Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
9. மஹாபேஸகாரபேதிவத்து²வண்ணனா
9. Mahāpesakārapetivatthuvaṇṇanā
கூ³த²ஞ்ச முத்தங் ருஹிரஞ்ச புப்³ப³ந்தி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே அஞ்ஞதரங் பேஸகாரபேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். த்³வாத³ஸமத்தா கிர பி⁴க்கூ² ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா வஸனயொக்³க³ட்டா²னங் வீமங்ஸந்தா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய அஞ்ஞதரங் சா²யூத³கஸம்பன்னங் ரமணீயங் அரஞ்ஞாயதனங் தஸ்ஸ ச நாதிதூ³ரே நாச்சாஸன்னே கோ³சரகா³மங் தி³ஸ்வா தத்த² ஏகரத்திங் வஸித்வா து³தியதி³வஸே கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. தத்த² ஏகாத³ஸ பேஸகாரா படிவஸந்தி, தே தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸா ஹுத்வா அத்தனோ அத்தனோ கே³ஹங் நெத்வா பணீதேன ஆஹாரேன பரிவிஸித்வா ஆஹங்ஸு ‘‘குஹிங், ப⁴ந்தே, க³ச்ச²தா²’’தி? ‘‘யத்த² அம்ஹாகங் பா²ஸுகங், தத்த² க³மிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங், ப⁴ந்தே, இதே⁴வ வஸிதப்³ப³’’ந்தி வஸ்ஸூபக³மனங் யாசிங்ஸு. பி⁴க்கூ² ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. உபாஸகா தேஸங் தத்த² அரஞ்ஞகுடிகாயோ காரெத்வா அத³ங்ஸு. பி⁴க்கூ² தத்த² வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு.
Gūthañcamuttaṃ ruhirañca pubbanti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante aññataraṃ pesakārapetiṃ ārabbha vuttaṃ. Dvādasamattā kira bhikkhū satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā vasanayoggaṭṭhānaṃ vīmaṃsantā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya aññataraṃ chāyūdakasampannaṃ ramaṇīyaṃ araññāyatanaṃ tassa ca nātidūre nāccāsanne gocaragāmaṃ disvā tattha ekarattiṃ vasitvā dutiyadivase gāmaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Tattha ekādasa pesakārā paṭivasanti, te te bhikkhū disvā sañjātasomanassā hutvā attano attano gehaṃ netvā paṇītena āhārena parivisitvā āhaṃsu ‘‘kuhiṃ, bhante, gacchathā’’ti? ‘‘Yattha amhākaṃ phāsukaṃ, tattha gamissāmā’’ti. ‘‘Yadi evaṃ, bhante, idheva vasitabba’’nti vassūpagamanaṃ yāciṃsu. Bhikkhū sampaṭicchiṃsu. Upāsakā tesaṃ tattha araññakuṭikāyo kāretvā adaṃsu. Bhikkhū tattha vassaṃ upagacchiṃsu.
தத்த² ஜெட்ட²கபேஸகாரோ த்³வே பி⁴க்கூ² சதூஹி பச்சயேஹி ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹி, இதரே ஏகேகங் பி⁴க்கு²ங் உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஜெட்ட²கபேஸகாரஸ்ஸ ப⁴ரியா அஸ்ஸத்³தா⁴ அப்பஸன்னா மிச்சா²தி³ட்டி²கா மச்ச²ரினீ பி⁴க்கூ² ந ஸக்கச்சங் உபட்டா²தி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸாயேவ கனிட்ட²ப⁴கி³னிங் ஆனெத்வா அத்தனோ கே³ஹே இஸ்ஸரியங் நிய்யாதே³ஸி. ஸா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா ஹுத்வா ஸக்கச்சங் பி⁴க்கூ² படிஜக்³கி³. தே ஸப்³பே³ பேஸகாரோ வஸ்ஸங் வுத்தா²னங் பி⁴க்கூ²னங் ஏகேகஸ்ஸ ஏகேகங் ஸாடகமத³ங்ஸு. தத்த² மச்ச²ரினீ ஜெட்ட²பேஸகாரஸ்ஸ ப⁴ரியா பது³ட்ட²சித்தா அத்தனோ ஸாமிகங் பரிபா⁴ஸி – ‘‘யங் தயா ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் தா³னங் தி³ன்னங் அன்னபானங், தங் தே பரலோகே கூ³த²முத்தங் புப்³ப³லோஹிதஞ்ச ஹுத்வா நிப்³ப³த்தது, ஸாடகா ச ஜலிதா அயோமயபட்டா ஹொந்தூ’’தி.
Tattha jeṭṭhakapesakāro dve bhikkhū catūhi paccayehi sakkaccaṃ upaṭṭhahi, itare ekekaṃ bhikkhuṃ upaṭṭhahiṃsu. Jeṭṭhakapesakārassa bhariyā assaddhā appasannā micchādiṭṭhikā maccharinī bhikkhū na sakkaccaṃ upaṭṭhāti. So taṃ disvā tassāyeva kaniṭṭhabhaginiṃ ānetvā attano gehe issariyaṃ niyyādesi. Sā saddhā pasannā hutvā sakkaccaṃ bhikkhū paṭijaggi. Te sabbe pesakāro vassaṃ vutthānaṃ bhikkhūnaṃ ekekassa ekekaṃ sāṭakamadaṃsu. Tattha maccharinī jeṭṭhapesakārassa bhariyā paduṭṭhacittā attano sāmikaṃ paribhāsi – ‘‘yaṃ tayā samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ dānaṃ dinnaṃ annapānaṃ, taṃ te paraloke gūthamuttaṃ pubbalohitañca hutvā nibbattatu, sāṭakā ca jalitā ayomayapaṭṭā hontū’’ti.
தத்த² ஜெட்ட²பேஸகாரோ அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா விஞ்ஜா²டவியங் ஆனுபா⁴வஸம்பன்னா ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ பன கத³ரியா ப⁴ரியா காலங் கத்வா தஸ்ஸேவ வஸனட்டா²னஸ்ஸ அவிதூ³ரே பேதீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸா நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபா ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா தஸ்ஸ பூ⁴மதே³வஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஆஹ – ‘‘அஹங், ஸாமி, நிச்சோளா அதிவிய ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா விசராமி, தே³ஹி மே வத்த²ங் அன்னபானஞ்சா’’தி. ஸோ தஸ்ஸா தி³ப்³ப³ங் உளாரங் அன்னபானங் உபனேஸி. தங் தாய க³ஹிதமத்தமேவ கூ³த²முத்தங் புப்³ப³லோஹிதஞ்ச ஸம்பஜ்ஜதி, ஸாடகஞ்ச தி³ன்னங் தாய பரித³ஹிதங் பஜ்ஜலிதங் அயோமயபட்டங் ஹோதி. ஸா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வந்தீ தங் ச²ட்³டெ³த்வா கந்த³ந்தீ விசரதி.
Tattha jeṭṭhapesakāro aparena samayena kālaṃ katvā viñjhāṭaviyaṃ ānubhāvasampannā rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tassa pana kadariyā bhariyā kālaṃ katvā tasseva vasanaṭṭhānassa avidūre petī hutvā nibbatti. Sā naggā dubbaṇṇarūpā jighacchāpipāsābhibhūtā tassa bhūmadevassa santikaṃ gantvā āha – ‘‘ahaṃ, sāmi, niccoḷā ativiya jighacchāpipāsābhibhūtā vicarāmi, dehi me vatthaṃ annapānañcā’’ti. So tassā dibbaṃ uḷāraṃ annapānaṃ upanesi. Taṃ tāya gahitamattameva gūthamuttaṃ pubbalohitañca sampajjati, sāṭakañca dinnaṃ tāya paridahitaṃ pajjalitaṃ ayomayapaṭṭaṃ hoti. Sā mahādukkhaṃ anubhavantī taṃ chaḍḍetvā kandantī vicarati.
தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² வுத்த²வஸ்ஸோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் க³ச்ச²ந்தோ மஹதா ஸத்தே²ன ஸத்³தி⁴ங் விஞ்ஜா²டவிங் படிபஜ்ஜி. ஸத்தி²கா ரத்திங் மக்³க³ங் க³ந்த்வா தி³வா வனே ஸந்த³ச்சா²யூத³கஸம்பன்னங் பதே³ஸங் தி³ஸ்வா யானானி முஞ்சித்வா முஹுத்தங் விஸ்ஸமிங்ஸு. பி⁴க்கு² பன விவேககாமதாய தோ²கங் அபக்கமித்வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ ஸந்த³ச்சா²யஸ்ஸ வனக³ஹனபடிச்ச²ன்னஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ மூலே ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞபெத்வா நிபன்னோ ரத்தியங் மக்³க³க³மனபரிஸ்ஸமேன கிலந்தகாயோ நித்³த³ங் உபக³ஞ்சி². ஸத்தி²கா விஸ்ஸமித்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு, ஸோ பி⁴க்கு² ந படிபு³ஜ்ஜி². அத² ஸாயன்ஹஸமயே உட்ட²ஹித்வா தே அபஸ்ஸந்தோ அஞ்ஞதரங் கும்மக்³க³ங் படிபஜ்ஜித்வா அனுக்கமேன தஸ்ஸா தே³வதாய வஸனட்டா²னங் ஸம்பாபுணி. அத² நங் ஸோ தே³வபுத்தோ தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸரூபேன உபக³ந்த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா அத்தனோ விமானங் பவேஸெத்வா பாத³ப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³னி த³த்வா பயிருபாஸந்தோ நிஸீதி³. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே ஸா பேதீ ஆக³ந்த்வா ‘‘தே³ஹி மே, ஸாமி, அன்னபானங் ஸாடகஞ்சா’’தி ஆஹ. ஸோ தஸ்ஸா தானி அதா³ஸி. தானி ச தாய க³ஹிதமத்தானி கூ³த²முத்தபுப்³ப³லோஹிதபஜ்ஜலிதஅயோபட்டாயேவ அஹேஸுங். ஸோ பி⁴க்கு² தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ தங் தே³வபுத்தங் –
Tena ca samayena aññataro bhikkhu vutthavasso satthāraṃ vandituṃ gacchanto mahatā satthena saddhiṃ viñjhāṭaviṃ paṭipajji. Satthikā rattiṃ maggaṃ gantvā divā vane sandacchāyūdakasampannaṃ padesaṃ disvā yānāni muñcitvā muhuttaṃ vissamiṃsu. Bhikkhu pana vivekakāmatāya thokaṃ apakkamitvā aññatarassa sandacchāyassa vanagahanapaṭicchannassa rukkhassa mūle saṅghāṭiṃ paññapetvā nipanno rattiyaṃ maggagamanaparissamena kilantakāyo niddaṃ upagañchi. Satthikā vissamitvā maggaṃ paṭipajjiṃsu, so bhikkhu na paṭibujjhi. Atha sāyanhasamaye uṭṭhahitvā te apassanto aññataraṃ kummaggaṃ paṭipajjitvā anukkamena tassā devatāya vasanaṭṭhānaṃ sampāpuṇi. Atha naṃ so devaputto disvā manussarūpena upagantvā paṭisanthāraṃ katvā attano vimānaṃ pavesetvā pādabbhañjanādīni datvā payirupāsanto nisīdi. Tasmiñca samaye sā petī āgantvā ‘‘dehi me, sāmi, annapānaṃ sāṭakañcā’’ti āha. So tassā tāni adāsi. Tāni ca tāya gahitamattāni gūthamuttapubbalohitapajjalitaayopaṭṭāyeva ahesuṃ. So bhikkhu taṃ disvā sañjātasaṃvego taṃ devaputtaṃ –
54.
54.
‘‘கூ³த²ஞ்ச முத்தங் ருஹிரஞ்ச புப்³ப³ங், பரிபு⁴ஞ்ஜதி கிஸ்ஸ அயங் விபாகோ;
‘‘Gūthañca muttaṃ ruhirañca pubbaṃ, paribhuñjati kissa ayaṃ vipāko;
அயங் நு கிங் கம்மமகாஸி நாரீ, யா ஸப்³ப³தா³ லோஹிதபுப்³ப³ப⁴க்கா².
Ayaṃ nu kiṃ kammamakāsi nārī, yā sabbadā lohitapubbabhakkhā.
55.
55.
‘‘நவானி வத்தா²னி ஸுபா⁴னி சேவ, முதூ³னி ஸுத்³தா⁴னி ச லோமஸானி;
‘‘Navāni vatthāni subhāni ceva, mudūni suddhāni ca lomasāni;
தி³ன்னானி மிஸ்ஸா கிதகா ப⁴வந்தி, அயங் நு கிங் கம்மமகாஸி நாரீ’’தி. –
Dinnāni missā kitakā bhavanti, ayaṃ nu kiṃ kammamakāsi nārī’’ti. –
த்³வீஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி². தத்த² கிஸ்ஸ அயங் விபாகோதி கீதி³ஸஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, யங் ஏஸா இதா³னி பச்சனுப⁴வதீதி. அயங் நு கிங் கம்மமகாஸி நாரீதி அயங் இத்தீ² கிங் நு கோ² கம்மங் புப்³பே³ அகாஸி. யா ஸப்³ப³தா³ லோஹிதபுப்³ப³ப⁴க்கா²தி யா ஸப்³ப³காலங் ருஹிரபுப்³ப³மேவ ப⁴க்க²தி பரிபு⁴ஞ்ஜதி. நவானீதி பச்சக்³கா⁴னி தாவதே³வ பாதுபூ⁴தானி. ஸுபா⁴னீதி ஸுந்த³ரானி த³ஸ்ஸனீயானி. முதூ³னீதி ஸுக²ஸம்ப²ஸ்ஸானி. ஸுத்³தா⁴னீதி பரிஸுத்³த⁴வண்ணானி. லோமஸானீதி ஸலோமகானி ஸுக²ஸம்ப²ஸ்ஸானி , ஸுந்த³ரானீதி அத்தோ². தி³ன்னானி மிஸ்ஸா கிதகா ப⁴வந்தீதி கிதககண்டகஸதி³ஸானி லோஹபட்டஸதி³ஸானி ப⁴வந்தி. ‘‘கீடகா ப⁴வந்தீ’’தி வா பாடோ², கா²த³கபாணகவண்ணானி ப⁴வந்தீதி அத்தோ².
Dvīhi gāthāhi paṭipucchi. Tattha kissa ayaṃ vipākoti kīdisassa kammassa ayaṃ vipāko, yaṃ esā idāni paccanubhavatīti. Ayaṃ nu kiṃ kammamakāsi nārīti ayaṃ itthī kiṃ nu kho kammaṃ pubbe akāsi. Yā sabbadā lohitapubbabhakkhāti yā sabbakālaṃ ruhirapubbameva bhakkhati paribhuñjati. Navānīti paccagghāni tāvadeva pātubhūtāni. Subhānīti sundarāni dassanīyāni. Mudūnīti sukhasamphassāni. Suddhānīti parisuddhavaṇṇāni. Lomasānīti salomakāni sukhasamphassāni , sundarānīti attho. Dinnāni missā kitakā bhavantīti kitakakaṇṭakasadisāni lohapaṭṭasadisāni bhavanti. ‘‘Kīṭakā bhavantī’’ti vā pāṭho, khādakapāṇakavaṇṇāni bhavantīti attho.
ஏவங் ஸோ தே³வபுத்தோ தேன பி⁴க்கு²னா புட்டோ² தாய புரிமஜாதியா கதகம்மங் பகாஸெந்தோ –
Evaṃ so devaputto tena bhikkhunā puṭṭho tāya purimajātiyā katakammaṃ pakāsento –
56.
56.
‘‘ப⁴ரியா மமேஸா அஹு ப⁴த³ந்தே, அதா³யிகா மச்ச²ரினீ கத³ரியா;
‘‘Bhariyā mamesā ahu bhadante, adāyikā maccharinī kadariyā;
ஸா மங் த³த³ந்தங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங், அக்கோஸதி ச பரிபா⁴ஸதி ச.
Sā maṃ dadantaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ, akkosati ca paribhāsati ca.
57.
57.
‘‘கூ³த²ஞ்ச முத்தங் ருஹிரஞ்ச புப்³ப³ங், பரிபு⁴ஞ்ஜ த்வங் அஸுசிங் ஸப்³ப³காலங்;
‘‘Gūthañca muttaṃ ruhirañca pubbaṃ, paribhuñja tvaṃ asuciṃ sabbakālaṃ;
ஏதங் தே பரலோகஸ்மிங் ஹோது, வத்தா² ச தே கிதகஸமா ப⁴வந்து;
Etaṃ te paralokasmiṃ hotu, vatthā ca te kitakasamā bhavantu;
ஏதாதி³ஸங் து³ச்சரிதங் சரித்வா, இதா⁴க³தா சிரரத்தாய கா²த³தீ’’தி. –
Etādisaṃ duccaritaṃ caritvā, idhāgatā cirarattāya khādatī’’ti. –
த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி. தத்த² அதா³யிகாதி கஸ்ஸசி கிஞ்சிபி அதா³னஸீலா. மச்ச²ரினீ கத³ரியாதி பட²மங் மச்சே²ரமலஸ்ஸ ஸபா⁴வேன மச்ச²ரினீ, தாய ச புனப்புனங் ஆஸேவனதாய த²த்³த⁴மச்ச²ரினீ, தாய கத³ரியா அஹூதி யோஜனா. இதா³னி தஸ்ஸா தமேவ கத³ரியதங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸா மங் த³த³ந்த’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏதாதி³ஸந்தி ஏவரூபங் யதா²வுத்தவசீது³ச்சரிதாதி³ங் சரித்வா. இதா⁴க³தாதி இமங் பேதலோகங் ஆக³தா, பேதத்தபா⁴வங் உபக³தா. சிரரத்தாய கா²த³தீதி சிரகாலங் கூ³தா²தி³மேவ கா²த³தி. தஸ்ஸா ஹி யேனாகாரேன அக்குட்ட²ங், தேனேவாகாரேன பவத்தமானம்பி ப²லங். யங் உத்³தி³ஸ்ஸ அக்குட்ட²ங், ததோ அஞ்ஞத்த² பத²வியங் கமந்தகஸங்கா²தே மத்த²கே அஸனிபாதோ விய அத்தனோ உபரி பததி.
Dve gāthā abhāsi. Tattha adāyikāti kassaci kiñcipi adānasīlā. Maccharinī kadariyāti paṭhamaṃ maccheramalassa sabhāvena maccharinī, tāya ca punappunaṃ āsevanatāya thaddhamaccharinī, tāya kadariyā ahūti yojanā. Idāni tassā tameva kadariyataṃ dassento ‘‘sā maṃ dadanta’’ntiādimāha. Tattha etādisanti evarūpaṃ yathāvuttavacīduccaritādiṃ caritvā. Idhāgatāti imaṃ petalokaṃ āgatā, petattabhāvaṃ upagatā. Cirarattāya khādatīti cirakālaṃ gūthādimeva khādati. Tassā hi yenākārena akkuṭṭhaṃ, tenevākārena pavattamānampi phalaṃ. Yaṃ uddissa akkuṭṭhaṃ, tato aññattha pathaviyaṃ kamantakasaṅkhāte matthake asanipāto viya attano upari patati.
ஏவங் ஸோ தே³வபுத்தோ தாய புப்³பே³ கதகம்மங் கதெ²த்வா புன தங் பி⁴க்கு²ங் ஆஹ – ‘‘அத்தி² பன, ப⁴ந்தே, கோசி உபாயோ இமங் பேதலோகதோ மோசேது’’ந்தி ? ‘‘அத்தீ²’’தி ச வுத்தே ‘‘கதே²த², ப⁴ந்தே’’தி. யதி³ ப⁴க³வதோ அரியஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஏகஸ்ஸேவ வா பி⁴க்கு²னோ தா³னங் த³த்வா இமிஸ்ஸா உத்³தி³ஸியதி, அயஞ்ச தங் அனுமோத³தி, ஏவமேதிஸ்ஸா இதோ து³க்க²தோ முத்தி ப⁴விஸ்ஸதீதி. தங் ஸுத்வா தே³வபுத்தோ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பணீதங் அன்னபானங் த³த்வா தங் த³க்கி²ணங் தஸ்ஸா பேதியா ஆதி³ஸி. தாவதே³வ ஸா பேதீ ஸுஹிதா பீணிந்த்³ரியா தி³ப்³பா³ஹாரஸ்ஸ தித்தா அஹோஸி. புன தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ஹத்தே² தி³ப்³ப³ஸாடகயுக³ங் ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ த³த்வா தஞ்ச த³க்கி²ணங் பேதியா ஆதி³ஸி. தாவதே³வ ச ஸா தி³ப்³ப³வத்த²னிவத்தா² தி³ப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதா ஸப்³ப³காமஸமித்³தா⁴ தே³வச்ச²ராபடிபா⁴கா³ அஹோஸி. ஸோ ச பி⁴க்கு² தஸ்ஸ தே³வபுத்தஸ்ஸ இத்³தி⁴யா தத³ஹேவ ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனங் பவிஸித்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபக³ந்த்வா வந்தி³த்வா தங் ஸாடகயுக³ங் த³த்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ப⁴க³வாபி தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Evaṃ so devaputto tāya pubbe katakammaṃ kathetvā puna taṃ bhikkhuṃ āha – ‘‘atthi pana, bhante, koci upāyo imaṃ petalokato mocetu’’nti ? ‘‘Atthī’’ti ca vutte ‘‘kathetha, bhante’’ti. Yadi bhagavato ariyasaṅghassa ca ekasseva vā bhikkhuno dānaṃ datvā imissā uddisiyati, ayañca taṃ anumodati, evametissā ito dukkhato mutti bhavissatīti. Taṃ sutvā devaputto tassa bhikkhuno paṇītaṃ annapānaṃ datvā taṃ dakkhiṇaṃ tassā petiyā ādisi. Tāvadeva sā petī suhitā pīṇindriyā dibbāhārassa tittā ahosi. Puna tasseva bhikkhuno hatthe dibbasāṭakayugaṃ bhagavantaṃ uddissa datvā tañca dakkhiṇaṃ petiyā ādisi. Tāvadeva ca sā dibbavatthanivatthā dibbālaṅkāravibhūsitā sabbakāmasamiddhā devaccharāpaṭibhāgā ahosi. So ca bhikkhu tassa devaputtassa iddhiyā tadaheva sāvatthiṃ patvā jetavanaṃ pavisitvā bhagavato santikaṃ upagantvā vanditvā taṃ sāṭakayugaṃ datvā taṃ pavattiṃ ārocesi. Bhagavāpi tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
மஹாபேஸகாரபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Mahāpesakārapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 9. மஹாபேஸகாரபேதிவத்து² • 9. Mahāpesakārapetivatthu