Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૨૪૦. મહાપિઙ્ગલજાતકં (૨-૯-૧૦)

    240. Mahāpiṅgalajātakaṃ (2-9-10)

    ૧૭૯.

    179.

    સબ્બો જનો હિંસિતો પિઙ્ગલેન, તસ્મિં મતે પચ્ચયા 1 વેદયન્તિ;

    Sabbo jano hiṃsito piṅgalena, tasmiṃ mate paccayā 2 vedayanti;

    પિયો નુ તે આસિ અકણ્હનેત્તો, કસ્મા નુ ત્વં રોદસિ દ્વારપાલ.

    Piyo nu te āsi akaṇhanetto, kasmā nu tvaṃ rodasi dvārapāla.

    ૧૮૦.

    180.

    ન મે પિયો આસિ અકણ્હનેત્તો, ભાયામિ પચ્ચાગમનાય તસ્સ;

    Na me piyo āsi akaṇhanetto, bhāyāmi paccāgamanāya tassa;

    ઇતો ગતો હિંસેય્ય મચ્ચુરાજં, સો હિંસિતો આનેય્ય પુન ઇધ.

    Ito gato hiṃseyya maccurājaṃ, so hiṃsito āneyya puna idha.

    ૧૮૧.

    181.

    દડ્ઢો વાહસહસ્સેહિ, સિત્તો ઘટસતેહિ સો;

    Daḍḍho vāhasahassehi, sitto ghaṭasatehi so;

    પરિક્ખતા ચ સા ભૂમિ, મા ભાયિ નાગમિસ્સતીતિ.

    Parikkhatā ca sā bhūmi, mā bhāyi nāgamissatīti.

    મહાપિઙ્ગલજાતકં દસમં.

    Mahāpiṅgalajātakaṃ dasamaṃ.

    ઉપાહનવગ્ગો નવમો.

    Upāhanavaggo navamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વરુપાહન ખુજ્જ વિકણ્ણકકો, અસિતાભુય પઞ્ચમવચ્છનખો;

    Varupāhana khujja vikaṇṇakako, asitābhuya pañcamavacchanakho;

    દિજ પેમવરુત્તમએકપદં, કુમિનામુખ પિઙ્ગલકેન દસાતિ.

    Dija pemavaruttamaekapadaṃ, kumināmukha piṅgalakena dasāti.







    Footnotes:
    1. પચ્ચયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. paccayaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૨૪૦] ૧૦. મહાપિઙ્ગલજાતકવણ્ણના • [240] 10. Mahāpiṅgalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact