāto vāyati, yathāmaggena vāyanto ākāsaṭṭhakavimānāni na khobheti, tesaṃ akhobhā devatānaṃ kīḷanatthāya cittāni namanti. Evaṃ kālena utu sampajjati, devo sammā vassati, vappakālato paṭṭhāya sassānaṃ upakāraṃ karonto kāle vassati, kāle vigacchati, tena sassāni samapākāni sugandhāni suvaṇṇāni surasāni ojavantāni honti, tehi sampāditaṃ bhojanaṃ paribhuttampi sammā paripākaṃ gacchati , tena sattā arogā dīghāyukā honti. Evaṃ utubhojanavasena āyu vaḍḍhati.

    તત્થ વિપસ્સી ભગવા અસીતિવસ્સસહસ્સાયુકકાલે નિબ્બત્તો, સિખી સત્તતિવસ્સસહસ્સાયુકકાલેતિ ઇદં અનુપુબ્બેન પરિહીનસદિસં કતં, ન પન એવં પરિહીનં, વડ્ઢિત્વા વડ્ઢિત્વા પરિહીનન્તિ વેદિતબ્બં. કથં? ઇમસ્મિં તાવ કપ્પે કકુસન્ધો ભગવા ચત્તાલીસવસ્સસહસ્સાયુકકાલે નિબ્બત્તો, આયુપ્પમાણં પઞ્ચ કોટ્ઠાસે કત્વા ચત્તારિ ઠત્વા પઞ્ચમે વિજ્જમાનેયેવ પરિનિબ્બુતો. તં આયુ પરિહાયમાનં દસવસ્સકાલં પત્વા પુન વડ્ઢમાનં અસઙ્ખ્યેય્યં હુત્વા તતો પરિહાયમાનં તિંસવસ્સસહસ્સકાલે ઠિતં; તદા કોણાગમનો ભગવા નિબ્બત્તો. તસ્મિમ્પિ તથેવ પરિનિબ્બુતે તં આયુ દસવસ્સકાલં પત્વા પુન વડ્ઢમાનં અસઙ્ખ્યેય્યં હુત્વા પરિહાયિત્વા વીસતિવસ્સસહસ્સકાલે ઠિતં; તદા કસ્સપો ભગવા નિબ્બત્તો. તસ્મિમ્પિ તથેવ પરિનિબ્બુતે તં આયુ દસવસ્સકાલં પત્વા પુન વડ્ઢમાનં અસઙ્ખ્યેય્યં હુત્વા પરિહાયિત્વા વસ્સસતકાલં પત્તં, અથ અમ્હાકં સમ્માસમ્બુદ્ધો નિબ્બત્તો. એવં અનુપુબ્બેન પરિહાયિત્વા પરિહાયિત્વા વડ્ઢિત્વા વડ્ઢિત્વા પરિહીનન્તિ વેદિતબ્બં. તત્થ યં યં આયુપરિમાણેસુ મનુસ્સેસુ બુદ્ધા નિબ્બત્તન્તિ, તેસમ્પિ તં તદેવ આયુપરિમાણં હોતીતિ વેદિતબ્બં.

    Tattha vipassī bhagavā asītivassasahassāyukakāle nibbatto, sikhī sattativassasahassāyukakāleti idaṃ anupubbena parihīnasadisaṃ kataṃ, na pana evaṃ parihīnaṃ, vaḍḍhitvā vaḍḍhitvā parihīnanti veditabbaṃ. Kathaṃ? Imasmiṃ tāva kappe kakusandho bhagavā cattālīsavassasahassāyukakāle nibbatto, āyuppamāṇaṃ pañca koṭṭhāse katvā cattāri ṭhatvā pañcame vijjamāneyeva parinibbuto. Taṃ āyu parihāyamānaṃ dasavassakālaṃ patvā puna vaḍḍhamānaṃ asaṅkhyeyyaṃ hutvā tato parihāyamānaṃ tiṃsavassasahassakāle ṭhitaṃ; tadā koṇāgamano bhagavā nibbatto. Tasmimpi tatheva parinibbute taṃ āyu dasavassakālaṃ patvā puna vaḍḍhamānaṃ asaṅkhyeyyaṃ hutvā parihāyitvā vīsativassasahassakāle ṭhitaṃ; tadā kassapo bhagavā nibbatto. Tasmimpi tatheva parinibbute taṃ āyu dasavassakālaṃ patvā puna vaḍḍhamānaṃ asaṅkhyeyyaṃ hutvā parihāyitvā vassasatakālaṃ pattaṃ, atha amhākaṃ sammāsambuddho nibbatto. Evaṃ anupubbena parihāyitvā parihāyitvā vaḍḍhitvā vaḍḍhitvā parihīnanti veditabbaṃ. Tattha yaṃ yaṃ āyuparimāṇesu manussesu buddhā nibbattanti, tesampi taṃ tadeva āyuparimāṇaṃ hotīti veditabbaṃ.

    આયુપરિચ્છેદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Āyuparicchedavaṇṇanā niṭṭhitā.

    બોધિપરિચ્છેદવણ્ણના

    Bodhiparicchedavaṇṇanā

    . બોધિપરિચ્છેદે પન પાટલિયા મૂલેતિ પાટલિરુક્ખસ્સ હેટ્ઠા. તસ્સા પન પાટલિયા ખન્ધો તં દિવસં પણ્ણાસરતનો હુત્વા અબ્ભુગ્ગતો, સાખા પણ્ણાસરતનાતિ ઉબ્બેધેન રતનસતં અહોસિ. તં દિવસઞ્ચ સા પાટલિ કણ્ણિકાબદ્ધેહિ વિય પુપ્ફેહિ મૂલતો પટ્ઠાય એકસઞ્છન્ના અહોસિ, દિબ્બગન્ધં વાયતિ. ન કેવલઞ્ચ તદા અયમેવ પુપ્ફિતા, દસસહસ્સચક્કવાળે સબ્બપાટલિયો પુપ્ફિતા. ન કેવલઞ્ચ પાટલિયો, દસસહસ્સચક્કવાળે સબ્બરુક્ખાનં ખન્ધેસુ ખન્ધપદુમાનિ, સાખાસુ સાખાપદુમાનિ, લતાસુ લતાપદુમાનિ, આકાસે આકાસપદુમાનિ પુપ્ફિતાનિ, પથવિતલં ભિન્દિત્વાપિ મહાપદુમાનિ ઉટ્ઠિતાનિ. મહાસમુદ્દોપિ પઞ્ચવણ્ણેહિ પદુમેહિ નીલુપ્પલરત્તુપ્પલેહિ ચ સઞ્છન્નો અહોસિ. સકલદસસહસ્સચક્કવાળં ધજમાલાકુલં તત્થ તત્થ નિબદ્ધપુપ્ફદામવિસ્સટ્ઠમાલાગુળવિપ્પકિણ્ણં નાનાવણ્ણકુસુમસમુજ્જલં નન્દનવનચિત્તલતાવનમિસ્સકવનફારુસકવનસદિસં અહોસિ. પુરત્થિમચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઉસ્સિતદ્ધજા પચ્છિમચક્કવાળમુખવટ્ટિં અભિહનન્તિ. પચ્છિમદક્ખિણઉત્તરચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઉસ્સિતદ્ધજા દક્ખિણચક્કવાળમુખવટ્ટિં અભિહનન્તિ. એવં અઞ્ઞમઞ્ઞસિરીસમ્પત્તાનિ ચક્કવાળાનિ અહેસું. અભિસમ્બુદ્ધોતિ સકલં બુદ્ધગુણવિભવસિરિં પટિવિજ્ઝમાનો ચત્તારિ સચ્ચાનિ અભિસમ્બુદ્ધો.

    8. Bodhiparicchede pana pāṭaliyā mūleti pāṭalirukkhassa heṭṭhā. Tassā pana pāṭaliyā khandho taṃ divasaṃ paṇṇāsaratano hutvā abbhuggato, sākhā paṇṇāsaratanāti ubbedhena ratanasataṃ ahosi. Taṃ divasañca sā pāṭali kaṇṇikābaddhehi viya pupphehi mūlato paṭṭhāya ekasañchannā ahosi, dibbagandhaṃ vāyati. Na kevalañca tadā ayameva pupphitā, dasasahassacakkavāḷe sabbapāṭaliyo pupphitā. Na kevalañca pāṭaliyo, dasasahassacakkavāḷe sabbarukkhānaṃ khandhesu khandhapadumāni, sākhāsu sākhāpadumāni, latāsu latāpadumāni, ākāse ākāsapadumāni pupphitāni, pathavitalaṃ bhinditvāpi mahāpadumāni uṭṭhitāni. Mahāsamuddopi pañcavaṇṇehi padumehi nīluppalarattuppalehi ca sañchanno ahosi. Sakaladasasahassacakkavāḷaṃ dhajamālākulaṃ tattha tattha nibaddhapupphadāmavissaṭṭhamālāguḷavippakiṇṇaṃ nānāvaṇṇakusumasamujjalaṃ nandanavanacittalatāvanamissakavanaphārusakavanasadisaṃ ahosi. Puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ussitaddhajā pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiṃ abhihananti. Pacchimadakkhiṇauttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ussitaddhajā dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiṃ abhihananti. Evaṃ aññamaññasirīsampattāni cakkavāḷāni ahesuṃ. Abhisambuddhoti sakalaṃ buddhaguṇavibhavasiriṃ paṭivijjhamāno cattāri saccāni abhisambuddho.

    ‘‘સિખી, ભિક્ખવે, ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો પુણ્ડરીકસ્સ મૂલે અભિસમ્બુદ્ધો’’તિઆદીસુપિ ઇમિનાવ નયેન પદવણ્ણના વેદિતબ્બા. એત્થ પન પુણ્ડરીકોતિ સેતમ્બરુક્ખો. તસ્સાપિ તદેવ પરિમાણં. તં દિવસઞ્ચ સોપિ દિબ્બગન્ધેહિ પુપ્ફેહિ સુસઞ્છન્નો અહોસિ. ન કેવલઞ્ચ પુપ્ફેહિ, ફલેહિપિ સઞ્છન્નો અહોસિ. તસ્સ એકતો તરુણાનિ ફલાનિ, એકતો મજ્ઝિમાનિ ફલાનિ, એકતો નાતિપક્કાનિ ફલાનિ, એકતો સુપક્કાનિ પક્ખિત્તદિબ્બોજાનિ વિય સુરસાનિ ઓલમ્બન્તિ. યથા સો, એવં સકલદસસહસ્સચક્કવાળેસુ પુપ્ફૂપગરુક્ખા પુપ્ફેહિ, ફલૂપગરુક્ખા ફલેહિ પટિમણ્ડિતા અહેસું.
