Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya

    7. மஹாஸமயஸுத்தங்

    7. Mahāsamayasuttaṃ

    331. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் மஹாவனே மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹி; த³ஸஹி ச லோகதா⁴தூஹி தே³வதா யேபு⁴ய்யேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. அத² கோ² சதுன்னங் ஸுத்³தா⁴வாஸகாயிகானங் தே³வதானங் 1 ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் மஹாவனே மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹி; த³ஸஹி ச லோகதா⁴தூஹி தே³வதா யேபு⁴ய்யேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. யங்னூன மயம்பி யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமெய்யாம; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பச்சேகங் கா³த²ங் 2 பா⁴ஸெய்யாமா’’தி.

    331. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ mahāvane mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehi; dasahi ca lokadhātūhi devatā yebhuyyena sannipatitā honti bhagavantaṃ dassanāya bhikkhusaṅghañca. Atha kho catunnaṃ suddhāvāsakāyikānaṃ devatānaṃ 3 etadahosi – ‘‘ayaṃ kho bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ mahāvane mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehi; dasahi ca lokadhātūhi devatā yebhuyyena sannipatitā honti bhagavantaṃ dassanāya bhikkhusaṅghañca. Yaṃnūna mayampi yena bhagavā tenupasaṅkameyyāma; upasaṅkamitvā bhagavato santike paccekaṃ gāthaṃ 4 bhāseyyāmā’’ti.

    332. அத² கோ² தா தே³வதா ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய , ஏவமேவ ஸுத்³தா⁴வாஸேஸு தே³வேஸு அந்தரஹிதா ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹேஸுங். அத² கோ² தா தே³வதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஏகா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    332. Atha kho tā devatā seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya , evameva suddhāvāsesu devesu antarahitā bhagavato purato pāturahesuṃ. Atha kho tā devatā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho ekā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘மஹாஸமயோ பவனஸ்மிங், தே³வகாயா ஸமாக³தா;

    ‘‘Mahāsamayo pavanasmiṃ, devakāyā samāgatā;

    ஆக³தம்ஹ இமங் த⁴ம்மஸமயங், த³க்கி²தாயே அபராஜிதஸங்க⁴’’ந்தி.

    Āgatamha imaṃ dhammasamayaṃ, dakkhitāye aparājitasaṅgha’’nti.

    அத² கோ² அபரா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘தத்ர பி⁴க்க²வோ ஸமாத³ஹங்ஸு, சித்தமத்தனோ உஜுகங் அகங்ஸு 5;

    ‘‘Tatra bhikkhavo samādahaṃsu, cittamattano ujukaṃ akaṃsu 6;

    ஸாரதீ²வ நெத்தானி க³ஹெத்வா, இந்த்³ரியானி ரக்க²ந்தி பண்டி³தா’’தி.

    Sārathīva nettāni gahetvā, indriyāni rakkhanti paṇḍitā’’ti.

    அத² கோ² அபரா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘செ²த்வா கீ²லங் செ²த்வா பலிக⁴ங், இந்த³கீ²லங் ஊஹச்ச 7 மனேஜா;

    ‘‘Chetvā khīlaṃ chetvā palighaṃ, indakhīlaṃ ūhacca 8 manejā;

    தே சரந்தி ஸுத்³தா⁴ விமலா, சக்கு²மதா ஸுத³ந்தா ஸுஸுனாகா³’’தி.

    Te caranti suddhā vimalā, cakkhumatā sudantā susunāgā’’ti.

    அத² கோ² அபரா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘யேகேசி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தாஸே, ந தே க³மிஸ்ஸந்தி அபாயபூ⁴மிங்;

    ‘‘Yekeci buddhaṃ saraṇaṃ gatāse, na te gamissanti apāyabhūmiṃ;

    பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், தே³வகாயங் பரிபூரெஸ்ஸந்தீ’’தி.

    Pahāya mānusaṃ dehaṃ, devakāyaṃ paripūressantī’’ti.

    தே³வதாஸன்னிபாதா

    Devatāsannipātā

    333. அத² கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, த³ஸஸு லோகதா⁴தூஸு தே³வதா ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி 9, ததா²க³தங் த³ஸ்ஸனாய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச . யேபி தே, பி⁴க்க²வே, அஹேஸுங் அதீதமத்³தா⁴னங் அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, தேஸம்பி ப⁴க³வந்தானங் ஏதங்பரமாயேவ 10 தே³வதா ஸன்னிபதிதா அஹேஸுங் ஸெய்யதா²பி மய்ஹங் ஏதரஹி. யேபி தே, பி⁴க்க²வே, ப⁴விஸ்ஸந்தி அனாக³தமத்³தா⁴னங் அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, தேஸம்பி ப⁴க³வந்தானங் ஏதங்பரமாயேவ தே³வதா ஸன்னிபதிதா ப⁴விஸ்ஸந்தி ஸெய்யதா²பி மய்ஹங் ஏதரஹி. ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி, பி⁴க்க²வே, தே³வகாயானங் நாமானி; கித்தயிஸ்ஸாமி, பி⁴க்க²வே, தே³வகாயானங் நாமானி; தே³ஸெஸ்ஸாமி, பி⁴க்க²வே, தே³வகாயானங் நாமானி. தங் ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸிகரோத², பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங்.

    333. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘yebhuyyena, bhikkhave, dasasu lokadhātūsu devatā sannipatitā honti 11, tathāgataṃ dassanāya bhikkhusaṅghañca . Yepi te, bhikkhave, ahesuṃ atītamaddhānaṃ arahanto sammāsambuddhā, tesampi bhagavantānaṃ etaṃparamāyeva 12 devatā sannipatitā ahesuṃ seyyathāpi mayhaṃ etarahi. Yepi te, bhikkhave, bhavissanti anāgatamaddhānaṃ arahanto sammāsambuddhā, tesampi bhagavantānaṃ etaṃparamāyeva devatā sannipatitā bhavissanti seyyathāpi mayhaṃ etarahi. Ācikkhissāmi, bhikkhave, devakāyānaṃ nāmāni; kittayissāmi, bhikkhave, devakāyānaṃ nāmāni; desessāmi, bhikkhave, devakāyānaṃ nāmāni. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasikarotha, bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ.

    334. ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    334. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘ஸிலோகமனுகஸ்ஸாமி, யத்த² பு⁴ம்மா தத³ஸ்ஸிதா;

    ‘‘Silokamanukassāmi, yattha bhummā tadassitā;

    யே ஸிதா கி³ரிக³ப்³ப⁴ரங், பஹிதத்தா ஸமாஹிதா.

    Ye sitā girigabbharaṃ, pahitattā samāhitā.

    ‘‘புதூ²ஸீஹாவ ஸல்லீனா, லோமஹங்ஸாபி⁴ஸம்பு⁴னோ;

    ‘‘Puthūsīhāva sallīnā, lomahaṃsābhisambhuno;

    ஓதா³தமனஸா ஸுத்³தா⁴, விப்பஸன்னமனாவிலா’’ 13.

    Odātamanasā suddhā, vippasannamanāvilā’’ 14.

    பி⁴ய்யோ பஞ்சஸதே ஞத்வா, வனே காபிலவத்த²வே;

    Bhiyyo pañcasate ñatvā, vane kāpilavatthave;

    ததோ ஆமந்தயீ ஸத்தா², ஸாவகே ஸாஸனே ரதே.

    Tato āmantayī satthā, sāvake sāsane rate.

    ‘‘தே³வகாயா அபி⁴க்கந்தா, தே விஜானாத² பி⁴க்க²வோ’’;

    ‘‘Devakāyā abhikkantā, te vijānātha bhikkhavo’’;

    தே ச ஆதப்பமகருங், ஸுத்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Te ca ātappamakaruṃ, sutvā buddhassa sāsanaṃ.

    தேஸங் பாதுரஹு ஞாணங், அமனுஸ்ஸானத³ஸ்ஸனங்;

    Tesaṃ pāturahu ñāṇaṃ, amanussānadassanaṃ;

    அப்பேகே ஸதமத்³த³க்கு²ங், ஸஹஸ்ஸங் அத² ஸத்தரிங்.

    Appeke satamaddakkhuṃ, sahassaṃ atha sattariṃ.

    ஸதங் ஏகே ஸஹஸ்ஸானங், அமனுஸ்ஸானமத்³த³ஸுங்;

    Sataṃ eke sahassānaṃ, amanussānamaddasuṃ;

    அப்பேகேனந்தமத்³த³க்கு²ங் , தி³ஸா ஸப்³பா³ பு²டா அஹுங்.

    Appekenantamaddakkhuṃ , disā sabbā phuṭā ahuṃ.

    தஞ்ச ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, வவத்தி²த்வான 15 சக்கு²மா;

    Tañca sabbaṃ abhiññāya, vavatthitvāna 16 cakkhumā;

    ததோ ஆமந்தயீ ஸத்தா², ஸாவகே ஸாஸனே ரதே.

    Tato āmantayī satthā, sāvake sāsane rate.

    ‘‘தே³வகாயா அபி⁴க்கந்தா, தே விஜானாத² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Devakāyā abhikkantā, te vijānātha bhikkhavo;

    யே வோஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, கி³ராஹி அனுபுப்³ப³ஸோ.

    Ye vohaṃ kittayissāmi, girāhi anupubbaso.

    335.‘‘ஸத்தஸஹஸ்ஸா தே யக்கா², பு⁴ம்மா காபிலவத்த²வா.

    335.‘‘Sattasahassā te yakkhā, bhummā kāpilavatthavā.

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ச²ஸஹஸ்ஸா ஹேமவதா, யக்கா² நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Chasahassā hemavatā, yakkhā nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதீமந்தோ 17, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutīmanto 18, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ஸாதாகி³ரா திஸஹஸ்ஸா, யக்கா² நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Sātāgirā tisahassā, yakkhā nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘இச்சேதே ஸோளஸஸஹஸ்ஸா, யக்கா² நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Iccete soḷasasahassā, yakkhā nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘வெஸ்ஸாமித்தா பஞ்சஸதா, யக்கா² நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Vessāmittā pañcasatā, yakkhā nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘கும்பீ⁴ரோ ராஜக³ஹிகோ, வேபுல்லஸ்ஸ நிவேஸனங்;

    ‘‘Kumbhīro rājagahiko, vepullassa nivesanaṃ;

    பி⁴ய்யோ நங் ஸதஸஹஸ்ஸங், யக்கா²னங் பயிருபாஸதி;

    Bhiyyo naṃ satasahassaṃ, yakkhānaṃ payirupāsati;

    கும்பீ⁴ரோ ராஜக³ஹிகோ, ஸோபாகா³ ஸமிதிங் வனங்.

    Kumbhīro rājagahiko, sopāgā samitiṃ vanaṃ.

    336.‘‘புரிமஞ்ச தி³ஸங் ராஜா, த⁴தரட்டோ² பஸாஸதி.

    336.‘‘Purimañca disaṃ rājā, dhataraṭṭho pasāsati.

    க³ந்த⁴ப்³பா³னங் அதி⁴பதி, மஹாராஜா யஸஸ்ஸிஸோ.

    Gandhabbānaṃ adhipati, mahārājā yasassiso.

    ‘‘புத்தாபி தஸ்ஸ ப³ஹவோ, இந்த³னாமா மஹப்³ப³லா;

    ‘‘Puttāpi tassa bahavo, indanāmā mahabbalā;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘த³க்கி²ணஞ்ச தி³ஸங் ராஜா, விரூள்ஹோ தங் பஸாஸதி 19;

    ‘‘Dakkhiṇañca disaṃ rājā, virūḷho taṃ pasāsati 20;

    கும்ப⁴ண்டா³னங் அதி⁴பதி, மஹாராஜா யஸஸ்ஸிஸோ.

    Kumbhaṇḍānaṃ adhipati, mahārājā yasassiso.

    ‘‘புத்தாபி தஸ்ஸ ப³ஹவோ, இந்த³னாமா மஹப்³ப³லா;

    ‘‘Puttāpi tassa bahavo, indanāmā mahabbalā;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘பச்சி²மஞ்ச தி³ஸங் ராஜா, விரூபக்கோ² பஸாஸதி;

    ‘‘Pacchimañca disaṃ rājā, virūpakkho pasāsati;

    நாகா³னஞ்ச அதி⁴பதி, மஹாராஜா யஸஸ்ஸிஸோ.

    Nāgānañca adhipati, mahārājā yasassiso.

    ‘‘புத்தாபி தஸ்ஸ ப³ஹவோ, இந்த³னாமா மஹப்³ப³லா;

    ‘‘Puttāpi tassa bahavo, indanāmā mahabbalā;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘உத்தரஞ்ச தி³ஸங் ராஜா, குவேரோ தங் பஸாஸதி;

    ‘‘Uttarañca disaṃ rājā, kuvero taṃ pasāsati;

    யக்கா²னஞ்ச அதி⁴பதி, மஹாராஜா யஸஸ்ஸிஸோ.

    Yakkhānañca adhipati, mahārājā yasassiso.

    ‘‘புத்தாபி தஸ்ஸ ப³ஹவோ, இந்த³னாமா மஹப்³ப³லா;

    ‘‘Puttāpi tassa bahavo, indanāmā mahabbalā;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘புரிமங் தி³ஸங் த⁴தரட்டோ², த³க்கி²ணேன விரூள்ஹகோ;

    ‘‘Purimaṃ disaṃ dhataraṭṭho, dakkhiṇena virūḷhako;

    பச்சி²மேன விரூபக்கோ², குவேரோ உத்தரங் தி³ஸங்.

    Pacchimena virūpakkho, kuvero uttaraṃ disaṃ.

    ‘‘சத்தாரோ தே மஹாராஜா, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா;

    ‘‘Cattāro te mahārājā, samantā caturo disā;

    த³த்³த³ல்லமானா 21 அட்ட²ங்ஸு, வனே காபிலவத்த²வே.

    Daddallamānā 22 aṭṭhaṃsu, vane kāpilavatthave.

    337.‘‘தேஸங் மாயாவினோ தா³ஸா, ஆகு³ங் 23 வஞ்சனிகா ஸடா².

    337.‘‘Tesaṃ māyāvino dāsā, āguṃ 24 vañcanikā saṭhā.

    மாயா குடெண்டு³ விடெண்டு³ 25, விடுச்ச 26 விடுடோ ஸஹ.

    Māyā kuṭeṇḍu viṭeṇḍu 27, viṭucca 28 viṭuṭo saha.

    ‘‘சந்த³னோ காமஸெட்டோ² ச, கின்னிக⁴ண்டு³ 29 நிக⁴ண்டு³ ச;

    ‘‘Candano kāmaseṭṭho ca, kinnighaṇḍu 30 nighaṇḍu ca;

    பனாதோ³ ஓபமஞ்ஞோ ச, தே³வஸூதோ ச மாதலி.

    Panādo opamañño ca, devasūto ca mātali.

    ‘‘சித்தஸேனோ ச க³ந்த⁴ப்³போ³, நளோராஜா ஜனேஸபோ⁴ 31;

    ‘‘Cittaseno ca gandhabbo, naḷorājā janesabho 32;

    ஆகா³ பஞ்சஸிகோ² சேவ, திம்ப³ரூ ஸூரியவச்சஸா 33.

    Āgā pañcasikho ceva, timbarū sūriyavaccasā 34.

    ‘‘ஏதே சஞ்ஞே ச ராஜானோ, க³ந்த⁴ப்³பா³ ஸஹ ராஜுபி⁴;

    ‘‘Ete caññe ca rājāno, gandhabbā saha rājubhi;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    338.‘‘அதா²கு³ங் நாக³ஸா நாகா³, வேஸாலா ஸஹதச்ச²கா.

    338.‘‘Athāguṃ nāgasā nāgā, vesālā sahatacchakā.

    கம்ப³லஸ்ஸதரா ஆகு³ங், பாயாகா³ ஸஹ ஞாதிபி⁴.

    Kambalassatarā āguṃ, pāyāgā saha ñātibhi.

    ‘‘யாமுனா த⁴தரட்டா² ச, ஆகூ³ நாகா³ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Yāmunā dhataraṭṭhā ca, āgū nāgā yasassino;

    ஏராவணோ மஹானாகோ³, ஸோபாகா³ ஸமிதிங் வனங்.

    Erāvaṇo mahānāgo, sopāgā samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘யே நாக³ராஜே ஸஹஸா ஹரந்தி, தி³ப்³பா³ தி³ஜா பக்கி² விஸுத்³த⁴சக்கூ²;

    ‘‘Ye nāgarāje sahasā haranti, dibbā dijā pakkhi visuddhacakkhū;

    வேஹாயஸா 35 தே வனமஜ்ஜ²பத்தா, சித்ரா ஸுபண்ணா இதி தேஸ நாமங்.

    Vehāyasā 36 te vanamajjhapattā, citrā supaṇṇā iti tesa nāmaṃ.

    ‘‘அப⁴யங் ததா³ நாக³ராஜானமாஸி, ஸுபண்ணதோ கே²மமகாஸி பு³த்³தோ⁴;

    ‘‘Abhayaṃ tadā nāgarājānamāsi, supaṇṇato khemamakāsi buddho;

    ஸண்ஹாஹி வாசாஹி உபவ்ஹயந்தா, நாகா³ ஸுபண்ணா ஸரணமகங்ஸு பு³த்³த⁴ங்.

    Saṇhāhi vācāhi upavhayantā, nāgā supaṇṇā saraṇamakaṃsu buddhaṃ.

    339.‘‘ஜிதா வஜிரஹத்தே²ன, ஸமுத்³த³ங் அஸுராஸிதா.

    339.‘‘Jitā vajirahatthena, samuddaṃ asurāsitā.

    பா⁴தரோ வாஸவஸ்ஸேதே, இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ.

    Bhātaro vāsavassete, iddhimanto yasassino.

    ‘‘காலகஞ்சா மஹாபி⁴ஸ்மா 37, அஸுரா தா³னவேக⁴ஸா;

    ‘‘Kālakañcā mahābhismā 38, asurā dānaveghasā;

    வேபசித்தி ஸுசித்தி ச, பஹாராதோ³ நமுசீ ஸஹ.

    Vepacitti sucitti ca, pahārādo namucī saha.

    ‘‘ஸதஞ்ச ப³லிபுத்தானங், ஸப்³பே³ வேரோசனாமகா;

    ‘‘Satañca baliputtānaṃ, sabbe verocanāmakā;

    ஸன்னய்ஹித்வா ப³லிஸேனங் 39, ராஹுப⁴த்³த³முபாக³முங்;

    Sannayhitvā balisenaṃ 40, rāhubhaddamupāgamuṃ;

    ஸமயோதா³னி ப⁴த்³த³ந்தே, பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Samayodāni bhaddante, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    340.‘‘ஆபோ ச தே³வா பத²வீ, தேஜோ வாயோ ததா³க³முங்.

    340.‘‘Āpo ca devā pathavī, tejo vāyo tadāgamuṃ.

    வருணா வாரணா 41 தே³வா, ஸோமோ ச யஸஸா ஸஹ.

    Varuṇā vāraṇā 42 devā, somo ca yasasā saha.

    ‘‘மெத்தா கருணா காயிகா, ஆகு³ங் தே³வா யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Mettā karuṇā kāyikā, āguṃ devā yasassino;

    த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ.

    Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino.

    ‘‘இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘வெண்டு³தே³வா ஸஹலி ச 43, அஸமா ச து³வே யமா;

    ‘‘Veṇḍudevā sahali ca 44, asamā ca duve yamā;

    சந்த³ஸ்ஸூபனிஸா தே³வா, சந்த³மாகு³ங் புரக்க²த்வா.

    Candassūpanisā devā, candamāguṃ purakkhatvā.

    ‘‘ஸூரியஸ்ஸூபனிஸா 45 தே³வா, ஸூரியமாகு³ங் புரக்க²த்வா;

    ‘‘Sūriyassūpanisā 46 devā, sūriyamāguṃ purakkhatvā;

    நக்க²த்தானி புரக்க²த்வா, ஆகு³ங் மந்த³வலாஹகா.

    Nakkhattāni purakkhatvā, āguṃ mandavalāhakā.

    ‘‘வஸூனங் வாஸவோ ஸெட்டோ², ஸக்கோபாகா³ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Vasūnaṃ vāsavo seṭṭho, sakkopāgā purindado;

    த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ.

    Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino.

    ‘‘இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘அதா²கு³ங் ஸஹபூ⁴ தே³வா, ஜலமக்³கி³ஸிகா²ரிவ;

    ‘‘Athāguṃ sahabhū devā, jalamaggisikhāriva;

    அரிட்ட²கா ச ரோஜா ச, உமாபுப்ப²னிபா⁴ஸினோ.

    Ariṭṭhakā ca rojā ca, umāpupphanibhāsino.

    ‘‘வருணா ஸஹத⁴ம்மா ச, அச்சுதா ச அனேஜகா;

    ‘‘Varuṇā sahadhammā ca, accutā ca anejakā;

    ஸூலெய்யருசிரா ஆகு³ங், ஆகு³ங் வாஸவனேஸினோ;

    Sūleyyarucirā āguṃ, āguṃ vāsavanesino;

    த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ.

    Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino.

    ‘‘இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ஸமானா மஹாஸமனா, மானுஸா மானுஸுத்தமா;

    ‘‘Samānā mahāsamanā, mānusā mānusuttamā;

    கி²ட்³டா³பதோ³ஸிகா ஆகு³ங், ஆகு³ங் மனோபதோ³ஸிகா.

    Khiḍḍāpadosikā āguṃ, āguṃ manopadosikā.

    ‘‘அதா²கு³ங் ஹரயோ தே³வா, யே ச லோஹிதவாஸினோ;

    ‘‘Athāguṃ harayo devā, ye ca lohitavāsino;

    பாரகா³ மஹாபாரகா³, ஆகு³ங் தே³வா யஸஸ்ஸினோ;

    Pāragā mahāpāragā, āguṃ devā yasassino;

    த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ.

    Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino.

    ‘‘இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ஸுக்கா கரம்பா⁴ 47 அருணா, ஆகு³ங் வேக⁴னஸா ஸஹ;

    ‘‘Sukkā karambhā 48 aruṇā, āguṃ veghanasā saha;

    ஓதா³தக³ய்ஹா பாமொக்கா², ஆகு³ங் தே³வா விசக்க²ணா.

    Odātagayhā pāmokkhā, āguṃ devā vicakkhaṇā.

    ‘‘ஸதா³மத்தா ஹாரக³ஜா, மிஸ்ஸகா ச யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Sadāmattā hāragajā, missakā ca yasassino;

    த²னயங் ஆக³ பஜ்ஜுன்னோ, யோ தி³ஸா அபி⁴வஸ்ஸதி.

    Thanayaṃ āga pajjunno, yo disā abhivassati.

    ‘‘த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘கே²மியா துஸிதா யாமா, கட்ட²கா ச யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Khemiyā tusitā yāmā, kaṭṭhakā ca yasassino;

    லம்பீ³தகா லாமஸெட்டா², ஜோதினாமா ச ஆஸவா;

    Lambītakā lāmaseṭṭhā, jotināmā ca āsavā;

    நிம்மானரதினோ ஆகு³ங், அதா²கு³ங் பரனிம்மிதா.

    Nimmānaratino āguṃ, athāguṃ paranimmitā.

    ‘‘த³ஸேதே த³ஸதா⁴ காயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Dasete dasadhā kāyā, sabbe nānattavaṇṇino;

    இத்³தி⁴மந்தோ ஜுதிமந்தோ, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    Iddhimanto jutimanto, vaṇṇavanto yasassino;

    மோத³மானா அபி⁴க்காமுங், பி⁴க்கூ²னங் ஸமிதிங் வனங்.

    Modamānā abhikkāmuṃ, bhikkhūnaṃ samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ஸட்டே²தே தே³வனிகாயா, ஸப்³பே³ நானத்தவண்ணினோ;

    ‘‘Saṭṭhete devanikāyā, sabbe nānattavaṇṇino;

    நாமன்வயேன ஆக³ச்சு²ங் 49, யே சஞ்ஞே ஸதி³ஸா ஸஹ.

    Nāmanvayena āgacchuṃ 50, ye caññe sadisā saha.

    ‘‘‘பவுட்ட²ஜாதிமகி²லங் 51, ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்;

    ‘‘‘Pavuṭṭhajātimakhilaṃ 52, oghatiṇṇamanāsavaṃ;

    த³க்கே²மோக⁴தரங் நாக³ங், சந்த³ங்வ அஸிதாதிக³ங்’.

    Dakkhemoghataraṃ nāgaṃ, candaṃva asitātigaṃ’.

    341.‘‘ஸுப்³ரஹ்மா பரமத்தோ ச 53, புத்தா இத்³தி⁴மதோ ஸஹ.

    341.‘‘Subrahmā paramatto ca 54, puttā iddhimato saha.

    ஸனங்குமாரோ திஸ்ஸோ ச, ஸோபாக³ ஸமிதிங் வனங்.

    Sanaṅkumāro tisso ca, sopāga samitiṃ vanaṃ.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸங் ப்³ரஹ்மலோகானங், மஹாப்³ரஹ்மாபி⁴திட்ட²தி;

    ‘‘Sahassaṃ brahmalokānaṃ, mahābrahmābhitiṭṭhati;

    உபபன்னோ ஜுதிமந்தோ, பி⁴ஸ்மாகாயோ யஸஸ்ஸிஸோ.

    Upapanno jutimanto, bhismākāyo yasassiso.

    ‘‘த³ஸெத்த² இஸ்ஸரா ஆகு³ங், பச்சேகவஸவத்தினோ;

    ‘‘Dasettha issarā āguṃ, paccekavasavattino;

    தேஸஞ்ச மஜ்ஜ²தோ ஆக³, ஹாரிதோ பரிவாரிதோ.

    Tesañca majjhato āga, hārito parivārito.

    342.‘‘தே ச ஸப்³பே³ அபி⁴க்கந்தே, ஸஇந்தே³ 55 தே³வே ஸப்³ரஹ்மகே.

    342.‘‘Te ca sabbe abhikkante, sainde 56 deve sabrahmake.

    மாரஸேனா அபி⁴க்காமி, பஸ்ஸ கண்ஹஸ்ஸ மந்தி³யங்.

    Mārasenā abhikkāmi, passa kaṇhassa mandiyaṃ.

    ‘‘‘ஏத² க³ண்ஹத² ப³ந்த⁴த², ராகே³ன ப³த்³த⁴மத்து² வோ;

    ‘‘‘Etha gaṇhatha bandhatha, rāgena baddhamatthu vo;

    ஸமந்தா பரிவாரேத², மா வோ முஞ்சித்த² கோசி நங்’.

    Samantā parivāretha, mā vo muñcittha koci naṃ’.

    ‘‘இதி தத்த² மஹாஸேனோ, கண்ஹோ ஸேனங் அபேஸயி;

    ‘‘Iti tattha mahāseno, kaṇho senaṃ apesayi;

    பாணினா தலமாஹச்ச, ஸரங் கத்வான பே⁴ரவங்.

    Pāṇinā talamāhacca, saraṃ katvāna bheravaṃ.

    ‘‘யதா² பாவுஸ்ஸகோ மேகோ⁴, த²னயந்தோ ஸவிஜ்ஜுகோ; +

    ‘‘Yathā pāvussako megho, thanayanto savijjuko; +

    ததா³ ஸோ பச்சுதா³வத்தி, ஸங்குத்³தோ⁴ அஸயங்வஸே 57.

    Tadā so paccudāvatti, saṅkuddho asayaṃvase 58.

    343. தஞ்ச ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஞ்ஞாய, வவத்தி²த்வான சக்கு²மா.

    343. Tañca sabbaṃ abhiññāya, vavatthitvāna cakkhumā.

    ததோ ஆமந்தயீ ஸத்தா², ஸாவகே ஸாஸனே ரதே.

    Tato āmantayī satthā, sāvake sāsane rate.

    ‘‘மாரஸேனா அபி⁴க்கந்தா, தே விஜானாத² பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Mārasenā abhikkantā, te vijānātha bhikkhavo;

    தே ச ஆதப்பமகருங், ஸுத்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    Te ca ātappamakaruṃ, sutvā buddhassa sāsanaṃ;

    வீதராகே³ஹி பக்காமுங், நேஸங் லோமாபி இஞ்ஜயுங்.

    Vītarāgehi pakkāmuṃ, nesaṃ lomāpi iñjayuṃ.

    ‘‘‘ஸப்³பே³ விஜிதஸங்கா³மா, ப⁴யாதீதா யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘‘Sabbe vijitasaṅgāmā, bhayātītā yasassino;

    மோத³ந்தி ஸஹ பூ⁴தேஹி, ஸாவகா தே ஜனேஸுதா’’தி.

    Modanti saha bhūtehi, sāvakā te janesutā’’ti.

    மஹாஸமயஸுத்தங் நிட்டி²தங் ஸத்தமங்.

    Mahāsamayasuttaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. தே³வானங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. பச்சேககா³த²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), பச்சேககா³தா² (க॰ ஸீ॰)
    3. devānaṃ (sī. syā. pī.)
    4. paccekagāthaṃ (sī. syā. pī.), paccekagāthā (ka. sī.)
    5. உஜுகமகங்ஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. ujukamakaṃsu (sī. syā. pī.)
    7. உஹச்ச (க॰)
    8. uhacca (ka.)
    9. ( ) ஸீ॰ இபொத்த²கேஸு நத்தி²
    10. ஏதபரமாயேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    11. ( ) sī. ipotthakesu natthi
    12. etaparamāyeva (sī. syā. pī.)
    13. விப்பஸன்னாமனாவிலா (பீ॰ க॰)
    14. vippasannāmanāvilā (pī. ka.)
    15. வவக்கி²த்வான (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), அவெக்கி²த்வான (டீகா)
    16. vavakkhitvāna (sī. syā. pī.), avekkhitvāna (ṭīkā)
    17. ஜுதீமந்தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    18. jutīmanto (sī. pī.)
    19. தப்பஸாஸதி (ஸ்யா॰)
    20. tappasāsati (syā.)
    21. த³த்³த³ள்ஹமானா (க॰)
    22. daddaḷhamānā (ka.)
    23. ஆகூ³ (ஸ்யா॰), ஆகு³ (ஸீ॰ பீ॰) ஏவமுபரிபி
    24. āgū (syā.), āgu (sī. pī.) evamuparipi
    25. வேடெண்டு³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. விடூ ச (ஸ்யா॰)
    27. veṭeṇḍu (sī. syā. pī.)
    28. viṭū ca (syā.)
    29. கின்னுக⁴ண்டு³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. kinnughaṇḍu (sī. syā. pī.)
    31. ஜனோஸபோ⁴ (ஸ்யா॰)
    32. janosabho (syā.)
    33. ஸுரியவச்சஸா (ஸீ॰ பீ॰)
    34. suriyavaccasā (sī. pī.)
    35. வேஹாஸயா (ஸீ॰ பீ॰)
    36. vehāsayā (sī. pī.)
    37. காலகஞ்ஜா மஹாபி⁴ங்ஸா (ஸீ॰ பீ॰)
    38. kālakañjā mahābhiṃsā (sī. pī.)
    39. ப³லீஸேனங் (ஸ்யா॰)
    40. balīsenaṃ (syā.)
    41. வாருணா (ஸ்யா॰)
    42. vāruṇā (syā.)
    43. வெண்ஹூச தே³வா ஸஹலீச (ஸீ॰ பீ॰)
    44. veṇhūca devā sahalīca (sī. pī.)
    45. ஸுரியஸ்ஸூபனிஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    46. suriyassūpanisā (sī. syā. pī.)
    47. கரும்ஹா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. karumhā (sī. syā. pī.)
    49. ஆக³ஞ்சு²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    50. āgañchuṃ (sī. syā. pī.)
    51. பவுத்த²ஜாதிங் அகி²லங் (ஸீ॰ பீ॰)
    52. pavutthajātiṃ akhilaṃ (sī. pī.)
    53. பரமத்தோ² ச (க॰)
    54. paramattho ca (ka.)
    55. ஸிந்தே³ (ஸ்யா॰)
    56. sinde (syā.)
    57. அஸயங்வஸீ (ஸீ॰ பீ॰)
    58. asayaṃvasī (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) / 7. மஹாஸமயஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahāsamayasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) / 7. மஹாஸமயஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahāsamayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact