Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૭. મહાસળાયતનિકસુત્તં

    7. Mahāsaḷāyatanikasuttaṃ

    ૪૨૮. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ – ‘‘મહાસળાયતનિકં વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ. તં સુણાથ, સાધુકં મનસિ કરોથ; ભાસિસ્સામી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    428. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca – ‘‘mahāsaḷāyatanikaṃ vo, bhikkhave, desessāmi. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ૪૨૯. ‘‘ચક્ખું, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, રૂપે અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુવિઞ્ઞાણં અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુસમ્ફસ્સં અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, યમિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુસ્મિં સારજ્જતિ, રૂપેસુ સારજ્જતિ, ચક્ખુવિઞ્ઞાણે સારજ્જતિ, ચક્ખુસમ્ફસ્સે સારજ્જતિ, યમિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તસ્મિમ્પિ સારજ્જતિ.

    429. ‘‘Cakkhuṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, rūpe ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, cakkhuviññāṇaṃ ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, cakkhusamphassaṃ ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, yamidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, cakkhusmiṃ sārajjati, rūpesu sārajjati, cakkhuviññāṇe sārajjati, cakkhusamphasse sārajjati, yamidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tasmimpi sārajjati.

    ‘‘તસ્સ સારત્તસ્સ સંયુત્તસ્સ સમ્મૂળ્હસ્સ અસ્સાદાનુપસ્સિનો વિહરતો આયતિં પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા ઉપચયં ગચ્છન્તિ. તણ્હા ચસ્સ પોનોબ્ભવિકા નન્દીરાગસહગતા તત્રતત્રાભિનન્દિની, સા ચસ્સ પવડ્ઢતિ. તસ્સ કાયિકાપિ દરથા પવડ્ઢન્તિ, ચેતસિકાપિ દરથા પવડ્ઢન્તિ; કાયિકાપિ સન્તાપા પવડ્ઢન્તિ , ચેતસિકાપિ સન્તાપા પવડ્ઢન્તિ; કાયિકાપિ પરિળાહા પવડ્ઢન્તિ, ચેતસિકાપિ પરિળાહા પવડ્ઢન્તિ. સો કાયદુક્ખમ્પિ 1 ચેતોદુક્ખમ્પિ પટિસંવેદેતિ.

    ‘‘Tassa sārattassa saṃyuttassa sammūḷhassa assādānupassino viharato āyatiṃ pañcupādānakkhandhā upacayaṃ gacchanti. Taṇhā cassa ponobbhavikā nandīrāgasahagatā tatratatrābhinandinī, sā cassa pavaḍḍhati. Tassa kāyikāpi darathā pavaḍḍhanti, cetasikāpi darathā pavaḍḍhanti; kāyikāpi santāpā pavaḍḍhanti , cetasikāpi santāpā pavaḍḍhanti; kāyikāpi pariḷāhā pavaḍḍhanti, cetasikāpi pariḷāhā pavaḍḍhanti. So kāyadukkhampi 2 cetodukkhampi paṭisaṃvedeti.

    ‘‘સોતં , ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં…પે॰… ઘાનં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં…પે॰… જિવ્હં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં…પે॰… કાયં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં…પે॰… મનં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, ધમ્મે, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, મનોવિઞ્ઞાણં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં , મનોસમ્ફસ્સં, ભિક્ખવે, અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, યમિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અજાનં અપસ્સં યથાભૂતં, મનસ્મિં સારજ્જતિ, ધમ્મેસુ સારજ્જતિ, મનોવિઞ્ઞાણે સારજ્જતિ, મનોસમ્ફસ્સે સારજ્જતિ, યમિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તસ્મિમ્પિ સારજ્જતિ.

    ‘‘Sotaṃ , bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ…pe… ghānaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ…pe… jivhaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ…pe… kāyaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ…pe… manaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, dhamme, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, manoviññāṇaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ , manosamphassaṃ, bhikkhave, ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, yamidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi ajānaṃ apassaṃ yathābhūtaṃ, manasmiṃ sārajjati, dhammesu sārajjati, manoviññāṇe sārajjati, manosamphasse sārajjati, yamidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tasmimpi sārajjati.

    ‘‘તસ્સ સારત્તસ્સ સંયુત્તસ્સ સમ્મૂળ્હસ્સ અસ્સાદાનુપસ્સિનો વિહરતો આયતિં પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા ઉપચયં ગચ્છન્તિ. તણ્હા ચસ્સ પોનોબ્ભવિકા નન્દીરાગસહગતા તત્રતત્રાભિનન્દિની, સા ચસ્સ પવડ્ઢતિ. તસ્સ કાયિકાપિ દરથા પવડ્ઢન્તિ, ચેતસિકાપિ દરથા પવડ્ઢન્તિ; કાયિકાપિ સન્તાપા પવડ્ઢન્તિ, ચેતસિકાપિ સન્તાપા પવડ્ઢન્તિ; કાયિકાપિ પરિળાહા પવડ્ઢન્તિ, ચેતસિકાપિ પરિળાહા પવડ્ઢન્તિ. સો કાયદુક્ખમ્પિ ચેતોદુક્ખમ્પિ પટિસંવેદેતિ.

    ‘‘Tassa sārattassa saṃyuttassa sammūḷhassa assādānupassino viharato āyatiṃ pañcupādānakkhandhā upacayaṃ gacchanti. Taṇhā cassa ponobbhavikā nandīrāgasahagatā tatratatrābhinandinī, sā cassa pavaḍḍhati. Tassa kāyikāpi darathā pavaḍḍhanti, cetasikāpi darathā pavaḍḍhanti; kāyikāpi santāpā pavaḍḍhanti, cetasikāpi santāpā pavaḍḍhanti; kāyikāpi pariḷāhā pavaḍḍhanti, cetasikāpi pariḷāhā pavaḍḍhanti. So kāyadukkhampi cetodukkhampi paṭisaṃvedeti.

    ૪૩૦. ‘‘ચક્ખુઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં, રૂપે જાનં પસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુવિઞ્ઞાણં જાનં પસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુસમ્ફસ્સં જાનં પસ્સં યથાભૂતં, યમિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ જાનં પસ્સં યથાભૂતં, ચક્ખુસ્મિં ન સારજ્જતિ, રૂપેસુ ન સારજ્જતિ, ચક્ખુવિઞ્ઞાણે ન સારજ્જતિ, ચક્ખુસમ્ફસ્સે ન સારજ્જતિ, યમિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તસ્મિમ્પિ ન સારજ્જતિ.

    430. ‘‘Cakkhuñca kho, bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, rūpe jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, cakkhuviññāṇaṃ jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, cakkhusamphassaṃ jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, yamidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, cakkhusmiṃ na sārajjati, rūpesu na sārajjati, cakkhuviññāṇe na sārajjati, cakkhusamphasse na sārajjati, yamidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tasmimpi na sārajjati.

    ‘‘તસ્સ અસારત્તસ્સ અસંયુત્તસ્સ અસમ્મૂળ્હસ્સ આદીનવાનુપસ્સિનો વિહરતો આયતિં પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અપચયં ગચ્છન્તિ. તણ્હા ચસ્સ પોનોબ્ભવિકા નન્દીરાગસહગતા તત્રતત્રાભિનન્દિની, સા ચસ્સ પહીયતિ. તસ્સ કાયિકાપિ દરથા પહીયન્તિ, ચેતસિકાપિ દરથા પહીયન્તિ; કાયિકાપિ સન્તાપા પહીયન્તિ, ચેતસિકાપિ સન્તાપા પહીયન્તિ; કાયિકાપિ પરિળાહા પહીયન્ત્ન્ત્તિ , ચેતસિકાપિ પરિળાહા પહીયન્તિ. સો કાયસુખમ્પિ ચેતોસુખમ્પિ પટિસંવેદેતિ.

    ‘‘Tassa asārattassa asaṃyuttassa asammūḷhassa ādīnavānupassino viharato āyatiṃ pañcupādānakkhandhā apacayaṃ gacchanti. Taṇhā cassa ponobbhavikā nandīrāgasahagatā tatratatrābhinandinī, sā cassa pahīyati. Tassa kāyikāpi darathā pahīyanti, cetasikāpi darathā pahīyanti; kāyikāpi santāpā pahīyanti, cetasikāpi santāpā pahīyanti; kāyikāpi pariḷāhā pahīyantntti , cetasikāpi pariḷāhā pahīyanti. So kāyasukhampi cetosukhampi paṭisaṃvedeti.

    ૪૩૧. ‘‘યા તથાભૂતસ્સ 3 દિટ્ઠિ સાસ્સ હોતિ સમ્માદિટ્ઠિ; યો તથાભૂતસ્સ 4 સઙ્કપ્પો સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માસઙ્કપ્પો; યો તથાભૂતસ્સ 5 વાયામો સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માવાયામો; યા તથાભૂતસ્સ 6 સતિ સાસ્સ હોતિ સમ્માસતિ; યો તથાભૂતસ્સ 7 સમાધિ સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માસમાધિ. પુબ્બેવ ખો પનસ્સ કાયકમ્મં વચીકમ્મં આજીવો સુપરિસુદ્ધો હોતિ. એવમસ્સાયં અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છતિ.

    431. ‘‘Yā tathābhūtassa 8 diṭṭhi sāssa hoti sammādiṭṭhi; yo tathābhūtassa 9 saṅkappo svāssa hoti sammāsaṅkappo; yo tathābhūtassa 10 vāyāmo svāssa hoti sammāvāyāmo; yā tathābhūtassa 11 sati sāssa hoti sammāsati; yo tathābhūtassa 12 samādhi svāssa hoti sammāsamādhi. Pubbeva kho panassa kāyakammaṃ vacīkammaṃ ājīvo suparisuddho hoti. Evamassāyaṃ ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvanāpāripūriṃ gacchati.

    ‘‘તસ્સ એવં ઇમં અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતો ચત્તારોપિ સતિપટ્ઠાના ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, ચત્તારોપિ સમ્મપ્પધાના ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, ચત્તારોપિ ઇદ્ધિપાદા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, પઞ્ચપિ ઇન્દ્રિયાનિ ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, પઞ્ચપિ બલાનિ ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, સત્તપિ બોજ્ઝઙ્ગા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ.

    ‘‘Tassa evaṃ imaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayato cattāropi satipaṭṭhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, cattāropi sammappadhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, cattāropi iddhipādā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcapi indriyāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcapi balāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, sattapi bojjhaṅgā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti.

    ‘‘તસ્સિમે દ્વે ધમ્મા યુગનન્ધા 13 વત્તન્તિ – સમથો ચ વિપસ્સના ચ. સો યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા પરિજાનાતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા પજહતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા ભાવેતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા સચ્છિકરોતિ.

    ‘‘Tassime dve dhammā yuganandhā 14 vattanti – samatho ca vipassanā ca. So ye dhammā abhiññā pariññeyyā te dhamme abhiññā parijānāti. Ye dhammā abhiññā pahātabbā te dhamme abhiññā pajahati. Ye dhammā abhiññā bhāvetabbā te dhamme abhiññā bhāveti. Ye dhammā abhiññā sacchikātabbā te dhamme abhiññā sacchikaroti.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા? ‘પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’ તિસ્સ વચનીયં, સેય્યથિદં – રૂપુપાદાનક્ખન્ધો, વેદનુપાદાનક્ખન્ધો, સઞ્ઞુપાદાનક્ખન્ધો, સઙ્ખારુપાદાનક્ખન્ધો, વિઞ્ઞાણુપાદાનક્ખન્ધો. ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā pariññeyyā? ‘Pañcupādānakkhandhā’ tissa vacanīyaṃ, seyyathidaṃ – rūpupādānakkhandho, vedanupādānakkhandho, saññupādānakkhandho, saṅkhārupādānakkhandho, viññāṇupādānakkhandho. Ime dhammā abhiññā pariññeyyā.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા? અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā pahātabbā? Avijjā ca bhavataṇhā ca – ime dhammā abhiññā pahātabbā.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા? સમથો ચ વિપસ્સના ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā bhāvetabbā? Samatho ca vipassanā ca – ime dhammā abhiññā bhāvetabbā.

    ‘‘કતમે , ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા? વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા.

    ‘‘Katame , bhikkhave, dhammā abhiññā sacchikātabbā? Vijjā ca vimutti ca – ime dhammā abhiññā sacchikātabbā.

    ૪૩૨. ‘‘સોતં , ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં…પે॰… ઘાનં ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં…પે॰… જિવ્હં, ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં… કાયં, ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં… મનં, ભિક્ખવે, જાનં પસ્સં યથાભૂતં, ધમ્મે જાનં પસ્સં યથાભૂતં, મનોવિઞ્ઞાણં જાનં પસ્સં યથાભૂતં, મનોસમ્ફસ્સં જાનં પસ્સં યથાભૂતં, યમિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ જાનં પસ્સં યથાભૂતં, મનસ્મિં ન સારજ્જતિ, ધમ્મેસુ ન સારજ્જતિ, મનોવિઞ્ઞાણે ન સારજ્જતિ, મનોસમ્ફસ્સે ન સારજ્જતિ, યમિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તસ્મિમ્પિ ન સારજ્જતિ.

    432. ‘‘Sotaṃ , bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ…pe… ghānaṃ bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ…pe… jivhaṃ, bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ… kāyaṃ, bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ… manaṃ, bhikkhave, jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, dhamme jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, manoviññāṇaṃ jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, manosamphassaṃ jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, yamidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi jānaṃ passaṃ yathābhūtaṃ, manasmiṃ na sārajjati, dhammesu na sārajjati, manoviññāṇe na sārajjati, manosamphasse na sārajjati, yamidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tasmimpi na sārajjati.

    ‘‘તસ્સ અસારત્તસ્સ અસંયુત્તસ્સ અસમ્મૂળ્હસ્સ આદીનવાનુપસ્સિનો વિહરતો આયતિં પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અપચયં ગચ્છન્તિ. તણ્હા ચસ્સ પોનોબ્ભવિકા નન્દીરાગસહગતા તત્રતત્રાભિનન્દિની , સા ચસ્સ પહીયતિ. તસ્સ કાયિકાપિ દરથા પહીયન્તિ, ચેતસિકાપિ દરથા પહીયન્તિ; કાયિકાપિ સન્તાપા પહીયન્તિ, ચેતસિકાપિ સન્તાપા પહીયન્તિ; કાયિકાપિ પરિળાહા પહીયન્તિ, ચેતસિકાપિ પરિળાહા પહીયન્તિ. સો કાયસુખમ્પિ ચેતોસુખમ્પિ પટિસંવેદેતિ.

    ‘‘Tassa asārattassa asaṃyuttassa asammūḷhassa ādīnavānupassino viharato āyatiṃ pañcupādānakkhandhā apacayaṃ gacchanti. Taṇhā cassa ponobbhavikā nandīrāgasahagatā tatratatrābhinandinī , sā cassa pahīyati. Tassa kāyikāpi darathā pahīyanti, cetasikāpi darathā pahīyanti; kāyikāpi santāpā pahīyanti, cetasikāpi santāpā pahīyanti; kāyikāpi pariḷāhā pahīyanti, cetasikāpi pariḷāhā pahīyanti. So kāyasukhampi cetosukhampi paṭisaṃvedeti.

    ૪૩૩. ‘‘યા તથાભૂતસ્સ દિટ્ઠિ સાસ્સ હોતિ સમ્માદિટ્ઠિ; યો તથાભૂતસ્સ સઙ્કપ્પો સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માસઙ્કપ્પો; યો તથાભૂતસ્સ વાયામો સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માવાયામો; યા તથાભૂતસ્સ સતિ સાસ્સ હોતિ સમ્માસતિ; યો તથાભૂતસ્સ સમાધિ સ્વાસ્સ હોતિ સમ્માસમાધિ. પુબ્બેવ ખો પનસ્સ કાયકમ્મં વચીકમ્મં આજીવો સુપરિસુદ્ધો હોતિ. એવમસ્સાયં અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છતિ.

    433. ‘‘Yā tathābhūtassa diṭṭhi sāssa hoti sammādiṭṭhi; yo tathābhūtassa saṅkappo svāssa hoti sammāsaṅkappo; yo tathābhūtassa vāyāmo svāssa hoti sammāvāyāmo; yā tathābhūtassa sati sāssa hoti sammāsati; yo tathābhūtassa samādhi svāssa hoti sammāsamādhi. Pubbeva kho panassa kāyakammaṃ vacīkammaṃ ājīvo suparisuddho hoti. Evamassāyaṃ ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhāvanāpāripūriṃ gacchati.

    ‘‘તસ્સ એવં ઇમં અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતો ચત્તારોપિ સતિપટ્ઠાના ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, ચત્તારોપિ સમ્મપ્પધાના ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, ચત્તારોપિ ઇદ્ધિપાદા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, પઞ્ચપિ ઇન્દ્રિયાનિ ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, પઞ્ચપિ બલાનિ ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ, સત્તપિ બોજ્ઝઙ્ગા ભાવનાપારિપૂરિં ગચ્છન્તિ.

    ‘‘Tassa evaṃ imaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayato cattāropi satipaṭṭhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, cattāropi sammappadhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, cattāropi iddhipādā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcapi indriyāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, pañcapi balāni bhāvanāpāripūriṃ gacchanti, sattapi bojjhaṅgā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti.

    ‘‘તસ્સિમે દ્વે ધમ્મા યુગનન્ધા વત્તન્તિ – સમથો ચ વિપસ્સના ચ. સો યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા પરિજાનાતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા પજહતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા ભાવેતિ. યે ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા તે ધમ્મે અભિઞ્ઞા સચ્છિકરોતિ.

    ‘‘Tassime dve dhammā yuganandhā vattanti – samatho ca vipassanā ca. So ye dhammā abhiññā pariññeyyā te dhamme abhiññā parijānāti. Ye dhammā abhiññā pahātabbā te dhamme abhiññā pajahati. Ye dhammā abhiññā bhāvetabbā te dhamme abhiññā bhāveti. Ye dhammā abhiññā sacchikātabbā te dhamme abhiññā sacchikaroti.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા? ‘પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’ તિસ્સ વચનીયં, સેય્યથિદં – રૂપુપાદાનક્ખન્ધો, વેદનુપાદાનક્ખન્ધો, સઞ્ઞુપાદાનક્ખન્ધો, સઙ્ખારુપાદાનક્ખન્ધો, વિઞ્ઞાણુપાદાનક્ખન્ધો. ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પરિઞ્ઞેય્યા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā pariññeyyā? ‘Pañcupādānakkhandhā’ tissa vacanīyaṃ, seyyathidaṃ – rūpupādānakkhandho, vedanupādānakkhandho, saññupādānakkhandho, saṅkhārupādānakkhandho, viññāṇupādānakkhandho. Ime dhammā abhiññā pariññeyyā.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા? અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા પહાતબ્બા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā pahātabbā? Avijjā ca bhavataṇhā ca – ime dhammā abhiññā pahātabbā.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા? સમથો ચ વિપસ્સના ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા ભાવેતબ્બા.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā bhāvetabbā? Samatho ca vipassanā ca – ime dhammā abhiññā bhāvetabbā.

    ‘‘કતમે ચ, ભિક્ખવે, ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા? વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચ – ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞા સચ્છિકાતબ્બા’’તિ.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, dhammā abhiññā sacchikātabbā? Vijjā ca vimutti ca – ime dhammā abhiññā sacchikātabbā’’ti.

    ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.

    Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.

    મહાસળાયતનિકસુત્તં નિટ્ઠિતં સત્તમં.

    Mahāsaḷāyatanikasuttaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. કાયિકદુક્ખમ્પિ (સ્યા॰ કં॰), કાયિકં દુક્ખમ્પિ (ક॰)
    2. kāyikadukkhampi (syā. kaṃ.), kāyikaṃ dukkhampi (ka.)
    3. યથાભૂતસ્સ (સી॰ પી॰)
    4. યથાભૂતસ્સ (સી॰ પી॰)
    5. યથાભૂતસ્સ (સી॰ પી॰)
    6. યથાભૂતસ્સ (સી॰ પી॰)
    7. યથાભૂતસ્સ (સી॰ પી॰)
    8. yathābhūtassa (sī. pī.)
    9. yathābhūtassa (sī. pī.)
    10. yathābhūtassa (sī. pī.)
    11. yathābhūtassa (sī. pī.)
    12. yathābhūtassa (sī. pī.)
    13. યુગનદ્ધા (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    14. yuganaddhā (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. મહાસળાયતનિકસુત્તવણ્ણના • 7. Mahāsaḷāyatanikasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૭. મહાસળાયતનિકસુત્તવણ્ણના • 7. Mahāsaḷāyatanikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact