Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૭. મહાપલોભનજાતકં (૧૧)

    507. Mahāpalobhanajātakaṃ (11)

    ૨૮૪.

    284.

    બ્રહ્મલોકા ચવિત્વાન, દેવપુત્તો મહિદ્ધિકો;

    Brahmalokā cavitvāna, devaputto mahiddhiko;

    રઞ્ઞો પુત્તો ઉદપાદિ, સબ્બકામસમિદ્ધિસુ.

    Rañño putto udapādi, sabbakāmasamiddhisu.

    ૨૮૫.

    285.

    કામા વા કામસઞ્ઞા વા, બ્રહ્મલોકે ન વિજ્જતિ;

    Kāmā vā kāmasaññā vā, brahmaloke na vijjati;

    સ્વાસ્સુ 1 તાયેવ સઞ્ઞાય, કામેહિ વિજિગુચ્છથ.

    Svāssu 2 tāyeva saññāya, kāmehi vijigucchatha.

    ૨૮૬.

    286.

    તસ્સ ચન્તેપુરે આસિ, ઝાનાગારં સુમાપિતં;

    Tassa cantepure āsi, jhānāgāraṃ sumāpitaṃ;

    સો તત્થ પટિસલ્લીનો 3, એકો રહસિ ઝાયથ.

    So tattha paṭisallīno 4, eko rahasi jhāyatha.

    ૨૮૭.

    287.

    સ રાજા પરિદેવેસિ, પુત્તસોકેન અટ્ટિતો;

    Sa rājā paridevesi, puttasokena aṭṭito;

    એકપુત્તો ચયં મય્હં, ન ચ કામાનિ ભુઞ્જતિ.

    Ekaputto cayaṃ mayhaṃ, na ca kāmāni bhuñjati.

    ૨૮૮.

    288.

    કો નુ ખ્વેત્થ 5 ઉપાયો સો, કો વા જાનાતિ કિઞ્ચનં;

    Ko nu khvettha 6 upāyo so, ko vā jānāti kiñcanaṃ;

    યો 7 મે પુત્તં પલોભેય્ય, યથા કામાનિ પત્થયે.

    Yo 8 me puttaṃ palobheyya, yathā kāmāni patthaye.

    ૨૮૯.

    289.

    અહુ કુમારી તત્થેવ, વણ્ણરૂપસમાહિતા;

    Ahu kumārī tattheva, vaṇṇarūpasamāhitā;

    કુસલા નચ્ચગીતસ્સ, વાદિતે ચ પદક્ખિણા.

    Kusalā naccagītassa, vādite ca padakkhiṇā.

    ૨૯૦.

    290.

    સા તત્થ ઉપસઙ્કમ્મ, રાજાનં એતદબ્રવિ;

    Sā tattha upasaṅkamma, rājānaṃ etadabravi;

    અહં ખો નં પલોભેય્યં, સચે ભત્તા ભવિસ્સતિ.

    Ahaṃ kho naṃ palobheyyaṃ, sace bhattā bhavissati.

    ૨૯૧.

    291.

    તં તથાવાદિનિં રાજા, કુમારિં એતદબ્રવિ;

    Taṃ tathāvādiniṃ rājā, kumāriṃ etadabravi;

    ત્વઞ્ઞેવ નં પલોભેહિ, તવ ભત્તા ભવિસ્સતિ.

    Tvaññeva naṃ palobhehi, tava bhattā bhavissati.

    ૨૯૨.

    292.

    સા ચ અન્તેપુરં ગન્ત્વા, બહું કામુપસંહિતં;

    Sā ca antepuraṃ gantvā, bahuṃ kāmupasaṃhitaṃ;

    હદયઙ્ગમા પેમનીયા, ચિત્રા ગાથા અભાસથ.

    Hadayaṅgamā pemanīyā, citrā gāthā abhāsatha.

    ૨૯૩.

    293.

    તસ્સા ચ ગાયમાનાય, સદ્દં સુત્વાન નારિયા;

    Tassā ca gāyamānāya, saddaṃ sutvāna nāriyā;

    કામચ્છન્દસ્સ ઉપ્પજ્જિ, જનં સો પરિપુચ્છથ.

    Kāmacchandassa uppajji, janaṃ so paripucchatha.

    ૨૯૪.

    294.

    કસ્સેસો સદ્દો કો વા સો, ભણતિ ઉચ્ચાવચં બહું;

    Kasseso saddo ko vā so, bhaṇati uccāvacaṃ bahuṃ;

    હદયઙ્ગમં પેમનીયં, અહો 9 કણ્ણસુખં મમ.

    Hadayaṅgamaṃ pemanīyaṃ, aho 10 kaṇṇasukhaṃ mama.

    ૨૯૫.

    295.

    એસા ખો પમદા દેવ, ખિડ્ડા એસા અનપ્પિકા 11;

    Esā kho pamadā deva, khiḍḍā esā anappikā 12;

    સચે ત્વં કામે ભુઞ્જેય્ય, ભિય્યો ભિય્યો છાદેય્યુ તં.

    Sace tvaṃ kāme bhuñjeyya, bhiyyo bhiyyo chādeyyu taṃ.

    ૨૯૬.

    296.

    ઇઙ્ઘ આગચ્છતોરેન 13, અવિદૂરમ્હિ ગાયતુ;

    Iṅgha āgacchatorena 14, avidūramhi gāyatu;

    અસ્સમસ્સ સમીપમ્હિ, સન્તિકે મય્હં ગાયતુ.

    Assamassa samīpamhi, santike mayhaṃ gāyatu.

    ૨૯૭.

    297.

    તિરોકુટ્ટમ્હિ ગાયિત્વા, ઝાનાગારમ્હિ પાવિસિ;

    Tirokuṭṭamhi gāyitvā, jhānāgāramhi pāvisi;

    બન્ધિ નં 15 અનુપુબ્બેન, આરઞ્ઞમિવ કુઞ્જરં.

    Bandhi naṃ 16 anupubbena, āraññamiva kuñjaraṃ.

    ૨૯૮.

    298.

    તસ્સ 17 કામરસં ઞત્વા, ઇસ્સાધમ્મો અજાયથ;

    Tassa 18 kāmarasaṃ ñatvā, issādhammo ajāyatha;

    ‘‘અહમેવ કામે ભુઞ્જેય્યં, મા અઞ્ઞો પુરિસો અહુ’’.

    ‘‘Ahameva kāme bhuñjeyyaṃ, mā añño puriso ahu’’.

    ૨૯૯.

    299.

    તતો અસિં ગહેત્વાન, પુરિસે હન્તું ઉપક્કમિ;

    Tato asiṃ gahetvāna, purise hantuṃ upakkami;

    અહમેવેકો ભુઞ્જિસ્સં, મા અઞ્ઞો પુરિસો સિયા.

    Ahameveko bhuñjissaṃ, mā añño puriso siyā.

    ૩૦૦.

    300.

    તતો જાનપદા સબ્બે, વિક્કન્દિંસુ સમાગતા;

    Tato jānapadā sabbe, vikkandiṃsu samāgatā;

    પુત્તો ત્યાયં મહારાજ, જનં હેઠેત્યદૂસકં.

    Putto tyāyaṃ mahārāja, janaṃ heṭhetyadūsakaṃ.

    ૩૦૧.

    301.

    તઞ્ચ રાજા વિવાહેસિ 19, સમ્હા રટ્ઠા ચ 20 ખત્તિયો;

    Tañca rājā vivāhesi 21, samhā raṭṭhā ca 22 khattiyo;

    યાવતા વિજિતં મય્હં, ન તે વત્થબ્બ 23 તાવદે.

    Yāvatā vijitaṃ mayhaṃ, na te vatthabba 24 tāvade.

    ૩૦૨.

    302.

    તતો સો ભરિયમાદાય, સમુદ્દં ઉપસઙ્કમિ;

    Tato so bhariyamādāya, samuddaṃ upasaṅkami;

    પણ્ણસાલં કરિત્વાન, વનમુઞ્છાય પાવિસિ.

    Paṇṇasālaṃ karitvāna, vanamuñchāya pāvisi.

    ૩૦૩.

    303.

    અથેત્થ ઇસિ માગચ્છિ, સમુદ્દં ઉપરૂપરિ;

    Athettha isi māgacchi, samuddaṃ uparūpari;

    સો તસ્સ ગેહં પાવેક્ખિ, ભત્તકાલે ઉપટ્ઠિતે.

    So tassa gehaṃ pāvekkhi, bhattakāle upaṭṭhite.

    ૩૦૪.

    304.

    તઞ્ચ ભરિયા પલોભેસિ, પસ્સ યાવ સુદારુણં;

    Tañca bhariyā palobhesi, passa yāva sudāruṇaṃ;

    ચુતો સો બ્રહ્મચરિયમ્હા, ઇદ્ધિયા પરિહાયથ.

    Cuto so brahmacariyamhā, iddhiyā parihāyatha.

    ૩૦૫.

    305.

    રાજપુત્તો ચ ઉઞ્છાતો, વનમૂલફલં બહું;

    Rājaputto ca uñchāto, vanamūlaphalaṃ bahuṃ;

    સાયં કાજેન 25 આદાય, અસ્સમં ઉપસઙ્કમિ.

    Sāyaṃ kājena 26 ādāya, assamaṃ upasaṅkami.

    ૩૦૬.

    306.

    ઇસી ચ ખત્તિયં દિસ્વા, સમુદ્દં ઉપસઙ્કમિ;

    Isī ca khattiyaṃ disvā, samuddaṃ upasaṅkami;

    ‘‘વેહાયસં ગમિસ્સ’’ન્તિ, સીદતે સો મહણ્ણવે.

    ‘‘Vehāyasaṃ gamissa’’nti, sīdate so mahaṇṇave.

    ૩૦૭.

    307.

    ખત્તિયો ચ ઇસિં દિસ્વા, સીદમાનં મહણ્ણવે;

    Khattiyo ca isiṃ disvā, sīdamānaṃ mahaṇṇave;

    તસ્સેવ અનુકમ્પાય, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Tasseva anukampāya, imā gāthā abhāsatha.

    ૩૦૮.

    308.

    અભિજ્જમાને વારિસ્મિં, સયં આગમ્મ ઇદ્ધિયા;

    Abhijjamāne vārismiṃ, sayaṃ āgamma iddhiyā;

    મિસ્સીભાવિત્થિયા ગન્ત્વા, સંસીદસિ મહણ્ણવે.

    Missībhāvitthiyā gantvā, saṃsīdasi mahaṇṇave.

    ૩૦૯.

    309.

    આવટ્ટની મહામાયા, બ્રહ્મચરિયવિકોપના;

    Āvaṭṭanī mahāmāyā, brahmacariyavikopanā;

    સીદન્તિ નં વિદિત્વાન, આરકા પરિવજ્જયે.

    Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.

    ૩૧૦.

    310.

    અનલા મુદુસમ્ભાસા, દુપ્પૂરા તા નદીસમા;

    Analā mudusambhāsā, duppūrā tā nadīsamā;

    સીદન્તિ નં વિદિત્વાન, આરકા પરિવજ્જયે.

    Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.

    ૩૧૧.

    311.

    યં એતા ઉપસેવન્તિ, છન્દસા વા ધનેન વા;

    Yaṃ etā upasevanti, chandasā vā dhanena vā;

    જાતવેદોવ સં ઠાનં, ખિપ્પં અનુદહન્તિ નં.

    Jātavedova saṃ ṭhānaṃ, khippaṃ anudahanti naṃ.

    ૩૧૨.

    312.

    ખત્તિયસ્સ વચો સુત્વા, ઇસિસ્સ નિબ્બિદા અહુ;

    Khattiyassa vaco sutvā, isissa nibbidā ahu;

    લદ્ધા પોરાણકં મગ્ગં, ગચ્છતે સો વિહાયસં.

    Laddhā porāṇakaṃ maggaṃ, gacchate so vihāyasaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    ખત્તિયો ચ ઇસિં દિસ્વા, ગચ્છમાનં વિહાયસં;

    Khattiyo ca isiṃ disvā, gacchamānaṃ vihāyasaṃ;

    સંવેગં અલભી ધીરો, પબ્બજ્જં સમરોચયિ.

    Saṃvegaṃ alabhī dhīro, pabbajjaṃ samarocayi.

    ૩૧૪.

    314.

    તતો સો પબ્બજિત્વાન, કામરાગં વિરાજયિ;

    Tato so pabbajitvāna, kāmarāgaṃ virājayi;

    કામરાગં વિરાજેત્વા, બ્રહ્મલોકૂપગો અહૂતિ.

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpago ahūti.

    મહાપલોભનજાતકં એકાદસમં.

    Mahāpalobhanajātakaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ય્વાસ્સ (સી॰)
    2. yvāssa (sī.)
    3. પટિસલ્લાનો (ક॰)
    4. paṭisallāno (ka.)
    5. ખેત્થ (સી॰ પી॰)
    6. khettha (sī. pī.)
    7. કો (સી॰ પી॰)
    8. ko (sī. pī.)
    9. અથો (સી॰ પી॰)
    10. atho (sī. pī.)
    11. અનપ્પકા (ક॰)
    12. anappakā (ka.)
    13. આગચ્છતોરેનં (ક॰) આગચ્છતુ + ઓરેન
    14. āgacchatorenaṃ (ka.) āgacchatu + orena
    15. ભન્ધિતું (સ્યા॰ ક॰)
    16. bhandhituṃ (syā. ka.)
    17. તસ્સા (સ્યા॰)
    18. tassā (syā.)
    19. નિવાહેસિ (સ્યા॰), વિહાહેસિ (પી॰)
    20. રટ્ઠાતો (સી॰ પી॰), રટ્ઠતો (ક॰)
    21. nivāhesi (syā.), vihāhesi (pī.)
    22. raṭṭhāto (sī. pī.), raṭṭhato (ka.)
    23. વત્તબ્બ (સી॰ પી॰)
    24. vattabba (sī. pī.)
    25. કાચેન (પી॰)
    26. kācena (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૭] ૧૧. મહાપલોભનજાતકવણ્ણના • [507] 11. Mahāpalobhanajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact