Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦. ભિક્ખુનિક્ખન્ધકં

    10. Bhikkhunikkhandhakaṃ

    મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથા

    Mahāpajāpatigotamīvatthukathā

    ૪૦૨. ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે કસ્મા પટિક્ખિપતીતિ ચોદનં દસ્સેત્વા તસ્સા આભોગં દસ્સેન્તો આહ ‘‘નનૂ’’તિઆદિ. ‘‘કામ’’ન્તિઆદિના અભ્યૂપગમપરિહારવસેન વિસ્સજ્જેતિ. તત્થ કામંસદ્દો અનુગ્ગહત્થો, પન સદ્દો ગરહત્થો, પન તથાપિ પટિક્ખિપતીતિ સમ્બન્ધો. ન્તિ મહાપજાપતિં ગોતમિં. યાચિતેન હુત્વા અનુઞ્ઞાતન્તિ યોજના. અયન્તિ પબ્બજ્જા. ભદ્દકં કત્વાતિ લદ્ધકં કત્વા, મનાપં કત્વાતિ અત્થો.

    402. Bhikkhunikkhandhake kasmā paṭikkhipatīti codanaṃ dassetvā tassā ābhogaṃ dassento āha ‘‘nanū’’tiādi. ‘‘Kāma’’ntiādinā abhyūpagamaparihāravasena vissajjeti. Tattha kāmaṃsaddo anuggahattho, pana saddo garahattho, pana tathāpi paṭikkhipatīti sambandho. Tanti mahāpajāpatiṃ gotamiṃ. Yācitena hutvā anuññātanti yojanā. Ayanti pabbajjā. Bhaddakaṃ katvāti laddhakaṃ katvā, manāpaṃ katvāti attho.

    ૪૦૩. કુમ્ભથેનકેહીતિ એત્થ કુમ્ભે દીપં જાલેત્વા તેનાલોકેન થેનેન્તીતિ કુમ્ભથેનકાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘કુમ્ભે દીપં જાલેત્વા’’તિઆદિ.

    403.Kumbhathenakehīti ettha kumbhe dīpaṃ jāletvā tenālokena thenentīti kumbhathenakāti dassento āha ‘‘kumbhe dīpaṃ jāletvā’’tiādi.

    નાળિમજ્ઝગતન્તિ સસ્સનાળસ્સ મજ્ઝે ગતં. ગણ્ઠિન્તિ ફળું. ‘‘કણ્ડ’’ન્તિપિ પાઠો, દણ્ડન્તિ અત્થો. યેનાતિ પાણકેન. અયઞ્હિ યંસદ્દો તંસદ્દાનપેક્ખોતિ દટ્ઠબ્બો.

    Nāḷimajjhagatanti sassanāḷassa majjhe gataṃ. Gaṇṭhinti phaḷuṃ. ‘‘Kaṇḍa’’ntipi pāṭho, daṇḍanti attho. Yenāti pāṇakena. Ayañhi yaṃsaddo taṃsaddānapekkhoti daṭṭhabbo.

    અન્તોરત્તભાવોતિ અન્તોલોહિતભાવો. એતમત્થન્તિ એતં વક્ખમાનં અત્થં. આળિયાતિ આવરણાય. અબદ્ધાયપીતિ પિસદ્દો અનુગ્ગહત્થો, બદ્ધાય પન પગેવાતિ અત્થો. કિઞ્ચીતિ અપ્પમત્તકં. ન્તિ ઉદકં. તમ્પીતિ ઉદકમ્પિ. પિસદ્દો અબદ્ધાય ઠિતં કિઞ્ચિ ઉદકં અપેક્ખતિ. યે ઇમે ગરુધમ્મા પઞ્ઞત્તાતિ યોજના. પટિકચ્ચેવાતિ પગેવ , પઠમમેવાતિ અત્થો. તેસૂતિ ગરુધમ્મેસુ. અપઞ્ઞત્તેસુ સન્તેસુપીતિ યોજના. પઠમં વુત્તન્તિઆદિ વુત્તં, વસ્સસહસ્સમેવ ઠસ્સતિ ઇતિ ઇમમત્થં દસ્સેતીતિ યોજના. ‘‘વસ્સસહસ્સ’’ન્તિ ચ એતં વચનં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. તતોતિ વસ્સસહસ્સતો. પરિયત્તિધમ્મોપીતિ પિસદ્દો પટિવેધસદ્ધમ્મં અપેક્ખતિ. દ્વીસુ સદ્ધમ્મેસુ ઠિતેસુ પટિપત્તિસદ્ધમ્મો ઠિતોયેવાતિ કત્વા ન વુત્તં. તાનિયેવાતિ પઞ્ચવસ્સસહસ્સાનિયેવ. પરિયત્તિયા સતિ પટિવેધો ન હોતીતિ નાપિ વત્તબ્બોતિ યોજના. લિઙ્ગન્તિ સમણવેસં, સમણાકારન્તિ અત્થો.

    Antorattabhāvoti antolohitabhāvo. Etamatthanti etaṃ vakkhamānaṃ atthaṃ. Āḷiyāti āvaraṇāya. Abaddhāyapīti pisaddo anuggahattho, baddhāya pana pagevāti attho. Kiñcīti appamattakaṃ. Yanti udakaṃ. Tampīti udakampi. Pisaddo abaddhāya ṭhitaṃ kiñci udakaṃ apekkhati. Ye ime garudhammā paññattāti yojanā. Paṭikaccevāti pageva , paṭhamamevāti attho. Tesūti garudhammesu. Apaññattesu santesupīti yojanā. Paṭhamaṃ vuttantiādi vuttaṃ, vassasahassameva ṭhassati iti imamatthaṃ dassetīti yojanā. ‘‘Vassasahassa’’nti ca etaṃ vacanaṃ vuttanti sambandho. Tatoti vassasahassato. Pariyattidhammopīti pisaddo paṭivedhasaddhammaṃ apekkhati. Dvīsu saddhammesu ṭhitesu paṭipattisaddhammo ṭhitoyevāti katvā na vuttaṃ. Tāniyevāti pañcavassasahassāniyeva. Pariyattiyā sati paṭivedho na hotīti nāpi vattabboti yojanā. Liṅganti samaṇavesaṃ, samaṇākāranti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    મહાપજાપતિગોતમીવત્થુ • Mahāpajāpatigotamīvatthu
    અટ્ઠગરુધમ્મા • Aṭṭhagarudhammā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથા • Mahāpajāpatigotamīvatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથાવણ્ણના • Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā
    અટ્ઠગરુધમ્મકથાવણ્ણના • Aṭṭhagarudhammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact